Anda di halaman 1dari 4

Namun begitu, terdapat juga segelintir ulama yang berperanan sebaliknya, ulama ini digelar dengan ulama Ussu

' atau dengan maksud ulama jahat. Dalam sejarah, ada seorang alim yang warak dan maqbul doanya telah melakukan kesilapan, bermusuhan dengan Nabi Musa alaihissalam. Beliau ialah Bal'am bin Baura. Menurut cerita daripada Ibnu Abbas, pada zaman Nabi Musa a.s ada seorang alim bernama Bal’am bin Ba’ura. Allah s.w.t telah mengurniakan kepada Bal’am rahsia khasiat-khasiat nama-nama Allah Yang Maha Besar [ Do'a Bal'am bin Ba'ura mustajab] . Nabi Musa a.s dan kaum Bani Israil, setelah selamat daripada Firaun, sampai hampir dengan negeri tempat tinggal Bal’am. Raja negeri tersebut ketakutan, takut kalau-kalau negerinya diserang oleh kaum yang telah berjaya menewaskan Firaun. Setelah bermesyuarat dengan penasihat-penasihatnya Raja tersebut memutuskan untuk meminta pertolongan Bal’am agar Bal’am menggunakan ilmunya [berdo'a] untuk mengalahkan Nabi Musa a.s. Bal’am yang pada mulanya enggan berbuat demikian tetapi akhirnya bersetuju juga setelah isteri kecintaannya menerima sogokan daripada Raja [Bal'am kalah dengan pujukan isteri]. Bal’am dengan kekuatan ilmunya dan kemujaraban doanya telah mengenakan sekatan kepada Nabi Musa a.s. Menurut cerita, doa dan perbuatan Bal’am dimakbulkan Allah s.w.t dan ia menjadi sebab kaum Nabi Musa terperangkap di Padang Teh beberapa tahun lamanya. Apabila Nabi Musa a.s mendoakan agar kaumnya dilepaskan daripada sekatan tersebut, Allah s.w.t memakbulkan doa tersebut dan pada masa yang sama laknat turun kepada Bal’am. [mati dalam keadaan kafir] BAL’AM BIN BA’URA’ : ‘ABID YANG MATI KUFUR Firman Allah; ُ ْ ُ ْ َ ْ َ ْ َ ْ َ ِ ْ َ َ ْ ِ ْ َ ْ ِ ِ ْ َ ْ ِ ‫َ َ ْ ِ ْ َ َ َ َ ْ َ ُ ِ َ َ َ ِ ّ ُ َ ْ َ َ ِ َ َْ ْ ِ َ ّ َ َ َ َ ُ َ َ َُ ُ َ َث‬ ‫ولو شئنا لرفعناه بها ولكنه أخلد إلى الرض واتبع هواه فمثله كم َل الكلب إن تحمل عليه يلهث أو تتركه‬ َ ُ ّ َ َ َ ْ ُ َّ َ َ َ َ ْ ِ ُ ْ َ َ ِ َ ‫َ ْ َ ْ َ ِ َ َ َ ُ ْ َ ْ ِ ّ ِ َ َ ّ ُ ِآ‬ ‫يلهث ذلك مثل القوم الذين كذبوا ب َياتنا فاقصص القصص لعلهم يتفكرون‬ Maksudnya; “Dan kalau Kami menghendaki, sesungguhnya Kami tinggikan (derajat)nya dengan ayat-ayat itu, tetapi dia cenderung kepada dunia dan menurutkan hawa nafsunya yang rendah, maka perumpamaannya seperti anjing jika kamu menghalaunya diulurkannya lidahnya dan jika kamu membiarkannya dia mengulurkan lidahnya (juga). Demikian itulah perumpamaan orangorang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah (kepada mereka) kisah-kisah itu agar mereka berfikir” (Surah Al-‘araf : 176) Menurut Imam Fakhruddin Ar-Razi dan Imam Ibni Khathir, ayat ini diturunkan berkenaan dengan seorang lelaki dari Negara Yaman bernama Bal’am bin Ba’ura’. Sebilangan ulama lain menyatakan, Bal’am adalah seorang ahli ibadat yang mempunyai kemakbulan doa dari bangsa Bani

(lebih kurang macam perkampungan UMNO yang ada seorang ahli ibadat berparti PAS) Nabi Musa A. Nabi Musa mendoakan agar Bal’am dicabut keimanan dari dirinya. Pada peringkat awalnya. Kesesatan yang maha dahsyat itu. Doa Nabi Musa dimakbulkan oleh Allah. (Mengikut riwayat. Bal’am bin Ba’ura’ adalah seorang ‘abid (ahli Ibadat) yang makbul doanya. Mujahid dan Ibnu Mas’ud. “wahai Allah. Menurut cerita ibnu Abbas. menyebabkan Nabi Musa tersesat di satu tempat yang bernama Tih (sekarang : semenanjung Sinai). tinggal diperkampungan yang semua rakyatnya di situ kufur kepada Allah SWT. setelah berkali-kali diminta oleh orang kampungnya.Israel[1]. Bal’am tidak mahu berdoa seperti permintaan orang kampungnya itu. apakah dosa yang kami lakukan sehingga kami tersesat di Tih ini?” Jawab Allah SWT. Doa Bal’am itu termakbul. “berpunca dari doa Bal’am” Nabi Musa berkata lagi kepada Allah. “Wahai Tuhan. meminta agar Bal’am berdoa dengan nama Allah yang maha mulia agar Nabi Musa tersesat jalan dari berjumpa dengan kampung mereka. menyebabkan Bal’am mati dalam keadaan kufur dan lidahnya terjelir sepertimana anjing[2]. sepertimana kamu mendengar doa Bal’am terhadapku. tetapi. “minta berlindung kita dengan Allah daripada menjadi seperti Bal’am bin Ba’ura’” Sekian [ [ . menyebabkan Nabi Musa bertanya Allah SWT. menyebabkan Bal’am telah dikunjungi orang kampungnya. Nabi Musa A.S datang untuk berdakwah di kampung tersebut) Mengetahui bahawa Bal’am bin Ba’ura’ adalah manusia yang mempunyai doa yang makbul. yang menyebabkan dia akur dan berdoa agar disesatkan Nabi Musa dan pengikutnya daripada berjumpa kampung tersebut. maka tolong makbulkan doaku terhadap Bal’am” Lalu.S datang untuk menyerang perkampungan tersebut ekoran kekufuran yang mereka lakukan itu.

