*

Unit 11 : Bumi, Bulan dan Matahari

*

* .

.

.

CAHAYA DARI MATAHARI BULAN CAHAYA DARI BULAN MATAHARI MALAM SIANG BUMI .

. Pada waktu siang bulan tidak kelihatan kerana Cahaya matahari adalah sangat terang.Tahukah anda? Ini menyebabkan bulan kelihatan terang pada waktu malam.

.

menyusun fasa-fasa bulan .

.

Fasa 1 Fasa 2 Anak Bulan Bulan Sabit Baru Bulan Separa Bulan Purnama Baru Fasa 3 Fasa 4 .

Fasa 5 Fasa 6 Bulan Purnama Bulan Purnama Lama Fasa 7 Fasa 8 Bulan Separa Bulan Sabit Lama .

ANAK BULAN . Jadi bulan tidak kelihatan ketika fasa anak bulan.Anak bulan berlaku apabila bahagian permukaan bulan yang disinari cahaya matahari tidak menghadap ke bumi.

BULAN SABIT BARU . Ini menyebabkan fasa bulan sabit baru dapat dilihat.Peredaran bulan seterusnya menyebabkan sebahagian kecil permukaanbulan yang disinari cahaya matahari mengahadap ke bumi.

BULAN SEPARA Ini menyebabkan fasa bulan beransur-ansur berubah dari bulan sabit baru ke bulan separa. .Peredaran seterusnya bahagian bulan permukaan yang bulan menyebabkan disinari cahaya matahari yang menghadap ke bumi semakin bertambah.

PURNAMA BARU Ini menyebabkan fasa bulan separa beransuransur berubah menjadi fasa bulan purnama baru.Fasa terjadi bulan purnama bulan bumi baru yang apabila bahagian semakin permukaan menghadap bertambah. .

BULAN PURNAMA .Permukaan bulan yang menghadap ke bumi disinari matahari menyebabkan fasa bulan beransur-ansur berubah menjadi bulan purnama.Bulan purnama berlaku sama seperti bulan bulan purnama baru.

seluruh bahagian bulan yang disinari matahari yang dapat dilihat dari bumi semakin kecil. PURNAMA LAMA . Ini menyebabkan bulan berubah kepada fasa bulan purnama lama.Selepas bulan purnama.

. Ini kerana bumi menghalang cahaya matahari untuk sampai ke bulan. sama fasa juga bulan BULAN SEPARA Bahagian bulan yang boleh dilihat dari bumi semakin kelihatan mengecil.Kejadian yang berlaku kepada separa.

Ini menyebabkan terjadinya fasa bulan sabit lama. Cahaya matahari yang memancar ke bulan semakin berkurangan. BULAN SABIT LAMA .Fasa bulan yang terakhir adalah bulan sabit lama.

* .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful