Anda di halaman 1dari 20

HAK SETIAP KANAKKANAK

HAK-HAK KANAK-KANAK
Hak Kehidupan Hak Perlindungan Hak Perkembangan Hak Penyertaan

HAK KEHIDUPAN
Hak kehidupan didefinisikan dalam skop yang terhad untuk memastikan keperluan asas dalam peruntukan CRC ini merangkumi makanan, tempat tinggal, air minuman bersih dan jagaan kesihatan. Ini merangkumi hak untuk hidup dan hak untuk mendapat standard kesihatan dan perubatan yang tinggi. (Perkara 6 dan 12)

Memastikan keperluan asas : makanan tempat tinggal air minuman bersih jagaan kesihatan

HAK PERLINDUNGAN
Perkara ini termasuk perlindungan dari diskriminasi, penderaan dan pengabaian, perlindungan untuk kanak tanpa keluarga dan perlindungan kepada kanak-kanak pelarian.
(Perkara 16, 19, 20, 22, 32, 34, 35 dan 36)

Perlindungan daripada : penderitaan seksual , fizikal dan exsploitasi pengabaian penyalahgunaan dadah diskriminasi

HAK PERKEMBANGAN
Ini termasuk semua jenis pendidikan (formal dan non-formal) dan hak kepada standard of living yang mana meliputi fizikal, mental, kerohanian, moral dan sosial melalui pendidikan formal, penjagaan kesihatan yang baik, peluang untuk turut serta (opportunity to participate) dalam aktiviti sosial, ekonomi, keagamaan dan politik dan bebas dari diskriminasi. (Perkara 6, 7, 12, 13, 14, 17, 24, 28 dan 29)

Perkembangan dari segi : persekitaran yang selamat pendidikan constructive play kemudahan kebebasan daripada diskriminasi

HAK PERNYERTAAN
Ini merangkumi hak kanak-kanak kepada maklumat, mengemukakan pandangan dalam semua hal yang melibatkan / memberi kesan kepada mereka, bertemu dengan kawan-kawan dan menyertai atau menubuhkan pertubuhan.
(Perkara 12, 13, 15, 17 dan 18)

Kanak-kanak berhak : berjumpa dengan kanak-kanak lain dan berkawan , menyertai kelab atau persatuan, memberi pandangan mereka , Konvensyen ini mengiktirafkan kanak-kanak sebagai individu dengan hak untuk berkembang secara mental, fizikal dan sosial.

HAK KANAK-KANAK BERDASARKAN PANDANGAN ISLAM

HADIS NABI S.A.W.

Setiap orang anak itu dilahirkan dalam keadaan fitrah (bersih), maka kedua ibubapanyalah yang akan menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi.

13

PERINGKAT UMUR 2 6 TAHUN


Kesuburan aqal yang pantas Berkembangnya paru-paru dengan meluas Potensi menerima latihan amat tinggi Kanak-kanak cepat terpengaruh dengan apa yang dilihat Muncul naluri ingin tahu, sekiranya dia tidak menemui sesuatu yang boleh memuaskannya, maka naluri ini akan pudar dan padam yang akhirnya menjadi punca kepada sikap liar.

CARA-CARA UNTUK MENERAPKAN AQIDAH

Memahami dan mempercayai Menimbulkan minat dan kecenderungan Melatih dan membiasakan diri

15

HADIS NABI SAW.


Suruhlah anak-anak kamu sembahyang ketika mereka berumur tujuh tahun, pukullah mereka kerananya dalam usia sepuluh tahun dan asingkan tempat tidur mereka.

16

HAK PENDIDIKAN KANAK-KANAK PANDANGAN ISLAM


1- Pilihlah tempat meletak benih kamu kerana keturunan itu berjangkit , Elakkan perempuan cantik yang dibesarkan di tempat kotor (Hadis) 2- Menyampaikan kepada kanak-kanak suara iman ketika dia dilahirkan. 3- Mengkhatan dan menyembelih aqiqah untuknya pada hari ketujuh dia dilahirkan. 4- Memilih nama untuknya kerana nama ditujukan kepada tuannya.

HAK PENDIDIKAN KANAK-KANAK PANDANGAN ISLAM


5- Penyusuan penting kerana ia mampu mengubah perangai si anak. 6- Memberi didikan akhlak dan membekalkannya dengan adat kebiasaan yang baik. 7- Tidak membebankannya dengan sesuatu yang tidak mampu ditanggung olenya. 8- Berlaku adil dengan anak-anak. 9- Melatih anak dengan kebersihan dan kesihatan tubuh badan.

HAK PENDIDIKAN KANAK-KANAK PANDANGAN ISLAM


10- Berbelanja dengan murah hati terhadap mereka. 11- Memilih guru-guru dari kalangan orang yang baik-baik. 12- Percayakan kanak-kanak dan menghormatinya. 13- Menyediakn keperluan hidup seberapa yang mampu. 14- Memberi pelajaran yang benar kepada mereka. 15- Memberi perhatian terhadap kesihatan anakanak dan merawat mereka.

HAK PENDIDIKAN KANAK-KANAK PANDANGAN ISLAM

16- Bergembira mendapat anak perempuan dan jangan bersedih dengan kelahirannya. 17- Membenarkan anak-anak bermain dan mewujudkan tempat-tempat yang sesuai untuk mereka. 18- Mendorong kanak-kanak melakukan kebaikan. 19- Mendidik anak-anak bercakap benar. 20- Mengajar anak-anak apa yang boleh mendatangkan faedah untuknya.