Anda di halaman 1dari 4

PROGRAM PEMBIAKAN HAMSTER (SIRIAN) Induk Jantan

1.Tempoh subur hamster jantan adalah 18 bulan

2.Tanda hamster bersedia untuk mengawan ialah hamster akan mengaru belakangnya. 3.Testis hamster jantan juga akan membesar dan jelas kelihatan menandakan ia sudah matang untuk mengawan. 4.Hamster jantan juga akan mencium alat kelamin hamster betina untuk menandakan ia sudah bersedia untuk mengawan.

5.Proses mengawan biasanya mengambil masa 15 minit.

Alat kelamin hamster jantan

Induk Betina

1.Umur induk betina yang berusia 4 hingga 11 bulan dengan bentuk tubuh dan badan yang sihat adalah sesuai untuk proses mengawan.

2.Pada usia 12 bulan biasanya hamster betina tidak boleh bunting lagi.

3.Jika hamster bunting sebelum mencapai usia 12 bulan kemungkinan anak hamster akan mati serta hamster betina itu sendiri akan lemah atau mati. 4.Tempoh mengawan hamster betina siria 4 hari sekali biasanya pada waktu malam sekitar 8 malam sehingga 7 pagi.

5.Anak akan lahir dlm tempoh 16 hari

Alat Kelamin Hamster Betina

Cara Pembiakan Hamster Hamster mempunyai rata-rata 8 ekor anak . Tetapi ia dapat melahirkan sampai 16 bayi sekaligus ( Hamster Sirian). Pada umumnya ia mulai melahirkan anak sesudah berumur 3-4 bulan, meskipun kadang-kadang ada juga yang mula melahirkan anak pada umur 1 bulan,

namun tidak digalakkan hamster yang berusia kurang dari 4 bulan untuk melahirkan anak kerana dikhuatiri menyebabkan cacat pada anak hamster, ataupun dapat mengakibatkan kematian bagi ibu dan anak hamster. Makanan yang tidak berkhasiat (misalnya kurang protein) akan mengakibatkan si ibu mencari protein tambahan dengan memakan bayinya sendiri (kanibal), atau kawasan tempat tinggal yang tidak selamat dan induk berasa terancam akan mengakibatkan si induk merasa tidak selamat akan menyebabkan induk memakan anaknya yang baru dilahirkan. http://hamsterdd.blogspot.com/feeds/posts/default Telah dicapai pada 13 Januari 2012 pada pukul 5.30 petang Penjagaan Induk Bunting Induk hamster betina yang bunting hendaklah dipisahkan dengan induk jantan dan hamster yang lain. Makanan dan vitamin yang secukupnya hendaklah diberikan kepada induk betina agar induk betina memperoleh protein yang secukupnya. Penjagaan sangkar dan kebersihan sangkar perlulah dititik beratkan agar induk betina sentiasa dalam keadaan yang sihat dan tidak dijangkiti penyakit.

Pengurusan Ibu dan Anak Selepas Kelahiran

Jika induk betina melahirkan anak, pisahkan induk betina tersebut dari induk hamster jantan atau hamster yang lainnya.

Ciri-ciri hamster betina yang akan melahirkan dapat dilihat dari bentuk perutnya yang membuncit dan induk betina seperti gelisah dan mundar-mandir dalam kandang dengan tahap keaktifan yang lebih tinggi dari biasa.

Letakkan potongan kain atau tisu di dalam sangkar untuk dibuat sarang buat anak-anak hamster yang akan dilahirkan.

Letakkan ibu hamster bersama anak-anaknya ditempat gelap dan pastikan diberi bekalan makanan dan minuman yang secukupnya.

Jangan selalu tengok hamster ni kerana tidak suka diganggu dan hamster akan berasa terancam.

http://wardatulaeman.blogspot.com/2010/11/tips-menjaga-hamster-hamster.html http://dunia.pelajar-islam.or.id/dunia.pii/arsip/tips-memelihara-hamster.html Telah dicapai pada 17 April 2012, masa 9.23 malam.

Anda mungkin juga menyukai