Anda di halaman 1dari 62

ELEMEN TALI TINGGI

SEJARAH LITAR TALI TINGGI

Pada tahun 1937 seorang ahli falsafah dan guru yang berbangsa Jerman bernama Dr. KURT HUNT telah mendapati ramai kelasi muda terkorban berbanding dengan kelasi yang lama ketika berlaku perlanggaran di lautan sewaktu dalam pelayaran. Jesteru, Dr.Kurt Hunt telah menciptakan satu sistem cabaran penggunaan tali tinggi dan tali rendah mercu kabel khusus untuk kelasi muda dengan menggunakan kapal dagang pada tahun 1937 iaitu kapal Laurence Holt. Dengan adanya sistem ini kelasi-kelasi muda telah berjaya menyelamatkan diri dalam perlanggaran yang berlaku.

HUBUNGAN TALI TINGGI DENGAN PLKN


Penyelia atau jurulatih yang mengendalikan latihan tali tinggi ini pastinya akan berhadapan dengan pelbagai karenah para pelatih apabila mereka hendak melaksanakan elemen tali tinggi. Majoriti daripada para pelatih belum pernah melaksanakan elemen tali tinggi dalam hidup mereka. Contohnya flying-fox, abseiling, repelling, cargo net, burma bridge, postman walk dan sebagainya.

HUBUNGAN TALI TINGGI DENGAN PLKN


Penyelia tali tinggi tidak akan memaksa mana-mana pelatih yang berasa takut atau fobia dengan ketinggian. Mereka hanya memberikan kata-kata semangat kepada pelatih sehinggalah timbul keinginan dalam diri pelatih untuk membuat aktiviti tersebut secara sukarela. Fobia pelatih yang takut dengan ketinggian ini akan hilang apabila dia melihat rakan-rakannya melakukan aktiviti tersebut. Inilah yang dinamakan Challenge by Choice dan dari situlah datangnya keyakinan diri pada diri peserta.

ELEMENT LITAR TALI TINGGI.


ABSEILLING Digunakan untuk menuruni dari sesuatu tempat tinggi ke aras yang rendah. Kaki tanpa menyentuh atau menendang sebarang objek atau dinding. Boleh juga digunakan untuk menyelamat, CQB dan lain-lain.

ELEMEN LITAR TALI TINGGI.


REPELLING Digunakan untuk menuruni dari sesuatu tempat tinggi ke aras yang rendah dengan kedua-dua kaki menyentuh atau menendang pada papan, batuan atau pun dinding.

ELEMENT LITAR TALI TINGGI.


POSTMAN-WALK Digunakan untuk bergerak dari satu bangunan ke satu bangunan yang lain. Contohnya apabila berlakunya kebakaran ataupun untuk memindahkan mangsa.

ELEMENT LITAR TALI TINGGI.


FLYING-FOX Digunakan untuk bergerak dengan pantas dari aras tinggi ke aras yang lebih rendah.

Untuk membawa turun mangsa dan barang-barang dengan sistem belay .

ELEMEN LITAR TALI TINGGI.


BURMA BRIDGE Digunakan untuk melintas dari satu halangan yang dianggap sederhana besar.

ELEMENT LITAR TALI TINGGI


MULTIVINE TRAVERSE Pada kebiasaannya digunakan untuk menyeberangi sesuatu bangunan atau sungai sekiranya ada masalah. Kaki memijak seutas tali yang panjang dan tangan pula mencapai tali pada bahagian atas seutas demi seutas. SHIPS PASSING IN THE NIGHT Pada kebiasaannya digunapakai untuk menyeberangi sesuatu halangan yang mana orang akan datang daripada kedua-dua arah kiri dan juga kanan, namun mereka menggunakan 2 utas tali 1 sebelah kiri dan satu sebelah kanan.

ELEMENT LITAR TALI TINGGI


CAT-WALK

Digunapakai untuk menyeberangi sesuatu halangan dengan menggunakan kayu panjang di bahagian bawah dalam keadaan tangan tanpa memegang apa-apa kecuali tali keselamatan.

OBJEKTIF TALI TINGGI


i.

Memberi bantuan kepada mangsa yang mendapat kecederaan atau kematian. Membuat laluan yang di anggap lebih mudah dan juga selamat. Memberikan bantuan kepada pendaki gunung, bukit atau mangsa-mangsa yang tersepit dalam bangunan.

ii.

iii.

TUJUAN TALI TINGGI


i.

Untuk memberi kekuatan dan ketahanan mental dan fizikal. Memberi keyakinan diri yang tinggi.

ii.

iii.

Memberikan pengalaman yang baru.


Memberikan keseronokkan dan kepuasan diri.

iv.

TEKNIK LATIHAN TALI TINGGI


Bil 1. Eliment Tali Tinggi Abseilling i. Teknik / Pelaksanaan Catatan Jurulatih pastikan para peserta i. jurulatih bertauliah memakai pakaian dan memasang dan pembantu peralatan dengan betul sebelum jurulatih turun. hendaklah ii. Sebelum dilepaskan jurulatih bersedia semasa memastikan alat terpasang dengan menurunkan betul dan juga selamat. peserta supaya iii. Tentukan jurulatih pembantu dan ianya dilakukan belay rope bersedia untuk dengan selamat. digunakan. i. Cantumkan loop keselamatan dengan I. jurulatih hendaklah karabiner dan dikunci. Loop untuk membuat kedua belah tangan juga hendaklah pemeriksaan dipasang. terakhir dan ii. Sebelum peserta berlepas pastikan pastikan para semua alat keselamatan dikunci dan peserta selamat tidak terlalu ketat. sebelum iii. Semasa peserta menuruni flying-fox dilepaskan diatas tentukan tiada peserta di bawah cable cable. dan laluannya hendaklah selamat.

2.

Flying-Fox

TEKNIK LATIHAN TALI TINGGI


Bil 3. Eliment Tali Tinggi Postman-Walk Teknik / Pelaksanaan i.Peserta menaiki pelantar dan pastikan alat terpasang dengan kemas ii.Pergerakkan dilakukan dengan memegang tali di atas cable bawah iii.Pergerakkan sisi atau ke hadapan terpulang kepada keselesaan para peserta. iv.Sekiranya tergelincir peserta dikehendaki duduk diatas cable bawah dan berdiri semula apabila merasakan stabil. Catatan i. jurulatih hendaklah pastikan peserta memahami teknik memanjat dan berjalan di atas cable dengan betul dan selamat.

4.

Burma Bridge

i.Pegang pada bahagian tali atas sama paras dengan paras siku ii.Jurulatih tentukan para peserta berjalan di atas tali di bawah dengan betul dan juga selamat.

Jurulatih pastikan peserta berjalan dengan betul dan selamat seperti yang dikehendaki.

SENARAI PERALATAN, KEGUNAAN DAN KEKUATAN


Nama Alatan Tali Statik Kegunaan Tali yang di gunakan untuk aktiviti (Belay Rope) Tali untuk memanjat (Climbing Rope) Tali leher yang di gunakan untuk tujan ikatan di keliling pokok Topi kelender khas untuk tujuan memanjat dan menuruni sesuatu tempat Digunakan untuk memanjat.Full Body kebiasaannya digunakan oleh orang berbadan besar dan tujuan melompat Kekuatan Mampu menampung berat pada kadar 1500kg dan panjang 100200mtr Mampu menampung berat pada kadar 2200kg Mampu menampung pada kadar 2200kg Untuk Menahan kecederaan di kepala Mampu menampung berat kekuatan 500-1000kg

Tali Dinamik Sling /Anchor Strap Tali Leher Helmet (topi keledar) Harnes-Half body & full body

SENARAI PERALATAN, KEGUNAAN DAN KEKUATAN


Nama Alatan Karabinar Kegunaan Terdapat dua jenis yang di gunakan semasa aktiviti halangan tali untuk carabinar besi dan yang berbetuk D Kekuatan Mampu menampung berat hentian kadar pada 100-2400kg

Gri-gri

Peralatan yang di gunakan untuk menurunkan peserta dari halangan dan kebanyakan digunakan sebagai stopper atau Breaker oleh jurulatih
Peralatan berfungsi serupa dengan gri gri dan lebih mudah digunakan Peralatan untuk d gunakan untuk menyelaraskan litar tali tinggi Peralatan yang digunakan untuk keselamatan pada tangan

Mampu menapung berat kekuatan 500-1000kg

Figure 8 Pulley Glove (sarung tangan)

Mampu menampung berat kekuatan 2400kg Mampu menampung 500kg

PROSEDUR PANGGILAN DALAM LITAR TALI TINGGI.


