Anda di halaman 1dari 6

123, Jalan Satu Malaysia, Taman Nana, 96000, Sibu, Sarawak.

Saudari Nono, Menemui saudari yang kini berada di Switzerland dengan selamatnya. Adakah saudari sihat? Saya sihat. Saudari, Pada surat yang lepas, saudari minta saya menerangkan tempat-tempat yang menarik di tempat saya. Maafkan saya kerana lambat menulis surat kepada saudari. Saya ingin membalas surat saudari dengan segera tetapi saya terlalu sibuk dengan kerja kursus Bahasa Melayu. Sebenarnya, terdapat banyak tempat menarik dan memukau di Kuala Lumpur. Antaranya ialah Menara Berkembar Petronas atau KLCC. Menara setinggi 452 meter ini berjaya memukau hati sesiapa sahaja terutamanya ketika berkunjung pada waktu malam. Pemandangannya sungguh indah apabila disinari lampu-lampu yang berkelipan kerana saudari akan rasa seperti dalam syurga. Keindahan tamannya pula menjadi tumpuan pengunjung dan tempat tekreasi penduduk di sini terutamanya pada waktu cuti. Banyak remaja yang tidak menghargai keindahan pemandangan di sini sedangkan pelancong asing dari luar negara sanggup membelanjakan wang yang banyak untuk melancong di negara kita. Saudari, Selain KLCC, Putrajaya yang makmur ini menjadi pusat pentadbiran kerajaan Malaysia juga merupakan tempat yang patut dikunjungi oleh pelancong. Seni reka bangunan di sini sangat unik hasil gabungan seni reka Melayu dan Islam. Cantik bangunan-

bangunannya. Bagi pencinta alam semula jadi, terdapat Taman Wetland, Taman Botani dan Taman Warisan yang menyajikan keindahan alam dan ekosistem yang terpelihara. Tidak jauh dari Kuala Lumpur, terdapat pusat peranginan tanah tinggi iaitu Tanah Tinggi Cameron. Memang tidak dapat dinafikan bahawa suasana alam yang nyaman dan menyegarkan di sini menjadi tarikan pelancong. Para pengunjung boleh mengunjungi ladang, taman ros dan membeli pelbagai jenis bunga dan sayuran sambil menikmati pemandangan yang indah di sana. Saya dan keluarga pernah melawat ke Tanah

Tinggi Cameron. Kami mengambil gambar. Kami berseronok. Kuala Lumpur juga terkenal sebagai syurga membeli belah. Terdapat banyak gedung yang menawarkan pelbagai barangan berjenama seperti Mid Valley, Lot 10, Sogo dan sebagainya. Selain itu, terdapat tempat membeli belah yang bertaraf sederhana seperti Jalan Petaling dan Jalan Tunku Abdul Rahman. Barang-barangnya murah. Saya sering berjalan-jalan di Jalan Petaling bersama Evoi. Evoi kawan saya. Evoi guru. Sudah terang lagikan bersulu bahawa terdapat banyak tempat menarik di Kuala Lumpur. Kuala Lumpur merupakan satu tempat yang menarik tetapi bukan semua orang menghargai keindahannya. Berkunjunglah ke sini agar saudari dapat mengalami sendiri pengalaman yang sungguh menarik ini. Jika masa mengizinkan, saya akan membawa saudari berjalan-jalan di sekitar Kuala Lumpur. Setakat ini saja coretan saya. Semoga bertemu lagi di lain lembaran.

Bil 1 2

Contoh Ayat Evoi kawan saya Evoi guru

Pola Ayat FN+FN FN+FN

Kedudukan Ayat Perenggan ke-6, baris ke-5 Perenggan ke-6, baris ke-5

Bil 1 2

Contoh Ayat Kami mengambil gambar. Kami berseronok.

Pola Ayat FN+FK FN+FK

Kedudukan Ayat Perenggan ke-5, baris ke-6 Perenggan ke-5, baris ke-6

Bil 1 2

Contoh Ayat Saya sihat. Barang-barangnya murah

Pola Ayat FN+FA FN+FA

Kedudukan Ayat Perenggan pertama,baris ke2 Perenggan ke-6, baris ke-4

Bill 1 2

Contoh Ayat

Pola Ayat

Kedudukan Ayat Perenggan ke-4, baris ke-2 Perenggan ke-5, baris ke-5

Seni reka bangunan di sini sangat unik hasil FN+FSN gabungan seni reka Melayu dan Islam. Saya dan keluarga pernah melawat ke Tanah FN+FSN Tinggi Cameron

Bil 1 2

Contoh Ayat Adakah saudari sihat? Cantik bangunan-bangunannya

Jenis Ayat Ayat Tunggal ( Ayat Tanya) Ayat Tunggal Songsang) (

Kedudukan Ayat Perenggan pertama, baris ke-2

Ayat Perenggan ke-4, baris ke-3

Bil 1

Contoh Ayat Saya ingin membalas surat saudari dengan segera tetapi saya terlalu sibuk dengan kerja kursus Bahasa Melayu. Banyak remaja yang tidak menghargai keindahan pemandangan di sini sedangkan pelancong asing dari luar negara sanggup membelanjakan wang yang banyak untuk melancong di negara kita.

Jenis Ayat Ayat majmuk berlawanan Ayat majmuk berlawanan

Kedudukan Ayat gabungan Perenggan ke-2, ayat ke-3

gabungan Perenggan ke-3, ayat ke-7

Bil 1 2

Contoh Ayat Terdapat banyak tempat menarik dan memukau di Kuala Lumpur. Para pengunjung boleh mengunjungi ladang, taman ros dan membeli pelbagai jenis bunga dan sayuran sambil menikmati pemandangan yang indah di sana.

Jenis Ayat Ayat majmuk berurutan Ayat majmuk berurutan

Kedudukan Ayat gabungan Perenggan ke-4, baris pertama gabungan Perenggan ke-5, baris ke-3

Bil 1 2

Contoh Ayat

Jenis Ayat

Kedudukan Ayat

Taman Warisan yang menyajikan keindahan alam Ayat majmuk pancangan relatif Perenggan ke-4, baris ke-5 dan ekosistem yang terpelihara. Selain KLCC, Putrajaya yang makmur ini menjadi Ayat majmuk pancangan relatif Perenggan ke-4, baris pusat pentadbiran kerajaan Malaysia. pertama

Bil 1

Contoh Ayat Memang tidak dapat dinafikan bahawa suasana alam yang nyaman dan menyegarkan di sini menjadi tarikan pelancong. Sudah terang lagikan bersulu bahawa terdapat banyak tempat menarik di Kuala Lumpur.

Jenis Ayat Ayat majmuk komplemen Ayat majmuk komplemen

Kedudukan Ayat pancangan Perenggan ke-5, baris ke-2

pancangan Perenggan pertama

ke-

7,

baris

Bil 1

Contoh Ayat Menara setinggi 452 meter ini berjaya memukau hati sesiapa sahaja terutamanya ketika berkunjung pada waktu malam. Jika masa mengizinkan, saya akan membawa saudari berjalan-jalan di sekitar Kuala Lumpur.

Jenis Ayat Ayat majmuk keterangan Ayat majmuk keterangan

Kedudukan Ayat pancangan Perenggan ke-3, baris ke-2

pancangan Perenggan ke-7, baris ke-3

Bil 1

Contoh Ayat

Jenis Ayat

Kedudukan Ayat Perenggan ke-3, baris ke-4

Pemandangannya sungguh indah apabila disinari Ayat majmuk campuran lampu-lampu yang berkelipan kerana saudari akan rasa seperti dalam syurga Kuala Lumpur merupakan satu tempat yang Ayat majmuk campuran menarik tetapi bukan semua orang menghargai keindahannya.

Perenggan ke-7, baris ke-2