Anda di halaman 1dari 9

Baca petikan cerpen di bawah dengan teliti, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat

anda sendiri.

Barangkali itulah! “Hakimah.‟‟ Ketika langkahnya bergerak untuk mendapatkan Mir, tiba-tiba ibu mengcekak tangannya. Dia terhenti mendadak, menoleh ke arah ibu yang berjarak selangkah di belakang. Ibu merenung wajahnya. Lama-lama. “Ada apa, ibu?‟‟ “Tunggu,‟‟Ibu menarik nafas. Kemudian ibu menghulurkan bungkusan yang berbalut kain putih, “Berikan ini kepada Mir,‟‟ Hakimah angguk. Tangannya menyentuh bungkusan itu. Digenggamnya kemas-kemas. Terbayang wajah Mir yang suram, sendu dan mengharukan. Untuk sejenak, direnungnya wajah ibu yang sentiasa prihatin, lembut dan mendinginkan. Wajah itu umpama salju, merenjis hati yang walang. Alangkah damainya jika Mir juga punya ibu. Barangkali Mir juga akan lebih damai. Akan lebih tenteram. “Ajaklah Mir datang ke sini. Ingin sekali ibu ketemu dengannya‟‟.

(Dipetik daripada Biarkan Samudera oleh Raihanah Salleh dalam antologi Harga Remaja)

(4 markah ) . ibu mencekak tangan Hakimah kerana ingin menahan sebentar Hakimah dan ingin memberikannya bungkusan unttuk diberikan kepada Mir. . (2 markah) ii) Berdasarkan petikan di atas. kita perlu memahami perasaan orang tua sendiri dan kita perlulah tabah menghadapi dugaan hidup ini.pengajarannya ialah kita perlu ikhlas memberikan bantuan tanpa mengharapkan sebarang balasan. kita hendaklah mengambil berat terhadap kawan yang dalam kesusahan untuk membantunya menyelesaikan masalah. sendu dan mengharukan? Pengajaran. (3 markah) iii) Pada pendapat anda.mengapa Halimah terbayang wajah Mir yang suram. mengapakah ibu mencekak tangan Hakimah? Pada pendapat saya. namun tiada siapa tahu akan kesedihan hatinya. Selain itu kerana ibu menyuruh Hakimah mengajak Mir datang ke rumah.i) Apakah yang dimaksudkan merenjis hati yang walang? Maksud rangkai kata tersebut ialah walaupun mukanya nampak tenang.

Mereka tidak berhati perut.Baca petikan di bawah dengan teliti. Mir kecewa.Dadanya bergelora. Dan dia juga harus menjadi sahabat yang baik pada Mir. kemudian jawab soalan-soalan berikutnya dengan menggunakan per kataan sendiri. Tajamnya melebihi dayung ayah yang saban waktu membelah samudera. Mir tidak memiliki apa-apa pun selain orang tuanya yang bersemangat wajar itu. Ibu Mir tid ak ada sebaik sahaja Mir dilahirkan. Dia sakit. Mir juga tidak ada setapak tanah yang merupakan milik . Hakimah mengeluh. dia dilahirkan. “Pembangunan mewah itu telah menciptakan pisau tajam yang membenam di alam dada ayah. Mir tidak ada se tapak tanah pun miliknya yang sah. Samudera ialah aya h”. Benarlah. “Samudera itu juga terseksa seperti aku. Siapa lagiyang ada di kampus hijau ini melainkan dia? Mir tidak ada orang lain lagi. Dia disakiti ole h orang-orang tidak bertanggungjawab. (Dipetik daripada „Biarkan Samudera‟ oleh Raihanah Salleh dalam antologi Harga Remaja) i) Mengapakah Mir berasa kecewa? Jawapan: Mir berasa kecewa kerana dia tidak memiliki apa-apa pun selain bapanya yang bersemangat waja i tMir sudah tiada semenjak nya yang sah. Dipeluknya bahu Mir. Mir sahabatnya yang baik. Mir harus diselamatkan sebelum segala-galanya me njadi pudar.Mulut Mir terus sahaja terkumat-kamit. Mir Cuma ada seorang ayah yang sudah tua. Mereka sengaja mahu melihat samude ra menderita. “Ayah tidak boleh dipisahkan daripada samudera itu. Halimah. Ayah ialah samudera.

Selain itu. Seterusnya. Amira haruslah redha dan menganggap bahawa rumahnya diambil adalah untuk meningkatkan kemajuan pembangunan negara. Amira juga harus mendekatk an diri kepada Allah agar memperolehi ketenteraman hati. Amira hidup dalam kesusahan. persoalan yang boleh didapati ialah sahabat yang baik. persoalan yang terdapat dalam cerpen ini ialah menunjukkan kehidupan nelayan yang seba kekurangan. Akhir sekali. . Nyatakan satu persoalan yang terdapat dalam petikan dan dua persoalan lain dalam cerpen i Jawapan: Persoalan yang tedapat dalam petikan tersebut ialah pembangunan di kawasan pantai tel ah menyebabkan laut terdedah kepada pencemaran. Sahabat yang baik sentiasa di sisi samada keadaa n susah atau senang.ii) Pada pendapat anda. apakah tindakan yang wajar diambil oleh Amira? Jawapan : Amira sepatutnya berfikiran positif dengan apa yang dihadapinya. Amira juga haruslah bersemangar patriotik agar kemajuan negara dapat ditingkatkan dengan sokongan rakyat sepertinya. Seterusnya . iii) ni. bu kannya untuk memberi kesusahan kepadanya.

menghantar nasi dan mengambil kain bajnya untuk dicuci. Selepas sembahyang asar.[ 4 markah] . Mereka berhenti rehat setelah habis menampal dan menyusun atur segala karya dan gam bar-gambar Pak Itam di bawah khemah pameran itu.116) i. isterinya. selang berganti. Halimah dan Rokiah semuanya menolak. biru. kalau Tuk Mat tidak ada. beralun dan b erombak ditiup angin petang Isa. (Dipetik daripada cerpen “Memori Seoran Tua” karya Zahari Afandi.dalam antologi Harga Remaja.Usahkan untuk ke sana dan ke mari.hlm.manakan terdaya. B udi Tuk Mat bukan sedikit. semuanya ada lapan buah. merah. Kalau harapkan dia untuk menguruskan segala-galanya. ketika Pak Itam menghulur kepala ke luar tingkap.Nyatakan pertolongan yang telah diberikan oleh keluarga Tuk Mat kepada Pak Itam?[2 markah] ii.Yang memeningka n kepala Pak Itam.Pada pendapat anda. bersama-sa ma Rokiah. semua khemah sudah terdiri . apakah kebaikan yang akan diperoleh jika kita melakukan sesuatu kerja secara ber gotong-royong ?[ 3 markah ] iii. kain belon yang berwarna-warni. Rogayahlah yang menjaganya. hajat dan niatnya sudah tentu tidak akan tercapai. Tuk Mat dan keluarganya diras akan sudah jadi bukan orang lain lagi.kuning dan hijau. apabila dibagi duit. Latif dan Jali tersengih di bawah khemah dekat busut jantan yang dikelilingi oleh rumpun pohon pisa ng lemak manis. Moga-moga Tuhan sahaja yang akan membalas budi Tuk Mat sekeluarga.Pak Itam mengiring langkah Tuk Mat yang bertubuh sasa itu dengan perasaan yang penuh kesyukuran. Huraikan satu latar masyarakat yang terdapat dalam petikan cerpen dan satu latar masyarakat lain dari pada keseluruhan cerpen. baik Tuk Mat. Halimah anak gadisnya. mahu mengheret punggung sendiri pun rasanya sudah tidak terdaya.

[2 markah] (ii) Pada pendapat anda. kalau orang India makan roti canai. SALMAH : Kami punyai satu agama rasmi. Hakikatnya belum cukup memuaskan sepenuhnya untuk dijadikan sebagai sebuah negara model. Perkataan potensi yang saudara sebutkan itu membawa implikasi bahawa negara kami belum lagi mencapai taraf prestasi yang boleh dibanggakan sebagai sebuah negara membangun. . (Dipetik daripada „Forum Remaja 2020‟ dalam antologi Harga Remaja. CHANDRAN : Misalnya. Dewan Bahasa dan Pustaka) (i) Nyatakan dua kualiti yang dimiliki oleh Malaysia untuk menjadi sebuah negara model. apakah usaha-usaha yang boleh dilakukan untuk memupuk [4 markah] semangat muhibah dalam kalangan rakyat negara kita. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri. Kami punyai satu bahasa kebangsaan sebagai bahasa perantaraan untuk tujuan integrasi nasional. Chandran : Terima kasih atas penghormatan itu. MU I : Itu perasaan saja. kami sudah mempunyai kualiti-kualiti yang mencukupi sebagai sebuah negara model yang saudara sebutkan itu. CHONG : Kami rasa. CHANDRAN : Kami juga mempunyai satu kebudayaan nasional. Cuma satu saja yang saya ragu. yang mewakili seluruh cara hidup bangsa Malaysia. Sedangkan kami rasa setiap keadaan dalam negara ini adalah terkawal dan membanggakan.DRAMA FORUM REMAJA 2020 (TINGKATAN 4) SET 1 Baca petikan drama di bawah dengan teliti. (iii) Berikan satu nilai murni yang terdapat dalam petikan dan dua nilai murni lain yang [3 markah] terdapat dalam keseluruhan drama. orang Melayu dan orang Cina pun makan roti canai. SALMAH : Kami hidup dengan baik dan dalam suasana mubibah. orang Melayu dan orang India pun makan kuetiau. Dari segi makanan saja sudah cukup sebagai bukti. CHONG : Kalau orang Cina makan kuetiau. sementara agama-agama lain dibenar untuk dipraktikkan.

iaitu generasi saudara sedang mengalami suatu era kritikal baik dari segi moral. : Tidakkah saudara membaca. SALMAH MU I : (Kembali tidak sabar) Nampaknya saudara menghina kami ni! : Bertenang saudara.menziarahi rakan (iii) Nilai murni dalam petikan: Usaha yang boleh dilakukan oleh untuk memperkasakan integrasi nasional di negara .satu bahasa kebangsaan . CHANDRAN MU I : Saudara bercakap sewenang-wenangnya. Cuba buktikan kata-kata saudara itu. MU II MU I : Kerana saudara belum lagi menjadi pemimpin! : Sebagai bakal pemimpin. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri. Tidak menghormati orang tua. tidak menghormati guru. saudara perlu menjalani banyak ujian dan cabaran. mendengar radio atau menonton televisyen? Tiaptiap hari tersiar keruntuhan moral generasi muda. sosial mahupun mental. agama dan bangsa .menghadiri sambutan perayaan pelbagai kaum . MU II : Generasi muda sudah tidak tahu dan tidak mahu menghormati lagi. Bukan menghina.satu agama rasmi.insaf. Cth: Salmah. tidak menghormati sesama .menjalin hubungan yang baik dengan semua orang tanpa mengira bahasa. Chong dan Chandran berani berhujah demi mempertahankan pendapat masing-masing SET 2 Baca petikan drama di bawah dengan teliti.satu kebudayaan nasional (ii) kita: . tapi kenyataan.berani.hormat-menghormati antara satu sama lain . Cth: MU I insaf akan kesalahan masa silamnya dan berharap agar mereka semua tidak mengulang kesalahan tersebut .semangat patriotisme.SET 1 (i) Dua kualiti: . namun agama-agama lain dibenar untuk dipraktikkan . Cth: Chong dan Chandran mempertahankan nilai kualiti Negara Nilai murni dalam keseluruhan drama: . Kehidupan moden hari ini semakin menjadi materialistik! Ia sedang menyerang masyarakat manusia seluruh dunia! Dan generasi mudalah yang bakal menjadi mangsanya. Ini disebabkan muda mudi masa kini.

atas segala-galanya ialah kepercayaan keagamaan dan ketuhanan.bijak menyelesaikan sesuatu perkara . (Dipetik daripada „Forum Remaja 2020‟ dalam antologi Harga Remaja.berani bertindak .berfikiran rasional dalam membuat keputusan .berfikiran terbuka . Inilah punca utama y ang menyebabkan berlakunya kemerosotan moral dalam kalangan belia. Dewan Bahasa dan Pustaka) (i) (ii) Berikan dua contoh keruntuhan moral generasi muda hari ini.berilmu tinggi dalam bidang akademik .mempunyai semangat patriotik yang tinggi (ii) Satu latar masyarakat yang terdapat dalam petikan: .masyarakat yang suka memberikan panduan dan nasihat demi kesejahteraan negara Cth: Makhluk Utopia berterus terang dalam memberikan panduan dan nasihat .masyarakat generasi muda yang terlibat dalam keruntuhan moral Cth: berita keruntuhan moral generasi muda disiarkan dalam media massa setiap hari Satu latar masyarakat lain yang terdapat dalam keseluruhan drama: .generasi muda sudah tidak tahu dan tidak mahu menghormati lagi . CHONG MU I : (Nada perli) Lagi? : Dan lagi. [2 markah] Pada pendapat anda. Generasi muda masa kini amat longgar kepercayaan keagamaannya.manusia dan tidak menghormati diri sendiri.berusaha keras . [4 markah] SET 2 (i) Dua gejala keruntuhan moral: .masyarakat yang bijak berhujah Cth: Salmah dan Chandran berhujah dengan MU I dan MU II tentang pembangunan negara mereka . apakah ciri-ciri generasi muda yang berani menghadapi cabaran hidup? [3 markah] (iii) Huraikan satu latar masyarakat yang terdapat dalam petikan drama dan satu latar masyarakat lain yang terdapat dalam keseluruhan drama.longgarnya kepercayaan keagamaan dan ketuhanan generasi muda (ii) Ciri-ciri yang perlu ada dalam diri seseorang generasi muda yang berani menghadapi ujian dan cabaran hidup: .

Chandran dan Chong demi kemajuan negara ini .kepada Salmah.