Anda di halaman 1dari 10

1

Penggunaan Perkataan yang betul


1.S23. I II III IV Meja yang dibeli oleh ayah itu halus saiznya. Jahitan pada pakaian itu halus dan kemas. Windy seorang gadis yang halus pekertinya. Pekedai itu tiada wang halus untuk memulangkan baki wang Azhar.

A. I dan IV B. I dan IV C. II dan III D. III dan IV 2.S24. I II III IV Saya berasa baik apabila mendapat hadiah daripada abang. Dia mempunyai ramai kawan kerana hatinya baik. Kesihatannya bertambah baik setelah dirawat di hospital itu. Ayah memandu keretanya dengan baik kerana jalan di situ rosak.
2010

A. I dan II B. I dan IV C. II dan III D. III dan IV 3.S23. I II III IV Sajak itu mempunyai maksud yang dalam. Perigi di belakang rumah nenek sungguh dalam. Dia mendengar nasihat ibu dengan dalam. Budak itu menyiapkan kerja sekolahnya dalam masa sejam.

A. I, II dan III B. I, II dan IV C. I, III dan IV D. II, III dan IV 4.S24. I II III IV Besi yang keras itu sangat sukar untuk dilenturkan. Buah mangga itu belum boleh dimakan kerana masih keras. Mereka bekerja keras untuk memenangi pertandingan kebersihan kelas. Murid-murid yang tidak mematuhi peraturan akan dikenakan tindakan keras.
2009

A. I, II dan III B. I, II dan IV C. I, III dan IV D. II, III dan IV 5.S21. I II III IV Bekalan gula dikawal rapi semasa musim perayaan. Lukisan itu dilukis dengan rapi oleh pelukis terkenal. Adik menyikat rambutnya dengan rapi sebelum ke sekolah. Murid-murid membaca buku dengan rapi di bilik bacaan.

A. I dan III B. I dan IV C. II dan III D. II dan IV 6.S22. I II III Masakan yang dimasak oleh ibu saya sedap. Suara penyanyi itu sungguh sedap didengar. Ayah berasa sedap memandu kereta barunya.

2 IV Saya berasa tidak sedap hati meninggalkan adik bersendirian.


2008

A. I dan IV B. II dan III C. I, II dan III D. I, II dan IV 7.S22. I II III IV Pendapat seorang pengurus syarikat biasanya kukuh. Jambatan yang lama itu masih kukuh untuk digunakan. Kedudukan Encik Amin sebagai pengerusi persatuan itu kukuh.

Persembahan yang kukuh akan menjadikan majlis lebih menarik.

A. I dan II B. II dan III C. III dan IV D. I dan IV 8.S23. I II III IV Sambal nasi lemaknya itu panas kerana terlebih cili. Cuaca sepanjang bulan April diramalkan panas. Mak Limah panas dengan kerenah anak cucunya yang ramai itu. Berita panas itu menjadi tajuk utama akhbar tempatan dan luar negara.
2007

A. I dan II B. I dan III C. II dan III D. II dan IV 9.S24 I II III IV

Jalan ke kampung itu ditutup buat sementara waktu kerana banjir. Dia mencari jalan untuk menyelesaikan masalah syarikatnya. Projek perumahan itu telah mendapat jalan untuk diteruskan. Pisang goreng yang dijualnya telah jalan sekelip mata.

A. I dan II B. II dan III C. III dan IV D. I dan IV 10.S25. I II III IV Fikirannya menjadi buku untuk menyelesaikan masalah itu. Susu getah itu menjadi buku setelah dicampur asid. Dia meminjam buku sains daripada kawannya. Dia membawa dua buku roti ke perkhemahan pengakap itu.
2006

A. I dan II B. II dan III C. III dan IV D. I dan IV 11.S27. A. Usah tolong ambilkan dia buku itu, arah Cikgu Hamdan. B. Sila buka buku teks Bahasa Melayu kamu, kata Cikgu Hilal. C. Jemput jangan petik bunga-bunga di taman itu, kata Ketua Pengawas. D. Kamu harap pergi ke mana-mana sehingga aku datang, kata Khairul. 12.S28. I II III IV Guru itu tersenyum tajam apabila melihat gelagat anak muridnya. Budak yang tajam akalnya itu mendapat pujian daripada para gurunya.

