P. 1
CERITA RAKYAT

CERITA RAKYAT

|Views: 55|Likes:
Dipublikasikan oleh Nor Amali Seth

More info:

Published by: Nor Amali Seth on Apr 05, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/05/2012

pdf

text

original

PENGEMBARA YANG LAPAR

Tersebutlah kisah tiga orang sahabat, Kendi, Buyung dan Awang yang sedang mengembara. Mereka membawa bekalan makanan seperti beras, daging, susu dan buah-buahan. Apabila penat berjalan mereka berhenti dan memasak makanan. Jika bertemu kampung, mereka akan singgah membeli makanan untuk dibuat bekal dalam perjalanan. Pada suatu hari, mereka tiba di kawasan hutan tebal. Di kawasan itu mereka tidak bertemu dusun atau kampung. Mereka berhenti dan berehat di bawah sebatang pokok ara yang rendang. Bekalan makanan pula telah habis. Ketiga-tiga sahabat ini berasa sangat lapar, “Hai, kalau ada nasi sekawah, aku akan habiskan seorang,” tiba-tiba Kendi mengeluh. Dia mengurut-ngurut perutnya yang lapar. Badannya disandarkan ke perdu pokok ara. “Kalau lapar begini, ayam panggang sepuluh ekor pun sanggup aku habiskan,” kata Buyung pula. “Janganlah kamu berdua tamak sangat dan bercakap besar pula. Aku pun lapar juga. Bagi aku, kalau ada nasi sepinggan sudah cukup,” Awang bersuara. Kendi dan Buyung tertawa mendengar kata-kata Awang. “Dengan nasi sepinggan, mana boleh kenyang? Perut kita tersangatlah lapar!” ejek Kendi. Buyung mengangguk tanda bersetuju dengan pendapat Kendi. Perbualan mereka didengar oleh pokok ara. Pokok itu bersimpati apabila mendengar keluhan ketiga-tiga pengembara tersebut lalu menggugurkan tiga helai daun.

Melihatkan Kendi dan Buyung telah mendapat makanan. Dia tidak mampu menghabiskan nasi itu. Mereka segera mencari benda tersebut dicelah-celah semak. dia ternampak sepinggan nasi berlauk yang terhidang. Masingmasing menuju ke arah yang berlainan. .Bubb! Kendi. “Ayam panggang sepuluh ekor! Wah.ada nasi sekawah!” Kendi menjerit kehairanan. Tanpa berfikir panjang lalu dia menyuap nasi itu dengan lahapnya. Dia menghadap sekawah nasi yang masih berwap. Nasi di dalam kawah masih banyak. Seleranya terbuka. Awang semakin pantas meredah semak. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba nasi di dalam kawah itu bertanya kepada Kendi. “Urgh!” Kendi sendawa. Perutnya amat kenyang.” jawab Kendi. “Bukankah kamu telah berjanji akan menghabiskan kami sekawah?” Tanya nasi itu lagi. “Aku sudah kenyang. Buyung dan Awang terdengar bunyi seperti benda terjatuh. Selepas makan. Ketika Awang menyelak daun kelembak. “Eh. Dia makan dengan tenang. sedapnya!” tiba-tiba Buyung pula melaung dari arah timur. Awang rasa segar. Dengan pantas dia mengambil ayam yang paling besar lalu makan dengan gelojoh. Serta-merta meleleh air liurnya. Awang tersenyum dan mengucapkan syukur kerana mendapat rezeki. Dia berehat semula di bawah pokok ara sambil memerhatikan Kendi dan Buyung yang sedang meratah makanannya.

