RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 6

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6
JABATAN PELAJARAN

SEKOLAH KEBANGSAAN TELOK AYER TAWAR

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN JUPSVJ/04 (2 ) .

menghasilkan anyaman mudah menggunakan kertas warna.kertas warna. kad manila. berus dan palet Pedagogi . Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme Alat .TKP. Mengetahui gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan catan b. mengetahui bahawa teknik anyaman boleh menghasilkan barangan seni yang menarik. menghasilkan corak secara terancang b. kekacang.Selipar Anyaman Anyaman JUPSVJ/04 (3 ) .kertas tebal dan binding tape Pedagogi . pemidang sutera saring. Cetakan Sutera Saring Alat .KBKK. Pembelajaran Masteri Alat . warna air .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar 1 Buahbuahan Tempatan Pada akhir pelajaran. TKP dan Pembelajaran Masteri Membuat Corak dan Rekaan 2 .pensel. KBKK. memahami teknik cetakan sutera saring b.kertas lukisan. pewarna kain dan gambar bercetak Pedagogi . sudu dan kain organdi Bahan .pisau. pisau dan pembaris.Suasana Waktu Senja Catan Mengenal Kraf Tradisional. b. a. mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c. KBKK. Bahan . pisau dan gunting Bahan .kertas lukisan.Hiasan Dinding Kolaj Alat . 4 . sekuji. c.murid dapat .TKP. mengetahui teknik anyaman.gunting. menghasilkan corak yang menarik pada hiasan dinding dengan teknik kolaj a.TKP. Pembelajaran Masteri Menggambar 3 . Bahan . menghasilkan gambar dengan teknik cetakan sutera saring a. gam dan pensel Pedagogi . KBKK. Menghasilkan catan menggunakan cat air a. gam polisterin.tali.kertas warna.

menggunakan kreativiti murid untuk menghasilkan corak batik Catan Alat .lidi sate. menggunakan bahanbahan cetak bagi menghasilkan karya dalam aktiviti menggambar. warna air dan kertas lukisan Pedagogi .Selendang Resis Membentuk dan Membuat Binaan 10 . dan KBKK Membuat Corak dan Rekaan.pisau dan gunting Bahan . menghasilkan gambar dengan teknik montaj c.KBKK.TKP. melakar corak batik b. menghasilkan sebuah menara kawalan dengan teknik menyusun dan mencantum menggunakan gam. tempat bancuh warna Bahan . Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme.TKP.Kain Mafla a. b.gunting. mengetahui kesan tindak balas dua bahan yang berbeza sifat seperti air dan krayon b. memahami konsep montaj b.Wajah 6 a.kertas A4. Montaj Alat . a.krayon.berus lukisan. Kontekstual. Binaan Alat .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar .kertas lukisan. menghasilkan corak flora menggunakan teknik resis. mempertingkatkan kemahiran mereka cipta secara kreatif. contoh hasilan montaj dan ekspresi wajah kartun. KBKK.berus. polisterin dan gam Pedagogi . warna air Pedagogi . 11 Mengenal Kraf Tradisional .TKP. Bahan .Menara Kawalan a. span dan contoh corak resis Bahan . Konstruktivisme dan Pembelajaran Masteri Alat . 8 . KBKK dan Kontekstual JUPSVJ/04 (4 ) . gambar-gambar wajah dan gam Pedagogi .

kotak minuman. benang kait hitam. memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung.keratan gambar bunga orkid dan berus gigi Bahan .contohcontoh poster Bahan . tali gasing .TKP. menghasilkan poster d.kertas lukisan dan krayon Pedagogi . dan gam Pedagogi .TKP. dan pen marker. mengetahui sesebuah poster adalah berkait rapat dengan kepentingan mesej yang ingin disampaikan melalui tulisan dan grafik b.Model Perisai a.gunting dan gambar perisai Bahan . dan KBKK Alat . menghasilkan corak (5 ) . menghargai keindahan alam sekitar. mengaplikasikan asas seni reka dalam menggambar c. penutup botol. Poster Alat . mengetahui bahagianbahagian perisai b.gunting Bahan .berus Menggambar 16 . b. botol. gam UHU.pisau.Bunga Orkid a. Kontekstual. memahami cara menghasilkan perisai menggunakan bahan gantian. batang ais krim. KBKK dan Pembelajaran Masteri 14 Membentuk dan Membuat Binaan . menghasilkan boneka gantung daripada bahan terbuang Alatan Membuat Boneka . kemahiran percikan warna menggunakan berus gigi.KBKK dan TKP Alat .TKP dan KBKK 15 Mengenal Kraf Tradisional . Pedagogi . kertas warna.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar 12 .Keindahan Alam Sekitar a. Alat Pertahanan Diri Alat . menghasilkan gambar bunga orkid dengan warna yang menarik Percikan Membuat JUPSVJ/04 a.Boneka Gantung a.kertas tebal (elephant card dsb ). b.warna air dan kertas lukisan Pedagogi .

TKP. TKP. b. ICT dan KBKK Membuat Corak dan Rekaan JUPSVJ/04 Alatan Bahan . a.Bangunan 21 a. dakwat dan warna air Pedagogi . TKP dan Pembelajaran Masteri Menggambar . ICT Alatan . pisau dan kotak Bahan .kertas lukisan. menghasilkan gambar bangunan berdasarkan kreativiti serta unsurunsur persepsi dan perlakuan. kotak dan reben Pedagogi .palet dan ubi kentang.Bingkai Gambar yang sesuai pada bingkai gambar b.Kontekstual. menghias bingkai gambar dengan cetakan mudah. mempelbagaikan teknik penyusunan motif corak dan menghasilkan corak yang lebih kreatif c. tali tangsi dan dawai Pedagogi . Bahan .komputer dan pencetak Bahan . menghasilkan pemidang tenunan b. warna air.benang bulu kambing Pedagogi . memahami konsep mobail b.kertas warna. Bahan .KBKK. a.gunting.Alas Dulang Hantaran a.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Corak dan Rekaan 17 .kertas warna (6 ) . membina sebuah mobail secara kreatif lukisan. 20 Mengenal Kraf Tradisional .kertas A4.Hiasan Pintu Mobail Alat . pemotong dawai dan tin minuman ringan.KBKK dan TKP Capan 18 Membentuk dan Membuat Binaan . KBKK dan Konstruktivi sme. memahami dan menghasilkan alas hantaran Tenunan Alat . meneroka menggunakan perisian komputer dalam penghasilan gambar bangunan.gunting . memahami konsep lipatan dan guntingan.gunting.

Tanglung Alatan Bahan Stabail . . c. mengetahui bahawa hidupan laut boleh dijadikan motif yang menarik. Pedagogi . Konstuktivisme Menggambar 35 .kertas lukisan.Alas Meja a. menghasilkan corak yang menarik pada alas meja dengan teknik Capan Alat . memahami konsep dan teknik cetakan.TKP. menghasilkan tanglung berbentuk piramid Lipatan dan Guntingan Pedagogi . TKP Membuat Corak dan Rekaan 36 . menghasilkan corak alas dulang melalui teknik lipatan dan guntingan. Alatan Cetakan . KBKK dan BCB JUPSVJ/04 (7 ) . Pedagogi . KBKK. KBKK dan Konstruktivisme Membentuk dan Membuat Binaan 23 . menghasilkan gambar dengan teknik cetakan d. muskin tape . daun dan ranting kayu. a.lidi sate. gam polisterin dan benang kasar.gunting. warna air.Alas Dulang b.TKP.palet.KBKK. mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c.kentang.Hidupan Laut a.gunting Bahan . kertas kaca(stained glass paper ). warna dan kertas lukisan Pedagogi .pisau. paku dan berus warna Bahan . memahami cara membuat alas dulang dengan teknik lipatan dan guntingan c. memahami konsep capan b.TKP. menyatakan bentukbentuk tanglung b. berus.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 22 .

b. Cetakan Alatan . paku (8 ) .TKP (verbal linguistik dan kinestatik). Alat Pertahanan Diri Menggambar 40 . a. memahami konsep model. menghargai keris sebagai warisan Melayu. KBKK kritis-mencirikan). Pembelajaran Masteri. memahami konsep cetakan.kertas lukisan. gam dan kad manila. simen dan dawai Pedagogi . menghasilkan cetakan motif geometri.karung kertas.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 capan Membentuk dan Membuat Binaan .cat.berus lukisan. 37 Topeng Serkup 38 Mengenal Kraf Tradisional . b. Alatan . warna air.contoh lukisan Bahan .gunting. warna air dan kentang Pedagogi . Alatan . b.Gerai BuahBuahan Lukisan Alatan .Topeng Serkup Hantu a. Pedagogi Konstruktivisme dan KBKK Alatan .TKP dan KBKK 41 Membuat Corak dan Rekaan . menghasilkan lukisan menggunakan gabungan media pensel dan pen dakwat. menghasilkan topeng serkup. pen dakwat dan kertas lukisan Pedagogi .KBKK dan TKP Membentuk dan Membuat JUPSVJ/04 a.Sampul Hadiah a. memahami cara menghasilkan keris menggunakan teknik simen fero. berus dan suratkhabar Bahan . b. ragum.Keris Simen Fero a.kapas. tali. playar.pisau. menghias topeng serkup secara kreatif.pensel. pisau dan bekas bancuh warna Bahan .mengetahui gabungan dan bahan yang sesuai serta proses dan teknik untuk menghasilkan lukisan pelbagai media.gunting dan pisau Bahan . pisau.

mengetahui alat-alat bahan terpakai yang diperlukan. penutup botol dan dawai keras.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 42 Binaan. membina sebuah model kenderaan secara kreatif.Kenderaan Kereta b. c. . Membuat Model dan tukul Bahan . Pedagogi Konstruktivisme dan KBKK(kreatifmenjana idea) JUPSVJ/04 (9 ) . gam. kertas warna.kotak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful