WAJ 3112 OLAHRAGA LOMPAT JAUH

TEKNIK LOMPAT JAUH

PENGENALAN

BIBLIOGRAFI GAMBAR GAMBAR BUTIRAN MENGAJAR FASA-FASA LOMPAT JAUH

ANSUR MAJU AKTIVITI

 Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang.  Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik. .PENGENALAN LOMPAT JAUH  Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang atlet mencuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.

 Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. . Pada 1935. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan. Seseorang atlet akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres.  Antara yang paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7 m 5 cm.

 Jarak minimum dari papan ke tanda yang dibuat oleh atlet pada pasir diukur. Jika seseorang itu memulakan lompatannya dengan mana-mana bahagian kakinya di depan atau melebihi papan (satu lapisan plastisin diletakkan dengan segera di depan papan untuk mengesan ketepatan ini). Mereka yang bertanding akan berlari di laluan (pada tahap elit. lompatannya diisytiharkan salah atau batal dan tiada jarak akan direkodkan. . biasanya mempunyai permukaan yang sama dengan trek larian) dan melompat sejauh yang boleh dengan memijak sepintas pada papan kayu ke bahagian yang diisi pasir atau tanah.

PRINSIP . MEMPUNYAI KELENTURAN BADAN DAN DAYA KOORDINASI BAIK LARIAN DAN LONJAKAN BERGERAK MENGIKUT SATU LINGKUNGAN PARABOLA MENGIMBANGKAN BADAN DAN MEMBOLEHKAN PELOMPAT MEMBUAT PERSEDIAN UNTUK MENDARAT DENGAN SELAMAT DAN BERKESAN .PRINSIP LOMPAT JAUH MENCAPAI JARAK LOMPATAN YANG MAKSIMUM BERUPAYA BERLARI DENGAN PANTAS. MELOMPAT DENGAN KUAT.

TEKNIK-TEKNIK DALAM LOMPAT JAUH LOMPAT JAUH GAYA LAYAR LOMPAT JAUH GAYA GANTUNG LOMPAT JAUH GAYA KAYUH .

LOMPAT JAUH GAYA LAYAR  TEKNIK INI SESUAI UNTUK PELOMPAT JAUH YANG BARU MENCEBURI ACARA INI KERANA LOMPATAN MUDAH DILAKUKAN. GAYA INI MEMERLUKAN SESEORANG PELOMPAT ITU MENGIMBANGI BADANNYA DALAM KEADAAN MELUNJUR SEMASA DALAM FASA LAYANGAN. .

45 meter. • Panjangkan beberapa langkah terakhir supaya kedudukan badan menjadi rendah .23 langkah atau jarak 35.LOMPAT JAUH GAYA LAYAR • Lari pecut dengan kelajuan maksimum LARI LANDAS yang terkawal. • Kawal ketetapan langkah bermula daripada langkah keempat yang telah ditandakan. • Lari 21.

• Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh. • Gerakkan tangan ke hadapan apabila tumit mula MENDARAT mencecah tanah .• Kaki dilonjakkan dengan kekuatan maksimum • Ayunkan lutut kaki hadapan ke atas secepat mungkin bagi menambah kelajuan menegak LONJAKAN LAYANGAN • Rapatkan lutut ke dada dan ayun kedua-dua tangan ke atas dan ke hadapan.

.LOMPAT JAUH GAYA GANTUNG  TEKNIK INI MEMERLUKAN LENTIKAN BADAN DAN KEDUDUKAN KEPALA YANG MENDONGAK KE ATAS SEMASA FASA LAYANGAN AWAL DAN MELUNJURKAN KAKI KE DEPAN DIIKUTI BADAN DAN KAKI SEMASA MENDARAT.

• Luruskan kaki supaya lutut diangkat ke udara. • Angkat kedua-dua lutut serentak dengan ayunan tangan ke hadapan MENDARAT . Dahulukan tumit untuk mendarat dan gerakkan tangan ke hadapan dengan pantas . Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan . • Angkat lutut kaki hadapan tinggi yang boleh dan pada masa yang sama angkat tangan yang bertentangan tinggi ke hadapan LAYANGAN • Ayunkan kedua-dua tangan ke belakang dan lentikkan badan.LOMPAT JAUH GAYA GANTUNG LONJAKAN • Lonjak dengan kuasa kaki maksimum.

