Anda di halaman 1dari 2

PANITIA EKONOMI ASAS SMK JELAI (F)

PENGENALAN
Visi dan Misi Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) adalah untuk melaksanakan sistem pendidikan guru yang bertaraf dunia mengikut acuan Malaysia bagi memenuhi aspirasi pendidikan negara. Standard Guru Malaysia (SGM) yang telah dibangunkan oleh KPM adalah untuk bertujuan untuk melahirkan guru permulaan yang berkualiti, mempunyai tahap amalan profesionalisme keguruan, berpengatahuan dan berkemahiran. Justeru, perkongsian ilmu bersama Guru Cemerlang Ekonomi Asas diharapkan dapat membantu guru dan pelajar dalam menguasai teknik menjawab soalan peperiksaan Ekonomi Asas dan seterusnya dapat meningkatkan prestasi pelajar dalam peperiksaan SPM. Selain itu juga, guru juga dapat meningkatkan kemahiran dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

OBJEKTIF BENGKEL DAN TEKNIK MENJAWAB


i. Memastikan guru dan pelajar yang terlibat mendapat pendedahan berkaitan teknik menjawab soalan peperiksaan ii. iii. Mempertingkatkan pengatahuan guru dalam teknik pengajaran Ekonomi Asas Hasil daripada bengkel dan teknik menjawab tersebut, pelajar yang terlibat dapat menyebarkan ilmu tersebut pada rakan-rakan yang lain.

PENCERAMAH
Nama : Pn. Norma bt Ahmad Jawatan : Guru Cemerlang Ekonomi Asas SMK Puteri, Seremban

KUMPULAN SASARAN
Guru mata pelajaran Ekonomi Asas dan enam (6) orang pelajar cemerlang

AKTIVITI
7:30 9:30 pg 9:30 pg 9:45 pg 10:00 11:30 pg : Guru dan pelajar bertolak dari SMK Jelai (F) : Anggaran sampai ke SMK Puteri : Serapan pagi : Bengkel dan teknik menjawab

PANITIA EKONOMI ASAS SMK JELAI (F) 11:30 11:45 pg 11:45 12:45 tgh 12:45 tgh 01:00 ptg 01:30 ptg 01:45 03:45 ptg : Rehat : Bengkel dan teknik menjawab : Rumusan/penutup : Makan tengahari : solat zuhur dan bersurai : Anggaran sampai ke SMK Jelai (F)

BUTIRAN KEWANGAN
BIL 1 2 3 5 ITEM KUANTITI Saguhati penceramah 1 orang Makan pagi 7 orang Makan tengahari 7 orang Minyak kereta (pergi & balik) 180 KM JUMLAH KESELURUHAN SEUNIT (RM) 2.50 5.00 JUMLAH (RM) 200 17.5 35 50 302.5

PENUTUP
Diharapkan pelajar yang terlibat dapat menyebarkan ilmu yang diperoleh kepada rakan-rakan apabila balik daripada berbengkel dan guru yang terlibat dapat meningkatkan kemahiran dalam sesi pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas.

Disediakan oleh :

Disahkan oleh:

____________________________ (ABDOL RAHIM BIN AHMAD) Ketua Panitia Ekonomi Asas, SMK Jelai (F)

______________________________