Bil 1. Peserta On and Check Thats me Jurulatih Maksud Tali keselamatan telah dipasang Saya tarik tali sekarang Itu saya Catatan Jurulatih hendaklah memeriksa peserta Jurulatih tarik tali belayer

2.

Taking in

3.

Pelatih dah rasa tali belayer dah tegang Bersedia untuk panjat

4.

Climb when ready Ok

Panjat bila bersedia Bersedia Panjat

5. 6.

Climbing -

Pelatih bersedia untuk panjat

PROSEDUR PANGGILAN DALAM LITAR TALI TINGGI.


Bil Peserta Jurulatih Maksud Catatan

7.

Slack

Beri saya sedikit tali


Tolong tegangkan tali Jatuh / turun On belay Off belay Sistem dibuka Sistem ditutup

8.

Tension

9. 10. 11.

Falling

ARAHAN KESELAMATAN.
I.

II.

III.

Kebenaran untuk memulakan latihan perlu dipohon kepada Pegawai Keselamatan yang telah diberi kuasa seperti Komandan Kem, Timbalan Komandan Latihan ataupun Ketua Jurulatih Fizikal. Jurulatih mestilah membuat keyakinan diri (Self Confident) kepada semua peserta dan latihan pertunjukan mestilah dilakukan dahulu oleh jurulatih. Semua peserta dikehendaki mematuhi semua arahan keselamatan yang disampaikan oleh jurulatih ataupun penyelia.

ARAHAN KESELAMATAN.
IV.

V.

VI.

Peserta wanita ataupun lelaki tidak dibenarkan sama sekali memakai anting-anting,subang yang tergantung, jam, gelang, cincin dan lain-lain peralatan yang dianggap mengganggu semasa latihan dijalankan. Peserta juga dilarang membawa peralatan yang tajam seperti pisau, parang gunting dan lain-lain peralatan yang dianggap mengganggu semasa latihan dijalankan. Peserta dikehandaki memakai pakaian yang bersesuaian semasa menjalani latihan.

ARAHAN KESELAMATAN.
VII.

VIII.

IX.

Bagi peserta yang berambut panjang dan tidak bertudung hendaklah diikat dengan kemas supaya tidak terhurai. Peserta yang mempunyai masalah kesihatan yang mana telah mendapat pengesahan daripada pegawai perubatan atau mempunyai masalah kesihatan yang serius tidak dibenarkan menjalani latihan. Peserta yang baru lepas makan ubat kurang daripada 4 jam, tidak dibenarkan menjalani latihan ini.

ARAHAN KESELAMATAN.
Sebelum memulakan sesuatu latihan tentukan pegawai perubatan atau anggota paramedik beserta kenderaan ada di kawasan latihan bersama peralatan pertolongan cemas. XI. Jurulatih mestilah memeriksa semua peserta dengan teliti sebelum aktiviti dijalankan. XII. Peserta tidak dibenarkan sama sekali berada di bawah tempat latihan pada jarak 10 kaki keliling kecuali dengan arahan jurulatih.
X.

PENJAGAAN PERALATAN
i.

ii.

iii.

Tentukan semua peralatan bersih sebelum dan selepas digunakan. Jurulatih hendaklah memeriksa dan membuat ujian ke atas semua peralatan mengikut piawaian dan tempoh jangka hayat ataupun lebih mudah merekod dalam buku log. Jangan dedahkan peralatan pada suhu yang panas / sejuk seperti hujan atau cahaya matahari yang terik.

PENJAGAAN PERALATAN
iv.

v. vi.

Jangan jatuhkan semua peralatan pada ketinggian 7 kaki.Sekiranya perkara ini berlaku, peralatan tersebut hendaklah ditanda dan di asingkan serta di x-ray jika perlu(tidak termasuk semua jenis tali). Jangan campak atau buang semua peralatan sebelum atau selepas digunakan. Tentukan semua peralatan disusun atau digantung (tali saja) di tempat atau stor yang disediakan yang mana pengudaraan bebas masuk/ keluar.

PENJAGAAN PERALATAN
vii.

viii.

ix.

x.

Tentukan semua jenis tali tidak digigit oleh tikus, lipas, semut dan lain-lain lagi. Buat pemeriksaan seminggu sekali bagi semua peralatan apabila disimpan terlalu lama di dalam stor simpanan. Kad pemeriksaan atau buku rekod hendaklah disediakan semasa membuat pemeriksaan. Semua peralatan yang tidak boleh digunakan lagi, hendaklah ditanda dan diasingkan.

NAMA ALATAN DAN JANGKA HAYAT.


Bil
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Nama Alatan
Tali Statik (Belay Rope) Tali Dinamik ( Climbing Rope) Sling ( Anchor Strap) Topi Keledar (Helmet)

Tempoh Kegunaan / Jangka Hayat


Diguna pakai pada 300 orang mestilah ditukar Diguna pakai pada 300 orang mestilah ditukar Jaminan 3 tahun jika kerap di gunakan Jaminan 5 tahun jika kerap digunakan

Half Body & Full Body Jaminan 3 tahun jika kerap digunakan Harness Karabinar Gri-Gri Jaminan 3 tahun jika kerap digunakan, jika jatuh ketinggian 7 dah tidak boleh digunakan Jaminan 3 tahun jika kerap digunakan

NAMA ALATAN DAN JANGKA HAYAT.


Bil
8. 9. 10. 11.

Nama Alatan
Figure of Eight Pulley Juma Sarung Tangan (Glove)

Tempoh Kegunaan / Jangka Hayat


Jaminan 3 tahun jika kerap digunakan Jaminan 3 tahun jika kerap digunakan Jaminan 5 tahun jika kerap digunakan Jaminan 5 tahun jika kerap digunakan

12.
13. 14.

Juma (Assender)
Tiblock Shan & Shell

Jaminan 5 tahun jika kerap digunakan


Jaminan 5 tahun jika kerap digunakan Jaminan 5 tahun jika kerap digunakan

PENGENALAN KEPADA PERALATAN TALI TINGGI


1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.

Snap Link Tali Nylon Tali Manila Marlow Black Braided Rope Glove Helmet Outer type Korea Karabinar Sling

9. Juma (Assender & Disender) 10. Double Pulley 11. Tiblock 12. Gri-Gri 13. Runner 12

1. KARABINAR
Mempunyai 2 jenis iaitu Karabinar Besi dan Karabinar berbentuk D. Berpintu, berskru dan berkunci. Kekuatan menanggung 2400 kg ataupun 2.4 KN. Buatan Austria,Perancis dll Cara penjagaan : Minyakkan Keadaan tergantung Sebelum di gantung tentukan : Spring boleh bekerja. Skru boleh tutup rapat.

2. MARLOW BLACK BRAIDED ROPE

Buatan England. Ukuran lilitan 11-12 mm. Panjang 200 meter satu gulung. Kekuatan menanggung 2400 kg. Mempunyai warna putih di dalam dan warna hitam di sebelah luar.

Cara Menggunakan Sebelum Latihan:

Jika bahagian luar terputus putus tidak boleh digunakan. Jika terkena asid atau terkena alkohol, tali hendaklah dimusnahkan. Jangan di simpan di tempat yang lembab. Jangan dijemur di tempat panas terik. Hanya 300 kali saja boleh digunakan.

3.GLOVE

Diperbuat dari kulit yang boleh tahan lasak dan free size. Cara Menjaganya. Tentukan kering sebelum digunakan.Tidak koyak dan boleh digunakan . Jangan dijemur pada cuaca yang panas terik.

4.HELMET OUTER TYPE KOREA


Buatan Negara Korea Diperbuat dari Fibre Glass yang tahan lasak .

5. KARABINAR ALLOY

Di perbuat daripada aluminium, kebanyakannya ada skrew gate. Mampu untuk menampung berat seberat 700 kg hingga 2400kg Lebih ringan daripada karabinar steel, tapi mudah rosak sekiranya jatuh dari paras 7 kaki.

7. SLING.

Mampu untuk menampung berat seberat 2400kg Mudah dibawa dan ringan Digunakan untuk tali keselamatan dan juga anchor point.

7. JUMA ( ASSENDER & DESSENDER)


Diperbuat daripada aluminium dan ringan. Kegunaan utama adalah untuk memanjat tali ataupun untuk menegangkan tali. Mampu untuk manampung berat 2400kg.

8. DOUBLE PULLEY.
Boleh digunakan untuk tali dan juga cable. Double Pulley bewarna warna emas dan silver adalah untuk cable dan tali. Double Pulley bewarna merah hanya untuk tali sahaja. Mampu untuk menampung berat seberat 2400kg. Mempunyai 2 runner didalam.

9. SINGLE PULLEY
Diperbuat daripada aloi Boleh menampung berat 2.2 KN @ 2200 kg. Kegunaan : Untuk tali dan belayer

10. FIGURE OF EIGHT


Diperbuat daripada aloi Boleh menampung berat 2.4 KN @ 2400 kg Digunakan untuk abseiling dan belayer

11. GRI-GRI
Kebanyakkanya digunakan untuk belayer. Boleh juga digunakan untuk membuat abseiling, senang bagi orang kurus dan susah bagi orang gemuk. Namun demikian, adalah tidak digalakkan menggunakannya untuk membuat abseiling jika tiada kemahiran.

JENIS-JENIS IKATAN DAN SIMPULAN


1. Clove Hitch.

2. Fisherman Band.

3. Round Turn Two Half Hitches.

JENIS JENIS IKATAN DAN SIMPULAN


A.

FIGURE OF EIGHT

Kegunaannya : Membuat simpulan di hujung tali sementara tidak terhurai. Membuat simpulan yang tidak mencerut.

B.

DOUBLE FIGURE OF EIGHT.

Kegunaannya : Membuat simpulan di hujung tali sementara tidak terhurai. Membuat simpulan yang tidak mencerut. Simpulan keselamatan di hujung tali.

C.

CLOVE HITCH.

Kegunaannya : Ikatan Anchor Point.

D.

REEF KNOT

Kegunaannya : Menyambung 2 tali yang sama besar.

E.

DRAW HITCH.

Kegunaannya : Ikatan mudah dibuka apabila turun dari tempat tinggi dari tempat rendah.

F.

SINGLE SHEET BAND.

Kegunaannya : Menyambung 2 tali yang tidak sama besar dan licin.

G.

SHORT TURNING KNOT.

Kegunaannya : Memendekkan tali dengan tidak memotongnya.

H.

FISHERMAN BAND.

Kegunaannya : Ikatan Anchor Point ataupun ikatan di perahu.

I.

ROUND TURN TWO HALF HITCHES.

Kegunaannya : Ikatan Anchor Point.

j.

MAN HARNESS HITCH.

Kegunaannya : Membuat 1 lubang di tali. Untuk menegangkan tali.

k. SINGLE BUTTERFLY.

Kegunaannya : Membuat 1 lubang di tali. Ikatan tambahan di Anchor Point.

L.

DOUBLE BUTTERFLY.

Kegunaannya : Membuat 2 lubang yang sama besar di tali. Ikatan di Anchor Point.

M.

BOW LINE

Kegunaannya : Membuat 1 lubang di hujung tali tidak mencerut. Ikatan keselamatan.

N.

THREE LOOP BOW LINE.

Kegunaannya : Membuat 3 lubang di hujung tali yang sama besar . Membuat Anchor Point di dalam pesawat.

O.

BOW LINE ON THE BIGHT.

Kegunaannya : Membuat 2 lubang di hujung tali yang sama besar. Ikatan keselamatan di peha pesakit di pengusung (stretcher).

RINGKASAN PERALATAN TALI TINGGI


TALI STATIK (MARLOW BLACK BRAIDED) Panjang 150 - 200 meter. Besar 11 mm bulatan. Kekuatan 1500 kgs Kegunaan Latihan tali tinggi. Lama Kegunaan 300 kali / orang Tarikh Luput 10 tahun sahaja.

RINGKASAN PERALATAN TALI TINGGI


TALI DINAMIK Panjang Besar Kekuatan Tali memberi Kegunaan -150 kaki -10. 5 mm -1,200 kgs - 7% - Bukan untuk Repel hanya untuk blayer - Safety line sahaja.

KARABINAR

Kekuatan Kegunaan Kekuatan skru tertutup Kekuatan skru terbuka Keselamatan

-24 KN (2,400 kgs) -Latihan tali tinggi / Repelling / Abseilling / Flying Fox. -20 KN (2,000 kgs) -17 KN (1,700 kgs) -Tidak boleh jatuh setinggi 7 kaki *(Tidak boleh digunakan dan perlu ditandakan.)

FULL BODY HARNESS / HALF BODY HARNESS Kekuatan -24 KN ( 2,400kgs). Kegunaan: Dipakai apabila latihan tali tinggi dijalankan.

SLING Kekuatan 2.2KN ( 2,200 kgs). Kegunaan: -Ikatan / Lilitan di pokok untuk Anchor Point. -Sebagai tali keselamatan Latihan Repelling / Abseilling / Flying Fox.