Anda di halaman 1dari 24

TEKANAN EMOSI GURU

KONSEP TEKANAN STRES


DEFINISI Kyriacou (2000) Stress merujuk kepada pengalaman guru terhadap emosi yang tidak diingini. contoh stress : - tekanan, kekangan, kekecewaan, kebimbangan, kemarahan, kemurungan

Soluf 1999: Stres merupakan bebanan mental dan fizikal. Ianya perlu ditangani kerana ianya melibatkan kesihatan mental individu. Kementerian Malaysia dalam Kempen Cara Hidup Sihat , 2000 : stress merupakan satu penyakit yang menyerang fizikal dan mental. Kesihatan mental yang dimaksudkan ialah kebolehan mengekalkan hubungan yang harmoni dengan orang lain, kebolehan dalam mengambil bahagian di dalam aktiviti kemasyarakatan dan kebolehan untuk menyumbang khidmat masyarakat.

Selain itu, stres adalah tindakbalas bagi memenuhi tuntutan bagi menyesuaikan diri ke arah keadaan yang stabil (Shepherd P.C, 1987).

Apabila seseorang itu berhadapan dengan stres, sudah tentu ia akan gagal untuk berfungsi dengan baik di dalam masyarakat. Menurut kajian yang dilakukan oleh Institute of Stress di New York, Amerika terdapat 90 peratus daripada lelaki dewasa mengalami stres yang kuat sekurangkurangnya dua kali seminggu, manakala 25 peratus lagi mengalami stres setiap hari.
(Prof. Madya Dr Azizi bin Hj Yahaya dan Mazeni Binti Ismail)

Stres merupakan tindak balas fizikal yang biasa terhadap sesuatu perkara atau peristiwa yang tidak boleh menyebabkan ketidakseimbangan berlaku.

Positif

Tindak balas stres


Negatif

Stress positif (kadar minimum) dapat membantu seseorang mendapat kejayaan.


Contohnya : - stress positif boleh menyebabkan seseorang berjaya dalam peperiksaan. - Stress menyelamatkan diri seseorang dari bahaya.

JENIS-JENIS STRES

Cockburn (1996), terdapat 5 jenis stres yang dialami oleh guru. 1. 2. 3. 4. 5. Here and now Stres anticipitation Stres imaginatif Stres reaktif Stres megatif

STRES HERE OR NOW


Situasi yang wujud pada sesuatu masa atau suatu ketika. Contohnya : 1. Anda berada dalam peperiksaan 2. Terjatuh menuruni tangga 3. Bertengkar

STRES ANTICIPATION
Stress yang dapat dijangkakan Contohnya : - Setiap hujung semester sekolah akan menganjurkan perjumpaan dengan ibu bapa. Oleh sebab itu, guru-guru yang baru akan berasa panik dan tertekan kerana tidak yakin menghadapi situasi tersebut.

STRES IMAGINATIF
Stres yang berlaku apabila individu berfikir dan berimaginasi tentang sesuatu yang ngeri, menakutkan dan sebagainya. Contohnya : 1. - Anda berada sendirian di dalam bilik pada waktu malam dan anda mendengar bunyi di luar bilik. - dengan spontan anda membayangkan ada pencuri, hantu dan sebagainya.

STRES REAKTIF
Stres yang wujud akibat daripada peristiwa lampau. Stres ini berlaku secara semula jadi dan kadangkala sebagai satu proses memulihkan. Contohnya : 1. Kematian orang yang terdekat. Proses mengimbas balik sesuatu peristiwa dan pengalaman lampau merupakan situasi di mana stres reaktif berlaku.

STRES NEGATIF
Sesuatu yang memuncak dalam tempoh masa sama ada hari, minggu atau tahun. Hal ini boleh berlaku disebabkan satu punca sahaja Contohnya : Masalah kewangan

Punca-punca dan Tanda-tanda Stres dalam Kalangan Guru

Dunham dan Varma(1998) :


Mengajar pelajar yang kurang bermotivasi Mengawal disiplin bilik darjah dan sekolah Tekanan masa dan beban kerja Menangani perubahan Dinilai oleh pihak lain Mempunyai kaitan kerjja dengan rakan lain Konsep kendiri dan status Pihak pentadbiran dan pengurusan Konflik peranan dan tidak jelas Persekitaran kerja yang tidak kondusif

Kyriacou (1987)
Punca-punca stress :
Tekanan masa Sikap buruk pelajar terhadap sekolah dan kurangnya motivasi di sekolah Masalah pengurusan bilik darjah Bilangan pelajar yang ramai di dalam kelas Gaji yang rendah Kurangnya BBM Keadaan kerja yang tidak kondusif Konflik dengan rakan sejawat

Kesatuan Perkhidmatan Perguruan kebangsaan Malaysia (KPPK) atau NUTP, 2006 Tekanan ibu bapa/pelajar Beban tugas Prospek kenaikan pangkat Penilaian untuk kenaikan gaji yang tidak adil Keinginan untuk mengajar Infrastruktur Lokasi sekolah

Tanda-tanda dan simptom stres


1. Kognitif masalah ingatan, kurang memberi tumpuan, membuat penilaian yang tidak tepat, kerap bimbang dan berpandangan negatif 2. Emosional tanda-tanda muram, cepat marah, tidak boleh relaks, rasa hendak menangis, rasa sunyi dan murung@sedih.

3. Fizikal sakit sendi dan sakit, cirit birit, sakit kepala, pening, sakit dada,masalah pencernaan, denyutan jantung pantas, ulser mulut, penurunan seks dan kerap mendapat selesema. 4. Tingkah Laku makan lebih atau kurang, tidur terlalu banyak atau kurang, menyendiri, menangguh atau mengabaikan tanggungjawab, merokok, minum arak, mengambil dadah, resah, mengiggit kuku dan mundar-mandir.

Kesan Stres
Jika stres berpanjangan kemungkinan besar kes kroniik seperti tekanan darah akan meningkat. Risiko lain ialah strok, serangan jantung, masalah tidak dapat tidur, bimbang dan murung Tahap stres berbeza dikalangan individu.

Langkah menangani Stres


Guru perlu belajar mengatakan tidak atau tidak mahu dalam kehidupan peribadi atau profesional. Mengelakkan diri daripada individu yang menyebabkan stress Kongsi masalah atau meluahkan dengan orang yang boleh dipercayai Melibatkan diri dengan forum atau perbincangan.

Banyak membaca Teknik yoga dan penafasan mendalam untuk meregangkan otot-otot Mengelakkan diri mencapai tugas yang terlalu banyak dalam kehidupan seharian Waxler ( 2009), guru seharusnya berfikiran positif tentang tugasnya.