Anda di halaman 1dari 87

BONUS UBAH HIDUP

Hakcipta Terpelihara © 2017 JUTAWANAPP.COM

Tiada sebarang bahagian di dalam buku ini boleh di keluarkan semula, di jual semula, diedarkan, di cetak semula, diedar secara percuma atau diedar sebagai bonus tanpa kebenaran dari pihak saya. Saya tidak akan teragak- agak mengambil tindakan undang-undang hingga ke tahap yang paling maksimam kepada mana-mana pihak yang melanggar hakcipta saya ini.

Segala maklumat yang terkandung di dalam buku panduan ini adalah tepat pada masa ia dihasilkan. Saya sebagai penerbit buku ini tidak dapat mengambil sebarang tanggung jawab atau risiko jika berlaku sebarang kerugian atau kesan negatif akibat dari penggunaan buku panduan ini.

ISI KANDUNGAN

Bab

1

Menggunakan Buku Panduan

Bab 2

Pengenalan

Bab 3

Prinsip Satu Penguasaan Minda

Bab 4

Prinsip Kedua Matlamat Hidup

Bab 5

Prinsip Ketiga Penguasaan Diri

Bab 6

Prinsip Keempat Displin Diri

Bab 7

Prinsip Kelima Penguasaan Masa

Bab 8

Prinsip Keenam Berkhidmat Untuk Orang Lain

Bab 9

Prinsip Ketujuh Kehidupan Sempurna

Bab 10

Berkongsi Sistem Hidup Ini

Bab 11

PENUTUP

BAB 1 MENGGUNAKAN BUKU PANDUAN

Ikuti strategi berikut dalam membaca dan mempelajari buku panduan ini

Saya telah menulis sebuah buku panduan yang lengkap bukan semata-mata sebagai panduan untuk anda mengubah hidup sama seperti saya. Tetapi juga sebagai cara saya sendiri mengumpulkan semua yang saya telah pelajari dan gunakan dan masukkan ke dalam sebuah buku supaya saya sendiri boleh membacanya dan mengingati semula teknik- teknik yang saya sendiri telah gunakan ini.

Jadi lakukan dan ikuti strategi-strategi untuk membaca buku panduan lengkap ini seperti di bawah:

1. Baca Semuanya

Anda perlu membaca dan mengikut semua yang disuruh di dalam buku ini. Penting untuk anda membaca semua dan tidak tertinggal apa-apa prinsip di dalam buku ini. Kerana jika anda tertinggal satu prinsip atau satu tool atau exercise yang saya ceritakan di dalam buku ini, anda mungkin tidak akan mencapai keputusan yang saya telah perolehi dengan menggunakan teknik-teknik ini. Ia perlu di baca dan di lakukan keseluruhnya.

2. Baca Berulang Kali

Saya ingin meminta anda untuk membaca buku panduan ini berulang kali. Mungkin setiap 2 atau 3 hari, anda kembali membacanya. Saya akan cuba untuk tidak menulis terlalu panjang tetapi akan pastikan idea yang saya ingin sampaikan anda dapat faham. Tetapi anda perlu baca berulang kali.

3.

Bawa Ke Mana-Mana

Sila ke pejabat anda atau ke mana-mana kedai fotokopi atau kedai print untuk cetak buku ini ke dalam format fizikal supaya anda boleh mudah bawa ke mana-mana dan terus membacanya dari masa ke semasa pada bila-bila masa dan di mana-mana. Anda juga boleh save fail PDF ini ke dalam Smartphone atau Tablet anda supaya senang dibaca pada bila-bila masa. Ini untuk memenuhi kriteria supaya anda dapat baca berulang-ulang. Jadi, cetak atau save buku ini ke telefon Smartphone anda.

4. Baca Ikut Turutan

Saya juga ingin meminta anda untuk membaca ikut turutan muka surat dan tidak membaca bahagian yang anda suka dan kembali ke belakang. Saya risau ini akan menjejaskan kefahaman anda dalam menggunakan teknik-teknik saya. Saya telah susun buku ini supaya anda faham dulu satu-satu prinsip sebelum membaca prinsip seterusnya. Jika anda baca sana-sini, ia akan mengakibatkan anda keliru. Secara rumusan, baca ikut turutan.

5. Buku Ini Adalah Sebuah Sistem

Teknik ini sebenarnya adalah satu sistem yang akan mengubah hidup anda. Ia bukan satu jalan yang cepat memasuki apa-apa program pelaburan skim cepat kaya yang memberikan pulangan atau keuntungan dalam sekelip mata. Bagaimanapun, jika anda mengikuti sistem yang saya telah bentangkan di dalam buku panduan ini, ada beberapa tools yang anda boleh gunakan untuk dapat duit dalam sekelip mata. Ia memang tidak mustahil dan memang telah digunakan oleh ramai di dunia. Saya meminta anda untuk membaca buku ini secara keseluruhannya untuk

mempelajarinya dan menggunakannya untuk mengubah hidup anda. Ingat, buku panduan ini adalah satu sistem hidup orang yang berjaya.

6. Jangan sangsi atau malas

Keluhan yang biasa saya dengar ialah “saya dah pernah dengar dan mencuba tetapi ia tidak berjaya”. Jangan sangsi kerana saya sendiri telah gunakan sistem ini dan ia telah mengubah hidup saya. Jika saya sendiri telah gunakan sistem ini, tidak masuk akal mengapa ia tidak boleh menjadi untuk diri anda. Jangan juga malas atau susah hendak melakukan ini. Anda hanya perlu lakukan buat pertama kali sekali sahaja. Sebaik anda lakukan buat pertama kalinya, anda tidak akan ada masalah lagi melakukannya selepas itu.

Baiklah selamat membaca dan diharap anda juga boleh berjaya mengubah hidup sama seperti saya.

Bersama buku ini saya sertakan sekali template-template berikut:

1. Slide Powerpoint Template Buku Impian

2. Word Template Journal

3. Excel Spreadsheet Template To Do List

4. Excel Spreadsheet Template Jadual Harian

5. Excel Spreadsheet Template Carta GANTT

6. Word Template Ayat Marketing

7. Excel Spreadsheet Menu Makanan Harian

Anda sebenarnya perlu membina pelan-pelan template anda sendiri. Ini diberikan kepada anda sebagai contoh untuk memudahkan dan mempercepatkan proses menghasilkan pelan anda sendiri. Jangan tiru bulat-bulat kerana anda sendiri perlu memilih perjalanan hidup anda sendiri. Bina sendiri, hanya gunakan segala template atas ini sebagai contoh untuk anda.

BAB 2 PENGENALAN

Terima kasih kerana telah membuat keputusan yang paling bijak dalam hidup anda iaitu membeli buku panduan ini. Saya sebelum ini, cuba menghabiskan masa kadang-kadang antara 2 atau 3 jam menceritakan kesemua teknik-teknik ini kepada kawan-kawan yang saya telah jumpa tetapi masih juga belum cukup dan tidak berpuas hati dalam penjelasan saya itu.

Oleh itu, saya menulis buku ini supaya saya dapat letakkan semua teknik-teknik ini secara keseluruhannya dan dengan jelas 100%. Saya inginkan buku panduan ini dapat memberikan panduan kepada isteri saya, kaum keluarga saya, kawan-kawan dan sesiapa di luar sana.

Sejarah Hidup Saya

Kehidupan saya dulu memang lain dari yang sekarang. Sering terumbang-ambing dan tiada arah tujuan. Saya biasa mendengar bermacam-macam panduan atau galakan saya dapat dari orang ramai bahawa anda mesti ada matlamat yang jelas dalam hidup. Tetapi matlamat saya ketika itu hanya mudah dan terlalu simple sekali saya mahu gembira, mahu berhenti kerja dan bersara muda dan tidak lakukan apa-apa lagi dah selepas ini.

Bagaimanapun, matlamat ini nyata kurang jelas dan akibat itu kehidupan saya juga sendiri kurang terang apa sebenarnya & ke mana arah tujuan saya.

Saya menjadi malas dan tidak dapat lakukan apa-apa dalam kehidupan ini. Kadang-kadang saya biarkan sahaja dunia ini mengambil-alih kehidupan saya ini, mereka menolak saya ke kiri dan ke kanan, ke depan dan belakang. Saya ikut sahaja buta-buta apa yang disuruh. Kadang-kadang saya pergi ke seminar-seminar preview guru di Malaysia dan berapi sekejap

semangat tetapi kembali pudar dalam masa hanya 1 hari. Saya tidak gembira dengan kehidupan saya ketika itu dan sudah seolah-olah tidak faham apa erti kehidupan ini sebenarnya. Duit sentiasa kena keluar sana-sini dan tidak pernah merasai apa-apa keseronokan dari membelanjakan duit yang bukan banyak mana pun ketika itu. Kadang-kadang apabila keluar jalan-jalan membelanjakan duit yang banyak tetapi balik rumah seolah-olah macam tidak tahu apa yang tekah dapat setelah menghabiskan duit jalan-jalan tersebut.

Pagi juga merupakan seksaan yang teramat sangat untuk bangun. Rasa macam mengapa aku perlu harungi dunia ini untuk sehari lagi. Tidak ada apa-apa semangat untuk bangun tidur lagi. Suka masuk tidur tetapi bila tidur tidak nyenyak dan kadang-kadang berjam-jam otak bermain-main memikirkan masalah hidup dan dunia atas katil.

Pekerjaan saya seolah-olah neraka di dunia. Saya melaluinya tanpa merasa apa-apa lagi. Ada juga hari-hari yang produktif dapat menyelesaikan kerja tetapi 90% masa di tempat kerja hanya kosong. Memadamkan kebakaran operasi tempat kerja. Apabila bos minta sesuatu saya lakukan. Apabila teman kerja meminta sesuatu saya memberi. Sudah tiada strategi atau rancangan masa depan untuk kerjaya lagi dah. Dalam pada itu, selalu risau dengan masa depan saya dan keluarga. Sentiasa risau dibuang kerja. Risau tidak dapat berikan anak isteri makanan dan tempat berteduh secukupnya. Gaji yang diperolehi juga seolah-olah macam dah takde apa-apa. Dapat dan bayar bil, dan habis begitu sahaja cepat sekali. Tidak dapat merasai apa-apa nikmat dari segala masa yang dikorbankan di tempat kerja. Disuruh kadang-kadang untuk melakukan perkara yang kejam terhadap orang lain semata-mata untuk sesuap nasi. Saya bukan lagi pendamkan semua ini di dalam hati saya. Tetapi

saya seolah-olah sudah tiada ada apa-apa lagi perasaan mengenainya.

Untuk menambahkan derita saya, badan saya seolah-olah sentiasa tiada tenaga. Saya juga dalam kategori overweight dan juga telah dapat penyakit kencing manis kerana pemakanan yang tidak terkawal dan juga kerana stres melampau di dalam hidup ini. Kadang-kadang 50% dari stres

datang kerana tidak mencapai apa yang kawan-kawan lain telah capai dalam hidup ini. Setiap kali masuki Facebook dan melihat kehidupan kawan-kawan saya merasa seolah-olah ada banyak kepincangan dalam kehidupan saya ini. Sudah

sehari pun tidak bersenam sedangkan

semasa muda dulu merupakan seorang atlit wakil sekolah.

hampir 10 tahun

SEMUANYA BERUBAH

Semuanya berubah satu hari selepas menjumpai seorang kawan saya. Saya hairan sekali melihat kawan saya ini yang bukan sahaja memang telah berjaya dalam perniagaan dan kerjaya hidupnya dan mempunyai banyak wang. Tetapi yang lebih mengkagumkan ialah dia nampak bertenaga sekali dan bercakap dengan cukup positif tentang segala-galanya. Dia juga kuat berjenaka membuatkan saya terbahak-bahak tidak

henti dalam perbualan kami. Badannya cukup solid sekali dan perut flat berbanding saya yang sudah jauh boroi. Yang hairan sekali ialah umur kami sama ketika itu, tetapi dia

nampak jauh lebih muda saya pada pandangan saya.

hampir 10 tahun lebih muda dari

Dari situ saya mula mempelajari segala-galanya dari dia dan juga saya gabungkan pelbagai teknik lain yang saya telah pelajari selama ini yang memang nampak kesamaan seperti yang dia telah cerita.

Semenjak itu, kehidupan saya berubah 360 darjah. Saya rasa diri semakin sihat, duit memanjang masuk, tiada kerisauan lagi mengenai masalah kewangan atau masalah diri. Saya rasa cukup yakin dengan diri dan dunia ini. Saya semakin sihat dan boleh sehingga memasuki larian maraton. Saya juga sekarang sentiasa gembira dan positif mengenai dunia dan mahu sentiasa memberitahu semua teknik-teknik ini kepada sesiapa yang saya dapat jumpa. Ada satu teknik yang saya guna memang benar-benar menjadi dan ajaib sekali. Saya akan cerita dengan lebih lanjut selepas ini supaya tidak menimbulkan kekeliruan apabila menceritakannya terlebih dulu di bab pengenalan ini.

Anda Perlu Suatu Sistem Kehidupan

Apa yang saya telah pelajari untuk melakukan apa-apa anda perlukan satu sistem tetap yang anda perlu ikuti bulat-bulat. Walaupun anda berasa malas ataupun anda boleh melebihi daripada sistem itu, pastikan anda tetap pendirian dan ikuti sistem kehidupan ini.

Saya berikan contoh, dulu saya memang sukar sekali untuk lakukan larian marathon ataupun sekadar mencapai 30 minit larian tanpa henti-henti. Kemudian, satu hari saya membeli sebuah buku bagaimana untuk lari oleh Dummies. Ia mengajar satu sistem iaitu di namakan running plan. Dalam running plan ini, anda perlu lari dan berjalan ikut masa yang ditetapkan dan ia mula sedikit demi sedikit sehingga larian saya makin lama setiap minggu. Akhirnya, saya berjaya mencapai larian 30 minit tanpa henti-henti ini. Dari situ saya belajar, sudah hampir 20 tahun saya mencuba untuk lakukan larian marathon tidak henti-henti selama 30 minit tetapi sentiasa gagal, walaupun hampir setiap hari cuba melatih diri. Rupanya, hanya kerana satu sistem mudah yang diceritakan dalam 4 muka surat sahaja menyelesaikan masalah ini. Oleh

itu, sama seperti larian saya tadi, saya andaikan saya memerlukan satu sistem yang tetap dan tidak berubah-ubah yang perlu saya ikuti setiap hari secara tetap.

Buku ini adalah mengenai sistem kehidupan ini. Ini adalah sistem kehidupan saya dan hari ini saya ingin berkongsi rahsia sistem kehidupan saya ini.

Saya tulis buku ini untuk panduan saya sendiri

Seperti yang saya telah cerita sebelum ini, saya tulis buku ini hanya sebagai panduan untuk diri saya sendiri supaya saya dapat tuliskannnya secara nyata dan saya dah lihat kembali siang dan malam dan baca dari mana-mana. Tetapi saya juga menulis ini supaya dapat sampaikan idea saya ini kepada isteri dan keluarga dan kawan-kawan saya. Kemudian, sebagai panduan untuk sesiapa sahaja seperti anda di luar sana. Di harap anda juga mendapat manfaat sama seperti saya dapat darinya.

Jangan Tergesa-gesa

Di akhir bab nanti saya akan memberikan anda satu jalan untuk cepat menjana pendapatan. Tetapi itu bukan penyelesainnya. Mencari pendapatan yang cepat bukan penyelesaiannya. Jika anda betul-betul baca segala apa yang saya cerita dalam buku ini, anda akan dapat sendiri mencari segala macam cara untuk mendapat pendapatan yang cepat.

Baca kesemua isi kandungan buku ini dan praktikkannya.

ANDA JUGA BOLEH LAKUKANNYA

Saya yakin anda juga boleh lakukannya. Jika saya boleh lakukannya, anda juga boleh. Mengapa tidak? Teknik ini bukannya susah mana dan sesiapa sahaja boleh lakukan.

Bagaimanapun, ia memerlukan hanya sedikit “will poweratau kekuatan diri untuk melakukannya terutamanya untuk beberapa strategi yang saya akan cerita selepas ini.

Mulakan membaca dan habiskannya cepat!

BAB 3 PENGUASAAN MINDA

Prinsip pertama yang anda perlu kuasai adalah menguasai minda anda dengan sentiasa berfikiran positif dalam segala-galanya. Lihat sesuatu yang negatif yang telah berlaku dalam kehidupan anda sebelum ini sebagai sesuatu yang boleh dipelajari dan gunakan sebagai pengajaran untuk masa depan dan oleh itu ia adalah sesuatu yang positif sekali kerana ia akhirnya boleh di gunakan di masa depan untuk keuntungan yang lebih.

Dalam dunia ini tiada yang negatif sebenarnya. Mungkin sesuatu kecelakaan yang berlaku seperti kemalangan, kebakaran, kerugian duit nampak seperti negatif tetapi bila anda lihat kembali, di masa akan datang anda akan lihat ini positif sekali kerana ia telah memberikan pengajaran untuk kehidupan anda. Jadi anda perlu anggap segala-galanya sebagai sesuatu yang positif.

Saya berikan satu contoh. 15 tahun lalu saya telah melakukan sebuah pelaburan hartanah di kawasan yang tidak strategik dan telah melakukan sebuah pelaburan yang terburu-buru. Akibatnya saya kerugian hampir RM200,000 kerana pelaburan hartanah ini. RM200K ini dalam bentuk tunai. Tunai duit muka, tunai dari KWSP dan tunai dari bayaran bulanan terkumpul saya. Jika dilihat sekali imbas mungkin nampak sesuatu yang terlalu teruk dan kerugian yang besar sekali dan dianggap sesuatu yang negatif. Saya boleh bayangkan apa boleh buat dengan duit sebanyak itu ketika itu, mungkin boleh pergi jalan-jalan ke Eropah dan lain-lain atau mungkin boleh dilaburkan ke dalam perniagaan. Tetapi, oleh kerana kerugian RM200K ini, saya dapat belajar segala selok-belok pelaburan hartanah. Saya juga sudah dapat merasai segala kesengsaraan dan tidak akan melakukan lagi pelaburan terburu-buru seperti ini. Dan selepas itu, saya lakukan satu lagi pelaburan hartanah dan dapat keuntungan sebanyak RM500K darinya. Jika saya tak hilang RM200K, mungkin

saya tidak akan dapat pulangan pelaburan hartanah yang jauh lebih banyak sebanyak RM500 ribu ini.

Jangan biarkan satu saat pun fikiran negatif meresap ke dalam minda anda. Sentiasa jaga minda anda dan buang semua yang negatif dan gantikan dengan yang positif. Pemikiran negatif ini adalah seperti penyakit virus yang berjangkit. Mula-mula kecil tetapi lama-lama ia akan merebak dan menjadi lebih teruk. Akhirnya ia akan berjangkit pula kepada orang lain.

Berikut adalah TIGA teknik yang anda perlu gunakan untuk membuang semua negatif dari minda anda:

1. Gantikan Negatif Dengan Positif

Jika anda tiba-tiba terfikir sesuatu yang negatif atau tiba-tiba anda sudah mula hilang keyakinan diri, mula-mula tahu apa yang anda fikir ini adalah sesuatu yang negatif. Anda patut membawa sebuah buku nota yang kecil dan bawa ke mana- mana. Bawa ia ke tepi tempat tidur anda, bawa ke dalam bilik air dan lain-lain. Kemudian, tanda yang anda telah fikir sesuatu yang negatif. Sebelum anda tidur, lihat berapa fikiran negatif yang telah cuba memasuki minda anda. Kemudian, cari dalam pengalaman anda hari yang paling bahagia dan paling menyeronokkan untuk diri anda. Bayangkan dalam minda anda seolah-olah hari ini terjadi kembali. Sebagai contoh, antara hari yang saya cukup gembira sekali adalah semasa saya muda, cergas dan kurus, pergi jalan-jalan di Eropah, pergi ke Paris dan lain-lain. Ingat kembali masa- masa ini, ingat kembali segala kenangan sama seperti anda lalui dulu. Anda pasti dapat padamkan terus apa-apa perkara negatif yang anda fikirkan pada waktu itu.

2.

LIMA minit meditasi

Pagi-pagi selepas bersembahyang Subuh bagi yang beragama Islam, lakukan perkara berikut. Bagi yang bukan beragama Islam, lakukan terus teknik ini. Pandang pada suatu objek seperti gambar alam sekitar atau apa-apa objek dan tumpukan perhatian anda sepenuhnya pada objek tersebut. Jangan fikirkan apa-apa yang luar. Buangkan segala pemikiran luar. Lupakan tentang kesesakan lalulintas yang anda perlu harungi selepas ini, lupakan tentang anak yang perlu dihantar atau meeting yang anda perlu hadiri pagi ini. Buang semua sekali pemikiran. Setiap kali fikirkan luar datang, tumpukan kembali fokus anda kepada objek tersebut. Lakukan ini selama 5 minit sahaja setiap pagi. Ia nampak mudah sekali, tetapi apabila anda mencubanya, bukan semudah yang di sangka. Jika anda dapat mengawal dan fokus kepada objek tersebut bermaksud anda boleh mengawal minda anda selepas ini. Lakukan ini sampai bila- bila pada tempat yang sama semasa tiada orang dan senyap sekali dan pada waktu yang sama setiap hari termasuk hujung minggu, hari cuti dan lain-lain. Jika bercuti ke mana- mana, lakukan di bilik hotel anda atau di mana-mana pada waktu yang sama.

Anda perlu pastikan anda lakukan ini selama 30 hari atau sebulan supaya anda biasa dengan latihan minda ini.

3. Mimpi Diri Yang Sempurna

Pagi-pagi selepas meditasi ini, habiskan 20 minit dengan muzik meditasi dan tutup mata, tarik nafas panjang keluar dan masuk. Muat turun muzik meditasi dari Youtube. Setelah jiwa anda benar-benar tenang, mula bayangkan dengan jelas sekali yang anda merupakan orang yang sempurna, mempunyai badan yang sempurna tanpa penyakit, mental

yang kuat, mempunyai kehidupan yang sempurna selepas ini. Bayangkan seolah-olah ia benar-benar terjadi. Rasakan seperti ia benar, lihat keliling dan lihat diri anda dalam mimpi di siang hari ini. Letak alarm clock selama 20 minit. Kemudian bangun dari mimpi ini dan mengeliat badan dan mulakan hari anda dengan penuh semangat sekali.

Jadi…

Secara kesimpulan lakukan 3 teknik ini untuk membersihkan minda anda dari segala yang negatif. Pemikiran yang negatif akan membelenggu hidup anda. Saya boleh berikan satu contoh: Dulu saya sudah hampir untuk mencapai pemikiran yang bersih positif dan mula menampakkan hasil dalam kerjaya saya. Malangnya, hanya satu malam sahaja, tiba-tiba tak pasal-pasal saya mula terfikir benda-benda negatif yang tidak sepatutnya seperti penyesalan kepada perkara yang lepas dan tiba-tiba ia terus beranak dan hinggap kepada segala-galanya. Esok paginya saya dah mula susah bangun tidur dan sudah tidak bermaya dan tidak mahu pergi kerja dan terus minta MC. Pada hari itu, sehari suntuk saya habiskan masa atas katil tidur sahaja semata-mata kerana patah semangat. Patah semangat kerana saya membiarkan satu saat pemikiran negatif kecil meresap ke dalam minda saya. Oleh itu, ini lah prinsip pertama yang anda perlu lakukan. Buang yang negatif dan ganti dengan positif. Jaga minda anda dengan baik-baik.

BAB 4 MATLAMAT HIDUP

Prinsip kedua yang anda perlu kuasai sekarang ialah mempunyai hidup yang bermatlamat. Dulu saya biasa mendengar ramai orang kata apa sebenarnya yang kita mahu adalah sebuah hidup yang bahagia dan gembira tanpa perlu lakukan apa-apa. Saya melihat ramai rakan-rakan kerja senior yang selama saya bekerja dengan mereka mempunyai matlamat untuk pencen pada umur 55 tahun dan ambil duit KWSP mereka sebanyak RM1 juta dan hidup dengan duit dividen ASB, Tabung Haji dan lain-lain dan duduk saja di rumah tidak lakukan apa-apa dan rehat menonton televisyen sepanjang hari. Ini adalah resipi untuk mereka mati cepat sebenarnya. Kebanyakan mereka sebaik bersara, dalam setahun sahaja dapat pelbagai penyakit seperti sakit jantung dan lain-lain. Ada seorang kawan saya, meninggal terus dalam masa 1 tahun selepas dapat duit KWSP dia. Ini adalah kerana selama bertahun-tahun bekerja dia meletakkan matlamat bahawa sebaik dia pencen dan dapat duit KWSP dia, bermakna dia telah mencapai apa yang di ingini dalam dunia dan cukuplah setakat itu. Apa yang nak dikejar lagi. Memang betul, dapat sahaja apa yang di hajati, terus boleh meninggalkan dunia ini.

Ada juga rakan yang berasa cukup stres dan boring sekali duduk rumah. Mereka mencari jalan untuk kembali ke dunia

setiap hari, lebih rela dimarahi bos dari duduk di

rumah. Ada seorang rakan kerja saya dulu, walaupun bersara sebagai seorang manager atasan, tetapi setelah beberapa tahun bersara sudah tak tahan duduk rumah. Walaupun duit masih banyak dari simpanan dan KWSP, tapi dia pernah menceritakan kepada saya dia kadang-kadang ada “suicidal thoughtatau keinginan/pemikiran untuk bunuh diri. Ini walaupun dengan segala duit di dalam dunia ini, dia lebih rela datang kembali kerja dan masuk kerja bawah orang-orang bawahan dia sebelum ini dan sanggup di marahi mereka.

pekerjaan

Apa yang saya ingin sampaikan hanya contoh bahawa jika anda tiada matlamat dalam dunia ini atau tiada matlamat yang jelas yang anda ingin capai maka anda akan sentiasa tidak gembira dan hidup dari hari ke hari dan tiada arah tujuan.

Rahsia kebahagian di dunia ini adalah sebenarnya mempunyai satu matlamat hidup yang jelas yang anda ingin capai pada masa tertentu. Dalam contoh-contoh saya berikan sebelum ini, ramai yang telah bekerja lama mempunyai matlamat untuk bersara tetapi setelah bersara sudah tidak tahu apa yang hendak lakukannya lagi. Sepatutnya, selepas bersara dia sepatutnya mempunyai matlamat baru atau sepatutnya dari awal lagi sudah mempunyai satu matlamat yang besar dan jelas yang ingin dicapai dan ia akan berterusan walaupun selepas bersara. Lagi satu contoh yang saya dapat berikan ialah Bill Gates. Walaupun sudah menjadi orang terkaya di dunia, dia berhenti terus dari perniagaan dan menumpukan segala fokus dia untuk menubuhkan sebuah badan kebajikan yang terbesar di dunia. Ini supaya dia akan ada satu matlamat yang besar yang perlu dilakukannya sampai ke akhir hayat dia.

Semasa kerja juga, saya pernah jumpa dengan seorang rakan kerja yang suka main Sports Toto atau 4D. Walaupun, dia beragama Islam dia tetap mahu bermain judi ini. Saya pun hairan sekali, saya tanya dia, tau tak bahawa statistik menunjukkan bahawa kebarangkalian untuk menang memang jauh sekali. Tak mungkin sampai bila-bila dia sebenarnya ada peluang sedikitpun untuk menang. Jawapannya membuatkan saya terfikir juga. Dia kata jika dia beli tiket judi pada hari Isnin, sekurang-kurangnya setiap hari selepas ini dalam seminggu dia boleh hidup dengan kemungkinan yang dia mungkin akan menjadi seorang jutawan selepas ini. Sesungguhnya hanya kerana kemungkinan ini, dia sudah boleh hidup bahagia. Dan apabila

sekurang-

kurangnya selama seminggu dia sudah gembira hidup dengan kemungkinan akan menang dan menjadi seorang jutawan.

keluar nombor dan dia tidak menang, takpe

HAPPINESS IN LIFE IS THE JOURNEY OF TRYING TO REACH YOUR GOALS

Lagi satu contoh yang saya dapat berikan ialah diri saya sendiri. Dahulu semasa di sekolah saya merupakan seorang pelajar yang cemerlang. Saya mempunyai satu matlamat yang jelas sekali. Memperolehi keputusan SPM yang paling cemerlang sekali supaya mendapat biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara. Saya memang mencapai matlamat ini, dan mencapainya dengan jauh lebih baik lagi. Saya berjaya memasuki sebuah universiti yang dianggap antara terbaik di United Kingdom dan pergi dengan sebuah biasiswa dari sebuah syarikat terkemuka yang juga memberi jaminan menyediakan pekerjaan sebaik saya habis belajar.

Malangnya, sebaik saya sampai ke United Kingdom, hidup saya menjadi bercelaru dan tiada arah tujuan. Saya ponteng hampir semua kelas-kelas saya. Pernah di marahi oleh tutor dan dipanggil orang yang tidak bertanggungjawab. Saya mencuba segala-galanya tetapi tidak berdaya. Kehidupan saya di UK ketika itu hanya dua perkara sahaja enjoy life jalan-jalan dan cuba kejar wanita yang saya idami ketika itu. Saya gagal dalam peperiksaan ketika itu dan pulang ke tanah air dengan hanya ijazah Pangkat 3 sahaja. Mujur, syarikat yang memberi biasiswa tersebut masih mengambil saya bekerja selepas itu. Tetapi semasa pekerjaan pun, keadaan ini masih berulang-ulang malah menjadi lebih teruk lagi.

Tetapi untuk memendekkan cerita dan memberi rumusan dari contoh di atas adalah saya semasa di sekolah mempunyai matlamat yang jelas dan cukup bahagia dan gembira menjalani perjalanan yang mencabar untuk mencapai matlamat ini iaitu mendapat keputusan SPM yang terbaik sekali di banding dengan orang lain supaya dapat ke luar negara. Malangnya, setelah mencapai segala ini dan sudah tahu pekerjaan sudah di jamin di tanah air, hidup saya jadi kelam-kabut dan segala stres datang bersamanya.

Cerita atas ini memberi pengajaran kepada saya yang saya mesti ada satu matlamat yang jelas seperti dapat SPM 9A supaya dapat biasiswa ke luar negara dan bukan semata- mata belajar bagus-bagus dan SPM bagus. Ia mesti terang

dan jelas

Kingdom dan belajar ke London School Of Economics.

SPM 9A1 dan dapat biasiswa Petronas ke United

Matlamat anda mesti jelas seolah-olah ia sudahpun berlaku. Anda hanya mengisi masa dan buat perkara-perkara yang akan menyebabkan ini terjadi nanti.

Baiklah setelah hampir bermuka surat saya cuba jelaskan betapa pentingnya anda ada matlamat hidup, berikut adalah EMPAT langkah yang anda boleh lakukan untuk memperjelaskan matlamat anda dan hidup bahagia dalam perjalanan menuju matlamat ini.

1. Fokus Matlamat Habis-Habisan

Anda perlu memberikan tumpuan 100% sepenuhnya kepada matlamat anda. Matlamat anda perlu jelas sekali dan anda mesti dalam keadaan seolah-olah matlamat anda ini sudahpun tercapai sebenarnya. Anda hanya memenuhi masa sebelum matlamat ini sampai masanya. Ingat anda perlu tumpuan betul-betul kepada satu matlamat yang jelas sekali

dan bayangkan seperti ia sudah berlaku dan hanya tunggu masa sahaja. Saya akan berikan lagi beberapa teknik yang anda perlu lakukan setiap hari untuk menumpukan lagi fokus matlamat anda ini.

Jika anda betul-betul berikan segala penumpuan kepada satu fokus sahaja maka segala fokus dan tenaga akan tertumpu ke sini. Bukan sahaja tenaga dalaman diri anda tetapi tenaga ini akan menarik segala-galanya dikeliling anda ke arah matlamat anda ini.

Ada banyak kisah-kisah yang menunjukkan teknik fokus tumpuan ini benar-benar terjadi. Konsep ini di panggil “Law Of Attraction” dan ada banyak guru yang mengajar teknik ini hari ini. Dalam satu contoh, ada suri rumah yang tiada pekerjaan atau apa-apa skil di dalam dunia ini, membayangkan dengan penuh tumpuan setelah mempelajari teknik “Law of Attraction” mempunyai sebuah rumah besar baru. Dia melukis dan menampal sebuah rumah yang di impikan dalam buku impian dia. Dan benar, dalam sebulan selepas itu, dia menjumpai sebuah perniagaan on-line dan dia mencapai matlamat ini iaitu mendapat rumah sama seperti yang dia bayangkan. Betul-betul sama seperti yang dalam buku impian dia.

Tetapi saya beri kisah saya sendiri sebagai contoh yang bagus. Ada satu ketika dulu, walaupun gaji tidak seberapa, saya membayangkan diri saya mengingini kereta BMW 318i E46 model warna biru gelap. Saya pergi test drive kereta ini dan merasa kenikmatan memandunya. Tetapi apabila salesman tanya nak beli ke tidak, saya pun dengan penuh malunya kata takpe, saya hendak balik dan berbincang dengan isteri walaupun belum berkahwin lagi ketika itu. Dan betul, setelah beberapa tahun, saya benar-benar telah dapat

kereta ini, model yang sama dan warna yang sama seperti yang saya bayangkan. Juga, setelah menjumpai teknik Law of Attraction ini, saya membayangkan sebuah rumah Semi-D yang besar dengan laman yang besar dan saya sedang bermain-main dengan anak di laman tersebut. Hiasan dalaman rumah saya juga saya bayangkan sama seperti saya lihat dalam filem dan televisyen. Hanya dalam 6 bulan selepas itu, saya dapat segala-galanya. Sama betul-betul sebiji seperti yang saya impikan. Seorang anak dan sebuah rumah yang sama seperti saya gambarkan dan juga bermain-main dengan anak di laman sama seperti yang impikan sebelum ini.

2. Fokus Kepada Impian Anda

Jangan hadkan imaginasi anda. Letakkan matlamat yang tinggi yang boleh dicapai anda. Jangan sekadar letak matlamat jangka pendek dan yang mudah diperolehi. Letak matlamat jangka panjang yang boleh diperolehi. Jika anda mahu sebuah rumah besar, fokus dan beri tumpuan kepada rumah paling besar yang anda pernah lihat. Jangan hadkan imaginasi anda, percaya yang anda boleh capainya. Anda juga perlu faham apa yang anda betul-betul mahu dalam hidup ini dan bukan apa yang orang lain mahu anda lakukan dalam hidup ini.

Saya dulu juga, segala kerjaya saya telah ditentukan oleh orang lain. Sebaik keluar SPM, orang lain telah kata yang saya perlu masuk buat ijazah itu dan ini, dan akhirnya menentukan perjalanan kerjaya anda sehingga hari ini. Jangan biarkan orang lain tentukan matlamat kehidupan anda. Jangan bertanya kepada sesiapa, anda gunakan imaginasi anda dan betul-betulkan letakkan matlamat yang anda mahu sahaja. Misalannya, ada orang mahu letak

matlamat mahu pergi ke Antartika. Letakkan matlamat ini dan anda akan terpegun melihat ia terjadi nanti secara sendirinya.

3. Fokus Dengan Perasaan Meluap-luap

Jika anda sudah letakkan matlamat yang anda sendiri impikan. Pastikan anda letakkan fokus ini secara meluap-luap setiap hari. Saya akan berikan teknik-teknik praktikal lepas ini. Perasaan meluap-luap ini seolah-olah anda terfikir sentiasa siang malam mengenai matlamat yang anda benar-benar capai. Perasaan meluap-luap ini boleh dinaikkan pula dengan alunan muzik “epic” bagi merangsang lagi semangat meluap- luap ini.

4. LIMA langkah fokus matlamat anda

Berikut LIMA langkah praktikal yang anda perlu lakukan untuk merealisasikan semua matlamat anda di atas:

1. Mimpi Nyata & Terang

Tutup mata dan mimpi secara nyata dan terang. Lihat segala aspek matlamat anda ini. Contohnya, jika anda mahu kereta BMW, tutup mata dan rasakan dan dengar bunyi pintu kereta BMW apabila ia di tutup. Bayangkan anda sedang duduk dan membetulkan tempat duduk kereta anda. Untuk mendapat mimpi yang jelas, pergi ke showroom BMW dan uji pandu kereta BMW anda. Anggap kereta tersebut sudahpun menjadi milik anda. Tunggu untuk ambil kunci sahaja. Kalau rumah yang anda idamkan pergi ke showhouse rumah banglo dan lihat di dalam nya. Ingati semuanya, dan setiap hari mimpi dengan nyata segala yang anda lihat dalam lawatan ke show house anda tadi. Bayangkan anda

sedang bermain-main dengan anak di laman rumah banglo besar ini.

2. Umumkan Kepada Orang Ramai

Jangan malu, jangan segan… umumkan sahaja kepada orang ramai. Jika anda mahu kurus, umumkan sahaja dalam WhatsApp group anda mengajak sesiapa untuk masuki marathon bersama dalam masa setahun lagi. Umumkan kepada suami atau isteri atau pasangan anda. Umum di dalam Facebook, Intagram dan merata- rata lagi. Jika anda mahu membeli kereta, umumkan kepada kawan-kawan ajak untuk ke showroom test-drive kereta. Pasti ramai mahu ikut anda ke sana.

3. Letakkan Atas Kertas

Beli sebuah buku dan tulis secara terang apa matlamat- matlamat anda. Anda mungkin ada matlamat kesihatan dan rupa, matlamat kewangan dan matlamat spiritual. Letakkan dengan jelas dan berikan tempoh yang jelas untuk capai ini. Kemudian, cari gambar-gambar matlamat anda ini dan tampal di dalam “buku impian” anda ini. Pastikan matlamat anda ini jelas seperti berikut:

Beli kereta BMW 5.20 warna merah pada 1hb Januari

2017.

Dan cari gambar BMW 5 series berwarna merah dalam majalah-majalah kereta dan tampal sana.

Jika anda mahu badan yang sihat, bayangkan gambar seorang pelari maratón. Cari mana-mana gambar seorang atlit maratón dan tampal dalam buku ini.

Jika anda ingin gunakan Powerpoint slide juga boleh. Copy dan paste gambar-gambar impian anda ke dalam slide ini. Masukkan lagu bagi membangkitkan semangat anda lagi. Saya masukkan sebuah template contoh yang anda boleh gunakan beserta buku ini.

4. Lihat Buku Ini Setiap Hari

Setiap hari anda perlu lihat buku ini dan bayangkan secara jelas berdasarkan gambar-gambar yang anda telah tampalkan dalam buku ini. Setiap bagi, berikan masa selama 20 minit untuk melihat buku ini dan membayangkan anda seolah-olah sudahpun memiliki impian-impian anda. Saya akan ajarkan anda teknik 20/20/20 selepas ini di mana 20 minit terakhir adalah khas untuk anda melihat buku impian anda dan membayangkan matlamat anda secara jelas setiap. Sebelum tidur juga, lihat buku ini. Letak buku impian anda di sebelah katil anda untuk memudahkan ini.

Lakukan semua ini selama 30 hari dan selepas itu ia akan menjadi suatu kebiasaan yang anda perlu lakukan setiap hari sampai bila-bila.

Jadi…

Secara kesimpulannya, matlamat adalah penting untuk anda memberi fokus dalam kehidupan anda dan memberi panduan dalam segala aktiviti harian anda. Ia adalah kompas kepada anda dan juga membantu anda supaya sentiasa sibuk untuk mencapai matlamat anda ini. Apabila anda sibuk, segala tumpuan anda akan hanya kepada satu ini sahaja dan anda tidak akan rasa letih atau jemu melakukan sesuatu untuk mencapai matlamat impian anda ini. Tenaga akan datang sendiri hanya kerana fokus anda ini. Tidak perlu sebarang ubat ajaib untuk tenaga tambahan apa-apa. Matlamat ini sendiri adalah minyak membara yang menghasilkan tenaga dalam diri anda ini.

Matlamat akan menghasilkan kegembiraan semula jadi dalam kehidupan harian anda.

BAB 5 PENGUASAAN DIRI

Anda telah mempelajari bagaimana untuk membuang semua pemikiran negatif dari minda anda. Dan juga, anda telah mempelajari bagaimana pentingnya menetapkan matlamat untuk diri anda. Sekarang, prinsip ketiga yang anda perlu kuasai adalah penguasaan diri. Penguasaan diri bermaksud membina kekuatan sifat diri dari segi minda, fizikal dan jiwa. Bagaimana untuk menguasai diri adalah dengan melakukan yang berikut:

1. Kekuatan sifat diri

Anda perlu memupuk sifat-sifat diri anda. Ini akan diterangkan dengan lebih lanjut dalam tolos practical yang anda boleh gunakan selepas ini. Bina kekuatan diri supaya anda sendiri yang menentukan hidup anda. Mesti cekal dan kuat dalam hal ini. Seperti yang saya cerita sebelum ini, oleh kerana kekuatan diri saya lemah ketika itu, kehidupan saya seolah- olah di kuasai orang lain dan bukan diri saya. Bila orang suruh saya ketuk, saya ketuk tanpa soal dan tanpa berfikir. Saya sudah tidak dapat berfikir lagi ketika. Jangan jadi seperti ini. Bina kekuatan diri anda untuk menentukan kehidupan anda sendiri.

2. Bina kekuatan mental

Apabila lain-lain aspek dunia kita lemah, maka ia akan mula hinggap dan melemahkan mental kita. Apabila ini terjadi, kita seolah-olah senang dipengaruhi kiri dan kanan. Mental dan emosi kita akan lemah, dan kita akan mula percaya bermacam-macam. Kita akan senang dipengaruhi oleh sesiapa. Sebagai contohnya, apabila kehidupan keseluruhan kita pun kelam-kabut dan kusut, kewangan sudah terdesak, badan lemah dan tidak bertenaga, kita akan mula percaya dengan apa-apa sahaja. Contohnya, apabila datang orang mengatakan ada pelaburan yang memberi 30% dalam masa

12 hari, bagi yang lemah mentalnya memang akan mudah terperanguh. Kuatkan mental anda. Saya akan beri langkah- langkah praktikal untuk membina kekuatan mental ini.

3. Bina keberanian

Anda perlu keberanian untuk lakukan apa yang anda mahu. Dunia ini tiada batas dan had limit. Ia adalah bergantung kepada diri anda sahaja sebenarnya. Minda anda sendiri yang menentukan limit anda. Contohnya, jika anda ke gym dengan personal trainer, kadang-kadang mereka akan arahkan anda angkat berat sampai anda tidak mampu lagi tetapi setelah didesak anda sebenarnya boleh lakukannya. Minda anda yang mula-mula fikir anda tidak boleh. Jika anda mahu, apa-apa sahaja mungkin.

Anda perlu berani kerana benar. Hanya keberanian yang membezakan anda orang yang gagal dan berjaya. Fikirkan apa yang paling teruk boleh terjadi kalau anda gagal. Misalannya, jika anda berminat berniaga jual nasi lemak di waktu pagi kerana mendengar pendapatan yang tinggi darinya, anda perlu ada lesen berniaga di suatu kawasan. Ramai apabila mendengar perlu minta lesen sudah takut dan tidak mahu meneruskan lagi impian mereka. Tetapi fikirkan, apakah yang paling teruk akan terjadi, mungkin Majlis/Dewan akan datang dan serbu segala peralatan anda. Apa yang anda hilang? Kemungkinan sekadar periuk, mangkuk dan mungkin beberapa bungkus nasi lemak. Anda mungkin rugi sedikit dari segi itu, tetapi anda telah mencuba dan sudah pastinya ia merupakan cabaran yang begitu seronok sekali. Mungkin anda sudah untung jauh lebih besar sebelum kena serbu. Saya bukan hendak menggalakkan anda melakukan perniagaan yang haram. Dalam contoh yang ekstrem di atas, saya ingin menunjukkan yang anda perlu berani dan fikir apa yang paling teruk akan berlaku jika anda lakukan sesuatu.

Jika paling teruk sekadar hilang duit, tetapi anda sekurang- kurangnya sudah mencuba melakukannya dan belajar darinya untuk melangkah lagi dari pengalaman tersebut. Jadi, keluar dan berani lakukan sesuatu yang luar biasa.

Juga saya ingin saya perkatakan sedikit mengenai dunia pekerjaan dan kerjaya. Saya dulu pun bertahun-tahun bekerja dan mempunyai sebuah kerjaya. Pekerjaan banyak membantu dari segi kewangan dan juga memberi anda skil- skil yang anda tidak akan dapat perolehi dengan sekadar pergi ke universiti. Tetapi dunia pekerjaan ini sebenarnya merbahaya dan menghadkan minda anda kepada peluang yang lebih besar di luar sana. Setelah anda bekerja bertahun- tahun mungkin anda juga akan terpengaruh dengan cara pemikiran ini. Ini adalah cara pemikiran yang kebolehan dan keupayaan untuk mengubah hidup anda adalah terhad sekadar satu nombor yang diberikan oleh majikan anda. Saya teringat lagi, apabila memasuki dunia pekerjaan dahulu, semasa interview, HR akan menentukan pada umur 40an, tangga gaji anda patut berada pada satu nombor yang telah ditentukan dalam masa beberapa minit tau jam interview sahaja. Dalam erti-kata, orang lain telah menentukan kehidupan anda pada awal 20an sehingga anda bersara 55 tahun nanti. Bukan anda yang menentukan hidup anda tetapi HR yang menentukannya.

Kuasai hidup anda dan bina keberanian untuk membina sebuah perniagaan. Dari sini, anda akan sendiri menentukan had limit hidup anda sendiri.

4. Bina minda, fizikal dan jiwa

Anda perlu membaiki ketiga-tiga aspek di atas serentak untuk mengubah dan membetulkan kehidupan anda. Tidak boleh sekadar membetulkan minda anda tetapi badan serta jiwa

anda tergadai. Kapal kehidupan anda akan tenggelam jika salah satu dari atas rosak. Contohnya, jika fizikal anda tidak terjaga. Anda makan tidak terkawal dan jarang-jarang melakukan senaman. Ia akan memberi kesan kepada kedua- dua minda dan jiwa anda. Saya pernah dulu kecewa kerana tidak mendapat sesuatu dan serta merta badan saya lemah dan seolah-olah hilang imunasi dan saya jatuh sakit selama seminggu. Dalam kes tersebut saya belajar yang jiwa dan spiritual anda boleh menjejaskan kesihatan anda juga. Contoh lagi, jika anda dapat kuasai dua prinsip yang saya telah ajar sebelum ini, tetapi anda leka dengan kesihatan serta spiritual anda. Lambat-laun minda anda akan terjejas juga. Ketiga-tiga minda, fizikal dan jiwa ini berhubung-kait rapat antara satu sama lain. Anda perlu baiki dan bergerak serentak membetulkan ketiga-tiga aspek dalam kehidupan anda ini.

5. Perubahan yang tak henti-henti

Sama seperti yang saya cerita sebelum ini, ramai suka kata mereka ingin bersara dan berhenti buat segala-galanya dan berehat. Masa itu minda anda akan mula berhenti dan semua sekali akan berhenti termasuk jantung anda. Dunia ini sentiasa berubah, maka pastikan anda juga sentiasa berubah dan naik dan naik lagi. Pastikan setiap hari ada perkembangan terbaru dalam hidup anda. Setiap hari duit dalam ASB atau akaun bank semakin banyak. Semakin hari anda semakin kurus dan sihat. Anda dulu boleh berlari 10k, keesokan harinya cuba lagi 15k pula dan seterusnya. Hari demi hari perlu ada perubahan yang lebih baik dari sebelumnya. Tidak ada sesuatu yang tetap dalam dunia ini. Kerajaan boleh berubah-ubah, manusia boleh berubah. Alam sekitar juga berubah-ubah. Jadi anda juga perlu berubah naik lagi. Cari segala kesilapan atau kelemahan anda dan baiki lagi. Setiap hari anda mencari-cari. Anda akan lakukan ini

sampai bila-bila. Tidak ada full stop tidak lakukan apa-apa lagi selepas bersara.

No such thing as retirement.

6. SEPULUH langkah praktikal

Lakukan semua sepuluh di bawah untuk menguasai diri anda. Ia boleh dilakukan sebaik anda selesai membaca buku ini. Ia adalah:

1. Meditasi senyap

Ini adalah aktiviti yang sama saya cerita sebelum ini. Cari tempat yang senyap dan berikan 5 ke 15 minit untuk bermeditasi dan buang segala pemikiran dalam minda. Berikan masa untuk minda anda berehat. Anda juga boleh berikan masa selama beberapa minit selepas sembahyang untuk berdoa dan meminta Tuhan memberikan kekuatan untuk anda menguasai diri. Bagi yang bukan beragama Islam, saya menyarankan setiap beberapa jam untuk mencari tempat yang senyap dan bermeditasi untuk sekadar beberapa minit. Juga bagi yang beragama Islam, pastikan sembahyang anda adalah yang benar-benar khusyuk 5 kali sehari.

2. Senaman Setiap Hari

Ini adalah penting sekali. Dulu saya tidak pernah bersenam selama hampir 10 tahun. Saya andaikan saya sudah banyak berjalan maka cukuplah sekadar itu. Bersenam yang saya maksudkan ialah berjalan atau berlari selama 20 minit sehingga badan anda keseluruhannya berpeluh tidak henti-henti. Saya sarankan anda hanya sekadar memakai kasut sukan dan jalan sahaja sekitar taman anda. Jika

anda ada treadmill lagi bagus. Senaman ini akan mengeluarkan satu kimia yang bernama endorphin. Kimia ini akan mengimbangkan emosi anda dan memberi lebih kekuatan tenaga dan juga memberikan minda anda kesegaran untuk anda menjalani kehidupan anda samada dalam pekerjaan anda atau dalam dunia perniagaan anda atau pun dalam hubungan keluarga anda.

Saya ingin menyarankan anda bangun awal 5:00 pagi tepat dan perkara pertama yang anda lakukan ialah bersenam selama 20 minit. Ini akan membangunkan segala-galanya dalam kehidupan anda dan hari anda akan terus cergas sepanjang hari selepas itu.

Saya juga menyarankan anda meletakkan matlamat untuk mencapai larian tidak henti-henti selama 30 minit. Ini adalah matlamat jangka panjang yang anda perlu capai. Untuk mencapai ini, gunakan pelan larian seperti di sini. Ikuti pelan ini selama 30 hari untuk mencapai larian 30 minit tanpa henti.

3. Kurangkan Nasi & Tambah Sayur

Kurangkan portion nasi anda ke satu perempat. Selalu orang akan meminta nasi separuh. Minta nasi suku. Kemudian tambah banyak sayur-sayur dalam menú anda. Kurangkan makanan yang berminyak dan daging merah seperti daging lembu, makanan laut dan lain-lain.

Anda akan berasa cergas dan gembira selepas waktu makan. Berbanding dengan memakan yang berat, kebiasaannya anda seronok masa makan tetapi akan rasa badan berat selepas itu.

Satu lagi tips dan trick adalah untuk makan malam sebelum jam 8 malam. Lebih baik kalau boleh sebelum sembahyang Mahgrib. Selepas itu, hanya sekadar minum air sahaja. Anda akan dapat lihat keberkesanannya keesokan harinya.

4. Belajar tidak henti-henti

Baca banyak buku dan banyak belajar benda baru atau berulang-ulang kali membaca, menghafal dan pelajari setiap yang diceritakan dari buku-buku ini. Bukan hanya sekadar membaca tetapi mempelajarinya sama seperti di sekolah. Belajar adalah proses seumur hidup sampai bila- bila dan sampai ke tua. Ada satu kata dalam Inggeris old dogs can no longer learn. Anjing tua tidak boleh belajar lagi atau otak orang tua dah tak boleh belajar adalah tidak benar. Anda perlu terus menerus belajar bermacam- macam benda baru. Pergi ke kelas, masuk seminar, tengok televisyen untuk belajar. Jangan berhenti belajar! Belajar juga adalah sesuatu yang menyeronokkan sebenarnya.

5. Tulis journal setiap malam

Setiap malam sebelum anda tidur tulis dan simpan ke dalam journal tentang hari anda pada hari itu. Beli sebuah buku nota seperti diari. Satu kolumn untuk apa yang anda telah lakukan dari pagi hingga ke malam dan satu lagi kolumn untuk mencerita apa yang anda sepatutnya lakukan untuk membetulkan atau lain kali lakukan. Misalannya, jika pada hari itu anda terlebih makan. Tulis dalam journal kesilapan terlebih makan ini dan apa yang anda patut lakukan lain kali. Apabila anda tulis segala yang anda lakukan sepanjang hari, anda sudah memberi isyarat kepada minda anda yang anda telah lakukan sesuatu kesilapan dan akan membetulkannya lain kali. Tulis juga

kejayaan misalannya berjaya bersenam selama 20 minit dan ulangi lagi.

Saya sertakan satu template journal yang anda boleh gunakan beserta buku ini.

6. Bangun awal 5 PAGI

Manusia sebenarnya hanya perlukan 6 jam tidur. Tidur awal malam sebelumnya dan bangun 5 pagi setiap hari tidak kira hari bekerja atau cuti. Dengan bangun awal ini, anda memberi isyarat kepada minda anda yang anda berupaya menguasainya. Selain darii tu, bangun seawal 5 pagi ini memberikan anda advantage terhadap orang lain. Kajian telah menunjukkan yang minda manusia sebenarnya hanya berfungsi paling produktif antara 5 pagi ke 10 pagi sahaja. Selepas itu, ia akan perlahan dah tidak lagi berfungsi dengan baik selepas itu. Gunakan pagi ini dengan sepenuhnya untuk melakukan perkara-perkara yang paling penting dalam hidup anda dan juga perkara yang berhubung kait paling rapat untuk memenuhi matlamat anda sebelum ini. Gunakan juga peraturan 20/20/20 iaitu pada awal 5 pagi, anda akan bersenam selama 20 minit kemudian 20 minit selepas itu anda akan buat senarai To-Do anda iaitu senarai apa yang anda perlu lakukan untuk hari itu. Saya akan terangkan dengan lebih panjang mengenai senarai To-Do anda selepas ini. Kemudian 20 minit seterusnya anda gunakan untuk proses mimpi nyata matlamat anda seperti yang saya telah cerita sebelum ini. Selepas anda lakukan 3 proses ini, minda dan mood anda akan berubah terus selepas jam 6 pagi itu. Anda boleh mandi dan sembahyang dan terus ke tempat selepas itu. Satu lagi yang anda perlu lakukan ialah sampai ke pejabat atau mulakan perniagaan anda jauh lebih awal dari sesiapa. Pastikan anda yang membuka lampu pejabat.

Ini memberi isyarat kepada minda yang anda telah menang mengalahkan orang lain sebelum kerja belum pun bermula.

Tidur awal jam 10 jam supaya anda dapat tidur secukupnya sebanyak 6 jam sekurang-kurangnya. Sebelum tidur jangan tengok televisyen dan mainkan alunan lagu-lagu perlahan dengan headphone Smartphone anda supaya tidur anda lena.

7. Hidup Dengan Alunan Muzik

Penuhkan hari-hari anda dengan alunan muzik-muzik yang memberi semangat dan menyeronokkan jiwa anda. Contohnya dalam kereta anda boleh pasang lagu sekuat- kuatnya dan ikut menyanyi seperti di kareoke. Ia akan memberi semangat di kala kemurungan dan menaikkan mood anda. Sebaik anda rasa bosan atau stres pasang lagu untuk menghilangkan kebosanan atau stres ini selain dari teknik mencari positif yang saya telah ajar sebelum ini.

8. Sebut Mantra Secara Kuat

Ada satu mantra yang anda perlu sebut sekuat yang anda boleh pagi, tengah hari dan malam semasa ada berseorangan. Ia adalah:

SAYA LEBIH LAGI DARIPADA APA YANG ORANG LAIN NAMPAK. SEGALA KEKUATAN DUNIA BERADA DALAM DIRI SAYA.

Utarkan mantra ini siang and malam kuat-kuat. Cetak juga bagi anda mudah nampak.

Kemudian selang seli setiap beberapa jam (kemungkinan selepas sembahyang) dengan di bawah:

SAYA ADALAH INSAN YANG UNIK DAN LAIN DARI ORANG LAIN. SAYA DILAHIRKAN UNTUK SUATU TUJUAN YANG AKAN MENGUBAH DUNIA INI.

Cetak juga bagi anda mudah nampak. Anda akan dapat lihat hasilnya dalam masa 24 jam selepas itu. Teknik ini telah lama digunakan sejak zaman berzaman.

Mantra-mantra ini perlu di sebut dengan kepercayaan penuh. Anda mesti percaya dengan penuh perkataan- perkataan yang anda utarkan ini.

9. Kuatkan sifat-sifat diri anda

Anda perlu kuatkan sifat-sifat ini di dalam diri anda dan sentiasa berpegang kepadanya. Ia adalah produktif, belas kasihan, rendah diri, kesabaran, kejujuran dan keberanian. Pastikan setiap yang anda lakukan dalam menuju matlamat akhir anda memenuhi semua sifat-sifat ini.

10. Hidup Sederhana & Simple

Jangan jadikan hidup anda ini terlalu rumit. Buang dan bersihkan banyak benda dalam hidup anda. Ada satu konsep yang cukup bagus saya pelajari iaitu GTD. Ia menyuruh kita mengosongkan minda kita dengan memindahkan segala dalam minda kita ke dalam satu sistem di luar. Jika anda ada seribu satu benda untuk ingat di dalam otak anda seperti perlu ingat untuk membayar bil, perlu ingat untuk membeli sesuatu dan lain-lain ia akan menjadikan minda anda berat dan rungsing kerana terlalu banyak benda berada di dalam minda anda. Kosongkan segala-galanya, biar hanya yang penting tinggal. Mana- mana yang penting masukkan ke dalam sistema luaran

seperti Google Calendar dan lain-lain. Salah satu teknik yang saya ingin anda lakukan sekarang ialah senaraikan segala-gala yang ada di dalam minda anda sekarang ke atas kertas. Tuliskan semuanya. Contohnya, tukar bulb lampu, beli pensil, beli roti dan lain-lain. Kemudian, letakkan apa langkah seterusnya yang membolehkan anda tutup ítem tersebut. Contohnya, beli roti. Letak pergi ke 7- eleven esok jam 8 malam. Dan seterusnya. Serta-merta anda akan merasa seronok bukan kerana anda sudah tahu apa yang perlu dilakukan selepas jadi benda ini telah pindah keluar. Anda hanya perlu lihat sahaja senarai tersebut dan lihat apa yang anda perlu lakukan. Minda dan jiwa anda telah kosong sekarang.

Lakukan perkara-perkara berikut untuk kosongkan minda anda dan mempunyai kehidupan yang sederhana dan simple:

1. Kemas Rumah & Bilik Anda

Ambil masa sehari untuk kemas rumah dari atas ke bawah. Buang semua benda yang tidak penting. Jualkan baju atau apa-apa barangan yang tidak penting di dalam hidup anda. Simple yang perlu sahaja. Bagi meja anda kosong se kosoong-kosongnya. Kalau boleh kurangkan juga segala perabot. Sepatutnya ada hanya beberapa perabot yang benar-benar penting sahaja. Interior deco style Zen adalah bagus.

2. Senaraikan To-Do Anda

Senaraikan segala-galanya yang anda perlu lakukan dalam hidup anda sekarang ini. Cuba ingat segala-galanya. Dari cuba habis baca buku ini ke bayar bil Celcom dan lain- lain. Buat keputusan apa langkah seterusnya yang perlu

anda lakukan untuk menutup setiap ítem dalam senarai To Do anda. Dalam Prinsip Penguasaan Masa di bab akan datang saya akan terangkan dengan lebih banyak lagi mengenai strategi To Do ini. Masukkan segala To Do ini ke dalam Google Calendar.

3. Kurangkan Perbelanjaan Bil

Buangkan perbelanjaan yang tidak perlu. Ada setengah orang suka ada super bike selain dari kereta mereka. Superbike ini digunakan pada hujung minggu untuk keseronokan sahaja. Ada setengah orang ada Astro tapi tak pernah tengok langsung pun. Buang mana-mana yang tidak perlu supaya anda lapang minda. Biarkan sekurang- kurangnya perbelanjaan. Juga, jika anda terlalu banyak rumah sewa dan ini akan membebankan minda anda, lebih baik dijual serta-merta. Rumah boleh dibeli semula. Takde hal. Jangan membebankan minda anda. Biar ia KOSONG.

4. Kurangkan Tanggungjawab Sosial Anda

Ada setengah orang suka menjadi bermacam-macam ahli jawatankuasa kampung, taman, AJK alumni dan lain-lain. Ini sebenarnya bagus kerana ia merapatkan diri anda dengan komuniti tetapi juga membebankan dan boleh menyebabkan anda kusut pemikiran dan minda akan dibebani dengan pelbagai masalah. Elok dibuang dulu ke semua tanggungjawab ini, setelah anda rasa lebih lapang, boleh dimasuki semula.

Secara rumusannya, cari segala benda dalam hidup anda yang anda boleh selesaikan dan cuba tutup. Sebenarnya, saya akan cerita jauh lebih banyak mengenai ini di dalam bab akan datang.

Jadi…

Secara kesimpulannya, penguasaan diri iaitu penguasaan ketiga-tiga minda, fizikal dan jiwa secara serentak adalah kritikal kepada perubahan serta kejayaan hidup anda.

BAB 6 DISPLIN DIRI

Prinsip seterusnya adalah displin diri. Displin diri adalah sangat penting kerana dengannya anda dapat menguasai minda anda, jika anda menguasai minda bermakna anda dapat menguasai hidup anda, jika anda dapat menguasai hidup anda bermakna anda dapat menguasai masa depan anda. Displin diri adalah penentu samada anda dapat terus menepati janji dengan diri anda untuk melakukan sesuatu dan juga menepati janji kepada orang lain. Tanpanya anda akan karam begitu sahaja kerana gagal mengawal hidup anda.

Buktikan kepada minda anda yang anda berdisplin tinggi. Lakukan banyak perkara-perkara kecil yang akan membina kepada aspek-aspek yang lebih besar. Contohnya, seperti bangun awal pagi 5 pagi, datang lebih awal ke kerja, datang lebih awal dari orang lain untuk appointment, mengikuti jadual hidup dan lain-lain. Sikit-sikit dan lama-lama akan jadi bukit.

Displin diri adalah penting untuk anda tolak segala pemikiran negatif 100% dari diri anda. Inilah matlamat anda sebenarnya iaitu untuk menolak segala yang negatif dalam hidup anda.

Anda perlu displin diri dalam segala aspek hidup anda. Bukan sahaja satu aspek tetapi segala-galanya. Berikut adalah DUA cara untuk anda menguatkan displin diri dalam menghadapi cabaran dunia ini:

1. Buang yang negatif dengan visi positif

Teknik ini sama dengan sebelum ini. Misalannya dalam teknik sebelum ini, saya ada menyuruh anda mulai hari ini bangun 5 pagi. Pada jam 5 pagi, begitu sukar sekali untuk anda bangun dan melakukan senaman. Pada ketika itu, anda perlu bayangkan bagaimana diri anda jika anda melakukan senaman setiap pagi. Bayangkan dalam minda anda dengan begitu jelas seolah-olah ia sudah berlaku bagaimana anda

dapat begitu kurus dan cergas sekali. Bayangkan dengan kuat sekali. Ini dapat menguatkan azam untuk anda bangun dari tidur dan melakukan senaman ini. Sekarang pastikan anda lakukan ini selama 30 hari, selepas ini ia akan menjadi kebiasaan yang anda akan rasa lain macam jika tidak lakukannya. Juga, pastikan untuk semua appointment dengan kawan-kawan atau rakan kerja atau rakan niaga, anda datang awal. Ini akan memberi bayangan yang anda berdisplin tinggi. Datang 30 minit lebih awal dari orang lain dan sementara menunggu boleh membaca buku dan lain-lain.

Setelah anda berjaya menguasai displin diri untuk sesuatu aspek hidup anda ini, tandakan dalam buku nota anda dan masukkan ke dalam journal malam anda sebagai suatu kejayaan. Pastikan journal anda nanti penuh dengan nota mengenai bagaimana anda mengawal displin diri ini.

2. Mantra

Sebutkan mantra yang saya telah berikan sebelum ini setiap hari. Sebutkan sekurang-kurangnya 30 kali sehari semasa anda berjalan kaki ke kerja atau semasa anda bersenam mengelilingi taman perumahan anda.

SAYA LEBIH LAGI DARIPADA APA YANG ORANG LAIN NAMPAK. SEGALA KEKUATAN DUNIA BERADA DALAM DIRI SAYA.

3. Sembahyang

Teknik ini sesuai untuk orang Islam. Tetapi bagi yang bukan beragama Islam, anda boleh lakukan ibadat agama anda sendiri secara konsisten mengikut jadual.

Bagi saya, anda perlu lakukan ibadat sembahyang 5 waktu sehari tanpa tertinggal satu waktu pun walaupun anda berada di luar. Surau ada di mana-mana di Malaysia ini. Jika ke luar negara boleh lakukan semabahyang Jamak dan Qasar. Ibadat ini adalah penting kerana bukan sahaja ia membina displin diri anda tetapi ia membina kembali sifat displin diri anda di kala kelemahan dalam diri anda mula timbul. Dan sudah semestinya ia memberikan ketenangan jiwa kepada anda setiap beberapa jam. Saya sarankan anda mula lakukan ini selepas ini. Ya, pastikan sembahyang anda khusyuk.

Buku ini bukan buku agama. Cuma saya ingin cerita sendiri apa teknik-teknik yang telah memberikan kesan kepada diri saya.

Lagi sekali bagi yang bukan beragama Islam, jalankan ritual agama anda sendiri menurut masa-masa yang ditetapkan.

Jadi…

Secara kesimpulannya, displin diri perlu di bina dalam segala aspek kehidupan anda. Bina kecil-kecilan sehingga anda dapat menguasai displin diri anda secara keseluruhannya.

BAB 7 PENGUASAAN MASA

Sekarang tiba masa untuk saya mengajar anda mengenai prinsip penguasaan masa. Prinsip ini adalah prinsip yang paling praktikal yang anda boleh terus lakukan serta-merta selepas ini. Prinsip penguasaan masa ini penting kerana ia berhubung-kait dengan semua prinsip di atas. Jika anda mahir dalam menggunakan teknik-teknik yang saya akan cerita dalam bab ini, ia akan menguatkan sekali segala prinsip-prinsip yang saya telah cerita sebelum ini.

MASA ITU ADALAH EMAS

Anda sudah dengar ini berpuluh kali atau mungkin diberitahu oleh ibu bapa kita tidak henti-henti. Malangnya, ramai dari kita termasuk diri saya dulu, tidak menjaga betul-betul masa ini dan membuangnya begitu sahaja.

Masa adalah terhad. Anda hanya ada 24 jam dalam sehari dan mungkin anda hidup setakat umur 60 tahun. Jadi jangan

sia-siakan walau sesaat masa anda. Jangan buang satu minit masa pun melakukan perkara-perkara tidak berfaedah seperti melihat rancangan televisyen yang tiada apa-apa faedah atau filem yang karut. Gunakan setiap masa anda dan hidup

live life to the fullest, setiap minit di rancang

awal-awal dan lihat kebaikan masa digunakan dan rancang bila ia perlu lakukan. Penuhkan dengan pelbagai aktiviti- aktiviti yang bermanfaat. Jangan lagi membuang masa anda menonton berita atau surf Facebook tak henti-henti tanpa manfaat apa-apa. Kadang-kadang anda melihat berita-berita pelik seperti anak kena culik ayahnya dan berbincang seolah- olah ia memberi kesan kepada kehidupan anda. Dan lebih teruk lagi, ia dibincangkan dengan hebat di Facebook.

sepenuhnya

Jika anda dapat menguasai masa anda dengan merancang segala aktiviti-aktiviti anda awal-awal seperti bila patut mandi, bila patut makan dan lain-lain. Hidup anda akan lebih terurus

dan juga ini memberi isyarat yang anda telah berjaya menguasai masa dan juga minda anda.

Berikut adalah teknik-teknik yang anda boleh lakukan terus dan mulakan selepas ini:

1. Sediakan Jadual Harian

Anda perlukan sebuah jadual harian yang menetapkan secara terperinci apa yang anda perlu lakukan setiap hari. Saya ada sertakan sekali sebuah contoh template saya sendiri untuk dijadikan panduan anda untuk membina jadual harian anda sendiri. Berikut adalah contoh sebuah jadual:

5:00AM 5:20AM

Bangun dan bersenam

5:20AM 5:40AM

Sediakan To-Do Harian Anda

5:40AM 6:00AM

Belajar Benda Baru Dan Lakukan Mimpi Visi Matlamat

6:00AM 6:20AM

Mandi

6:20AM 6:40AM

Sembahyang dan Mantra

6:40AM 6:55AM

Makan Pagi

6:55AM 7:30AM

Bertolak Pergi Kerja

7:30AM 7:50AM

Sampai Tempat Kerja & Lihat Buku Impian

7:50AM 8:00AM

Lihat To-Do Tempat Kerja

8:00AM 6:00PM

Kerja

6:00PM 6:30PM

Sampai Rumah & Bersenam

6:30PM 6:50PM

Mandi

6:50PM 7:20PM

Makan Malam

7:20PM 7:40PM

Sembahyang dan Mantra

7:40PM 8:30PM

Tulis Journal Harian Anda & Berehat

8:30PM 8:45PM

Sembahyang

8:45PM 10:00PM

Rehat dan Bermain Dengan Anak

8:45PM 5:00AM

Tidur

Buat jadual untuk setiap hari dalam seminggu termasuk apa yang anda perlu lakukan pada hari Sabtu dan Ahad.

Pastikan anda mengikuti jadual yang anda reka sendiri ini dan tepatinya. Jangan melanggarnya kecuali ada isu kecemasan seperti kematian dan lain-lain.

Dengan ada jadual harian kehidupan anda ini, anda sudah dapat melihat sendiri atas kertas apa yang anda perlu lakukan setiap hari. Ini akan memaksa otak kiri anda untuk pastikan anda ikutinya. Dengan jadual ini juga anda tidak akan buang masa hidup anda walau sesaat pun.

2. Buat Nota To Do

Anda perlukan sebuah senarai To Do iaitu senarai apa yang anda perlu lakukan untuk hari itu. Mula-mula buat satu To Do untuk lihat segala-gala yang anda perlu lakukan dalam hidup ini. Masukkan segala To Do seperti cat rumah, baiki tayar kereta, bawa ibu bapa ke klinik dan lain-lain. Pastikan kesemuanya sudah masuk. Jika anda terlupa masukkan ke dalam senarai To Do keseluruhan ini, bawa buku nota ke mana-mana dan catat serta-merta apabila anda teringat dan masukkan kemudian ke dalam senarai To Do keseluruhan ini.

Kemudian, letakkan tarikh bila anda hendak selesaikan setiap ítem dalam senarai anda ini. Sekarang adakan pula senarai To Do harian anda pula. Pada jam 5:20 pagi selepas anda selesai melakukan senaman anda, masukkan dari senarai keseluruhan tadi ke dalam senarai To Do harian anda. Biar ia masih dalam To Do keseluruhan anda. Apabila selesai, tanda hijau pada ítem tersebut. Ini memberikan isyarat kepada minda anda telah berjaya melakukan sesuatu. Lagi banyak hijau bermakna anda telah berjaya pada hari tersebut.

Pada hari Isnin pula, buat satu To Do mingguan. Masukkan semua ítem dalam senarai keseluruhan anda ke dalam senarai mingguan pada hari Isnin ini. Dan setiap hari anda memindahkan sahaja dari senarai mingguan ke senarai harian. Dengan ini anda sudah ada semuanya terancang.

Sekarang pergi ke Google Calendar dan masukkan kesemua To Do anda ini ke dalamnya.

Buat juga perancangan terperinci hingga ke SATU tahun dan masukkan di kedua-dua senarai To Do keseluruhan dan juga Google Calendar anda.

3. Buat Gantt Chart Hidup Anda

Gunakan template yang saya sediakan bersama buku ini untuk menyediakan carta Gantt kehidupan anda. Buat carta Gantt untuk setahun dan rancangan 10 tahun. Gunakan matlamat yang anda telah cipta sebelum ini di dalam buku impian dan cari matlamat-matlamat kecil yang perlu dilakukan untuk mencapai matlamat besar terakhir anda ini. Misalannya, matlamat akhir anda ialah untuk menjadi kaya dan menjana RM200,000 sebulan pada umur 40 tahun. Untuk mencapai matlamat ini, anda perlu pelbagai matlamat- matlamat kecil yang lain seperti mencapai matlamat kesihatan, mencapai matlamat pekerjaan, mencapai matlamat perniagaan, mencapai matlamat pelaburan dan lain-lain lagi bergantung kepada diri masing-masing. Masukkan kesemua matlamat-matlamat kecil untuk mencapai matlamat besar ini ke dalam carta Gantt anda tadi kemudian lihat pula apa yang anda perlu lakukan untuk mencapai matlamat ini. Contohnya, dalam pekerjaan, anda mungkin anda matlamat untuk mendapat gaji RM20,000 sebulan. Untuk dapat ini, mungkin anda perlu belajar separuh masa dan ambil MBA contohnya. Atau belajar lagi skill-skill lain seperti pengurusan masa, negotiation skills, managing self skills dan lain-lain. Kemudian, anda mungkin perlu lakukan kajian luar untuk mencari pekerjaan lain yang memberikan gaji yang lebih besar, menyediakan CV terbaik, pergi latihan untuk public speak, interview, pergi ke kelas-kelas Bahasa Inggeris dan bermacam-macam lagi sehingga anda boleh

mencapai matlamat ini. Letak kesemuanya ke dalam carta Gantt ini. Anda jangan fikir dulu samada ini boleh dilakukan atau tidak. Masukkan ia dulu dan pecah-pecahkan lagi ke langkah-langkah yang perlu dilakukan.

Dengan ini, anda boleh lihat keseluruhannya dalam kertas dan sebuah lukisan keseluruhannya. Minda kiri anda akan senang memahami ini.

Sekarang cari printer berwarna dan cetak carta Gantt kehidupan anda ini dan lekat pada dinding rumah anda supaya anda boleh lihat setiap hari.

4. Pareto

Saya tidak pasti anda pernah dengar mengenai teori Pareto. Kebanyakan guru suka bercerita mengenai ini. Semasa saya di tempat kerja juga, teori ini digunakan secara meluas dalam syarikat saya. Teori ini mengatakan bahawa hanya 20% dari segala usaha anda yang sebenarnya menghasilkan 80% dari semua hasil atau output. Teori ini dijumpai oleh seorang ahli ekonomi dari Itali bernama Pareto yang jumpa bahawa dalam dunia ini, hanya 20% memiliki segala kekayaan negara. Kemudian, apabila dikaji semula, ia juga adalah benar untuk segala-galanya dalam kehidupan kita ini. Ia juga benar sehingga ke alam semulajadi dan barang-barang mekanikal seperti hanya 20% dari enjin kereta yang menghasilkan tenaga untuk kereta bergerak dan lain-lain.

Untuk dipraktikkan dalam kehidupan anda, bukan semua perkara perlu dilakukan untuk menghasilkan kejayaan. Anda perlu mencari apa sebenarnya 20% usaha yang perlu dilakukan dan menumpukan segala usaha ke 20% ini yang akan menghasilkan 80% kejayaan anda.

Saya beri contoh, bagi manusia, kita ada masa dalam sehari sebanyak 24 jam sahaja. Dari 24 jam ini, 6 jam adalah untuk tidur. Bermakna anda tinggal hanya 18 jam waktu berjaga yang anda boleh lakukan pelbagai aktiviti untuk merealisasikan matlamat dan impian anda. Menggunakan teori Pareto ini, 20% dari 18 jam berjaga adalah 3.6 jam atau 3 jam 30 minit sahaja. Masa ini adalah masa terbaik yang anda perlu gunakan untuk menghasilkan segala usaha anda mencapai matlamat anda ini.

Lihat carta di bawah, tenaga anda adalah tertinggi dari jam 6 pagi ke 10 pagi. Di sini adalah masa terbaik untuk anda lakukan perkara-perkara yang paling penting dalam hidup anda.

perkara-perkara yang paling penting dalam hidup anda . Gunakan sepenuhnya 3.6 jam ini untuk lakukan perkara-

Gunakan sepenuhnya 3.6 jam ini untuk lakukan perkara- perkara yang paling penting dalam hidup anda. Kemudian masa-masa yang lain adalah untuk perkara yang remeh temeh lain seperti periksa e-mail, cuci rumah, baca berita dan

lain-lain. Kawasan-kawasan biru atas sebenarnya adalah masa untuk anda tidur.

Bagi yang bekerja, saya sarankan anda tolak seawal-awalnya dari rumah di kala lalulintas masih kosong. Mungkin sembahyang Subuh di pejabat. Ini supaya anda tidak membuang masa anda yang paling berharga iaitu dari jam 6 pagi ke 10 pagi ini.

Apa Yang Anda Patut Lakukan Selama 3 Jam Ini?

10 pagi ini. Apa Yang Anda Patut Lakukan Selama 3 Jam Ini? Lakukan benda-benda yang ada

Lakukan benda-benda yang ada kena mengena dengan matlamat anda. Jika anda bekerja tetapi menjalankan perniagaan sambilan anda adalah matlamat utama anda, mungkin jam 6am ke 10am ini digunakan untuk merancang perniagaan anda, atau melancarkan kempen WhatsApp atau email semasa waktu. Saya akan cerita di bab terakhir bagaimana anda boleh berniaga sambilan semasa kerja. Tetapi ini bukan bermakna anda curi masa semasa kerja atau apa. Berikan masa mungkin selama satu jam dari 3.6 jam masa bertenaga dan paling produktif ini untuk kerja pejabat

anda. Selebihnya anda ada berjam-jam lagi untuk melakukan bermacam-macam rutin kerja-kerja pejabat ini.

Jam 3PM pula patut gunakan untuk tidur petang. Jika di pejabat, anda boleh lelap sekejap di dalam surau atau di atas kerusi pejabat anda selama 30 minit. Jangan bagi bos anda nampak, nanti menjejaskan prestasi pula.

Hantar Kerja Ke Orang Lain & Cost Benefit Analysis

Bukan kesemua kerja yang perlu anda lakukan. Anda perlu lihat aktiviti tersebut dan lihat samada ia lebih elok dilakukan oleh orang lain atau tidak. Jangan fikir kerana anda mahu jimat kos, maka anda sendiri perlu lakukan segalanya. Adalah jauh lebih produktif dan juga lagi elok memberikan fokus lebih kepada aktiviti yang dapat menjana hasil lebih untuk mencapai matlamat anda. Juga, elok diberikan sesuatu aktiviti yang orang lain lebih bagus dan mahir buat. Gunakan CBA (Cost Benefit Analysis) untuk menentukan samada anda patut buat atau tidak kerja ini.

Saya beri satu contoh di bawah bagaimana untuk buat keputusan sama ada satu aktiviti itu perlu dilakukan oleh anda atau tidak:

Dalam bab terakhir nanti saya akan berikan kepada anda satu perniagaan sambilan yang anda boleh gunakan (jika betul anda laksanakan seperti yang saya arahkan) untuk dapat pendapatan RM6,000 sebulan sekurang-kurangnya. Pendapatan ini hanya boleh diperolehi pada hari kerja sahaja, jadi ada 20 hari bekerja dalam sebulan. Bermakna, pendapatan anda adalah RM300 sehari. Sabtu dan Ahad tidak dikira kerana selalunya tiada jualan pada hujung minggu. Seperti yang saya jelaskan tadi anda ada 18 jam waktu berjaga. Ini bermaksud anda boleh menjana

pendapatan RM17 sejam. Nilai masa diri anda ialah RM42 sejam.

Dari sini, kita boleh menentukan samada masa anda patut dihabiskan untuk sesuatu aktiviti atau lebih baik anda bayar sahaja orang lain untuk lakukannya. Misalannya, mencuci kereta. Saya dulu biasa pada hujung minggu mencuci kereta dari jam 8 pagi sampai ke 10:30 pagi. Ini tidak termasuk kos untuk membeli peralatan, sabun dan lain-lain. Bermakna saya telah habiskan 2.5 jam untuk aktiviti ini dalam sehari. Waktu ini iaitu 8 pagi ke 10 pagi merupakan waktu paling produktif untuk manusia. Ia patut di habiskan untuk melakukan sesuatu perniagaan yang menjana pendapatan. Tetapi saya menghabiskan masa ini untuk mencuci kereta. Opportunity loss saya kerana cuci kereta sendiri adalah 2.5 jam X RM17 sejam = RM42.50. Ini belum termasuk kos sabun, peralatan dan lain-lain. Saya anggarkan saya telah habiskan secara keseluruhannya RM50 di sini. Jika saya menghantar kereta ke pusat cuci, saya hanya perlu bayar RM8 untuk cuci kereta dan boleh selesai dalam 20 minit sambil membaca buku atau menggunakan Smartphone untuk perniagaan saya. Bermakna saya telah rugi RM42 kerana mencuci kereta sendiri. RM42 ini besar sekali kerana jika anda simpan di dalam ASB, duit ini akan menjadi dua kali ganda dalam masa 10 tahun. Ini satu hujung minggu sahaja, jika saya bersih kereta sendiri setiap minggu bayangkan berapa yang saya akan rugi.

Ada orang kata cuci kereta bagus kerana ia adalah senaman. Senaman yang anda perlukan adalah senaman aerobik yang betul-betul pam jantung anda seperti berlari atau berenang. Anda perlu hanya 30 minit sehari untuk betul-betul bersenam secara sepenuhnya. Mencuci kereta selama 2.5 jam tidak akan dapat sama seperti 30 minit berlari walau anda gosok sekuat-kuatnya kereta itu sekalipun.

5. Katakan TIDAK Kepada Orang Lain

Selalunya kita sudah ada perancangan tetapi tiba-tiba datang bermacam-macam aktiviti yang orang lain mahu anda lakukan serta merta. Seperti apa yang saya ajar sebelum ini, semua aktiviti anda perlu dirancang lebih awal dan masuk ke dalam senarai To Do keseluruhan anda dan disalurkan masuk ke senarai to do harian anda. Jika ia tidak ada dalam senarai to do anda, bermakna ia bukan sesuatu yang penting. Anda masukkan sahaja ke dalam senarai to do anda dan tentukan masa bila yang ia perlu dilaksanakan. Hanya beritahu orang tersebut yang aktiviti itu akan di lakukan nanti, minta tunggu kerana anda sibuk dengan hal lain yang penting buat masa ini.

Tetapi mungkin ada aktiviti yang penting dan perlu dilakukan serta-merta. Bagaimana? Begini, apabila anda menerima sesuatu aktiviti, mula-mula sekali masukkan ke dalam senarai To Do anda. Lihat samada ia penting dan berhubung-kait dengan matlamat akhir anda. Jika tidak penting, cuba masukkan dan tentukan tarikh akan datang untuk melakukannya. Cari dalam jadual anda bila yang anda boleh lakukan ini. Jika ia penting, cari slot kosong pada hari ini juga untuk lakukan tetapi pastikan anda sudah masukkan ke dalam To Do sebelum buat keputusan ini. Jangan tergesa- gesa untuk melakukan segala benda di depan mata. Ini yang selalunya menyebabkan kehidupan kita kelam-kabut kerana mengganggap segala benda adalah penting, walhal sebenarnya tidak kerana kita tidak mengambil masa untuk berfikir tentangnya.

Lihat setiap aktiviti, masukkan ke dalam senarai To Do dan buat keputusan bila untuk buat kerana ia akan mengakibatkan anda untuk mengubah aktiviti yang lain juga.

Contohnya, dengan tiba-tiba lampu dinding rumah kami terbakar satu. Ada lampu lain yang masih bernyala dan masih terang. Tetapi isteri saya ketika itu menganggap ia penting kerana tidak mahu tangguh-tangguh. Padahal waktu itu saya mempunyai banyak lagi aktiviti lain yang jauh lebih penting. Saya beritahu dia, saya akan lakukan ini di waktu lain. Muka dia masam tetapi anda mesti belajar untuk berkata TIDAK. Saya masukkan ke dalam senarai To Do saya untuk lakukan keesokkan harinya pada jam 3 petang iaitu masa yang paling tidak produktif untuk diri saya. Ia merupakan penyelesaian yang sempurna sekali.

Lakukan apa-apa aktiviti anda dengan menggunakan sistem di atas ini.

6. Hidup Simple & Sederhana

Saya sudah cerita dalam bab sebelum ini. Tetapi saya ada beberapa langkah tambahan seperti di bawah:

1. Keluarkan

Calendar

Semua

Aktiviti

Ke

Dalam

To

Do

&

Saya dah cerita sebelum ini, buat senarai To Do dan masukkan semua ke dalam Google Calendar. Anda akan keluarkan semua ini dari ingatan anda dan minda anda akan kosong dan boleh menumpukan perhatian kepada aktiviti-aktiviti penting yang kena mengena dengan matlamat akhir anda.

2. Kurangkan harta & barangan

Jangan terlalu banyak harta benda. Banyak kebendaan sebenarnya tidak perlu. Saya telah jelaskan tentang ini sebelum ini.

3.

Kurangkan aktiviti anda

Saya juga sudah jelaskan sebelum ini. Biar anda dapat fokus sepenuhnya minda anda kepada benda yang benar-benar penting sahaja.

4. Pass kerja ke orang lain

Saya sudah cerita dengan panjang lebar tadi.

7. Hidup Seolah-Olah Hari Ini Adalah Hari Terakhir Anda

Jadikan hari ini seolah-olah hari terakhir anda. Anda akan lihat dunia lain selepas ini. Anda mungkin mahu bertemu dengan setengah-setengah orang atau lakukan sesuatu sebelum anda pergi.

8. Do things thinking

Failure is not an option. Jangan terlalu memikirkan apa yang akan terjadi atau perkara yang negatif mengenai sesuatu. Fikir hanya satu sahaja iaitu tentang kejayaan sahaja. Masa adalah terhad, penuhkan hidup anda dengan kejayaan. Jangan buang masa fikir mengenai kalau anda gagal macam mana.

9. Jangan Fikir Pasal Yang Lepas

Hanya fikir tentang masa akan datang sahaja. Yang lepas sudah lepas, biarkan ia sahaja. Anda tidak boleh lakukan apa- apa lagi tentangnya. Anda perlu fikir apa langkah seterusnya selepas ini. Buangkan perkataan ini dari minda ada… PENYESALAN. Tiada penyelesalan dalam hidup ini. Segala

benda yang terjadi adalah sesuatu yang positif kerana ia memberi pengajaran dan teladan untuk membina diri anda yang lebih berjaya lagi selepas ini. Anda mungkin tidak akan berjaya di masa hadapan jika perkara yang lepas itu tidak terjadi. Saya berikan contoh, saya telah lakukan suatu pelaburan sebanyak RM100,000 dulu untuk sebuah premis perniagaan tetapi perniagaan itu tidak yang seperti kami sangka. Sejak itu, saya cuba gunakan aset yang dilaburkan untuk menjana sana sini duit untuk dapat kembali RM100,000 walaupun telah jelas pelaburan itu merupakan suatu kesilapan. Bagaimanapun, pelaburan ini merupakan pengajaran dan teladan yang bagus di masa akan datang. Ia juga memberi saya pengalaman yang akan digunakan lagi sekali di masa akan datang. Sudah tidak guna lagi dan membuang masa cuba kekal dengan premis tersebut kerana memang duit tidak akan balik modal lagi. Lagi elok berhenti sahaja dan keluar dari situ dan cuba buat perniagaan lain lagi yang jauh lebih menguntungkan. Tenaga anda perlu difokuskan untuk perniagaan lain selepas itu. Perniagaan itu dah tidak menjadi. Kemungkinan besar, perniagaan baru anda boleh menjana pendapatan berapa kali ganda banyak lagi dari apa yang anda hilang RM100,000 itu.

Jadi arkitek masa depan anda. Jadikan kegagalan lepas sebagai teladan sahaja. Sebenarnya jangan anggap langsung pun yang ia suatu kegagalan. Jangan berdendam dengan sesiapa. Yang lepas adalah lepas. Jika anda ada pengalaman buruk dengan sesiapa, hanya elakkan orang tersebut sahaja, tidak perlu untuk berdendam dan mencari jalan untuk balas dendam.

10. Jadual Makan & Jadual Riadah

Atas ini juga patut ada jadual khas untuknya. Saya ada sediakan template jadual yang anda boleh gunakan.

Jadi…

Secara kesimpulannya, penguasaan masa dan pengurusannya adalah kritikal kepada kejayaan anda. Perlu lakukan semua seperti yang saya cerita di atas.

BAB 8 BERKHIDMAT UNTUK ORANG LAIN

Prinsip Keenam adalah sentiasa berkhidmat untuk orang lain. Pastikan itu moto hidup anda. Apa-apa yang anda lakukan, biar ia adalah untuk kebaikan orang lain. Pastikan matlamat yang anda pilih juga bukan sahaja memberi keuntungan dan kebaikan kepada diri anda tetapi kepada orang lain juga.

Setiap hari pastikan anda lakukan sesuatu yang memberi manfaat kepada orang lain. Misalannya, mungkin setiap hari anda boleh memberi ucapan selamat pagi dan bergembira kepada ahli-ahli WhatsApp group. Apabila ahli WhatsApp group anda menerima ucapan selamat pagi ini, mereka juga akan dapat merasakan tenaga yang anda hasilkan pada pagi itu. Dan ini akan memanfaatkan mereka juga.

Apabila anda menunjukkan kebaikan kepada orang lain, ia akan datang balik dua kali ganda kepada anda. Tenaga dari kebaikan yang anda hasilkan dan pass ke orang lain ini akan datang balik berkali-kali ganda lagi. Pada awal-awal pagi, pasti anda lakukan bermacam-macam kebaikan seperti memberikan salam pagi, membantu ahli keluarga anda pergi sekolah, memberikan salam kepada sesiapa sahaja yang anda temui dengan satu senyuman akan memberikan tenaga yang luar biasa kepada sesiapa yang menerima dan ini akan datang kembali kepada anda. Mulakan pagi anda dengan ucapan selamat pagi dan senyuman.

Salah satu cara untuk memastikan anda berkhidmat kepada orang lain dan masyarakat secara keseluruhannya ialah dengan memastikan anda betul-betul laksanakan segala yang diajar di dalam buku ini selama 30 hari dan mahir dan hafal segala yang diajar. Kemudian, tiba masa untuk anda pula menjadi guru dan memberitahu dan berkongsi dengan kesemua orang tentangnya. Anda boleh menggalakkan isteri/suami anda, ahli-ahli keluarga anda, kawan-kawan anda, rakan kerja anda dan sesiapa sahaja yang anda temui

tentang strategi sistem hidup ini. Tetapi sebelum anda dapat memberitahu sesiapa anda sendiri perlu memperbaiki diri anda dan menggunakan sistem ini dan lihat sendiri kebaikannya. Kemudian barulah anda beritahu dan berkongsi kepada semua orang mengenai sistem ini.

Kawan adalah penting. Pastikan anda ada sekurang- kurangnya TIGA kawan rapat yang anda boleh percayai dan berkongsi segala cerita baik dan buruk anda. Ini bukan sekadar kawan dalam Facebook. Ini adalah kawan yang anda jumpa sendiri dan berinteraksi secara fizikal. Ini juga bukan pasangan hidup anda iaitu suami/isteri/kekasih anda. Untuk memastikan anda mencapai ini, pastikan anda mempunyai strategi untuk berjumpa seorang kawan setiap minggu mungkin di Starbucks untuk berborak. Anda akan dapat manfaat berkali ganda dengan bersosial dengan rakan handai begini. Jangan jadi katak di bawah tempurung dan tidak mahu berjumpa sesiapa dan menumpukan sahaja masa untuk kerjaya atau perniagaan. Interaksi sosial dengan kawan- kawan adalah penting. Ia akan memberikan semangat kepada diri anda dan membantu anda untuk mencapai matlamat anda. TETAPI pastikan anda berkawan dengan orang yang positif. Elakkan berjumpa dengan orang-orang yang negatif dan sentiasa mahu bercerita tentang segala masalah dunia tanpa mencari jalan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Selain dari itu, beri tumpuan kepada keluarga anda. Hadiri segala jamuan dan kenduri. Kenali mereka. Adakan lawatan ke rumah-rumah keluarga yang sudah lama tidak jumpa. Tidak semestinya anda lakukan ini semasa musim raya sahaja tetapi anda boleh lakukan ini pada bila-bila masa sahaja. Anda juga boleh mengadakan bermacam-macam jamuan keramaian di rumah anda sendiri dan menjemput kaum keluarga untuk merapatkan hubungan. Ini adalah satu

jalan untuk mencapai ini. Percayalah, ini memang akan memberikan anda satu kepuasan dan membantu anda mencapai matlamat anda.

Biar semangat positif anda meresap kepada mereka. Berkongsi tenaga positif ini dengan mereka. Biar mereka nampak yang anda optimis tentang dunia ini. Dan mereka pasti akan menerima impact dari optimis anda ini.

Jadi…

Kesimpulan dari bab ini adalah - memberi kembali dan berkhidmat untuk orang lain akan memberikan pulangan yang berganda-ganda pada diri anda dan juga akhirnya akan dapat membantu anda mencapai matlamat anda. Perlu lakukan semua seperti yang saya cerita di atas.

BAB 9 KEHIDUPAN SEMPURNA

Prinsip terakhir yang anda perlu pelajari dalam buku ini adalah prinsip ketujuh iaitu mencapai kehidupan yang sempurna. Untuk mencapai kehidupan yang sempurna anda perlu mempelajari satu teknik yang di namakan Power Of Now. Teknik ini memang berkesan sekali dan memberikan perbezaan yang nyata dalam hidup saya. Apabila saya menggunakan teknik ini, baru saya dapat mengecapi nikmat kehidupan dari hari ke hari.

The Power Of Now mengajar anda supaya hidup dengan gembira dan penuh dengan cabaran pengembaraan yang menarik. Cuba benda-benda baru yang anda takut lakukan sebelum ini seperti berenang, naik payung terjun, fly foxing dan lain-lain lagi. Atau paling senang naik roller coaster. Pada mulanya ia memang menakutkan tetapi setelah anda lakukannya, anda akan mendapat nikmat yang hebat darinya.

Salah satu teknik yang saya telah gunakan ialah mencari kebaikan dan nikmat dalam setiap saat hidup anda. Memang pelik sekali alam ini, segala-galanya telah terjadi dengan begitu sempurna sekali seperti bunga-bunga, pokok-pokok, burung-burung dan lain-lain. Bangunan-bangunan yang dicipta manusia juga menakjubkan sekali kerana beribu-ribu orang telah menaburkan jasa dan tenaga membinanya dari tiada apa-apa ke sebuah bangunan yang tinggi.

Lakukan ini:

Pilih mana-mana pagi, semasa anda berjalan ke kerja, lihat persekitaran anda. Lihat bunga-bunga, pokok-pokok, rumah, bangunan dan tumpukan perhatian kepada objek-objek ini. Hanya tumpu sepenuh fokus kepada persekitaran ini dan bersyukur atas kejadian mereka dan dapatkan nikmat dari kejadian ini. Tumpukan sepenuhnya. Tumpukan juga kepada bunyi-bunyi, bau-bau dan lain-lain. Anda juga lakukan ini

semasa di taman. Ia memang lebih menjadi jika anda dalam persekitaran alam semulajadi. Dapatkan nikmat dengan memberi tumpuan penuh kepada alam sekitar dan setiap objek dalamnya dan hargai atau bersyukur dengan kejadiannya. Lakukan ini seorang diri dan dalam 30 minit setiap hari. Anda boleh lakukan ini dalam perjalanan ke tempat kerja atau semasa anda melakukan senaman setiap pagi. Lakukan ini pagi-pagi kerana inilah masa yang terbaik untuk minda anda menjadi kreatif. Anda akan mendapat ketenangan yang berlipat ganda dari ini.

Salah satu cara untuk anda memahami teknik ini ialah apabila anda bermain badminton atau apa-apa sukan yang lain dan mempunyai seorang lawan dalam satu pertandingan. Apabila anda bermain badminton ini, anda akan menumpukan sepenuhnya kepada perlawanan tersebut. Anda tumpu kepada segala strategi, short, smash dan lain-lain. Pada saat ini, anda akan lupa terus tentang segala masa lampau anda, masa akan datang dan lain-lain. Tumpuan anda pastinya pada now iaitu pada saat tersebut di court badminton tersebut. Saya pasti anda sudah merasainya. Jika mahu mencuba, ajak kawan seorang untuk bermain badminton dan cuba teknik ini sekali lagi. Cuba bawa pengalaman yang sama ke hari-hari biasa anda.

Juga, pastikan anda hidup di hari ini. Ya, hidup di hari ini. Bukan hidup berdasarkan apa yang lepas dan juga bukan di masa akan datang. Sebelum ini, dalam bab mengenai matlamat saya menyuruh anda untuk bayangkan anda seolah-olah sudah mencapai matlamat anda. Tetapi selalu ingat anda masih berada di hari ini sekarang. Pastikan anda menikmati hidup anda sekarang. Bersyukur dengan apa yang anda telah dapat sekarang dari segala segi dan gabungkan dengan kepercayaan yang anda akan dapat apa yang anda

mahu di masa akan datang. Kehidupan anda akan berubah mulai hari ini.

Ada satu filem yang bertajuk Click lakonan Adam Sandler yang saya tonton satu ketika dulu. Ia berkisar mengenai seorang suami yang sentiasa tidak gembira dengan hidupnya kerana dia terlalu sibuk dengan pekerjaannya dan selalu dibuli oleh bosnya, di rumah dia pula anak-anak dia selalu nakal dan buat bising. Isterinya pula meminta bermacam- macam benda dan selalu mengganggunya. Jadi, pada hari jadinya, oleh kerana stres ini dia telah meminta supaya hidup dia hari ini berubah. Kemudian dia memperolehi sebuah universal remote control yang boleh fast forward melintas terus ke saat-saat stres ini dan juga saat-saat boring dalam hidupnya. Oleh kerana tidak sabar lagi, dia asyik tekan butang fast forward hidupnya ke depan dan depan kerana setiap kali dia rasa hidup dia stres dan boring ketika itu. Akhirnya, dia sampai ke satu waktu apabila dia sudah tua dan kesemua anak-anaknya sudah besar dan tidak mahu berjumpa dia lagi. Isterinya juga sudah bercerai dan berkahwin dengan orang lain. Pada saat itu, baru dia sedar dia terburu-buru menekan butang fast forward hidupnya tanpa mendapat nikmat melalui perjalanan hidupnya. Bermain-main dengan anak, melihat anak masuk universiti, pergi melancong bersama dan lain- lain. Nasib baik, pemberi universal remote control ini memberi dia peluang untuk patah balik ke hidup dia sebelum ini. Dan sejak itu, dia hidup dengan penuh nikmat melalui segala getir cabaran dan melalui segala kegembiraan hidup ini.

Filem di atas mengajar kita bahawa kegembiraan dalam hidup kita sebenarnya adalah perjalanan atau pengembaraan hidup yang kita lalui setiap hari dalam menuju ke matlamat terakhir kita. Hargai setiap saat hidup anda hari ini dan dapat kenikmatan darinya. Hidup sepenuhnya sekarang juga. Lupakan segala-gala yang lepas dan hidup hari ini penuh

nikmat dengan penuh strategi untuk mencapai matlamat anda.

Teknik terakhir dalam bab ini dan juga berhubung kait rapat dengan semua teknik di atas adalah bersyukur dengan apa yang anda ada setiap hari. Anda perlu bersyukur dengan apa yang anda ada. Jika anda bandingkan dengan orang lain ada bermacam-macam yang mereka tidak ada dan ada sudah anda. Anda ada tangan dan kaki dan kesihatan anda. Ramai yang tiada ini semua. Anda perlu bersyukur dan mendapat nikmat dari ini semua. Ada ramai orang seperti di Syria hidup dalam peperangan menjadi pelarian dan makan tidak cukup sementara anda di Malaysia ini boleh dapat segala-galanya makanan, perlindungan, pekerjaan, peluang untuk berniaga dan lain-lain. Bersyukur setiap hari. Cara saya lakukan ini ialah dengan sentiasa berdoa kesyukuran selepas sembahyang. Saya juga adakan doa kesyukuran selalu dan menjemput kaum keluarga saya. Apa yang tidak cukup dalam hidup anda ini, anda sudah ada matlamat untuk betulkannnya tetapi anda juga patut bersyukur dengan segala apa yang anda sudah ada hari ini dan ini akan memberikan nikmat dan kegembiraan lagi dalam hidup anda hari ini.

Walaupun anda dalam keadaan yang paling terdesak dalam hidup anda sekarang seperti hampir muflis atau dikejar oleh along, cari sesuatu yang anda dapat syukuri dan bina hidup anda darinya lagi selepas ini.

Jadi…

Kesimpulan dari bab ini adalah hidup dengan penuh nikmat dan hidup dengan luarbiasa dan bersyukur dengan apa yang anda ada SEKARANG. Dengan ini anda akan mencapai suatu KEHIDUPAN YANG SEMPURNA.

BAB 10 BERKONGSI SISTEM HIDUP INI

Anda sekarang telah belajar segala-galanya. Sekarang tiba masa untuk anda praktikkan segala teknik yang diajar dan anda akan lihat hasilnya.

Bagaimanapun perjalanan anda bukan setakat di sini sahaja. Tugas anda selepas mempelajari sistem hidup saya ini adalah untuk berkongsi dengan semua orang yang anda kenali dan juga mencari orang lain untuk memberitahu berita baik ini. Saya ada satu cara untuk anda lakukan ini tetapi sebelum itu, saya ingin kupas satu lagi idea yang saya telah cerita sedikit kepada anda sebelum ini.

Membina Kerjaya Adalah Sesuatu Yang Buruk Untuk Anda

Dalam bab sebelum ini saya telah cerita kepada anda mengapa membina kerja bukan idea yang bagus untuk anda. Saya sendiri pernah bekerja hampir bertahun-tahun dalam dunia korporat. Apabila anda bekerja, pandangan anda adalah terhad. Mimpi anda juga ada had limitnya. Anda mungkin bercita-cita untuk menjadi seorang CEO tetapi sebelum anda hendak sampai ke sana mungkin semangat serta minda anda sudah koyak rabak dengan segala unsur negatif dalam pemikiran dan minda anda. Bekerja ini penuh dengan unsur politiknya, unsur tikam belakang dan unsur mementingkan diri. Ini lumrah manusia, setiap orang takut kehilangan kerja masing-masing jadi mereka mempertahankan kedudukan masing-masing walaupun kedudukan yang mereka ambil itu salah. Anda juga dipaksa bekerja dari jam 8 pagi hingga ke 6 petang dan banyak masa ini hanya terbuang begitu sahaja. Mungkin hanya beberapa jam sahaja yang benar-benar produktif, selebihnya hanya lakonan semata-mata. Saya pernah bekerja di sebuah syarikat yang mempunyai 10 tangga gaji. Tangga gaji 1 adalah CEO manakala tangga gaji 10 adalah eksekutif. Jika

anda dapat naik pangkat satu tangga gaji, hadiahnya adalah kenaikan gaji sebanyak 5%. Ini bermakna tidak kira apa pun anda lakukan, itu sahaja yang anda akan dapat. Untuk sampai ke tangga gaji pertengahan pun akan mengambil sekurang-kurangnya 15 tahun untuk sampai sana. Kebanyakan orang yang bekerja dengan saya dulu, hanya berlakon semata-mata dan buat-buat sibuk. Saya pernah ingat dahulu, pada jam 7 malam hampir semua rakan kerja masih di pejabat, tetapi kebanyakan mereka hanya tengok Youtube, ataupun membuat kerja dengan perlahan. Kerja- kerja yang sepatutnya boleh disiapkan dalam masa 1 jam menjadi sampai 2 hari dan dibuat perlahan-lahan sampai malam untuk menunjukkan yang mereka sibuk dan bekerja kuat. Kenaikan pangkat adalah berdasarkan apa yang bos anda lihat bukan berdasarkan hasil yang anda telah lakukan.

Dan apabila mereka tidak memerlukan anda lagi, dengan cepat segala VSS dan lain-lain akan keluar. Anda diperlukan di situ setakat bila anda diperlukan sahaja. Mereka tidak kisah tentang anda sebenarnya. Organisasi adalah dipenuhi dengan manusia dan manusia adalah orang yang sentiasa risau dan takut. Apabila mereka sendiri takut mereka hilang kerja dan menjejaskan kehidupan mereka dan tersayang mereka, anda yang dibawah akan menjadi sasaran orang atasan. Tidak kira jika anda selama ini telah melimpah segala yang terbaik untuk syarikat tersebut. Akhirnya apa yang paling penting untuk sesebuah syarikat atau organisasi = PROFITS (keuntungan).

Jangan biarkan diri anda dihadkan di dalam hidup ini. Jangan biar orang lain menguasai hidup anda. Hidup dengan luar biasa dan berani mengambil cabaran.

Cara yang sepatutnya anda lakukan ialah dengan memulakan perniagaan. Dengan perniagaan, anda sendiri

menentukan hidup anda sepenuhnya. Tiada limit dalam hidup anda. Anda nak buat RM100 JUTA pun boleh. Asalkan perniagaan anda berjaya. Dengan kerjaya, hidup anda adalah terhad. Tetapi memulakan perniagaan bukan semudah dan sesenang yang semua orang sangka.

Teori 10,000 Jam

Teori ini di popularkan oleh penulis Malcolm Gladwell dalam bukunya bertajuk “Outliers“. Seorang saintis bernama Anders Ericsson telah melakukan kajian dan mendapati bahawa yang sebenarnya tiada genius dalam dunia ini. Orang yang berjaya dalam perniagaan atau apa-apa sahaja adalah orang yang berusaha keras dan telah mencuba dan mencuba dan mencuba dan gagal berkali-kali. Ada banyak kajian telah dilakukan oleh saintis Barat di mana mereka telah mengkaji kanak-kanak yang mempunyai IQ tertinggi dan apa yang mereka jadi atau lakukan setelah mereka menjadi dewasa. Hampir semua tidak dapat menyamai pencapaian yang sama dengan orang-orang yang IQnya rendah bila tiba dewasa. Hampir semua orang yang berjaya di dunia hari ini bukan kerana IQ atau nasib sebenarnya. Ia adalah terhasil dari kerja kuat dan masa yang lama diberikan untuk sesuatu. Orang- orang seperti Bill Gates, Steve Jobs, Thomas Edison dan Albert Einstein telah memberikan hampir 10,000 jam masa mereka dan melalui pelbagai rintangan dan kegagalan sebelum berjaya dalam apa yang mereka lakukan. Albert Einstein bukan seorang genius. Dia merupakan seorang kerani sahaja. Tetapi kerana usaha dan masa yang ditaburkan untuk mencari formula e=mc², dia berjaya juga akhirnya. Dia telah habiskan masa sebanyak 10,000 jam untuk ini.

Apa kesimpulan dari atas ini? Jika anda mahu berjaya dalam sesuatu, anda perlu ada sekurang-kurangnya 10,000 jam

mencubanya. Mengalami banyak kegagalan dan banyak belajar dalam proses. Misalannya jika sekarang anda bekerja sebagai seorang kerani dengan sebuah syarikat minyak dan tiba-tiba anda mahu meniaga dan membuka restoran. Ada kemungkinan besar anda akan menghadapi kegagalan. Tetapi kegagalan bukan sesuatu yang buruk. Kegagalan adalah proses sebelum anda mencapai kejayaan dalam apa yang anda mahu. Jadi, jika anda mahu meniaga apa-apa pun, anda mesti bersedia untuk menemui kegagalan tetapi anggap kegagalan itu satu benda yang positif dalam membina perjalanan anda ke arah kejayaan.

Mulakan Perniagaan Internet Marketing Anda

Sebelum anda mengambil langkah besar memulakan perniagaan yang besar-besaran dan banyak modal, ada satu perniagaan yang mudah, tiada modal dan juga boleh dilakukan secara sambilan sahaja. Sementara anda mencari ilham membina perniagaan matlamat akhir anda ini, masuk program affiliate saya. Dengan memasuki program affiliate ini, anda dapat lakukan dua perkara: SATU berkongsi sistem hidup ini dengan semua orang dan DUA menjana pendapatan sambilan dari mana-mana tanpa berhenti kerja lagi. Akhirnya memang matlamat anda adalah untuk berhenti kerja (jika ini matlamat sebenar anda), tetapi buat masa ini, anda boleh menjana pendapatan yang mudah ini dulu dan menyimpan wang ini untuk dijadikan modal mencuba perniagaan yang besar. Ikuti langkah-langkah berikut:

LANGKAH 1 DAFTAR AFFILIATE

Sila ke laman web JutawanApp.Com dan turun ke bawah sekali dan cari link Pendaftaran Affiliate. Klik pada link tersebut dan daftarkan akaun anda. Masukkan segala info

anda seperti nama, alamat email dan lain-lain. Kemudian, sebuah email akan di hantar kepada anda dengan link affiliate anda. Sekarang tugas anda adalah hanya untuk memberitahu sesiapa sahaja link affiliate anda ini. Itu sahaja yang anda perlu lakukan. Ikut langkah seterusnya untuk beberapa kaedah internet marketing yang anda boleh lakukan.

LANGKAH 2 EMAIL KEPADA SEMUA KAWAN

Masuk ke akaun Gmail anda dan mula email kepada semua kawan. Gunakan ayat template yang saya telah berikan beserta buku ini. Letak link affiliate anda dalam ayat marketing ini. Anda boleh menghantar email ini pada bila-bila masa dengan menggunakan Smartphone anda. Lakukan semasa anda sedang menunggu orang masuk meeting atau semasa menunggu LRT dan lain-lain.

LANGKAH 3 WHATSAPP KEPADA SEMUA KAWAN

Hantarkan WhatsApp kepada semua kawan-kawan anda tentang berita baik ini. Gunakan ayat yang sama di atas dan hantar kepada semua contacts anda. Kerja ini boleh dilakukan di mana-mana dan pada bila-bila masa semasa di pejabat juga boleh.

LANGKAH 4 CIPTA WHATSAPP GROUP

Anda boleh mempromosi ke semua WhatsApp group yang anda sedang sertai tetapi anda juga boleh mencipta pelbagai WhatsApp group seperti group sekolah, group kerja, group universiti, group keluarga dan lain-lain. Anda menjadi admin kepada kesemua group ini dan boleh dari masa ke semasa

mempromosi link affiliate anda. Anda juga boleh cipta group Telegram dan lain-lain. Sentiasa cipta banyak-banyak WhatsApp group.

LANGKAH 5 PROMOSI WECHAT

Promosi dengan Wechat juga. Cari orang dalam kawasan anda dan beritahu mengenai berita baik ini.

LANGKAH 6 VIRALKAN DI FACEBOOK & INSTAGRAM

Postkan berita-berita viral dan juga kisah-kisah inspirasi, kemudian letak link affiliate anda di bawah untuk mempromosi program affiliate ini. Viralkan bermacam-macam cerita dan tambahkan sebanyak-banyak kawan yang anda boleh. Dari masa ke semasa lakukan posting mempromosi link affiliate anda. Kerja ini boleh dilakukan di mana-mana samada di pejabat atau pun semasa menunggu sesiapa. Lakukan 2 posting sehari berita-berita viral. Ingat tambah sebanyak- banyaknya kawan.

LANGKAH 7 BUKA BLOG ANDA SENDIRI

Pergi ke Blogger.com dan buka blog anda sendiri. Pergi ke Youtube dan ke salah sebuah video seperti ini untuk belajar bagaimana membuka sebuah blog dan melakukan posting dan lain-lain lagi.

Lakukan posting tentang perjalanan hidup seharian anda dalam menggunakan teknik ini di sini. Mungkin anda tidak mahu letak kesemuanya seperti di dalam journal anda setiap malam kerana isu privacy. Tetapi ceritakan serba sedikit.

Lakukan ini setiap pagi. Anda boleh lakukan ia dari Smartphone anda di pejabat. Tulis dalam 2 ke 3 perenggan.

Kemudian lakukan FB posting juga dan berikan link blog anda dalam posting tersebut.

Lakukan posting mengenai berita-berita viral hangat dan beri pandangan dan komen anda sendiri mengenainya. Pastikan letak juga di FB mengenai ini. Jika boleh lakukan 2 posting sehari. Satu pagi dan satu petang dalam pukul 4pm sebelum anda balik kerja.

Juga, lakukan posting cerita-cerita inspirasi seperti di bawah:

A fishing boat docked in a tiny Mexican fishing village. A tourist complimented the local fishermen on

the quality of their fish. He asked how long it took to catch them.

"Not very long." they answered in unison.

"Why didn't you stay out longer and catch more?"

The fishermen explained that their small catches were sufficient to meet their needs and those of their families.

"But what do you do with the rest of your time?"

"We sleep late, fish a little, play with our children, and take a nap with our wives. In the evenings, we go into the village to see our friends, have a few drinks, play the guitar, and sing a few songs. We have a full life."

The tourist interrupted:

"I have an MBA from Harvard and I can help you! You should start by fishing longer every day.

You can then sell the extra fish you catch.

With the extra revenue, you can buy a bigger boat."

"And after that?"

"With the extra money the larger boat will bring, you can buy a 2nd one and a 3rd one and so on until you have an entire fleet of trawlers.

Instead of selling your fish to a middle man, you can then negotiate directly with the processing plants. Maybe even open your own plant.

You can then leave this little village and move to Mexico City, Los Angeles or even New York City!

From there you can direct your huge new enterprise."

"How long would that take?"

"20 perhaps 25 years." replied the tourist.

"And after that?"

"After what? Well my friend, that's when it get really interesting, answered the tourist, laughing.

When your business get really big, you can start buying and selling stocks and make millions!"

"Millions! Really?And after that?" asked the fishermen.

"After that you'll be able to retire, live in a tiny village near the coast, sleep late, play with your children, catch a few fish, take a nap with your wife and spend your evenings drinking and enjoying with your friends."

"With all due respect sir, but that's exactly what we are doing now.

So what's the point of wasting 25 years?" asked the Mexicans.

Moral of this story:

Know where you're going in life. You may already be there!

Many times in life, money is not everything.

“Live your life to the fullest before life becomes lifeless”.

Anda boleh mudah sahaja Google kisah-kisah inspirasi seperti ini dan mungkin juga lakukan alih-bahasa ke Bahasa Melayu jika anda mahu.

Letakkan signature dalam email anda mengenai blog ini juga.

LANGKAH 8 LETAKKAN LINK PADA SETIAP POSTING

Di bawah ke semua posting anda, letak ayat seperti berikut:

-------------------

Mahu ubah hidup anda sama seperti saya. Lawati laman berikut untuk mempelajari bagaimana saya telah melakukannya dan bagaimana anda juga dapat lakukannya Klik sini <alamat link affiliate>

-------------------

Gantikan dengan link affiliate anda sendiri. Letak pada semua posting anda. Mungkin anda ada idea untuk ayat yang lebih menarik, silakan untuk mengubahnya.

LANGKAH 9 VIRALKAN BLOG ANDA KE FACEBOOK / WHATSAPP / INSTAGRAM

Sekarang viralkan kisah-kisah inspirasi / berita-berita hangat / menarik dan letak perkataan berikut selepas berita viral anda. Untuk lagi kisah-kisah menarik, klik <alamat blog anda>. Lakukan ini tiap-tiap hari dengan Smartphone anda.

Berapa Yang Anda Boleh Jana?

Anda akan memperolehi RM40 untuk satu jualan. Matlamat anda ialah untuk memastikan setiap hari 7,000 orang melihat viral anda di Facebook, Instagram, WhatsApp group dan lain- lain. Dari 7,000 ini, 10% akan klik pada link dan 1% akan membeli. Jadi pendapatan anda dijangka sebanyak RM5,600

di sini. Anda boleh naikkan ini lagi dengan menambahkan lagi

ramai kawan-kawan di FB, Telegram, WhatsApp dan lain-lain.

Tips Untuk Anda Berjaya

1. Tumpu Kepada 20%

Seperti yang saya cerita sebelum ini, tumpu dan fokus kepada hanya 20% cara yang berjaya sahaja untuk mempromosi

laman blog atau link affiliate anda. Masa juga adalah penting, lakukan segala posting dari jam 6 pagi ke 10 pagi sahaja iaitu

di masa anda paling kreatif. Lakukan dari Smartphone sahaja.

2.

Beli Smartphone

Beli sebuah Smartphone jika anda masih belum membelinya dengan Data Plan sekali. Ada satu Digi data plan, sekadar perlu bayar RM57 sebulan sahaja. Kurangkan panggilan, lebihkan berkomunikasi dengan WhatsApp sahaja zaman sekarang.

3. Tukar Ayat Marketing Selalu

Tukar ayat marketing selalu. Tukar juga berita viral selalu. Pantau segala berita paling menarik hari ini dan sebarkan cepat-cepat ke semua group WhatsApp dan lain-lain. Tetapi sebelum anda sebarkannya, pastikan anda letak link ke blog anda di bawahnya. Ini penting sekali. Contohnya, jika anda berita tentang kapal terbang terhempas, sebarkan cepat-cepat dan viralkan dengan link blog anda. Orang lain akan sebarkan lagi berita ini juga. Pastikan link anda dalam satu mesej tersebut supaya bila orang forward, dia akan forward sekali dengan link blog anda.

4. Gunakan Teknik Habis-Habisan

Sama seperti yang saya ajar dalam buku ini. Hidup luar biasa dan dengan penuh keseronokkan. Live life to the fullest sepenuhnya. Lakukan ia habis-habisan dengan perasaan yang meluap-luap.

Jadi…

Kesimpulan dari bab ini adalah berkongsi maklumat ini dengan semua orang dengan menjadi affiliate saya.

BAB 11 PENUTUP

Dalam bab penutup ini, saya ingin beritahu satu ayat sahaja Anda telah belajar segalanya, sekarang tiba masa untuk anda

melakukannya

sepenuhnya seperti yang saya telah ajar.

Sebelum saya pergi, lihat cerita di bawah (sama seperti sebelum ini) :

Sebuah bot nelayan mendarat di sebuah perkampungan nelayan di Mexico. Seorang pelancong dari Amerika memberi pujian betapa segarnya ikan-ikan yang dijual. Dia bertanya kepada nelayan berapa lama masa dia ambil untuk menangkapnya.

Nelayan-nelayan menjawab tidak berapa lama.

Pelancong itu kemudian bertanya kenapa tidak pergi lama lagi ke laut dan menangkap dengan lebih banyak ikan?

Nelayan-nelayan tersebut menjawab mereka menangkap ikan cukup sekadar untuk menyara keluarga mereka dan memenuhi keperluan asasi mereka.

Pelancong kemudian bertanya apa yang mereka lakukan dengan semua masa yang terluang?

Nelayan-nelayan menjawab “Kami tidur lewat, tangkap ikan sedikit, bermain dengan anak-anak, tidur petang dengan isteri-isteri kami. Di petang kami ke kampung dan berjumpa dengan kawan-kawan, minum sedikit, main gitar dan nyanyi satu dua lagu. Hidup kami penuh dengan bermacam!

Pelancong itu terus menjawab dengan tidak sabarnya “Saya mempunyai sebuah MBA dari Harvard dan saya boleh membantu anda semua! Mula-mula sekali anda perlu lama lagi ke laut dan menangkap lebih banyak ikan setiap hari.

Kemudian, anda boleh menjual lebih banyak ikan lagi setiap hari. Dengan keuntungan yang lebih, anda semua boleh membeli bot yang lebih besar lagi.”

Nelayan-nelayan bertanya “Kemudian, kena lakukan apa?”

Dengan duit lebihan dari bot yang lebih besar, anda boleh beli bot kedua dan ketiga dan seterusnya sampai anda ada satu armada kapal-kapal bawah anda semua. Selepas itu, anda memerlukan lagi orang ketiga, anda boleh berunding terus dengan kilang pemprosesan ikan. Kemudian, anda sendiri boleh membeli kilang pemprosesan ikan itu.

Anda boleh tinggalkan perkampungan ini dan berpindah ke Mexico City, Los Angeles atau ke New York!

Dari situ, anda boleh membuka sebuah organisasi syarikat yang besar yang memonopoli pengeluaran ikan”

Nelayan-nelayan bertanya “Berapa lama ini semua sebelum sampai ke situ?”

Pelancong menjawab “Oh tak lama, mungkin antara 20 ke 25 tahun sahaja.”

“Kemudian selepas itu?”

Pelancong dari Amerika menjawab sambil ketawa “Sekarang, baru ia menjadi lebih menarik lagi.

Bila syarikat anda menjadi betul-betul besar, anda boleh senaraikan syarikat anda di bursa saham dan buat juta dan juta dan juta!”

Nelayan-nelayan bertanya “Oh berjuta

selepas itu macam mana?”

Pelancong menjawab “Anda semua boleh bersara, hidup di sebuah perkampungan tepi laut, tidur lewat, tangkap ikan sedikit, bermain dengan anak- anak, tidur petang dengan isteri-isteri anda. Di petang anda boleh ke kampung dan berjumpa dengan kawan-kawan, minum sedikit, main gitar dan nyanyi satu dua lagu. Hidup anda akan penuh dengan bermacam!”

Pelancong menjawab dengan yakin sekali.

Nelayan-nelayan menjawab “Bukankah itu yang kami sudah ada pun hari ini?

Kenapa mahu buang masa 25 tahun mencarinya?”

Secara kesimpulannya, buku ini menceritakan langkah- langkah ajaib berikut yang anda perlu lakukan:

1. Cari matlamat akhir anda dengan tarikh

2. Letak matlamat akhir atas kertas dengan tarikh

3. Masukkan matlamat-matlamat kecil ke carta Gantt

4. Lakukan mimpi nyata 20 minit setiap hari

5. Senaman dari 5:00 pagi ke 5:20 pagi

6. Sebut mantra anda 20 kali sekali

7. Fokus impian matlamat dengan meluap-luap

8. Lakukan strategi promosi affiliate

9. LIHAT IMPIAN ANDA MENJADI KENYATAAN

Mulakan kehidupan luar biasa anda SEKARANG.

Salam dan semoga anda berjaya.