Anda di halaman 1dari 12

Nama:_____________________ Tarikh:____________ Markah:_____/100

LATIHAN BAHASA MELAYU DARJAH 6


SOALAN 1 SOALAN 7 (14 MARKAH) ARAHAN: Pilih perkataan yang paling sesuai bagi setiap tempat kosong dalam petikan karangan di bawah ini dan tuliskan nombor jawapan yang tepat di dalam ( ). Hanya satu daripada empat pilihan yang diberikan adalah betul Tahukah kamu bagaimana orang-orang Eskimo bersalam? Mereka bertenyeh hidung. Mereka ____(1)_____ demikian apabila mereka bertemu, berpisah ataupun berkenalan dengan tetamu.Cara mereka ____(2)____ salam inisungguh asing bagi kita di sini. Kita mungkin berasa kurang senang jika ____(3) ____bertenyeh hidung. Bagaimana jika anda_____(4)_____ kepada orang Eskimo? Tentu _____(5) ______ jika dia hendak bertenyeh hidung dengan anda.Kalau kurang senang, anda boleh menolak ____(6)____ itu dengan baik.Hulurkan tangan anda sebelum dia sempat minta ditenyeh. Jika dia masih juga hendak bertenyeh hidung, anda ____(7)____dengan mesra.Siapa tahu, anda mungkin seronok bertenyeh hidung dengannya! Pilih jawapan yang betul dan tuliskan nombornya di ( ) 1. (1) berbuat 2 (1) diberikan 3 (1) disuruh 4 (1) berkenalan 5 (1) dikejutkan 6 (1) bermesra 7 (1) disambut (2) buatan (2) member (2) menyuruh (2) diperkenalkan (2) kejutan (2) kemesraan (2) menyambut (3) membuat (3) pemberi (3) pesuruh (3) mengenal (3) mengejut (3) memesrai (3) sambutlah (4) terbuat (4) pemberian (4) suruhan (4) mengenalkan (4) terkejut (4) memesrakan (4) sambutan ( ( ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ) )

SOALAN 8 SOALAN 12 (10 MARKAH) ARAHAN: Pilih peribahasa atau makna yang paling sesuai bagi setiap item dalam petikan karangan di bawah ini. Syuib seorang murid yang (8) pandai dalam pelajaran Matematik. Dia menuntut diSekolah Rendah Gu Ying yang terletak berdekatan dengan rumahnya. Di sekolah, Syuib (9) suka membantu rakan-rakannya yang lemah dalam pelajaran matematik. Mereka akan samasama mengulangkaji pelajaran selepas waktu sekolah.Di rumah, Syuib mempunyai seorang adik. Ibunya pula sedang (10) berbadan dua. Syuib akan membantu adiknya dalam pelajaran sekolah dan membuat kerja rumah pada waktu petang. Dia juga akan memastikan ibunya selalu rehat di rumah.Kedua ibu bapanya (11) berbesar hati mempunyai (12) cahaya mata seperti Syuib yang rajin membantu dan memahami situasi di rumah. 8. (1) otak udang (3) otak cair (2) otak mati (4) otak kering ( )

9.

(1) buah hati (3) ringan tangan

(2) buah tangan (4) tangan terbuka ( )

10.

(1) hamil (3) mempunyai perut yang besar

(2) inginkan sesuatu (4) mempunyai badan yang besar ( )

11.

(1) angkuh (3) bangga

(2) sombong (4) gembira (2) keluarga yang dikasihi ( )

12.

(1) kasih saying

(3) anak kucing yang dijaga

(4) seorang anak yang dikasihi

SOALAN 13 SOALAN 17 (10 MARKAH) ARAHAN : Teliti brosur yang berikut. Kemudian jawab soalan yang mengikutinya.