lantas doanya dimakbulkan Allah. yang percaya kepada Tuhan dan melakukan pekerjaan yang baik. bagaimana teduhnya wajah-wajah orang yang percaya dan menyembah Tuhan itu. Nabi Musa terperangkap di padang pasir tanpa menemui jalan keluar selama berpuluh-puluh tahun.com Bal'am Bin Ba'ura diberikan anugerah oleh Allah Ta'la yang mana doanya mustajab. datang mendekat. Selepas itu. . Apalagi kalau bukan dikepung sebuah tanya. kafir. Lelaki cerdas yang selalu bertanya tentang segala hal dalam pikirannya itu sedang galau. bal'am menemui ajal selepas itu. saat Salman Alfarisi. mereka nonmuslim. “Akan bagaimanakah nasib mereka kelak. sebagaimana yang kita semua sedia maklum. ya Rasulullah?” Rasulullah menjawab. bal'am akhirnya berdoa agar Nabi Musa tidak dapat memasuki negara nya . kerajaan nya tidak akan menang kerana Firaun yang hebat itu juga mampu ditumpaskan oleh Nabi Musa. dan amat menyedihkan . Tapi itu tadi. ia langsung bercerita tentang orang-orang nonmuslim.” Salman sungguh sedih mendengar jawaban itu. lantas raja meminta bal'am bin bau'ra berdoa agar Nabi Musa tidak berjaya memasuki kawasannya . maka . Firaun telah diperangkap di Laut Merah lantas mati dalam kekafiran. “Assalamu ‘alaikum. dia mati dalam kekafiran natijah perbuatannya itu sedang kan sebelumnya beliau seorang yang beriman kepada Allah Ta'ala.. “Wa ‘alaikum salam”. “Mereka akan mati dalam keadaan tidak Islam. yaa Rasulullah”. (amalan shalihah). Surah Al-A'raf. atas kelemahan ke atas nafsu akibat pujukan isterinya . untuk melihat susur cerita beliau. raja di sebuah kawasan terdengar berita akan keinginan Nabi Musa datang ke tempatnya lantas ketakutan kerana dia mengetahui andai Nabi Musa berjaya sampai ke kawasannya . Tak banyak basa-basi. mari kita mengimbau kisah tatkala hayat Nabi Musa.. dan telah kenyang bongkar pasang agama dan cara memuja Tuhan sebelum akhirnya bertemu Rasulullah dan memeluk Islam. Terbayang di benaknya. dan mereka akan menjadi penghuni neraka. akhirnya. sahabat dekatnya yang bukan dari etnis Arab. Muhammad SAW sedang duduk-duduk di rumahnya.Wallahu ‘Alam Al-Bakistani ustaz_bakistani@yahoo. kisah Bal'am diceritakan oleh Allah dalam ayat 175-176.

.kenapa kisah turunnya (asbabun nuzul) ayat ini gwe bilang bikin gwe percaya banget kalau Nabi Muhammad SAW beneran utusan Allah? Karena selaku manusia biasa. datang membawa katakata milik Sang Kebenaran Sejati. dan orang-orang Shabiin*). Setelah pamit. Firman Allah yang kemudian tercatat dalam Al-Qur’an. mereka akan menerima pahala dari Tuhan. dia melangkah. menyampaikan firman Tuhan yang baru saja turun itu. atau Gabriel. Jibril. dan berbuat baik. siapa saja di antara mereka yang benarbenar beriman kepada Allah. dan mengimbuhinya sembari tersenyum lembut.. dia pun ternyata pernah “terjebak” pada cara berpikir yang cenderung eksklusif. Nah ntu dia. dan kasih sayangnya kepada sesama. pada Surat Albaqarah (2:62) : “Sesungguhnya orang-orang yang percaya. yang banyak dipelihara saudara-saudara kite saat ini.” Rasulullah memanggil Salman.. Tidak ada kekhawatiran terhadap mereka. tapi tak kuasa membantah utusan Allah. orang-orang Yahudi. Makin gundah. hari kemudian. dan tidak pula mereka bersedih hati.kepatuhan mereka kepada Tuhan. di semua agama dan keyakinan. tiba-tiba tubuh Rasulullah bergetar. orang-orang Nasrani. “Ayat itu untuk temantemanmu”.