Anda di halaman 1dari 7

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun Bilangan Pelajar

Pengalaman lepas : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Olahraga - Baton : Pertukaran Baton : 1 April 2008 : 8.40 pagi 9.40 pagi : 4B : 30 0rang (14 lelaki dan 16 orang perempuan) : 1 ) Murid-murid pernah menyertai acara larian berganti ganti dalam pasukan rumah rumah sukan di sekolah. 2 ) Murid-murid mengetahui serba sedikit teknik dan undang undang acara lari berganti - ganti. OBJEKTIF : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, diharapkan murid-murid dapat : A ) Psikomotor Murid-murid dapat melakukan ansur maju pertukaran baton menerusi teknik yang baik dan betul. Murid-murid dapat melaksanakan teknik pertukaran baton dengan baik dan berkesan.

B ) Kognitif Murid-murid dapat menyatakan pelbagai teknik untuk pertukaran baton semasa larian.

Murid-murid dapat membezakan teknik pertukaran baton yang betul atau yang salah.

C ) Afektif Murid-murid dapat membentuk sifat kerjasama di antara ahli kumpulan melalui aktiviti pertukaran baton. Murid-murid dapat menyemai semangat berpasukan, persefahaman dan perpaduan melalui aktiviti pertukaran baton. Penerapan Nilai KBKK Penggabungjalinan Kesepaduan Mampu melahirkan perasaan yakin terhadap keupayaan rakan sepasukan.

: Bekerjasama : Membuat analisis : Ansur maju :

Alat Bantu mengajar : - baton - sketel - wisel

Bahagian / Masa
Set Induksi Permulaan (5 minit)

Aktiviti

Butiran Mengajar

Organisasi

Alatan / Catatan

Memanaskan badan Regangan Kepala

Berlari setempat

Murid berlari bebas

secara

Berdiri tegak dan buka kaki sedikit Dongakkan kepala ke atas, ke Murid berbaris dalam bawah, ke kanan dan ke kiri dan empat barisan. kira dalam kiraan 8. Berdiri tegak dan buka kaki seluas paras bahu Luruskan tangan kanan ke depan dan tarik tapak tangan ke atas dan bawah dan kira dalam kiraan 8. Luruskan tangan kiri ke depan dan tarik telapak tangan ke atas dan bawah dan kira dalam kiraan 8. Membengkokkan pinggang ke kanan dan ke kiri dan kira dalam kiraan 8. Hujung jari kaki kanan ke depan dan kira dalam kiraan 8 Hujung jari kaki kanan ke belakang dan kira dalam kiraan 8 Kaki kanan ke dalam dan ke luar dan kira dalam kiraan 8. Tukar kaki kiri dan ulangi sama seperti kaki kanan.

TKP ~ Kinestetik ~ Verbal Linguistik ~ Intrapersonal

Tangan

Badan dan pinggang Kaki

Perkembangan Langkah 1 (10 minit) Cara memegang baton Hayunan tangan ketika menghantar dan menerima baton Penghantaran baton secara berlari (dinamik) Baton boleh dipegang dalam beberapa cara mengikut keselesaan pelari Murid-murid melakukan hayunan tangan dalam keadaan static. Seterusnya murid-murid akan diajar dua teknik hantaran baton iaitu Upward dan Downward

Tangan yang menerima baton hendaklah dalam keadaan V-shape. ketika masa reaksi penghantar baton haruslah memberi sebarang isyarat kepada penerima baton contoh :- up pelari terakhir akan menjatuhkan baton dan seterusnya akan dipungut oleh pelari pertama untuk meneruskan larian. larian dalam jarak yang ditentukan oleh guru.

Langkah 2 (10 minit)

penghantaran baton adalah secara berselang- seli iaitu pelari pertama memulakan hantaran baton dengan menggunakan tangan kanan dan diikuti dengan pelari kedua menerima dengan tangan kiri, pelari ketiga akan menerima semula dengan tangan kanan dan diakhiri dengan pelari keempat dengan tangan kiri, Ini bererti kedudukan tangan sepanjang larian ialah kiri kanan kiri kanan, atau kanan- kiri kanan kiri. Dalam teknik menukar baton ini, tangan peserta sahaja yang bergerak tanpa memandangnya. ketika penghantaran baton, murid-

murid menyebut up. Langkah 3 (15 minit) Pertandingan kecil Pelari pertama akan memegang baton dengan cara yang betul sebelum memulakan larian. Pelari pertama membawa baton dalam tangan kanan dan sambil berlari pelari kedua akan membuka jarinya bentuk V dalam posisi tapak tangan ke bawah. Manakala pelari pertama akan memberi baton dengan gerakan upward atau downward. pelari ketiga akan bersedia untuk menerima baton daripada pelari kedua dengan menggunakan tangan kanan tanpa menoleh kebelakang dan hanya menerima isyarat dalam zon pertukaran baton.. bagi pelari keempat, ia merupakan asset yang paling utama dalam larian ini. Pelari akan memecut dengan kelajuan yang paing maksimum untuk sampai ke garisan penamat. Baton hendaklah sentiasa berada pada tangan pelari. Jika ia terjatuh, larian pasukan itu dibatalkan. Setiap peserta mestilah berlari pada lorong masing masing. Segala syarat dan peraturan perlumbaan yang telah ditetapkan perlu dipatuhi.

Kemuncak Permainan kecil (10 minit) Pirates of Caribean

Penutup (10 minit)

Regangan Kaki

Badan dan pinggang

Kaki kanan ke depan dan kira dalam kiraan 8 Kaki kanan ke belakang dan kira dalam kiraan 8 Kaki kanan ke dalam dan ke luar dan kira dalam kiraan 8. Kaki kiri ke depan dan kira dalam kiraan 8 Kaki kiri ke belakang dan kira dalam kiraan 8 Kaki kiri ke dalam dan ke luar dan kira dalam kiraan 8. Bengkok badan ke sisi kanan, tahan dan kira dalam kiraan 8 Bengkok badan ke sisi kiri, tahan dan kira dalam kiraan 8 Berdiri tegak dan buka kaki seluas paras bahu Luruskan tangan kanan ke depan

Tangan

dan tarik tapak tangan ke atas dan bawah dan kira dalam kiraan 8. Luruskan tangan kiri ke depan dan tarik telapak tangan ke atas dan bawah dan kira dalam kiraan 8. Berdiri tegak dan buka kaki sedikit Dongakkan kepala ke atas, ke bawah, ke kanan dan ke kiri dan kira dalam kiraan 8. Tarik nafas dan tahan dengan kiraan 8. Hembus perlahan-lahan Ulangi aktiviti sebanyak 3 kali.

Kepala

Tarik nafas