Anda di halaman 1dari 1

ADAB DI DALAM KELAS : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Membaca doa sebelum memulakan pembelajaran. Bertertib dan duduk dengan sopan.

Mendengar penerangan guru dengan teliti. Mewujudkan persaingan sihat semasa aktiviti pembelajaran. Sentiasa bersabar ketika belajar. Sentiasa mengulang kaji pelajaran semasa ketiadaan guru. Sentiasa menghirmati guru yang mengajar. Mencatatkan nota atau fakta penting tentang pelajaran.

9. Tidak berbuat bising semasa ketiadaan guru. KEBAIKAN YANG ANDA PEROLEHI : 1. 2. 3. Mendapat keberkatan Anda disenangi oleh guru dan rakan-rakan Mudah memahami pelajaran dan menerima ilmu yang diajar oleh guru.

Berikut ini adalah adab-adab dalam bermajelis: 1. Mengucapkan salam kepada ahli majelis jika ia hendak masuk dan duduk pada majelis tersebut, hendaknya ia mengikuti majelis tersebut hingga selesai. Jika ia hendak meninggalkan majelis tersebut, ia harus meminta izin kepada ahli majelis lalu mengucapkan salam. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Menjawab salam ketika seseorang masuk ke majelis atau meninggalkan majelis. Duduk dengan tenang dan sopan, tidak banyak bergerak dan duduk pada tempatnya. Tidak bermain-main dengan cincin, anggota badan, banyak menguap, memasukkan tangan ke hidung, dan sikapsikap lainnya yang menunjukkan ketidakhormatan kepada majelis. Tidak terlalu banyak berbicara sia-sia, bersenda gurau ataupun berbantah-bantahan yang sia-sia. Bicara yang perlu dan penting saja, tanpa perlu berputar-putar dan berbasa-basi ke sana ke mari. Mendengarkan orang lain berbicara hingga selesai dan tidak memotong pembicaraannya. Tidak berbicara dua orang saja dengan berbisik-bisik (rahasia) tanpa melibatkan ahli majelis lainnya. Tidak berbicara dengan meremehkan dan tidak menghormati ahli majelis lain, tidak merasa paling benar (ujub) dan sombong ketika berbicara. Disunnahkan membuka majelis dengan khutbatul hajah (tahmid, tasyahud) 10. Disunnahkan menutup majelis dengan doa kafaratul majelis.