Anda di halaman 1dari 17

SOALAN-SOALAN BAHASA MELAYU ( KERTAS 1)

SJK

Jawab semua soalan di bawah ini.

1. Kita akan _____ jika menjaga kebersihan diri .

A. sakit B. sedih
C. sihat

2. Mereka membawa peralatan _______ semasa bergotong-royong.

A. masing-masing B. sebahagian
C. tiap-tiap

3. Mereka bermain guli ______ waktu petang.

A. pada B. ke
C. di

4. Encik Malik pegawai bank. ______ tinggal di sana.

A. Beliau B. Kami
C. Saya

5. Kereta itu diletakkan di __________ garaj.

A. atas B. bawah
C. sisi

6. Kerusi itu ______ oleh Sani

A. bercat B. dicat
C. mengecat

7. Azman makan nasi ___________ Yusri makan roti.

A. kerana B. tetapi
C. sambil D. atau

7. Kulit nenek saya sudah ___________ .

A. kecut B. lembik
C. halus D. keras

8. Balkis makan ________ buah limau.

A. sepotong B. sebentuk

C. sebiji D. seketul

9. _________ , pukul rama-rama itu.

A. Tolong C. Harap
B. Jangan D. Sila

10. _________ , pergi kau dari sisi

A. Wah B. Amboi
C. Cis D. Oh

11. ______majlis pertunangan kakk kamu?

A. Apakah B. Berapakah
C. Bilakah D. Berapakah

12. Rumah Ani dekat ________ sekolah.

A. dari B. ke
C. daripada D. dengan

13. Zali dan abangnya ______ di sekolah itu.

A. pelajaran B. diajar
C. belajar D. ajar
14. Sambal itu _________ kerana terlebih cili.

A.panas B. pahit
C. pedas D. payau

15. Nazri makan sepuluh _________ sate.

A. cucuk B. tongkol
C. laras D. batang

16. Ani meletakkan kerusi iti di ________.

A. bilik mandi B. ruang tamu


C. bilik tidur

17. Laila suka akan durian _______ Laili suka akan betik.

A. tetapi B. kerana
C. sambil D. walaupun

18. Puan Lee _______ Ceongsam itu.

A. mencantum B. menggabung
C. menjahit D. memotong

19. ________ pos surat itu.

A. Jangan B. Tolong
C. Sila D. Minta

20. Di _________ kah rumah Encik Yunus?

A. mana B. bila
C. apa D. ada
21. Puan Asmah memakai ________ jam tangan.

A. seutas B. seurat
C. sebentuk D. sebatang

22. Jamal dan Raju pengawas sekolah. _______ kawan baik.

A. Beliau B. Mereka
C. Saya D. Kami

23. Rina menerima _______ surat semalam.

A. senaskhah B. sekeping
C. sepucuk D. sebuah

24. Ayah meletakkan jamnya di _______ meja.

A. belakang B. sisi
C. bawah D. atas

25. Naim _______ lantai bilik air itu.

A. mengelap B. menyental
C. mengilap D. menyapu

26. “________ rasa lebih baik _____ membincangkan hal ini dendan Cikgu
Nora,“
kata Ida kepada Yani.

A. Dia…kami B. Mereka …awak


C. Saya …..kita D. Kalian ….. beta

27. Harga jam tangan berjenama Rolex itu sangan _______.

A. kukuh B. terang
C. mahal D. handal
28. Shima ______ adiknya semasa pergi ke taman permainan itu.

A. memimpin B. pimpinan
C. pemimpin D. dipimpin

29. Bapa saudara Hisyam tinggal di Pulau Pinang. _____ mempunyai


syarikat perniagaannya sendiri.

A. Saya B. Dia
C. Beliau D. Anda

30. Encik Lim menjual dua ________ tanah untuk melangsaikan hutang-
piutangnya.

A. keping B. bidang
C. gulung D. rawan

31. Puan Horu _____ kacang tanah itu dengan lesung sehingga lumat.

A. menghentam B. memicit
c. mengetuk D. menumbuk

32. Mujahit mencuci basikalnya _____ adiknya membuang sampah ke


dalam tong sampah.

A. walaupun B.sementara
C. jikalau D. semenjak

33. “ ________ pergi ke kawasan lombong tinggal itu, nanti kamu akan
sesat,” pesan datuk kepada Mary.

