Anda di halaman 1dari 4

3.

Hari Sukan/ sukan tahunan/kejohanan sukan Pada 30 Mei 2013 yang lalu, sekolah saya telah mengadakan hari sukan. Pagi-pagi lagi, murid-murid telah berkumpul di padang. Kami berbaris mengikut pasukan rumah masing-masing. Pada pukul 8.00 pagi, sukan pun bermula. Acara lumba lari, lompat tinggi dan lompat jauh dijalankan. Ramai ibu bapa dan murid-murid datang menyaksikan Hari Sukan. Suasana di padang meriah. Pada pukul 11.00 pagi,acara sukan pun tamat. Guru Besar menyampaikan pingat kepada para pemenang. Pada pukul 1.00 petang,majlis hari sukan pun bersurai.

Pada pukul 12.00 tengah hari, majlis Hari Guru tamat.

4.Hari kanak-kanak
Pada 1 Oktober 2013 yang lalu, SJK(C) Tiram telah mengadakan sambutan Hari Kanak-kanak. Pagi-pagi lagi, semua murid dan guru berkumpul di dewan. Guru Besar memberi ucapan. Kemudian, kami menyaksikan pelbagai jenis persembahan. Murid-murid menyanyi, menari dan berlakon. Selepas itu, pertandingan meniup belon diadakan. Pasukan dari Kelas 6C menjadi johan. Pada pukul 10.30 pagi, jamuan ringan diadakan di kelas. Pada pukul 12.00 tengah hari, majlis Hari Kanak-kanak

1.Aku Sebuah Kamus Aku sebuah kamus. Badanku kecil dan ringan. Aku dilahirkan di sebuah kilang. Setelah siap dibuat, aku dihantar ke sebuah kedai. Aku dipamerkan di sebuah rak. Pada suatu hari, seorang pemuda memilih lalu membeli aku. Dia membawa aku pulang ke rumah. Tuan menggunakan aku untuk belajar. Tuan akau menjaga aku dengan baik. Aku berasa gembira kerana ada seorang tuan yang baik.

tamat.

6.Pengalaman Menyertai Pertandingan Syarahan


Saya menyertai pertandingan syarahan pada bulan lepas. Saya membuat persediaan awal. Cikgu Sia telah mengajar saya teknik-teknik bersyarah. Setiap hari, saya berlatih bersyarah di rumah. Ibu menemani saya berlatih. Pada hari pertandingan, saya bersyarah dengan bergaya Persembahan saya menarik.

5.Hari Guru Pada 16 Mei 2013 yang lalu, SJK(C) Tiram telah mengadakan sambutan Hari Guru. Pagi-pagi lagi, semua murid dan guru berkumpul di dewan. Guru Besar memberi ucapan. Kemudian, kami menyaksikan pelbagai jenis persembahan. Murid-murid menyanyi, menari dan berlakon. Selepas itu, pertandingan meniup belon antara guru dan murid diadakan. Pasukan guru menang. Pada pukul 10.30 pagi, jamuan ringan diadakan di kelas. Murid-murid mengucapkan Selamat Hari Guru dan memberi hadiah kepada guru.

Saya menjadi johan dalam pertandingan syarahan. Saya berasa besar hati. Saya berasa bersyukur kerana telah berjaya.

2.Hari Kantin
Pada 1 Mei 2013 yang lalu, SJK(C) Tiram telah mengadakan Hari Kantin. Pagi-pagi lagi, semua murid dan guru berkumpul di dewan. Guru Besar memberi ucapan dan merasmikan Hari Kantin. Kemudian, kami sibuk menyediakan gerai. Kami menjual makanan, minuman dan kraf tangan. Pada pukul 8.00 pagi, ibu bapa dan murid-murid membeli barangan dengan kupon. Suasana pada hari itu meriah.

Pada pukul 10.30 pagi, semua barangan telah habis dijual. Kami mengira jumlah kupon yang dikutip. Selepas itu, kami membersihkan gerai. Kami pulang ke rumah dengan gembira.

Kemudian, kami menyanyi lagu Selamat Hari Jadi. Seterusnya, saya meniup api lilin pada kek. Kami makan sambil berbual-bual. Selepas itu, kami bermain permainan. Kami meniup belon dan merebut kerusi dengan gembira. Pada pukul 10.00 malam, majlis sambutan hari jadi saya tamat.