.LOMPAT JAUH GAYA KAYUH  TEKNIK INI LEBIH SUKAR DAN MEMERLUKAN KEMAHIRAN YANG TINGGI KERANA SESEORANG PESERTA SEOLAH-OLAH BERKAYUH SATU SETENGAH LANGKAH ATAU DUA SETENGAH LANGKAH DI UDARA PADA FASA LAYANGAN SEBELUM MENDARAT.

LOMPAT JAUH GAYA KAYUH • Lakukan pergerakan ‘tendang LAYANGAN kayuh’ • 1 ½ atau 2 ½ MENDARAT • Bongkokkan badan sedikit dan luruskan tangan ke hadapan • Lunjurkan kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan • Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat .

LARI LANDAS LONJAKAN LAYANGAN FASA-FASA LOMPAT JAUH MENDARAT .

ANSUR MAJU LARI LANDAS  A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan.  Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan. ubah suai jarak ukuran di tempat permulaan.  Jika menapak sebelum papan lonjakan.  Jika kaki lonjakan menapak melebihi papan lonjakan.  B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah. . Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru.

ANSUR MAJU LONJAKAN ANSUR MAJU 1  Lonjak dari papan lonjakan. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. . Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan tumit. Mendarat dengan tumit. ANSUR MAJU 2  Melonjak dari hujung bangku. Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan.

melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat .ANSUR MAJU 3   Berlari.5 meter dari papan lonjakan. Lari sejauh lima hingga enam langkah.

berlari lima hingga enam langkah.ANSUR MAJU LAYANGAN & MENDARAT ANSUR MAJU 1  Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit .

Mendarat dengan tumit.ANSUR MAJU 2  Mencecah bola dengan hujung tangan. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. .

melonjak dengan kaki lonjakan.ANSUR MAJU 3  Mencecah bola dengan dahi. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. Cuba sentuh bola dengan dahi. Lari lima hingga enam langkah.Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan. Mendarat dengan tumit dahulu. melonjak. . Berlari.Ulang lakuan. Gantungkan bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh.

BUTIRAN MENGAJAR LARIAN MENUJU KE PAPAN LONJAK HENDAK PANTAS DAN TERKAWAL MELONJAK DENGAN KUAT DAN LUTUT KAKI BEBAS DIANGKAT TINGGI KEDUA-DUA BELAH TANGAN DIHAYUN KE ATAS KETIKA LONJAKAN KETIKA DI PERINGKAT LAYANGAN. PELOMPAT HENDAKLAH MEMANDANG TEPAT KE HADAPAN .

KEDUA-DUA BELAH KAKI MESTILAH DILUNJURKAN KE HADAPAN BADAN SEMASA BERSEDIA UNTUK MENDARAT BADAN DIGERAKKAN KE HADAPAN SUPAYA PELOMPAT TIDAK JATUH KE BELAKANG GERAKAN INI DILAKUKAN DENGAN MENGHAYUNKAN TANGAN KE HADAPAN DAN MEMBENGKOKKAN KAKI SEMASA TUMIT PELOMPAT MENCECAH TANAH .

ANSUR MAJU LARI LANDAS & LONJAKAN Tentukan kaki yang dominan Lari dan lonjak dengan lutut yang tinggi Lompat dengan beberapa halangan Kira langkah untuk jarak larian dan lompat .

GAMBAR – GAMBAR LOMPAT JAUH .

.

com/doc/44690763/Latihan-Ansur-     Maju-Lompat-Jauh .blogspot.BIBLIOGRAFI  http://www.scribd.html http://www.scribd.com/2007/04/prinsipasas-lompat-jauh.anneahira.co.com/doc/24460790/Presentation1lompat-jauh http://www.html http://sweetmulo-lynn.com/olahraga-lompat-jauh.cc/2009/02/lompat-jauh.moccasport.htm http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful