Anda di halaman 1dari 22

MODUL LDK DAN FASILITATOR ICE BREAKING Masa : 1 jam Bahan : Kain dan marker pen.

Tujuan
Menanamkan

sifat kepimpinan dan potensi dalam diri peserta.

Melatih

bagaimana bermesyuarat, membuat keputusan yang rasional dalam membuat perancangan. nilai-nilai murni.

Menimbulkan

Kaedah
Peserta

dibahagikan ke dalam beberapa kumpulan. diminta untuk melukis logo kumpulannya, lengkap dengan organisasi dan maklumat

Peserta

mengenai logo tersebut. LATIHAN DALAM KELOMPOK 1 Masa : 2 jam Aktiviti 1 : Taaruf Berantai Masa : 30 minit Objektif
Mengenal

ahli-ahli dengan lebih rapat.

Melatih

peserta untuk mengingati nama-nama ahli dan juga fasi.

Kaedah
Fasi

dan ahli-ahli kumpulannya duduk di dalam bulatan.

Fasi

menerangkan tujuan kita mengenali sahabat-sahabat. akan memperkenalkan dirinya dahulu dan kemudian barulah diikuti oleh anak buahnya. yang perlu disebut adalah nama, panggilan manja, sekolah, latar belakang keluarga dan

Fasi

Perkara

perkara-perkara yang difikirkan perlu.


Selepas

giliran peserta pertama, peserta kedua hendaklah menyebut nama peserta pertama dahulu

kemudian baru memperkenalkan dirinya.


Begitulah

untuk peserta-peserta seterusnya secara berantai.

Aktiviti 3 : Surat Muhasabah Masa : 15 minit Bahan : Surat Objektif


Mengenal

pasti kejujuran peserta dalam menilai sahabatnya sendiri. kelemahan dan kekuatan dalam diri peserta.

Mengesan

Kaedah
Kedudukan

masih dalam keadaan bulatan.

Fasi

akan memberikan sedikit taklimat berkenaan surat muhasabah. akan dibahagikan secara berpasangan dan tidak dimaklumkan siapa pasangannya. program, peserta akan menilai pasangannya dari setiap sudut dan aspek.

Peserta

Sepanjang

LATIHAN DALAM KELOMPOK 3 Masa : 2 jam Aktiviti 1 : Pokok Ajaib

Masa : 30 minit Kaedah


Pilih

peserta pertama membaca handout. Baca dengan kadar biasa. Kemudian, fasi meminta peserta

lain untuk cuba membuat gambaran. Jika kelihatan mereka ragu-ragu, maka minta peserta lain untuk cuba membaca pula. Ulang sebanyak empat kali jika kelihatan peserta masih ragu-ragu dan akhirnya fasi tunjukkan jawapan beserta penerangan. Objektif
Fikir

dahulu baik dan buruknya. perlu berhati-hati dalam membuat satu tindakan. dahulu sebelum membuat tindakan.

Kita

Dengar

Cerita : Diceritakan pada satu masa dahulu, terdapat sebatang pokok ajaib di Negeri Tanjung Karma. Pokok itu bercabang tiga bermula di pangkal. Terdapat tiga cabangdahan pada cabang yang pertama di pangkal di mana pada cabang yang kedua daripada cabang yang kedua daripada cabang yang pertama di pangkal, terdapat dua cabang dahan yang lain. Cabang yang kedua di pangkal mempunyai tiga cabang dahan. Terdapat dua cabang yang lain pada cabang yang ketiga daripada cabang yang kedua di pangkal dan pada cabang yang ketiga di pangkal poko, terdapat dua cabang dahan. Pada cabang yang kedua daripada cabang kedua di cabang yang pertama yang berasal dari pangkal, terdapat tiga biji buah tetapi tiada dan pelepah. Terdapat tiga daun pelepah tetapi tiada buah pada cabang yang pertama daripada cabang ketiga di cabang kedua yang berasal daripada pangkal. Dan pada cabang yang pertama daripada cabang ketiga di pangkal, tiada buah dan pelepah tetapi terdapat tiga ekor monyet. Aktiviti 2 : Persediaan untuk malam amal. Masa : 2 jam

Kaedah
Latihan

bersama fasi

LATIHAN DALAM KELOMPOK 4 Masa : 1jam Aktiviti 1: Saya OK Masa : 30 minit Bahan : Kertas A4 dan pen. Objektif
Menumpukan

kepada kemahiran mengenal potensi diri.

