P. 1
CERITA RAKYAT

CERITA RAKYAT

|Views: 55|Likes:
Dipublikasikan oleh Nor Amali Seth

More info:

Published by: Nor Amali Seth on Apr 05, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/05/2012

pdf

text

original

PENGEMBARA YANG LAPAR

Tersebutlah kisah tiga orang sahabat, Kendi, Buyung dan Awang yang sedang mengembara. Mereka membawa bekalan makanan seperti beras, daging, susu dan buah-buahan. Apabila penat berjalan mereka berhenti dan memasak makanan. Jika bertemu kampung, mereka akan singgah membeli makanan untuk dibuat bekal dalam perjalanan. Pada suatu hari, mereka tiba di kawasan hutan tebal. Di kawasan itu mereka tidak bertemu dusun atau kampung. Mereka berhenti dan berehat di bawah sebatang pokok ara yang rendang. Bekalan makanan pula telah habis. Ketiga-tiga sahabat ini berasa sangat lapar, “Hai, kalau ada nasi sekawah, aku akan habiskan seorang,” tiba-tiba Kendi mengeluh. Dia mengurut-ngurut perutnya yang lapar. Badannya disandarkan ke perdu pokok ara. “Kalau lapar begini, ayam panggang sepuluh ekor pun sanggup aku habiskan,” kata Buyung pula. “Janganlah kamu berdua tamak sangat dan bercakap besar pula. Aku pun lapar juga. Bagi aku, kalau ada nasi sepinggan sudah cukup,” Awang bersuara. Kendi dan Buyung tertawa mendengar kata-kata Awang. “Dengan nasi sepinggan, mana boleh kenyang? Perut kita tersangatlah lapar!” ejek Kendi. Buyung mengangguk tanda bersetuju dengan pendapat Kendi. Perbualan mereka didengar oleh pokok ara. Pokok itu bersimpati apabila mendengar keluhan ketiga-tiga pengembara tersebut lalu menggugurkan tiga helai daun.

dia ternampak sepinggan nasi berlauk yang terhidang. Awang rasa segar. Masingmasing menuju ke arah yang berlainan. “Eh.” jawab Kendi.Bubb! Kendi. Seleranya terbuka. Buyung dan Awang terdengar bunyi seperti benda terjatuh. Dia tidak mampu menghabiskan nasi itu. “Ayam panggang sepuluh ekor! Wah. Nasi di dalam kawah masih banyak. Dia berehat semula di bawah pokok ara sambil memerhatikan Kendi dan Buyung yang sedang meratah makanannya. Dia makan dengan tenang. “Aku sudah kenyang. sedapnya!” tiba-tiba Buyung pula melaung dari arah timur. Melihatkan Kendi dan Buyung telah mendapat makanan. Serta-merta meleleh air liurnya. Perutnya amat kenyang. Ketika Awang menyelak daun kelembak. Dengan pantas dia mengambil ayam yang paling besar lalu makan dengan gelojoh. “Bukankah kamu telah berjanji akan menghabiskan kami sekawah?” Tanya nasi itu lagi. Mereka segera mencari benda tersebut dicelah-celah semak. Tanpa berfikir panjang lalu dia menyuap nasi itu dengan lahapnya. . Selepas makan. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba nasi di dalam kawah itu bertanya kepada Kendi. Dia menghadap sekawah nasi yang masih berwap.ada nasi sekawah!” Kendi menjerit kehairanan. Awang tersenyum dan mengucapkan syukur kerana mendapat rezeki. Awang semakin pantas meredah semak. “Urgh!” Kendi sendawa.

. Akhirnya Kendi dan Buyung mati. Dia seperti terpukau melihat kejadian itu. Melihat baki ayamayam panggang itu. Tiba-tiba muncul sembilan ekor ayam jantan dari celah-celah semak di kawasan itu. Sembilan ekor ayam lagi terbiar di tempat pemanggang. Buyung pula melompat-lompat dan bergulingguling di atas tanah. Awang bagaikan bermimpi melihat gelagat rakan-rakannya. dia berasa muak dan hendak muntah.“Tapi perut aku sudah kenyang.” katanya lagi. Mereka meluru ke arah Buyung.” jawab Kendi. Kawah itu menyerkup kepala Kendi dan nasi-nasi itu menggigit tubuh Kendi. “Aku sudah kenyang. Kendi menjerit meminta tolong. tekaknya berasa loya. Buyung melompat-lompat sambil meminta tolong. Buyung juga kekenyangan. Buyung segera mencampakkan ayam-ayam itu ke dalam semak. Oleh kerana terlalu banyak makan.” kata Buyung. Tinggallah Awang seorang diri. Awang tidak dapat berbuat apa-apa. Kendi terpekik dan terlolong. Ayam-ayam itu mematuk dan menggeletek tubuh Buyung. Dia cuma dapat menghabiskan seekor ayam sahaja. “Kenapa kamu tidak habiskan kami?” tiba-tiba tanya ayam-ayam panggang itu. Dia meneruskan semula perjalanannya. “Makan sekor pun perut aku sudah muak. Tiba-tiba nasi itu berkumpul dan mengejar Kendi.

Jangan membazir. 2. “Pinggan ini akan mengingatkan aku supaya jangan sombong dan tamak. Orang tamak selalu rugi. Pengajaran : 1.” kata Awang lalu beredar meninggalkan tempat itu. Sebutir nasi pun tidak berbaki di dalam pinggan itu.Sebelum berangkat. . Makan biarlah berpada-pada dan tidak membazir. Awang mengambil pinggan nasi yang telah bersih.

PUTERI SANTUBONG. Bergurau dan bersenda tidak lekang daripada keduanya. Sesiapa sahaja yang memandang pasti akan terpikat. Paras kedua-dua puteri anak dewa dari kayangan itu bagaikan purnama menghias alam. selepas selesainya kerja kita berdua ini. Senyuman dan kegembiraan sentiasa bermain dibibir. mahu?” Tanya Puteri Santubong kepada Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi. . Mereka sentiasa sepakat dan sekata. Tapi kita mahu main apa ya?” balas Puteri Sejenjang. yang lentik dan ekor mata seperti seroja biru di kolam madu.” Menantikan saat itu. Inilah kelebihan yang terdapat pada Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang. Kehidupan Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang amat mesra sekali. kedua-duanya meneruskan pekerjaan masingmasing hingga selesai. “Kita main sorok-sorok di taman bunga di halaman sana. “Sejenjang. Alis mata. PUTERI SEJENJANG Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang ialah dua orang puteri dewa kayangan yang mempunyai paras rupa dan kecantikan yang tiada tolok bandingnya ketika itu. Mereka diibaratkan adik-beradik kembar. Lepas itu kita petik bunga-bunga yang telah mekar di taman.” “Yalah Santubong! Sudah lama juga kita tidak memetik bunga-bunga di taman sana. “Baiklah. bersinar-sinar bergemerlapan. kita bermain-main. Walaupun ketinggian tubuh mereka hanyalah sederhana tetapi suara mereka cukup merdu seperti seruling bambu. Demikianlah kehidupan yang mereka lalui setiap hari.

inilah anak dewa kayangan yang paling cantik pernah mereka temui. Mereka memuji-muji tentang kelebihan diri sendiri.” Puteri Sejenjang yang asyik menumbuk padi mulai merasa marah dan cuba menentang kata-kata Puteri Santubong yang menganggap dirinya sahajalah yang paling cantik. Sejenjang?” Tanya Santubong kepada Sejenjang yang asyik menumbuk padi.” “Dengan menumbuk padi ini juga jari-jemariku halus dan lenganku ini serasa tegap daripada engkau yang asyik bongkok menenun kain. “Tidakkah kau tahu Santubong? Dengan cara berdiri menumbuk padi begini menjadikan tubuhku ini. Pada suatu hari. Aduh! Betapa bahagianya di saat itu. aku dapat menjaga kerampingan pinggangku ini. “Sejenjang! Kau lihat tak diri aku yang serba tidak cacat ini! Dengan duduk menenun seperti ini. dia akan melamar dan mengahwini aku. bila anak raja sampai ke mari. Subur menawan. Puteri Santubong terus memuji-muji akan kecantikan dirinya. Nanti mereka akan berkata. kuat dan tegap. Betis bagaikan bunting padi. sambil menyikat-nyikat rambutku yang mengurai ini. berbual-buallah mereka tentang kecantikan diri masing-masing. Saat itu akulah tuan puteri yang paling cantik di dunia ini. Manakala Puteri Sejenjang pula asyik dengan menumbuk padi. “Bila aku sudah diam di istana nanti. ketika Puteri Santubong leka menenun kain dan Puteri Sejenjang asyik menumbuk padi. Leher juga jinjang.Pekerjaan Puteri Santubong dari siang hingga malam hanyalah menenun kain. Puteri Sejenjang menyatakan dirinya yang paling cantik dan rupawan. Kecantikannya mengalahi paras rupa Puteri Santubong. Aku pasti suatu hari nanti. Entah . tentunya dayang-dayang mengelilingi aku.

