PENGEMBARA YANG LAPAR

Tersebutlah kisah tiga orang sahabat, Kendi, Buyung dan Awang yang sedang mengembara. Mereka membawa bekalan makanan seperti beras, daging, susu dan buah-buahan. Apabila penat berjalan mereka berhenti dan memasak makanan. Jika bertemu kampung, mereka akan singgah membeli makanan untuk dibuat bekal dalam perjalanan. Pada suatu hari, mereka tiba di kawasan hutan tebal. Di kawasan itu mereka tidak bertemu dusun atau kampung. Mereka berhenti dan berehat di bawah sebatang pokok ara yang rendang. Bekalan makanan pula telah habis. Ketiga-tiga sahabat ini berasa sangat lapar, “Hai, kalau ada nasi sekawah, aku akan habiskan seorang,” tiba-tiba Kendi mengeluh. Dia mengurut-ngurut perutnya yang lapar. Badannya disandarkan ke perdu pokok ara. “Kalau lapar begini, ayam panggang sepuluh ekor pun sanggup aku habiskan,” kata Buyung pula. “Janganlah kamu berdua tamak sangat dan bercakap besar pula. Aku pun lapar juga. Bagi aku, kalau ada nasi sepinggan sudah cukup,” Awang bersuara. Kendi dan Buyung tertawa mendengar kata-kata Awang. “Dengan nasi sepinggan, mana boleh kenyang? Perut kita tersangatlah lapar!” ejek Kendi. Buyung mengangguk tanda bersetuju dengan pendapat Kendi. Perbualan mereka didengar oleh pokok ara. Pokok itu bersimpati apabila mendengar keluhan ketiga-tiga pengembara tersebut lalu menggugurkan tiga helai daun.

“Eh. Buyung dan Awang terdengar bunyi seperti benda terjatuh. “Aku sudah kenyang. Ketika Awang menyelak daun kelembak.” jawab Kendi. Masingmasing menuju ke arah yang berlainan.Bubb! Kendi. “Urgh!” Kendi sendawa. Awang tersenyum dan mengucapkan syukur kerana mendapat rezeki. “Ayam panggang sepuluh ekor! Wah.ada nasi sekawah!” Kendi menjerit kehairanan. Dia berehat semula di bawah pokok ara sambil memerhatikan Kendi dan Buyung yang sedang meratah makanannya. Melihatkan Kendi dan Buyung telah mendapat makanan. dia ternampak sepinggan nasi berlauk yang terhidang. Serta-merta meleleh air liurnya. Nasi di dalam kawah masih banyak. sedapnya!” tiba-tiba Buyung pula melaung dari arah timur. Awang rasa segar. Dia menghadap sekawah nasi yang masih berwap. Dia tidak mampu menghabiskan nasi itu. Awang semakin pantas meredah semak. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba nasi di dalam kawah itu bertanya kepada Kendi. Dia makan dengan tenang. . Perutnya amat kenyang. Seleranya terbuka. Dengan pantas dia mengambil ayam yang paling besar lalu makan dengan gelojoh. Mereka segera mencari benda tersebut dicelah-celah semak. Tanpa berfikir panjang lalu dia menyuap nasi itu dengan lahapnya. Selepas makan. “Bukankah kamu telah berjanji akan menghabiskan kami sekawah?” Tanya nasi itu lagi.

Tiba-tiba nasi itu berkumpul dan mengejar Kendi. Tiba-tiba muncul sembilan ekor ayam jantan dari celah-celah semak di kawasan itu. Kawah itu menyerkup kepala Kendi dan nasi-nasi itu menggigit tubuh Kendi. Tinggallah Awang seorang diri. Kendi terpekik dan terlolong. Buyung segera mencampakkan ayam-ayam itu ke dalam semak. Awang bagaikan bermimpi melihat gelagat rakan-rakannya. Mereka meluru ke arah Buyung. Melihat baki ayamayam panggang itu. Dia cuma dapat menghabiskan seekor ayam sahaja. dia berasa muak dan hendak muntah. “Aku sudah kenyang. Buyung melompat-lompat sambil meminta tolong.” jawab Kendi. Oleh kerana terlalu banyak makan. Buyung juga kekenyangan. Buyung pula melompat-lompat dan bergulingguling di atas tanah.” kata Buyung. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba tanya ayam-ayam panggang itu. Dia meneruskan semula perjalanannya. Kendi menjerit meminta tolong. “Makan sekor pun perut aku sudah muak.” katanya lagi. Sembilan ekor ayam lagi terbiar di tempat pemanggang. tekaknya berasa loya. Dia seperti terpukau melihat kejadian itu.“Tapi perut aku sudah kenyang. Ayam-ayam itu mematuk dan menggeletek tubuh Buyung. Awang tidak dapat berbuat apa-apa. Akhirnya Kendi dan Buyung mati. .

Sebelum berangkat. Makan biarlah berpada-pada dan tidak membazir. Jangan membazir. “Pinggan ini akan mengingatkan aku supaya jangan sombong dan tamak.” kata Awang lalu beredar meninggalkan tempat itu. Pengajaran : 1. Orang tamak selalu rugi. 2. . Awang mengambil pinggan nasi yang telah bersih. Sebutir nasi pun tidak berbaki di dalam pinggan itu.

Walaupun ketinggian tubuh mereka hanyalah sederhana tetapi suara mereka cukup merdu seperti seruling bambu. Mereka diibaratkan adik-beradik kembar. Tapi kita mahu main apa ya?” balas Puteri Sejenjang. PUTERI SEJENJANG Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang ialah dua orang puteri dewa kayangan yang mempunyai paras rupa dan kecantikan yang tiada tolok bandingnya ketika itu.” “Yalah Santubong! Sudah lama juga kita tidak memetik bunga-bunga di taman sana. Demikianlah kehidupan yang mereka lalui setiap hari. kita bermain-main. “Sejenjang. Sesiapa sahaja yang memandang pasti akan terpikat.PUTERI SANTUBONG. Paras kedua-dua puteri anak dewa dari kayangan itu bagaikan purnama menghias alam. Mereka sentiasa sepakat dan sekata. Senyuman dan kegembiraan sentiasa bermain dibibir. yang lentik dan ekor mata seperti seroja biru di kolam madu. “Kita main sorok-sorok di taman bunga di halaman sana. Kehidupan Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang amat mesra sekali. kedua-duanya meneruskan pekerjaan masingmasing hingga selesai. . “Baiklah. bersinar-sinar bergemerlapan.” Menantikan saat itu. mahu?” Tanya Puteri Santubong kepada Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi. Lepas itu kita petik bunga-bunga yang telah mekar di taman. Inilah kelebihan yang terdapat pada Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang. Alis mata. Bergurau dan bersenda tidak lekang daripada keduanya. selepas selesainya kerja kita berdua ini.

“Tidakkah kau tahu Santubong? Dengan cara berdiri menumbuk padi begini menjadikan tubuhku ini. Subur menawan. Leher juga jinjang. Saat itu akulah tuan puteri yang paling cantik di dunia ini. Pada suatu hari. dia akan melamar dan mengahwini aku. Betis bagaikan bunting padi. bila anak raja sampai ke mari. berbual-buallah mereka tentang kecantikan diri masing-masing. Aduh! Betapa bahagianya di saat itu.Pekerjaan Puteri Santubong dari siang hingga malam hanyalah menenun kain. Mereka memuji-muji tentang kelebihan diri sendiri. inilah anak dewa kayangan yang paling cantik pernah mereka temui. Nanti mereka akan berkata. Puteri Santubong terus memuji-muji akan kecantikan dirinya. sambil menyikat-nyikat rambutku yang mengurai ini. Sejenjang?” Tanya Santubong kepada Sejenjang yang asyik menumbuk padi.” Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi mulai merasa marah dan cuba menentang kata-kata Puteri Santubong yang menganggap dirinya sahajalah yang paling cantik. ketika Puteri Santubong leka menenun kain dan Puteri Sejenjang asyik menumbuk padi. Puteri Sejenjang menyatakan dirinya yang paling cantik dan rupawan. Entah . kuat dan tegap. Aku pasti suatu hari nanti. “Bila aku sudah diam di istana nanti. Manakala Puteri Sejenjang pula asyik dengan menumbuk padi. “Sejenjang! Kau lihat tak diri aku yang serba tidak cacat ini! Dengan duduk menenun seperti ini. tentunya dayang-dayang mengelilingi aku. Kecantikannya mengalahi paras rupa Puteri Santubong.” “Dengan menumbuk padi ini juga jari-jemariku halus dan lenganku ini serasa tegap daripada engkau yang asyik bongkok menenun kain. aku dapat menjaga kerampingan pinggangku ini.

” kata Puteri Santubong dengan bangga. Pertengkaran antara keduanya berlarutan. Tikaman itu tepat ke arah kepala Puteri Sejenjang dan menembusinya. Puteri Sejenjang hilang sabar lalu menyerang Puteri Santubong dengan antan di tangan. Berakhirlah sebuah persahabatan dan persaudaraan yang telah dijalin oleh mereka selama ini. Puteri Sejenjang juga pantang menyerah. Takut lemak tak berisi. lalu terkenalah ke pipi Puteri Santubong yang sedang duduk menenun kain. Tidak seperti jari-jemariku ini yang halus serta runcing. Menjeritlah Puteri Santubong kerana kesakitan.” balas Puteri Sejenjang.nanti. Maka menjeritlah pula Puteri Sejenjang sekuat-kuatnya akibat kesakitan tikaman tersebut. “Sejenjang! Kalau asyik pegang antan. Puteri Santubong juga tidak berdiam diri. engkau cepat pula rebah ke bumi. Dengan perasaan penuh dendam dan dengan amat marah. Kononnya akibat pergaduhan dan ayunan antan puteri Sejenjang yang terkena ke pipi Puteri Santubong menyebabkan Gunung Santubong telah . Puteri Santubong enggan mengalah. kesat dan kasar. Puteri Santubong bertambah marah. jangan harap betis kau tu akan jadi bunting padi. Takut pula anak raja itu melamar aku dahulu. Masing-masing tidak dapat mengawal perasaan mereka lagi. Mendengar kata-kata Puteri Sejenjang. Ayunan pukulan Puteri Sejenjang amat kuat dan cepat. Masing-masing mahu dipuji. pertengkaran antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang semakin hangat. Akhirnya. Daripada nada suara yang rendah bertukar menjadi lantang sambil mencaci-caci dan menghina antara satu dengan yang lain. Dek antan tu jugalah jarijemari kau tu. lantas menikam Puteri Sejenjang dengan batang belidah yang ada dalam genggamannya.

kisah Sejinjang. Sampei terkena Sejinjang kepala. Kisah Santubong. Maka lahirlah lagenda Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang yang kita dengar sehingga ke hari ini. Seorang sik ngalah walau sampai ke mati.terpecah menjadi dua seperti yang dilihat pada hari ini. Oh…… Sejinjang puteri menumbuk padi siang. Lalu bertabor jadi Pulo Kera. Kisah lama. Lalu ditikam batang belidak. Beranuk anuk sik renti-renti. Puteri Santubong. Tapi Santubong membalas juak. Satu hari nya dua kelahi. Udah lejuk nya duak kelahi. Asal berkawan jadi musuhan. Manis sik ada dapat dilawan. Demikian juga dengan tikaman batang belidah oleh Puteri Santubong yang mengenai tepat ke kepala Puteri Sejenjang. Kisah sedih di antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang akhirnya menjadi kenangan dan ingatan rakyat Sarawak. Anak dak Dewa turun kayangan. Penjaga gunung Negeri Sarawak. Tebik Santubong sampai gituk ari. Lalu bertukuk nya duak puteri. menyebabkan Bukit Sejenjang pecah bertaburan menjadi pulau-ulau kecil berhampiran Gunung Santubong. Sejinjang sayang. Puteri Sejinjang. Oh……Puteri Santubong. Seorang madah dirik bagus agik. Zaman mensia maya. Sejinjang mengayun aluk ke pipi. . Oh…… Santubong puteri bertenun kain malam.

Pakei ingatan sepanjang zaman. 2. .Kinik tuk tinggal jadi kenangan. Jangan sombong. Iri hati membawa mati. Pengajaran : 1.

Si Talang dan Si Deruma berasa terlalu sedih dan kecewa.” jawab anak kapal itu. anakku. “ Oh. Si Tanggang selalu berkhayal untuk menjadi kaya dan terkenal. Pisang salai yang dibawa ibunya. dibuang ke laut. Pada suatu hari. “ Betulkah mereka ini ibu bapa kanda ?” tanya isteri Si Tanggang. “ Anak kita sudah pulang. maka Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda baru. Si Talang dan Si Deruma pun pergilah berkayuh sampan menuju ke kapal Nakhoda Tanggang. Ibu ada bawakan pisang salai kegemaranmu. Si Tanggang membawa isterinya berlayar ke banyak tempat di merata negeri. Nakhoda amat suka dengannya kerana dia rajin bekerja. Si Tanggang muncul dengan isterinya. seorang anak kapal melarang mereka naik. mereka terpaksa mengalah. Si Tanggang! Aku ibumu. aku rindukan Si Tanggang. Mukanya merah padam kerana malu dan marah. Orang kampung mengetahui nakhoda kapal itu Si Tanggang. “ Pergi! “ tengking Si Tanggang. Mereka bukan ibu bapa kanda. Si Tanggang berjanji akan kembali ke kampung setelah menjadi kaya. Walaupun Si Talang dan Si Deruma amat keberatan untuk melepaskan Si Tanggang belayar mengikut kapal Nakhoda itu. Si Tanggang pun diambil sebagai anak angkat. Jangan benarkan kedua pengemis ini naik ke kapal !” herdik Si Tanggang. Mereka pun memberitahu kepada orang tuanya. Seketika kemudian. Si Tanggang pun berkahwin dengan puteri Sultan. Apabila Nakhoda menjadi uzur. Kehidupan mereka sekeluarga amatlah miskin. Tidak lama kemudian. “ Ya. Khabarnya dia sudah kaya sekarang. nak “ kata Si Deruma. Nakhoda kapal itu terus bersetuju kerana telah melihat kecekapan Si Tanggang bersampan dan bekerja. Pada suatu hari. tidak! Kanda tidak mempunyai ibu bapa lagi. Si Tanggang pergi berjumpa dengan Nakhoda kapal itu dan meminta untuk dijadikan anak kapalnya. “ Mereka mengaku sebagai ibu bapa tuan. Si Tanggang melakukan apa sahaja kerja yang diperintahkan oleh Nakhoda. Sungguh tidak disangka anak . Marilah kita pergi tengok” kata Si Talang. Dia dipanggil Nakhoda Tanggang. Kesusahan dan kemiskinan membuat Si Talang dan Si Deruma kelihatan begitu uzur dan daif sekali.SI TANGGANG Si Talang dan Si Deruma mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Si Tanggang terlihat sebuah kapal besar berlabuh di muara sungai yang berhampiran dengan rumahnya. Namanya menjadi terkenal. Si Deruma membawa makanan kegemaran Si Tanggang. “ Siapakah kedua-dua orang tua ini?” tanya Si Tanggang kepada anak kapalnya. Dia memukul jari ibunya yang bergayut pada bahagian tepi kapal. Si Tanggang berasa malu untuk mengaku orang tua itu ibu bapanya. Oleh itu dia dijemput oleh Sultan ke istana. Lalu. Apabila tiba di kapal. “ kata Deruma dengan gembira. iaitu pisang salai. Si Tanggang cekap dan pandai berniaga. “ Ibu bapa kanda? Oh. kapal Si Tanggang berlabuh di muara sungai kampung asal-usulnya.

Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungnya. “ Oh. Si Tanggang berasa kesal. Ketika itulah. Si Deruma memandang ke langit. Tanggang anak ibu!' teriak Si Tanggang. Kapal yang sedang berlabuh itu terumbangambing. Semua anak kapal juga bertukar menjadi batu.kesayangan mereka telah berubah. Tanggang mengaku. Dia akan menerima balasannya kerana telah menderhaka. . Angin bertiup kencang. Apabila ribut reda.” Tiba-tiba petir berdentum. Apabila tiba di daratan. Si Tanggang dan isterinya turut menjadi batu. Dia sedar Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. ibu! Ampunkanlah Tanggang. Si Tanggang sudah terlambat. kapal Si Tanggang menjadi batu. Akan tetapi. Gelombang yang kuat memecahkan kapalnya. Sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dia berseru “ Oh. Mereka pun berdayung ke tepi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful