Anda di halaman 1dari 6

Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui VED 3013 opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa SENI REKA FESYEN sdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdf ghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghj [PANDUAN KERJA KURSUS] klzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklz

xcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcv bnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyu iopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop asdfghjklzxcvbqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklz xcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcv bnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa

ARAHAN
1. 2. 3. 4. Kursus VED 3013 ini mengandungi 1 (satu) tugasan sahaja. Tugasan ini mengandungi 2 (Dua) Bahagian iaitu Bahagian A dan Bahagian B. Jawab kedua-dua bahagian Tugasan yang telah dijawab dengan sempurna perlu dihantar dalam bentuk softcopy dan hard-copy kepada Tutor E-Learning bagi kumpulan masing-masing. Sila baca semua perkara yang terdapat di dalam Panduan Kerja Kursus ini supaya anda mendapat kefahaman yang sebenar tentang bagaimana hendak menyelesaikan kerja kursus anda.

KATEGORI TUGASAN
PENAKSIRAN Tugasan Latihan 1 Latihan 2 Latihan 3 Kuiz 1 Kuiz 2 Forum Folio Projek Akhir Peperiksaan Akhir % Wajaran 10 10 10 5 5 5 25 30 Jumlah 100 Kaedah dan Hasil Tugasan Amali dan studio practice Amali dan studio practice Amali dan studio practice Dalam talian menggunakan MyGuru2 Dalam talian menggunakan MyGuru2 Dalam talian menggunakan MyGuru2 Project based learning Experience learning

PECAHAN TUGASAN

ARAHAN

MARKAH

TARIKH HANTAR

BAHAGIAN A

Latihan 1 1. Buat rumusan sepanjang 2 mukasurat mengenai Sejarah Pakaian barat dari tahun 1900-2000. Anda boleh memasukkan gambar-gambar yang perlu. Pastikan anda memasukkan tokoh-tokoh fesyen yang popular untuk abad itu. Latihan 2 1. Lukisan figura tegak padangan depan dan belakang mengikut modul unit 6 Latihan 3

30 markah

(Minggu ke 6)

1. Berdasarkan lakaran-lakaran yang diberi di rajah 5.6 di dalam unit 5 Modul VED 3013, hasilkan papan inspirasi yang sesuai dengan koleksi Musim Bunga. Saiz papan inspirasi anda haruslah A4.

Keseluruhan latihan perlulah diimbas dan dihantar kepada tutor E-learning masingmasing melalui emel. Latihan juga perlu diposkan kepada tutor bersama dvd pada minggu 6. BAHAGIAN B BAHAGIAN C (E-FORUM) Kuiz akan diberikan di bahagian forum dan jawapan perlulah di emel kepada tutor ELearning masing-masing. Terdapat 1 soalan untuk dibincangkan secara on-line menerusi laman MyGuru2:
1.

10 markah

(Minggu ke 4 dan 7)

Huraikan peranan elemen garisan dalam rekaan seseorang yang berbadan tinggi dan gempal dengan memberikan contoh rekaan yang sesuai. Buat perbandingan dengan seseorang yang berbadan rendah dan gempal.

5 markah

(Minggu Ke 3)

BAHAGIAN C (Projek Akhir)

1. Projek akhir perlu dibuat secara individu. 2. Anda perlu menghasilkan Projek Akhir yang mengandungi :- maklumat mengenai subject matter yang anda pilih berdasarkan konsep musim bunga/panas bagi busana muslim untuk malam hari. 3. Perkara yang mesti ada dalam Projek Akhir ialah: a. Maklumat mengenai tema di atas b. Lakaran berwarna - 10 lakaran (10 pandangan hadapan dan belakang) bagi pakaian malam hari mengikut tema. c. Pilih 2 lakaran terbaik dan tampalkan pada mounting board hitam bersaiz A4. d. Berdasarkan lakaran tersebut, 20 markah (Minggu Ke-11)

25markah (Markah bahagian

lukiskan lukisan teknikal pandangan hadapan dan belakang Projek perlulah diimbas dan dihantar kepada tutor E-learning masingmasing. Projek juga perlu diposkan kepada tutor pada minggu 11.

ini ada di forum)

JUMLAH

70

Perhatian: Segala perkara yang berkaitan merujuk dan mengikut arahan Tutor ELearning anda.

FORMAT PENULISAN KERJA KURSUS (INDIVIDU)


1. Latihan 1 Rumusan: i. Jawab soalan yang dikemukakan. ii. Jawapan anda mestilah asli dari idea anda sendiri. iii. Panjang bagi rumusan tersebut ialah 4 muka surat (Maksimum). iv. Font: Arial; Saiz 11; Spacing 1.5 line v. Ada rujukan dari mana-mana buku rujukan atau journal (minimum 2 rujukan) yang ditulis mengikut format APA yang betul.

2.

Latihan 2 dan 3 i. ii. Latihan 2 mestilah dilakar di atas A4 putih. Latihan 3 perlu ditampal di atas Mounting board saiz A4

3.

Forum E-Learning dan kuiz: i. Jawab semua soalan perbincangan dan kuiz yang dimuatnaik di ruangan group forum di MyGuru2. ii. Jawapan bagi setiap soalan ialah lebih kurang 50-100 patah perkataan. iii. Selain dari memberikan jawapan terhadap soalan tersebut, anda wajib memberikan respon atau berinteraksi sekurang-kurangnya 3 kali kepada mana-mana jawapan rakan kumpulan anda bagi setiap soalan perbincangan. iv. Anda perlu mencetak SEMUA jawapan dan respon/interaksi anda di dalam e-forum untuk dimasukkan ke dalam folio anda.

Panduan Penyerahan Tugasan Folio 1. Folio MESTI lengkap dengan mengandungi 2 komponen di dalamnya: (a) Jawapan dan respon/interaksi anda melalui e-forum dan kuiz. (b) Projek Akhir Folio yang telah lengkap mestilah disusun mengikut susunan: (a) Cover atau muka hadapan (b) Mempunyai isi kandungan dan halaman (c) Projek Akhir (d) Rujukan Setiap pelajar MESTI memuat naik (upload) portfolio masing-masing menerusi tapak penghantaran tugasan mengikut kumpulan masing-masing menerusi laman MyGuru2. Lawati laman Assignment. Tarikh akhir penghantaran ialah pada minggu ke 11. Pelajar perlu peka dengan tarikh yang ditentukan dengan merujuk ruangan pengumuman dari masa ke semasa. Penghantaran yang lewat tidak akan dilayan. Sebagai backup tugasan boleh dihantar melalui pos dalam bentuk berjilid dan CD (hard copy & soft copy) kepada Tutor E-Learning. Sebarang masalah yang timbul sila berhubung dengan tutor E-learning anda. Kerja kursus boleh dihantar kepada: VED 3013 SENI REKA FESYEN (NAMA TUTOR) FAKULTI PENDIDIKAN TEKNIKAL VOKASIONAL UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS 35900 TANJONG MALIM PERAK mardziahkamal@gmail.com 012 422 1502 dalilahrubi@gmail.com SELAMAT BELAJAR DAN MENYELESAIKAN KERJA KURSUS

2.

3.

4.

5. 6. 7.

PERINGATAN!!!!!!!
i. ii. iii. iv. v. Karya anda mestilah asli dari idea anda sendiri. Plagiat adalah jenayah intelek yang boleh dikenakan tindakan tatatertib. Sentiasa AWAS dengan tarikh-tarikh yang berkaitan. Sentiasa rujuk pengumuman dari masa ke semasa. Berhubung dengan tutor E-Learning anda.

vi. vii. viii. ix.

Pastikan tugasan dihantar mengikut tarikh yang ditetapkan. Kegagalan anda melengkapkan tugasan adalah tanggungjawab anda sendiri. Pastikan anda menjadi pelajar yang aktif. Semua peraturan adalah tertakluk kepada arahan Tutor ELearning bagi kumpulan masing-masing.