Anda di halaman 1dari 2

Latihan Tatabahasa BM Tingkatan 1 3 Lengkapkan Penjodoh Bilangan yang tepat dalam ayat yang berikut: 1. 2. 3. 4. 5.

. Saya membelikan adik se___________ pena. Budin menghadiahi tunangnya se____________ cincin. Ayah memiliki lima ___________ sawah. Ibu membeli dua __________ durian di pasar. Ramesh membelikan Rani se_________ anggur.

Gariskan Kata Hubung Berpasangan dalam ayat majmuk yang berikut: 1. Baik lelaki mahupun perempuan mempunyai hak yang sama. 2. Buku ini berguna bukan saja bagi para pelajar tetapi juga bagi para guru. 3. Cerita itu entah betul entah tidak. 4. Jangankan ibu, ayah pun tak larat mengangkat batu giling yang berat itu. 5. Ayah saya makin tua makin kerap sakit.

Lengkapkan ayat yang berikut dengan Kata Ganda Berentak/Bersajak: 1. Jalan raya itu ______________kerana ketumpahan minyak pelincir. 2. Adik-beradik Mazni ______________ belaka. 3. Sayur-sayuran yang dipetiknya _____________. 4. Pakaiannya kelihatan ______________ saja. 5. Sekeliling istana itu _______________ disinari lampu-lampu yang dipasang untuk menyambut kedatangan para tetamu. 6. Pakaian pengemis itu ________________ . 7. Dengan _______________ dia berlalu dari situ. 8. Perasaannya ________________setelah melihat rumahnya dijilat api. 9. Sorakan penonton menjadikan suasana di situ _____________ . 10. _____________ saja rambut Munah selepas dia bangun tidur.

Jawapan: Set I: batang, bentuk, bidang, biji dan gugus. Set II: baik...mahupun, bukan saja...tetapi juga, entah...entah, jangankan...pun, makin...makin. Set III: licin-licau, ramah-tamah, segar-bugar, serbah-serbih, terang-benderang, compang-camping, gopoh-gapah, gundah-gulana, hingar-bingar dan kusutmasai.

Anda mungkin juga menyukai