Anda di halaman 1dari 26

BAB 7 KEELEKTRIKAN

7.1 ELEKRTORSATIK

Elektrostatik = Kajian tentang elektrik statik Elektro statik = cas elektrik yang pegun atau tidak bergerak. 2 jenis cas: i) Cas Positif = Proton (tidak boleh bergerak) ii) Cas Negatif = Elektron = Pemindahan elektron berlaku apabila 2 bahan yang berlainan digossokkan bersama- sama. Daya Elektrostatik = daya tolakan dan tarikan yg wujud antara cas elektrik.

Penghasilan Cas Elektrik Statik

Cas elektrik statik dihasilkan pd objek yg neutral dgn menggosokkannya dgn bhn yg lain ( kain berbulu/sutera).

Bahan yg menerima elektron (e-) bercas negatif.


Bahan yg kehilangan elektron bercas positif.

Pengesanan Cas Elektrik

Fenomena yg berkaitan dgn cas elektrik dalam kehidupan harian

Pengeseran antara 2 bahan menghasilkan cas elektrik. a) Kejadian kilat - Awan memperoleh cas elektrik apb wap2 H2O di dlmnya bergeser dgn zarah2 udara. b) Menyikat rambut

- Geseran ant rambut & sikat plastik menyebabkan rambut bercas.


c) Pemetik api elektronik -Cas elektrik terhasil apb pemetik api elektronik depetik utk menghasilkan bunga api menyalakan gas

7.2 Keelektrikan

Tenaga Elektrik= tenaga yg terhasil apb arus elektrik mengalir.


Sumber Ten. Elektrik = alat yg dpt menghasilkan cas2 elektrik/arus elektrik

7.2 Keelektrikan

Arus elektrik = kadar pengaliran cas2 negatif (e-) mll suatu konduktor.
@ kuantiti cas yg mengalir mll suatu konduktor dlm masa satu saat.

- Terhasil apb e- mengalir dlm satu arah tertentu dlm suatu konduktor.

Voltan

= ten.elektrik yg diperlu utk emengalir dr satu titik ke titik yg lain dlm konduktor.

7.2 Keelektrikan

Rintangan= sifat bahan yg menentang pengaliran cas2 elektrik (e-)


Bergantung kpd:

1.
2. 3.

Panjang konduktor panjang

rintangan
rintangan

Diameter / tebal konduktor diamter

Jenis Konduktor logam kuprum & aluminium (wayar elektrik) r

Perintang?

- Konduktor yg mpy r
- digunakan utk - unit = ohm

terhadap arus yg mengalir mllnya

arus elektrik yg mengalir dlm litar

7.3 Pengukuran Kuantiti Elektrik

Ammeter= menyukat arus elektrik yg mengalir dr suatu sumber tenaga elektrik . Unit = ampere (A) Litar bersiri

Volmeter= menyukat voltan Unit = volt (V) Litar selari

Rintangan

Arus

Voltan berkadar terus dgn arus elektrik

ELECTRIC CIRCUIT

Test Your Understanding


1. 2.

Apakah perbezaan antara arus elektrik dengan voltan? Isi tempat kosong degan perkataan yang sesuai. a) Arus adalah kuantiti _____ yang mengalir melalui suatu konduktor dlm masa satu saat. b) Voltan adalah ________ yg diperlukan utk membolehkan cas2 mengalir dr satu titik ke titik yg lain dlm litar elektrik

c) _____________ adalah sifat bahan yg menentang pengaliran cas2 elektrik d) Setiap sumber tenaga elektrik menghasilkan _________ e) Arus elektrik mengalir dari terminal ____ ke terminal _______. f) Elektron mengalir dari terminal _______ ke terminal _________

g) Bahan yg mpy rintangan yg tinggi akan membenarkan arus yg ____________ mengalir melaluinya.
h) Semakin tebal dawai, semakin _______ rintangannya.

True or False?
1.

Semakin besar rintangan, semakin kecil arus yg mengalir mll litar ( ) Semakin besar nilai voltan, semakin kecil arus yg mengalir mll litar ( ) Semakin tinggi rintangan litar, semakin terang nyalaan mentol ( ) Haba terbebas drp dawai apb arus elektrik digunakan utk mengatasi rintangan dlm dawai. ( ) Nisbah voltan kpd arus dlm suatu litar elektrik adalah sentiasa tetap ( ) Jika sel kering membekalkan voltan sebesar 2 V dan ammeter mencatat bacaan 1 A, hitung rintangan pd perintang?

2.

3. 4.

5.

6.

Simbol Komponen Litar Elektrik

7.5 Litar Selari & Bersiri

Litar elektrik ialah lintasan yang membenarkan arus elektrik mengalir melaluinya

7.5 Litar Selari & Bersiri


a) Litar bersiri

i) komponen -komponen litar disambung secara hujung ke i)komponen litar disambung hujung untuk membina satu sebelah-menyebelah. ii)Terdapat lebih daripada satu lintasan lengkap. lintasan arus di dalam litar ini. ii) Hanya terdapat satu lintasan iii)Apabila salah satu daripada arus di dalam litar ini. perintang rosak,bahagian lain iii) Litar ini menjadi tidak lengkap pada litar masih lengkap. jika satu daripada perintangnya rosak.

b) Litar Selari

Brain- teaser

Uji Diri

Tandakan ( / ) bagi pernyataan yg betul dan ( x ) bagi pernyataan yg salah. Berikan jawapan yg betul bg pernyataan yg salah. Arus elektrik pada semua kedudukan dalam litar bersiri adalah sama ( )

a) b)

Semakin banyak mentol disambungkan pada litar bersiri, semakin terang mentol menyala. ( )
Mentol-mentol dismbung secara bersiri dikawal oleh satu suis sahaja. ( ) Rintangan pada litar bersiri adalah hasil tambah rintangan setiap komponen litar. ( ) Voltan yang dibekalkan oleh bateri tidak dikongsi oleh mentol-mentol. ( )

c) d) e)

2. Mentol X dan mentol Y pada litar elektrik masing-masing mpy rintangan 1 ohm dan 2 ohm. Apakah bacaan yang tercatat pada ammeter jika voltan sel adalah 3V?

7.8 Kemangnetan

Kemagnetan ialah fenomena yang berkaitan dengan magnet dan kesan magnet.
Magnet mempunyai dua kutub, iaitu kutub utara dan kutub selatan. Kutub yang sama saling menolak, manakala kutub berlainan saling menarik.

Bahan magnet ialah bahan yang dapat ditarik oleh magnet dan dapat digunakan untuk membuat magnet (besi, keluli, kobalt dan nikel) Bahan bukan magnet ialah bahan yang tidak dapat ditarik oleh magnet dan tidak boleh digunakan untuk membuat magnet, seperti kayu, kaca dan plastik.

Medan magnet ialah ruang di sekeliling magnet yang dipengaruhi daya magnet itu. Medan magnet terdiri daripada garis atau urat daya. Serbuk besi digunakan utk membentuk garis-garis daya magnet.

7.9 Keelektromagnetan

Keelektromagnetan=kajian tentang hubungan antra keelektrikan degan kemagnetan. Elektromagnet=konduktor yg mpy sifat yg serupa spt magnet apd arus eketrik mengalir melaluinya. - Terdiri drp satu solenoid (gegelung dawai) yg dililit mengelilingi teras besi jati (memperkuatkan kemagnetan solenoid).

Kekuatan medan magnet blh ditingkatkan: 1. menambahkan bil lilitan solenoid 2. membesarkan arus elektrik yg mengalir 3. mengurangkan diameter solenoid