Anda di halaman 1dari 4

JOE KITAR SEMULA Jalan ke sini, kutip-kutip Jalan ke sana, pungut-pungut.

Itulah gelagat dan tindak tanduk seorang anak muda tanpa rasa malu dan jemu Kalau disebut nama Joe, kebanyakan anak muda yang berkeliaran di stesen bas di bandar Seremban kenal akan pemuda itu.

Joe Lepak atau nama sebenarnya Johari Ismail menjadi terkenal kerana hobinya yang luar biasa.

Apakah hobi Joe Lepak yang membuatkan dia menjadi terkenal di kalangan rakan-rakannya yang melepak di kawasan stesen bas itu

!obi Joe Lepak ialah mengumpul tiket bas. Setiap hari, dia akan mengutip tikettiket bas yang ditemuinya di sekitar kawasan stesen bas.

Joe Lepak tidak sedikit pun berasa malu mengutip tiket-tiket bas. Apalah yang hendak dimalukan, "ikir Joe Lepak. !obi ini tidak mengganggu orang ramai, dan sekali gus pula dapat membersihkan kawasan yang menjadi tumpuan ramai.

#agi Joe Lepak, dia tidak peduli terhadap tanggapan orang ramai, termasuk rakan-rakannya sendiri tentang hobinya itu. $eduli apa terhadap tanggapan orang, getus Joe Lepak di dalam hati. %ereka mudah benar menghina orang-orang seperti dia, tetapi mereka tidak berusaha untuk membantu golongan yang suka melepak.

&akannya %ail 'empang sering bertanyakan mengapa Joe Lepak selalu mengutip tiket-tiket tersebut. Joe Lepak tersenyum mendengar pertanyaan %ail 'empang. (ia merenung %ail 'empang dengan matanya yang bulat.

Sebenarnya sudah lama %ail 'empang mahu mengajukan pertanyaan itu kepada Joe Lepak, tetapi baru sekarang mulutnya tergerak untuk bertanya. Joe 'empang menjelaskan bahawa tiket-tiket bas yang dikutip itu boleh menjadi duit.%ail 'empang ketawa. #arangkali rakan aku ini sudah gila, "ikir %ail 'empang. Setahu %ail 'empang, hanya tukang sihir sahaja yang boleh menukarkan kertas menjadi wang. Apakah Joe Lepak juga sudah menjadi tukang sihir )ikir %ail 'empang lagi. Sebelum %ail 'empang menuduhnya gila, Joe Lepak menjelaskan bahawa tiket-tiket itu adalah untuk dijual dan tiket-tiket ini boleh dikitar semula. %ail 'empang mulai "aham tentang tujuan Joe Lepak mengutip tiket-tiket tersebut dan menganguk-anggukkan kepalanya.

%ail 'empang berasa kagum terhadap Joe Lepak yang berusaha untuk men*ari wang. 'idak seperti dirinya yang hanya melepak dan membuang masa di stesen bas. +alaupunbegitu, %ail 'empang tetap mempertikaikan hasil jualan tiket-tiket bas yang sedikit itu.

Lantas Joe Lepak menyatakan bahawa dia bukan sahaja mengutip tiket-tiket bas. #ahkan di kampungnya, dia juga mengutip tin-tin minuman, besi buruk, bahanbahan yang diperbuat daripada aluminium, tembaga, dan lain-lain lagi.

%ail 'empang mengangguk-nganguk kepalanya mendengar penjelasan Joe Lepak. #arulah %ail 'empang tahu, rupa-rupanya Joe Lepak sudah men*ari pendapatan sendiri. 'idak sepertinya hanya tahu melepak, dan masih lagi meminta wang daripada ibu bapa.

%ail 'empang berasa malu kepada dirinya sendiri dan kepada Joe Lepak.

Joe Lepak menjelaskan lagi bahawa dia memperoleh tiga ratus hingga empat ratus ringgit dan digunakan untuk keperluan hidup Joe Lepak.

%ail 'empang terdiam seperti orang dungu. (an sememangnya %ail 'empang berasa dirinya bodoh. Selepas dia mengambil peperiksaan S$%, dia terus menggangur. %akan disuap ibu-bapa. %alas bekerja dan melepak di stesen bas pada setiap hari minggu.

Sampai bila dia mahu menyusahkan ibu-bapanya Sampai bila dia mahu hidup di dalam dunia pengangguran dan melepak di stesen bas

%ail 'empang dan rakan-rakan yang sejenis dengannya harus sedar, terdapat berbagai-bagai kerja yang boleh dilakukan, asalkan rajin. ,ntuk mendapatkan wang tidak semestinya bekerja di jabatan kerajaan atau di kilang. #er*u*uk tanam, umpamanya, boleh juga menghasilkan pendapatan yang lumayan. Seperkara lagi, %ail 'empang perlu berhenti daripada melepak di stesen bas atau di tempat-tempat lain. Itu perbuatan yang memalukan. -ampak sangat generasi muda %elayu tidak melakukan kerja-kerja yang berman"aat. Asyik melepak dan mengganggu gadis-gadis yang melintas di depan mereka.

'iba-tiba %ail 'empang menyatakan bahawa dia ber*adang mahu menjadi tauke barang-barang buruk dan membuka gudang sendiri dengan bantuan ayahnya. Joe Lepak kemudiannya juga menyatakan impiannya pula untuk menjadi peniaga yang berjaya. Joe Lepak berhenti ber*akap seketika. (ia merenung %ail 'empang yang sedang berdiri di depannya. %ail 'empang juga perlu menggubah nasibnya sendiri, "ikir Joe Lepak.

Joe Lepak menasihati %ail 'empang bahawa dia perlu men*ari kerja dan jangan membuang masa dengan perbuatan yang sia-sia. %ail 'empang menggenggam tangan Joe Lepak. %atanya digenangi air. Joe Lepak benar-benar telah sedar. (ia berjanji untuk tidak melakukan perbuatan yang tidak baik dan tidak mendatangkan "aedah. (ia juga berjanji untuk tidak menyusahkan ibubapanya lagi.

%ail 'empang terus menggenggam tangan Joe Lepak sambil mendoakan Joe Lepak akan berjaya membuka gudang membeli barang-barang buruk. (ia juga berjanji tidaka akan memanggil dengan gelaran Joe Lepak, tetapi dengan gelaran Joe Kitar Semula. Joe Lepak tersenyum mendengar kata-kata %ail 'empang itu.

Joe Lepak dan %ail 'empang melangkah perlahan-lahan meninggalkan kaki lima kedai, di kawasan stesen bas. %ereka berdua telah mendapat petunjuk yang baik untuk mengubah nasib masing-masing.

Anda mungkin juga menyukai