P. 1
Rancangan Tahunan Psv Tahun6

Rancangan Tahunan Psv Tahun6

|Views: 14|Likes:
Dipublikasikan oleh Gb Skbtk

More info:

Published by: Gb Skbtk on Feb 08, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2014

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 6

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6
JABATAN PELAJARAN

SEKOLAH KEBANGSAAN TELOK AYER TAWAR

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN JUPSVJ/04 (2 ) .

pisau. sudu dan kain organdi Bahan . Bahan . 4 . Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme Alat . mengetahui teknik anyaman.kertas lukisan. mengetahui bahawa teknik anyaman boleh menghasilkan barangan seni yang menarik. menghasilkan corak yang menarik pada hiasan dinding dengan teknik kolaj a. KBKK. Pembelajaran Masteri Alat . pemidang sutera saring. Pembelajaran Masteri Menggambar 3 .gunting.TKP.murid dapat .tali.kertas warna.TKP. warna air . KBKK. pisau dan gunting Bahan . b. Cetakan Sutera Saring Alat . Bahan . kad manila.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar 1 Buahbuahan Tempatan Pada akhir pelajaran. berus dan palet Pedagogi .kertas warna. menghasilkan gambar dengan teknik cetakan sutera saring a.Selipar Anyaman Anyaman JUPSVJ/04 (3 ) . gam polisterin. Menghasilkan catan menggunakan cat air a.Hiasan Dinding Kolaj Alat . pisau dan pembaris. menghasilkan anyaman mudah menggunakan kertas warna. Mengetahui gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan catan b.kertas tebal dan binding tape Pedagogi .TKP.Suasana Waktu Senja Catan Mengenal Kraf Tradisional. gam dan pensel Pedagogi .KBKK. menghasilkan corak secara terancang b. c. mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c. memahami teknik cetakan sutera saring b. kekacang. TKP dan Pembelajaran Masteri Membuat Corak dan Rekaan 2 . KBKK.kertas lukisan. a.pensel. pewarna kain dan gambar bercetak Pedagogi . sekuji.

menggunakan kreativiti murid untuk menghasilkan corak batik Catan Alat . a. warna air dan kertas lukisan Pedagogi . 11 Mengenal Kraf Tradisional .Menara Kawalan a.berus lukisan. contoh hasilan montaj dan ekspresi wajah kartun. 8 . KBKK dan Kontekstual JUPSVJ/04 (4 ) . b. menghasilkan sebuah menara kawalan dengan teknik menyusun dan mencantum menggunakan gam. gambar-gambar wajah dan gam Pedagogi . Binaan Alat . melakar corak batik b. Kontekstual. mengetahui kesan tindak balas dua bahan yang berbeza sifat seperti air dan krayon b. tempat bancuh warna Bahan . menghasilkan corak flora menggunakan teknik resis. KBKK.Wajah 6 a.TKP. Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme. menghasilkan gambar dengan teknik montaj c. memahami konsep montaj b. Konstruktivisme dan Pembelajaran Masteri Alat .Kain Mafla a.TKP.pisau dan gunting Bahan . span dan contoh corak resis Bahan .berus. Bahan . Montaj Alat .kertas A4.gunting. dan KBKK Membuat Corak dan Rekaan.krayon. menggunakan bahanbahan cetak bagi menghasilkan karya dalam aktiviti menggambar.TKP.kertas lukisan. polisterin dan gam Pedagogi .Selendang Resis Membentuk dan Membuat Binaan 10 .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar . mempertingkatkan kemahiran mereka cipta secara kreatif.KBKK. warna air Pedagogi .lidi sate.

menghasilkan boneka gantung daripada bahan terbuang Alatan Membuat Boneka . memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar 12 . Alat Pertahanan Diri Alat . gam UHU. memahami cara menghasilkan perisai menggunakan bahan gantian. KBKK dan Pembelajaran Masteri 14 Membentuk dan Membuat Binaan .pisau.warna air dan kertas lukisan Pedagogi .Keindahan Alam Sekitar a.Bunga Orkid a. mengaplikasikan asas seni reka dalam menggambar c.kertas lukisan dan krayon Pedagogi . dan pen marker. mengetahui sesebuah poster adalah berkait rapat dengan kepentingan mesej yang ingin disampaikan melalui tulisan dan grafik b.kertas tebal (elephant card dsb ).contohcontoh poster Bahan . dan gam Pedagogi . menghasilkan corak (5 ) .TKP. menghasilkan poster d. kertas warna. botol. benang kait hitam. menghargai keindahan alam sekitar.Model Perisai a. Kontekstual.Boneka Gantung a. dan KBKK Alat .berus Menggambar 16 .gunting dan gambar perisai Bahan . Pedagogi . Poster Alat . batang ais krim. b. kemahiran percikan warna menggunakan berus gigi.kotak minuman. b.TKP dan KBKK 15 Mengenal Kraf Tradisional . menghasilkan gambar bunga orkid dengan warna yang menarik Percikan Membuat JUPSVJ/04 a. mengetahui bahagianbahagian perisai b. penutup botol.TKP. tali gasing .keratan gambar bunga orkid dan berus gigi Bahan .KBKK dan TKP Alat .gunting Bahan .

ICT Alatan .Hiasan Pintu Mobail Alat . Bahan . pemotong dawai dan tin minuman ringan. a. kotak dan reben Pedagogi .kertas warna (6 ) . pisau dan kotak Bahan .benang bulu kambing Pedagogi . Bahan . warna air. memahami dan menghasilkan alas hantaran Tenunan Alat . tali tangsi dan dawai Pedagogi .kertas lukisan.gunting. TKP dan Pembelajaran Masteri Menggambar . memahami konsep lipatan dan guntingan.Bingkai Gambar yang sesuai pada bingkai gambar b.gunting. KBKK dan Konstruktivi sme. memahami konsep mobail b. b.komputer dan pencetak Bahan .Alas Dulang Hantaran a.kertas warna.palet dan ubi kentang.Bangunan 21 a.kertas A4. menghias bingkai gambar dengan cetakan mudah. 20 Mengenal Kraf Tradisional . membina sebuah mobail secara kreatif lukisan. a.TKP.KBKK dan TKP Capan 18 Membentuk dan Membuat Binaan . menghasilkan gambar bangunan berdasarkan kreativiti serta unsurunsur persepsi dan perlakuan.KBKK. TKP.gunting . dakwat dan warna air Pedagogi . meneroka menggunakan perisian komputer dalam penghasilan gambar bangunan.Kontekstual. ICT dan KBKK Membuat Corak dan Rekaan JUPSVJ/04 Alatan Bahan . mempelbagaikan teknik penyusunan motif corak dan menghasilkan corak yang lebih kreatif c.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Corak dan Rekaan 17 . menghasilkan pemidang tenunan b.

lidi sate. memahami konsep capan b. Alatan Cetakan . kertas kaca(stained glass paper ). warna air. menghasilkan gambar dengan teknik cetakan d. TKP Membuat Corak dan Rekaan 36 . memahami cara membuat alas dulang dengan teknik lipatan dan guntingan c. Pedagogi .Hidupan Laut a.pisau. c. berus. warna dan kertas lukisan Pedagogi .gunting. mengetahui bahawa hidupan laut boleh dijadikan motif yang menarik. menghasilkan corak alas dulang melalui teknik lipatan dan guntingan.Alas Dulang b.kentang. Pedagogi . menyatakan bentukbentuk tanglung b. Konstuktivisme Menggambar 35 . KBKK dan BCB JUPSVJ/04 (7 ) . a. KBKK. .Alas Meja a. gam polisterin dan benang kasar.gunting Bahan .Tanglung Alatan Bahan Stabail .palet. daun dan ranting kayu.KBKK. menghasilkan tanglung berbentuk piramid Lipatan dan Guntingan Pedagogi .TKP. memahami konsep dan teknik cetakan.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 22 . muskin tape .kertas lukisan. KBKK dan Konstruktivisme Membentuk dan Membuat Binaan 23 .TKP.TKP. paku dan berus warna Bahan . menghasilkan corak yang menarik pada alas meja dengan teknik Capan Alat . mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c.

warna air. Pedagogi Konstruktivisme dan KBKK Alatan . 37 Topeng Serkup 38 Mengenal Kraf Tradisional . menghargai keris sebagai warisan Melayu.Sampul Hadiah a. menghasilkan cetakan motif geometri. warna air dan kentang Pedagogi . pisau. memahami cara menghasilkan keris menggunakan teknik simen fero.Gerai BuahBuahan Lukisan Alatan . playar. pisau dan bekas bancuh warna Bahan . memahami konsep model.berus lukisan. Alat Pertahanan Diri Menggambar 40 .mengetahui gabungan dan bahan yang sesuai serta proses dan teknik untuk menghasilkan lukisan pelbagai media.Keris Simen Fero a.TKP dan KBKK 41 Membuat Corak dan Rekaan .contoh lukisan Bahan . b. menghasilkan lukisan menggunakan gabungan media pensel dan pen dakwat. pen dakwat dan kertas lukisan Pedagogi . simen dan dawai Pedagogi .Topeng Serkup Hantu a.gunting dan pisau Bahan . paku (8 ) . ragum.kertas lukisan.pisau. memahami konsep cetakan.pensel. berus dan suratkhabar Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 capan Membentuk dan Membuat Binaan .kapas.TKP (verbal linguistik dan kinestatik).cat. b. Pembelajaran Masteri. menghias topeng serkup secara kreatif. gam dan kad manila. tali.gunting.KBKK dan TKP Membentuk dan Membuat JUPSVJ/04 a. Alatan . Cetakan Alatan .karung kertas. Alatan . b. KBKK kritis-mencirikan). menghasilkan topeng serkup. b. a.

mengetahui alat-alat bahan terpakai yang diperlukan. Pedagogi Konstruktivisme dan KBKK(kreatifmenjana idea) JUPSVJ/04 (9 ) . c. Membuat Model dan tukul Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 42 Binaan. .kotak. gam. kertas warna. membina sebuah model kenderaan secara kreatif. penutup botol dan dawai keras.Kenderaan Kereta b.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->