Pemain bola sepak itu membuat sepakan yang tajam ke arah pintu gol lawan. Burung hantu mempunyai penglihatan yang tajam pada waktu malam.

3 A. I dan III B. I dan IV C. II dan III D. II dan IV


2005

13.S21. I II III IV

Selepas hujan, air sungai itu mengalir dengan deras. Rakan-rakan Siti mengaguminya kerana dia deras berpidato. Pandangannya yang deras, sering mendapat perhatian rakan-rakan sekelasnya. Larian Amin tidak begitu deras kerana baru sahaja pulih daripada demam.

A. I dan II B. II dan III C. III dan IV D. I dan IV 14.S22. I II III IV Gadis itu lahir dalam keluarga pencinta seni. Kata-kata itu lahir daripada perasaannya yang ikhlas. Pokok itu lahir daripada benih yang ditanam seminggu yang lalu. Idea itu lahir hasil daripada perbincangan kami semalam.
2011SK

A. I, II dan III B. I, II dan IV C. I, III dan IV D. II, III dan IV 15.S22. I II III IV Air di dalam peti sejuk itu telah beku. Kayu balak itu sukar dipotong kerana beku. Setelah lama berenang di laut, kakinya beku. Diana tidak dapat memberikan idea kerana fikirannya beku.

A. I dan II B. II dan III C. III dan IV D. I dan Iv 16.S23. I II III IV Dia cermat berbelanja untuk mengelakkan pembaziran. Awak mestilah cermat menggunting gambar itu. Belajarlah dengan cermat agar kamu Berjaya. Letakkan pasu bunga itu dengan cermat.
2010SK

A. I dan II B. III dan IV C. I, II dan IV D. II, III dan IV 17.S22. I II III IV Cuaca hari ini cerah hingga petang. Cermin tingkap itu menjadi cerah setelah dicuci oleh kakak. Kulitnya kelihatan cerah selepas pulang dari luar negara. Sungai Langat dikunjungi orang ramai kerana airnya cerah.

A. I dan II B. I dan IV C. I, II dan III D. II, III dan IV 18.S23. I II III Mata saya sumbang apabila melihat gelagat nakal mereka. Nyanyian peserta yang bersuara sumbang itu telah menerima kritikan juri. Karim sentiasa dihormati kerana tidak pernah melakukan perkara sumbang.

4 IV Pesilat itu tidak pernah sumbang akan buah dan bunga silatnya.
2009

A. I, II dan III B. I, II dan IV C. I, III dan IV D. II, III dan IV 19.S22 I II III IV Kereta abang telah uzur benar dan perlu diganti. Saya berharap agar beliau uzur diri daripada jawatan ini. Kalau tiada uzur, saya pasti ke rumah awak, kata Pak Hussin. Encik Selamat tidak dapat menghadiri mesyuarat itu kerana beliau uzur.

A. I dan III B. II dan IV I, III dan IV D. II, III dan IV 20.S23. I II III IV Polis mencungkil rahsia daripada orang yang disyaki itu. Aktiviti mencungkil bijih timah di kaki bukit itu giat dijalankan. Abang sedang mencungkil batu kecil yang terletak di tapak kasutnya. Pertandingan badminton untuk mencungkil bakat baharu akan diadakan minggu
2008

depan.

A. I dan III B. II dan IV I, III dan IV D. II, III dan IV 21.S20. I II III IV Beras yang hancur itu sesuai untuk dimasak bubur. Tapak kakinya hancur apabila terpijak serpihan kaca. Cermin di dalam bilik Helmi hancur apabila terhempas ke lantai. Hancur tayar kereta itu apabila terlanggar lubang di jalan raya itu.

A. I dan II B. I dan III C. II dan IV D. III dan IV 22.S21. I II III IV Surat pelantikan sebagai pengawas menjadi kunci untuk menjalankan tugas. Rajin dan usaha ialah kunci kejayaan Rohana dalam peperiksaan. Sawah padi menjadi kunci bagi negeri Kedah. Kunci pagar yang rosak itu baru diganti oleh bapa.

A. I, II dan III B. I, II dan IV C. I, III dan IV D. II, III dan IV 23.S22. I II III IV Kayu yang keras itu sesuai dibuat tiang rumah. Keadaan bilik itu malap kerana cahaya lampunya kurang keras. Mereka bekerja keras untuk memenangi pertandingan kebersihan kelas. Murid-murid yang tidak mematuhi peraturan sekolah akan dikenakan tindakan keras.
2007

A. I dan II B. III dan IV C. I, II dan III D. I, III dan IV

5 24.S23. I II III IV Semalam suntuk ayah tidak tidur kerana sakit perut. Tali ini sangat suntuk untuk mengikat kotak itu. Jangan mengekori kereta di hadapan terlalu suntuk. Tempoh yang diberikan oleh jawatankuasa pertandingan itu begitu suntuk.
2006

A. I dan II B. II dan III C. III dan IV D. I dan IV 25.S23 A. Bantal merah itu adalah untuk adik saya. B. Arahan itu ialah bukan untuk semua murid. C. Cerita misteri yang diceritakan itu ialah tidak benar. D. Adalah dimaklumkan esok ialah hari pertama persekolahan. 26.S24 I II III IV Warna dinding rumah itu hilang akibat perubahan cuaca. Nelayan itu hilang punca pendapatan pada musim tengkujuh. Kapal terbang itu perlahan-lahan hilang daripada pandangan. Pekerja-pekerja telah hilang kepercayaan terhadap ketua mereka.
2005

A. I dan II B. III dan IV C. I, II dan III D. II, III dan IV Latihan Pengukuhan: Penggunaan Perkataan dengan Betul S1. I II III IV Riak muka gadis itu sungguh manis. Pak Tam merenung riak air tempat jatuhnya batu itu. Pemuda itu patah riak setelah terlibat dalam kemalangan. Ketika hari terang dan panas terik riak udara dapat dilihat.

A. I dan II B. I dan III C. II dan IV D. III dan IV S2. I II III IV Kalau bercakap biarlah alas sedikit. Alas kaki di rumah Airen berwarna-warni. Alas meja yang kotor telah dicuci oleh pekerja restoran itu. Mei Lin memberikan alas hujan sebab tidak hadir latihan sukan.
GKM6C2011/12

A. I dan II B. I dan IV C. II dan III D. III dan IV S3. I II III IV Ibu menjemput adik balik dari sekolah. Cikgu Kim menjemput murid membuat kerja sekolah.

Zamri menjemput rakan-rakannya berusaha dengan gigih. Encik Chan menjemput anaknya di KLIA.

A. I dan II B. I dan IV C. II dan III D. III dan IV

6 S4. I II III IV Jauh berjalan luas pandangan. Bumbung rumah saya memang luas. Gajah itu makan beberapa luas tebu. Kebun kelapa sawitnya luas melaut.
GKM5C2011/12

A. I dan II B. I dan IV C. II dan III D. III dan IV S5. I II III IV Anak Pak Cik Chan mendapat tawar kerja di ibu kota. Kanak-kanak itu tawar besar kerana geli hati. Harap boleh tawar lagi harga kasut itu. Air the ini tawar rasanya.

A. I dan II B. I dan IV C. II dan III D. III dan IV S6. I II III IV A. S7. Lauk itu perlu dibuang kerana telah dingin dan tidak boleh dimakan lagi. Majlis itu mendapat sambutan yang dingin daripada orang ramai. Suhu di puncak bukit itu sungguh dingin. Adik saya tidak dingin lagi ke sungai itu.
GKM4C2011/2012

I dan II B. I dan III C. II dan III D. III dan IV I II III IV Kura-kura dapat hidup di air dan di darat. Perlawanan itu tetap hidup walaupun hujan lebat.

Corak permainan Jessy dalam perlawanan itu amat hidup. Enjin kereta itu masih hidup padahal tiada pemandu di dalamnya.

A. I dan II B. I dan IV C. II dan III D. III dan IV S8. I II III IV Baju yang dipakainya bahasa sahaja. Orang yang berbudi bahasa sudah pasti disenangi rakan. Pensyarah di Jabatan Linguistik itu menguasai empat bahasa. Teknik yang dipersembahkannya dalam pertandingan papan luncur itu agak bahasa.
GKM3C2011/2012

A. I dan II B. I dan IV C. II dan III D. III dan IV S9. I II III IV A. I dan II I Dia tidak ikut serta dalam mesyuarat itu. Fesyen penyanyi itu menjadi ikut para remaja. Dia ikut rancangan kegemarannya di televisyen. Jika kamu ingin bermain, kenalah ikut peraturannya. B. I dan IV C. II dan III D. II dan IV Budak-budak nakal itu selalu mengacau orang yang lalu-lalang.

S10.

7 II III IV Kakak mengacau minuman itu dengan menggunakan sudu. Polis mengacau pistol kepada perompak itu. Emak mengacau biskut ke dalam bekas.
GKM2C2011/2012

A. I dan II B. I dan IV C. II dan III D. II dan IV S11. I II III IV

Pemuda itu diminta kosong rumahnya kerana sudah empat bulan tidak membayar sewa. Wajahnya kosong sahaja sejak pulang dari pekan. Jawatan kosong di syarikat buku itu sudah diiklankan. Air kosong baik untuk kesihatan.

A. I dan II B. I dan IV C. II dan III D. III dan IV S12. I II III IV Pak Cik Wah bekerja keras untuk menyara keluarganya. Tanah liat yang keras itu terlalu sukar dibentuk. Dia memang keras orangnya. Jus oren itu rasanya keras.
GKM1C2011/2012

A. I dan II B. I dan IV C. II dan III D. III dan IV S13. I II III IV Ibu menyambut tetamu dengan senyuman yang manis.

Seluruh umat Islam gembira menyambut ketibaan Hari Raya Aidil Fitri. Doktor itu sedang menyambut kelahiran seorang bayi di bilik bersalin. Pemain bola keranjang itu melompat untuk menyambut bola tinggi.

A. I dan II B. II dan III C. I, II dan III D. I, II, III dan IV S14. I II III IV A. S15. Rasa buah mangga itu sangat manis. Sungguh manis gadis itu berbaju kurung. Ibu Raju memberikan manis kepada tetamu. Senyuman puteri itu sungguh manis.

I dan II B. II dan III C. I, II dan III D. I, II dan IV I II III IV Air sungai itu sangat dalam. Adik Sufian fasih dalam bahasa Cina. Dalam kotak itu ada mancis api. Kakak ke luar negara untuk dalam bidang perubatan.

A. I dan II B. I, II dan III C. I, II dan IV D. II, III dan IV S16. I Kami tidak menyangka dia sampai hati melukakan hati ibunya.

8 II III IV Cita-cita Shamsul tidak pernah sampai. Dia telah sampai ke tempat yang ingin ditujuinya. Gajinya tidak sampai RM1000.00 sebulan.

A. I dan IV B. I,II dan III C. I, III dan IV D. II, III dan IV S17. I II III IV Buah durian itu jatuh betul di atas kepala saya. Dia tiba di rumah saya pukul dua betul. Mungkin betul kata-kata ibunya. Su Ling berdiri betul di depan saya.

A. I dan II B. I, II dan III C. I, III dan IV D. I, II, III dan IV S18. I II III IV Jawapan yang diberikannya tidak tepat. Tepat pukul 8.00 pagi bas itu bertolak ke destinasinya. Dia tiba tepat pada masa yang dijanjikan. Husin berlari dengan tepat sekali.

A. I, II dan III B. I, II dan IV C. I, III dan IV D. II, III dan IV S19. I II III IV Encik Pang ialah bekas guru besar. Bekas penselnya penuh dengan pensel. Badannya penuh dengan bekas. Dia tidak tahu itu bekas apa.
TMPms27t6

A. II dan IV B. I, II dan III C. I, II dan IV D. I, II, III dan IV S20. A. Pekerja itu bersikap dingin terhadap teguran majikannya. B. Air yang mendidih itu dingin sahaja. C. Murid-murid berasa dingin apabila guru mereka masuk. D. Jalan raya menjadi dingin selepas hujan berhenti. S21. I II III IV Encik Hisham menjadi jaga untuk menambah pendapatan. Tolong jaga beg saya sebentar. Sudah empat tahun Ahmad jaga buah-buahan di pasar. Perajurit negara banyak menaburkan jaga kepada negara.

A. I dan II B. I dan III C. II dan IV D. III dan IV S22. I

TMPms44t6

Mohan menimbang beras itu mengikut berat yang diminta pelanggannya.

9 II III IV Alia tidak ke padang kerana cuaca hari ini berat. Milia membawa begnya yang berat itu ke sekolah. Penduduk di negara berat mengalami iklim empat musim.