Tiba-tiba muncul sembilan ekor ayam jantan dari celah-celah semak di kawasan itu. Kendi menjerit meminta tolong. Ayam-ayam itu mematuk dan menggeletek tubuh Buyung. Awang tidak dapat berbuat apa-apa. “Aku sudah kenyang.” jawab Kendi. tekaknya berasa loya. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba tanya ayam-ayam panggang itu. Dia meneruskan semula perjalanannya.” kata Buyung. Buyung melompat-lompat sambil meminta tolong. Melihat baki ayamayam panggang itu. Dia cuma dapat menghabiskan seekor ayam sahaja. Dia seperti terpukau melihat kejadian itu. Awang bagaikan bermimpi melihat gelagat rakan-rakannya.” katanya lagi. Buyung segera mencampakkan ayam-ayam itu ke dalam semak. Kawah itu menyerkup kepala Kendi dan nasi-nasi itu menggigit tubuh Kendi. “Makan sekor pun perut aku sudah muak. Sembilan ekor ayam lagi terbiar di tempat pemanggang. dia berasa muak dan hendak muntah. . Oleh kerana terlalu banyak makan.“Tapi perut aku sudah kenyang. Akhirnya Kendi dan Buyung mati. Buyung pula melompat-lompat dan bergulingguling di atas tanah. Buyung juga kekenyangan. Tinggallah Awang seorang diri. Tiba-tiba nasi itu berkumpul dan mengejar Kendi. Mereka meluru ke arah Buyung. Kendi terpekik dan terlolong.

Orang tamak selalu rugi.Sebelum berangkat. Jangan membazir. “Pinggan ini akan mengingatkan aku supaya jangan sombong dan tamak. Makan biarlah berpada-pada dan tidak membazir. Sebutir nasi pun tidak berbaki di dalam pinggan itu.” kata Awang lalu beredar meninggalkan tempat itu. Pengajaran : 1. . 2. Awang mengambil pinggan nasi yang telah bersih.

“Sejenjang. . kita bermain-main. Senyuman dan kegembiraan sentiasa bermain dibibir. “Kita main sorok-sorok di taman bunga di halaman sana. Mereka sentiasa sepakat dan sekata. kedua-duanya meneruskan pekerjaan masingmasing hingga selesai. Bergurau dan bersenda tidak lekang daripada keduanya. Sesiapa sahaja yang memandang pasti akan terpikat. Lepas itu kita petik bunga-bunga yang telah mekar di taman. Alis mata. bersinar-sinar bergemerlapan. Paras kedua-dua puteri anak dewa dari kayangan itu bagaikan purnama menghias alam.” Menantikan saat itu. Inilah kelebihan yang terdapat pada Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang. mahu?” Tanya Puteri Santubong kepada Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi. Mereka diibaratkan adik-beradik kembar. Demikianlah kehidupan yang mereka lalui setiap hari. yang lentik dan ekor mata seperti seroja biru di kolam madu.” “Yalah Santubong! Sudah lama juga kita tidak memetik bunga-bunga di taman sana. Kehidupan Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang amat mesra sekali. Tapi kita mahu main apa ya?” balas Puteri Sejenjang.PUTERI SANTUBONG. “Baiklah. selepas selesainya kerja kita berdua ini. Walaupun ketinggian tubuh mereka hanyalah sederhana tetapi suara mereka cukup merdu seperti seruling bambu. PUTERI SEJENJANG Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang ialah dua orang puteri dewa kayangan yang mempunyai paras rupa dan kecantikan yang tiada tolok bandingnya ketika itu.

Puteri Santubong terus memuji-muji akan kecantikan dirinya. Kecantikannya mengalahi paras rupa Puteri Santubong. Pada suatu hari. “Tidakkah kau tahu Santubong? Dengan cara berdiri menumbuk padi begini menjadikan tubuhku ini. aku dapat menjaga kerampingan pinggangku ini. dia akan melamar dan mengahwini aku. Betis bagaikan bunting padi. Puteri Sejenjang menyatakan dirinya yang paling cantik dan rupawan. “Bila aku sudah diam di istana nanti. Mereka memuji-muji tentang kelebihan diri sendiri. Aku pasti suatu hari nanti. Leher juga jinjang. “Sejenjang! Kau lihat tak diri aku yang serba tidak cacat ini! Dengan duduk menenun seperti ini. Aduh! Betapa bahagianya di saat itu. tentunya dayang-dayang mengelilingi aku. Subur menawan. Entah . kuat dan tegap. berbual-buallah mereka tentang kecantikan diri masing-masing. sambil menyikat-nyikat rambutku yang mengurai ini. Nanti mereka akan berkata. inilah anak dewa kayangan yang paling cantik pernah mereka temui. Saat itu akulah tuan puteri yang paling cantik di dunia ini.” Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi mulai merasa marah dan cuba menentang kata-kata Puteri Santubong yang menganggap dirinya sahajalah yang paling cantik.” “Dengan menumbuk padi ini juga jari-jemariku halus dan lenganku ini serasa tegap daripada engkau yang asyik bongkok menenun kain. Manakala Puteri Sejenjang pula asyik dengan menumbuk padi.Pekerjaan Puteri Santubong dari siang hingga malam hanyalah menenun kain. Sejenjang?” Tanya Santubong kepada Sejenjang yang asyik menumbuk padi. bila anak raja sampai ke mari. ketika Puteri Santubong leka menenun kain dan Puteri Sejenjang asyik menumbuk padi.

