Anda di halaman 1dari 2

Checkpoint 1 Pembayang: Jom bereksperimen (Makmal Sains 2) Tugasan : Aktiviti menyukat dan mengukur pengukuran isipadu cecair pengukuran

an panjang( garis lengkung dan garis lurus) pengukuran luas pengukuran suhu Alatan: Pipet, pam, bikar berisi air 250 ml, benang- 6, pembaris plastik-6, gambarajah peta, thermometer.

Checkpoint 2 Pembayang: Berdiri tegak apabila menyanyikan lagu Negaraku (Dewan terbuka) Tugasan : Peserta dikehendaki memadankan gambar simbol dengan penerangan. 1-mudah terbakar 2- toksik dan beracun 3- menghakis 4- dan sebagainya.

Checkpoint 3 Pembayang : Laluan ilmu (Perpustakaan) Tugasan 3 : Membuat roket origami Menyediakan bahan untuk tugasan Peserta diberikan sekeping kertas A4 dan dikehendaki mereka roket dengan melipat kertas tersebut. Seorang wakil dari setiap sekolah dikehendaki membentangkan hasil rekaan masing-masing dan seterusnya melancarkan roketnya melalui aras 2 asrama lelaki kearah bawah. Pemenang ditentukan berdasarkan masa yang paling lama bagi roket mendarat. Peserta dikehendaki mengubahsuai roket dengan menggunakan kertas itu sahaja. Setiap kumpulan hanya dibenarkan mencuba sebanyak 2 kali sahaja.

Alatan: Kertas A4 berwarna 2 keping, gunting, kertas, gam

Checkpoint 4 Pembayang: Bila lapar perlukan dapur untuk memasak (bengkel masakan) Tugasan: Menyediakan sandwic dan membuat pengelasan makanan Arahan tugasan: Peserta dikehendaki menyediakan sandwich 2 keping setiap seorang menggunakan bahan-bahan yang disediakan dan diarahkan untuk makan sehingga habis sebelum diberi kad tugasan. Peserta dikehendaki menjawab soalan - mengelaskan jenis makanan kepada kelas makanan dan fungsi setiap kelas makanan yang dinamakan. Bahan diperlukan: Roti, sardin, cawan plastik, air mineral Checkpoint 5 Pembayang : Sukan di Malaysia (gelanggang sepak takraw) Tugasan :AKTIVITI 5 MENAMAKAN TUMBUHAN HERBA 1. Membuat kad tugasan di checkpoint. Peserta dikehendaki menyenaraikan tumbuhan herba yang digunakan dalam masakan dengan nama tempatan dan nama saintifik seberapa maksimum yang diperolehi.

Checkpoint 6 Pembayang:Sementara menunggu loceng persekolahan berbunyi, penuhi masa anda di sini.(balai zaba) Tugasan: Membina menara ajaib Peserta dikehendaki membina sebuah menara yang boleh menampung setengah gelas cawan yang berisi air Peserta dibekalkan dengan straw, lidi sate dan gelang getah untuk digunakan bagi merekacipta menara tersebut. 2. Menyediakan kriteria pemarkahan untuk dinilai bagi penghakiman Pelajar akan diberi penanda(sticker) sebagai bukti melalui checkpoint selepas melakukan tugasan Alatan: Straw minuman,lidi sate,gelang getah,cawan plastik berisi setengah gelas air