Anda di halaman 1dari 20

GXEX 1414

Tamadun Islam dan Tamadun Asia

Pengenalan

Lampiran

Objektif Kajian

PERUBATAN

TRADISIONAL
Rumusan dan Cadangan
Hasil Kajian
Kaedah Kajian

perihal berubat, yg berkaitan dgn ubat atau usaha mengubati: ilmu ~; jabatan ~; pakar ~;

berkaitan dgn, bersifat, atau mengikut tradisi: dlm kesusasteraan lama gaya bahasa dan teknik bercorak ~; masyarakat ~ masyarakat yg mengamalkan cara hidup yg turun-temurun; ketradisionalan keadaan atau sifat yg tradisional: ~nya itulah yg dipuji dan dipuja oleh orang asing.

(Kamus Dewan Edisi Ke-4)

HIPOTESIS AWAL Kami bersepakat mengatakan bahawa rawatan bekam adalah berasal dari kaum Melayu, rawatan akupunktur dari kaum Cina manakala rawatan Ayurvedha dari kaum India.

Untuk mengkaji sejauh mana tahap pengetahuan mahasiswa/I Universiti Malaya terhadap perubatan tradisional khususnya rawatan bekam, akupunktur dan ayurvedha.

Untuk memberi pendedahan berkenaan perubatan tradisional kepada mahasiswa/I Universiti Malaya.
Untuk mengkaji tahap keberkesanan kaedah rawatan perubatan tradisional berasaskan bekam, akupunktur dan ayurvedha.

A. KAJIAN PERPUSTAKAAN
Kami telah mengenalpasti beberapa bahan rujukan di Perpustakaan Utama dan Perpustakaan Peringatan Zaba Universiti Malaya. Kaedah ini dipilih bagi memberi gambaran awal dalam membuat kajian terhadap tajuk yang dipilih dan secara tidak langsung membantu melengkapkan sorotan literatur dan hasil kajian.

B. KAJIAN INTERNET
Beberapa laman web juga telah dilawati dan dirujuk bagi mendapatkan info-info tambahan berkenaan perubatan tradisional khususnya berkaitan bekam, akupunktur dan ayurvedha.

C. SOAL SELIDIK
Kami telah mengedarkan sebanyak 30 borang soal selidik dengan pecahan mengikut kaum iaitu 10 mahasiswa\i berbangsa Melayu, 10 berbangsa Cina dan 10 berbangsa India. Seterusnya, kami telah membuat sedikit analisis berdasarkan respon yang diberikan untuk dimuatkan ke dalam hasil kajian kami.

D. Kajian Lapangan
Kami telah ke Pusat Rawatan Ayurvedha yang teletak di Petaling Jaya dan telah berjaya menemubual salah seorang pengamal perubatan ayurvedha di sana.

Sejarah Pada asalnya, bekam merupakan amalan sunnah yang dilupakan oleh orang islam sendiri kerana ia telah disyorkan oleh Nabi Muhammad dan direstui amalannya oleh Allah S.W.T. Namun di Malaysia, bekam amat dikenali sebagai perubatan tradisional melayu kerana

Menurut definisi bekam, - Ia adalah satu kaedah rawatan yang menggunakan alat seperti gelas, mangkuk kaca, tanduk, buluh dan sebagainya.

Definisi bahasa Arab - Dikenali sebagai Al-Hijamah yang bermaksud satu kaedah pembersihan darah dengan mengeluarkan sisa toksik di dalam badan sama ada mengunakan peralatan moden atau peralatan tradisional.

Sejarah membuktikan bahawa bangsa China merupakan suku bangsa yang pertama di dunia yang mencatit sejarah tentang perubatan akupuntur dengan lengkap dan tersusun yang ditulis oleh Maharaja China yang dinamakan sebagai Huang Ti The Yellow Emperor Canon of Medicine yang dikarang pada tahun 2000 sebelum Masihi. Jenis- jenis akupunktur: -Akupuntur Cina: mampu mengenalpasti tahap kesihatan dan juga fungsi status Qi , darah , kahak dan cairan badan

-Akupuntur Barat: untuk mengenalpasti wabak penyakit ,patogen ketidakseimbangan dalam tubuh & bakteria , ketidaknormalan biokimia atau pengumpulan darah dalam salur darah
-Akupuntur Tanpa Jarum: adalah auricular therapy dimana rangsangan elektrik akupunktur dikenakan pada titik-titik tertentu di telinga

Ayur: Kehidupan Veda: Ilmu @ Pengetahuan Berkembang di India pada 5000-10000 tahun yang lalu Telah dicatatkan di dalam Atharva Rig
Perawatan Ayurveda adalah untuk memberikan kesihatan yang berkekalan. Rawatan utama yang digunakan terdiri daripada ubatan berbentuk serbuk, tablet, pati, minyak dan sebagainya yang dibuat daripada herba asli, tumbuh-tumbuhan dan mineral. Pesakit juga dinasihatkan mengamalkan diet dan gaya hidup yang sesuai. Panch Karma juga boleh digunakan bagi mengubati penyakit.

120%

100%

100%

100% 90%

100%

Peratusan yang menjawab ya

80%

80% 70%

60% 50% 40% 40% 50%

20%

0%

Melayu

Cina Bekam

India

Melayu

Cina Akupuntur

India

Melayu

Cina Ayurvedha

India

120% Peratus daripada 30 orang responden

100%

97% 93%

80%
70%

60%

40%
27%

20%
7% 3% 3%

0% Melayu Cina Bekam India

0%

0%

Melayu

Cina Akupuntur

India

Melayu

Cina Ayurvedha

India

90%

80%

80%

70%

70%

Peratusan yang menjawab ya

60%

50%

50%

40%

30%

30%

30%

20%

10%

10%

10%

0%

0%

0%

Melayu

Cina Bekam

India

Melayu

Cina Akupuntur

India

Melayu

Cina Ayurvedha

India

90% 80% 70% 60%


80% 70%

30 responden

50% 40% 30% 20%

50%

37%

20% 13% 13% 7% 10%

10% 0% Ya Tidak Bekam Tidak Pasti Ya

Tidak Akupuntur

Tidak Pasti

Ya

Tidak Ayurvedha

Tidak Pasti

100%

90%
80% 70% 30 responden 60% 50% 40%

90%

30%
20% 10% 0% 10%

Ya

Tidak

Tidak Pasti

60%

57%

50% 43% 40% 30 responden

30%

20%

10%

0%

Perubatan Tradisional

Perubatan Moden

Masih ramai mahasiswa/i yang masih tidak


mengenali jenis perubatan tradisional di Malaysia.

Bekam sebenarnya merupakan perubatan tradisional bagi orang


Islam yang telah diterapkan ke dalam budaya orang Melayu.

Kedua-dua perubatan tradisional akupunktur dan ayurvedha


berasal dari Cina dan India.

Pameran

Menyatukan semua kaedah perubatan

Ceramah Media Massa

Artikel

Contoh borang soal selidik

Gambar-gambar sekitar lawatan