PENGEMBARA YANG LAPAR

Tersebutlah kisah tiga orang sahabat, Kendi, Buyung dan Awang yang sedang mengembara. Mereka membawa bekalan makanan seperti beras, daging, susu dan buah-buahan. Apabila penat berjalan mereka berhenti dan memasak makanan. Jika bertemu kampung, mereka akan singgah membeli makanan untuk dibuat bekal dalam perjalanan. Pada suatu hari, mereka tiba di kawasan hutan tebal. Di kawasan itu mereka tidak bertemu dusun atau kampung. Mereka berhenti dan berehat di bawah sebatang pokok ara yang rendang. Bekalan makanan pula telah habis. Ketiga-tiga sahabat ini berasa sangat lapar, “Hai, kalau ada nasi sekawah, aku akan habiskan seorang,” tiba-tiba Kendi mengeluh. Dia mengurut-ngurut perutnya yang lapar. Badannya disandarkan ke perdu pokok ara. “Kalau lapar begini, ayam panggang sepuluh ekor pun sanggup aku habiskan,” kata Buyung pula. “Janganlah kamu berdua tamak sangat dan bercakap besar pula. Aku pun lapar juga. Bagi aku, kalau ada nasi sepinggan sudah cukup,” Awang bersuara. Kendi dan Buyung tertawa mendengar kata-kata Awang. “Dengan nasi sepinggan, mana boleh kenyang? Perut kita tersangatlah lapar!” ejek Kendi. Buyung mengangguk tanda bersetuju dengan pendapat Kendi. Perbualan mereka didengar oleh pokok ara. Pokok itu bersimpati apabila mendengar keluhan ketiga-tiga pengembara tersebut lalu menggugurkan tiga helai daun.

Dia menghadap sekawah nasi yang masih berwap. Melihatkan Kendi dan Buyung telah mendapat makanan. Awang tersenyum dan mengucapkan syukur kerana mendapat rezeki. Perutnya amat kenyang. Mereka segera mencari benda tersebut dicelah-celah semak. Dia berehat semula di bawah pokok ara sambil memerhatikan Kendi dan Buyung yang sedang meratah makanannya.” jawab Kendi. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba nasi di dalam kawah itu bertanya kepada Kendi. . Masingmasing menuju ke arah yang berlainan. Selepas makan.ada nasi sekawah!” Kendi menjerit kehairanan. Ketika Awang menyelak daun kelembak. “Ayam panggang sepuluh ekor! Wah. dia ternampak sepinggan nasi berlauk yang terhidang. Dia tidak mampu menghabiskan nasi itu. Dia makan dengan tenang. “Urgh!” Kendi sendawa. “Eh. Serta-merta meleleh air liurnya. Seleranya terbuka. Awang rasa segar. Tanpa berfikir panjang lalu dia menyuap nasi itu dengan lahapnya. “Bukankah kamu telah berjanji akan menghabiskan kami sekawah?” Tanya nasi itu lagi. Dengan pantas dia mengambil ayam yang paling besar lalu makan dengan gelojoh. Buyung dan Awang terdengar bunyi seperti benda terjatuh. Nasi di dalam kawah masih banyak. Awang semakin pantas meredah semak. sedapnya!” tiba-tiba Buyung pula melaung dari arah timur.Bubb! Kendi. “Aku sudah kenyang.

Dia seperti terpukau melihat kejadian itu. Tiba-tiba nasi itu berkumpul dan mengejar Kendi. tekaknya berasa loya. Dia meneruskan semula perjalanannya. . Kendi terpekik dan terlolong. Buyung segera mencampakkan ayam-ayam itu ke dalam semak. Mereka meluru ke arah Buyung. Tiba-tiba muncul sembilan ekor ayam jantan dari celah-celah semak di kawasan itu. Awang bagaikan bermimpi melihat gelagat rakan-rakannya. Dia cuma dapat menghabiskan seekor ayam sahaja.” jawab Kendi.” kata Buyung. “Makan sekor pun perut aku sudah muak. Tinggallah Awang seorang diri.“Tapi perut aku sudah kenyang. Ayam-ayam itu mematuk dan menggeletek tubuh Buyung. Melihat baki ayamayam panggang itu. Buyung juga kekenyangan. Kendi menjerit meminta tolong. Kawah itu menyerkup kepala Kendi dan nasi-nasi itu menggigit tubuh Kendi. “Aku sudah kenyang. Buyung melompat-lompat sambil meminta tolong.” katanya lagi. Akhirnya Kendi dan Buyung mati. Sembilan ekor ayam lagi terbiar di tempat pemanggang. Buyung pula melompat-lompat dan bergulingguling di atas tanah. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba tanya ayam-ayam panggang itu. Awang tidak dapat berbuat apa-apa. Oleh kerana terlalu banyak makan. dia berasa muak dan hendak muntah.

Sebelum berangkat. . 2. Sebutir nasi pun tidak berbaki di dalam pinggan itu. Awang mengambil pinggan nasi yang telah bersih.” kata Awang lalu beredar meninggalkan tempat itu. “Pinggan ini akan mengingatkan aku supaya jangan sombong dan tamak. Makan biarlah berpada-pada dan tidak membazir. Orang tamak selalu rugi. Pengajaran : 1. Jangan membazir.

Alis mata.” Menantikan saat itu. “Sejenjang. selepas selesainya kerja kita berdua ini. Inilah kelebihan yang terdapat pada Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang. “Baiklah. Paras kedua-dua puteri anak dewa dari kayangan itu bagaikan purnama menghias alam. Bergurau dan bersenda tidak lekang daripada keduanya. kita bermain-main. Demikianlah kehidupan yang mereka lalui setiap hari.PUTERI SANTUBONG. Sesiapa sahaja yang memandang pasti akan terpikat. “Kita main sorok-sorok di taman bunga di halaman sana. yang lentik dan ekor mata seperti seroja biru di kolam madu. kedua-duanya meneruskan pekerjaan masingmasing hingga selesai. mahu?” Tanya Puteri Santubong kepada Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi. Senyuman dan kegembiraan sentiasa bermain dibibir. Tapi kita mahu main apa ya?” balas Puteri Sejenjang. . Lepas itu kita petik bunga-bunga yang telah mekar di taman. Mereka sentiasa sepakat dan sekata. PUTERI SEJENJANG Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang ialah dua orang puteri dewa kayangan yang mempunyai paras rupa dan kecantikan yang tiada tolok bandingnya ketika itu. bersinar-sinar bergemerlapan.” “Yalah Santubong! Sudah lama juga kita tidak memetik bunga-bunga di taman sana. Walaupun ketinggian tubuh mereka hanyalah sederhana tetapi suara mereka cukup merdu seperti seruling bambu. Mereka diibaratkan adik-beradik kembar. Kehidupan Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang amat mesra sekali.

inilah anak dewa kayangan yang paling cantik pernah mereka temui. dia akan melamar dan mengahwini aku. tentunya dayang-dayang mengelilingi aku. aku dapat menjaga kerampingan pinggangku ini. Puteri Sejenjang menyatakan dirinya yang paling cantik dan rupawan. Puteri Santubong terus memuji-muji akan kecantikan dirinya. Saat itu akulah tuan puteri yang paling cantik di dunia ini. Aku pasti suatu hari nanti. Aduh! Betapa bahagianya di saat itu. Pada suatu hari. Manakala Puteri Sejenjang pula asyik dengan menumbuk padi. “Tidakkah kau tahu Santubong? Dengan cara berdiri menumbuk padi begini menjadikan tubuhku ini. berbual-buallah mereka tentang kecantikan diri masing-masing. Sejenjang?” Tanya Santubong kepada Sejenjang yang asyik menumbuk padi. “Sejenjang! Kau lihat tak diri aku yang serba tidak cacat ini! Dengan duduk menenun seperti ini. Nanti mereka akan berkata.” Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi mulai merasa marah dan cuba menentang kata-kata Puteri Santubong yang menganggap dirinya sahajalah yang paling cantik. bila anak raja sampai ke mari.Pekerjaan Puteri Santubong dari siang hingga malam hanyalah menenun kain. ketika Puteri Santubong leka menenun kain dan Puteri Sejenjang asyik menumbuk padi. Betis bagaikan bunting padi. Leher juga jinjang. “Bila aku sudah diam di istana nanti. Entah . Subur menawan.” “Dengan menumbuk padi ini juga jari-jemariku halus dan lenganku ini serasa tegap daripada engkau yang asyik bongkok menenun kain. kuat dan tegap. sambil menyikat-nyikat rambutku yang mengurai ini. Kecantikannya mengalahi paras rupa Puteri Santubong. Mereka memuji-muji tentang kelebihan diri sendiri.

Takut lemak tak berisi. Maka menjeritlah pula Puteri Sejenjang sekuat-kuatnya akibat kesakitan tikaman tersebut. Puteri Sejenjang hilang sabar lalu menyerang Puteri Santubong dengan antan di tangan. Dengan perasaan penuh dendam dan dengan amat marah. Akhirnya. Puteri Santubong juga tidak berdiam diri. lalu terkenalah ke pipi Puteri Santubong yang sedang duduk menenun kain. Puteri Santubong bertambah marah. Tikaman itu tepat ke arah kepala Puteri Sejenjang dan menembusinya. Puteri Sejenjang juga pantang menyerah. jangan harap betis kau tu akan jadi bunting padi. kesat dan kasar. Mendengar kata-kata Puteri Sejenjang. Berakhirlah sebuah persahabatan dan persaudaraan yang telah dijalin oleh mereka selama ini. Masing-masing mahu dipuji. Dek antan tu jugalah jarijemari kau tu. pertengkaran antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang semakin hangat. Kononnya akibat pergaduhan dan ayunan antan puteri Sejenjang yang terkena ke pipi Puteri Santubong menyebabkan Gunung Santubong telah . Menjeritlah Puteri Santubong kerana kesakitan.” balas Puteri Sejenjang. Masing-masing tidak dapat mengawal perasaan mereka lagi. Pertengkaran antara keduanya berlarutan.nanti. lantas menikam Puteri Sejenjang dengan batang belidah yang ada dalam genggamannya. engkau cepat pula rebah ke bumi.” kata Puteri Santubong dengan bangga. Daripada nada suara yang rendah bertukar menjadi lantang sambil mencaci-caci dan menghina antara satu dengan yang lain. Puteri Santubong enggan mengalah. Takut pula anak raja itu melamar aku dahulu. Ayunan pukulan Puteri Sejenjang amat kuat dan cepat. “Sejenjang! Kalau asyik pegang antan. Tidak seperti jari-jemariku ini yang halus serta runcing.

Oh…… Sejinjang puteri menumbuk padi siang. kisah Sejinjang. Asal berkawan jadi musuhan. Lalu ditikam batang belidak. Puteri Santubong. Maka lahirlah lagenda Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang yang kita dengar sehingga ke hari ini. Manis sik ada dapat dilawan. Lalu bertabor jadi Pulo Kera. .terpecah menjadi dua seperti yang dilihat pada hari ini. Sejinjang sayang. Kisah Santubong. Tapi Santubong membalas juak. Oh……Puteri Santubong. Seorang sik ngalah walau sampai ke mati. Seorang madah dirik bagus agik. Zaman mensia maya. Beranuk anuk sik renti-renti. Demikian juga dengan tikaman batang belidah oleh Puteri Santubong yang mengenai tepat ke kepala Puteri Sejenjang. Satu hari nya dua kelahi. menyebabkan Bukit Sejenjang pecah bertaburan menjadi pulau-ulau kecil berhampiran Gunung Santubong. Oh…… Santubong puteri bertenun kain malam. Lalu bertukuk nya duak puteri. Kisah lama. Puteri Sejinjang. Sampei terkena Sejinjang kepala. Kisah sedih di antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang akhirnya menjadi kenangan dan ingatan rakyat Sarawak. Anak dak Dewa turun kayangan. Sejinjang mengayun aluk ke pipi. Udah lejuk nya duak kelahi. Penjaga gunung Negeri Sarawak. Tebik Santubong sampai gituk ari.

. Pengajaran : 1. 2.Kinik tuk tinggal jadi kenangan. Pakei ingatan sepanjang zaman. Iri hati membawa mati. Jangan sombong.

Si Tanggang pergi berjumpa dengan Nakhoda kapal itu dan meminta untuk dijadikan anak kapalnya. Si Tanggang! Aku ibumu.SI TANGGANG Si Talang dan Si Deruma mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Si Tanggang selalu berkhayal untuk menjadi kaya dan terkenal. “ Pergi! “ tengking Si Tanggang. Nakhoda amat suka dengannya kerana dia rajin bekerja. “ Ya. “ Anak kita sudah pulang. Apabila tiba di kapal. Mereka pun memberitahu kepada orang tuanya. Si Tanggang pun berkahwin dengan puteri Sultan. “ Siapakah kedua-dua orang tua ini?” tanya Si Tanggang kepada anak kapalnya. Dia memukul jari ibunya yang bergayut pada bahagian tepi kapal. Walaupun Si Talang dan Si Deruma amat keberatan untuk melepaskan Si Tanggang belayar mengikut kapal Nakhoda itu. “ Betulkah mereka ini ibu bapa kanda ?” tanya isteri Si Tanggang. Si Tanggang muncul dengan isterinya. Mereka bukan ibu bapa kanda. iaitu pisang salai. Khabarnya dia sudah kaya sekarang. Marilah kita pergi tengok” kata Si Talang. Si Tanggang melakukan apa sahaja kerja yang diperintahkan oleh Nakhoda. seorang anak kapal melarang mereka naik. Si Deruma membawa makanan kegemaran Si Tanggang. maka Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda baru. Kesusahan dan kemiskinan membuat Si Talang dan Si Deruma kelihatan begitu uzur dan daif sekali. Dia dipanggil Nakhoda Tanggang. Si Tanggang berjanji akan kembali ke kampung setelah menjadi kaya. Apabila Nakhoda menjadi uzur. Nakhoda kapal itu terus bersetuju kerana telah melihat kecekapan Si Tanggang bersampan dan bekerja. Si Tanggang terlihat sebuah kapal besar berlabuh di muara sungai yang berhampiran dengan rumahnya. Si Talang dan Si Deruma pun pergilah berkayuh sampan menuju ke kapal Nakhoda Tanggang. Namanya menjadi terkenal. Sungguh tidak disangka anak . aku rindukan Si Tanggang. mereka terpaksa mengalah. kapal Si Tanggang berlabuh di muara sungai kampung asal-usulnya. anakku. Orang kampung mengetahui nakhoda kapal itu Si Tanggang. Si Tanggang membawa isterinya berlayar ke banyak tempat di merata negeri. Pada suatu hari. Tidak lama kemudian.” jawab anak kapal itu. Si Talang dan Si Deruma berasa terlalu sedih dan kecewa. “ Oh. Seketika kemudian. dibuang ke laut. Oleh itu dia dijemput oleh Sultan ke istana. Jangan benarkan kedua pengemis ini naik ke kapal !” herdik Si Tanggang. “ Mereka mengaku sebagai ibu bapa tuan. nak “ kata Si Deruma. “ Ibu bapa kanda? Oh. “ kata Deruma dengan gembira. Si Tanggang pun diambil sebagai anak angkat. Pisang salai yang dibawa ibunya. Si Tanggang cekap dan pandai berniaga. Kehidupan mereka sekeluarga amatlah miskin. Lalu. Si Tanggang berasa malu untuk mengaku orang tua itu ibu bapanya. Pada suatu hari. Ibu ada bawakan pisang salai kegemaranmu. tidak! Kanda tidak mempunyai ibu bapa lagi. Mukanya merah padam kerana malu dan marah.

ibu! Ampunkanlah Tanggang. Dia akan menerima balasannya kerana telah menderhaka. Ketika itulah. Apabila ribut reda. Kapal yang sedang berlabuh itu terumbangambing.” Tiba-tiba petir berdentum. Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungnya. Apabila tiba di daratan. Akan tetapi. Tanggang mengaku. “ Oh. Sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dia berseru “ Oh. Gelombang yang kuat memecahkan kapalnya.kesayangan mereka telah berubah. Semua anak kapal juga bertukar menjadi batu. Si Tanggang sudah terlambat. Dia sedar Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. . Tanggang anak ibu!' teriak Si Tanggang. Si Tanggang berasa kesal. Mereka pun berdayung ke tepi. Si Tanggang dan isterinya turut menjadi batu. Angin bertiup kencang. Si Deruma memandang ke langit. kapal Si Tanggang menjadi batu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful