PENGEMBARA YANG LAPAR

Tersebutlah kisah tiga orang sahabat, Kendi, Buyung dan Awang yang sedang mengembara. Mereka membawa bekalan makanan seperti beras, daging, susu dan buah-buahan. Apabila penat berjalan mereka berhenti dan memasak makanan. Jika bertemu kampung, mereka akan singgah membeli makanan untuk dibuat bekal dalam perjalanan. Pada suatu hari, mereka tiba di kawasan hutan tebal. Di kawasan itu mereka tidak bertemu dusun atau kampung. Mereka berhenti dan berehat di bawah sebatang pokok ara yang rendang. Bekalan makanan pula telah habis. Ketiga-tiga sahabat ini berasa sangat lapar, “Hai, kalau ada nasi sekawah, aku akan habiskan seorang,” tiba-tiba Kendi mengeluh. Dia mengurut-ngurut perutnya yang lapar. Badannya disandarkan ke perdu pokok ara. “Kalau lapar begini, ayam panggang sepuluh ekor pun sanggup aku habiskan,” kata Buyung pula. “Janganlah kamu berdua tamak sangat dan bercakap besar pula. Aku pun lapar juga. Bagi aku, kalau ada nasi sepinggan sudah cukup,” Awang bersuara. Kendi dan Buyung tertawa mendengar kata-kata Awang. “Dengan nasi sepinggan, mana boleh kenyang? Perut kita tersangatlah lapar!” ejek Kendi. Buyung mengangguk tanda bersetuju dengan pendapat Kendi. Perbualan mereka didengar oleh pokok ara. Pokok itu bersimpati apabila mendengar keluhan ketiga-tiga pengembara tersebut lalu menggugurkan tiga helai daun.

Serta-merta meleleh air liurnya. “Urgh!” Kendi sendawa. Mereka segera mencari benda tersebut dicelah-celah semak. dia ternampak sepinggan nasi berlauk yang terhidang. Ketika Awang menyelak daun kelembak. “Bukankah kamu telah berjanji akan menghabiskan kami sekawah?” Tanya nasi itu lagi. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba nasi di dalam kawah itu bertanya kepada Kendi. Masingmasing menuju ke arah yang berlainan. Awang semakin pantas meredah semak. Dia menghadap sekawah nasi yang masih berwap.ada nasi sekawah!” Kendi menjerit kehairanan. Buyung dan Awang terdengar bunyi seperti benda terjatuh. Awang rasa segar. “Aku sudah kenyang. Dengan pantas dia mengambil ayam yang paling besar lalu makan dengan gelojoh. “Ayam panggang sepuluh ekor! Wah. Awang tersenyum dan mengucapkan syukur kerana mendapat rezeki. Perutnya amat kenyang. Nasi di dalam kawah masih banyak. “Eh. Dia tidak mampu menghabiskan nasi itu. Dia berehat semula di bawah pokok ara sambil memerhatikan Kendi dan Buyung yang sedang meratah makanannya. Seleranya terbuka.” jawab Kendi. Melihatkan Kendi dan Buyung telah mendapat makanan.Bubb! Kendi. Dia makan dengan tenang. Tanpa berfikir panjang lalu dia menyuap nasi itu dengan lahapnya. Selepas makan. sedapnya!” tiba-tiba Buyung pula melaung dari arah timur. .

“Aku sudah kenyang. dia berasa muak dan hendak muntah. Tiba-tiba nasi itu berkumpul dan mengejar Kendi. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba tanya ayam-ayam panggang itu. Dia seperti terpukau melihat kejadian itu. Mereka meluru ke arah Buyung. tekaknya berasa loya. Dia cuma dapat menghabiskan seekor ayam sahaja. Buyung juga kekenyangan. Oleh kerana terlalu banyak makan. Kendi terpekik dan terlolong. Tinggallah Awang seorang diri. .” katanya lagi.” kata Buyung. Buyung pula melompat-lompat dan bergulingguling di atas tanah. Ayam-ayam itu mematuk dan menggeletek tubuh Buyung. “Makan sekor pun perut aku sudah muak. Akhirnya Kendi dan Buyung mati.” jawab Kendi. Kawah itu menyerkup kepala Kendi dan nasi-nasi itu menggigit tubuh Kendi. Sembilan ekor ayam lagi terbiar di tempat pemanggang. Buyung melompat-lompat sambil meminta tolong. Buyung segera mencampakkan ayam-ayam itu ke dalam semak. Dia meneruskan semula perjalanannya. Awang bagaikan bermimpi melihat gelagat rakan-rakannya. Kendi menjerit meminta tolong.“Tapi perut aku sudah kenyang. Tiba-tiba muncul sembilan ekor ayam jantan dari celah-celah semak di kawasan itu. Awang tidak dapat berbuat apa-apa. Melihat baki ayamayam panggang itu.

“Pinggan ini akan mengingatkan aku supaya jangan sombong dan tamak. Sebutir nasi pun tidak berbaki di dalam pinggan itu. 2.” kata Awang lalu beredar meninggalkan tempat itu. Pengajaran : 1. Jangan membazir. .Sebelum berangkat. Makan biarlah berpada-pada dan tidak membazir. Awang mengambil pinggan nasi yang telah bersih. Orang tamak selalu rugi.

Demikianlah kehidupan yang mereka lalui setiap hari. “Kita main sorok-sorok di taman bunga di halaman sana. Walaupun ketinggian tubuh mereka hanyalah sederhana tetapi suara mereka cukup merdu seperti seruling bambu.” “Yalah Santubong! Sudah lama juga kita tidak memetik bunga-bunga di taman sana. kedua-duanya meneruskan pekerjaan masingmasing hingga selesai. Alis mata.PUTERI SANTUBONG. “Baiklah. Inilah kelebihan yang terdapat pada Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang. bersinar-sinar bergemerlapan. Bergurau dan bersenda tidak lekang daripada keduanya. selepas selesainya kerja kita berdua ini. Senyuman dan kegembiraan sentiasa bermain dibibir. PUTERI SEJENJANG Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang ialah dua orang puteri dewa kayangan yang mempunyai paras rupa dan kecantikan yang tiada tolok bandingnya ketika itu. yang lentik dan ekor mata seperti seroja biru di kolam madu. Mereka sentiasa sepakat dan sekata. kita bermain-main. “Sejenjang.” Menantikan saat itu. mahu?” Tanya Puteri Santubong kepada Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi. Lepas itu kita petik bunga-bunga yang telah mekar di taman. Paras kedua-dua puteri anak dewa dari kayangan itu bagaikan purnama menghias alam. Tapi kita mahu main apa ya?” balas Puteri Sejenjang. Sesiapa sahaja yang memandang pasti akan terpikat. . Kehidupan Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang amat mesra sekali. Mereka diibaratkan adik-beradik kembar.

Pekerjaan Puteri Santubong dari siang hingga malam hanyalah menenun kain. Entah . Subur menawan. ketika Puteri Santubong leka menenun kain dan Puteri Sejenjang asyik menumbuk padi. Puteri Sejenjang menyatakan dirinya yang paling cantik dan rupawan. berbual-buallah mereka tentang kecantikan diri masing-masing. Aku pasti suatu hari nanti. inilah anak dewa kayangan yang paling cantik pernah mereka temui. bila anak raja sampai ke mari. Pada suatu hari. Puteri Santubong terus memuji-muji akan kecantikan dirinya. Betis bagaikan bunting padi. tentunya dayang-dayang mengelilingi aku. aku dapat menjaga kerampingan pinggangku ini. dia akan melamar dan mengahwini aku. sambil menyikat-nyikat rambutku yang mengurai ini. Saat itu akulah tuan puteri yang paling cantik di dunia ini. kuat dan tegap. Leher juga jinjang. Sejenjang?” Tanya Santubong kepada Sejenjang yang asyik menumbuk padi. Manakala Puteri Sejenjang pula asyik dengan menumbuk padi. Aduh! Betapa bahagianya di saat itu.” “Dengan menumbuk padi ini juga jari-jemariku halus dan lenganku ini serasa tegap daripada engkau yang asyik bongkok menenun kain. “Bila aku sudah diam di istana nanti. “Tidakkah kau tahu Santubong? Dengan cara berdiri menumbuk padi begini menjadikan tubuhku ini. Kecantikannya mengalahi paras rupa Puteri Santubong. Nanti mereka akan berkata. Mereka memuji-muji tentang kelebihan diri sendiri. “Sejenjang! Kau lihat tak diri aku yang serba tidak cacat ini! Dengan duduk menenun seperti ini.” Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi mulai merasa marah dan cuba menentang kata-kata Puteri Santubong yang menganggap dirinya sahajalah yang paling cantik.

Daripada nada suara yang rendah bertukar menjadi lantang sambil mencaci-caci dan menghina antara satu dengan yang lain. Puteri Santubong juga tidak berdiam diri. Berakhirlah sebuah persahabatan dan persaudaraan yang telah dijalin oleh mereka selama ini.nanti. lalu terkenalah ke pipi Puteri Santubong yang sedang duduk menenun kain. “Sejenjang! Kalau asyik pegang antan.” balas Puteri Sejenjang. engkau cepat pula rebah ke bumi. kesat dan kasar. Takut pula anak raja itu melamar aku dahulu. Masing-masing mahu dipuji. Puteri Santubong bertambah marah. Pertengkaran antara keduanya berlarutan. Puteri Sejenjang hilang sabar lalu menyerang Puteri Santubong dengan antan di tangan. Puteri Santubong enggan mengalah. Akhirnya. Menjeritlah Puteri Santubong kerana kesakitan. Dek antan tu jugalah jarijemari kau tu. Ayunan pukulan Puteri Sejenjang amat kuat dan cepat. jangan harap betis kau tu akan jadi bunting padi. Masing-masing tidak dapat mengawal perasaan mereka lagi. Tidak seperti jari-jemariku ini yang halus serta runcing. Kononnya akibat pergaduhan dan ayunan antan puteri Sejenjang yang terkena ke pipi Puteri Santubong menyebabkan Gunung Santubong telah . Dengan perasaan penuh dendam dan dengan amat marah. lantas menikam Puteri Sejenjang dengan batang belidah yang ada dalam genggamannya. Takut lemak tak berisi. pertengkaran antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang semakin hangat. Tikaman itu tepat ke arah kepala Puteri Sejenjang dan menembusinya. Maka menjeritlah pula Puteri Sejenjang sekuat-kuatnya akibat kesakitan tikaman tersebut.” kata Puteri Santubong dengan bangga. Mendengar kata-kata Puteri Sejenjang. Puteri Sejenjang juga pantang menyerah.

Tapi Santubong membalas juak. menyebabkan Bukit Sejenjang pecah bertaburan menjadi pulau-ulau kecil berhampiran Gunung Santubong. Puteri Santubong. Kisah Santubong. Lalu ditikam batang belidak. Seorang madah dirik bagus agik. Penjaga gunung Negeri Sarawak. Lalu bertukuk nya duak puteri. Beranuk anuk sik renti-renti. Oh…… Sejinjang puteri menumbuk padi siang. Maka lahirlah lagenda Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang yang kita dengar sehingga ke hari ini. Lalu bertabor jadi Pulo Kera. Kisah lama. Manis sik ada dapat dilawan.terpecah menjadi dua seperti yang dilihat pada hari ini. Puteri Sejinjang. Sampei terkena Sejinjang kepala. Oh……Puteri Santubong. Sejinjang mengayun aluk ke pipi. . Sejinjang sayang. Zaman mensia maya. Oh…… Santubong puteri bertenun kain malam. Anak dak Dewa turun kayangan. Satu hari nya dua kelahi. Udah lejuk nya duak kelahi. Tebik Santubong sampai gituk ari. Demikian juga dengan tikaman batang belidah oleh Puteri Santubong yang mengenai tepat ke kepala Puteri Sejenjang. Kisah sedih di antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang akhirnya menjadi kenangan dan ingatan rakyat Sarawak. kisah Sejinjang. Asal berkawan jadi musuhan. Seorang sik ngalah walau sampai ke mati.

Pengajaran : 1. Pakei ingatan sepanjang zaman. 2. Jangan sombong. . Iri hati membawa mati.Kinik tuk tinggal jadi kenangan.

