Anda di halaman 1dari 3

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Matapelajaran Pendidikan Jasmani Mengikul MODEL ASSURE

Model ASSURE Analyse learners (Analisis Pelajar)

Fokus Pembelajaran dan Pengajaran Tahun 4 Gemilang dan Terbilang Bilangan Murid Lelaki 10 Perempuan 12 Pada akhir sesi pembelajaran, murid-murid dapat: a) Psikomotor 1. Murid dapat menggelecek bola dengan dan tanpa halangan sejauh 5 meter. b) Kognitif 1. Murid dapat menerangkan teknik menggelecek yang betul 2. Murid dapat menerangkan kepentingan kemahiran menggelecek semasa dalam permainan sebenar c) Afektif 1. Murid berasa seronok ketika melakukan aktiviti menggelecek bersama rakan dengan atau tanpa halangan. 2. Murid berkeyakinan melakukan kemahiran menggelecek. Kaedah Demonstrasi Contoh :1. Guru menerangkan teknik menggelecek dan membuat demonstrasi teknik menggelecek. - Lutut dibengkokkan lebih kurang 120 dengan imbangan badan yang terkawal. - Menyentuh tangan pada bahagian atas bola manakala jari sentiasa terbuka. - Melakukan lantunan bola dengan jari dan bukan tapak tangan. - Melakukan lantunan bola dengan jari dan bukan dengan tapak tangan. - Menolak bola ke tanah dengan pergerakkan pada pergelangan tangan. - Badan hendaklah dibongkokkan sedikit ke hadapan. - Hendaklah fokuskan penglihatan pada hantaran yang akan dibuat dan bukan pada bola . - Tinggi lantunan hendaklah pada paras sederhana iaitu antara pinggang dan lutut.

Catatan

Kehadiran: Pakaian : Kesihatan:

State objective (Nyatakan objektif dan hasil pembelajaran)

Fokus utama pengajaran dan pembelajaran

Select method (Pilih kaedah, media dan bahan sumber)

Murid dapat mempelajari kemahiran satu persatu

Utilize media and materials (Penggunaan media dan bahan sumber)

1. Buku teks 2. Gambar 3. Rekaan/susunan organisasi kelas

1. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan 2. Murid dikehendaki menggelecek dengan melantunkan bola memasuki gelung yang disusun.

Require learner participation (Penglibatan pelajar)

3. Murid menggelecek dengan berjalan pantas tanpa perlu berhenti. Bola baling haruslah dilantunkan memasuki gelung yang disusun. 4. Selepas itu murid kemudian diarahkan untuk menggelecek secara zigzag dan melantunkan bola baling masuk ke dalam gelung.

Murid mengaplikasika n kemahiran yang diperolehi (pengalaman baru) dengan kemahiran lama (pengalaman sedia ada) iaitu kemahiran lepas (kemahiran Menghantar bola)

1. Murid dibahagikan kepada dua pasukan. 2. Murid kemudian merancang posisi masing-masing.

3. Murid akan bermain seperti bola baling sebenar, namun kemahiran yang digunakan adalah kemahiran menggelecek dan kemahiran hantaran aras dada sahaja. 4. Jaringan dilakukan dengan pemain akan menghantar bola kepada penjaga gol pasukannya sendiri yang berada di kawasan gol pihak lawan. Pihak lawan akan cuba menghalang daripada jaringan tersebut. Jaringan dikira apabila penjaga gol dapat menangkap bola yang dihantar kepadanya oleh rakan sepasukannya. Murid dapat merumuskan apa yang dipelajari iaitu kepentingan kemahiran menggelecek dalam permainan bola baling

Evauluate and revise (Penilaian)

1. Guru akan mengemukakan soalan untuk mengukuhkan ingatan murid terhadap pembelajaran a. Soalan yang dikemukakan adalah merangkumi apa yang dipelajari. b. Contoh soalan ; apakah kepentingan menggelecek?, apakah teknik mengelecek?, bilakah menggelecek boleh dilakukan dalam permainan sebenar?. 2. Guru memberi peneguhan terhadap respon murid.

Anda mungkin juga menyukai