A. Harap B. Sila
C. Tolong D. Jangan

34. Banyak orang ________ di jalan ke pekan itu.

A. riuh –rendah B. simpang-siur


C. mundar-mandir D. lalu-lalang
35. Sesi _________ itu diadakan untuk penduduk menayakan soalan
kepada penceramah.

A. ubah suai B. tunjuk ajar


C. soal jawab

36. Empat _______ kerbau itu telah dijual oleh Pak Usin kepaa Lebai
Ayub.

A. kumpulan B. berkas
C. kawan D. ekor

36. Puan Latifah membeli se _________ permaidani buatan dari negara


Turki.

A. keping B. bidang
C. gulung D. rawan

37. Pelancaran minuman ringan berjenama “ segar” itu amat _________.

A. dahsyat B. hebat
C. meriah

38. Penceramah itu sedang menerangkan _________ penyakit denggi

A. oleh B. pada
C. bagi D. tentang

39. Hujan ________ itu menyebabkan ibu ota dilanda banjir kilat.

A. rancak B. kuat
C. lebat D. renyai

40. ________ ibu bapa murid di sekolah itu bekerja dalam sektor
perkilanagan.

A. Sebahagian B. Sekelompok
C. Setengah

41. Banyak ________ berkelipan di tepi sungai itu.

A. jentik-jentik B. angkut-angkut
C. kelip-kelip D. umang-umang

42. “ _________ hendak berjumpa dengan Encik Rashid ,” kata Hasmi


kepada kerani itu.

A. Patik B. Aku
C. Saya D. Beta

43. Ubi yang direbusnya _______ empuk.

A. sudah B. masih
C. akan

44. Ahli pengakap itu berjaya mengumpul tiga ______ ranting kayu.

A. longgok B. berkas
C. cekak D. batang

45. “ _________ sedang menunggu Ah Kong. Sejak tadi kelibat ________


pun tak nampak,” kata Naim dan Muiz.

A. Kami…… nya B. Kita ……. Dia


C. Saya …. Mereka D. Anda ……. Kalian

46. Pak Murad ________ tali sampannya pada tiang di tepi jeti itu.

A. ikatan B. terikat
C. mengikat D. diikat

47. Badan Fauzi panas _________ api kerana dia demam panas.

A. dengan B. bagi
C. seperti D. oleh
48. _________ belajar di Jepun, Abang Rukimin fasih berbahasa Jepun.

A. Selagi B. Semasa
C. Semenjak D. Sekiranya

49. Kad ucapan Hari Raya itu dikirim oleh Haliza ________ kakaknya di
Sabah.

A. ke B. pada
C. kepada D. dari

50.Abang Melayi seorang _______ di Universiti Putra Malaysia.

A. wartawan B. maharaja
C. mahasiswa

50. Encik Bakar __________ apabila anaknya ponteng sekolah.

A. hangat hati B. ibu keladi


C. hisap darah D. omong kosong

51. Air kolam itu sangat ________ dan bersih.

A. cerah B. comot
C. jernih D. nipis

52. Beg kertas itu _________ sepasang baju kurung dan sehelai
selendang.

A. isi B. berisikan
C. mengisi D. isian

53. Hanis berjaya mendaki ke puncak bukit itu _______ banyak


cabarannya.

A. kerana B. walaupun
C. kecuali D. sementara
54. Hadi yang _______ dan _______tidak disukai oleh keluarganya.

A. pembengis … pendengki B. pemalu…… penyabar


C. pemurah …. Pemarah D. penyayang …… periang

55. Askar itu ditembak kerana ber ………. terhadap pemimpinnya.

A. omong kosong B. paling tadah


C. pasar gelap D. gelap mata

56. Aiman membantu ibunya _________ mentega pada roti.

A. mencedok B. menyapu
C. menyuap D. memotong

57. Ibu mengisar cili _________ untuk dimasak sambal tumis.

A. sekecil-kecilnya B. sehabis-habisnya
C. sehalus-halusnya D. sekuat-kuatnya

58. Sara seorang anak yang _______ .

A. ringan tangan B. ringan tulang


C. ringan kaki D. berat tulang

59. Ibu Sara menanam ______ pokok bunga berwarna-warni.

A. berbagai-bagai B. bermacam-macam
C. aneka

60.Budak-budak itu gemar bermain bola. _______ selalu bermain di


padang itu.

A. Kami B. Kalian
C. Mereka

60. _________ hujung minggu ini, kami akan ke Pulau Pinang.


A. Di B. Hingga
C. Sejak D. Pada

61. _________ cuaca baik, saya akan ke sekolah pada petang ini.

A. Walaupun B. Tatkala
C. Jika D. Kerana

62. ________ , awak menjadi pemenang utama dalam peraduan ini !

A. Wah B. Oh
C. Aduhai D. Syabas

63. Haida kelihatan _________ selepas menamatkan acara larian itu.

A. tersenggut-senggut B. terbahak-bahak
C. tercungap-cungap

64. Ibu membeli tiga _________ jagung bakar di gerai itu.

A. ketul B. ruas
C. batang D. tongkol

65. Suzy menghadiri __________ jawatan penolong pengurus di pejabat


itu.

A. temu ramah B. temu bual


C. temu duga D. temu muka

66. Dia memakai _______ cincin berlian dan ______rantai emas.

A. seurat….. sebentuk B. seraut….. seutas


C. seutas…..sebentuk D. sebentuk….. seutas

67. Mereka sekeluarga akan ______ rumah tersebut hujung bulan ini.

A. memasuki B. mendahului
C. mendiami

68. Nazira berlari _______ kerana dikejar oleh anjing garang itu.

A. kaki bangku B. putih tulang


C. putih mata D. lintang-pukang

69. Alunan ombak ________ itu memecah kesunyian pantai.

A. tasik B. sungai
C. laut D. kolam

Pilih perkataan berlawan bagi perkataan bergaris.

70. Kita mestilah selalu berbuat baik.

A. jahat B. dungu
C. boros

71. Aiman menjemur tikar yang basah itu.

A. ringan B. kering
C. kabur

72. Budak itu sungguh biadab.

A. baik B. pandai
C. beradab

73. Rumah Azman jauh dari rumah saya.

A. besar B. mahal
C. dekat

74. Pokok pisang itu ditanam Zainal di tepi pagar.

A. ditimbus B. dikorek
C. ditarik D. dilapik
75. Masni mengutip buku yang berselerak itu.

A. bersusun B. bertaburan
C. berbaris D. berkemas

76.Bau bunga cempaka harum semerbak hingga saya tidak puas


menciumnya.

A. buruk B. busuk
C. bacin D. hancing

76. Pokok-pokok bunga di halaman rumah telah layu kerana sudah lama
tidak disiram.

A. segar B. kembang
C. lemah D. sihat

77. Hamzah berkawan dengan Nurbiha semenjak kecil lagi.

A. berteman B. bersahabat
C. bermusuh

Pilih perkataan seerti bagi perkataan yang bergaris.

78. Surina sampai awal ke sekolah .

A. pulang B. pergi
C. tiba

79. Adik berasa takut pada petir.

A. gerun B. jujur
C. derita

80. Pak Malik sangat sombong.

A. tua B. angkuh
C. damai

81. Kampung itu ditimpa bencana bah.

A. malapetaka B. nasib
C. akibat D. nista

82. Pak Hamid mengutip buah-buah durian yang gugur pagi tadi.

A. runtuh B. lerai
C. luruh

83. Saki-baki komunis telah dihapuskan.

A. dihilangkan B. dibasmikan
C. dicegahkan D. ditangkapkan

84. “Jangan bercakap dusta,” pesan nenek kepada kami.

A. benar B. serong
C. bohong D. pesong

85. Azwin disayangi guru-guru kerana rajin dan pandai.

A. pintar B. jelas
C. cerah D. maju

Pilih ayat-ayat yang betul.

86. A. Ani pergi ke KualaLumpur.


B. Siapa nama kucing kamu?
C. Saya pulang kampung semalam.

87. A. Azri makan mee rebus.


B. Aqim membeli goreng pisang.
C. Ubi keledek itu direbusnya.

88. A. Beg tangan coklat itu bukan berjenama Bonia.


B. Kasut yang dibeli Edrina tidak untuk adiknya.
C. Tidak saya yang membuat layang-layang itu.
D. Kad ucapan yang diterima Niri itu bukan daripada Liza.

89. A. Murid baru adalah jiran di sebelah rumah saya.


B. Baju merah itu tidak untuk kamu.
C. Kakak menerima sepucuk surat dari sahabat penanya.
E. Perlawanan bola sepak itu ditangguhkan pada minggu hadapan.

90. A. “ Buku Lisa ini tidak untuk awak “ kata Lisa.


B. “ Buku ini memang buku saya “ kata Lisa.
C. “ Buku ini sama dengan buku awak” kata Kamariah
D.”Buku ini bukan sepuluh ringgit” kata Lisa.

91. A. Mengapakah Fais tidak hadir ke sekolah hari ini?


B. Siapakah yang ada di tepi pokok itu?
C. Bagaimanakah barang yang dijahit oleh Azmi?
D. Kenapa makan dengan bertertib?

92. A. Nah, ambillah balik buku kamu!


B. Oh, sakitnya kepalaku!
C. Cis, macam kenal orang itu!
D. Eh, cantik sungguh lukisan itu!

93. I Guan Hong bermain layang-layang.


II Kerja bermain-main tidak menjadi.
III Bermain biarlah pada waktunya.
IV Bermain tradisional perlu dihidupkan semula.

A. I B. II dan III
C. I, II, dan IV

94. I Itu jam dia belajar.


II Jam di dinding menunjukkan pukul 9.00 pagi.
III Itu jam Jepun, semua orang takut.
IV Aznil membeli jam baru.

A. I B. II dan IV
C. I dan III D. I,II,III, dan IV

95. I Kenny dan Safiq bermain guli.


II Dia makan nasi bersama garam.
III Rozi menggemari bunga melur dengan bunga orkid.
IV Dia pergi ke sekolah dengan bas.

A. I B. I,II, III
C. I dan II D. II dan IV

96. I Ana sedang bermain dengan adiknya.


II Setiap petang dia bermain bola.
III Bermain sukan menjadi hobinya.
IV Tidak ramai anak muda suka bermain lumpur.

A. I dan II B. I, II, III


C. I dan III D. I,II,III dan IV

97. I Buku-buku itu tebal-tebal belaka.


II Syukri mengasah kasutnya hingga berkilat.
III Juadah yang dihidangkan itu enak-enak belaka.
IV Yati sedang menghiris bawang untuk menyediakan makanan malam.

A. I dan II B. II dan IV
C. I dan IV D. II dan III

98. I Adik Balqis itu bernama Aqram.


II Rahimi menyimpan sesetengah wang itu.
III Haji Salihin telah berpindah kepada Kedah.
IV Lukisan Ariza yang bertemakan alam sekitar telah memenangi
peraduan itu.

A. I dan II B. III dan IV


C. II dan IV D. I dan IV

99. A. Sila jangan meludah di sini.


B. Farhana banyak mengumpul duit syiling lama.
C. Nenek memberi seikat nasi kepada ayamnya.
D. Syamil menonton basikalnya.

100. A. Eh, siapa pula yang mengambil basikal saya !


B. Wah, cantiknya kasut sekolah kamu!
C. Oh, itu basikal kamu rupa-rupanya!
D. Nah, ambillah basikal saya ini!
Jawapan

1.C 21.A 41.C 61.A 81.A


2.A 22.A 42.A 62.B 82.C
3.A 23.B 43.C 63.C 83.D
4.A 24.C 44.C 64.D 84.C
5.B 25.D 45.A 65.C 85.A
6.B 26.B 46.B 66.D 86.A
7.B 27.C 47.A 67.C 87.A
8.A 28.C 48.C 68.D 88.D
9.C 29.A 49.C 69.C 89.D
10.A 30.C 50.C 70.D 90.B
11.C 31.B 51.C 71.C 91.A
12.C 32.D 52.C 72.D 92.A
13.D 33.B 53.A 73.C 93.A
14.C 34.D 54.C 74.A 94.B
15.C 35.C 55.B 75.B 95.A
16.A 36.C 56.B 76.A 96.A
17.B 37.D 57.A 77.C 97.C
18.A 38.C 58.B 78.C 98.D
19.C 39.C 59.B 79.A 99.B
20.B 40.D 60.C 80.B 100.D