Anda di halaman 1dari 36

Watak Sinopsis Latar

Strategik

Nilai

Mengenalpasti Masalah

Pengajaran

Teori Model

Konsep

1. John adalah seorang guru praktikum di sebuah sekolah. Semasa dalam pembentukan kumpulan, John mendapati bahawa pelajarnya membentuk kumpulan berdasarkan kecemerlangan akademik dan bangsa.

2. Tiba-tiba, terdapat pergaduhan antara Chris (pelajar cemerlang) dan Richard(pelajar kurang cemerlang). Dengan demikian, John mengambil kesempatan untuk berjumpa dengan Richard tetapi tidak dilayannya. . Dengan demikian, John berasa marah dan mengenakan tindakan disiplin terhadap John.

Sambungan
3. Pada keesokan harinya, Richard diarahkan untuk berjumpa dengan PK HEM, En Robert. Walau bagaimanapun, En Robert tidak mengambil tindakan terhadapnya. John merasa kecewa dengan tindakan En. Robert. Namun, dia pasrah.

4. Namun kelakuan Richard menjadi semakin buruk sehingga John terpaksa memanggil guru lain untuk menenangkannya. Semasa John mengadakan perbincangan bersama guru lain, barulah dia tahu bahawa Richard adalah pelajar yang mengalami masalah tingkah laku.

Bermasalah tingkah laku

Tergolong sebagai murid rendah taraf akademik di dalam kelas

Panas baran

Sukar mengawal emosi

Selalu dipinggirkan di dalam aktiviti kelas

Berlatar belakang keluarga yang miskin

Bermusuh dengan Chris di sekolah

Merupakan guru lelaki yang sedang praktikum di sebuah sekolah rendah

Peka dan prihatin terhadap keperluan murid

Yakin diri

Penyabar

Matang

Chris
Rakan sekelas Richard di kelas tempoh tujuh.

Guru Unit Disiplin sekolah rendah.

Kurang bijak dalam mengajar jadual ISS.

Tidak matang membuat keputusan secara melulu

17 Orang Murid Kelas Tempoh Tujuh


Terdiri daripada pelbagai latar belakang dan status akademik.

Pentingkan diri sendiri.

Peka terhadap masalah orang lain

Bertanggungjawab

Guru Bahasa Inggeris

Mudah bersimpati

Memahami perasaan

Latar
Latar Masa Latar Tempat Latar Masyarakat

Kebanyakan situasi atau babak berlaku pada waktu pagi (waktu persekolahan dan penahanan Richard) dan petang (waktu tamat penahanan). 2 tahun yang lepas( Richard pernah ditahan dalam kelas khas untuk bermasalah tingkah laku)

Sekolah Bilik pejabat penyalinan dokumen Bilik komputer

Luar pejabat naib pengetua sekolah rendah


Bilik darjah kelas Tempoh Tujuh

Latar Tempat
Dewan

Bilik pejabat Unit Disiplin

Masyarakat yang berpendidikan Masyarakat yang mempunyai jurang perbezaan akademik Masyarakat yang tidak beradab

Masyarakat dari pelbagai aras kehidupan


Masyarakat yang tidak pentingkan pendidikan Masyarakat yang tidak mengamalkan peraturan

Kerajinan Menyiasat terlebih dahulu

Mengutamakan keselamatan diri dan orang lain

Bertindak pantas

Mengikut peraturan

Bertanya jika tidak tahu

Membuat pertimbangan

Berhati-hati Bersabar

Jangan mudah putus asa Pelbagaikan penyampaian pengajaran Berpandangan jauh Membuat penimbangan sebelum membuat keputusan Amalkan sikap hormat-menghormati Amalkan sifat jujur Berfikiran positif Buat kerja sehabis baik

Individu yang mempunyai beberapa kemahiran sosial serta kemahiran mengawal emosi seperti kemahiran berempati, kemahiran mengenalpasti emosi orang lain dan lain-lain. Contoh dalam kes: Cikgu John yang sanggup bertahan dengan sikap Richard yang suka melawan cakap, menunjukkan sikap biadap, kurang memberikan perhatian, mudah marah atau agresif.

MODEL DISIPLIN ASERTIF CANTER

MODEL
MODEL PENGURUSAN KELOMPOK KOUNIN

MODEL AKIBAT LOGIKAL DREIKURS

MODEL DISIPLIN ASERTIF CANTER

Peneguhan terhadap tingkah laku yang diingini dan penerimaan murid terhadap akibat daripada tingkah laku yang ditunjukkan. Contoh Dalam Kes: Cikgu John ingin berbincang dengan Richard mengenai tingkah lakunya di dalam kelas sehingga mewujudkan pergaduhan tetapi sikap kurang ajar Richard yang enggan mengendahkan menyebabkan Cikgu John mula naik angin. Cikgu John ingin mengubah tingkah aku Richard maka namanya dihantar ke atas meja guru disiplin.

MODEL AKIBAT LOGIKAL DREIKURS


Model Akibat Logikal Dreikurs menekankan kepentingan guru memberi kepercayaan dan tanggungjawab kepada murid-murid untuk bersama-sama menjaga disiplin di dalam bilik darjah.

Contoh dalam kes: Jika Cikgu John siasat dengan lebih awal dan lebih mendalam, maka kemungkinan besar dia boleh mengatasi masalah yang sedang dihadapinya.

MODEL PENGURUSAN KELOMPOK KOUNIN

TEORI

TEORI HUMANISTIK (ABRAHAM MASLOW)

TEORI PEMBELAJARAN BEHAVIORIS

TEORI PEMBELAJARAN BEHAVIORIS


Kesan atau akibat yang membawa kepada tingkah laku yang baharu. Contoh dalam kes: Ketidakpuasan hati telah berlaku antara Chris dan Richard sehingga timbulnya pergaduhan antara mereka berdua. Sikap Richard yang kurang ajar dan ingin membentuk tingkah laku yang diingini, Richard dikenakan kelas tahanan dengan harapan dia akan berubah sikap.

Of these eight, five talked, laughed, and attempted to dominate the class and him throughout the period.

John harus mengamalkan Model Modifikasi Tingkah Laku dengan menggunakan prinsip peneguhan negatif. John harus memberi teguran atau amaran bagi murid agar dapat meningkatkan tingkah laku murid yang diingini.

After directing the students to form groups of their choice, he began the game with the expectation that although the class would be rowdy, the game would prove to be an enjoyable and effective review technique.

John harus mengamalkan Model Akibat Logikal Dreikurs. -tidak bersikap autokratik atau permisif -murid diberi kuasa untuk membentuk kumpulan, namun masih dalam kawalan John.

Ignoring the obscenities being exchanged, John moved quickly to separate them because they had already begun pushing and shoving one another.

John harus mengamalkan Model Disiplin Asertif Canter. -peraturan tingkah laku ditetap dan menerangkan akibat sekira murid melanggar peraturan -murid sedaya upaya akan mengelak daripada akibat dengan mematuhui peraturan

After separating the students, he was able to recommence the game which continued more or less successfully until the end of the class period.

Because Chris did not start the argument, and because John thought that it would have been fruitless to discuss the issue with only one of the students involved, he released Chris to go home.

John harus memberi time out , prinsip yang dikemukakan oleh Canter (1990). -masa untuk bersendirian dan memikirkan semula kesalahan yang telah dilakukan.

John harus mengamalkan Model Pengurusan Kelompok Kounin -mengawasi persekitaran bilik darjah pada setiap masa -memberi teguran dengan serta merta -memastikan punca salah laku

John, stinging with indignation, immediately went to the office and submitted a disciplinary referral.

John harus mengamalkan Model Akibat Logikal Dreikurs. -punca mencabar kuasa (konflik) -mengelakkan diri daripada melepaskan emosi kemarahan dengan menghantar rujukan tatatertib. -bertenang dan panggil Richard untuk berjumpa secara individu

Obviously, Mr. Roberts had bungled the ISS schedule somehow, and now John had to deal with Richard in spite of the tensions created by the situation.

Mr. Roberts harus mengamalkan Model Modifikasi Tingkah Laku B.F. Skinner. Menurut Skinner, untuk mendapat tingkah laku yang diingini, peneguhan perlu diberi selepas seseorang menunjukkan tingkah laku tersebut. Mr. Robers harus memberi ISS kepada Richard pada hari tersebut agar peneguhan berjalan dengan berkesan.

Richard had not been a problem before during this class, and John blamed his own ineptness for creating the situation.

John harus mengamalkan Model Terapi Realiti. -mengambil berat dan menunjukkan kasih sayang terhadap mereka. -mendapatkan latar belakang murid Dengan ini, John dapat cara yang sesuai untuk berkomunikasi dengan murid dan dapat merancang pengajaran mengikut keperluan murid.