Anda di halaman 1dari 4

Mata Pelajaran Tarikh Tahun Bilangan Murid Masa Tema Tajuk Fokus Utama

: Bahasa Melayu Tahun 5 : 3 Ogos 2012 : 5 Al-Bukhari : 42 orang ( 12 lelaki, 30 perempuan ) : 7.30 8.30 pagi : Nilai Murni : Budi Dikenang Bakti Disanjung : 7.2 Aras 3 (i) Mengklasifikasikan pelbagai jenis ayat yang memberikan kesan dengan mengemukakan alasan.

Fokus Sampingan

: 9.3 Menyusun maklumat secara kohesi daripada nota atau catatan hasil daripada bahan yang didengar atau dibaca.

Objektif Pembelajaran

: Di akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat; 1. Memberikan secara lisan sekurang-kurangnya tiga daripada lima ayat yang memberi kesan kepada pembaca (murid). 2. Menyusun atur maklumat dengan mengikut susunan daripada bahan yang dibaca.

Sistem Bahasa

: Tatabahasa kata ganda : Sebutan dan intonasi.

Pengisian Kurikulum

: Penyerapan ilmu sejarah : Penerapan Nilai patriotisme, nasionalisme, berani. : Kemahiran Bernilai Tambah Kemahiran berfikir (menyenarai,
menyatakan kesan)

LANGKAH LANGKAH

ISI PELAJARAN Lakonan

AKTIVITI P & P 1. Guru pertama (Cikgu Zaleha) masuk ke kelas dengan gaya diktator dan merampas segala barang kepunyaan murid. 2. Guru juga memberi hukuman dan denda yang berat. 3. Guru kedua (Cikgu Athirah)masuk ke kelas dengan lagak seorang leftenan menembak guru pertama tadi dengan senapang mainan. 4. Kemudiannya, bendera Malaysia diberikan kepada salah seorang murid untuk dikibarkan. 5. Murid akan meluahkan perasaan mereka sekiranya mereka benar-benar dijajah. 1. Guru menayangkan slaid gambar kabur seorang pejuang kemerdekaan tanah air. 2. Murid akan meneka siapa pejuang tersebut. 3. Guru mengedarkan petikan mengenai pejuang tersebut (Leftenan Adnan). 4. Murid perlu meneliti petikan tersebut dan mengenalpasti ayat yang membawa kesan kepada mereka. 5. Murid akan menjawab soalan kefahaman. 6. Guru akan bertanya secara lisan.

CATATAN Nilai : Patriotisme KBT : Kecerdasan Pelbagai

Set Induksi ( 5 minit )

Slaid Petikan

BBM : Slaid LCD Komputer riba. Nilai : Patriotisme Semangat juang Nasionalisme Kemahiran bernilai tambah : Kemahiran berfikir. Kecerdasan pelbagai.

Langkah 1 (10 minit)

Tayangan video

Langkah 2 ( 10 minit)

1. Guru akan menayangkan satu klip video pendek mengenai Leftenan Adnan. 2. Murid akan mengamati video tersebut dan menyenaraikan lima nilai dari video tersebut. 3. Murid perlu membina satu ayat yang mengandungi sepuluh patah perkataan bagi setiap satu nilai.

BBM : Video LCD Komputer riba Nilai :

Patriotisme Berani Gigih Tabah Semangat juang tinggi

Langkah 3 ( 15 minit )

Tatabahasa Kata Ganda Slaid Tapak


pembelajaran

Langkah 4 (15 minit)

Sampul misteri. Aktiviti kumpulan

1. Berdasarkan petikan, murid kenalpasti kata ganda yang terdapat dalam petikan. 2. Guru menerangkan mengenai kata ganda menggunakan slaid. 3. Murid menjawab soalan menggunakan tapak pembelajaran yang disediakan guru. 1. Kelas dibahagikan kepada 2 BBM : kumpulan. Gambar 2. Murid perlu menguruskan Sampul kumpulan dalam keadaan teratur dan melaksanakan Nilai : arahan guru. Bekerjasama 3. Murid perlu menyusun setiap kepingan gambar KBT : pejuang negara mengikut Kemahiran arahan yang terdapat dalam berfikir kad tugasan. Kecerdasan 4. Murid akan mengenalpasti pelbagai siapakah yang terdapat dalam gambar tersebut menggunakan klu yang terdapat dalam kad

KBT : Kemahiran berfikir BBM : Slaid Lembaran kerja KBT : Kemahiran berfikir

5.

6.

Tayangan Video

1. 2. 3. 4.

Penutup ( 5 minit )

tugasan. Murid yang lain perlu memberi perhatian kepada pembentangan rakan. Murid memberi contoh pejuang Negara yang lain secara lisan. Guru menayangkan video. Guru bersoal jawab dengan murid. Guru merumus hasil pelajaran. Ketua kelas diminta mengetuai laungan merdeka.

BBM : Video Nilai : Bersyukur