Anda di halaman 1dari 2

KUIZ RAMADHAN 1434H

1.

Umat Islam difardhukan berpuasa bermula pada bulan syaaban tahun kedua hijrah.

2.

Umat Islam diwajibkan berpuasa berdasarkan firman Allah ayat 183 dalam Surah al-Baqarah.

3.

Orang tidakdapat berpuasa di bulan Ramadhan wajibkan ke atasnya untuk mengganti puasanya di hari lain luar daripada bulan Ramadhan sebelum tiba bulan Ramadhan berikutnya.

4.

Terdapat satu malam yang telah diketahui umum sebagai malam yang amat istimewa buat seluruh umat Islam.(malam lailatul qadar)

5.

Pada Ramadhan tahun ke 2 hijrah, terjadipeperangan Badar al-Kubra.Peperangan inidimenangioleh Islam dan inilah kemenagan agung pertama pejuang-pejuang Islam menentang kemusyrikan dan kebatilan.

6.

Peristiwa pembebasan kota Mekah (fathu Mekah) adalah sebuah peristiwa di mana akhirnya Nabi Muhammad dan para sahabat berhasil menguasai Makkah dan menghancurkan berhala-berhala di sekitarnya.

7.

Setelah umat Islam membebaskan kota Makkah, Nabi Muhammad saw menyucikannya dengan memusnahkan 360 patung di sekeliling Kabah.

8.

Lima hari sebelum berakhirnya Ramadhan tahun ke-9 Hijriyah, Rasulullah mengirim Khalid bin Walid untuk memusnahkan patung al 'Uzza di Nakhla.

9.

Malaikat yang menjaga pintu itu akan menyeru dan memanggil orang yang berpuasa untuk dimasukkan ke syurga melalui pintu ar-rayyan yang dijaganya dan tidak ada yang dapat melaluinya melainkan mereka yang layak saja.

10. Bulan Ramadhan, awalnya rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirnya pembebasan dari api neraka.

11. Ibadat khusus yang ada di dalam bulan Ramadhan yang tidak terdapat di bulan lain ialah solat terawih.

12. Kewajipan yang dilaksanakan di bulan Ramadhan ini bertujuan membersih dan menyucikan jiwa mereka yang berpuasa. (zakat fitrah)

13. Selepas solat Subuh pada hari akhir Ramadhan sehingga sebelum mengerjakan sembahyang sunat AidilFitri merupakan waktu yang waktu afdhal untuk mengeluarkan zakat fitrah.

14. Dengan kekuasaan-Nya sesungguhnya perubahan bau mulut orang yang berpuasa lebih wangi di sisi Allah dari minyak wangi kasturi.

15. Selepas mereka menamatkan puasa sebulan Ramadhan, kita disunatkan untuk berpuasa 6 hari di bulan syawal.

Lengkapkan Slogan dibawah:

Semoga Ramadhan kali ini dapat memberi rahmat dan kekuatan kepada umat islam di seluruh dunia untuk terus melaungkan kalimah syahadah . (tidak lebih 15 patah perkataan)

Anda mungkin juga menyukai