PENGEMBARA YANG LAPAR

Tersebutlah kisah tiga orang sahabat, Kendi, Buyung dan Awang yang sedang mengembara. Mereka membawa bekalan makanan seperti beras, daging, susu dan buah-buahan. Apabila penat berjalan mereka berhenti dan memasak makanan. Jika bertemu kampung, mereka akan singgah membeli makanan untuk dibuat bekal dalam perjalanan. Pada suatu hari, mereka tiba di kawasan hutan tebal. Di kawasan itu mereka tidak bertemu dusun atau kampung. Mereka berhenti dan berehat di bawah sebatang pokok ara yang rendang. Bekalan makanan pula telah habis. Ketiga-tiga sahabat ini berasa sangat lapar, “Hai, kalau ada nasi sekawah, aku akan habiskan seorang,” tiba-tiba Kendi mengeluh. Dia mengurut-ngurut perutnya yang lapar. Badannya disandarkan ke perdu pokok ara. “Kalau lapar begini, ayam panggang sepuluh ekor pun sanggup aku habiskan,” kata Buyung pula. “Janganlah kamu berdua tamak sangat dan bercakap besar pula. Aku pun lapar juga. Bagi aku, kalau ada nasi sepinggan sudah cukup,” Awang bersuara. Kendi dan Buyung tertawa mendengar kata-kata Awang. “Dengan nasi sepinggan, mana boleh kenyang? Perut kita tersangatlah lapar!” ejek Kendi. Buyung mengangguk tanda bersetuju dengan pendapat Kendi. Perbualan mereka didengar oleh pokok ara. Pokok itu bersimpati apabila mendengar keluhan ketiga-tiga pengembara tersebut lalu menggugurkan tiga helai daun.

Dia tidak mampu menghabiskan nasi itu. “Bukankah kamu telah berjanji akan menghabiskan kami sekawah?” Tanya nasi itu lagi. Mereka segera mencari benda tersebut dicelah-celah semak. Seleranya terbuka. Nasi di dalam kawah masih banyak. Ketika Awang menyelak daun kelembak. . Tanpa berfikir panjang lalu dia menyuap nasi itu dengan lahapnya. “Urgh!” Kendi sendawa. sedapnya!” tiba-tiba Buyung pula melaung dari arah timur. “Eh. Serta-merta meleleh air liurnya. Awang semakin pantas meredah semak. Awang tersenyum dan mengucapkan syukur kerana mendapat rezeki.Bubb! Kendi. Masingmasing menuju ke arah yang berlainan. Dia makan dengan tenang. Melihatkan Kendi dan Buyung telah mendapat makanan. Dengan pantas dia mengambil ayam yang paling besar lalu makan dengan gelojoh. “Aku sudah kenyang. Buyung dan Awang terdengar bunyi seperti benda terjatuh. Perutnya amat kenyang. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba nasi di dalam kawah itu bertanya kepada Kendi. Dia menghadap sekawah nasi yang masih berwap.” jawab Kendi. dia ternampak sepinggan nasi berlauk yang terhidang. Selepas makan. Awang rasa segar. Dia berehat semula di bawah pokok ara sambil memerhatikan Kendi dan Buyung yang sedang meratah makanannya. “Ayam panggang sepuluh ekor! Wah.ada nasi sekawah!” Kendi menjerit kehairanan.

Mereka meluru ke arah Buyung. Ayam-ayam itu mematuk dan menggeletek tubuh Buyung. Kendi menjerit meminta tolong. Oleh kerana terlalu banyak makan. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba tanya ayam-ayam panggang itu.” kata Buyung. Sembilan ekor ayam lagi terbiar di tempat pemanggang.” katanya lagi. Buyung melompat-lompat sambil meminta tolong. Melihat baki ayamayam panggang itu. Tiba-tiba muncul sembilan ekor ayam jantan dari celah-celah semak di kawasan itu. Buyung pula melompat-lompat dan bergulingguling di atas tanah. Akhirnya Kendi dan Buyung mati. Dia cuma dapat menghabiskan seekor ayam sahaja. Buyung segera mencampakkan ayam-ayam itu ke dalam semak. Buyung juga kekenyangan. Awang tidak dapat berbuat apa-apa. Kawah itu menyerkup kepala Kendi dan nasi-nasi itu menggigit tubuh Kendi.“Tapi perut aku sudah kenyang. Dia meneruskan semula perjalanannya. Dia seperti terpukau melihat kejadian itu. Tiba-tiba nasi itu berkumpul dan mengejar Kendi. Kendi terpekik dan terlolong. dia berasa muak dan hendak muntah. Tinggallah Awang seorang diri. tekaknya berasa loya. “Makan sekor pun perut aku sudah muak.” jawab Kendi. Awang bagaikan bermimpi melihat gelagat rakan-rakannya. . “Aku sudah kenyang.

Sebelum berangkat. Orang tamak selalu rugi. Pengajaran : 1. Makan biarlah berpada-pada dan tidak membazir. “Pinggan ini akan mengingatkan aku supaya jangan sombong dan tamak. Jangan membazir. . Sebutir nasi pun tidak berbaki di dalam pinggan itu. Awang mengambil pinggan nasi yang telah bersih.” kata Awang lalu beredar meninggalkan tempat itu. 2.

Bergurau dan bersenda tidak lekang daripada keduanya. Mereka sentiasa sepakat dan sekata. selepas selesainya kerja kita berdua ini. Tapi kita mahu main apa ya?” balas Puteri Sejenjang. Kehidupan Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang amat mesra sekali. Senyuman dan kegembiraan sentiasa bermain dibibir. Sesiapa sahaja yang memandang pasti akan terpikat. “Sejenjang. . Paras kedua-dua puteri anak dewa dari kayangan itu bagaikan purnama menghias alam.” “Yalah Santubong! Sudah lama juga kita tidak memetik bunga-bunga di taman sana. Demikianlah kehidupan yang mereka lalui setiap hari. mahu?” Tanya Puteri Santubong kepada Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi. Inilah kelebihan yang terdapat pada Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang. bersinar-sinar bergemerlapan. “Kita main sorok-sorok di taman bunga di halaman sana. Walaupun ketinggian tubuh mereka hanyalah sederhana tetapi suara mereka cukup merdu seperti seruling bambu. yang lentik dan ekor mata seperti seroja biru di kolam madu.” Menantikan saat itu. PUTERI SEJENJANG Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang ialah dua orang puteri dewa kayangan yang mempunyai paras rupa dan kecantikan yang tiada tolok bandingnya ketika itu. kedua-duanya meneruskan pekerjaan masingmasing hingga selesai. kita bermain-main. Alis mata. Lepas itu kita petik bunga-bunga yang telah mekar di taman. “Baiklah. Mereka diibaratkan adik-beradik kembar.PUTERI SANTUBONG.

Saat itu akulah tuan puteri yang paling cantik di dunia ini. ketika Puteri Santubong leka menenun kain dan Puteri Sejenjang asyik menumbuk padi. sambil menyikat-nyikat rambutku yang mengurai ini. Aku pasti suatu hari nanti. kuat dan tegap. Leher juga jinjang. Kecantikannya mengalahi paras rupa Puteri Santubong. bila anak raja sampai ke mari. inilah anak dewa kayangan yang paling cantik pernah mereka temui. Subur menawan. Puteri Sejenjang menyatakan dirinya yang paling cantik dan rupawan. “Tidakkah kau tahu Santubong? Dengan cara berdiri menumbuk padi begini menjadikan tubuhku ini. Sejenjang?” Tanya Santubong kepada Sejenjang yang asyik menumbuk padi.” Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi mulai merasa marah dan cuba menentang kata-kata Puteri Santubong yang menganggap dirinya sahajalah yang paling cantik. Aduh! Betapa bahagianya di saat itu.” “Dengan menumbuk padi ini juga jari-jemariku halus dan lenganku ini serasa tegap daripada engkau yang asyik bongkok menenun kain.Pekerjaan Puteri Santubong dari siang hingga malam hanyalah menenun kain. dia akan melamar dan mengahwini aku. Mereka memuji-muji tentang kelebihan diri sendiri. aku dapat menjaga kerampingan pinggangku ini. Betis bagaikan bunting padi. Pada suatu hari. Manakala Puteri Sejenjang pula asyik dengan menumbuk padi. berbual-buallah mereka tentang kecantikan diri masing-masing. Entah . tentunya dayang-dayang mengelilingi aku. “Sejenjang! Kau lihat tak diri aku yang serba tidak cacat ini! Dengan duduk menenun seperti ini. Nanti mereka akan berkata. Puteri Santubong terus memuji-muji akan kecantikan dirinya. “Bila aku sudah diam di istana nanti.

Masing-masing tidak dapat mengawal perasaan mereka lagi. Maka menjeritlah pula Puteri Sejenjang sekuat-kuatnya akibat kesakitan tikaman tersebut. Takut pula anak raja itu melamar aku dahulu. Berakhirlah sebuah persahabatan dan persaudaraan yang telah dijalin oleh mereka selama ini. Masing-masing mahu dipuji. Daripada nada suara yang rendah bertukar menjadi lantang sambil mencaci-caci dan menghina antara satu dengan yang lain. Akhirnya. kesat dan kasar. lantas menikam Puteri Sejenjang dengan batang belidah yang ada dalam genggamannya. Tikaman itu tepat ke arah kepala Puteri Sejenjang dan menembusinya. engkau cepat pula rebah ke bumi.” kata Puteri Santubong dengan bangga. Takut lemak tak berisi. pertengkaran antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang semakin hangat. lalu terkenalah ke pipi Puteri Santubong yang sedang duduk menenun kain. Dengan perasaan penuh dendam dan dengan amat marah. Mendengar kata-kata Puteri Sejenjang. Menjeritlah Puteri Santubong kerana kesakitan. Tidak seperti jari-jemariku ini yang halus serta runcing. “Sejenjang! Kalau asyik pegang antan. Puteri Sejenjang hilang sabar lalu menyerang Puteri Santubong dengan antan di tangan. Puteri Santubong bertambah marah. Kononnya akibat pergaduhan dan ayunan antan puteri Sejenjang yang terkena ke pipi Puteri Santubong menyebabkan Gunung Santubong telah . Puteri Santubong juga tidak berdiam diri.” balas Puteri Sejenjang. Dek antan tu jugalah jarijemari kau tu. Ayunan pukulan Puteri Sejenjang amat kuat dan cepat. Puteri Santubong enggan mengalah. Puteri Sejenjang juga pantang menyerah.nanti. Pertengkaran antara keduanya berlarutan. jangan harap betis kau tu akan jadi bunting padi.

Penjaga gunung Negeri Sarawak. Udah lejuk nya duak kelahi. Sampei terkena Sejinjang kepala. Lalu bertukuk nya duak puteri. Tapi Santubong membalas juak. Asal berkawan jadi musuhan. Oh…… Sejinjang puteri menumbuk padi siang. Oh…… Santubong puteri bertenun kain malam. menyebabkan Bukit Sejenjang pecah bertaburan menjadi pulau-ulau kecil berhampiran Gunung Santubong. Puteri Santubong. Oh……Puteri Santubong.terpecah menjadi dua seperti yang dilihat pada hari ini. Sejinjang mengayun aluk ke pipi. Anak dak Dewa turun kayangan. Kisah Santubong. Lalu ditikam batang belidak. Kisah sedih di antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang akhirnya menjadi kenangan dan ingatan rakyat Sarawak. Seorang sik ngalah walau sampai ke mati. Sejinjang sayang. Lalu bertabor jadi Pulo Kera. Seorang madah dirik bagus agik. Satu hari nya dua kelahi. . Manis sik ada dapat dilawan. kisah Sejinjang. Kisah lama. Demikian juga dengan tikaman batang belidah oleh Puteri Santubong yang mengenai tepat ke kepala Puteri Sejenjang. Tebik Santubong sampai gituk ari. Puteri Sejinjang. Zaman mensia maya. Beranuk anuk sik renti-renti. Maka lahirlah lagenda Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang yang kita dengar sehingga ke hari ini.

2. Pengajaran : 1. Pakei ingatan sepanjang zaman. Jangan sombong. .Kinik tuk tinggal jadi kenangan. Iri hati membawa mati.

“ Oh. Si Talang dan Si Deruma berasa terlalu sedih dan kecewa. Mereka bukan ibu bapa kanda. mereka terpaksa mengalah. Seketika kemudian. Si Deruma membawa makanan kegemaran Si Tanggang. Oleh itu dia dijemput oleh Sultan ke istana. Si Tanggang melakukan apa sahaja kerja yang diperintahkan oleh Nakhoda. “ Siapakah kedua-dua orang tua ini?” tanya Si Tanggang kepada anak kapalnya. “ Ya. “ kata Deruma dengan gembira. Nakhoda kapal itu terus bersetuju kerana telah melihat kecekapan Si Tanggang bersampan dan bekerja. Si Tanggang berasa malu untuk mengaku orang tua itu ibu bapanya. Si Tanggang! Aku ibumu.” jawab anak kapal itu. Pada suatu hari. dibuang ke laut. Si Tanggang terlihat sebuah kapal besar berlabuh di muara sungai yang berhampiran dengan rumahnya. tidak! Kanda tidak mempunyai ibu bapa lagi. seorang anak kapal melarang mereka naik. Si Tanggang pun diambil sebagai anak angkat. iaitu pisang salai. Sungguh tidak disangka anak .SI TANGGANG Si Talang dan Si Deruma mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Si Tanggang berjanji akan kembali ke kampung setelah menjadi kaya. Walaupun Si Talang dan Si Deruma amat keberatan untuk melepaskan Si Tanggang belayar mengikut kapal Nakhoda itu. Ibu ada bawakan pisang salai kegemaranmu. kapal Si Tanggang berlabuh di muara sungai kampung asal-usulnya. Si Tanggang membawa isterinya berlayar ke banyak tempat di merata negeri. Dia dipanggil Nakhoda Tanggang. nak “ kata Si Deruma. Marilah kita pergi tengok” kata Si Talang. “ Betulkah mereka ini ibu bapa kanda ?” tanya isteri Si Tanggang. Si Tanggang pun berkahwin dengan puteri Sultan. Khabarnya dia sudah kaya sekarang. Lalu. Si Tanggang cekap dan pandai berniaga. “ Anak kita sudah pulang. aku rindukan Si Tanggang. Si Talang dan Si Deruma pun pergilah berkayuh sampan menuju ke kapal Nakhoda Tanggang. Namanya menjadi terkenal. “ Pergi! “ tengking Si Tanggang. Pada suatu hari. Jangan benarkan kedua pengemis ini naik ke kapal !” herdik Si Tanggang. anakku. Kehidupan mereka sekeluarga amatlah miskin. “ Mereka mengaku sebagai ibu bapa tuan. Si Tanggang pergi berjumpa dengan Nakhoda kapal itu dan meminta untuk dijadikan anak kapalnya. Pisang salai yang dibawa ibunya. Si Tanggang muncul dengan isterinya. maka Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda baru. Mereka pun memberitahu kepada orang tuanya. Kesusahan dan kemiskinan membuat Si Talang dan Si Deruma kelihatan begitu uzur dan daif sekali. Apabila tiba di kapal. Mukanya merah padam kerana malu dan marah. “ Ibu bapa kanda? Oh. Dia memukul jari ibunya yang bergayut pada bahagian tepi kapal. Nakhoda amat suka dengannya kerana dia rajin bekerja. Tidak lama kemudian. Si Tanggang selalu berkhayal untuk menjadi kaya dan terkenal. Apabila Nakhoda menjadi uzur. Orang kampung mengetahui nakhoda kapal itu Si Tanggang.

Si Tanggang berasa kesal.” Tiba-tiba petir berdentum. Si Tanggang dan isterinya turut menjadi batu. “ Oh. Apabila tiba di daratan. Tanggang anak ibu!' teriak Si Tanggang. Dia sedar Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. Akan tetapi. Si Deruma memandang ke langit. ibu! Ampunkanlah Tanggang. Angin bertiup kencang. kapal Si Tanggang menjadi batu. Kapal yang sedang berlabuh itu terumbangambing. Gelombang yang kuat memecahkan kapalnya. Tanggang mengaku. Si Tanggang sudah terlambat. Mereka pun berdayung ke tepi. Ketika itulah. Sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dia berseru “ Oh.kesayangan mereka telah berubah. Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungnya. Semua anak kapal juga bertukar menjadi batu. Apabila ribut reda. . Dia akan menerima balasannya kerana telah menderhaka.