PENGEMBARA YANG LAPAR

Tersebutlah kisah tiga orang sahabat, Kendi, Buyung dan Awang yang sedang mengembara. Mereka membawa bekalan makanan seperti beras, daging, susu dan buah-buahan. Apabila penat berjalan mereka berhenti dan memasak makanan. Jika bertemu kampung, mereka akan singgah membeli makanan untuk dibuat bekal dalam perjalanan. Pada suatu hari, mereka tiba di kawasan hutan tebal. Di kawasan itu mereka tidak bertemu dusun atau kampung. Mereka berhenti dan berehat di bawah sebatang pokok ara yang rendang. Bekalan makanan pula telah habis. Ketiga-tiga sahabat ini berasa sangat lapar, “Hai, kalau ada nasi sekawah, aku akan habiskan seorang,” tiba-tiba Kendi mengeluh. Dia mengurut-ngurut perutnya yang lapar. Badannya disandarkan ke perdu pokok ara. “Kalau lapar begini, ayam panggang sepuluh ekor pun sanggup aku habiskan,” kata Buyung pula. “Janganlah kamu berdua tamak sangat dan bercakap besar pula. Aku pun lapar juga. Bagi aku, kalau ada nasi sepinggan sudah cukup,” Awang bersuara. Kendi dan Buyung tertawa mendengar kata-kata Awang. “Dengan nasi sepinggan, mana boleh kenyang? Perut kita tersangatlah lapar!” ejek Kendi. Buyung mengangguk tanda bersetuju dengan pendapat Kendi. Perbualan mereka didengar oleh pokok ara. Pokok itu bersimpati apabila mendengar keluhan ketiga-tiga pengembara tersebut lalu menggugurkan tiga helai daun.

Seleranya terbuka. Awang tersenyum dan mengucapkan syukur kerana mendapat rezeki. “Bukankah kamu telah berjanji akan menghabiskan kami sekawah?” Tanya nasi itu lagi. Dengan pantas dia mengambil ayam yang paling besar lalu makan dengan gelojoh. “Aku sudah kenyang. “Ayam panggang sepuluh ekor! Wah. Buyung dan Awang terdengar bunyi seperti benda terjatuh.” jawab Kendi. Mereka segera mencari benda tersebut dicelah-celah semak. Masingmasing menuju ke arah yang berlainan. Awang rasa segar. Selepas makan. Awang semakin pantas meredah semak. Serta-merta meleleh air liurnya. Dia berehat semula di bawah pokok ara sambil memerhatikan Kendi dan Buyung yang sedang meratah makanannya. Melihatkan Kendi dan Buyung telah mendapat makanan. .ada nasi sekawah!” Kendi menjerit kehairanan. Dia makan dengan tenang. “Urgh!” Kendi sendawa. Ketika Awang menyelak daun kelembak. Perutnya amat kenyang.Bubb! Kendi. Dia tidak mampu menghabiskan nasi itu. Tanpa berfikir panjang lalu dia menyuap nasi itu dengan lahapnya. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba nasi di dalam kawah itu bertanya kepada Kendi. Nasi di dalam kawah masih banyak. sedapnya!” tiba-tiba Buyung pula melaung dari arah timur. Dia menghadap sekawah nasi yang masih berwap. “Eh. dia ternampak sepinggan nasi berlauk yang terhidang.

Tiba-tiba nasi itu berkumpul dan mengejar Kendi.” katanya lagi. tekaknya berasa loya. Mereka meluru ke arah Buyung. Buyung juga kekenyangan. Ayam-ayam itu mematuk dan menggeletek tubuh Buyung.“Tapi perut aku sudah kenyang. Dia meneruskan semula perjalanannya. Akhirnya Kendi dan Buyung mati. Kendi menjerit meminta tolong. Tinggallah Awang seorang diri.” kata Buyung.” jawab Kendi. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba tanya ayam-ayam panggang itu. Awang tidak dapat berbuat apa-apa. . Sembilan ekor ayam lagi terbiar di tempat pemanggang. Awang bagaikan bermimpi melihat gelagat rakan-rakannya. Kawah itu menyerkup kepala Kendi dan nasi-nasi itu menggigit tubuh Kendi. Buyung segera mencampakkan ayam-ayam itu ke dalam semak. Dia seperti terpukau melihat kejadian itu. Kendi terpekik dan terlolong. Dia cuma dapat menghabiskan seekor ayam sahaja. Buyung melompat-lompat sambil meminta tolong. Oleh kerana terlalu banyak makan. “Makan sekor pun perut aku sudah muak. “Aku sudah kenyang. dia berasa muak dan hendak muntah. Buyung pula melompat-lompat dan bergulingguling di atas tanah. Tiba-tiba muncul sembilan ekor ayam jantan dari celah-celah semak di kawasan itu. Melihat baki ayamayam panggang itu.

Awang mengambil pinggan nasi yang telah bersih.Sebelum berangkat. Pengajaran : 1. Makan biarlah berpada-pada dan tidak membazir.” kata Awang lalu beredar meninggalkan tempat itu. Orang tamak selalu rugi. Jangan membazir. . “Pinggan ini akan mengingatkan aku supaya jangan sombong dan tamak. 2. Sebutir nasi pun tidak berbaki di dalam pinggan itu.

kedua-duanya meneruskan pekerjaan masingmasing hingga selesai. “Sejenjang. Senyuman dan kegembiraan sentiasa bermain dibibir. Lepas itu kita petik bunga-bunga yang telah mekar di taman.PUTERI SANTUBONG. bersinar-sinar bergemerlapan. Walaupun ketinggian tubuh mereka hanyalah sederhana tetapi suara mereka cukup merdu seperti seruling bambu. “Kita main sorok-sorok di taman bunga di halaman sana.” Menantikan saat itu. . mahu?” Tanya Puteri Santubong kepada Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi. kita bermain-main. yang lentik dan ekor mata seperti seroja biru di kolam madu. selepas selesainya kerja kita berdua ini. Sesiapa sahaja yang memandang pasti akan terpikat. Bergurau dan bersenda tidak lekang daripada keduanya. Mereka diibaratkan adik-beradik kembar. Tapi kita mahu main apa ya?” balas Puteri Sejenjang. Paras kedua-dua puteri anak dewa dari kayangan itu bagaikan purnama menghias alam. Kehidupan Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang amat mesra sekali. Inilah kelebihan yang terdapat pada Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang. PUTERI SEJENJANG Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang ialah dua orang puteri dewa kayangan yang mempunyai paras rupa dan kecantikan yang tiada tolok bandingnya ketika itu. Demikianlah kehidupan yang mereka lalui setiap hari. “Baiklah. Alis mata. Mereka sentiasa sepakat dan sekata.” “Yalah Santubong! Sudah lama juga kita tidak memetik bunga-bunga di taman sana.

“Bila aku sudah diam di istana nanti. “Tidakkah kau tahu Santubong? Dengan cara berdiri menumbuk padi begini menjadikan tubuhku ini. Nanti mereka akan berkata. berbual-buallah mereka tentang kecantikan diri masing-masing. Betis bagaikan bunting padi. Leher juga jinjang. sambil menyikat-nyikat rambutku yang mengurai ini. Manakala Puteri Sejenjang pula asyik dengan menumbuk padi. Aku pasti suatu hari nanti. Kecantikannya mengalahi paras rupa Puteri Santubong. Saat itu akulah tuan puteri yang paling cantik di dunia ini. ketika Puteri Santubong leka menenun kain dan Puteri Sejenjang asyik menumbuk padi.” Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi mulai merasa marah dan cuba menentang kata-kata Puteri Santubong yang menganggap dirinya sahajalah yang paling cantik. Sejenjang?” Tanya Santubong kepada Sejenjang yang asyik menumbuk padi.” “Dengan menumbuk padi ini juga jari-jemariku halus dan lenganku ini serasa tegap daripada engkau yang asyik bongkok menenun kain. “Sejenjang! Kau lihat tak diri aku yang serba tidak cacat ini! Dengan duduk menenun seperti ini. inilah anak dewa kayangan yang paling cantik pernah mereka temui. Aduh! Betapa bahagianya di saat itu. bila anak raja sampai ke mari. Pada suatu hari. kuat dan tegap. Puteri Santubong terus memuji-muji akan kecantikan dirinya. Mereka memuji-muji tentang kelebihan diri sendiri. tentunya dayang-dayang mengelilingi aku. Puteri Sejenjang menyatakan dirinya yang paling cantik dan rupawan. aku dapat menjaga kerampingan pinggangku ini. Entah .Pekerjaan Puteri Santubong dari siang hingga malam hanyalah menenun kain. dia akan melamar dan mengahwini aku. Subur menawan.

” kata Puteri Santubong dengan bangga. Daripada nada suara yang rendah bertukar menjadi lantang sambil mencaci-caci dan menghina antara satu dengan yang lain. “Sejenjang! Kalau asyik pegang antan. lalu terkenalah ke pipi Puteri Santubong yang sedang duduk menenun kain. Akhirnya. Mendengar kata-kata Puteri Sejenjang. Takut lemak tak berisi. Kononnya akibat pergaduhan dan ayunan antan puteri Sejenjang yang terkena ke pipi Puteri Santubong menyebabkan Gunung Santubong telah . Pertengkaran antara keduanya berlarutan. kesat dan kasar.” balas Puteri Sejenjang.nanti. Tidak seperti jari-jemariku ini yang halus serta runcing. Puteri Santubong juga tidak berdiam diri. jangan harap betis kau tu akan jadi bunting padi. Dengan perasaan penuh dendam dan dengan amat marah. Takut pula anak raja itu melamar aku dahulu. Masing-masing mahu dipuji. Dek antan tu jugalah jarijemari kau tu. pertengkaran antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang semakin hangat. Maka menjeritlah pula Puteri Sejenjang sekuat-kuatnya akibat kesakitan tikaman tersebut. Menjeritlah Puteri Santubong kerana kesakitan. Puteri Santubong enggan mengalah. Ayunan pukulan Puteri Sejenjang amat kuat dan cepat. Masing-masing tidak dapat mengawal perasaan mereka lagi. Tikaman itu tepat ke arah kepala Puteri Sejenjang dan menembusinya. Puteri Santubong bertambah marah. Puteri Sejenjang juga pantang menyerah. lantas menikam Puteri Sejenjang dengan batang belidah yang ada dalam genggamannya. Puteri Sejenjang hilang sabar lalu menyerang Puteri Santubong dengan antan di tangan. engkau cepat pula rebah ke bumi. Berakhirlah sebuah persahabatan dan persaudaraan yang telah dijalin oleh mereka selama ini.

Oh……Puteri Santubong.terpecah menjadi dua seperti yang dilihat pada hari ini. Manis sik ada dapat dilawan. Satu hari nya dua kelahi. Sampei terkena Sejinjang kepala. Seorang madah dirik bagus agik. Oh…… Sejinjang puteri menumbuk padi siang. . Penjaga gunung Negeri Sarawak. Kisah Santubong. Anak dak Dewa turun kayangan. Kisah sedih di antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang akhirnya menjadi kenangan dan ingatan rakyat Sarawak. Lalu ditikam batang belidak. Lalu bertukuk nya duak puteri. Zaman mensia maya. Tapi Santubong membalas juak. Asal berkawan jadi musuhan. Maka lahirlah lagenda Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang yang kita dengar sehingga ke hari ini. Lalu bertabor jadi Pulo Kera. Sejinjang sayang. Beranuk anuk sik renti-renti. Tebik Santubong sampai gituk ari. Puteri Santubong. kisah Sejinjang. Sejinjang mengayun aluk ke pipi. Seorang sik ngalah walau sampai ke mati. Kisah lama. Puteri Sejinjang. menyebabkan Bukit Sejenjang pecah bertaburan menjadi pulau-ulau kecil berhampiran Gunung Santubong. Demikian juga dengan tikaman batang belidah oleh Puteri Santubong yang mengenai tepat ke kepala Puteri Sejenjang. Udah lejuk nya duak kelahi. Oh…… Santubong puteri bertenun kain malam.

Pengajaran : 1. Jangan sombong. Pakei ingatan sepanjang zaman. Iri hati membawa mati. 2.Kinik tuk tinggal jadi kenangan. .

Namanya menjadi terkenal. Sungguh tidak disangka anak . “ Ibu bapa kanda? Oh. seorang anak kapal melarang mereka naik. “ Ya. Si Tanggang! Aku ibumu. Dia memukul jari ibunya yang bergayut pada bahagian tepi kapal.” jawab anak kapal itu. mereka terpaksa mengalah. maka Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda baru. Si Tanggang muncul dengan isterinya. Walaupun Si Talang dan Si Deruma amat keberatan untuk melepaskan Si Tanggang belayar mengikut kapal Nakhoda itu. Apabila tiba di kapal. Si Tanggang selalu berkhayal untuk menjadi kaya dan terkenal. Si Tanggang pun berkahwin dengan puteri Sultan. Si Tanggang cekap dan pandai berniaga. Seketika kemudian. Pada suatu hari. Marilah kita pergi tengok” kata Si Talang. Pisang salai yang dibawa ibunya. Jangan benarkan kedua pengemis ini naik ke kapal !” herdik Si Tanggang. Orang kampung mengetahui nakhoda kapal itu Si Tanggang. Nakhoda kapal itu terus bersetuju kerana telah melihat kecekapan Si Tanggang bersampan dan bekerja. Si Tanggang terlihat sebuah kapal besar berlabuh di muara sungai yang berhampiran dengan rumahnya. Dia dipanggil Nakhoda Tanggang. Kesusahan dan kemiskinan membuat Si Talang dan Si Deruma kelihatan begitu uzur dan daif sekali. anakku.SI TANGGANG Si Talang dan Si Deruma mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. kapal Si Tanggang berlabuh di muara sungai kampung asal-usulnya. “ Anak kita sudah pulang. iaitu pisang salai. Nakhoda amat suka dengannya kerana dia rajin bekerja. “ kata Deruma dengan gembira. Tidak lama kemudian. dibuang ke laut. nak “ kata Si Deruma. Si Tanggang pun diambil sebagai anak angkat. Pada suatu hari. Si Tanggang berasa malu untuk mengaku orang tua itu ibu bapanya. “ Oh. Mereka pun memberitahu kepada orang tuanya. Si Deruma membawa makanan kegemaran Si Tanggang. “ Siapakah kedua-dua orang tua ini?” tanya Si Tanggang kepada anak kapalnya. Lalu. Si Tanggang membawa isterinya berlayar ke banyak tempat di merata negeri. Si Tanggang berjanji akan kembali ke kampung setelah menjadi kaya. Mukanya merah padam kerana malu dan marah. Si Talang dan Si Deruma pun pergilah berkayuh sampan menuju ke kapal Nakhoda Tanggang. “ Betulkah mereka ini ibu bapa kanda ?” tanya isteri Si Tanggang. aku rindukan Si Tanggang. Khabarnya dia sudah kaya sekarang. tidak! Kanda tidak mempunyai ibu bapa lagi. Si Tanggang pergi berjumpa dengan Nakhoda kapal itu dan meminta untuk dijadikan anak kapalnya. “ Mereka mengaku sebagai ibu bapa tuan. Mereka bukan ibu bapa kanda. Oleh itu dia dijemput oleh Sultan ke istana. Ibu ada bawakan pisang salai kegemaranmu. Kehidupan mereka sekeluarga amatlah miskin. Si Tanggang melakukan apa sahaja kerja yang diperintahkan oleh Nakhoda. “ Pergi! “ tengking Si Tanggang. Apabila Nakhoda menjadi uzur. Si Talang dan Si Deruma berasa terlalu sedih dan kecewa.

Kapal yang sedang berlabuh itu terumbangambing. Tanggang mengaku. Dia sedar Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. Semua anak kapal juga bertukar menjadi batu. Akan tetapi. Si Tanggang berasa kesal. Si Tanggang sudah terlambat. Sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dia berseru “ Oh.kesayangan mereka telah berubah.” Tiba-tiba petir berdentum. Gelombang yang kuat memecahkan kapalnya. “ Oh. Apabila tiba di daratan. Ketika itulah. kapal Si Tanggang menjadi batu. Si Deruma memandang ke langit. Angin bertiup kencang. Dia akan menerima balasannya kerana telah menderhaka. Mereka pun berdayung ke tepi. Si Tanggang dan isterinya turut menjadi batu. Apabila ribut reda. Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungnya. Tanggang anak ibu!' teriak Si Tanggang. . ibu! Ampunkanlah Tanggang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful