P. 1
Rancangan Tahunan Psv Tahun6

Rancangan Tahunan Psv Tahun6

|Views: 14|Likes:
Dipublikasikan oleh Gb Skbtk

More info:

Published by: Gb Skbtk on Feb 08, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2014

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 6

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6
JABATAN PELAJARAN

SEKOLAH KEBANGSAAN TELOK AYER TAWAR

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN JUPSVJ/04 (2 ) .

Pembelajaran Masteri Alat .kertas warna. Menghasilkan catan menggunakan cat air a.Hiasan Dinding Kolaj Alat . TKP dan Pembelajaran Masteri Membuat Corak dan Rekaan 2 .Selipar Anyaman Anyaman JUPSVJ/04 (3 ) . memahami teknik cetakan sutera saring b.Suasana Waktu Senja Catan Mengenal Kraf Tradisional. Mengetahui gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan catan b.kertas lukisan. sekuji. mengetahui teknik anyaman. warna air . pemidang sutera saring.kertas warna. Bahan . menghasilkan anyaman mudah menggunakan kertas warna. Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme Alat .pensel. 4 . gam polisterin. b.TKP. kad manila.kertas tebal dan binding tape Pedagogi . Bahan . menghasilkan gambar dengan teknik cetakan sutera saring a. mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c. mengetahui bahawa teknik anyaman boleh menghasilkan barangan seni yang menarik. pewarna kain dan gambar bercetak Pedagogi . menghasilkan corak yang menarik pada hiasan dinding dengan teknik kolaj a. Cetakan Sutera Saring Alat . berus dan palet Pedagogi . pisau dan gunting Bahan .gunting. KBKK. gam dan pensel Pedagogi . a. KBKK.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar 1 Buahbuahan Tempatan Pada akhir pelajaran.pisau.TKP.tali.murid dapat .TKP. KBKK. kekacang.kertas lukisan. c. menghasilkan corak secara terancang b. pisau dan pembaris. Pembelajaran Masteri Menggambar 3 . sudu dan kain organdi Bahan .KBKK.

b. Bahan . menggunakan bahanbahan cetak bagi menghasilkan karya dalam aktiviti menggambar. span dan contoh corak resis Bahan .Wajah 6 a. Montaj Alat . menghasilkan gambar dengan teknik montaj c. tempat bancuh warna Bahan . contoh hasilan montaj dan ekspresi wajah kartun. mengetahui kesan tindak balas dua bahan yang berbeza sifat seperti air dan krayon b. 8 . mempertingkatkan kemahiran mereka cipta secara kreatif. warna air dan kertas lukisan Pedagogi . gambar-gambar wajah dan gam Pedagogi . menggunakan kreativiti murid untuk menghasilkan corak batik Catan Alat . Binaan Alat . KBKK dan Kontekstual JUPSVJ/04 (4 ) . Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme. memahami konsep montaj b.Menara Kawalan a.gunting. dan KBKK Membuat Corak dan Rekaan.Selendang Resis Membentuk dan Membuat Binaan 10 .berus.krayon.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar .kertas A4.TKP.KBKK. Konstruktivisme dan Pembelajaran Masteri Alat . 11 Mengenal Kraf Tradisional . warna air Pedagogi .lidi sate.pisau dan gunting Bahan . polisterin dan gam Pedagogi .kertas lukisan. KBKK. a.berus lukisan.Kain Mafla a. menghasilkan corak flora menggunakan teknik resis. melakar corak batik b. menghasilkan sebuah menara kawalan dengan teknik menyusun dan mencantum menggunakan gam.TKP.TKP. Kontekstual.

KBKK dan Pembelajaran Masteri 14 Membentuk dan Membuat Binaan . mengetahui sesebuah poster adalah berkait rapat dengan kepentingan mesej yang ingin disampaikan melalui tulisan dan grafik b.Model Perisai a. batang ais krim. mengaplikasikan asas seni reka dalam menggambar c. mengetahui bahagianbahagian perisai b. Kontekstual.warna air dan kertas lukisan Pedagogi .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar 12 . dan pen marker. menghasilkan boneka gantung daripada bahan terbuang Alatan Membuat Boneka . kertas warna. menghargai keindahan alam sekitar. botol.kertas lukisan dan krayon Pedagogi .kertas tebal (elephant card dsb ). memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung. gam UHU. dan gam Pedagogi .TKP. Alat Pertahanan Diri Alat . menghasilkan gambar bunga orkid dengan warna yang menarik Percikan Membuat JUPSVJ/04 a.kotak minuman.Boneka Gantung a.contohcontoh poster Bahan . b.keratan gambar bunga orkid dan berus gigi Bahan . penutup botol. b. kemahiran percikan warna menggunakan berus gigi.Bunga Orkid a. tali gasing .Keindahan Alam Sekitar a. Poster Alat .gunting Bahan . menghasilkan corak (5 ) .berus Menggambar 16 . dan KBKK Alat .TKP. benang kait hitam.TKP dan KBKK 15 Mengenal Kraf Tradisional .pisau.gunting dan gambar perisai Bahan . memahami cara menghasilkan perisai menggunakan bahan gantian.KBKK dan TKP Alat . menghasilkan poster d. Pedagogi .

palet dan ubi kentang. pisau dan kotak Bahan .kertas warna.benang bulu kambing Pedagogi . meneroka menggunakan perisian komputer dalam penghasilan gambar bangunan.Bangunan 21 a. menghasilkan pemidang tenunan b.kertas A4. TKP dan Pembelajaran Masteri Menggambar .Hiasan Pintu Mobail Alat . dakwat dan warna air Pedagogi .kertas warna (6 ) . a.Bingkai Gambar yang sesuai pada bingkai gambar b. memahami konsep lipatan dan guntingan.Alas Dulang Hantaran a. mempelbagaikan teknik penyusunan motif corak dan menghasilkan corak yang lebih kreatif c. memahami konsep mobail b. kotak dan reben Pedagogi .gunting . KBKK dan Konstruktivi sme. TKP.Kontekstual.kertas lukisan. Bahan . pemotong dawai dan tin minuman ringan. a. b.komputer dan pencetak Bahan . membina sebuah mobail secara kreatif lukisan. menghasilkan gambar bangunan berdasarkan kreativiti serta unsurunsur persepsi dan perlakuan. Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Corak dan Rekaan 17 .gunting.KBKK.gunting. tali tangsi dan dawai Pedagogi .TKP. memahami dan menghasilkan alas hantaran Tenunan Alat . 20 Mengenal Kraf Tradisional . ICT dan KBKK Membuat Corak dan Rekaan JUPSVJ/04 Alatan Bahan . ICT Alatan .KBKK dan TKP Capan 18 Membentuk dan Membuat Binaan . menghias bingkai gambar dengan cetakan mudah. warna air.

gunting Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 22 .palet.Tanglung Alatan Bahan Stabail . KBKK dan Konstruktivisme Membentuk dan Membuat Binaan 23 .kertas lukisan. menyatakan bentukbentuk tanglung b.Hidupan Laut a.Alas Dulang b. KBKK dan BCB JUPSVJ/04 (7 ) .TKP.gunting. muskin tape . TKP Membuat Corak dan Rekaan 36 . menghasilkan corak alas dulang melalui teknik lipatan dan guntingan. a.KBKK. menghasilkan tanglung berbentuk piramid Lipatan dan Guntingan Pedagogi . daun dan ranting kayu. mengetahui bahawa hidupan laut boleh dijadikan motif yang menarik.kentang.TKP.pisau. . memahami cara membuat alas dulang dengan teknik lipatan dan guntingan c. paku dan berus warna Bahan . menghasilkan gambar dengan teknik cetakan d. Pedagogi . KBKK. menghasilkan corak yang menarik pada alas meja dengan teknik Capan Alat . c. Konstuktivisme Menggambar 35 .TKP. memahami konsep dan teknik cetakan. Pedagogi .lidi sate. kertas kaca(stained glass paper ). warna dan kertas lukisan Pedagogi . Alatan Cetakan . mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c.Alas Meja a. berus. warna air. memahami konsep capan b. gam polisterin dan benang kasar.

berus lukisan.pisau. a. paku (8 ) . berus dan suratkhabar Bahan .kertas lukisan. memahami konsep model. Cetakan Alatan .gunting dan pisau Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 capan Membentuk dan Membuat Binaan .Sampul Hadiah a.Topeng Serkup Hantu a. menghasilkan cetakan motif geometri. b. ragum. Alatan .contoh lukisan Bahan . gam dan kad manila. Pedagogi Konstruktivisme dan KBKK Alatan . Pembelajaran Masteri.TKP dan KBKK 41 Membuat Corak dan Rekaan .karung kertas.Keris Simen Fero a.pensel.cat. playar. 37 Topeng Serkup 38 Mengenal Kraf Tradisional . menghias topeng serkup secara kreatif. pisau dan bekas bancuh warna Bahan . Alatan .kapas. memahami cara menghasilkan keris menggunakan teknik simen fero. warna air. pen dakwat dan kertas lukisan Pedagogi .KBKK dan TKP Membentuk dan Membuat JUPSVJ/04 a.TKP (verbal linguistik dan kinestatik). menghargai keris sebagai warisan Melayu. KBKK kritis-mencirikan). tali. b. pisau. b. Alat Pertahanan Diri Menggambar 40 . warna air dan kentang Pedagogi . b. menghasilkan topeng serkup.gunting. memahami konsep cetakan.mengetahui gabungan dan bahan yang sesuai serta proses dan teknik untuk menghasilkan lukisan pelbagai media. menghasilkan lukisan menggunakan gabungan media pensel dan pen dakwat. simen dan dawai Pedagogi .Gerai BuahBuahan Lukisan Alatan .

kotak. kertas warna. Pedagogi Konstruktivisme dan KBKK(kreatifmenjana idea) JUPSVJ/04 (9 ) . Membuat Model dan tukul Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 42 Binaan. membina sebuah model kenderaan secara kreatif.Kenderaan Kereta b. . penutup botol dan dawai keras. gam. c. mengetahui alat-alat bahan terpakai yang diperlukan.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->