Melihat

pegangan hidup peserta. kelompok dapat mengenal pasti matlamat penglibatan sepanjang program.

Memastikanahli

Kaedah
Peserta

dikehendaki menulis saya ok pada pagi ini kerana. dikehendaki menyenaraikan lima pernyataan positif tersebut.

Peserta

Fasi

wujudkan suasana perbincangan dengan mengajukan soalan : sukar bagi anda untuk meluahkan pernyataan positif.

Adakah

Apa

yang akan berlaku jika anda berfikiran seperti sedemikian. kesan yang paling teruk jika anda dalam situasi yang mempunyai tekanan.

Apakah

Aktiviti 2: Penyerahan Surat Muhasabah Masa : 15 minit

Bahan : Surat Muhasabah Kaedah


Peserta

diminta untuk menyerahkan surat muhasabah kepada pasangannya. juga diminta untuk membuta ulasan mengenai surat tersebut.

Peserta

Aktiviti 3: Kesimpulan Masa : 15 minit Kaedah


Fasi

membuat kesimpulan.

Latihan Dalam Kelompok ( LDK ) Slod 1 : Taaruf Aktiviti 1 : Taaruf Berantai Masa : 10 minit Objektif Mengenal ahli-ahli dengan lebih rapat. Melatih peserta untuk mengingati nama-nama ahli dan juga fasi. Kaedah Fasi dan ahli-ahli kumpulannya duduk di dalam bulatan. Fasi menerangkan tujuan kita mengenali sahabat-sahabat. Fasi akan memperkenalkan dirinya dahulu dan kemudian barulah diikuti oleh anak buahnya. Perkara yang perlu disebut adalah nama, panggilan manja, sekolah, latar belakang keluarga dan perkara-perkara yang difikirkan perlu.

Selepas giliran peserta pertama, peserta kedua hendaklah menyebut nama peserta pertama dahulu kemudian baru memperkenalkan dirinya. Begitulah untuk peserta-peserta seterusnya secara berantai. Atau Aktiviti 2 : Taaruf Posmen Masa : 10 minit Objektif Menghilangkan sifat pemalu peserta untuk bertanya ataupun memperkenalkan dirinya. Menghilangkan rasa mengantuk dikalangan peserta atau ahli. Kaedah Fasi duduk di dalam bulatan kelompoknya. Fasi menerangkan secara ringkas tujuan kita mengenali seseorang. Ahli-ahli diminta untuk mengeluarkan kertas kosong. Fasi memberi masa selama 5 minit kepada ahli-ahli untuk mendapatkan segala maklumat daripada semua ahli-ahli di dalam kelompoknya walau apa cara sekalipun. Fasi akan memilih dikalangan peserta untuk membentangkan maklumat rakan-rakannya. Fasi memberi kesimpulan bagaimana perasaan kita apabila orang mengenali diri kita. Slod 2: Wasiat Masa : 15 minit Objektif Merapatkan lagi hubungan ukhuwwah dikalangan peserta dan fasi.

Mengenal kelemahan dan kekurangan diri. Kaedah Peserta diminta mencari pasangan dikalangan ahli kelompok. Fasi meminta setiap pasangan menulis keburukan dan kekurangan pasangannya di muka hadapan sekeping kertas. Kemudian, dibahagian belakangnya dituliskan wasiat ataupun pesanan buat sahabat. Fasi akan mengutip kembali kesemua kertas-kertas dan ahli diingatkan supaya tidak mendedahkan kepada pasangannya. Fasi menyerahkan kertas-kertas tersebut kepada nama pemiliknya. Fasi membuat rumusan. Slod 3 : Pelan Tindakan Masa : 35 minit Objektif Mengenal kekuatan diri. Menyediakan diri bagi menghadapi segala dugaan dan cabaran hidup. Mengetahui persepsi keburukan diri dan harapan seorang sahabat. Kaedah Fasi akan menerangkan tujuan dan kaedah aktiviti 3K. Peserta diminta menyenaraikan 3 kekuatan yang sedia ada dalam dirinya. Setiap peserta diminta membentangkan kekuatan tersebut. Fasi memberi kesimpulan terhadap kesemua aktiviti yang dijalankan.

MODUL BENGKEL PEMUDAHCARA BINA INSAN ICE BREAKING (JEJAK INSAN) Objektif Menanamkan sifat inginkan kawan dalam diri peserta Menyatukan peserta menjadi satu kelompok yang bersatu Membina semangat setiakawan dalam diri peserta Memecahkan peserta kepada beberapa kelompok kecil Melihat bagaimana perhubungan mereka sebelum ini Gerak Kerja Fasi mengeluarkan kertas yang memastikan peserta mendata tandatangan daripada ciri-ciri individu yang tertulis di kertas. Peserta dikehendaki mendapat tandatangan sebanyak 50 individu yang ciri-cirinya ada di kertas. Fasi akan melakukan proses penyatuan kelompok melalui kaedah sinar nombor. Kelompok dikehendaki 1) Namakan Kelompok 2) Etika Kelompok 3) Wujudkan ketua kelompok 4) Logo LDK 1 (POHON / POKOK MUHASABAH DIRI) Objektif Mengenal watak dan perilaku ahli lain Mewujudkan kejelikitan di kalangan ahli kelompok Mencari sifat sebenar ahli kelompok Bagaimana ingin mengetahui dan memahami tingkah laku dan perilaku ahli kelompok.

Gerak Kerja Peserta diberikan kertas A4 dan dikehendaki melukis pokok selain pokok pinang, pisang, kelapa sawit dan salak. Fasi mengumpul dan menafsirkan perwatakan ahli kelompok berdasarkan sifat yang ditunjukkan melalui lukisan pokok muhasabah tersebut. Dapatkan persetujuan ahli mengenai tafsiran yang dibuat ke atasnya. Asimilasikan dengan sifat atau akhlak yang baik atau sebaliknya. LDK 2 (THE LAST GENERATION) Objektif Melihat kepintaran kelompok memberi pendapat Memastikan kelompok mempunyai ide yang bernas Melihat bagaimana pencapaian inkuri ahli kelompok Disiplin ahli dengan peraturan yang telah ditetapkan Mendapatkan gambaran sebenar mengenai tahap kesabaran dan tolak ansur ahli kelompok Gerak Kerja Peserta dipecahkan kepada dua kumpulan besar jika peserta terdiri daripada lelaki dan perempuan, peserta akan dipecahkan kepada kumpulan mengikut jantina. Peserta dikehendaki memilih untuk menyelamatkan generasi terakhir di bumi untuk dipindah dan membangunkan satu planet baru. Daripada 12 individu terbabit, peserta hanya dikehendaki memilih 6 yang terbabit untuk dipindahkan ke planet baru.

LDK 4 (FESYEN KEPIMPINAN) Objektif Memberi kesedaran bahawa pemimpin dan anak pimpinan akan sentiasa saling bergantungan Menanamkan sikap bertolak ansur dan mematuhi arahan selaras dengan tugas Gerak kerja Ahli kelompok akan memilih seorang fasinya untuk dipakaikan dengan pakaian ciptaan kelompoknya Fasi akan mengikut sahaja setiap arahan yang diberikan oleh kelompok semasa proses penciptaan fesyen Pakaian yang dicipta daripada kertas yang berwarna warni oleh kelompok akan diperagakan oleh fasi . Ketua fasi akan memberi ulasan. APRESIASI ALAM Objektif Mewujudkan kejelikitan dan membuka minda peserta Memberi kesedaran akan pentingnya sifat kerjasama Mencungkil kemahiran dan kekuatan kognitif peserta Memberi ruang kegembiraan kepada peserta Melepaskan perasaan yang tidak menepati dengan bengkel Gerak Kerja

1. Paku Millenium Peserta dikehendaki meletakkan 13 batang paku di atas sebatang paku yang tercacak di atas sekeping papan. Peserta akan dikehendaki membawa paku tersebut sejauh jarak yang telah ditetapkan. 2. Mengapungkan Bata Peserta akan dikehendaki mengapungkan bata dengan menggunakan 4 helai kertas A4. Apungan bata tersebut hendaklah melepasi tangan yang dihulurkan melaluinya. 3. Belon Sifat Peserta dikehendaki meniup belon dan mengikatnya dengan cantik dan paling kreatif. Belon tersebut akan dijaga agar tidak dipecahkan oleh ahli yang lain. Tertakluk kepada perubahan

jumaat, 14 mac 2003 Ice-breaking : Mencari Rakan Masa : 30 minit Bahan : Kertas keras, pen Objektif : 1. Memberi peluang kepada peserta untuk mengenali ahli kumpulannya dalam suasana yang menyeronokkan.
1.

Mengurangkan rasa rendah diri dan takut apabila berada dalam satu kumpulan yang berbeza umur.

Kaedah :

1. 2.

Peserta-peserta diberi kad/keratan yang bergambar. Setiap kumpulan akan memiliki satu atau isyarat (mencantumkan kepingan-kepingan kad atau keratan) . Contoh bunyi ayam, bunyi katak dan sebagainya. Peserta dikehendaki mencari ahli kumpulan masing-masing seperti yang dinyanyikan/diisyaratkan. Apabila bertemu dengan rakan yang mempunyai bunyi atau isyarat yang sama, peserta perlulah memberi salam dan mengekori peserta tersebut dan terus mencari ahli kumpulan yang lain. Fasi perlu memastikan para peserta tidak bercakap atau sebagainya. Jika ada ahli kumpulan yang masih tidak menemui kumpulan masing-masing setelah masa tamat, mereka dikehendaki menyanyi dan kumpulan yang berkenaan akan menyambutnya.

3.

4.

5. 6.

Latihan Dalam Kelompok 1 (LDK I) Objektif :


1. 2. 3. 4.

Mengeratkan hubungan antara peserta dan fasilitator. Mewujudkan sifat setiakawan dan semangat kerjasama dalam kumpulan. Mewujudkan sifat keterbukaan dalam diri peserta. Menggalakkan individu memberi maklumbalas terhadap ahli kumpulan yang lain.

Aktiviti 1 : Salam Muhibbah Masa : 10 minit Kaedah :


1. 2. 3. 4.

Fasi memperkenalkan diri dahulu. Diikuti oleh peserta. Fasi menutup mata salah seorang peserta. Peserta yang ditutup matanya dikehendaki meneka rakannya dengan sentuhan dan suara.

Aktiviti 2 : Impressi Kali Pertama Masa : 20 minit Kaedah :


1.

Peserta masih berada di dalam satu bulatan.

2. 3. 4.

Seorang daripada ahli diminta berdiri di tengah-tengah bulatan. Setiap ahli diminta membuat tanggapan tentang individu yang berada di tengah bulatan. Apabila semua ahli kumpulan telah memberikan impressi mereka, proses itu diulang sehingga semua ahli mendapat maklumbalas daripada ahli lain.

SABTU, 15 MAC 2003 Latihan Dalam Kelompok II Aktiviti 1 : Resolusi Masa : 10 minit Objektif :
1. 2. 3.

Mengetahui tahap kefahaman peserta selepas Slot 2. Meningkatkan pengukuhan dan motivasi diri peserta. Mengenal pasti kelemahan diri peserta.

Kaedah :
1. 2.

Ahli-ahli duduk di dalam satu bulatan. Setiap ahli diminta membuat satu rumusan.

Aktiviti 2 : Beg Kendiri Masa : 1 jam Bahan : Kertas Mahjong, pen marker, gam, gunting, majalah dan akhbar lama. Objektif :
1. 2. 3.

Meningkatkan keyakinan diri ahli kumpulan. Mengenal pasti kekuatan dan kelemahan diri setiap kumpulan. Mengenal pasti tanggungjawab sebagai pengawas.

Kaedah :
1.

Setiap kumpulan mendapat dua helai kertas mahjong.

2. 3. 4.

Fasi dikehendaki memecahkan kumpulannya kepada 2 kumpulan kecil. Dengan daya kreativiti masing-masing, setiap kumpulan diminta membuat sebuah beg. Fasi mengarahkan peserta menggunting gambar / huruf / perkataan di dalam akhbar lama yang berkaitan dengan peranan dan tanggungjawab serta kelemahan dan kekuatan sebagai seorang pengawas. Gambar / Huruf / Perkataan yang menggambarkan kekuatan dan tanggungjawab ditampal di luar beg manakala gamabar / huruf / perkataan yang menunjukkan kelemahan disimpan di dalam beg.

5.

Perbincangan :
1. 2.

Ahli kumpulan diminta menerangkan tentang beg kumpulannya. Fasi menggalakkan ahli kumpulan bertanya soalan.

Rumusan :
1. 2. 3.

Kekuatan dan tanggungjawab seorang pengawas boleh dilihat dan ditonjolkan. Kelemahan seorang pengawas perlu disimpan dan diperbaiki. Tanggungjawab berpunca daripada kekuatan dan kelemahan seorang pengawas.

Aktiviti 3 : Soal Selidik Diri Masa : 20 minit Bahan : Borang soal selidik Objektif :
1. 2.

Mengenal pasti kejujuran peserta. Mengesan kelemahan dan keutan dalam diri peserta.

Kaedah :
1. 2. 3.

Kedudukan masih dalam keadaan bulatan. Fasi akan memberikan sedikit taklimat berkenaan borang soal selidik. Fasi meminta setiap ahli kumpulan untuk mengisi borang soal selidik.

MODUL 1

Aktiviti 1 : Muslim Cemerlang Ummah Gemilang Masa : 1 jam Bahan : Kertas mahjong, marker pen dan gam. Objektif :
1. 2.

Membuka pemikiran peserta ke arah perbincangan dan pemahaman. Mengenal pasti kemampuan peserta di dalam melakarkan sesuatu yang diusulkan.

Kaedah :
1. 2.

Fasi akan membacakan cerita yang diarahkan. Semua peserta diminta membuat lakaran berdasarkan arahan fasi.

Cerita : Man, hang mai sini nak tidoq ka nak baca buku ?. Aku memang setai nie, mula-mula tidoq, lepaih tu baru studi. Begitulah suasana Samad dan rakannya yang baru mula menumpukan study kerana exam yang sudah dekat, di sebuah pulau yang agak jauh dari rumah mereka. Pulau tersebut menjadi pilihan lantaran suasananya indah dan permai dengan pembangunan yang menggagumkan. Selesai mereka berceloteh, mereka meneruskan study mereka. Bedegum !!!! Begedum !!!! Peng !!! Peng !!!! Kedengaran bunyi letupan yang dahsyat di sana-sini. Woi, lari woi !. Selamatkan diri masing-masing. Masuk ke bilik rahsia dekat sini, cepat, jerit Man kepada kawan-kawannya. Mereka bergegas masuk ke dalam bilik rahsia tersebut dan bersembunyi beberapa

ketika..Selamat..Panas..Sunyi. Keriok, kedengaran bilik bawah tanah dibuka oleh seseorang dan kesemua sahabat ini keluar dari situ sambil memerhatikan dunia yang sudah berubah menjadi padang jarak padang terkukur. Di sanasini mayat bergelimpangan di bawah runtuhan bangunan.

Samad, bot kita dah musnah la.Macam mana nak balik nie ???, pekik Murad. Apa..!!!!, kata mereka serentak. Tidak.TidakAku nak balik jugak..Mama nak balik., pekik Man. Woi, diam la budak, jerit Murad. Ish.Macam mana nak buat nie, kata si Samad. Keadaan menjadi tidak terkawal setelah mengetahui mereka kehilangan kenderaan untuk pulang. Mahu tidak mahu, mereka perlu menyusun satu tindakan bagaimana hendak meneruskan hidup di pulau ini. Mereka terpaksa membangunkan kembali pulau tersebut dengan menggunakan duit dan bekalan yang mereka ada, iaitu RM 100,000 hasil simpanan bersama atau mereka mencipta sebuah bot lalu berangkat pulang ke rumah masing-masing meninggalkan mayat-mayat dan pulau tersebut tanpa ada sedikitpun rasa tanggungjawab. Aktiviti 2 : Pembentangan Masa : 1 jam 30 minit. Objektif :
1. 2.

Menambahkan keyakinan peserta untuk berucap di khalayak ramai. Memperlihatkan kemahiran berdebat.

Kaedah :
1. 2.

Fasi meminta setiap kumpulan untuk membentangkan hasil ciptaan mereka. Masa yang diperuntukkan untuk setiap kumpulan adalah 10 minit.

MODUL 2 Aktiviti : Strategi dan Perancang Masa : 2 jam Bahan : Duit kertas Objektif :
1. 2.

Menambahkan kemahiran peserta untuk mempertahankan hujahnya. Menanamkan sifat tanggungjawab peserta untuk memelihara maruah kumpulannya.

Kaedah :

1. 2. 3. 4. 5.

Masih menggunakan bahan Modul 1 (lakaran pembangunan pulau). Setiap kumpulan dipecahkan kepada 2 kumpulan kecil (A dan B). Kumpulan A: Strategi. Kumpulan B: Perancang. Tugas strategi adalah untuk merangka soalan berdasarkan kelemahan lakaran pembangunan pulau kumpulan lain dan akan berhujah dengan kumpulan perancang dari kumpulan lain. Manakala tugas perancang adalah sebagai pertahanan untuk mematahkan soalan dan hujuh daripada kumpulan strategi (kumpulan yang berbeza). Setiap ahli akan dibekalkan dengan duit kertas sebagai maruah kumpulan. Mana-mana kumpulan atau ahli samada dari kumpulan strategi maupun perancang yang tewas berhujah akan menyerahkan maruah kumpulannya.

6.

7. 8.

MODUL RIADHAH Aktiviti 1 : Pusingan Roda Masa : 30 minit Objektif :


1. 2.

Meningkatkan kefahaman peserta melalui kerjasama dalam kumpulan. Meningkatkan keyakinan diri.

Kaedah :
1. 2. 3. 4. 5.

Fasi meminta ahli kumpulan berdiri dan membentuk satu bulatan. Dalam bulatan, peserta akan berpusing mengikut arah jam. Fasi meminta peserta dihadapan duduk di atas peha peserta dibelakangnya. Fasi kemudian mengarahkan peserta berjalan sambil duduk dalam bultan tadi. Untik lebih menarik, aktiviti ini boleh dijalankan dalam kumpulan yang besar atau diadakan pertandingan di antara kumpulan.

Aktiviti 2 : Berita Sensasi Masa : 30 minit. Bahan : Kertas yang ditulis dengan berita dimasukkan ke dalam sampul surat.

Objektif :
1.

Menyedarkan peserta bahawa penyakit mudah percaya kepada khabar angin adalah gejala yang perlu dihapuskan. Maklumat yang disampaikan dari mulut ke mulut adalah tidak semestinya tepat.

2.

Kaedah :
1. 2. 3. 4. 5. 6.

Fasi menyediakan potongan karangan. Asingkan peserta di antara satu sama lain. Fasi berikan petikan karangan kepada peserta yang pertama. Beri penerangan sehingga ia benar-benar faham dan mengingati apa yang ditunjukkan. Panggil peserta yang kedua untuk menerima mesej yang ingin disampaikan. Setelah semuanya menerima mesej, peserta yang terakhir diminta untuk menulis kembali mesej yang diterimanya. Tanya kepada semua peserta mengapa mesej yang diterima berbeza-beza.

7.

Petikan : Dalam perjalanan saya ke bandar pagi semalam dalam hujan yang tidak berapa lebat saya nampak sebuah kereta Datsun putih datang dengan laju dari utara. Kereta itu membelok ke kiri di persimpangan jalan dan berlanggar dengan sebuah kereta Toyota merah yang hendak menuju ke selatan. Sebuah lori tidak sempat berhenti lalu melanggar kereta Datsun tadi. Pemandu lori dimasukkan ke hospital.` Falsafah :
1. 2. 3.

Berita yang disampaikan dari mulut ke mulut tidak tepat / semestinya tepat. Jangan mudah percaya dengan khabar angin kerana ianya sangat merbahaya. Bila merasakan keraguan apabila mendengar yang disampaikan, hendaklah mencari sumber yang asal. Jangan suka menyalahkan orang lain, lihat kelemahan diri sendiri dan cuba memperbaikinya. Adalah lebih baik menyampaikan sesuatu maklumat itu secara bertulis.

4. 5.

Sila JANGAN bercakap dengan sesiapa atau melihat kertas orang lain. Buat kerja dengan cepat tetapi berhati-hati. Anda hanya mempunyai masa 3 minit sahaja untuk menghabiskan ujian ringkas ini. Sila baca dengan teliti dan jawab dengan berhati-hati.

1. Sila letakkan ibu jari tangan kanan anda di hujung hidung. 2. Kemudian, angkat tangan kiri anda setinggi yang boleh sambil menyebut perkataan Subhanallah sebanyak 3 kali. 3. Letakkan tangan kanan anda di dada. 4. Urut perlahan-lahan dada anda sebanyak 5 kali sambil menyebut perkataan Alhamdulillah sebanyak 5 kali. 5. Pegang tapak kaki kiri anda dengan tangan kanan sambil merungut AduhLemahnya iman aku hari ini. 6. Kemudian, letakkan tapak tangan kiri anda di atas kepala sambil melafazkan kalimah Allahuakhbar sebanyak 2 kali. 7. Sila pegang bahu kanan kawan di sebelah kiri anda. 8. Berapakah hasil darab 2 dengan 8. 9. Sebutkan nama rasul kita yang terakhir. 10. Sebutkan Masya-Allah sebanyak 5 kali sambil menggeleng-gelengkan kepala ke kiri dan ke kanan. 11. Duduk dalam keadaan tahiyyat awal dan sila sebutkan Saya anak yang soleh. 12. Sebutkan rukun Islam yang ketiga dan rukun Iman yang keempat. 13. Bisikkan ke telinga kawan di sebelah kanan perkataan Aku kasih kepadamu sahabat. 14. Campurkan 44 dengan 56. 15. Sila bacakan ayat tersebut, Hari ini aku bertuah kerana dapat menunaikan sembahyang Maghrib berjemaah. 16. Sebenarnya, anda tidak perlu menjawab kesemua soalan. Anda hanya perlu berdiri tegak dan lafazkan kalimah Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakhbar sebanyak 3 kali sahaja.