A. I dan II B. I dan III C. II dan IV D. III dan IV S23. I II III IV Marhani berasa kecil kerana cuaca agak panas hari ini. Pendapatan Pak Halim agak kecil untuk menampung keluarganya. Pak Tam makan ubi yang masih kecil kerana baru direbus. Masalah kecil tidak perlu diperbesarkan agar tidak berlaku pergaduhan.

A. I dan II B. I dan III C. II dan IV D. III dan IV S24. I II III IV Mereka ketakutan apabila melihat orang gila itu datang. Beberapa orang penduduk di situ gila menyabung ayam. Cuaca di kampung itu gila pada waktu pagi. Saya tertarik dengan budi bahasa budak yang sangat gila.

A. I dan II B. II dan III C. III dan IV D. I dan IV S25. I II III IV Beberapa orang mata ditempatkan di kawasan mengundi. Kasut di mata itu disusunnya dengan rapi. Kumpulan Hijau telah mendapat dua mata dalam perlawanan itu. Mata pisau itu tumpul kerana telah lama tidak diasah.
TMPms59t6

A. I dan II B. II dan III C. III dan IV D. I dan IV S26. I II III IV Atap rumah-rumah using itu sudah bocor. Soalan ujian pertengahan tahun itu telah bocor. Pakaian adik saya bocor kerana terkena paku. Rahsianya mencuri wang telah bocor.

A. I dan II B. II dan IV C. I, II dan III D. I, II dan IV S27. I II III IV


B. C.

Benang kasar tidak dapat lulus ke dalam lubang jarum. Kesemua murid dalam kelas itu lulus dalam peperiksaan akhir tahun. Murid-murid berdiri lulus semasa perhimpunan. Kakak mencincang daging itu sehingga lulus.
TMPms89t6

A. I dan II B. I dan III C. II dan IV D. III dan IV


Jawapan: 2005/S27 sila kata perintah yang meminta secara sopan (B)

10
D. E. F. G. H. I. J. K. L. M. N. O. P. Q. R. S. T. U. V. W. X. Y. Z. AA. BB. CC. 2005/S28 tajam akal bermaksud pandai; penglihatan yang tajam bermaksud penglihatan yang jelas (D) 2006/S24 jalan bermaksud tempat lalu lintas; mencari jalan bermaksud mencari ikhtiar (A) 2006/S25 buku bermaksud helaian kertas berjilid; penjodoh bilangan buku roti ( C ) 2007/S22 kukuh bermaksud teguh atau kuat; tidak mencabar(B) 2007/S23 panas bermaksud kata adjektif menerangkan cuaca; berita panas (D) 2008/S21 rapi bermaksud ketat dan kemas (A) 2008/S22 sedap bermaksud enak, merdu dan senang (D) 2009/S23 pengunaan dalam dalam ayat III salah (B) 2009/S24 penggunaan keras dalam ayat II adalah salah sepatutnya muda ( C ) 2010/S23 halus bermaksud tidak kasar dan bersopan santun (C) 2010/S24 baik bermaksud tidak jahat dan semakin sembuh ( C ) Jawapan SK 2005-2011 S2005/23 adalah digunakan sebelum kata sendi untuk (A) S2005/24 ayat I perkataan tepat ialah pudar atau luntur (D) S2006/23 ayat II pendek dan ayat III dekat (D) S2007/20 penggunaan perkataan hancur salah dalam ayat II dan IV (B) S2007/21 perkataan sepatutnya dalam ayat III ialah lambing (B) S2007/22 ayat II sepatutnya terang atau cerah (D) S2008/22 kata uzur dalam ayat II sepatutnya undur ( c) S2008/23 perkataan mencungkil dalam ayat II sepatutnya melombong bijih timah ( C ) S2009/22 perkataan cerah dalam ayat IV sepatutnya air jernih (C ) S2009/23 perkataan sumbang dalam ayat I sepatutnya sakit (D) S2010/22 perkataan beku dalam ayat II (keras) dan ayat III (kejang) (D) S2010/23 cermat dalkam ayat III sepatutnya rajin ( C ) S2011/21 perkataan deras dalam ayat II petah berpidato dalam ayat III tajam (D) S2011/22 perkataan lahir dalam ayat III digantikan dengan tumbuh (B)