Anda di halaman 1dari 3

RANCANGAN MENGAJAR PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 2 Matapelajaran / Kelas Tema / Tajuk Masa Standard Pembelajaran Objektif Pembelajaran Aktiviti

Membaling bola - Murid berdiri bertiga - Murid A dan B berdiri pada satu jarak. Murid C berdiri di tengah dan memegang gelung. - Murid A membaling bola kepada murid B melepasi gelung. Murid B membaling semula kepada murid A. - Ulang beberapa kali dan pada jarak yang berbeza. - Tukar peranan. Membaling Segi tiga - Murid dalam kumpulan 6 orang. - Berdiri dalam bentuk segi tiga. Setiap penjuru ditandakan skital. - Setiap skital ada 2 orang murid. Murid di skital A membaling bola ke murid di skital B dan terus bergerak ke skital B. - Murid di skital B membaling kepada murid di skital C. - Murid di skital C bergerak ke skital A selepas balingan. - Aktiviti yang sama diteruskan oleh murid lain sehingga tamat aktiviti dan ulang beberapa kali. Pemaianan kecil - Menolak Bola - Bahagikan kepada 2 kumpulan kecil. - Kumpulan A dan B akan berbaris di kawasan masing-masing. - Bola besar diletakkan di tengah-tengah antara kumpulan A dan B. - Setiap murid memegang bola dan membaling ke arah bola besar di tengah melepasi garisan pihak lawan. - Pasukan yang berjaya menggerakkan bola besar melepasi garisan pihak lawan dikira pemenang. EMK : Kreativiti & inovasi Bahan Bantu Belajar : Bola pelbagai saiz, gelung rotan, tali, tiang, skital & Buku Panduan Pengajaran PJ tahun 2 m/s 49-51. Penilaian pengajaran dan pembelajaran: Lembaran kerja- Menandakan gambar yang sesuai untuk membaling bola pada jarak yang pelbagai menuju sasaran. Refleksi Standard Prestasi : i. ii. : B1D2E2, B2D1E2 3. : : : : : : Tahun 2 Manipulasi Alatan - Membaling bola pada satu jarak 8.00 8.30 pagi 1.4.3 2.3.1 5.4.2 Berkebolehan membaling bola pada satu jarak dengan lakuan yang betul.

1.

2.

M/Pelajara n Kelas PJ Tahun 2 8.00 8.30 Pagi Matapelajaran / Kelas Tema / Tajuk

Isi kandungan

Catatan / Impak

: Tahun 2 : Manipulasi Alatan - Membaling bola pada satu jarak Masa : 8.00 8.30 pagi Standard Pembelajaran : 1.4.3 2.3.1 5.4.2 Objektif Pembelajaran : Berkebolehan membaling bola pada satu jarak dengan lakuan yang betul Aktiviti : 1. Membaling bola - Murid berdiri bertiga - Murid A dan B berdiri pada satu jarak. Murid C berdiri di tengah dan memegang gelung. - Murid A membaling bola kepada murid B melepasi gelung. Murid B membaling semula kepada murid A. - Ulang beberapa kali dan pada jarak yang berbeza. - Tukar peranan. 2. Membaling Segi tiga - Murid dalam kumpulan 6 orang. - Berdiri dalam bentuk segi tiga. Setiap penjuru ditandakan skital. - Setiap skital ada 2 orang murid. Murid di skital A membaling bola ke murid di skital B dan terus bergerak ke skital B. - Murid di skital B membaling kepada murid di skital C. - Murid di skital C bergerak ke skital A selepas balingan. - Aktiviti yang sama diteruskan oleh murid lain sehingga tamat aktiviti dan ulang beberapa kali. 3. Pemaianan kecil - Menolak Bola - Bahagikan kepada 2 kumpulan kecil. - Kumpulan A dan B akan berbaris di kawasan masingmasing. - Bola besar diletakkan di tengah-tengah antara kumpulan A dan B. - Setiap murid memegang bola dan membaling ke arah bola besar di tengah melepasi garisan pihak lawan. - Pasukan yang berjaya menggerakkan bola besar melepasi garisan pihak lawan dikira pemenang.

EMK : Kreativiti & inovasi Standard Prestasi : B1D2E2, B2D1E2 Refleksi : i. 28 daripada 30 murid dapat mencapai standard yang ditetapkan. ii. Dua orang murid diberi aktiviti pemulihan semasa P&P.