Anda di halaman 1dari 28

BAB 3: TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA

Pada akhir bab ini, anda akan dapat;


i. ii.

Menerangkan bentuk kerajaan awal di Asia Tenggara. Menghuraikan pembentukan tamadun awal di Asia Tenggara.

Kerajaan Awal di Asia Tenggara

Dua bentuk kerajaan awal di Asia Tenggara

Kerajaan Agraria

Kerajaan Maritim

Kemunculan tamadun awal di rantau Asia Tenggara boleh dibahagikan kepada dua kawasan geografi:
Kerajaan Funan, Chenla, Angkor, Sukhotai dan Ayuthia. Tanah Melayu: Kedah Tua, Gangga Negara dan Langkasuka.

Kawasan geografi a) Tanah Besar Asia Tenggara b) Kepulauan Asia Tenggara

Kepulauan Indonesia: Srivijaya, Majapahit, Singhasari dan Mataram.

Kerajaan Agraria
Kerajaan berasaskan pertanian Lembah-lembah sungai dan kawasan pedalaman Funan, Angkor

Perbezaan
Definisi Lokasi Contoh kerajaan Kegiatan ekonomi Kemahiran penduduk

Kerajaan Maritim
Kerajaan berasaskan kegiatan kelautan Persisiran pantai, lembah sungai dan kepulauan Lembah Bujang, Srivijaya, Majapahit Perdagangan, pengumpulan hasil laut

Pertanian, penternakan, dan pengumpulan hasil hutan dan sungai


Pembinaan sistem pengairan

Pelayaran dan pembinaan kapal

Kerajaan Agraria Hindu-Buddha

Persamaan Agama

Kerajaan Maritim Hindu-Buddha

Kerajaan agraria dan kerajaan maritim saling berinteraksi atau berhubung melalui hubungan perdagangan.

Proses pembentukan kerajaan di Asia Tenggara mengambil masa antara 600-700 tahun:
Kerangka Masa Abad ke-2 hingga ke-5 M Abad ke-6 M Kerajaan Funan, Champa dan Langkasuka. Tan Tan, Chieh-cha (Kedah Tua), Molo-yu (Jambi, Sumatera), Kutei (Borneo), Taruma (Jawa), Po-ni (Kalimantan), Kantoli (selatan Sumatera). Tun Sun (selatan Thailand), Chih-tu (Kelantan), Srivijaya, (Palembang, Sumatera), Dvaravati (selatan Thailand) dan Sailendra (Jawa Tengah). Gangga Negara, Fo-li-an (Kuala Berang), Peng-keng (Pahang), Teng-ya-nung (Terengganu) dan Temasik (Singapura).

Abad ke-7 M

Selepas abad ke-7 M (Berdasarkan buku The Golden Khersonese (Semenanjung Emas) oleh Pail Wheatley)

Maklumat

Huraian

Definisi
Lokasi Contoh kerajaan agraria Kegiatan

Kerajaan yang berasaskan aktiviti pertanian


- Lembangan sungai - Kawasan pedalaman - Kerajaan Funan - Kerajaan Angkor Mengikut tahap perkembangan masyarakat: -Peringkat awal: Mengutip hasil hutan, berburu dan menangkap ikan. - Peringkat kedua apabila mereka telah hidup menetap: Pertanian dan penternakan binatang. - Tanaman utama: Ubi taro, padi huma dan padi sawah. Membina empangan pengairan) dan terusan (sistem

Kemahiran

Tali air

Baray

Kerajaan Agraria terkuat. ii. Terletak di lembah Sungai Mekong. Faktor perkembangan Angkor: i. Kawasan pertanian utama di sekitar Tasik Tonle Sap. ii. Tanah subur. iii. Iklim panas lembap sepanjang tahun. iv. Mampu menampung keperluan makanan. v. Sumber ikan air tawar.
i.

Maklumat Definisi Lokasi Contoh kerajaan maritim

Huraian Kerajaan yang berasaskan kegiatan yang berkaitan dengan laut. Di kawasan persisiran pantai dan muara sungai. -Kerajaan Kedah Tua, Kerajaan Chih Tu, Kerajaan Champa, Kerajaan Srivijaya, Kerajaan Majapahit

Kegiatan
Kemahiran Faktor kemajuan

-Perdagangan dan mengumpul hasil laut


-Membina kapal dan pelayaran -Lokasi yang strategik, iaitu dekat dengan laluan perdagangan, seperti: - Selat Melaka - Laut China Selatan - Pelabuhan yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan, contohnya: - Bekalan air dan makanan - tempat tinggal - tempat menyimpan barang dagangan (gudang) - kawasan jual beli atau pasar

i. ii.

iii.

iv.

Berpusat di Palembang, abad ke-7 hingga ke13. Raja berkuasa mutlak yang dianggap sebagai Raja Gunung dan Maharaja di Pulau. Terdapat tiga bahagian pentadbiran, iaitu pentadbiran diraja, pentadbiran ketenteraan dan pentadbiran daerah. Menguasai perdagangan maritim di Asia Tenggara dengan menguasai Selat Melaka, Selat Sunda dan Laut Jawa.

a. i. ii. iii. iv. v.

Faktor perkembangan: Tentera besar kawal Selat Melaka dan keselamatan kerajaan. Pelabuhan strategik di Selat Melaka. Tempat persinggahan kapal India dan China. Bekalan barangan dagangan. Menghasilkan kapal besar.

a) b) c) d) i. ii.

iii.

Lokasi di Lembah Bujang. Pelabuhan dan kerajaan tertua di pantai barat Semenanjung Tanah Melayu. Sebagai pelabuhan entreport sebelum Melaka. Bukti: Penemuan tembikar China zaman Tang, Song, Yuan. Penemuan pelita tembaga dan tembikar dari Timur Tengah (9-10M). Penemuan manik (barang dagangan dari Sri Lanka, India, dan Burma).

e) Faktor perkembangan: i. Gunung Jerai pemandu arah. ii. Kedudukan strategik di laluan Selat Melaka. iii. Terlindung daripada tiupan Angin Monsun Barat Daya dan Timur Laut. iv. Kemudahan pelabuhan. v. Kekayaan hasil hutan (damar, rotan) dan sumber bumi (timah). vi. Barang dagangan luar (kain kapas, sutera, teh, tembikar dan kaca).

1. Nyatakan dua bentuk kerajaan awal di rantau Asia Tenggara.


a. b.
Kerajaan Agraria. Kerajaan Maritim.

2. Untuk setiap bentuk kerajaan awal tersebut, berikan dua kerajaan terkenal. a. Agraria:Kerajaan Angkor. b. Maritim: Kerajaan Kedah Tua, Srivijaya.

3. Lengkapkan rajah yang berikut berkaitan kerajaan agraria dan kerajaan maritim.
Persamaan a. Sistem kepercayaan: Kerajaan Agraria Kerajaan Pertanian Pedalaman/Lembanga n Sungai Pertanian/Penternakan /Mengumpul hasil hutan Membina empangan dan terusan Agama Hindu-Buddha Perbezaan b. Definisi c. Lokasi d. Kegiatan ekonomi e. Kemahiran penduduk Kerajaan Maritim Kerajaan Kelautan Persisiran pantai/Muara sungai Perdagangan/Perikana n/Mengumpul hasil laut Membina kapal dan pelayaran

1. 2. 3. 4.

5.

6.

Gelaran raja digunakan. Konsep Devaraja. Raja berkuasa mutlak. Upacara pertabalan dijalankan oleh Brahmin untuk mengesahkan kedudukan istimewa Raja. Raja membina kompleks kota bagi melambangkan kebesaran kerajaan. Idea orde kosmos.

1. a. i. ii.

Pengaruh Hindu dan Buddha dalam kesenian: Angkor Wat: Melambangkan kebesaran kerajaan Angkor. Mempunyai ukiran kisah Ramayana dan Mahabharata.

b. Candi Borobodur: i. Dibina dalam tiga tingkat melambangkan tiga tahap kehidupan, iaitu Sila, Samadhi, dan Panna. ii. Setiap tingkat diwakili oleh patung stupa dan patung Buddha. iii. Diukir cerita Gautama Buddha. iv. Melambangkan Jalan Mulia Lapan Lapis. c. Lembah Bujang: i. Candi Hindu terbahagi kepada Vimana dan Mandapa.

a.

b.

Sebagai bahasa intelektual, bahasa sarjana, bahasa keagamaan, dan bahasa komunikasi antara kerajaan. Mampengaruhi bahasa Melayu seperti dukkah, dorhaka.

a. b. c. d. e.

Epik Ramayana dan Mahabharata. Puisi Nagarkertagama, Sutasoma, Arjunwiwaha, dan Kunjarkarna. Pengaruh epik dalam permainan wayang. Daripada Mahabharata terhasilnya Hikayat Pendawa Lima dan Hikayat Pendawa Jaya. Ramayana menghasilkan Hikayat Seri Rama.

SLAID TAMAT Terima Kasih

Ubi taro

Tasik Tonle Sap

Ikan dari Tasik Tonle Sap