Anda di halaman 1dari 7

Bacaan Dalam Solat - 12.

Zikir Selepas Solat


Disusun oleh Abu Haniff

12.1 Zikir Pertama

12.2 Zikir Kedua

(Ya Allah, Engkau Yang Maha Sejahtera, dan dariMu kesejahteraan.Maha Berkat Engkau, wahai Yang Maha Memiliki Kebesaran dan Kemuliaan)

12.3 Zikir Ketiga

(10 Kali Selepas subuh dan maghrib) (Tiada Tuhan melainkan Allah, bersendirian, tidak ada sekutu bagiNya. MilikNya segala kerajaan, dan milikNya segala puji-pujian. Dan Dia ke atas segala sesuatu Maha Kuasa)

12.4 Zikir Keempat

(Tiada Tuhan melainkan Allah, bersendirian, tidak ada sekutu bagiNya. MilikNya segala kerajaan, dan milikNya segala puji-pujian. Dan Dia ke atas segala sesuatu Maha Kuasa. Ya Allah, tidak ada yang dapat mencegah bagi apa yang Engkau berikan, dan tidak ada yang dapat memberi bagi apa yang Engkau cegah. Dan tidak akan memberi manfaat kepada yang memiliki kemuliaan terhadapMu akan kemuliaan itu)

12.5 Zikir Kelima

(Tiada Tuhan melainkan Allah, bersendirian, tidak ada sekutu bagiNya. MilikNya segala kerajaan, dan milikNya segala puji-pujian. Dan Dia ke atas segala sesuatu Maha Kuasa. Tiadalah kuasa dan tiada juga kekuatan melainkan dengan Allah. Tiada Tuhan melainkan Allah. Dan tidaklah kami sembah melainkan Dia. KepunyaanNyalah segala nikmat, dan kepunyaanNyalah segala limpah kurnia, dan bagiNyalah segala pujian

yang baik. Tiada Tuhan melainkan Allah, ikhlas bagiNya beragama walaupun orang kafir membencinya sangat-sangat)

12.6 Zikir Keenam Ayat Kursi

(Allah, tiada Tuhan melainkan Dia, Yang Maha Hidup, Yang Berdiri SendiriNya. Tidaklah mengantuk menimpaNya dan tidak juga tidur. KepunyaanNya apa yang di semua langit dan apa yang di bumi. Siapakah ia yang memberi syafaat di sisiNya melainkan dengan izinNya. Dia mengetahui apa yang di antara tangan mereka, dan apa yang di belakang mereka. Dan mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari ilmuNya melainkan dengan apa yang Dia kehendaki. KursiNya meliputi semua langit dan bumi, dan tidaklah Dia merasa penat memelihara keduanya. Dan Dia adalah Yang Maha Tinggi, Yang Maha Besar)

12.7 Zikir Ketujuh Al-Muawwizat

(1) Katakanlah, Dialah Allah, Yang Maha Esa (2) Allah yang bergantung segala sesuatu kepadaNya (3) Tidaklah Dia beroleh anak, dan tidaklah Dia dilahirkan (4) Dan tiadalah ada bagiNya yang serupa sesiapa pun

(1) Katakanlah, Aku berlindung dengan Tuhan waktu fajar (2) Dari kejahatan apa yang Dia ciptakan (3) Dan dari kejahatan bermulanya kegelapan apabila ia memasuki (4) Dan dari kejahatan orang perempuan yang meniup ke dalam ikatan (5) Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia berdengki.

(1) Katakanlah, Aku berlindung dengan Tuhan manusia (2) Raja manusia (3) Tuhan manusia (4) Dari kejahatan penggoda yang bersembunyi (5) Yang membisikkan kejahatan ke dalam dada manusia (6) Dari golongan jin dan manusia

12.8 Zikir Kelapan 12.8.1

12.8.2

Anda mungkin juga menyukai