Ayunan pukulan Puteri Sejenjang amat kuat dan cepat. Puteri Sejenjang juga pantang menyerah. kesat dan kasar.” balas Puteri Sejenjang. Menjeritlah Puteri Santubong kerana kesakitan.” kata Puteri Santubong dengan bangga. Mendengar kata-kata Puteri Sejenjang. Masing-masing mahu dipuji. Puteri Sejenjang hilang sabar lalu menyerang Puteri Santubong dengan antan di tangan. Dek antan tu jugalah jarijemari kau tu. Takut lemak tak berisi. Pertengkaran antara keduanya berlarutan. Kononnya akibat pergaduhan dan ayunan antan puteri Sejenjang yang terkena ke pipi Puteri Santubong menyebabkan Gunung Santubong telah . jangan harap betis kau tu akan jadi bunting padi. Tikaman itu tepat ke arah kepala Puteri Sejenjang dan menembusinya. Tidak seperti jari-jemariku ini yang halus serta runcing. pertengkaran antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang semakin hangat. lantas menikam Puteri Sejenjang dengan batang belidah yang ada dalam genggamannya. Daripada nada suara yang rendah bertukar menjadi lantang sambil mencaci-caci dan menghina antara satu dengan yang lain. “Sejenjang! Kalau asyik pegang antan. Puteri Santubong enggan mengalah. lalu terkenalah ke pipi Puteri Santubong yang sedang duduk menenun kain. Puteri Santubong bertambah marah. Dengan perasaan penuh dendam dan dengan amat marah. engkau cepat pula rebah ke bumi. Takut pula anak raja itu melamar aku dahulu. Berakhirlah sebuah persahabatan dan persaudaraan yang telah dijalin oleh mereka selama ini.nanti. Maka menjeritlah pula Puteri Sejenjang sekuat-kuatnya akibat kesakitan tikaman tersebut. Akhirnya. Puteri Santubong juga tidak berdiam diri. Masing-masing tidak dapat mengawal perasaan mereka lagi.

Anak dak Dewa turun kayangan. Asal berkawan jadi musuhan. Udah lejuk nya duak kelahi. Tapi Santubong membalas juak. Oh…… Santubong puteri bertenun kain malam. Kisah lama. Oh……Puteri Santubong. Puteri Sejinjang. kisah Sejinjang. Manis sik ada dapat dilawan. Puteri Santubong. Tebik Santubong sampai gituk ari. Beranuk anuk sik renti-renti. . Penjaga gunung Negeri Sarawak. Maka lahirlah lagenda Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang yang kita dengar sehingga ke hari ini. Satu hari nya dua kelahi. Oh…… Sejinjang puteri menumbuk padi siang.terpecah menjadi dua seperti yang dilihat pada hari ini. Seorang sik ngalah walau sampai ke mati. Lalu ditikam batang belidak. Sejinjang sayang. Kisah sedih di antara Puteri Santubong dan Puteri Sejenjang akhirnya menjadi kenangan dan ingatan rakyat Sarawak. Lalu bertabor jadi Pulo Kera. Lalu bertukuk nya duak puteri. Kisah Santubong. Sejinjang mengayun aluk ke pipi. Demikian juga dengan tikaman batang belidah oleh Puteri Santubong yang mengenai tepat ke kepala Puteri Sejenjang. menyebabkan Bukit Sejenjang pecah bertaburan menjadi pulau-ulau kecil berhampiran Gunung Santubong. Zaman mensia maya. Seorang madah dirik bagus agik. Sampei terkena Sejinjang kepala.