Puteri Santubong bertambah marah. Mendengar kata-kata Puteri Sejenjang. Maka menjeritlah pula Puteri Sejenjang sekuat-kuatnya akibat kesakitan tikaman tersebut. Masing-masing mahu dipuji.” balas Puteri Sejenjang. Puteri Sejenjang juga pantang menyerah. Puteri Santubong enggan mengalah. Berakhirlah sebuah persahabatan dan persaudaraan yang telah dijalin oleh mereka selama ini. Puteri Santubong juga tidak berdiam diri. Masing-masing tidak dapat mengawal perasaan mereka lagi. engkau cepat pula rebah ke bumi. Ayunan pukulan Puteri Sejenjang amat kuat dan cepat. Kononnya akibat pergaduhan dan ayunan antan puteri Sejenjang yang terkena ke pipi Puteri Santubong menyebabkan Gunung Santubong telah . Takut pula anak raja itu melamar aku dahulu. jangan harap betis kau tu akan jadi bunting padi. Tikaman itu tepat ke arah kepala Puteri Sejenjang dan menembusinya.” kata Puteri Santubong dengan bangga. kesat dan kasar. Tidak seperti jari-jemariku ini yang halus serta runcing. Menjeritlah Puteri Santubong kerana kesakitan.nanti. Daripada nada suara yang rendah bertukar menjadi lantang sambil mencaci-caci dan menghina antara satu dengan yang lain. “Sejenjang! Kalau asyik pegang antan. Akhirnya. lantas menikam Puteri Sejenjang dengan batang belidah yang ada dalam genggamannya. Dek antan tu jugalah jarijemari kau tu. pertengkaran antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang semakin hangat. lalu terkenalah ke pipi Puteri Santubong yang sedang duduk menenun kain. Takut lemak tak berisi. Puteri Sejenjang hilang sabar lalu menyerang Puteri Santubong dengan antan di tangan. Dengan perasaan penuh dendam dan dengan amat marah. Pertengkaran antara keduanya berlarutan.

Tebik Santubong sampai gituk ari. Penjaga gunung Negeri Sarawak. Kisah lama. Kisah sedih di antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang akhirnya menjadi kenangan dan ingatan rakyat Sarawak. Oh…… Sejinjang puteri menumbuk padi siang. Beranuk anuk sik renti-renti. Udah lejuk nya duak kelahi. Puteri Sejinjang. Puteri Santubong. kisah Sejinjang. Asal berkawan jadi musuhan. Kisah Santubong. Tapi Santubong membalas juak. Sampei terkena Sejinjang kepala. Manis sik ada dapat dilawan. Sejinjang mengayun aluk ke pipi. Sejinjang sayang. Lalu ditikam batang belidak.terpecah menjadi dua seperti yang dilihat pada hari ini. Lalu bertukuk nya duak puteri. menyebabkan Bukit Sejenjang pecah bertaburan menjadi pulau-ulau kecil berhampiran Gunung Santubong. Seorang madah dirik bagus agik. Zaman mensia maya. Maka lahirlah lagenda Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang yang kita dengar sehingga ke hari ini. Anak dak Dewa turun kayangan. Oh……Puteri Santubong. Demikian juga dengan tikaman batang belidah oleh Puteri Santubong yang mengenai tepat ke kepala Puteri Sejenjang. . Seorang sik ngalah walau sampai ke mati. Lalu bertabor jadi Pulo Kera. Satu hari nya dua kelahi. Oh…… Santubong puteri bertenun kain malam.

2. Pengajaran : 1. . Jangan sombong. Iri hati membawa mati.Kinik tuk tinggal jadi kenangan. Pakei ingatan sepanjang zaman.

Marilah kita pergi tengok” kata Si Talang. Namanya menjadi terkenal. Si Tanggang terlihat sebuah kapal besar berlabuh di muara sungai yang berhampiran dengan rumahnya. maka Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda baru. Ibu ada bawakan pisang salai kegemaranmu. Nakhoda kapal itu terus bersetuju kerana telah melihat kecekapan Si Tanggang bersampan dan bekerja. “ Oh. Oleh itu dia dijemput oleh Sultan ke istana. Seketika kemudian. Si Tanggang pergi berjumpa dengan Nakhoda kapal itu dan meminta untuk dijadikan anak kapalnya. “ kata Deruma dengan gembira.SI TANGGANG Si Talang dan Si Deruma mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Pada suatu hari. Walaupun Si Talang dan Si Deruma amat keberatan untuk melepaskan Si Tanggang belayar mengikut kapal Nakhoda itu. Si Tanggang berasa malu untuk mengaku orang tua itu ibu bapanya. Jangan benarkan kedua pengemis ini naik ke kapal !” herdik Si Tanggang. Kehidupan mereka sekeluarga amatlah miskin. “ Siapakah kedua-dua orang tua ini?” tanya Si Tanggang kepada anak kapalnya. Lalu. seorang anak kapal melarang mereka naik. aku rindukan Si Tanggang. anakku. Sungguh tidak disangka anak . mereka terpaksa mengalah. “ Ya. Apabila tiba di kapal. Mereka pun memberitahu kepada orang tuanya. Pada suatu hari. Si Talang dan Si Deruma pun pergilah berkayuh sampan menuju ke kapal Nakhoda Tanggang. Si Talang dan Si Deruma berasa terlalu sedih dan kecewa. Dia dipanggil Nakhoda Tanggang. Tidak lama kemudian. Pisang salai yang dibawa ibunya. Apabila Nakhoda menjadi uzur. nak “ kata Si Deruma. tidak! Kanda tidak mempunyai ibu bapa lagi. Si Tanggang! Aku ibumu. Si Tanggang muncul dengan isterinya. Kesusahan dan kemiskinan membuat Si Talang dan Si Deruma kelihatan begitu uzur dan daif sekali. Nakhoda amat suka dengannya kerana dia rajin bekerja. Mereka bukan ibu bapa kanda. Si Tanggang pun berkahwin dengan puteri Sultan. Khabarnya dia sudah kaya sekarang. dibuang ke laut. “ Pergi! “ tengking Si Tanggang. Si Tanggang melakukan apa sahaja kerja yang diperintahkan oleh Nakhoda. “ Ibu bapa kanda? Oh. iaitu pisang salai. Si Tanggang selalu berkhayal untuk menjadi kaya dan terkenal. Si Tanggang cekap dan pandai berniaga. “ Anak kita sudah pulang. Mukanya merah padam kerana malu dan marah. Orang kampung mengetahui nakhoda kapal itu Si Tanggang. Si Tanggang pun diambil sebagai anak angkat. Dia memukul jari ibunya yang bergayut pada bahagian tepi kapal. Si Tanggang membawa isterinya berlayar ke banyak tempat di merata negeri. Si Deruma membawa makanan kegemaran Si Tanggang.” jawab anak kapal itu. “ Betulkah mereka ini ibu bapa kanda ?” tanya isteri Si Tanggang. kapal Si Tanggang berlabuh di muara sungai kampung asal-usulnya. Si Tanggang berjanji akan kembali ke kampung setelah menjadi kaya. “ Mereka mengaku sebagai ibu bapa tuan.

Ketika itulah. Angin bertiup kencang. Semua anak kapal juga bertukar menjadi batu. Dia sedar Tuhan telah memperkenankan doa ibunya.kesayangan mereka telah berubah. Apabila tiba di daratan. Gelombang yang kuat memecahkan kapalnya. Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungnya. Akan tetapi. Apabila ribut reda. Si Tanggang dan isterinya turut menjadi batu.” Tiba-tiba petir berdentum. Tanggang mengaku. kapal Si Tanggang menjadi batu. Dia akan menerima balasannya kerana telah menderhaka. Sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dia berseru “ Oh. ibu! Ampunkanlah Tanggang. Si Deruma memandang ke langit. . Si Tanggang berasa kesal. Kapal yang sedang berlabuh itu terumbangambing. “ Oh. Si Tanggang sudah terlambat. Mereka pun berdayung ke tepi. Tanggang anak ibu!' teriak Si Tanggang.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->