Anda di halaman 1dari 16

~PANTUN~

Pantun Pantun ertinya umpama. Fungsi sampiran dalam pantun inilah yang telah menimbulkan berbagai-bagai pendapat. .’ Dilihat dari bentuknya. ciri utama dalam pantun ialah sampiran. Sepantun maksudnya seumpama. contohnya: ‘Sepantun ayam kehilangan induk.

maka agak sukarlah pantun itu dipakai untuk bercerita. .  Lukisan kedudukan sampiran pada umumnya tidak sejalan dengan lukisan isi. Sedangkan Wilkinson dan Winstedt menyatakan bahawa sampiran (disebut pasangan pertama) merupakan acuan bagi isinya. Ada yang mengatakan bahawa sampiran itu tidak ada hubungannya sama sekali dengan isi.

Jenis-jenis pantun Pantun kilat Pantun bersejarah Pantun berkait Pantun dua kerat Pantun empat kerat Pantun enam kerat Pantun lapan kerat Pantun sepuluh kerat Pantun dua belas kerat Pantun tiga belas kerat .

Ciri-ciri pantun  Rima pantun 2 kerat: pantun 4 kerat: pantun 6 kerat: aa abab abcabc .

 Suku kata jumlah suku kata setiap baris: 8-12 suku kata  Perkataan setiap baris : 4 perkataan .

 Pembayang / maksud merupakan baris-baris pertama dalam sesebuah pantun yang memberi pembayang maksud pantun ada hubungan antara pembayang maksud dengan maksud pantun iaitu hubungan bayangan bunyi hujung baris .

Fungsi pantun dalam masyarakat o Sebagai alat pergaulan/komunikasi o Medium penyampaian nasihat. doa. pujian.serta kritik sosial o Sebagai hiburan masyarakat o Digunakan dalam majlis rasmi o Digunakan dalam majlis kebudayaan .

4.sejarah dan dongeng . sindiran. doa. agama.8 baris serangkap )  perkataan sebaris 4 perkataan  bilangan suku kata sebaris tetap 8-12 suku kata  rima ( bergantung kepada rangkap pantun) 2 kerat. kritik sosial.abab 6 kerat. pujian.Perbandingan ciri pantun dengan syair pantun  ada pembayang dan maksud dalam setiap baris  puisi terikat  jumlah baris serangkap tidak tetap ( ada 2. pengajaran.aa 4 kerat. hiburan syair  semua baris dalam setiap rangkap membawa makna dan maksud  puisi terikat  jumlah baris serangkap tetap ( 4 baris )  perkataan sebaris tetap 4-5 perkataan  bilangan suku kata sebaris tetap 8-12 suku kata  rima tetap a/a/a/a  fungsi sebagai kias ibadat.abcabc  fungsi sebagai nasihat.6.

AMALIA. RUBAI’AH.USAHASAMA DARIPADA : (MURSYIDAH. AZIA. AINA. FARAH) -PELAJAR PEREMPUAN UNIT SAINS 2007- . LIYANA.

Panjangnya hanyalah seperdua pantun biasa.  Contohnya:  Sudah gaharu cendana pula.   Pada pantun kilat umumnya sampiran sahaja yang diucapkan dan jarang diteruskan mengenai isinya kerana biasanya pendengar telah maklum sendiri maksud atau lanjutan sampiran itu. .Pantun kilat (pantun teka-teki)  Pantun kilat biasanya pendek.   Maksudnya: Sudah tahu bertanya pula.

 Contohnya: Telur itik dari Senggora. Darahnya titik di singapura.Pantun bersejarah  Pantun yang dibuat berdasarkan sejarah yang telah berlaku. . Pandan terletak dilangkahi. Badannya terhantar di Langkawi.

pantun nasib.Pantun berkait  Pantun berkait ialah pantun yang mempunyai lebih dari empat baris ayat. pantun jenaka dan pantun nasihat orang tua.  Contohnya: Jika penghulu berkemanakan Itu menganjung meninggikannya Cerdik nan jangan dilagakkan Mungkin bingung kesudahannya Mengeluarkan kata fikir dahulu Ingat nan sebelum kena Mentang-mentang kitalah tahu Ilmu pasti nan akan dipakai .  Pantun ini sesuai digunakan untuk pantun anak dagang.

.  Kura-kura dalam perahu.Pantun dua kerat  Gendang gendut tali kecapi. Kenyang perut senang hati. Pura-pura tidak tahu.

Pantun empat kerat  Pantun  Pantun  Pantun  Pantun  Pantun kanak-kanak jenaka bersukacita berdukacita nasib  Pantun  Pantun  Pantun  Pantun  Pantun kiasan budi nasihat agama kasih sayang .

Pantun enam kerat Apa di harap padi seberang. . Entah berderai entahkan tidak. Apa diharap kekasih orang. Entah makin bertambah sayang. Entah bercerai entah tidak. Entah dimakan pipit melayang.