Si Tanggang selalu berkhayal untuk menjadi kaya dan terkenal. Sungguh tidak disangka anak . “ Ibu bapa kanda? Oh. Mukanya merah padam kerana malu dan marah. maka Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda baru. Apabila tiba di kapal.” jawab anak kapal itu. dibuang ke laut. kapal Si Tanggang berlabuh di muara sungai kampung asal-usulnya. “ Siapakah kedua-dua orang tua ini?” tanya Si Tanggang kepada anak kapalnya. Si Talang dan Si Deruma berasa terlalu sedih dan kecewa. “ Oh. Kesusahan dan kemiskinan membuat Si Talang dan Si Deruma kelihatan begitu uzur dan daif sekali. “ kata Deruma dengan gembira. nak “ kata Si Deruma. Si Deruma membawa makanan kegemaran Si Tanggang. seorang anak kapal melarang mereka naik. Nakhoda kapal itu terus bersetuju kerana telah melihat kecekapan Si Tanggang bersampan dan bekerja. Khabarnya dia sudah kaya sekarang. Apabila Nakhoda menjadi uzur. Tidak lama kemudian. mereka terpaksa mengalah. Mereka pun memberitahu kepada orang tuanya. aku rindukan Si Tanggang. Lalu. Si Tanggang pun diambil sebagai anak angkat. Si Tanggang membawa isterinya berlayar ke banyak tempat di merata negeri. “ Betulkah mereka ini ibu bapa kanda ?” tanya isteri Si Tanggang. Pada suatu hari.SI TANGGANG Si Talang dan Si Deruma mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Mereka bukan ibu bapa kanda. “ Anak kita sudah pulang. iaitu pisang salai. Kehidupan mereka sekeluarga amatlah miskin. Si Tanggang cekap dan pandai berniaga. anakku. Si Talang dan Si Deruma pun pergilah berkayuh sampan menuju ke kapal Nakhoda Tanggang. Si Tanggang! Aku ibumu. Walaupun Si Talang dan Si Deruma amat keberatan untuk melepaskan Si Tanggang belayar mengikut kapal Nakhoda itu. Marilah kita pergi tengok” kata Si Talang. Ibu ada bawakan pisang salai kegemaranmu. Si Tanggang pun berkahwin dengan puteri Sultan. “ Ya. Dia dipanggil Nakhoda Tanggang. “ Pergi! “ tengking Si Tanggang. Jangan benarkan kedua pengemis ini naik ke kapal !” herdik Si Tanggang. Si Tanggang melakukan apa sahaja kerja yang diperintahkan oleh Nakhoda. Si Tanggang pergi berjumpa dengan Nakhoda kapal itu dan meminta untuk dijadikan anak kapalnya. Si Tanggang terlihat sebuah kapal besar berlabuh di muara sungai yang berhampiran dengan rumahnya. Dia memukul jari ibunya yang bergayut pada bahagian tepi kapal. Pisang salai yang dibawa ibunya. Pada suatu hari. Si Tanggang berjanji akan kembali ke kampung setelah menjadi kaya. Si Tanggang muncul dengan isterinya. tidak! Kanda tidak mempunyai ibu bapa lagi. Oleh itu dia dijemput oleh Sultan ke istana. “ Mereka mengaku sebagai ibu bapa tuan. Orang kampung mengetahui nakhoda kapal itu Si Tanggang. Si Tanggang berasa malu untuk mengaku orang tua itu ibu bapanya. Nakhoda amat suka dengannya kerana dia rajin bekerja. Namanya menjadi terkenal. Seketika kemudian.

Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungnya. Apabila tiba di daratan. Tanggang anak ibu!' teriak Si Tanggang. Angin bertiup kencang. Si Tanggang berasa kesal. Tanggang mengaku.” Tiba-tiba petir berdentum. Si Deruma memandang ke langit.kesayangan mereka telah berubah. . Dia sedar Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. Semua anak kapal juga bertukar menjadi batu. Si Tanggang dan isterinya turut menjadi batu. ibu! Ampunkanlah Tanggang. kapal Si Tanggang menjadi batu. Kapal yang sedang berlabuh itu terumbangambing. “ Oh. Si Tanggang sudah terlambat. Sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dia berseru “ Oh. Mereka pun berdayung ke tepi. Ketika itulah. Gelombang yang kuat memecahkan kapalnya. Akan tetapi. Dia akan menerima balasannya kerana telah menderhaka. Apabila ribut reda.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful