Anda di halaman 1dari 34

Tarikh : 31 Disember 2013 Hari : Selasa Masa : 8.30 pagi Tempat : Bilik Gerakan Pengerusi : Tuan Hj.

Mohd Tahrim bin Abu Othman

Guru Besar

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

Lagu Negara ku, Lagu Negeri Perak Bacaan Ikrar Perkhidmatan Awam Perutusan Tuan Guru Besar Membentang dan menerima minit mesyuarat yang lalu. Perkara-perkara berbangkit. Laporan PKSR 2 / 2013 Takwim Sekolah Tahun 2014. Jadual Waktu Kelas dan Peribadi Guru tahun 2014. Buku Rancangan Pelajaran Harian. Jadual Kedatangan Murid. Kelas Tahun 2014 Rancangan Tahunan dan Dokumen Standard Pelajaran. Buku Teks Program Kecemerlangan UPSR Program Pemerkasaan Panatia Matapelajaran Pendaftaran Murid Tahun 1 / 2014 Kantin Jualan / Bekalan buku latihan dan alat tulis. . Hal-hal lain.

BERTUKAR KELUAR 1. PN.HUDA BT BANI BERTUKAR MASUK 1.EN.ISMAIL B ABD.RAHMAN

Hari
SELASA

Tarikh
31.12.2013

Aktiviti

Tindakan

Mesyuarat Pengurusan / Akademik Kali PK P 1 / 2014 (Masa; 8.30pg 2.00ptg) Pengagihan Buku Ringkasan, Buku Kedatangan Murid, Takwim Sekolah & Senarai tugas 2014 Jualan buku (Jam: 8.00-1.00tgh) En.Rosli & Pn.Samsiah PK HEM PK HEM

SELASA

31.12.2013

ISNIN RABU

30.12.2013 1.1.2014

Transisi Pra Sekolah & Tahun 1 Majlis Gotong royong Mengemaskan Bilik Darjah dan Bilik Khas Mesyuarat HEM/ KOKO Kali 1 / 2014 Mesy. Staf sokongan kali 2/2014 Masa : 10.00 pagi

SELASA JUMAAT

7.1.2014 3.1.2014

PK HEM/KK Pk P

GURU BERHAK = 31 GURU ADA = 31 - LELAKI = - PEREMPUAN =


BUKAN GURU = 6 - LELAKI = 1 - PEREMPUAN = 7

2 JANUARAI 2014 = HARI KHAMIS DATARAN WAWASAN SKKJ. Agenda perhimpunan: 7.20pagi = Loching 1, murid/ guru berbaris di tapak perhimpunan. 7.30 pagi = Ucapan guru bertugas 1. Menyanyikan lagu negara ku, Lagu negeri Perak, Lagu Sekolah. 2. Ucapan selamat datang
7.35 pagi = Ucapan Guru Besar 1. Selamat datang semua warga SKKJ 2. Guru bertukar keluar / Masuk - nama dan dari mana sekolah asal. 3. Murid baru belum dapat kelas berkumpul di kantin 4. Waktu kehadiran pagi 5. Ibu bapa /penjaga Murid tahun 1 dan pra sekolah 1 minggu dibenarkan 6. Murid lambat balik tunggu di kantin sekolah 7. Masalah ibu bapa jika ada jumpa pentadbir 7.55 pagi Doa ustaz Rosdi bin Ahmad Mahir / murid masuk kelas 8.00 pagi = mula belajar ( guru mengajar murid belajar )

Bil .
1. 2. 3.

Tahun 2014

ELIT DINAMIK KELAS PEMULIHAN

Sesi Pagi A. Masuk Bunyi locing

7.30 pagi = Guru Sampai ke Sekolah 7.45 pagi = Murid Mula belajar

B.BALIK 1. Tahun 1 2. Tahun 4,5 dan 6 C. Aktiviti Kokurikulum

= 12.50 tgh = 01.30 tgh ( Isnin / Selasa ) = 12.50 tgh. ( Rabu / Khamis / Jumaat ) = Hari Rabu ( Masa 3.30 ptg hingg 5.30 ptg).

D. Latihan Pasukan Sekolah = Hari Sabtu ( Masa 8.30 pagi hingga 12.30 tgh) = Hari persekolahan ( Masa 3.30 petang hingga 5.30 petang)

E. Tasmik ( Akan ditentukan )

1. Hari Pertama Persekolahan


- Buku Ringkasan Sekolah - Jadual Waktu Kelas - Jadual Waktu Persendirian - 1 set jadual waktu kelas dan persendirian utk GB/Pelawat - Rancangan Tahunan - Rangcangan harian- hari pertama - Hantar BRM setiap hari Jumaat atau hari terakhir setiap minggu untuk di semak oleh GB/PK. Makluman dalam Buku Ringkasan hendaklah dilengkapkan Buku Ringkasan hendaklah bersama guru semasa PDP

1. Peranan SIP+ dan SISC+ . Mohon PGB Memberi kerjasama baik


2. Peranan Tuan PPD membantu sekolah. Lawatan ke sekolah 1 minggu 10 buah sekolah akan dilawat dan dibimbing.

3. Dialog prestasi dan dashboard. Dialog PPD dengan PGB sebulan sekali. Tumpuan kepada sekolah band 5,6 dan 7 4. 8 Bidang Transformasi pendidikan akan dilaksanakan secara penuh 2014

semak sistem yang digunakan.Perlu ambil tindakan kepada ketidakhadiran staf Peraturan sistem kehadiran staf mesti dipatuhi.

Patuhi peraturan MMI dan keberlangsunagn PdP .

Kehadiran Murid : 10.00 pagi bagi sessi pagi dan 3.00 ptag bagi sesi petang
Kehadiran Guru: 8.00 pagi sesi pagi dan 2.00 petang sesi petang.

Buat kajian impak pada semua program 2013 Tidak perlu digugurkan Kurang berkesan buat penambah baikan Pilih program yang terbaik.

Pastikan bilik darjah dan peralatan telah tersedia kepada semua murid

(bersih,kemas,tersusun)
pada hari pertama sekolah sesi 2014

Pastikan persekitaran sekolah bersih dan selamat Padang / gelanggan permainan boleh digunakan.

Rekabentuk oleh :

VISI "Pendidikan Berkualiti Insan Terdidik Negara Sejahtera" MISI "Melestarikan Sistem Pendidikan Yang Berkualiti Untuk Membangunkan Potensi Individu Bagi Memenuhi Aspirasi Negara"

Rekabentuk oleh :

lurusnya huruf Alif, penggunaan huruf'I' melambangkan INSAN, ILMU dan IMAN. 3'l' ini adalah teras konsep
logo ini .Pendekatan menggunakan huruf atau typography adalah berdasarkan pengertian bahawa manusia yang pada masa hidupnya, berada pada jalan yang lurus sebagaimana hurufI itu. Kegunaan huruf'I' umpama lurusnya 'Alif' melambangkan insane dan iman, juga membawa pengertian ILMU kerana Allah mengangkat orang-orang yang beriman dan orang-orang yang diberi ilmu dengan beberapa darjat. Ilmu juga diklasifikasikan sebagai pengetahuan atau kepandaian yang merangkumi semua bidang yakni duniawi mahupun ukhrawi. Ilmu juga ditakrifkan sebagai pemindahan roh atau jiwa daripada kegelapan kepada kecerahan dan sebagai suatu kebenaran dan keyakinan.

Logo ini menggunakan dua P dan duaI melambangkan dua peringkat pendidikan iaitu Sistem Sekolah dan
Sistem Pengajian Tinggi. HurupP yang bertingkat kearah 'I' melambangkan tahap-tahap kecemerlangan pendidikan Malaysia. Bentuk Bulat melambangkan Malaysia sebagai pusat pendidikan yang bersifat global. Dari segi warna, biru bermaksud professionalism dalam system pendidikan negara. Kuning keemasan melambangkan kecemerlangan. Putih melambangkan system pendidikan yang bermutu tinggi dan membentuk insane yang berkualiti dan berakhlak mulia.

Rekabentuk oleh :

VISI
Mencipta Kecemerlangan Melalui Ilmu, Amalan, Keterampilan Dan Personaliti Yang Unggul

MISI
Kami melaksanakan sistem pendidikan berteraskan ilmu pengetahuan untuk melahirkan modal insan cemerlang berminda kelas pertama melalui: Pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran yang berkualiti Program Pembinaan Insan dalam bidang sahsiah Aktiviti sukan yang berasaskan pendekatan saintifik dan inovatif Aktiviti kokurikulum yang berasaskan pembinaan generasi bestari, jati diri dan integriti nasional

SLOGAN
"PERUBAHAN DAN PENAMBAHBAIKAN BERTERUSAN MENJANA KECEMERLANGAN PENDIDIKAN"

Rekabentuk oleh :

VISI
SKKJ Akan Sentiasa Membangunkan Prestasi Individu Melalui Pendidikan Berkualiti dan Berinovatif Bertaraf Dunia.

MISI
Kami warga SKKJ memastikan Misi berikut dilaksanakan: 1. Melaksanakan Proses Pengajaran dan Pembelajaran Yang Berkualiti dan Berkesan Seiring Dengan Tuntutan Sosial. 2. Membangunkan Sahsiah dan Modal Insan. 3. Membangunkan Aktiviti Ko-Kurikulum dalam bentuk generasi yang matang dan mempunyai sifat patriotism yang tinggi. 4. Membudayakan tuntutan pendidikan dalam komuniti.

SLOGAN
USAHA SEDAYA UPAYA, BUAT SEHABIS BAIK 5B

BELAJAR, BERUSAHA, BERGERAK, BERISTIQAMAH, BERSATU

1 Jan 2014.
BISP dimansuhkan sepenuhnya. PGB pastikan tidak ada wang masuk untuk BISP . Sekiranya ada wang masuk, mohon maklumkan kepada unit kewangan PPD.

Pegawai dan staf dibawah pentadbiran PGB yang engkar arahan dan tugas perlu ambil tindakan mengikut peraturan yang ditetapkan.

* Tingkatkan kualiti kepimpinan kecekapan pengurusan Jadilah juara perubahan.

E-SPKWS - Semua sekolah mesti guna sIstem kewangan ini mulai 1 Januari 2014. Sekolah yang baru mula Januari ini perlu juga membuat buku tunai secara manual (bagi sekolah yang telah menggunakan sistem ini (2013) , tidak perlu mengisi buku tunai.

Mohon pastikan guru-guru lengkapkan semua maklumat

Semua guru / Staf - perlu pastikan kemaskini e-operasi . Semakan 4 kali setahun

PGB perlu mencetak borang BSKG-R serta sahkan dan hantar ke PPD bersama surat iringan (tarikh surat, sehari selepas tarikh penghantaran) ke Unit Pengurusan .
Tarikh hantar 31 Jan, 30 April, 31 Julai dan 31 Okt.

Tarikh tutup 27 disember 2014 (sekolah rendah)

Pendaftaran murid prasekolah yang lebih drp 25 orang perlu menghantar borang pendaftaran lebih murid yang boleh dimuat turun di portal PPD sebelum 16 Disember 2013.

Pastikan koperasi tidak menjual makanan dan minuman semasa kantin beroperasi

Pastikan penguatkuasaan peraturan kebersihan makanan 2009 yang berkuatkuasa sepenuhnya pada 1 januari 2014
Pastikan kantin dan dapur kantin mengikut peraturan kebersihan dan pengendalian makanan yang ditetapkan.

Perlaksanaan Amalan guru penyayang fasa 2 bermula januari 2014. Fokus kepada murid yang belum menjadi.

Pastikan perlaksanaan ujian aptitute am PBS psikometrik tahun 3 2013 dijalankan. Pastikan dasar dwen dilaksana sepenuhnya pada 2014

1. Melaksanakan Program Profesional Keguruan ( SISC+) 2. Melakksanakan latihan Prifesional Keguruan 3. Melaksanakan program amalan terbaik PdP 4. Melaksanakan Program persongsian ilmu. 5. Memberi perhkidmatan kepakaran Profesionalisma (Coaching and Mernthoring ( SIP+) 6. Melaksanakan pelan kecemerlangan Pendidikan Daerah. 7. Melaksanakan pelan kebersihan murid yang berkualiti dan holistik, kecemerlangan guru, kecemerlangan PGB, dan pengurusan sekolah. 8. Melaksanakan penguatkuasaan dasar sedia ada KPM 9. Melaksanakan program pemantauan di sekolah 10. Menyelaraskan pengoperasian pembengunan murid dalam daerah. 11. Melaksanakan tugas-tugas pentadbiran dan pengurusan.

Tahun 2013 dan Tahun 2014. Semua Guru Matapelajaran dan guru kelas hendaklah mahir dalam memahami TOV murid, kelas dan matapelajaran