Anda di halaman 1dari 91

MODUL

BAHASA INGGRIS
SMK KELAS XII

Penyusun:
Muchlas Edi Kiswanto, SPd

Semester

5
DINAS PENDIDIKAN PROVINSI JAWA BARAT
SMK TARUNA BHAKTI
Jl. Raya Pekapuran Kel. Curug, Kec. Cimanggis - Depok 16593
Jawa Barat
i
MODUL

BAHASA INGGRIS
SMK KELAS XII

Penyusun:
Muchlas Edi Kiswanto, SPd

Semester

5
DINAS PENDIDIKAN PROVINSI JAWA BARAT
SMK TARUNA BHAKTI
Jl. Raya Pekapuran Kel. Curug, Kec. Cimanggis - Depok 16593
Jawa
ii Barat
Kata Pengantar

Puji dan syukur senantiasa penulis panjatkan kehadirat Allah SWT atas nikmat dan karunia-
Nya penulis dapat menyelesaikan Modul Pembelajaran Bahasa Inggris yang khusus disusun
oleh penulis untuk membantu pembelajaran di kelas XII SMK Taruna Bhakti.

Penulis berharap modul ini dapat dijadikan salah satu sumber pembelajaran untuk siswa
kelas XII SMK Taruna Bhakti, walaupun pada dasarnya saat ini siswa SMK Taruna Bhakti
menggunakan pembelajaran online dengan Learning Management System (LMS), namun
tidak ada salahnya bila modul ini pun dipergunakan dalam pembelajaran tersebut.

Modul ini penulis susun berdasarkan KI/KD yang telah direvisi dan sesesuaikan dengan
kurikulum 13 revisi 2017, yang memang mengalami beberapa perubahan untuk
menyempurnakan kurikulum yang sudah ada serta sebagai jawaban untuk pemenuhan
tututan masyarakat dan dunia kerja bagi lulusan SMK, khususnya SMK SMK Taruna Bhakti.

Selain itu pemanfaatan teknologi kadangkala mengalami hambatan baik itu karena sarana
prasarananya belum memadai ataupun ada gangguan pada server yang telah disiapkan
dalam pembelajaran online, oleh karena itu dengan menggunakan modul ini siswa SMK
Taruna Bhakti tetap bisa mengikuti pembelajaran secara offline ditempatnya masing-masing.

Penulis mengucapkan terima kasih kepada semua pihak atas segala bentuk bantuan yang
telah diberikan dan semoga mendapat imbalan dan rahmat dari Allah SWT.

Harapan terbesar penulis semoga modul ini dapat bermanfaat dan barokah. Amin.

Depok, 4 Agustus 2018

Muchlas Edi Kiswanto, SPd

iii
Daftar Isi

Kata Pengantar ........................................................................................... ii

Daftar Isi ..................................................................................................... iv

PENDAHULUAN ......................................................................................... 5

Deskripsi ............................................................................................ 5
Prasyarat............................................................................................ 5
Panduan Belajar ................................................................................ 6
Petunjuk Penggunaan Modul ............................................................. 8
Tujuan Akhir ....................................................................................... 9
Cek Kemampuan ............................................................................. 10
Soal Teori......................................................................................... 11
Soal Praktek..................................................................................... 11
Kompetensi Dasar 3.6 .............................................................................. 14

Tujuan Pembelajaran ....................................................................... 14


Uraian Materi ................................................................................... 15
Penilaian Pembelajaran ................................................................... 18
Tindak Lanjut Pembelajaran ............................................................ 23
Referensi.......................................................................................... 24
Daftar Istilah ..................................................................................... 24

iv
PENDAHULUAN

Deskripsi

Mata Pelajaran Bahasa Inggris adalah salah satu mata pelajaran wajib seluruh kompetensi
keahlian. Berdasarkan struktur kurikulum mata pelajaran Bahasa Inggris disampaikan di
kelas XII semester 5 dan semester 6 masing-masing 3 jam pelajaran. Untuk semester 5 topik
materi pembelajaran menekankan pada penggunaan ungkapan dalam Bahasa Inggris.

Mata Pelajaran Bahasa Inggris memiliki peran yang sangat penting dalam menunjang
keahlian yang wajib dimiliki siswa SMK, sehingga Mata Pelajaran Bahasa Inggris dijadikan
sebagai salah satu mata pelajaran penunjang seluruh kompetensi keahlian yang ada di SMK.
Pada Modul ini anda akan diajak untuk belajar tentang penggunaan ungkapan Bahasa
Inggris seperti : Ungkapan menawarkan jasa (expression of offering help), ungkapan
mengejutkan (surprising), meminta perhatian (asking attention), membuat surat lamaran
pekerjaan(application letter), membuat text penyerta gambar (caption), membuat laporan
yang faktual (factual report), ungkapan keharusan (suppose), menyatakan dan menanyakan
kejadian nyata (fact), membuat text berita sederhana, ungkapan pengandaian yang diikuti
perintah/saran (conditional sentence and order), text prosedur (procedure text :how to make
something), lagu bahasa inggris (English songs)

Prasyarat

Sebelum mempelajari materi pada modul ini anda harus menguasai terlebih dahulu
vocabulary

rd
English for Vocational High School 3 year 5
PANDUAN BELAJAR

Berikut ini adalah rincian kompetensi dasar yang akan dipelajari pada modul ini lengkap
dengan alokasi waktunya :
Semester 5
Kompetensi Dasar Kompetensi Dasar
Waktu
Pengetahuan Keterampilan
3.1 Menganalisis fungsi sosial, 4.1 Menyusun teks lisan dan tulis untuk menyatakan
struktur teks, dan unsur dan merespons ungkapan menawarkan jasa,
kebahasaan pada ungkapan dengan memperhatikan fungsi sosial, struktur teks,
3 x TM
menawarkan jasa dan dan unsur kebahasaan yang benar dan sesuai
responnya, sesuai dengan konteks.
konteks penggunaannya.
3.2 Menganalisis fungsi sosial, 4.2 Menyusun teks lisan dan tulis untuk menyatakan dan
struktur teks, dan unsur merespons ungkapan yang mengawali
kebahasaanpada ungkapan penyampaian berita atau informasi yang
yang mengawali penyam paian mengejutkan dengan memperhatikan fungsi sosial,
3 x TM
berita atau informasi yang struktur teks, dan unsur kebahasaan yang benar
mengejutkan dan responnya, dan sesuai konteks.
sesuai dengan konteks
pengguna annya.
3.3 Menganalisis fungsi sosial, 4.3 Menyusun teks lisan dan tulis untuk menyatakan dan
struktur teks, dan unsur merespons ungkapan untuk meminta perhatian
kebahasaan pada ungkapan bersayap (extended), dengan memperhatikan
3 x TM
meminta perhatian bersayap fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan,
(extended), sesuai dengan yang benar dan sesuai konteks.
konteks penggunaannya.
3.4 Menganalisis fungsi sosial, 4.4 Menangkap makna dalam teks berbentuk surat
struktur teks, dan unsur lamaran kerja.
kebahasaan dari surat lamaran 4.5 Menyunting surat lamaran kerja, dengan
kerja, sesuai dengan konteks memperhatikan fungsi sosial, struktur teks, dan
3 x TM
penggunaannya. unsur kebahasaan yang benar dan sesuai konteks.
4.6 Menyusun surat lamaran kerja, dengan
memperhatikan fungsi sosial, struktur teks, dan
unsur kebahasaan yang benar dan sesuai konteks.
3.5 Menganalisis fungsi sosial, 4.7 Menangkap makna teks penyerta gambar (caption).
struktur teks, dan unsur 4.8 Menyusun teks penyerta gambar (caption), dengan
kebahasaan dari teks penyerta memperhatikan fungsi sosial, struktur teks, dan 3 x TM
gambar (caption), sesuai dengan unsur kebahasaan yang benar dan sesuai konteks.
konteks penggunaannya
3.6 Menganalisis fungsi sosial, 4.9 Menangkap makna dalam teks ilmiah faktual
struktur teks, dan unsur (factual report) lisan dan tulis tentang benda,
kebahasaan pada teks ilmiah binatang dan gejala/ peristiwa alam, terkait dengan
berbentuk factual report, sesuai mata pelajaran lain di Kelas XII.
dengan konteks pembelajaran di 4.10 Menyusun teks ilmiah faktual (factual report) lisan
3 x TM
mata pelajaran lain di Kelas XII. dan tulis, tentang benda, binatang dan
gejala/peristiwa alam, terkait dengan mata pelajaran
lain di Kelas XII, dengan memperhatikan fungsi
sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan yang
benar dan sesuai konteks
Jumlah alokasi waktu 18 minggu

rd
English for Vocational High School 3 year 6
Semester 6
Kompetensi Dasar Kompetensi Dasar Waktu
Pengetahuan Keterampilan
3.7 Menganalisis fungsi sosial, 4.11 Menyusun teks lisan dan tulis untuk menyatakan 2 x TM
struktur teks, dan unsur dan menanyakan tentang keharusan, dengan
kebahasaan pada pernyataan memperhatikan fungsi sosial, struktur teks, dan
dan pertanyaan tentang unsur kebahasaan, yang benar dan sesuai
keharusan dan responnya, konteks.
sesuai dengan konteks
penggunaannya.
3.8 Menganalisis fungsi sosial, 4.12 Menyusun teks lisan dan tulis, untuk menyatakan 2 x TM
struktur teks, dan unsur fakta dan pendapat, dengan memperhatikan
kebahasaan pada teks yang fungsi sosial, struktur teks, dan unsur
menyatakan fakta dan pendapat, kebahasaan, yang benar dan sesuai konteks
sesuai dengan konteks
penggunaannya.
3.9 Menganalisis fungsi sosial, 4.13 Menangkap makna dalam teks berita sederhana 2 x TM
struktur teks, dan unsur dari koran/radio/TV.
kebahasaan dari teks news item
berbentuk berita sederha na dari
koran/radio/TV, dan sesuai
dengan konteks penggunaannya
3.10 Menganalisis fungsi sosial, 4.14 Menyusun teks lisan dan tulis untuk menyatakan 2 x TM
struktur teks, dan unsur dan menanyakan tentang pengandaian diikuti
kebahasaan untuk menyatakan perintah/saran, dengan memperhatikan
dan menanyakan tentang fungsisosial, struktu rteks, dan unsur
pengandaian diikuti oleh kebahasaan yang benar dan sesuai konteks
perintah/saran, sesuai dengan
konteks penggunaannya.
3.11 Menganalisis fungsi sosial, 4.15 Menangkap makna dalam teks prosedur lisan dan 2 x TM
struktur teks, dan unsur tulis berbentuk resep
kebahasaan dari teks prosedur
berbentuk resep, sesuai dengan
konteks penggunaannya
3.12 Menyebutkan fungsi sosial dan 4.16 Menangkap pesan dalam lagu 2 x TM
unsur kebahasaan dalam lagu.
Jumlah alokasi waktu 12 minggu

Silahkan kalian cermati alur yang harus kalian lakukan dalam mempelajari modul ini :Setiap
kegiatan pembelajaran baik pembelajaran mandiri maupun pembelajaran tatap muka akan
mendapatkan porsi penilaian untuk setiap aspek penilaian, adapun komposisi penilaian
untuk setiap kompetensi dasar adalah sebagai berikut:

Tugas Diskusi Uji Kompetensi per


Aspek Tugas Mandiri
Kelompok (forum) KD
Pengetahuan 20% 20% 60 %

Keterampilan 50% 50%

rd
English for Vocational High School 3 year 7
Petunjuk Penggunaan Modul

1. Petunjuk Bagi Peserta Didik


Untuk memperoleh hasil belajar secara maksimal, dalam menggunakan modul ini maka langkah-
langkah yang perlu dilaksanakan antara lain :
a. Bacalah dan pahami dengan seksama uraian-uraian materi yang ada pada masing-
masing kegiatan belajar. Bila ada materi yang kurang jelas, peserta didik dapat
bertanya pada guru atau tutor yang mengampu kegiatan belajar.
b. Kerjakan setiap tugas formatif (soal latihan) untuk mengetahui seberapa besar
pemahaman yang telah dimiliki terhadap materi-materi yang dibahas dalam setiap
kegiatan belajar.
c. Jika belum menguasai materi yang diharapkan, ulangi lagi pada kegiatan belajar
sebelumnya atau bertanyalah kepada guru bina atau tutor yang mengampu kegiatan
pembelajaran.

2. Petunjuk Bagi Tutor


Dalam setiap kegiatan belajar ini Tutor berperan untuk :
a. Membantu peserta didik dalam merencanakan proses belajar
b. Membimbing peserta didik melalui tugas-tugas pelatihan yang dijelaskan dalam tahap
belajar
c. Membantu peserta didik dalam memahami konsep, praktik baru, dan menjawab
pertanyaan peserta didik mengenai proses belajar peserta didik
d. Membantu peserta didik untuk menentukan dan mengakses sumber tambahan lain
yang diperlukan untuk belajar.
e. Mengorganisasikan kegiatan belajar kelompok jika diperlukan
f. Merencanakan seorang ahli / pendamping guru dari tempat kerja (tutor industri) untuk
membantu jika diperlukan

rd
English for Vocational High School 3 year 8
Tujuan Akhir

Materi-materi tersebut akan mengantarkan anda untuk dapat menguasai kompetensi, baik
pengetahuan, keterampilan, maupun sikap terkait dengan kemampuan memecahkan
masalah dalam pekerjaan ataupun kehidupan sehari –hari.

Adapun secara rinci tujuan mempelajari modul ini adalah agar anda dapat menguasai :

1. Menyusun dan menggunakan teks lisan dan tulis untuk menyatakan dan merespons
ungkapan menawarkan jasa, dengan benar dan sesuai konteks.
2. Menyusun dan menggunakan teks lisan dan tulis untuk menyatakan dan merespons
ungkapan yang mengawali penyampaian berita atau informasi yang mengejutkan
dengan benar dan sesuai konteks
3. Menyusun dan menggunakan teks lisan dan tulis untuk menyatakan dan merespons
ungkapan untuk meminta perhatian bersayap (extended), dengan benar dan sesuai
konteks
4. Membuat surat lamaran kerja, dengan benar dan sesuai konteks
5. Menyusun teks penyerta gambar (caption), dengan benar dan sesuai konteks
6. Menyusun teks ilmiah faktual (factual report) lisan dan tulis, tentang benda, binatang dan
gejala/peristiwa alam, dengan benar dan sesuai konteks
7. Menyusun dan menggunakan teks lisan dan tulis untuk menyatakan dan menanyakan
tentang keharusan (necessity), dengan benar dan sesuai konteks
8. Menyusun dan menggunakan teks lisan dan tulis, untuk menyatakan fakta dan
pendapat, dengan benar dan sesuai konteks
9. Menangkap makna dalam teks berita sederhana dari koran/radio/TV.
10. Menyusun dan menggunakan teks lisan dan tulis untuk menyatakan dan menanyakan
tentang pengandaian diikuti perintah/saran, dengan benar dan sesuai konteks
11. Menangkap makna dalam teks prosedur lisan dan tulis berbentuk resep
12. Menangkap pesan dalam lagu

rd
English for Vocational High School 3 year 9
Cek Kemampuan

Sebelum mempelajari modul Bahasa Inggris Kelas XII Semester 5 ini, Isilah dengan
memberikan tanda cheklist (√) kemampuan yang telah dimiliki peserta didik sesuai dengan
kompetensi dasar yang akan dipelajari pada modul dengan sikap jujur dan dapat
dipertanggung jawabkan:
Jawaban
KD Pernyataan Bila jawaban ”Ya” Kerjakan :
Ya Tidak
3.1 Saya mampu menganalisis fungsi sosial, struktur Soal Tes formatif KD 3.1
teks, dan unsur kebahasaan pada ungkapan
(soal teori)
menawarkan jasa dan responnya,

4.1 Saya mampu menyusun teks lisan dan tulis untuk Soal Tes formatif KD 4.1
menyatakan dan merespons ungkapan
(soal praktek)
menawarkan jasa

Jika nilai anda = 78, maka anda boleh melanjutkan mempelajari materi selanjutnya namun
jika nilai yang diperoleh masih kurang dari 78, silahkan anda pelajari dulu materi pada KD
3.1 dan 4.1, kemudian kerjakan kembali soal uji kompetensi yang tersedia, sampai anda
memperoleh nilai ≥ 78.

rd
English for Vocational High School 3 year 10
PENILAIAN KOMPETENSI PENGETAHUAN DAN KETERAMPILAN

1. SOAL TEORI
Soal teori ini dipergunakan untuk mengukur kompetensi pengetahuan anda pada aspek
pengetahuan. Soal yang harus dikerjakan adalah soal bentuk pilihan ganda.

Hasil pengerjaan silahkan kalian cocokan dengan kunci jawaban yang tersedia,
kemudian gunakan rumus dibawah ini untuk menghitung nilai ketercapaian kompetensi.

&'() +,)(#,-$!
!"#$" = 0 122
&'() .$'&"./.

2. SOAL PRAKTEK

Soal ini dipergunakan untuk mengukur kompetensi keterampilan anda pada aspek
Keterampilan. Bentuk Soal yang harus dikerjakan adalah unjuk kerja (projek) yaitu
Mempraktekan ungkapan bahasa inggris dalam bentuk dialog

Ketentuan :
Pembahasan dan jawaban :
Langkah-langkah membuat projek unjuk kerja :
§ Setelah mendapatkan pasangan untuk lawan dialog, tentukan tema yang akan dibuat
sebagai bahan dialog
§ Buat script dialognya
§ Rekam proses dialog dalam bentuk video
§ Buatlah subtittle bahasa inggrisnya setiap kata yang diucapkan
§ Kumpulkan hasil videonya dalam 1 flashdisk

rd
English for Vocational High School 3 year 11
LEMBAR PENILAIAN KETERAMPILAN

Mata Pelajaran : ............................


Kelas : ............................
Kompetensi Dasar : ............................
Materi : ............................

Aspek Penilaian
No Nama Siswa Pronunciation Vocabulary Grammar Fluency Jumlah Nilai
75-90 75-90 75 - 90 75 - 90
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
dst

KRITERIA PENILAIAN

A. Pronunciation : Pengucapan
1. Sangat Baik (88 - 90) = Pengucapan seluruh bagian sangat baik, mudah
dipahami dan memiliki aksen penutur asli (native speaker)
2. Baik (84 - 86) = Pengucapan hampir seluruh bagian baik dan mudah dipahami
meskipun memiliki aksen tertentu
3. Sedang (80 - 82) = Pengucapan sebagian cukup baik dan mudah dipahami
4. Cukup (78) = Pengucapan hampir seluruh bagian buruk namun beberapa masih
dapat dipahami
5. Buruk (75) = Pengucapan seluruh bagian buruk sekali, dan sulit untuk dipahami

B. Vocabulary : Kosakata
1. Sangat Baik (88 - 90) = Kosakata seluruhnya sesuai kaidah dan jelas
2. Baik (84 - 86) = Kosakata hampir seluruhnya sesuai kaidah dan jelas
3. Sedang (80 - 82) = Kosakata hanya sebagian yang sesuai dan jelas
4. Cukup (78) = Kosa kata hanya beberapa yang sesuai dan jelas
5. Buruk (75) = Kosa kata seluruh bagian tidak sesuai dan tidak jelas

rd
English for Vocational High School 3 year 12
C. Grammar : Tata Bahasa
1. Sangat Baik (88 - 90) = Seluruh bagian tidak ada kekeliruan tata bahasa
2. Baik (84 - 86) = Terjadi beberapa kekeliruan tata bahasa namun tidak
berpengaruh terhadap arti
3. Sedang (80 - 82) = Sebagian terjadi kekeliruan tata bahasa yang mempengaruhi
arti
4. Cukup (78) = Hampir seluruh bagian terjadi kekeliruan dan mempengaruhi arti
5. Buruk (75) = Tata Bahasa seluruh bagian buruk sekali dan mempengaruhi arti

D. Fluency : Tata bahasa baik dan benar


1. Sangat Baik (88 - 90) = Lancar dan baik seperti penutur asli (native speaker)
2. Baik (84 - 86) = Kelancaran sedikit tergangggu oleh masalah bahasa
3. Sedang (80 - 82) = Kelancaran sering terganggu karena keterbatasan bahasa
4. Cukup (78) = Sering ragu ragu dan terhenti karena keterbatasan bahasa
5. Buruk (75) = Bicara terputus putus dan terhenti sehingga tidak memungkinkan
terjadinya percakapan

Nilai Akhir keterampilan:

Jumlah aspek penilaian = Nilai


4

rd
English for Vocational High School 3 year 13
Kompetensi Dasar
3.1

EXPRESSING FOR OFFERING HELP

Tujuan Pembelajaran :

Adapun tujuan yang ingin dicapai setelah mempelajari modul ini adalah peserta didik
diharapkan mampu :
1. Memahami apa itu menawarkan jasa
2. Menganalisis fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan pada ungkapan
menawarkan jasa dan responnya, sesuai dengan konteks penggunaannya
3. Menyusun teks lisan dan tulis untuk menyatakan dan merespons ungkapan
menawarkan jasa, dengan memperhatikan fungsi sosial, struktur teks, dan unsur
kebahasaan yang benar dan sesuai konteks.

rd
English for Vocational High School 3 year 14
URAIAN MATERI

Pada kesempatan kali ini anda akan belajar tentang pengunaan ungkapan dalam
bahasa inggris yaitu Ungkapan Untuk Menawarkan Bantuan (expressing for offering help).

Sebelum kita pelajari ungkapan ini lebih detail, pernakah anda melihat orang lain
terlihat kebingungan dan nampak membutuhkan bantuan ? apa yang anda lakukan ?
bagaimana anda melakukan menawarkan bantuan ?

Dalam modul ini kita belajar bagaimana menggunakan ungkapan menawarkan


bantuan, memberi respon baik menerima (accept) maupun menolak (decline) atas
bantuan yang di tawarkan orang lain kepada kita. Pastikan anda membaca dan memahami
materi secara bertahap agar di akhir pembelajaran anda mampu menyusun dan
menggunakan ungkapan menawarkan bantuan dengan benar baik lisan maupun tertulis

Selamat Belajar….!

GOOD LUCK !

rd
English for Vocational High School 3 year 15
Expressing for offering help

Expressing for offering help is one of the expression in English for giving help to someone.
Usually its use Modal Auxiliaries i,e: can, could, will, would, shall, should, may, might, must.
You can analyze social function (fungsi sosial), text structure (struktur text) and linguistic
element (unsur kebahasaan) that using in the dialog sentence

Here are expressions that you can use in the dialog

• May I help you?


• Would you like a cup of coffee ?
• Would you like me to take the garbage outside?
• May I give you a hand?
• Shall I bring you a pillow?
• Can I do the dishes for you?
• Shall I help you with your project?
• Would you care for another cup of tea?

Responses for Accepting for Help

• Okay
• Okay, No problem.
• Sure
• Certainly
• No Problem
• Yes please
• Thank you. That's very kind of you
• Thank you. That would be great

Responses for Declining for Help

• I'm sorry, I can't.


• Sorry, I can't do it.

rd
English for Vocational High School 3 year 16
• Sorry, I'm busy.
• You better manage it on your own.
• I'm afraid I can't do it
• No, thank you
• No, I’m fine, thank you
• Please, don't bother.

Here are the examples of dialog contain expression for offering help and the respons

Dialog 1
Andi : Hey you look so pale, what's wrong with you?
Bayu : My stomach is hurts, maybe this is because I didn't take breakfast this morning.
Andi : May I bring you to the UKS?
Bayu : Sure, It would be really helpful.
Andi : Would you like me to bring you some foods?
Bayu : Yes please.
Andi : Okay, but I will take you to UKS first then I will bring you foods and medicine.
Bayu : Thanks Andi, It's very kind of you.
Andi : You're welcome

Based on the dialog above we can analyze :


a. Social Function
You can use the expression for offering help to raise your interpersonal relationship
especially with your friends, your teachers or others.
b. Text Structure
In the dialog above we can see that it has a pattern :

Modals + S+ V1 + O

c. Linguistic Element

rd
English for Vocational High School 3 year 17
Dialog 2
Danita : Hello Ms. Ayu. You look so busy, may I help you?
Ms. Ayu : Yes I am. Could you please bring student's homework books in my table?
Danita : Sure, and where should I bring it to?
Ms Ayu : Please bring the books to your class, and say sorry to your friends that I may
coming late to the class.
Danita : Okay Miss Ayu. Is there anything else?
Ms Ayu : No, I think it's enough. Thank you very much for helping me, Danita.
Danita : You're welcome

PENILAIAN PEMBELAJARAN

1. PERSONAL TASK

Read carefully and answer the questions

Ara : Good afternoon Mrs.Tina.


Mrs. Tina : Good afternoon Ara. What are you doing?
Ara : I’m looking for a book. Could you do a favor for me
Mrs. Tina : What is it?
Ara : I need a book about science. Would you mind showing me it?
Mrs. Tina : No, of course not. Can you look for it on the shelf over there?
Ara : Umm… I have searched it but I haven’t found it. Would you please look for
it together?
Mrs. Tina : I have two books of science. Both of them are “My body science” and “A
Philosopher looks al science”. Do you like both of them?
Ara : Really? Can you lend me the second one, please?
Mrs. Tina : I’ll lend you if you give it back soon.
Ara : Certainly. I’ll return it immediately. Thank you.
Mrs. Tina : You’re welcome.

rd
English for Vocational High School 3 year 18
Questions:

1. Where does the conversation take place?


2. What is Ara looking for?
3. How many books does Mrs. Tina have?
4. Which book does Ara borrow?
5. “I have searched it …..” What does the underlined word mean?
6. “Would you mind showing me it ?” What does the underlined word refer to?

Ketentuan :
Kumpulkan semua tugas ke portal belajar atau email tutor

2. GROUP TASK (one group consist of 2 or 3 persons)

Make a simple dialog video contain expression for offering help and respond (accepting
or declining). Then collect your task in a flashdisk !

Ketentuan:
Waktu pengumpulan tidak boleh lebih dari 1 minggu dari waktu pemberian soal oleh
tutor.

rd
English for Vocational High School 3 year 19
UJI KOMPETENSI KD 3.1

Choose the best option with crossing A, B, C, D or E !

1. Dilan : Nury, where are you?


Nury : I’m in the house. What’s matter?
Dilan : oh ..............................
Nury : I’d like to help you. For what?
A.Would you like some help?
B. Sorry, I can’t help you
C. Could I possibly ask you to help me?
D. Let me help you
E. No, you don’t need to help

2. Tomy : May I help you ?


Deni : Hmmm. Don’t bother yourself, thanks.
The underlined sentence is expression for ............
A. Asking help
B. Giving help
C. Offering help
D. Refusing an offer
E. Accepting an offer

3. Olga : Will you help me to build a snowman?


Olif : Yes, of course. .............................. .
A. I won’t
B. I will
C. I will not
D. Will I?
E. Shall I?

rd
English for Vocational High School 3 year 20
Number 4 and 5 based on the dialog below !
Mr Jalal : Andi, come here please!
Andi : Yes, sir. I'm coming.
Mr Jalal : ................(4) ................... the goods to the shop, please?
Andi : With pleasure, sir.
Mr Jalal : Don't forget to put into the correct case!
Andi : ................(5).................., sir.
Mr Jalal : Thanks.

4. A. Can you bring


B. Can I bring
C. May I bring
D. Don't bring
E. I would like to bring

5. A. Sorry, I can't
B. I wish I could help you
C. I'm bussy
D. I need some help
E. Don't worry

6. Mr Dean : Hello, Miss Jean. Would you like a cup of coffee? I'm just making some.
Miss Jean : Oh, yes please, that would be lovely.
Mr Dean : How do you take it?
Miss Jean : With milk and sugar please.
Mr Dean : Here you are.
Miss Jean : Thank you.
The underlined sentence is expression for ................
A. Offering something
B. Offering help
C. Accepting an offer
D. Declining an offer
E. Refusing an offer

rd
English for Vocational High School 3 year 21
7. Dika : Good morning Jane, do you want an ice cream?
Jane : Oh, great! ______________, I'd love one.
Dika : Chocolate or Strawberry?
Jane : Chocolate, please.
A. Yes please
B. No Thanks
C. Don't bother
D. Never mind
E. Not for me

8. Andi : Shall I carry your luggage to your apartmen?


Bowo : Yes, please!
Sinonym the underlined word is .............
A. Borrow B. Bring C. Drop D. Dodge E. Leave

9. Indri : The box you brought looks very heavy. ________


Putri : Sure. It’s very kind of you. Thanks.
A. Would you like me to help you?
B. Would I like to help me?
C. Would you like to help me?
D. Would you like to bring it for me?
E. Could you bring it for me?

10. Andre : Some of our friends will join the concert tomorrow.
Would you like to go with me?
Sinta : ______ It will very interesting. I need to refresh my mind this time.
A. I’d love to but I don’t think I can come
B. I’m really sorry. I already have my own plan
C. Well, I’m not sure
D. What a great idea!
E. Not for me, thanks

rd
English for Vocational High School 3 year 22
Kunci jawaban :
1. C 6. C
2. D 7. A
3. B 8. B
4. A 9. A
5. E 10. D

Hasil pengerjaan silahkan kalian cocokan dengan kunci jawaban yang tersedia, kemudian
gunakan rumus dibawah ini untuk menghitung nilai ketercapaian kompetensi.

&'() +,)(#,-$!
!"#$" = 0 122
&'() .$'&"./.

TINDAK LANJUT PEMBELAJARAN

Setelah kalian mempelajari materi diatas, untuk lebih mendalami dan menguasai materi
yang berkaitan dengan Kompetensi Dasar 3.1 dengan materi "expressing for offering help"
silahkan kalian buka dan pelajari Buku Sekolah Elektronik (BSE) Bahasa Inggris Kelas XII
halaman 3. Atau kunjungi website :
https://www.jagoanbahasainggris.com/2017/04/materi-dialog-dan-soal-bahasa-inggris-
asking-and-offering-for-help.html
Kalian juga bisa mencari referensi lain dari materi ini dari sumber-sumber lain baik sumber
cetak maupun searching di internet, jangan lupa untuk akses ke Portal Belajar SMK
TARUNA BHAKTI

rd
English for Vocational High School 3 year 23
.
REFERENSI :

https://id.scribd.com/document/358470707/
https://www.jagoanbahasainggris.com/2017/04/materi-dialog-dan-soal-bahasa-inggris-
asking-and-offering-for-help.html

G
DAFTAR ISTILAH

Istilah Keterangan

rd
English for Vocational High School 3 year 24
Kompetensi Dasar
3.2

EXPRESSION OF SURPRISING

Tujuan Pembelajaran

Adapun tujuan yang ingin dicapai setelah mempelajari modul ini adalah peserta didik
diharapkan mampu :
1. Memahami apa itu memberi kabar mengejutkan (surprise)
2. Menganalisis fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan pada ungkapan yang
mengawali penyampaian berita atau informasi yang mengejutkan dan responsnya,
sesuai dengan konteks penggunaannya
3. Menyusun teks lisan dan tulis untuk menyatakan dan merespons ungkapan yang
mengawali penyampaian berita atau informasi yang mengejutkan, dengan memperhati
kan fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan yang benar dan sesuai konteks.







rd
English for Vocational High School 3 year 25
URAIAN MATERI

Baiklah pada kesempatan kali ini kita akan belajar tentang ungkapan
mengejutkan (surprise). Dalam modul ini, kita akan belajar bagaimana cara menggunakan
ungkapan mengejutkan (surprise) dengan benar dalam kehidupan sehari hari.
Ungkapan mengejutkan (suprise) pada dasarnya adalah kata yang memiliki arti
yang sama dengan keheranan (amazement). Tetapi Anda dapat katakan bahwa
"keheranan" berada pada tingkat yang lebih tinggi daripada "mengejutkan". Tetapi itu
tidak terlalu penting yang mana yang ingin Anda gunakan.
Mengejutkan (surprise) adalah sesuatu yang tidak terduga atau mengherankan,
saat itulah ekspresi "kejutan" keluar. Bisa jadi pada suatu peristiwa, satu faktor lainnya.
Misalnya: teman-teman Anda akan merayakan ulang tahun Anda tanpa sepengetahuan
Anda, dan mereka MENJANJIKAN Anda dengan itu, yang Anda pada dasarnya tidak
menduga akan hal itu.
Sementara keheranan (amazement) adalah perasaan, ketika Anda merasa
terdiam dalam satu saat karena Anda menemukan sesuatu yang sangat mengejutkan,
saat itulah Anda menyadari bahwa Anda kagum/terheran heran. Misalnya: Anda
mengetahui bahwa pacar Anda mencoba gaya baru, dan kemudian Anda merasa AMAZED
dengan penampilan barunya karena ia terlihat jauh lebih cantik dari sebelumnya.

Selamat Belajar.

GOOD LUCK !

rd
English for Vocational High School 3 year 26
Expression of surprise and amazement

What is “Expression of surprise and amazement”

Surprise and amazement is basically a word that has the same meaning. But you can say
that “amazement” is at a higher level than surprise. But It doesn’t really matter which one
that you want to use. But if you still want to know what is that surprise and what is that
amazement, here I’ll tell you.

SURPRISE is an expression, you know, when you find out something unexpected or
astonishing, that’s when the “surprise” expression came out. It could be on an event, a fact
or other. For example: your friends are about to celebrate your birthday without your
knowledge, and they SURPRISE you with that, and you did not expect that.

AMAZEMENT is a feeling, when you feel speechless in one moment because you find out
something that’s very surprising, that’s when you know that you are amazed. It’s also could
be on an event, a fact or other.
For example: you find out that your girlfriend try a new style, and then you felt AMAZED
with her new looks because she looks way more beautiful that before.

Now that you know what is surprise and what is amazement, here’s some words example
of expression of surprise and amazement

Expression of surprise and amazement – Example’s For Real?


• Oh my goodness!! (Ya tuhan!)
• Seriously?
• You got to be kidding me!
• That’s awesome!
• That’s Incredible
• Wow…
• I must say that really surprise me (Aku harus mengatakan bahwa itu benar benar
mengejutkanku)
• Oh my god I can’t believe it (Oh tuhan, aku tidak bisa mempercayainya)

rd
English for Vocational High School 3 year 27
• That’s amazing (Itu luar biasa!)
• Really? (Benarkah?)
• That’s very surprising. (itu sangat mengejutkanku)
• What a surprise!
• That's great (Itu luar biasa!)
• I find that very surprising. (saya merasa sangat terkejut)
• I find it extraordinary. (saya merasa sangat terkejut)
• Indeed?
• How very amazing. (betapa luar biasanya)
• Are you serious? (Apakah kamu serius?)
• You're kidding! (Kau pasti bercanda!)
• Well, that's very surprising. (Baiklah, Itu sangat mengejutkan)
• You must be kidding me. (Kau pasti bercanda)
• You're joking right?! (Kau bercanda kan?)

Response of Surprise

• Yeah
• Yes
• It is
• Yup !
• Positively !
• It’s true
• I’m serious
• I don’t know why
• No, I’m not
• Does it ?
• yeah, I really sure about that.

Here are some dialogue examples of expression of surprise and amazement.

1. Connor : Hey Rick, what do you think about my new shoes?


Rick : Dude that’s awesome, where did you buy that?

rd
English for Vocational High School 3 year 28
2. Ashley : I wish I had someone that always understand me
Leon : I can be that person that will always understand you Ashley.
Ashley : For Real? You are not joking right now, aren’t you Leon?
Leon : No Ashley, I am serious about this.

3. Mom : Happy birthday my Clem!!


Clementin: Oh god I can’t believe this, thank you very much mom, I love you so much.
Mom : Anything for you my little princess. I love you too.

Now I give you 3 short conversation which show how surprised expression is used. Take
a look on the following short dialogues!

Example 1
Anton : I think you should know that, though it is not easy to tell you, about what I
saw two days ago.
Bayu : You really succeed to make me curious. Common just tell me what you saw.
Anton : I saw Nita in a restaurant. She, your girl friend, and her boy friend were
having dinner in a romantic way.
Bayu : Are you kidding? I don’t believe it. That couldn’t be true.

Example 2
Cindy : Hi, Dewi. Where is Johan now? I have not seen him for three days.
Dewi : Have You Known That Johan Is Sick? He Gets Fever. He Has Been
Hospitalized.
Cindy : Are You Sure? You Must Be Kidding Me. I Called Him Yesterday.
Dewi : Yes I was in the hospital when you called him yesterday
Cindy : Oh, Really? I never realize it.

Example 3
Emma : What happen with your Fida?
Fida : I got accident when I drove my car yesterday.
Emma : What? Oh, my god! How could it be?
Fida : I was on my way home alone when suddenly a truck hit my car from behind

rd
English for Vocational High School 3 year 29
Other example from expression of surprising in the dialog
Lisa : Hello Jennie, where are you going?
Jennie : Hi Lisa, I'm going to the bookstore. How surprised am I seeing you here.
Don't you should be in your dance class right now?
Lisa : Yes I should be, but the instructor are sick, so the class is closed today.
Jennie : Oh I see, so you are in your free time now.
Lisa : Yes I am. How if I accompany you to the bookstore?
Jennie : Really? You wanted to do that?
Lisa : Yes, why not? I'm on my free time now.
Jenny : Wow, this is amazing. How about buy ice cream after this?
Lisa : It would be great!

PENILAIAN PEMBELAJARAN

1. Personal Task

Question Number 1-3 based on the dialog below.


Brenda : Guess what! Mr. Faizal will move from our school.


Ryan : Are you telling me the truth ? Who said so?

Brenda : Dina.

Ryan : O, Gosh. We will lose one of our best teachers.

Brenda : 
Yeah. I hope we will have a good replacement teacher like him.

Answer the question !

1. Who do you think the speakers are? 


2. What news does Brenda tell Ryan about? 


3. What does Brenda hope? 


rd
English for Vocational High School 3 year 30
Question Number 4-6 based on the dialog below.

Mr Roy : Mr. Danu will have a pilgrimage this year.

Galih : Do you mean Mr. Danu, the pedicab driver? It's a wonder! We would

never have guessed that such a simple man can do that.

Mr Roy : Yeah. Mr. Danu is very sincere and has a strong will.


Galih : No wonder he can reach his dream.

Answer the question !

4. What will Mr. Danu do? 


5. Why is Galih surprised at hearing the news? 


6. According to Mr. Roy, what is Mr. Danu like? 


Question Number 7-9 based on the dialog below.

Ghea : Several people are rushing to the bank of the river. What happened?


Bonar : A fisherman found a doll like a jenglot there.

Ghea : Really? I’ve never seen such a creature before.

Bonar : 
Neither have I

Answer the question !

7. Where are several people rushing to? 


8. Why do they rush there? 


9. Who have never seen jenglot? 


Question Number 10-12 based on the dialog below.

Mrs. Tya : I’ll tell you what! Mrs. Shanty is pregnant.

Mrs. Nia : Wow. It's a surprise! She has been married for ten years without a child.

Now, she is pregnant. She and her husband must be very happy and grateful.

Mrs. Tya : Of course. They are longing for a child very much. Let’s congratulate them.

Mrs Nia : O.K.


rd
English for Vocational High School 3 year 31
Answer the question !

10. What news does Mrs. Tya tell Mrs. Rona about? 


11. Why is Mrs. Rona surprised? 


12. What will Mrs. Tya and Mrs. Rona do? 


Question Number 10-12 based on the dialog below

Sonia : Vika, happy birthday. We made this cake for you.

Vika : W

 hat a surprise! You know, I am very happy. Thanks, Sonia.

Sonia : You’re welcome. Now, make a wish and cut the cake.

Vika : 
Sure.

Answer the question !

13. Who gives a cake to Vika? 


14. Why does she do that? 


15. What does Vika feel? 


Ketentuan :
Kumpulkan semua tugas kepada tutor masing-masing

2. GROUP TASK (one group consist of 2 or 3 persons)

Make a simple dialog video contain expression of surprising. Then collect your task in a
flashdisk !

Ketentuan:
Waktu pengumpulan tidak boleh lebih dari 1 minggu dari waktu pemberian soal oleh
tutor.

rd
English for Vocational High School 3 year 32
UJI KOMPTENSI K.D 3.2

1. Lulu : “ Listen to the radio. There is Tompi singing his new song “
Didi : …… I like it.
a. What song is it ! c. How sweet is the song !
b. What a sweet song ! d. What sweet is the song !

2. Dika : Look at the painting over there !


Amar : Wow, That ……!
a. a beautiful painting is it c. is a beautiful painting
b. beautiful the painting is d. a beautiful painting it is

3. Mira wears a new dress at Rini’s party. She meets Ani, her close friend.
Ica : .........… It suits you. You look so beautiful.
Mira : Really? Thank you.
a. what a lovely dress ! c. is the dress beautiful ?
b. What is the dress like ? d. do you like your dress ?

4. Titto : Which is our bus, Dad ?


Father : The new one over there.
Titto : ………….!!
Father : Yeah, that’s right. That’s the super executive bus.
a. How terrible it is c. what a shame
b. What a comfortable bus it is d. how wonderful it is.

5. Rezza : It’s raining and it’s windy all day long.


Mitta : Yes, .........… we can’t play outside.
a. What a day! c. what a nice day!
b. What day is it ? d. what an awful day !

rd
English for Vocational High School 3 year 33
Answer the question based on the dialogue below (for questions number 6-7)

Nely : Hi, Diny. Where is Johan now? I have not seen him for three days.
Diny : Have you known that Johan is sick? He got fever. He has been hospitalized.
Nely : Are you sure? You must be kidding me. I called him yesterday.
Diny : Yes I was in the hospital when you called him yesterday
Nely : Oh, Really? I never realize it.

6. What happens with Johan?


a. Johan treated in hospital because he got fever
b. Johan is staying at home
c. Nely was sick, she has been hospitalized
d. Diny got fever, she has been hospitalized
e. Johan called Nely because he got sick

7. The underlined expression expresses ....


a. Expressing satisfaction
b. Expressing dissatisfaction
c. Expressing like
d. Expressing dislike
e. Expressing surprise

8. Jack : Whose motorbike is that?


Dany : It is David’s.
Jack : ..........................................
Dany : No, I’m not. I saw him riding that motorbike this morning.
Jack : What a surprise!
The suitable expression to complete the dialogue is …
a. It’s true.
b. I’m serious.
c. Are you kidding me?
d. Do you know about that?
e. I really glad to know
rd
English for Vocational High School 3 year 34
Answer the question based on the dialogue below (for questions number 9-10)
9. Danish : Your hand is bleeding, what happen with you?
Bryan : I was on my way home with my mother, then a truck hit my car from behind.
Danish : What? Oh, my god! is your mother ok?
Bryan : Her forehead hit dashboard of my car, but she is fine now, because I always
bring balm oil in my first aid box. I have smeared with it.
From the dialogue we know that ..............
a. Danish got accident
b. Danish and his mother got accident
c. Bryan got accident
d. Bryan and his mother got accident
e. Bryan and Danish were hit by a truck

10. The underlined word has similar meaning with ......................


a. Berated
b. Anointed.
c. Cleaned
d. Collected
e. Derogated

Kunci jawaban :
1. B 6. A
2. C 7. E
3. A 8. C
4. B 9. C
5. D 10.B

Hasil pengerjaan silahkan kalian cocokan dengan kunci jawaban yang tersedia, kemudian
gunakan rumus dibawah ini untuk menghitung nilai ketercapaian kompetensi.

&'() +,)(#,-$!
!"#$" = 0 122
&'() .$'&"./.

rd
English for Vocational High School 3 year 35
Tindak Lanjut Pembelajaran

Setelah kalian mempelajari materi diatas, untuk lebih mendalami dan menguasai materi yang
berkaitan dengan Kompetensi Dasar 3.2 dengan materi expression of surprising silahkan kalian
buka dan pelajari Buku Sekolah Elektronik Bahasa Inggris Kelas XII
Kalian juga bisa mencari referensi lain dari materi ini dari sumber-sumber lain baik sumber cetak
maupun searching di internet, jangan lupa untuk akses ke Portal Belajar SMK Taruna Bhakti

.
Referensi

Buku Bahasa Inggris Kelas XII INTAN PARIWARA

G
Daftar Istilah

Istilah Keterangan

rd
English for Vocational High School 3 year 36
Kompetensi Dasar
3.3

EXPRESSION FOR ASKING AND GIVING ATTENTION

Tujuan Pembelajaran

Adapun tujuan yang ingin dicapai setelah mempelajari modul ini adalah peserta didik
diharapkan mampu :
1. Memahami apa itu meminta dan memberi perhatian
2. Menganalisis fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan pada ungkapan
meminta perhatian bersayap (extended), sesuai dengan konteks penggunaannya
3. Menyusun teks lisan dan tulis untuk menyatakan dan merespons ungkapan meminta
perhatian bersayap (extended), dengan memperhatikan fungsi sosial, struktur teks, dan
unsur kebahasaan yang benar dan sesuai konteks







rd
English for Vocational High School 3 year 37
URAIAN MATERI

Pada kesempatan kali ini kita akan belajar tentang ungkapan meminta dan
memberi perhatian (asking and giving attention)
Ketika kita ingin mengatakan sesuatu, misalnya informasi, penjelasan atau
cerita, kita membutuhkan pendengar untuk memperhatikan informasi yang kita
sampaikan. Untuk ini kita bisa menggunakan ungkapan untuk menarik perhatian lawan
bicara Anda/ pendengar (asking attention).
Sedangkan ketika kita mendengarkan informasi, penjelasan atau cerita, kita dapat
menggunakan beberapa ungkapan untuk menunjukkan bahwa kita memperhatikan apa
yang sedang dibicarakan lawan bicara kita (giving attention)

Selamat Belajar.
GOOD LUCK!

rd
English for Vocational High School 3 year 38
Expression for asking and giving attention

When we want to tell something, for example information, explanation or a story, we need
the listener pay attention our information. For this we can use expression to attract your
listeners’ attention. Whereas when we listen to information, explanation or a story, we can
use several expressions to show that we are paying attention to what is being talked about.

Asking Attention
• Excuse me!
• Listen to me!
• Look at me!
• Look here.
• Look!
• Hey!
• Hello!
• Attention, please!
• Can I get the attention! Thanks.
• Stop talking please…
• Everybody, may I have your attention, please ?
• Can I have your attention, please?
• Excuse me, I wonder if I could trouble you ….
• May I have your attention, please?
• Sorry to trouble you.
• Sorry to bother you.
• Look what I’ve got here.

Giving Attention
• I see.
• Tell me more about it.
• Really?
• Mmm…
• What happens next?

rd
English for Vocational High School 3 year 39
• And then what?
• What’s next?
• Is that all?
• That’s alright
• I see. Tell me more about it.
• Oh, yes. Really?
• Mmm… Oh, my God! What happens next?
• A ha… And then what?
• How interesting! What’s next?
• I know what you mean. Is that all?
• Oh, oh! Indeed?
• Well, well, well… Oh, no!

Here are some examples about expression for asking and giving attention.

Dialog 1
Sera : Will you hear my story, Rik?
Riko : Yes, I will. What’s about?
Sera : It is about our friend Dina. Listen to me!
Riko : Okay!
Sera : Dina asked me to join her to Bali next Sunday.
Riko : And then?
Sera : I confused because next week I will have my first test in my course.
Riko : I see. Then?
Sera : How to say to Dina if I can’t join her?
Riko : Just say the trust.
Sera : Okay I will try.
Riko : Look at me!
Sera : Why?
Riko : What do you think about this book?
Sera : Wow! That’s a good book. Next time I will borrow it with you.
Riko : Yes, sure.

rd
English for Vocational High School 3 year 40
Dialog 2
Teacher : Don’t be noise please! Attention please!
Students : Yes, Sir..
Teacher : Okay, next week we will do middle examination.
Students are noise
Teacher : Listen to me!
Students are silent
Teacher : The material that should be learned by you are begin from chapter 1 until
chapter 4. Don’t forget to enrich your vocabularies with exercise!
Students : Yes, Sir.
Teacher : Okay, that’s all for today. Good luck then!

PENILAIAN PEMBELAJARAN

1. PERSONAL TASK

Arrange the sentences to form a sequential dialog. Then, practice the dialog with a
friend.

1. Arga : In my opinion, yes, it was. The program was about melting polar ice and how
it affects us. Oh, it’s really horrible if the polar ice keeps melting in large
amounts. It will certainly increase the sea levels and gradually the land where
we live will sink.
2. Arga : You’re right.
3. Arga : I guess so. You know what, I think we are responsible for this phenomenon.
4. Arga : Did you watch Discovery Channel last night?
5. Arga : The polar ice is melting due to global warming which is directly or indirectly
triggered by our daily activities. For example, the use of Chlorofluorocarbons
for our household appliances and the residues of fuel from our vehicles.
6. Arga : At 9 p.m.
rd
English for Vocational High School 3 year 41
7. Raka : What do you mean?
8. Raka : Sorry, I already slept. Why? Was it interesting?
9. Raka : I see. So, we need to be friendlier to nature.
10.Raka : Oh, how terrible it is. I’d say, it is hundred times worse than tsunamis.
11.Raka : What time was it?

The correct arrangement of the sentences is 4–11–6–8–1– 10–3–7–5–9–2.

Answer the following question based on the dialog above.

1. What are the speakers talking about? 


2. What were Arga and Raka doing at 9:10 p.m.? 


3. According to Arga, what would happen if the horrible 
phenomenon doesn’t stop? 


4. What causes polar ice to melt? 


5. Who are responsible for the melting polar ice? 


Ketentuan :
Kumpulkan semua tugas kepada tutor masing-masing

2. GROUP TASK (one group contain 2 - 3 persons)

Make a simple dialog video contain expression for asking and giving attention. Then
collect your work in a flashdisk !

Ketentuan:
a. Kumpulkan tugas ini kepada tutor TKB masing-masing
b. Waktu pengumpulan tidak boleh lebih dari 1 minggu dari waktu pemberian soal oleh
tutor.

rd
English for Vocational High School 3 year 42
UJI KOMPETENSI KD 3.3

1. Rafa : Do you know, my new roomate is very choosey. I don’t like her
character.
Gilang : Really?
Rafa : Embarrassing. He just talks big!
Gilang : Mmmmhh….
Rafa : She is only concerned with herself and told about his branded things.
Gilang : Really?
The underlined word is showing …..................
a. Showing interesting news
b. Asking Attention
c. Responding of certainty
d. Showing Attention

2. Rafa : Do you know, my new roomate is very choosey. I don’t like her
character.
Gilang : Really?
Rafa : Embarrassing. He just talks big!
Gilang : Mmmmhh….
Rafa : She is only concerned with herself and told about his branded things.
Gilang : Really?
Why Rafasya very angry with his new girlfriend?
a. She is annoying
b. She is generous
c. She is very talkaktive
d. She is very kind

3. Mr. Iqbal : Hello students, Can I have your attention, please?


In this part of the test, you will hear some dialogues and questions
spoken in English. The questions and the dialogues will be spoken twice.
They will not be printed in your test book, so you must listen carefully to
understand what the speakers are saying.

rd
English for Vocational High School 3 year 43
After you listen to the dialogue and the question about it, read the five
possible answers, and decide which one would be the best answer to the
question you have heard. Now listen to a sample question.
Students : Yes, Sir.
The underlined expression expresses ....
a. Expressing satisfaction
b. Making an appointment
c. Asking Attention
d. Giving Attention

4. Teacher : Attention, please. Are you ready to learn English now?


Students : Yes, Sir.
The underline word above means ................…
a. Perhelatan c. Perhatikan
b. Pelajarilah d. Pastikanlah

5. Mr. heri : Attention, please!


Arif : Yes, sir.
The underline word is expression of….
a. Giving attention
b. Responding attention
c. Giving opinion
d. Asking opinion

6. Mrs. Rina : May I have your attention, please?


Students : …..........................
The best response to complete dialogue above is….
a. Yes, Ma’am c. Yes, Sir.
b. Yes, Please. d. Thank you

7. These are expressions of asking attention .................


a. I know. c. Excuse me.
b. You are amazing d. I do not know.

rd
English for Vocational High School 3 year 44
8. Mrs. Ana : Attention,please !
Students : Yes,Maam
What does the underlined sentence mean?
a. Mrs. Ana is checking the students’s attendance
b. Mrs. Ana is checking the students’s attention
c. Mrs. Ana is checking the students’s understanding.
d. Mrs. Ana is checking the students’s answer.

9. Mr. Muchlas : Is that clear ?


Students : Yes,Sir. We understand It.
What does the underlined sentence mean?
a. Mr. Muchlas is checking the students’s attendance
b. Mr. Muchlas is checking the students’s attention
c. Mr. Muchlas is checking the students’s understanding.
d. Mr. Muchlas is checking the students’s answer.

10. Mr. Muchlas : ....................... Are we all ready to learn English?


Students : Yes, Sir.
Mr. Muchlas : Ok. Now.. Open the English Modul.
a. Any question ? c. Look at me!
b. Look at my hand ! d. Attention, please

Hasil pengerjaan silahkan kalian cocokan dengan kunci jawaban yang tersedia, kemudian
gunakan rumus dibawah ini untuk menghitung nilai ketercapaian kompetensi.

&'() +,)(#,-$!
!"#$" = 0 122
&'() .$'&"./.

rd
English for Vocational High School 3 year 45
TINDAK LANJUT PEMBELAJARAN

Setelah kalian mempelajari materi diatas, untuk lebih mendalami dan menguasai materi
yang berkaitan dengan Kompetensi Dasar 3.3 dengan materi expression for asking and
giving attention silahkan kalian buka dan pelajari Buku Sekolah Elektronik Halaman
Kalian juga bisa mencari referensi lain dari materi ini dari sumber-sumber lain baik sumber
cetak maupun searching di internet, jangan lupa untuk akses ke Portal Belajar SMK Taruna
Bhakti

REFERENSI

.
Buku Bahasa Inggris Kelas XII INTAN PARIWARA

G
DAFTAR ISTILAH

Istilah Keterangan

rd
English for Vocational High School 3 year 46
Kompetensi Dasar
3.4

JOB APPLICATION LETTER

Tujuan Pembelajaran

Adapun tujuan yang ingin dicapai setelah mempelajari modul ini adalah peserta didik
diharapkan mampu :
1. Memahami apa itu surat lamaran pekerjaan
2. Menganalisis fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan dari teks khusus,
lisan dan tulis, berbentuk surat lamaran kerja
3. Menangkap makna dalam teks berbentuk surat lamaran kerja.
4. Menyunting dan menyusun surat lamaran kerja, dengan memperhatikan fungsi sosial,
struktur teks, dan unsur kebahasaan yang benar dan sesuai konteks







rd
English for Vocational High School 3 year 47
URAIAN MATERI

Pada kesempatan kali ini kita akan belajar tentang Surat Lamaran Pekerjaan
Surat lamaran pekerjaan (job application letter) berfungsi sebagai pengantar formal
(meskipun bukan bersifat pribadi) dengan calon pemberi kerja Anda. Ini berisi latar
belakang Anda, merangkum pengetahuan dan pengalaman Anda dan menyertakan
beberapa rincian lebih lanjut tentang mengapa Anda memenuhi syarat untuk pekerjaan
itu. Lebih penting lagi, surat lamaran Anda menyatakan niat Anda untuk melamar
pekerjaan tertentu dalam organisasi, bisnis, atau perusahaan

Selamat Belajar.
GOOD LUCK !

rd
English for Vocational High School 3 year 48
An application letter is one of the first few things that you need to prepare when applying for
a job. Your application letter, together with your resume, are two of the most important
documents you need in your bid to get a job and finally join the company.

Surat lamaran adalah salah satu dari beberapa hal pertama yang perlu Anda persiapkan ketika melamar
pekerjaan. Surat lamaran Anda, bersama dengan resume Anda, adalah dua dokumen paling penting yang
Anda butuhkan dalam penawaran Anda untuk mendapatkan pekerjaan dan akhirnya bergabung dengan
perusahaan.

The term “application letter” and “cover letter” are often used interchangeably though both
are different when it comes to purpose, content and length. To avoid confusion, I am going
to use the term “application letter” on this modul to describe a document which main purpose
is to describe your skills, market your abilities and summarizes your experiences.

Istilah "surat lamaran" dan "sampul suratn" sering digunakan secara bergantian meskipun keduanya berbeda
ketika menyangkut tujuan, isi dan panjangnya. Untuk menghindari kebingungan, saya akan menggunakan
istilah "surat lamaran" pada modul ini untuk menggambarkan dokumen yang tujuan utamanya adalah untuk
mendeskripsikan keterampilan Anda, memasarkan kemampuan Anda dan merangkum pengalaman Anda.

Your application letter serves as your formal (albeit non-personal) introduction with your
potential employer. It contains your background, summarizes your knowledge and
experiences and includes a few more details as to why you are qualified for the job. More
importantly, your application letter expresses your intent to apply for a specific job within an
organization, business or company.

Surat lamaran Anda berfungsi sebagai pengantar formal (meskipun bukan bersifat pribadi) dengan calon
pemberi kerja Anda. Ini berisi latar belakang Anda, merangkum pengetahuan dan pengalaman Anda dan
menyertakan beberapa rincian lebih lanjut tentang mengapa Anda memenuhi syarat untuk pekerjaan itu. Lebih
penting lagi, surat lamaran Anda menyatakan niat Anda untuk melamar pekerjaan tertentu dalam organisasi,
bisnis, atau perusahaan

When you will send your application letter, there are any two kinds of letter that you can
use:
1. Send by email or print
2. Hand writing

rd
English for Vocational High School 3 year 49
1. Here is an examples of application letter that you will send by email

Email Subject : Eric Tala, Computer Network atau Data Comunication Engineer

Dear Sir/Madam,

I would like to express my interest in applying for the position of Computer Network atau
Data Comunication Engineer as was recently made available in your company.

I believe that my knowledge and experience major in computer and network engineering
has prepared me for this position. As a student, I am equipped with necessary knowledge
and skills in designing architecture and network development

During six months my internship at PT. Supra Primatama Nusantara (Biznet Network), I
have gotten many experience. Especially in build team work, dicipline and how to reach
target demographics and how to respond to the demands of competitors. More
importantly, I had the opportunity to work with seasoned professionals.

My active involvement in many academic and extracurricular activities has done so well
in developing my communication and leadership skills, which are vital in finding success
in the corporate world.

With this application letter, I attach my resume for your full consideration. Thank you for
taking time to review my application and I am looking forward to your reply so that we
can further discuss my application.

Yours sincerely,

Ramadhani Aryatama

Jl. Raya Pekapuran RT 02 RW 07


Kel. Curug, Kec. Cimanggis - Depok 16593
Mobile : +62878 7777 7890

rd
English for Vocational High School 3 year 50
2. Here is an example of application letter if you want to write by hand

Jl. Raya Pekapuran RT 02 RW 07


Kel. Curug, Kec. Cimanggis - Depok 16593

September 17, 2018

Mr. Vincent Chua


Manager of Human Resources Development
PT. Indonesia Villajaya
Citra Buana Industrial Park III Lot 38
Batam

Dear Mr. Chua,

I am writing to express my interest for the position of Executive of Photo and


Videographer in your company.

I graduated from Taruna Bhakti Vocational High School major in Multimedia/


Broadcasting. I wish to bring my knowledge, skills and commitment to excellence to your
company’s innovative environment.

My internship at PT. Benteng Multi Indotama for six months also afforded me with the
crucial skills to work with some of the best professionals in the Visual Advertising,
Merchandising, Creative visual to promote a product and product illustration.

For additional details regarding my qualification and expertise, please review my


attached resume.

Thank you for taking the time to consider my application and I look forward to hearing
from you soon

Sincerely,

Ramadhani Aryatama

rd
English for Vocational High School 3 year 51
Parts of Apllication letter

August 13, 2018 Date

Personnel Manager
P. O. Box 45721 inside address
Jakarta

Dear Sir/Madam salutation


I am applying for the position of a Graphic Designer, advertised in JobStreet Aplication
on August 20, 2018. opening
My name is Ramadhani Aryatama and I am 19 years old. I graduated from Taruna paragraph
Bhakti Vocational High School major in Multimedia.

My internship at PT. Benteng Multi Indotama for six months as a graphic designer.
My good English proficiency will also be an advantage as a graphic designer.
I believe that my educational background and experience meet your requirements. body of letter
I would like to add that I have a pleasant personality. I am friendly, hardworking, and
eager to learn. I am able to work independently as well as in a team.

I enclose my CV, a recent photo, and copies of some documents. I look forward to hearing closing
from you. paragraph

Sincerely yours,

Signature

Ramadhani Aryatama
Jl. Raya Pekapuran RT 02 RW 07
Kel. Curug, Kec. Cimanggis sender’s address
Depok 16593

rd
English for Vocational High School 3 year 52
PENILAIAN PEMBELAJARAN

PERSONAL TASK 1

Read the application letter below carefully and then answer the question !

APPLICATION LETTER

Mr. William Chan


Personnel Manager
Wong and Lim Consulting
PO Box 583, Kwai Chung
Kowloon

Dear Mr. Chan,


I am writing to apply for the post of Management Trainee, which was advertised
on the Student Affairs Office notice board of the Hongkong Polytechnic University on 1
March 2005.
My working experience at Lucky Star Garment Manufactory Limited improved my
leadership skills, communication skills and ability to work in a team environment. I have
fluent spoken and written English. I also have fluent spoken and written Mandarin, and
can therefore work in mainland China.
Currently I am studying a B.A. in Management at the Hongkong Polytechnic University,
graduating in 2005. Subjects which I am studying that are relevant to the post of
Management Trainee include Operations Management, Human Resources
Management, Accounting, Marketing and strategic Management.
During my studies I have had the post of Executive in management Society. While
leading and organizing Management Society. While leading and organizing Management
Society activities I have improved my ability to lead and supervise subordinates
effectively, ability to work under pressure and ability to work in a team environment.

rd
English for Vocational High School 3 year 53
Working for Wong and Lim Consulting appeals to me because it has a good reputation
and it provides excellent training. Your organization produces a high-quality service, and
I can contribute to this with my leadership skills and my ability to work under pressure.

I am available for interview at any time. I look forward to meeting you.

Yours sincerely,

Wong Wai Man Wilfred

Excl : Resume

1. What is the job title?


A. Consultant
B. Operation management
C. Human resources management
D. Accounting
E. Management trainee

2. What skills and personnel qualities are required?


A. Leadership skills, communication skills and ability to work in a team environment
B. Fluent spoken and written Mandarin
C. Have known about environment
D. Hard worker
E. Willing to work overtime

3. What is the name of the company or organization Wong Wai man Wilfred applying to?
A. Lucky Star Garment Manufactory Limited
B. Hong Kong Polytechnic University
C. Marketing and Strategic Management
D. Wong and Lim Consultant
E. Executive in the Management Society

rd
English for Vocational High School 3 year 54
4. Where does Mr. Chan live?
A. In the city of China
B. In the city of Hong Kong
C. In the city of England
D. In the city of Malaysia
E. In the city of Singapore

5. Who send the letter?


A. Mr. Chan D. Mr. Wong Wai Man Wilfred
B. Mr. Wong E. Mr. Kwai Chung
C. Mrs. Lim

6. What does Mr. Wilfred enclose the application letter?


A. Address D. Reputation
B. Job interview E. Skills
C. Resume

7. How does Mr. Wilfred know this ad?


A. From Wong and Lim Consulting
B. From Student Affairs Office notice board
C. From Lucky Star Garment Manufactory
D. From Hong Kong Polytechnic University
E. From Management Society

8. How many language does he master?


A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 E. 5

9. What subject of study have relevant to Management Trainee?, except …


A. Operations Management
B. Human Resources Management
C. Accounting
D. Marketing and Strategic Management
E. Management Society

rd
English for Vocational High School 3 year 55
10. What position does he hold when he takes his degree?
A. Operations management
B. Human resources Management
C. Accounting
D. Marketing and Strategic Management
E. Management Society

JAWABAN :

1. E 6. C
2. A 7. B
3. D 8. B
4. B 9. C
5. D 10.E

rd
English for Vocational High School 3 year 56
PERSONAL TASK 2

Create a job application letter based on the job vacancies below according to your major
and then print it in A4 paper.

Here are some JOB VACANCIES that according to your major

1. Computer and Network Engineering

JOB VACANCY

We are looking for someone (men or women) who like to hard work and passionately to join the "
Network Engineer " team in Jabodetabek working area.

Job Description :
• Customer technical problem handling and technical status update
• Interaction and coordination with customer for technical matter
• Lead IT project in Cisco Network and IP Telephony project
• Implement new technologies in many various IT technologies
• Present implementation and installation plan to the customer

Requirements:
• Candidate must possess at least a fresh graduate from Vocational High School major in Computer
and Network Engineering, Computer/Telecommunication) or equivalent.
• Able work well in under pressure situation
• Can work individually or in a team
• Having a very good knowledge in concept in TCP/IP, internet application, networking & data
communication, Routing & Switching
• Having knowledge and familiar with Cisco Router / Switch Products and Technologies
• Having good communication skill
• Minimum certificate is CCNA (Min CCNA is Mandatory) and MTCNA
• Fresh graduates with Routing Switching skill are welcome to apply
• Maximum 30 years of age

If you meet the above qualifications, send your application letter and CV immediatelly to:

HRD Manager
PT. Altros Teknologi
PO BOX 212 Surabaya, East Java

Send your apply and CV before September 15, 2018

rd
English for Vocational High School 3 year 57
2. Multimedia and Broadcasting

JOB VACANCY

We are a Company group based on Jl. Ngagel Madya No. 17 Surabaya requires some cameraman and
videographer

Job Description :
1. Perform video recording for documentation purposes
2. Perform graphics processing as needed
3. Editing a video until it becomes a finished file


Requirements:
1. Understand & be able to operate the camera (DSLR Pro or Semi, Medium Format DSLR)
2. Mastering video editing software with sertificate (min. Adobe Premiere, Adobe After
Effect)
4. Men or Women, max. 35 years old
5. Have your own portfolio (send the link, to email binargroup.sby@gmail.com)
6. Accustomed to working based on specified deadlines
7. Ready to revise the results of your work.
8. Ready for service outside the city


If you meet the above qualifications, send your application letter and CV immediatelly to:

HRD Manager
PT. Binar Insan Gemilang
Jl. Ngagel Madya No. 17 Surabaya, East Java

Send your apply and CV before September 15, 2018

rd
English for Vocational High School 3 year 58
3. Industrial Electronics Engineering

rd
English for Vocational High School 3 year 59
4. Software Engineering

JOB VACANCY

We are a joint company engaged in the development and e-Government consultants.



We are looking for people who like to work hard and are passionate about joining us as "Web
Designers" for our clients.


Job Description :
• Creating technical and marketing documents such as proposals, presentations, job reports, etc.
• Make an application prototype
• Make a web design


Requirements:
• Vocational School of Software Engineering (RPL)
• Mastering HTML, CSS, JavaScript, jQuery
• Get to know image manipulation applications like Adobe Photoshop
• Mastering Microsoft Word
• Can make technical and marketing documents
• Prioritized with HTML5 International Certification



If you meet the above qualifications, send your application letter and CV immediatelly to:

HRD Manager
Kabayan Consulting group
Jl. Dago Giri No.56, Ciumbuleuit, Cidadap, Kota Bandung
Jawa Barat 40142

Send your apply and CV before September 15, 2018

rd
English for Vocational High School 3 year 60
UJI KOMPETENSI KD 3.4

Devina
Jalan Ahmad Yani 389
Surabaya
September 28th, 2015

Mr. Arif Budiman,


Personnel Manager of Jeans and Co.
Jalan Raya Pandaan 186, Pasundan - Pasuruan
Jawa Timur
98502

Dear Mr. Budiman:

I am writing to you in response to your advertisement for a local branch manager, which
appeared in the Jawa Pos on Sunday, September 20. As you can see from my enclosed
resume, my experience and qualifications match this position’s requirements.

My current position, managing the local branch of a national shoe retailer, has provided
the opportunity to work under a high-pressure, team environment, where it is essential to
be able to work closely with my colleagues in order to meet sales deadlines.

In addition to my responsibilities as manager, I also developed time management tools for


staff using Access and Excel from Microsoft’s Office Suite.

Thankyou for your time and consideration. I look forward to the opportunity to personally
discuss why I am particularly suited for this position. Please call me after 4.00 P.M. to
suggest a time we may meet. I can be reached via telephone number 031-858564 or by
email at devi@yahoo.com.

Sincerely,

Devina

rd
English for Vocational High School 3 year 61
1. To whom is the letter sent?
A. Devina
B. Arif Budiman
C. Arif Maulana
D. Ahmad Yani
E. Devi Maulana

2. What is the purpose of writing letter?


A. To have an invitation
B. To ask for a salary
C. To apply for a job
D. To find a missing person
E. To give a new job

3. What position is being advertised?


A. A local branch supervisor
B. A local branch director
C. A local branch actor
D. A local branch manager
E. A local branch auditor

4. When was the letter written?


A. September 8th, 2015
B. September 10th, 2015
C. September 18th, 2015
D. September 28th, 2015
E. September 20th, 2015

5. How did Devina know the vacancy from?


A. Newspaper
B. Magazine
C. Radio
D. Television
E. Internet

rd
English for Vocational High School 3 year 62
Dear Sir,
I ......... (m) ........ for the position of Public Relation Officer advertised in Java Post
on December 14, 2013.

I am 25 years old and I graduated from STP Bandung 3 years ago. Enjoying
meeting and talking to people, I have been working with Astra Public Relation for 2 years.
To provide you with my particulars, I ........ (n) ......... reference from my previous employer.

I am eager for an interview at your convenience. I look forward to hearing .........


(p) ............ you.

Yours faithfully

Anton

6. (m) = ..................... 7. (n) = ................ 8. (p) = ...................


a. apply a. send a. with
b. applied b. bring b. from
c. am applying c. write c. by
d. have applied d. enclose d. before

Dear Mr. Gilhooley,


I am writing to apply for the programmer position .....(h)...... in the Times Union. As
requested, I am enclosing a completed job application, my certification, my resume and
three references.
With a BS degree in Computer Programming, I have a full understanding of the full
life cycle of a software development project. I also have experience ......... (i) .............
learning and excelling of new technologies as needed. Please see my resume for
additional information on my experience.
I can ............. ( j ) .............. anytime via email at john.donaldson@gmail.com or my
cell phone, 909-555-5555.
Thank you for your time and consideration. I look forward to speaking with you
about this employment opportunity.
Sincerely,

Aryatama

rd
English for Vocational High School 3 year 63
9. (h) = ...................
A. Advertise
B. Advertised
C. Advertising
D. Advertisement

10. (i) = ...................


A. into
B. by
C. at
D. in

Kunci Jawaban :
1. B 6. C
2. C 7. D
3. D 8. B
4. D 9. B
5. A 10.D

Hasil pengerjaan silahkan kalian cocokan dengan kunci jawaban yang tersedia,
kemudian gunakan rumus dibawah ini untuk menghitung nilai ketercapaian kompetensi.

&'() +,)(#,-$!
!"#$" = 0 122
&'() .$'&"./.

Tindak Lanjut Pembelajaran

Setelah kalian mempelajari materi diatas, untuk lebih mendalami dan menguasai materi
yang berkaitan dengan Kompetensi Dasar 3.4 dengan materi Job Application Letter
silahkan kalian buka dan pelajari yang ada di buku BSE Bahasa Inggris Kelas XII Halaman
.....

rd
English for Vocational High School 3 year 64
Kalian juga bisa mencari referensi lain dari materi ini dari sumber-sumber lain baik sumber
cetak maupun searching di internet, jangan lupa untuk akses ke Portal Belajar SMK
Taruna Bhakti

REFERENSI

G
DAFTAR ISTILAH

Istilah Keterangan

rd
English for Vocational High School 3 year 65
Kompetensi Dasar
3.5

CAPTION

Tujuan Pembelajaran

Adapun tujuan yang ingin dicapai setelah mempelajari modul ini adalah peserta didik
diharapkan mampu :
1. Memahami apa itu teks penyerta gambar (caption)
2. Menganalisis fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan dari teks penyerta
gambar (caption)
3. Menangkap makna dalam teks penyerta gambar (caption)
4. Menyusun teks penyerta gambar (caption), dengan memperhatikan fungsi sosial,
struktur teks, dan unsur kebahasaan yang benar dan sesuai konteks

rd
English for Vocational High School 3 year 66
URAIAN MATERI

Baiklah pada kesempatan kali ini kita akan belajar tentang text penyerta
gambar (caption)

Selamat Belajar

GOOD LUCK

rd
English for Vocational High School 3 year 67
Caption

Caption is a text used to describe an images. The caption is made to clarify, give more
information, and make the image more interesting.

Then, how to make a good and correct English caption?


Are there rules and terms that must be completed?

These are the important things when you create a caption :

1. Caption must explain the picture using words, sentences or phrases.

2. Before you write down the caption, make sure the picture has good quality.

rd
English for Vocational High School 3 year 68
3. In making captions, avoid using the words showed, described, look on, above,
below, etc.

4. If there are several people in the picture, then in writing the caption, we can use the
words 'left, from left, right, or from right'.

5. Writing captions in English, usually using several variations of the following


words : Adjective phrases, Exclamations, Infinitive-phrases, Participial phrases,
Prepositional phrases, questions

rd
English for Vocational High School 3 year 69
6. The caption doesn't usually start with an article (a, an, or the).

rd
English for Vocational High School 3 year 70
Look at the following picture !

poor boy

From the picture above, you can create different kinds of caption. For example :
1. You can write ‘poor boy’ to show your sympathy to the boy.
2. You can also write down, “Show me your driving license” to create a satire
commenting on the police officer.
3. You might want to write, “Oh, my goodness,” to echo the boy’s mind why the police
should stop him while he is only riding his bicycle or the police is thinking why the
boy wear the safety helmet for motor rider. Many other expressions are possible

Show me your driving license Oh, my goodness

rd
English for Vocational High School 3 year 71
PENILAIAN PEMBELAJARAN

1. PERSONAL TASK

Look at the picture below !

1. Make your days as beautiful 2. Give me a tree to save Earth 3. Graduation is not final but a step
as a blooming flower towards the future

5. Knowledge is not about age, but education,


4. Just believe in yourselves that
learning and experience
you can do it

Answer the following questions based on the captions above !

1. What is the theme of each the pictures above ?


2. What is the mesage of the picture number 1?
3. What is the mesage of the picture number 2?
4. What is the mesage of the picture number 3?
5. What is the mesage of the picture number 4?
6. What is the mesage of the picture number 5?

rd
English for Vocational High School 3 year 72
Jawaban:

1. – 1st caption is about life.

– 2nd caption is about saving Earth.

– 3rd caption is about graduation.

– 4th caption is about self-confidence.

– 5th caption is about knowledge.

2. We should make it pleasant.

3. Planting trees.

4. Because after graduation we venture into the future.

5. We should believe in ourselves.

6. Knowledge comes from education, learning and experience.

Ketentuan :
Kumpulkan semua tugas kepada tutor masing-masing

2. GROUP TASK (One group consist of 3-4 persons)

Take three picture about photos of social care, environmental care and peace.
Write a caption on each picture then submit your work to your teacher

Ketentuan :
Waktu pengumpulan tidak boleh lebih dari 1 minggu dari waktu pemberian soal oleh
tutor.

rd
English for Vocational High School 3 year 73
UJI KOMPETENSI KD 3.5

1. The following are suitable caption for the picture , except .........
a. Fortunately, the trafic is not busy
b. waiting for the traffic light to turn green
c. the road is busy but the heaven remains calm
d. such a lovely evening on the street
e. car-free road

2. Decide the most appropriate caption that relevant to the picture as well the article .....
a. due to the deserted situation, tons of carrot turned rotten
b. my rabbit is the only believe in health carroty food
c. market deserted, tons of carrot unsold
d. carrot price currently reached forty thousand rupiah per kg
e. the carroty carrots could be found in traditional market

rd
English for Vocational High School 3 year 74
3. The following is not the meaning behind the caption is .............
a. the content of the media is just for adult
b. the media does not allow people under the age of 15 to watch TV
c. The media might provide scenes that are not appropriate for children to view
d. the viewers are asked to be more aware with their children when watching TV
e. the content of the media may be harmful for people under the age of 15

4.

Based on the caption on the picture above we can take the message that ..........
a. we use nature as we like
b. we don't care about nature
c. we must treat nature well and wisely
d. we treat nature as we like
e. let nature become damaged

rd
English for Vocational High School 3 year 75
5.

