Anda di halaman 1dari 48

TATABAHASA

KATA GANTI NAMA DIRI

KATA GANTI NAMA DIRI PERTAMA
 Saya / aku  Daku  Kami – sipenutur dan temannya apabila bercakap dengan pihak kedua. Contoh: Siti dan Nini berkata kepada Lia,” Kami baru sahaja balik dari sekolah.
 Kita – sipenutur dan orang yang mendengarnya.  Contoh: Kita mesti belajar bersungguh-sungguh.

KATA GANTI NAMA DIRI
Beta – raja/sultan Contoh: “Laksanakan perintah beta itu dengan segera,” Raja Melaka bertitah.  Patik Contoh: Segala perintah tuanku akan patik laksanakan.” Kata Hang Tuah.  HambaContoh: “Hamba telah banyak melihat corak hidup manusia,” kata pengembara itu kepada Bendahara Melaka.

Kata Ganti Nama Diri Kedua
 Awak  Anda – digunakan untuk diri orang kedua yang tidak bersemuka seperti dalam iklan. Contoh: Anda dikehendaki mendaftar segera.  Engkau - bercakap dengan orang yang rapat atau berdoa kepada Tuhan. Contoh : Engkaulah yang maha berkuasa.  Dikau - dalam sajak  Kamu

Kata Ganti Nama Diri Kedua  Tuanku – (tunggal) – digunakan apabila bercakap dengan sultan. kata Tun Perak kepada Sultan Melaka. .  Contoh : “ Ampun tuanku. kata ketua kampung kepada anak buahnya.  Kalian ( ramai)  Contoh: “ Mengapakah kalian ingin berjumpa saya?”. sembah patik harap diampun”.

Kata Ganti Nama Diri Ketiga  Dia / ia ( tunggal) – Digunakan untuk orang biasa pada umumnya. .  Beliau – digunakan untuk orang yang dihormati seperti pemimpin dan guru.  Baginda – digunakan untuk kerabat diraja.  -nya – ditulis serangkai dengan perkataan sebelumnya.  Mereka – (ramai) – digunakan jika bilangan orang lebih daripada seorang.

.  Semak jawapan di akhir sesi.Arahan:  Sediakan sehelai kertas untuk menulis jawapan bagi setiap soalan.

dia B. A. Perdana Menteri berkata bahawa ____ akan bersara. beliau C. ia .Latihan 1.

kami B. kita C. kata Amin kepada Ahmad. “ Marilah ____ pergi ke rumah Nora”. mereka .2. A.

" titah Sultan kepada Datuk Bendahara. "Esok __________ akan berangkat ke Tanjung Pura. A B C D beta patik hamba tuanku .3.

A B C D apa-apa mana-mana siapa-siapa bila-bila . Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai berdasarkan gambar di bawah.  4 Ibu berkata kepada saya. "Ambillah __________ baju yang kamu suka".

Saya. __________ pergi dengan kereta sewa. Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 5. Ah Seng dan Samy pergi ke bandar. kita Kami Kamu Mereka A B C D .

A B C D __________ sudah berangkat ke taman bunga bersama-sama permaisuri Ia Dia Baginda Tuan hamba .6.

apa bila mana siapa A B C D . "Baju baru itu warna __________?" tanya Kamilah kepada Wahida. 7.

A B C D patik tuanku baginda tuan hamba . 8 "Janganlah __________ berdukacita." sembah panglima itu kepada sultan. serahkan kepada patik untuk menguruskannya.

Roslee dan Maniam berkata.“ A B C D saya kami kamu beliau .9. cikgu."Bukan __________ yang menconteng dinding itu.

A B C D beta patik hamba baginda ." kata Hang Tuah kepada sultan. "Biarlah __________ seorang menentang Jebat derhaka itu. Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai berdasarkan gambar di bawah. tuanku.  10.

"__________ akan berangkat bersamasama dengan Sultan Melaka esok. 11. A B C D Beta Patik Hamba Tuanku ." kata Tun Ali kepada Tun Setia.

 A beta  B patik  C tuanku  D baginda . 12. __________. "Menjunjung titah. Patik akan mencari bunga gul bakawali itu sampai dapat." sembah panglima itu kepada baginda sultan.

13. Alia dan Alina adik beradik kembar. A Mereka B Kamu C Dia . __________ berdua sama pintar.

__________ mesti menyokong segala usaha murni para pemimpin untuk memajukan negara  A kita  B beta  C patik  D hamba . 14. Sebagai rakyat Malaysia.

 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai berdasarkan gambar di bawah.     A B C D patik hamba tuanku adinda . "Biarlah __________ yang menentang penjahatpenjahat itu.  15." kata ketua hulubalang kepada Sultan.

" kata Encik Hassan sebelum mengakhiri ucapannya. "Marilah __________ sama-sama membantu mereka yang ditimpa kesusahan. A B C D kita saya kami mereka . 16.

 A Patik  B Hamba  C Tuanku  D Tuan hamba . "__________ akan berangkat bersama-sama dengan Dato' Bendahara?" tanya Hang Setia kepada Hang Nadi. 17.

 18. "__________ hendak bersiram." titah Sultan Mahmud kepada pengawal-pengawalnya. A B C D Beta Patik Hamba Baginda .

 19. "Tuanku Sultan menitahkan para pengawal istana supaya segera menghadap __________. A B C D beta patik hamba baginda ." kata seorang pegawai istana.

 20.  A Dia  B Kita  C Awak . __________ telah meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya semasa dalam perjalanan pulang ke kampung.

 21. Ali. A kita  B kami  C kalian  D mereka . dan Akmal telah didenda kerana __________ tidak menyiapkan kerja yang diberi oleh cikgu. Hafiz.

__________ meminta para pelajar agar dapat meningkatkan pencapaian dalam pelajaran. Dalam ucapannya. 22.  A mereka  B saya  C beliau .

"Sungguh __________ tidak menyangka. A B C D beta tuanku patik baginda ." titah baginda dengan murkanya. 23. tuan hamba sanggup menderhaka.

A B C D beta patik tuanku baginda . 24. Putera mahkota yang berjiwa rakyat itu sentiasa disenangi oleh rakyat __________.

.. aku . 25. Kami  C engkau ... __________ telah dipilih sebagai wakil rakyat di kawasan __________  A dia .. Dengan pengalaman yang ada pada dirinya. Saya  B beliau ..

"Saya memohon maaf kerana sentiasa menyusahkan __________ selama ini." kata Puan Hasnah kepada Puan Hamidah. 26. A B C D awak mereka dia kita .

A B C D dia kita kami mereka . 27. Walaupun Pak Cik Sudin dan keluarganya tidak kaya. __________ hidup bahagia.

 A dia  B beta  C beliau  D baginda . 28. Sultan Pahang berkenan menganugerahkan bintang-bintang kebesaran kepada pemimpin yang berjasa pada Hari Keputeraan __________.

 29." kata Panglima Ali kepada Sultan Melaka. aku beta saya patik . A B C D "Biar __________ yang menyelesaikan masalah serangan lanun itu.

tuanku. "__________lah yang menyediakan persalinan itu kepada laksamana. 30." kata inang kepada sultan. A B C D Beta Hamba Patik Tuan hamba .

"kata Syam kepada Nurul.  Sudah lama ibu saya ingin mengenali __________ dengan lebih dekat lagi.31. A B C D di kita anda awak .

32. A B C D kami aku baginda saya .  Pengawas peperiksaan meminta __________ berkumpul dan beratur sebelum masuk ke dalam dewan.

33. A B C D dia kalian beliau mereka .  Murid-murid Tahun Lima Elit dinasihati oleh guru besar kerana __________ membuat bising semasa perhimpunan pagi.

34. sekiranya kita berlima pergi berguru dengan Adi Putra di sebuah gua yang tidak jauh dari Melaka?" tanya Hang Kasturi kepada Hang Tuah.  Apa pendapat __________. A B C D patik tuanku hamba tuan hamba .

 "__________ dikehendaki berhati-hati semasa menyeberangi jalan raya yang sibuk itu." pesan ibu kepada adik.35. A B C D Dia anda Kamu Hamba .

" kata Encik Rahman kepada peserta-peserta ekspedisi itu.36.  "__________ mesti sampai di kaki Gunung Tahan sebelum matahari terbenam. A B C D Kalian Beliau Awak Anda .

 A dia  B beliau  C engkau .37.  Norman telah dipilih menjadi ketua darjah kerana_____ seorang yang rajin.

38." kata Rizal kepada Anuar.  Marilah __________ ke perpustakaan sekarang. A B C D kita kami kamu mereka .

39.  Peristiwa sedih itu sering mengganggu fikiran __________. A B C D ia dia nya kalian .

 "Masa menjawab sudah tamat.40." kata ketua pengawas kepada para pelajar. __________ dikehendaki berhenti menulis dan kertas jawapan akan dipungut sekejap lagi.  A kita  B kalian  C kami .

Semak jawapan:  Jawapan KELUAR .