Anda di halaman 1dari 14

GRU 6014

Dr. Abd Kadir Bin Ariffin

Definisi Halo ‘ Halo’ bermakna cahaya .

Definisi Kesan Halo  Kesilapan persepsi  Kelemahan manusia apabila membuat persepsi  Kesilapan berfikir yang bersifat fitrah manusia .

Pernahkah anda mendengar orang berkata begini : .

Dia tentu seorang suami yang baik dan bertanggungjawab"  “Budak tu bijak betul. Dia tentu rajin belajar. Tidak mungkin dia akan melakukan rasuah.”  “Dia pemimpin agama yang alim.Pemikiran POSITIF  “Pemuda itu seorang pekerja yang baik.” . Di universiti pun nanti dia akan mahasiswa cemerlang. Budi pekertinya tinggi.

Fenomena Kesan Halo  Apabila kita mula membuat satu penilaian positif ke atas seseorang. seterusnya kita cenderung memberi penilaianpenilaian lain yang positif juga kepada orang itu. .

Kesilapan Kesan Halo PENILAIAN Budak itu bijak (penilaian positif) KESAN HALO Rajin belajar (penilaian positif) Mahasiswa cemerlang (penilaian positif juga) KESILAPANYA ADALAH : Di dalam dunia sebenar. . manakala budak yang rajin belajar belum tentu bijak. budak yang bijak tidak semestinya rajin belajar. Malah budak yang bijak semasa di sekolah belum tentu menjadi mahasiswa cemerlang di universiti.

” . Dia tentu seorang suami yang tidak bertanggungjawab"  “Budak itu tidak begitu pandai dalam bilik darjah.Pemikiran NEGATIF  “Pemuda itu seorang pekerja yang malas.”  “Dia pemimpin yang tidak alim. Dia tentu malas belajar. Seorang yang kedekut walaupun banyak harta. Mungkin dia melakukan rasuah. Bila besar nanti dia tidak akan menjadi orang yang berjaya.

. seterusnya kita cenderung memberi penilaianpenilaian lain yang negatif juga kepada orang itu.Fenomena Kesan Halo  Apabila kita mula membuat satu penilaian negatif ke atas seseorang.

Kesilapan Kesan Halo PENILAIAN Budak itu tidak pandai (penilaian negatif) KESAN HALO Malas belajar (penilaian negatif) Tidak berjaya dalam hidupnya (penilaian negatif juga) KESILAPANYA ADALAH : Di dalam dunia sebenar. budak yang yang tidak berapa pandai belum tentu malas belajar. Malah ramai pelajar-pelajar yang tidak berapa pandai semasa mereka di sekolah kemudiannya menjadi orang yang .

Kesan Halo  Kesan Halo bukan sahaja berlaku pada perkara-perkara positif. . Kajian yang dibuat oleh Dougherty dan rakan-rakannya mendapati pelbagai bentuk kesilapan kesan halo yang halus. Fenomena kesan halo tidak semestinya boleh dilihat dengan jelas. malah berlaku secara negatif juga.

Implikasi Kesan Halo  Kesan halo boleh membawa implikasi serius ke atas orang yang dipersepsi. Apabila kita terlebih membuat generalisasi terhadap objek atau seseorang yang mempunyai ciri-ciri cemerlang. .  Begitu juga sebaliknya. yang membawa kita kepada memberi penilaian yang berlebihan kepada objek atau orang tersebut.

Kesimpulan Fenomena kesan halo mengatakan. termasuklah dalam perkara-perkara yang kita tidak tahu mengenainya. apabila sekali kita sudah mempunyai persepsi positif ke atas seseorang. kita cenderung menilainya secara positif juga. walau apa pun yang dibuat oleh orang itu. . Kesan halo juga mempunyai kesan yang serius terhadap orang yang kita nilai dan keputusan yang kita buat.