Anda di halaman 1dari 13

PENCULIKAN

KESILAPAN ITU HARUS SEGERA DIPERBETULKAN..


KERANA

Memudahkan anda untuk menjadi mangsa penculikan. Memberi ruang kepada penculik untuk melakukan kejahatan

1. Elakkan diri dari jalan bersendirian, sama ada ketika pulang dari sekolah, bermain di taman atau pergi ke kedai/pasar malam

2. Elakkan dari menggunakan jalan atau lorong yang sunyi dan jarang digunakan oleh orang ramai

3. Jangan sesekali bermain di kawasan yang sunyi atau taman permainan yang jarang dikunjungi orang.

4. Jangan bercakap dengan orang yang tidak dikenali. Sekiranya ada orang asing yang cuba menghampiri anda, jarakkan diri darinya dan segera melarikan diri.

4. Jangan bercakap dengan orang 2. MENJERIT SEKUAT HATIdikenali. yang tidak AGAR ORANG DI KAWASAN ITU MENGETAHUI ANDA DALAM Sekiranya ada orang asing BAHAYA. yang cuba menghampiri anda, jarakkan diri darinya dan segera melarikan diri.

1. SEWAKTU PENCULIK MEMEGANG ANDA, MERONTA DENGAN KUAT AGAR PEGANGANNYA TERLEPAS.

3. SEKIRANYA ANDA MENYAKSIKAN KEJADIAN PENCULIKAN, SEGERA MENJERIT UNTUK MEMAKLUMKAN KEJADIAN TERSEBUT KEPADA bercakap dengan orang 4. Jangan ORANG RAMAI AGAR TINDAKAN MENYELAMATtidak SEGERA DILAKUKAN. yang DAPAT dikenali.

Sekiranya ada orang asing yang cuba menghampiri anda, jarakkan diri darinya dan segera melarikan diri.

5. CATATKAN NOMBOR PENDAFTARAN KENDERAAN TERSEBUT BERSAMA MAKLUMAT JENIS KENDERAAN DAN WARNA bercakap dengan 4. JanganKENDERAAN TERSEBUT. orang 6.

yang tidak dikenali. CUBA CAMKAN WAJAH PENCULIK AGAR Sekiranya ada orang MELAKUKAN MUDAH PIHAK BERKUASA asing TINDAKAN SELANJUTNYA. yang cuba menghampiri anda, jarakkan diri darinya dan segera melarikan diri.

7. TELEFON PIHAK POLIS DENGAN SEGERA DAN NYATAKAN SEKALI SEGALA MAKLUMAT YANG TELAH ANDA CATATKAN TADI. TINDAKAN PANTAS ANDA 4. Jangan bercakap dengan orang MAMPU MENYELAMATKAN NYAWA yang tidak dikenali. SESEORANG.

Sekiranya ada orang asing yang cuba menghampiri anda, jarakkan diri darinya dan segera melarikan diri.

1. SENARAIKAN NAMA DAN NOMBOR TELEFON