The appropriate caption for the image is ..............


a. I don't care about what will you do
b. The incredible animal
c. Friendship
d. Deep sleep does not have to be in a hotel room, on the back of the buffalo can be
slumbered
e. Lucky boy

6. What does the meaning of the caption below !

a. You have to work hard to achieve a success


b. You have to dive to the sea
c. you can take the pearl on the sea shore
d. You don't need to work to achieve a success

rd
English for Vocational High School 3 year 76
7. What does the message of the caption below !

a. We have to keep spirit


b. we have to keep our good attitude
c. we have to keep care our ability
d. we have to wait our success

8.

The antonym of the word " breeds " is ................


a. spawn
b. make
c. refrain
d. cause
e. engender

rd
English for Vocational High School 3 year 77
9. Read the satire caption below carefully !

What is the message of the caption above?


a. We may arrogant to other
b. We may not arrogant to other
c. We may arrogant if we are rich man
d. We may not arrogant because we are poor

10. Read the satire caption below carefully !

The message of the satire caption above is .........


a. Don't to talk alot if you don't be able to do it
b. Don't be ashame if you do the mistake
c. Don't act anything if don't want to talk
d. Be a wise person
Hasil pengerjaan silahkan kalian cocokan dengan kunci jawaban yang tersedia,
kemudian gunakan rumus dibawah ini untuk menghitung nilai ketercapaian kompetensi.
&'() +,)(#,-$!
!""#$" = 0 122
&'() .$'&"./.

rd
English for Vocational High School 3 year 78
TINDAK LANJUT PEMBELAJARAN

Setelah kalian mempelajari materi diatas, untuk lebih mendalami dan menguasai materi
yang berkaitan dengan Kompetensi Dasar 3.5 dengan materi Text Penyerta Gambar
(caption) silahkan kalian buka dan pelajari Buku Sekolah Elektronik (BSE) Bahasa
Inggris SMK Kelas XII halaman 15 - 25
Kalian juga bisa mencari referensi lain dari materi ini dari sumber-sumber lain baik
sumber cetak maupun searching di internet, jangan lupa untuk akses ke Portal Belajar
SMK Taruna Bhakti

Referensi

.
1. http://www.belajardasarbahasainggris.com/2017/11/06/penjelasan-materi-caption-
bahasa-inggris-lengkap-beserta-contohnya/

G
Daftar Istilah

belum

rd
English for Vocational High School 3 year 79
Kompetensi Dasar
3.6

FACTUAL REPORT

Tujuan Pembelajaran

Adapun tujuan yang ingin dicapai setelah mempelajari modul ini adalah peserta didik
diharapkan mampu :
1. Memahami apa itu teks ilmiah factual (factual report)
2. Menganalisis fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan pada teks ilmiah
berbentuk factual report, sesuai dengan konteks
3. Menyusun teks ilmiah faktual (factual report) lisan dan tulis, tentang benda,
binatang dan gejala/peristiwa alam, dengan memperhatikan fungsi sosial, struktur
teks, dan unsur kebahasaan yang benar dan sesuai konteks

rd
English for Vocational High School 3 year 80
URAIAN MATERI

rd
English for Vocational High School 3 year 81
Factual Report

What is Factual Report?

Factual report is a report containing the facts, rather than provide theoretical or personal
interpretation .
(Laporan faktual adalah suatu laporan yang mengandung fakta, daripada memberikan
teori atau interpretasi pribadi.)

The Purpose Of Factual Report?

The purpose of Factual report text is to present information about something they
generally describes on ontire class of things, whether natural or made. For example
naturl symptoms, mammals, rocks, plants, etc.
(Tujuan dari teks laporan faktual adalah untuk menyajikan informasi tentang sesuatu
yang mereka umumnya menggambarkan seluruh kelas benda, baik alami atau buatan.
Misalnya gejala alam, mamalia, batu, tanaman, dll)

Generic Structure of Factual Report

Factual Report usually follows a specific structure:


• Introductory paragraph also known as general classification - It introduces the
topic/ subject. Usually it is explained in general
• Body Paragraphs - A Series of paragraphs that provide detailed information on the
topic. For example, body, parts, qualities, functions, habits, behaviors, etc.
• Paragraph 2 (description)
• Paragraph 3 (description)
• Paragraph 4 (description)
• Information report has no ending or a conclusion but rounds off with a statement
that summarizes the contents of the report.
• Glossary: It is place at the end of the information report. It defines all the technical
terms or words used in the report. It is optional.

rd
English for Vocational High School 3 year 82
• Bibliography: It is a list of book, journals, magazines or websites used in the report.
It is optional

Feature of an information of report

• Use of present tense, such as : live, is, are, etc.


• Use of passive voice, such as : is eaten, are grown, was written etc.
• Use of words which generalize, such as : all, many, none, most, etc.
• Use of relational verbs, such as : have, consists of, is made up of, creates, indicates,
etc.
• Use of technical vocabulary relevant to the subject.
• Use of descriptive but factual language, such as : color, shape, size, habits,
behaviors etc,

Examples of factual report

Factual Report About Tsunami

General classification.

We may think that tsunami is a single giant wave that hits the coast at one short time.
But the fact is, tsunami is a series of ocean waves existed by the effect of landslide,
underwater earthquake, or volcanic eruption. In rarely occasion, a giant meteor that hits
the ocean will generate tsunami. In a simple way, tsunami is just like other regular waves
but in a bigger size and power.

Description.
In some folk tales, these gigantic waves usually start by a beach that is suddenly dry at
a moment. Then, when people come to the beach to collect the fishes, the waves will
come and completely destroy everything. It is not a nonsense thing in a tale by the way.
It is clearly a sign if tsunami will come after an underwater earthquake.

rd
English for Vocational High School 3 year 83
For those who live in a coastal area near the edge of continental plate, tsunami is a
nightmare when an earthquake occurs. Then, for those who live perfectly in coastal area
with some volcanic activities near them like Hawaii, tsunami is the most possible disaster
that would come anytime.
Tsunami can travel at speed 805 km/h and in the same time the waves can be so high.
Even though the first wave is weak, but the following waves will be so strong. The power
created by these massive waves will wipe out all the things on its line. It can be more
dangerous than atomic bomb.

Therefore, the best suggestion to face tsunami is just to follow wherever the waves flow.
Do not swim against it. It will risk your life.

rd
English for Vocational High School 3 year 84
COMET

A comet is a relatively small solar system body that orbits the Sun. When close enough
to the Sun they display a visible coma (a fuzzy outline or atmosphere due to solar
radiation) and sometimes a tail.

The coma is created as the comet gets closer to the Sun, causing water, carbon dioxide
and other compounds to sublime (quickly changing from solid to gas) from its surface.

Comets are made of ice, dust and small rocky particles.

The name comet comes from the Greek word meaning ‘hair of the head’, it came from
the Greek philosopher Aristotle who observed comets as ‘stars with hair’.

Short term comets (also known as periodic comets) have orbital periods of less than 200
years while long term comets have orbital periods of over 200 years.

rd
English for Vocational High School 3 year 85
PENILAIAN PEMBELAJARAN

1. PERSONAL TASK

Create a factual report text about animal, natural symptoms, plant or thing.
Identify which one the verbs and adjectives then write down at below of your
text !

rd
English for Vocational High School 3 year 86
UJI KOMPETENSI KD 3.6

Whales are sea-living mammals. They therefore breathe air but cannot survive or
land. Some species are very large indeed and the blue whale, which can exceed 30
meter length, is the largest animal which lives on earth. Superficially, the whale looks
rather like a fish, but there are important difference in its external structure; its tail
consists of a pair of broad, flat horizontal paddles (the tail of a fish is vertical) and it has
a single nostril on top of its breadth, broad head. The skin is smooth and shiny and
beneath it lies a layer of flat (blubber). This is up to 30 meter in thickness and serves to
conserve heat and body fluids.

1. What is the text about?


a. sea-living mammals
b. the description of mammals
c. the difference between whales and fish
d. whales
e. how whales survive themselves

2. The length of a whale is……..


a. is generally more than 30 meter
b. may be more than 30 meter
c. is less than 30 meter
d. ranges from 30 meter to more than 30 meter
e. is 30 meter at the most

3. Sentence 1………….
a. tells an orientation
b. poses a thesis
c. shows an abstract
d. gives a general classification
e. elaborates an explanation

4. What type of text is used by the writer?


a. narrative b. report c. recount d. news items e. exposition

rd
English for Vocational High School 3 year 87
5. To tell the factual information, the writer uses…….
a. passive voice
b. direct speech
c. reported speech
d. simple past tense
e. simple present tense

Number 6 - 10 based on the text below !


DOLPHIN
For many years people believed that the cleverest animals after man were the
chimpanzees. Now, however, there is a proof that dolphins may be even cleverer than
these big apes.
Although a dolphin lives in the sea, it is not a fish. It is a mammal. It is in many
ways, therefore, like a human being.
Dolphins have a simple language. They are able to talk to one another. It may be
possible for man to learn how to talk to dolphins. But, this will not be easy because
dolphins cannot hear the kind of sounds man can make. If man wants to talk to dolphins,
therefore, he will have to make a third language which both he and the dolphins can
understand.
Dolphins are also very friendly toward man. They often follow ships. There are
many stories about dolphins guiding ships through difficult and dangerous waters.

6. The text above is in the form of………….


a. spoof b. report c. recount d. procedure e. narration

7. To tell the factual information, the writer mostly uses…………


a. passive voice
b. simple past tense
c. present perfect tense
d. simple present tense
e. present continuous tense

rd
English for Vocational High School 3 year 88
8. What kind of animal is dolphin?
a. insect
b. fish
c. mammal
d. bird
e. shark

9. Why talking to dolphin is not easy?


a. dolphins cannot hear the kind of man’s sounds
b. dolphins cannot think as human
c. dolphins like playing with man
d. dolphins feel annoyed by man
e. dolphins want to be free

10. What is the characteristic of dolphin according to the text?


a. fierce b. friendly c. naughty d. shy e. not responsible

Kunci jawaban :
1. D 6. B
2. B 7. D
3. D 8. C
4. B 9. A
5. E 10. B

Hasil pengerjaan silahkan kalian cocokan dengan kunci jawaban yang tersedia,
kemudian gunakan rumus dibawah ini untuk menghitung nilai ketercapaian kompetensi.

&'() +,)(#,-$!
!""#$" = 0 122
&'() .$'&"./.

rd
English for Vocational High School 3 year 89
Tindak Lanjut Pembelajaran

Setelah kalian mempelajari materi diatas, untuk lebih mendalami dan menguasai materi
yang berkaitan dengan Kompetensi Dasar 3.6 dengan materi FACTUAL REPORT
silahkan kalian buka dan pelajari Buku Sekolah Elektronik (BSE) Bahasa Inggris SMK
Kelas XII halaman ........
Kalian juga bisa mencari referensi lain dari materi ini dari sumber-sumber lain baik
sumber cetak maupun searching di internet, jangan lupa untuk akses ke Portal Belajar
SMK Taruna Bhakti

.
REFERENSI

G
DAFTAR ISTILAH

Istilah Keterangan

rd
English for Vocational High School 3 year 90