12.Kegunaan Pokok Buluh Pokok buluh mempunyai banyak kegunaan. Manusia menggunakan batang buluh untuk membina rumah dan perabot yang cantik. Batang buluh yang dipotong mengikut ruasnya boleh dijadikan tabung. Batang-batang buluh yang disusun dan diikat boleh dijadikan rakit. Selain itu, batang buluh boleh diproses menjadi lidi untuk mencucuk sate. Kita hendaklah menghargai pokok buluh.

Kawan-kawan saya pulang ke rumah. Hari ini merupakan hari yang paling gembira bagi saya.

11.Cara-cara menjaga kesihatan badan Menjaga kesihatan amat penting kepada kita. Kita harus bersenam supaya badan sihat otak cerdas. Setiap hari, kita hendaklah makan makanan yang berkhasiat dan seimbang. Kita perlu membuat pemeriksaan badan di hospital pada setiap tahun. Kita harus tahu cara menjaga kebersihan diri. Kita perlu mandi setiap hari. Rambut dan kuku yang panjang perlu dipotong. Kesimpulannya , kita mesti selalu menjaga

8. Hari keluarga Pada 1 Mei 2013 yang lalu, Persatuan Penduduk Taman Gaya telah mengadakan Hari Keluarga. Pagi-pagi lagi, penduduk sibuk membuat persiapan. Mereka menyediakan makanan dan minuman. Pada pukul 8.00 pagi, pelbagai jenis acara dijalankan. Acara-acara tersebut ialah sukaneka, pertandingan melukis dan pertandingan nyanyi. Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Gaya menyampaikan hadiah kepada para pemenang. Pada pukul 12.00 tengah hari, jamuan ringan diadakan di balai raya. Para penduduk makan sambil berbual-bual. Pada pukul 2.00 petang, Hari Keluarga pun tamat. Kami pulang ke rumah dengan gembira.

kesihan badan kita.

10. Persediaan/ Cara untuk menghadapi peperiksaan

Saya ialah murid Tahun 6. Saya telah membuat persediaan untuk menghadapi peperiksaan UPSR. Semasa guru mengajar, saya menumpukan perhatian. Saya juga membuat nota. Saya selalu mengulang kaji pelajaran di rumah. selain itu, saya rajin membuat latihan tambahan. Saya menghadiri kelas tuisyen . Saya boleh bertanya guru semasa saya menghadapi masalah. Badan sihat, otak cerdas. Saya sentiasa bersenam supaya badan sihat. Saya juga makan makanan yang seimbang. Saya berharap boleh mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan.
7. LAPORAN PERTANDINGAN BERCERITA SJK(C ) TIRAM Pada 5 Mei 2013, Persatuan Bahasa Malaysia SJK (C ) Tiram telah mengadakan pertandingan bercerita. Pagi-pagi lagi, semua murid dan guru berkumpul di dewan sekolah. Pada

9. Majlis hari jadi saya / hari lahir saya /akhiri certia hari yang paling gembira bagi saya
Hari ini hari jadi saya. Keluarga saya mengadakan majlis hari jadi untuk saya. Pagi-pagi lagi, ibu dan kakak menyediakan makanan. Bapa dan abang saya menghiasi ruang tamu dengan belon-belon. Pada pukul 7.00 malam, majlis hari jadi saya pun bermula. Banyak kawan membawa hadiah untuk saya.

pukul 8.00pagi, pertandingan bercerita pun bermula. Para peserta menyampaikan cerita dengan bergaya. Persaingan antara

peserta hebat sekali. Selepas dua jam, juruacara mengumumkan keputusan pertandingan bercerita. Para penonton memberikan tepukan kepada para peserta. Guru besar menyampaikan hadiah kepada para pemenang. Para pemenang berasa gembira. Pada pukul 11.00 pagi, pertandingan bercerita telah tamat. Murid-murid beratur pulang ke kelas. Disediakan oleh, (SIA CHUN EN) Setiausaha, Persatuan Bahasa Malaysia, 10 MEI 2013

seorang pekerja kilang. Bapa rajin mencari rezeki untuk menyara keluarga saya. Ibu saya ialah seorang suri rumah. Beliau mengambil berat saya dan prihatin akan pelajaran saya. Abang saya sayang akan saya. Kami sentiasa bermain badminton bersama-sama. Kami sekeluarga sentiasa bercuti pada cuti sekolah. Ibu bapa akan membeli cenderamata untuk saya dan abang. Saya berasa bersyukur kerana mempunyai sebuah keluarga yang bahagia.
16.Pengalaman mengunjungi pameran buku/ pasar malam

14.Peristiwa /pengajaran yang tidak dapat saya lupakan Aku seorang budak yang degil . Aku suka berlumba basikal dengan rakan-rakan di jalan raya. Ibu bapa sentiasa menasihatiku agar jangan bermain di jalan raya. Namun, aku tidak mendengari nasihat mereka. Pada suatu hari, aku dan rakan-rakanku berlumba basikal di jalan raya. Tiba-tiba, aku terlanggar seketul bata yang besar. Aku pun terjatuh ke dalam longkang. Kakiku berdarah. Aku berasa sakit. Rakan-rakanku menjerit meminta tolong daripada orang ramai. Aku dihantar ke klinik oleh seorang wanita. Kakiku menerima sepuluh jahitan . Aku terpaksa ditahan di wad. Aku sungguh menyesal. Aku berjanji tidak akan berlumba basikal lagi. Inilah peristiwa yang tidak dapat saya lupakan. 13.Catatan perkhemahan dua hari satu malam Sabtu, 4 April 2013 Pasukan pengakap SJK(C) Tiram telah mengadakan perkhemahan di Hutan Rekreasi Melaka. Setibanya di sana, Cikgu Sia membahagikan kami kepada beberapa kumpulan. Kami bekerjasama membersihkan tapak perkhemahan, mendirikan khemah, mencari kayu api dan sebagainya. Selepas tiga jam, kami belajar cara membuat ikatan. Kami juga membuat gadjet rak kasut. Pada waktu malam, kami mengadakan malam unggun api. Kami menyanyi sambil menari. Ahad, 5 April 2013 Kami menghadiri ceramah pertolongan cemas. Selain itu, petandingan khemah terbersih juga diadakan. Pada pukul 2.00 petang,kami berkemas untuk pulang. Kami berharap berpeluang pergi berkhemah lagi. 17.Keluarga saya Namaku Tan Li Meng. Saya berlahir di sebuah keluarga yang bahagia. Nama bapa saya ialah Tan Tian Lai. Bapa saya ialah

Pada hari Sabtu yang lalu, saya telah mengikut kakak saya mengunjungi pameran buku. Setibanya di destinasi, kami melihat pameran buku penuh sesak dengan orang ramai. Suasana di pameran buku meriah. Pelbagai jenis bahan bacaan dipamerkan di sana seperti buku cerita, buku rujukan dan novel. Buku-buku itu tersusun kemas. Saya membeli tiga buah buku rujukan bagi membuat persediaan untuk menghadapi peperiksaan UPSR. Pameran buku ini mengadakan potongan harga ke atas novel. Oleh itu, kakak membeli lima buah novel. Selepas membayar harga buku, kami pun pulang. Saya berharap dapat mengunjungi pameran buku lagi. 18.Hadiah istimewa yang saya terima /sukai Pada hari Ahad yang lalu, ibu bapa saya telah menghadiahi saya sepasang kasat sebagai hadiah hari jadi. Saya berasa gembira. Kasut ini berjenama NIKE. Reka bentuknya cantik. Kasut NIKE ini ialah hadiah idaman saya. Kasut ini diperbuat daripada kanvas . Warna kasut ini ialah hitam dan biru. Kasut baharu ini menemani saya ke mana-mana tempat. Oleh itu, saya sayang akan kasut baharu saya. Saya menjaga kasut ini dengan baik. Selepas dipakai, saya akan mencucinya dan menyimpannya di dalam rak kasut. Kasut baharu ini amat bermakna kepada saya. Saya akan menghargai pemberian ibu bapa saya.

15.Cara-cara mengisi masa lapang


Masa itu emas. Terdapat banyak cara boleh mengisi masa lapang dengan bermanfaat . Kita boleh membaca pelbagai jenis buku pada masa lapang.

Membaca buku boleh menambah ilmu pengetahuan kita. Selain itu, kita boleh bersukan pada masa lapang. Bersukan boleh menyihatkan badan. Kita juga boleh membantu ibu bapa untuk membuat kerja-kerja rumah pada masa lapang. Ini akan meringankan beban ibu bapa. Kita boleh memenuhi masa dengan melakukan hobi yang bermanfaat. Contohnya, melukis, melancong, mengumpul setem dan sebagainya. Kesimpulannya, kita harus bijak mengurus masa supaya tidak membazir begitu sahaja.