Anda di halaman 1dari 2

http://gudangsoalan.blogspot.

com

SET 2
Soalan 1: Memindahkan Maklumat Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar di bawah ini.

Soalan 2: Menulis Karangan Tulis karangan tentang tajuk-tajuk di bawah ini yang panjangnya tidak kurang daripada 80 patah kata.
1 Anda terpilih sebagai Tokoh Murid sekolah anda baru-baru ini. Anda diminta menyampaikan ucapan dalam suatu majlis yang dihadiri oleh Guru Besar, para guru, ibu bapa, dan rakanrakan pelajar. Tulis ucapan anda itu selengkapnya. Kelas anda telah mengadakan mesyuarat untuk menubuhkan Kelab Komputer. Anda sebagai setiausaha diminta menulis laporan tentang mesyuarat tersebut. Sediakan laporan itu selengkapnya. Tulis suatu cerita yang menarik dengan berdasarkan peribahasa Kalau tidak dipecahkan ruyung di mana boleh mendapat sagunya.

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com Soalan 3: Membina Ulasan Tulis nilai/pengajaran yang dapat anda peroleh daripada pantun di bawah ini. Panjangnya jawapan anda mestilah tidak kurang daripada 50 patah kata. Tulis jawapan anda dalam satu perenggan.
Devan dan Jais pengawas sekolah. Pada hari Rabu yang lalu mereka bertugas memeriksa bilik darjah pada waktu rehat. Sebuah demi sebuah kelas diperiksa oleh mereka dengan teliti untuk memastikan bahawa tiada murid yang berada di dalam kelas ketika itu.. Sewaktu menghampiri makmal komputer, tiba-tiba terpandang oleh mereka sekumpulan murid dalam keadaan yang mencurigakan. Jais, lihat, di sana! Murid bertubuh kecil itu seperti dibuli dan diugut oleh tiga orang murid Tahun Enam, kata Devan. Ya, saya kenal akan mereka. Mereka memang nakal. Rasa saya sudah beberapa kali mereka diberi amaran oleh guru disiplin. Namun, amaran guru didengar ada dipakai tidak, kata Jais. Kalau begitu kita harus bertindak. Mari kita selesaikan masalah itu. Tidak kita harus biarkan perkara itu begitu saja. Nanti lebih banyak murid lain yang akan menjadi mangsa. kata Devan. Ayuh, kita laporkan perkara ini segera kepada Guru Besar atau guru disiplin. Kita tidak harus bertindak sendiri kerana hal tersebut boleh mengancam keselamatan kita, kata Jais. Ya, saya setuju. Hanya guru yang berhak menjalankan siasatan dan mengambil tindakan sewajarnya, kata Devan pula.

http://gudangsoalan.blogspot.com