Pengajaran : 1. 2. . Pakei ingatan sepanjang zaman. Iri hati membawa mati. Jangan sombong.Kinik tuk tinggal jadi kenangan.

anakku. Namanya menjadi terkenal. Si Tanggang muncul dengan isterinya. Apabila Nakhoda menjadi uzur. Mereka pun memberitahu kepada orang tuanya. Nakhoda kapal itu terus bersetuju kerana telah melihat kecekapan Si Tanggang bersampan dan bekerja. Si Deruma membawa makanan kegemaran Si Tanggang. Pada suatu hari. Pada suatu hari. Si Tanggang cekap dan pandai berniaga. Marilah kita pergi tengok” kata Si Talang.” jawab anak kapal itu. Si Tanggang melakukan apa sahaja kerja yang diperintahkan oleh Nakhoda. Nakhoda amat suka dengannya kerana dia rajin bekerja. maka Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda baru. Orang kampung mengetahui nakhoda kapal itu Si Tanggang. Mukanya merah padam kerana malu dan marah. Kesusahan dan kemiskinan membuat Si Talang dan Si Deruma kelihatan begitu uzur dan daif sekali. Jangan benarkan kedua pengemis ini naik ke kapal !” herdik Si Tanggang. “ Anak kita sudah pulang. Ibu ada bawakan pisang salai kegemaranmu. Si Tanggang membawa isterinya berlayar ke banyak tempat di merata negeri. Kehidupan mereka sekeluarga amatlah miskin. tidak! Kanda tidak mempunyai ibu bapa lagi. Sungguh tidak disangka anak . Si Talang dan Si Deruma pun pergilah berkayuh sampan menuju ke kapal Nakhoda Tanggang. kapal Si Tanggang berlabuh di muara sungai kampung asal-usulnya. Si Tanggang terlihat sebuah kapal besar berlabuh di muara sungai yang berhampiran dengan rumahnya. dibuang ke laut. “ Siapakah kedua-dua orang tua ini?” tanya Si Tanggang kepada anak kapalnya. Seketika kemudian. “ Ibu bapa kanda? Oh. aku rindukan Si Tanggang. Apabila tiba di kapal. Oleh itu dia dijemput oleh Sultan ke istana. Si Tanggang pun berkahwin dengan puteri Sultan. Mereka bukan ibu bapa kanda. “ Betulkah mereka ini ibu bapa kanda ?” tanya isteri Si Tanggang. nak “ kata Si Deruma. seorang anak kapal melarang mereka naik. mereka terpaksa mengalah. Si Tanggang pergi berjumpa dengan Nakhoda kapal itu dan meminta untuk dijadikan anak kapalnya.SI TANGGANG Si Talang dan Si Deruma mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Tidak lama kemudian. “ Ya. Si Tanggang pun diambil sebagai anak angkat. Si Tanggang berasa malu untuk mengaku orang tua itu ibu bapanya. Walaupun Si Talang dan Si Deruma amat keberatan untuk melepaskan Si Tanggang belayar mengikut kapal Nakhoda itu. “ Oh. Si Tanggang! Aku ibumu. Khabarnya dia sudah kaya sekarang. Lalu. Si Tanggang berjanji akan kembali ke kampung setelah menjadi kaya. Si Talang dan Si Deruma berasa terlalu sedih dan kecewa. “ kata Deruma dengan gembira. iaitu pisang salai. “ Pergi! “ tengking Si Tanggang. Si Tanggang selalu berkhayal untuk menjadi kaya dan terkenal. “ Mereka mengaku sebagai ibu bapa tuan. Dia dipanggil Nakhoda Tanggang. Pisang salai yang dibawa ibunya. Dia memukul jari ibunya yang bergayut pada bahagian tepi kapal.

Kapal yang sedang berlabuh itu terumbangambing. Sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dia berseru “ Oh. Apabila ribut reda. Ketika itulah. Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungnya. ibu! Ampunkanlah Tanggang. “ Oh.” Tiba-tiba petir berdentum. Mereka pun berdayung ke tepi. Dia akan menerima balasannya kerana telah menderhaka. Si Tanggang dan isterinya turut menjadi batu. Dia sedar Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. Apabila tiba di daratan. Semua anak kapal juga bertukar menjadi batu. kapal Si Tanggang menjadi batu.kesayangan mereka telah berubah. Tanggang mengaku. Si Deruma memandang ke langit. Si Tanggang sudah terlambat. . Tanggang anak ibu!' teriak Si Tanggang. Akan tetapi. Gelombang yang kuat memecahkan kapalnya. Angin bertiup kencang. Si Tanggang berasa kesal.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->