17. Dimanakah terletaknya Bandar Diraja Kuala Kangsar. Pengertian fasilitator Sebagai pemudahcara Sebagai seorang abang atau kakak Bukan sebagai seorang guru yang sedang mengajar Untuk berkongsi pengalaman Menjadikan diri sebagai seorang yang dipercayai Kalau boleh menjadi tempat rujuk,tempat mengadu hal peribadi dan seumpamanya. Peranan seorang fasilitator Memperkenalkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang ada dalam diri pelajar.(contohnya teknik belajar) Memberi alternative penyelesaian bagi masalah pelajar Mewujudkan nilai mulia dalam diri pelajar Memotivasikan pelajar Tugas-tugas seorang fasilitator Ice-breaking atau mewujudkan kemesraan dikalangan ahli dan juga fasilitator Mewujudkan kepercayaan di antara ahli dan juga fasilitator ( contoh, fasi terlebih dahulu sanggup menceritakan pengalaman hidupnya kepada ahli) Mengambil berat terhadap kebajikan ahli *Perlu diingat bahawa kemesraan dan kepercayaan adalah kunci utama dalam mewujudkan sebuah kumpulan yang bermakna. Kemahiran berkomunikasi

Fasilitator dinasihatkan menggunakan gantinama seperti abang,kakak,adik-adik dan sebagainya. Jika hendak panggil nama seseorang ,panggillah dengan nama manja tersebut. Gaya pengucapan atau diskusi janganlah seperti gaya pengucapan seorang guru. Pengucapan mestilah seperti perbualan biasa di antara abang/kakak dengan adik-adiknya. Perkara-perkara penting Fasilitator dinasihatkan agar tidak banyak berdiri dan mengelilingi bulatan kerana ia akan mengganggu tumpuan ahli-ahli kumpulan. Jika boleh,tiada halangan fizikal diantara fasi dan ahli. Elakkan terlalu series,teka-teki dan banyak ketawa dengan ahli dan fasi mestilah pandai dan bijak menyesuaikan diri dengan masa dan situasi. Jangan berceramah berlebihan Menyebut perkara penting berulang kali ( 3 kali) Menerima segala pandangan dan jawapan setiap ahli walaupun pandangan atau jawapan itu salah. Jangan sesekali menyatakan bahawa pandangan dan jawapan yang dikemukakan ahli salah kerana ianya akan melentur dan mematikan semangat pelajar. Menyesuaikan pertuturan,bahasa dan isi ucapan dengan tahap pendengar. Hendaklah menyesuaikan nada suara mengikut keadaan bercakap perlahan dan lembut ketika menyelesaikan masalah. Jangan menunjukkan bahawa kita tidak tahu jika ditanya oleh ahli kumpulan kerana ia akan menyebabkan hilangnya penghormatan ahli kepada fasi. Dalam perbincangan ,banyakkan mencungkil apa yang ada dalam minda pelajar supaya diluahkan segalanya dan jangan sesekali tidak menghargai pendapat mereka. CIRI-CIRI FASILITATOR

Berpakaian kemas mengikut aktiviti yang dijalankan Mempamerkan peribadi yang kemas seperti rambut pendek dan berpakaian kemas Menunjukkan daya kepimpinan yang menyakinkan Mampu menggerakkan ahli kumpulan sebagai kumpulan yang berdaya maju dan aktif Mampu menyelami hati ahli kumpulan terutama yang berkaitan dengan masalah masalah yang ditimbulkan. Mempamerkan akhlak Islam yang baik. Sentiasa mendampingi adik-adik dengan tujuan penyampaian kefahaman Islam dapat berterusan dan dufahami dengan lebih berkesan. Perlu aktif dan cepat dalam merumuskan dan menunjukkan jalan penyelesaian jika ahli-ahli kumpulan mempunyai masalah. Sentiasa menjaga dan menepati waktu aktiviti Menghormati dan mengasihi ahli kumpulan seperti adik kandung sendiri. Menegur kesalahan-kesalahan ahli kumpulan dengan cara yang terbaik dan penuh hikmah. Bercakap dengan penuh lemah-lembut dan menggunakan perkataan yang mudah difahami. Sentiasa senyum dan berwajah manis walaupun banyak tugas dan masalah harus hadapi