Anda di halaman 1dari 4

50 KOLEKSI TEKA TEKI MUDAH

Soalan 50: Burung apakah yang boleh berdiri, boleh baring tetapi tak boleh duduk? Jawapan: Penguin Soalan 49: Gajah lalu titi patah, lepas tu kambing pula lalu. Apa yang patah pulak? Jawapan: PATAH BALIK laaa, benggang pasal titi tu dah patah. Soalan 48: Lima pasang stokin direndam di dalam laut merah. Setiap pasang stokin itu berwarna putih, hijau, biru, kuning dan hitam. Apa akan terjadi kepada semua stokin tersebut? Jawapan: Stokin tu basah lah…. Soalan 47: Dalam banyak-banyak cecair, cecair apakah yang akan menjadi beku apabila dipanaskan? Jawapan: Telur Soalan 46: Dalam banyak-banyak kuih, kuih apakah yang orang makan tepinya sahaja? Tengahnya tidak dimakan. Jawapan: Kuih Donut Soalan 45: Apa tiga jenis buah yang terselamat dalam kebakaran disebuah kedai? Jawapan: Buah keranji sebab dalam perahu, pisang emas sebab dibawa belayar dan buah cempedak sebab diluar pagar.(berdasarkan pantun melayu) Soalan 44: Apabila ditarik yang diatas gembira dan yang di bawah merana. Apakah ia? Jawapan: Pengail yang dapat ikan. Soalan 43: Aku berjalan di tepi pantai, diatas pasir tanpa mencecah air. Bila ku toleh kebelakang, tiada kesan tapak kakiku. Kenapa? Jawapan: Aku berjalan secara mengundur! Soalan 43: Seekor lembu menghadap utara, kemudian pusing kekanan 180 darjah, kemudian 270 darjah kekiri. Kearah mana lembu itu menghadap sekarang? Jawapan: Kebawah! Ia masih tetap menghadap ke bawah dan memakan rumput. Soalan 42: Bila loceng bas ditekan, bas akan berhenti. Apa yang akan turun dahulu? Jawapan: Spedometer bas lah… Soalan 41: Apa bezanya jatuh pokok kelapa dengan jatuh perigi? Jawapan: Jatuh pokok kelapa, naik dulu baru jatuh, jatuh perigi jatuh dulu baru naik. Soalan 40: Kenapa doktor bedah kalau melakukan pembedahan mulutnya ditutup ? Jawapan: Kalau matanya yang ditutup, dia tak dapat melihat! Soalan 39: Kenapa mayat dibungkus kain putih? Jawapan: Kalau dibungkus dengan kain hitam , siapa takut!!!! Soalan 38: Bila gajah jadi ayam, lalu singa jadi ayam,dan kambing jadi ayam. maka ayam menjadi apa? Jawapan: Ayam jadi banyaklah bilangannya. Soalan 37: Panjang mana ekor tikus dengan ekor kuda? Jawapan: Panjang ekor tikus, karena tikus kalau berjalan ekornya menyentuh tanah. Soalan 36: Kenapa di tepi rel keretaapi ditaruh batu kerikil? Jawapan: Kerana kalau ditaruh pisang goreng pasti jadi rebutan. Soalan 35: Lampu apa yang kalau dipecahkan keluar orangnya? Jawapan: Lampu jiran tetangga kita. Cobalah pecahkan, nanti akan keluar orangnya.

buang kulit. Soalan 25:Jika sebatang pokok dipotong akan menjadi semakin rendah. kalau kedudukan tak betul. Jawapan: Mungkin ada banyak jawapan.tapi kalau dibuka dia akan marah-marah? Jawapan: Orang naik beca semasa hujan Soalan 33: Ada satu benda. Jawapan: Antena TV. Soalannya pokok apa tumbuh dulu? Jawapan: Dua-dua tak tumbuh. Kadang orang pasang kat atas bumbung. tetapi bila si isteri yang dapat. Dia melalui ladang kopi dan lombong bijih timah. Soalan 26:Apabila suami dapat. suami tidak mendapat sama. Isteri akan dapat gelaran Datin.sedang profesor memikir untuk masa depan. kurang pendengaran. tapi kalau makan kulit. kita baring dia berdiri tapi bila kita jalan dia pun ikut sama. tetapi bila dilepaskan ia akan hidup. Lepas anak dia lahir. kalau kura-kura panjat pokok nampak apa? Jawapan: Nampak pembohongnya. Sebab kura-kura mana boleh panjat pokok. Untuk memenuhi cita-citanya dia pun tanamlah pokok getah separuh dan pokok koko separuh. dinamakan Fatimah. lalu suami dia bawa isteri tu ke hospital. sedangkan profesor dibahagian depan? Jawapan: Kerana guru sejarah memikirkan masa lampau. maka isterinya pun dapat sama. namun akan mati juga bila dibiarkan lama-lama? Jawapan: Gasing! Tak kiralah gasing cina ke gasing melayu ke semuanya sama. sebab dia tanam separuh je. Bila Suami mendapat gelaran Dato. Soalan 28: Apakah yang berada diantara langit dan bumi. gambar pun kabur. buang apa? Jawapan: Buang tebiat Soalan 22: Batang apa berlubang-lubang. tapi kat sini jawapan yang dikehendaki adalah “dan” Soalan 27:Apakah benda bertali yang apabila kita pegang. Kadang di atas. ia akan mati. Bila dipotong ianya akan semakin tinggi. Soalan 31: Apakah benar kita bakal sial jika jumpa dengan kucing hitam? Jawapan: Ia bergantung kepada kedudukan anda samaada anda manusia atau tikus! Soalan 30: Kenapa kecantikan lebih penting bagi seorang perempuan dibandingkan dengan kepintarannya? Jawapan: Sebab lelaki yang bodoh jumlahnya lebih banyak dibandingkan lelaki yang buta. kadang pacak jer kat tanah. tetapi dia nak tanam 2 jenis pokok iaitu getah dengan koko. Soalan 29: Kalau manusia panjat pokok nampak bukit. Tetapi bila Isteri mendapat gelaran Dato. kadang di bawah. Soalan 32: Mengapa guru sejarah selalu botak di bahagian belakang kepala. celaka benar kalau ditebang. suara pun tak ada….Soalan 34: Kalau ditutup dia akan mengintai. Soalan 23: Bila makan pisang. si suami tak mendapat sama. Kalau salah kedudukan boleh kabur pandangan. Terkadang tegak terkadang tumbang. Nak tinggal tak boleh pulak tu. Jawapan: Tapak kaki kitalah. . Soalan 24: Tulang seperti ikan. Jawapan: Batang hidung engkaulah! Soalan 21: Pak Ali ada sebuah ladang. apakah bendanya yang semakin dipotong semakin menjadi tinggi? Jawapan:Seluar panjang. jinjang seperti zirafah. Apakah perkara itu? Jawapan: Gelaran Dato. Hehehe!! Soalan 20: Ada seorang wanita yang sarat mengandung dan nak bersalin. Tirus di atas di bawah Kembang. kita berdiri dia baring.