PAKEJ UMRAH CUTI SEKOLAH 2009 3 PAKEJ UMRAH KEBERANGKATAN

JUMLAH HARI 1 Sep, 4 Sep, 15 Sep 10 1 Sep, 4 Sep, 15 Sep 7 PAKEJ NISFU SYAABAN KEBERANGKATAN JUMLAH HARI 31 Okt 11

4 ORANG SEBILIK $1,790 $1,690

3 ORANG SEBILIK $1,850 $1,750

2 ORANG SEBILIK $1,950 $1,850

4 ORANG 3 ORANG 2 ORANG SEBILIK SEBILIK SEBILIK $1,690 $1,790 $1,890

PAKEJ SYAWAL HARI RAYA DI MAKKAH KEBERANGKATAN JUMLAH 4 ORANG 3 ORANG 2 ORANG HARI SEBILIK SEBILIK SEBILIK 31 Okt 11 $2,190 $2,250 $2,350

Harga pakej tidak termasuk Cukai Airport, War Risk, Fuel Charge & Urusan MOFA VISA. Aturcara perjalanan, penerbangan dan harga pakej tertakluk pada perubahan. Kelulusan VISA tertakluk pada Embassy Arab Saudi Singapura. HUBUNGILAH KAMI DENGAN SEGERA DI TALIAN: 67384920 ALAMAT KAMI: EJEN PELANCONGAN ROYAL TRAVEL NO. 12, Jalan Pisang, Singapore 432789 KURSUS HAJI/UMRAH Setiap AHAD, Masjid Kassim, Bangunan Annex 5.00 petang hingga 6.00petang No 1, Changi Road, Singapore 520453.

SOALAN 13 17 ARAHAN: Berdasarkan petikan karangan di atas, pilih jawapan yang paling sesuai bagi setiap item yang berikut. 13. Nama ejen pelancongan yang terdapat di brosur tersebut adalah ejenpelancongan _____________________. (1) Royal Travel (2)Jalan Pisang (3)Pakej Umrah (4)Masjid Kassim ( )

14. Harga Pakej Nisfu Syaaban untuk 4 orang sebilik ialah ___________________. (1) $1,790 (2) $2,190 (3) $1,690 (4) $1,890 ( )

15. Jemaah-jemaah untuk Pakej Syawal akan berangkat pada ____________. (1) 1 September 2009 (3) 31 Oktober 2009 (2) 4 September 2009 (4) 15 September 2009 ( )

16. Harga pakej tidak termasuk _______________________. (1) perjalanan, fuel charge dan visa (2) perjalanan, penerbangan dan war risk (3) cukai airport, penerbangan dan fuel charge (4) cukai airport, war risk, fuel charge dan visa ( )

17. Jemaah boleh mendapatkan kursus umrah/ haji di _________. (1) (2) (3) (4) Makkah Jalan Pisang Masjid Kassim Royal Travel ( )

SOALAN 18 SOALAN 23 (12 MARKAH) ARAHAN: Baca petikan karangan yang berikut dengan teliti. Kemudian, jawab soalan yang mengikutinya. Saya tidak lagi mahu berkawan dengan awak, Rahul, pekik Mustafa sebelum dia berlari keluar dari bilik darjah. Murid-murid yang lain tercengang melihatkan apa yang terjadi. Rahul dan Mustafa merupakan sahabat yang paling akrab di dalam kelas sehinggakan cikgu menggelarkan mereka isi dengan kuku. Beberapa orang murid menoleh untuk melihat keadaan Rahul yang sememangnya terperanjat dengan kata-kata Mustafa. Hamid bangun dari tempat duduknya lalu menghampiri Rahul.Sudahlah, Rahul. Biarkan Mus seketika. Dia sedang kerisauan. Awak melakukan perkara yang baik dan saya percaya Mus juga tahu. Cuma dia tidak dapat berfikir dengan baik buat sementara ini, kata Hamid. Rahul hanya mendiamkan dirinya. Dia tidak berniat buruk apabila dia memberitahu guru darjah mengenai keluarga Mustafa yang sedang ditimpa banyak dugaan. Ibunya baru sahaja kemalangan dan ayahnya telah diberhentikan kerja. Dia takut pelajaran Mustafa akan terjejas dengan adanya masalah-masalah itu.Tujuh hari berlalu. Mustafa masih belum lagi berbual walau sepatah perkataan kepada Rahul. Selepas waktu rehat, Rahul ternampak sekeping kertas yang telah digulung di dalam kotak penselnya. Setelah membaca kandungan surat itu, dia tersenyum lebar. Dia terus bertoleh ke arah Mustafa lalu menganggukkan kepalanya.

ARAHAN: Berdasarkan petikan karangan di atas, pilih jawapan yang paling sesuai bagi setiap item yang berikut. 18. Murid-murid di dalam kelas terperanjat kerana kedua sahabat baik

_________________________. (1) tidak lagi mahu berkawan mereka. (2) tidak lagi mahu bertegur-sapa. (3) telah akhiri pergaduhan. (4) telah bertikam lidah di dalam kelas. ( )

19. Rahul tersenyum sebaik sahaja dia membaca kandungan surat yang dijumpai dikotak penselnya kerana dia___________________________. (1) tahu surat itu adalah dari cikgunya. (2) telah mendapat markah yang cemerlang. (3) tahu yang Hamid seorang yang baik. (4) tahu Mustafa sudah mulai berkawannya. ( )

20. Makna isi dengan kuku dalam petikan bermaksud _______________ (1) tolong-menolong antara satu sama lain. (2) pasangan yang sama cantik dan sepadan. (3) hubungan persahabatan yang sangat erat. (4) perselisihan yang tidak akan berpanjangan, akhirnya berbaik-baik juga. ( )

21. Perkataan yang berlawan dengan perkataan takut ialah _______________. (1) gembira (2) berani (3) selamat (4) tenang ( )

22. Satu perkataan yang terdapat dalam teks dan bermaksud berasa kehairan-hairanan ialah _______________.

(1) terperanjat (2) tercengang (3) terjejas (4) tersenyum ( )

23. Mus marah dengan Rahul kerana__________. 1) bercakap dengan Hamid 2) ibunya kemalangan 3) memberitahu cikgu tentang masalah keluarganya 4) pelajarannya terjejas ( )

SOALAN 24 SOALAN 35 (24 MARKAH) ARAHAN : Isi setiap tempat kosong dalam petikan karangan di bawah ini dengan sepatah perkataan yang paling sesuai mengikut konteks. Kemudian, tulis jawapan kamu itu dalam tempat kosong yang disediakan. Awal mengajak perkahwinan Baru Cantik menyajikan Pertama Segak dengan larut Telah lambat Majlis sehari Untuk lelah memerintahkan pergi yang Solek

Pada cuti sekolah yang lalu, Pak Long telah mengadakan majlis perkahwinan anak perempuannya, Kak Mira. (24) _________________ itu telah diadakan di kolong bloknya di Tampines. Ramai saudara-mara datang rewang (25) _________________ sebelumnya. Begitu juga (26) ________________ keluarga saya. Pada hari Sabtu, kami menolong di dapur sehingga (27) _______________ malam. Tepat pukul 11 malam, ayah (28) ________________ kami pulang. Keesokan harinya, kami bersiap untuk ke rumah Pak Long lagi. Ibu dan saya berhias dengan memakai baju kebaya yang

(29)_________________ kami beli di Joo Chiat Complex (30)______________ ke sana. Selepas kami semua sudah bersedia, kami menaiki kereta (31) _____________ dipandu oleh ayah. Saya berasa tidak sabar untuk ke sana kerana inilah kali (32) _____________ saya akan menjadi seorang anggota kendarat dan tolong (33) ________________ makanan semasa majlis perkahwinan. Majlisnya meriah sekali. Kak Mira kelihatan (34) _________________ dengan sanggul dan baju Melayu moden yang bermanik. Apabila tengahari, pihak pengantin lelaki pun sampai dengan diiringi kumpulan kompang. Pengantin lelaki kelihatan (35) _______________ dan menawan dengan baju Melayunya. Walaupun penat, saya rasa amat gembira dan seronok sekali menjadi kendarat pada hari itu.

SOALAN 36 SOALAN 40 (10 MARKAH) ARAHAN: Sambungkan ayat tunggal yang berikut dengan menggunakan katahubung yang diberikan dalam kurungan. Kemudian, tulis jawapan kamu itu dalam tempat kosong yang disediakan.

36. Hujan turun dengan lebat sekali. Yasin meneruskan permainan bola sepak di padang. (walaupun)

37. Cikgu Farouk sering menasihati murid-muridnya. Murid-muridnya menggunakan kemudahan Internet dengan berhati-hati.(supaya)

38. Konsert Siti Nurhalizah pada tahun ini mendapat sambutan meriah daripada para peminatnya. Konsert Siti Nurhalizah telah diadakan di Singapura. (yang)

39. Murid-murid darjah lima berdarmawisata ke negara Cina.Murid-murid darjah lima melihat kehidupan masyarakat di Negara Cina.(untuk )

40. Amirah mendongak ke langit.Amirah merapatkan kelopak matanya.Cahaya suria sangat terang dan terik.(lalu, kerana)

SOALAN 41 SOALAN 49 (20 MARKAH) ARAHAN: Baca petikan karangan di bawah ini dengan teliti. Kemudian, jawab soalan yang mengikutinya.

Suasana di dalam darjah Cikgu Azri sunyi senyap sahaja. Kebanyakan muridnya sedang asyik menulis sementara beberapa orang murid pula sedang duduk termenung memikirkan sesuatu. Mereka harus menyelesaikan karangan yang diberikan oleh guru mereka. Di hadapan darjah, Cikgu Azri sedang sibuk menyusun semula gambar-gambar yang telah digunakannya dalam pembelajaran karangan tadi. Tiba-tiba keadaan di dalam darjah Cikgu Azri menjadi riuh-rendah. Beberapa orang murid perempuan yang duduk di belakang menjerit-jerit seperti orang kehilangan akal. Ada yang berlari ke hadapan darjah, ada yang berdiri di atas kerusi dan ada juga yang hanya mengangkat kedua-dua belah kaki mereka. Cikgu Azri terpinga-pinga seketika. Kemudian dia segera bertanya kepada Tahir, Tahir, mengapa mereka memekik? Belum sempat Tahir menjawab, terdengar suara Najib berkata, Ada anak cicak merayap-rayap di lantai, cikgu. Anak cicak pun kamu takut. Kalau kamu takutkan lipan atau kalajengking tidak mengapa juga, kata Cikgu Azri kepada murid-murid perempuan itu. Kami bukan takut cikgu, tetapi kami geli, kata seorang daripada murid-murid perempuan itu. Din, buangkan anak cicak itu, perintah Cikgu Azri kepada Bidin. Bidin segera bangun lalu cuba menangkap anak cicak itu. Anak cicak itu pun melarikan diri ke celah-celah almari.

10

ARAHAN: Berdasarkan petikan karangan, jawab soalan-soalan yang berikut dengan menggunakan ayat kamu sendiri. Kemudian, tulis jawapan kamu itu dalam tempat kosong yang disediakan. 41. Mengapakah darjah Cikgu Azri sunyi senyap? (2 markah)

42. Kenapakah keadaan di bilik darjah menjadi riuh-rendah? (2 markah)

43. Najib tidak sepatutnya menjawab pertanyaan Cikgu Azri. Berikan sebabnya. (2 markah)

44. Cikgu Azri menyatakan bahawa lipan atau kala jengking boleh mereka takuti.Berikan dua sebab. (2 markah)

45. Murid-murid perempuan geli dengan cicak. Berikan contoh-contoh bagi menyokong jawapan kamu. (4 markah )

11

46. Dapatkah Bidin menangkap anak cicak itu? Kenapa? (2 markah)

47. Berikan perkataan seerti / seiras bagi perkataan yang berikut. (1) segera _______________________ (1markah) (2) menyusun _______________________ (1 markah)

48. Berikan perkataan yang berlawanan maksudnya bagi perkataan yang berikut. (1) mengangkat_______________________ (1 markah) (2) menangkap_______________________ (1 markah)

49. Satu perkataan dalam petikan yang bermaksud tercengang-cengang kehairanan ialah ______________________________________________________.(2 markah)

SELESAI

12