Anda di halaman 1dari 3

DOA PEMBUKA MAJLIS

Segala Puji adalah milik Allah. Kami memohon pertolongan Nya, dan mohon ampun kepada Nya. Kami berlindung kepada Allah dari kejahatan diri kami dan keburukan amal kami. Barang siapa yang diberi petunjuk oleh Allah, maka tidak ada sesiapa pun yang dapat menyesatkannya, dan barang siapa yang disesatkan Allah, maka tidak ada sesiapa pun yang dapat menunjukinya. Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah, aku mengesakanNya dan tidak mempersekutukanNya. Dan Aku bersaksi bahawa Muhammad itu adalah hambaNya dan rasulNya, tidak ada Nabi sesudah Dia.

Ya Allah, limpahkanlah rahmat dan salam, serta kesejahteraan kepada (Nabi) Muhammad, dan juga kepada ahli keluarga (Nabi) Muhammad serta para sahabatnya.

SELAWAT PEMBUKA PINTU ILMU

Ya Allah, limpahkanlah rahmat dan salam kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW., yang dengan sholawat tersebut Engkau keluarkan aku dari kegelapan ragu-ragu dan berikanlah aku dengan sinar kefahaman dan karuniakan kejelasan kepadaku segala apa-apa yang aku merasa sukar serta sulit, sehingga dapat dimengerti dan difahami. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui, sedang aku tidak mengetahui, dan Engkau mengetahui sesuatu yang gaib.

TASBIH PARA MALAIKAT

Maha Suci Engkau, tidak ada yang kami ketahui selain apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami; sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.

DOA

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan semesta alam; sebagai puji yang menyamai sekalian nikmat-nikmatnya dan menandingi keutamaannya; wahai Tuhan, bagi Engkau puji-pujian sebagaimana yang sepatut dengan kemuliaan Zat Engkau dan kebesaran kerajaan Engkau.

Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku, dan mudahkanlah urusanku.

Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmat-hikmat-Mu dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmat-Mu, wahai yang Pemurah lagi Maha Penyayang.

Ya Allah, ringankanlah (penderitaan) umat junjungan kami Muhammad, dan jadikanlah kami termasuk (golongan) yang terbaik dari umat junjungan kami, Muhammad, berkat kedudukan junjungan kami, Muhammad, keluarga dan para sahabatnya.

Wahai Tuhan kami! Perkenankanlah (permohonan) dari kami, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Menerima taubat lagi Maha Penyayang.

Ya Allah, kurniakanlah kepada kami kebajikan didunia dan kebajikan diakhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka.

Semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan kepada penghulu kami, Nabi Muhammad, keluarga dan sahabatnya, dan segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.

Perkenankanlah.