dan kacamata hitam. Soalan 06: Ada sebuah laut besar. Apa tu? Jawapan: Anak mancis daaa. lepas tu aku sapu bedak. Lalu aku mandi. sarung tangan hitam. siapa yang akan mati? Jawapan: Pemandunya lah yang mati…… kalau kereta kancil dengan rusa berlanggar…. sarung kaki hitam. Kalau tak cacat pasti kakinya 4. . Soalan 09: Kenapa koboi mexico kalau berjalan sering membawa gitar? Jawapan: Takkan nak bawak piano pulak! besar tuh! Soalan 08: Seorang lelaki memakai pakaian serba hitam. mana ada rumah dalam kapal… ha…ha…ha. dalam kapal besar ada rumah besar.Kenapa ? Jawapan: Sebab anak dia tu perempuan Soalan 19: Negara apa yang banjir dulu lepas tu baru hujan? Jawapan: Bahrain – bah tu banjir.mati lah orang tu. orang gemuk makan tempat. seluar hitam. aku pun naik dari tasik. kakinya dikepala. bila besar berjalan dengan dua kaki dan bila tua bertongkat. Bagaimana mungkin pemandu kenderaan itu boleh melihat lelaki serba hitam itu? Jawapan: Waktu itu adalah siang hari bukannya malam! Soalan 07: Badannya keras tapi kurus. Ia berjalan di sebuah lorong hitam. kasut hitam. Seluruh lampu di lorong itu padam. bila besar berkaki 2 kaki dan bila tua pula berkaki 3? Jawapan: Manusia! Semasa kecil merangkak. „rain‟ tu hujan… Soalan 18: Kalau kancil dengan rusa berlaga. Namun tepat di depan lelaki itu kenderaan berhenti. sebuah kenderaan berwarna hitam dengan lampu yang juga padam meluncur memasuki lorong.bahkan mata dan mulutnya juga di kepala? Jawapan: Kutu ler…Sebab memang dok kat kepala orang! Soalan 14: Apakah hidupan yang masa kecilnya berkaki 4. Soalan 13: Apakah haiwan yang berkaki 3? Jawapan: Kuda cacat. tidak mempunyai tangan dan berkepala hitam. kerana sering memijak-mijak kepala orang. dalam rumah besar ada orang besar. Kemudian. setelah badanku disapu bedak. Soalan 12: Kenapa kebanyakkan motosikal namanya YAMAHA? Jawapan: Kerana yang menciptanya orang jepun. aku pun terjun kedalam tasik. Siapakah aku? Jawapan: Pisang Goreng Soalan 15: Haiwan apakah perutnya di kepala. Kalau arab yang cipta mungkin namanya YAMAHMUD. antara bebanyak ni apa paling besar? Jawapan: Orang tu le penipu besar. kan-kan? Soalan 17: Kenapa ayam lepas minum dia dongakkan kepala. Soalan 16: Mula-mula aku buka baju. Soalan 11: Apa perbezaan antara orang kurus dan orang gemuk? Jawapan: Orang kurus makan hati. setelah selesai mandi.kalau makan tak pulak? Jawapan: Sebab dia fikir nak buang air kecil tak boleh-boleh. dekat laut ada kapal besar. Soalan 10: Haiwan apakah yang paling tidak sopan? Jawapan: Kutu..

Soalan 03: Binatang apakah yang paling kaya didunia? Jawapan: Beruang (sebab binatang ni ber wang) Soalan 02: Ikan apakah yang separuh jawa dan separuh inggeris? Jawapan: Ikan Belukang kerana “Blue” adalah perkataan inggeris.namun 4 ekor burung telah jatuh kebumi. . tiba-tiba berdentum guruh dengan kuat.Soalan 05: Apa yang terjadi jika Graham Bell tidak menciptakan telefon? Jawapan: Perjalanan anda tidak akan terganggu oleh kerja-kerja menggali jalan oleh TELEKOM Soalan 04: 10 ekor burung sedang terbang. Soalannya: Kenapa 4 ekor burung itu jatuh kebumi? Jawapan 04: Kerana 4 ekor burung itu menutup telinga dengan kepaknya dan menyebabkan ia tidak dapat terbang seperti biasa. 6 ekor burung terus terbang tanpa masaalah. “Kang” adalah perkataan Jawa.