3.

0

SISTEM OTOT

Manusia direka untuk bergerak. Pergerakan tubuh badan manusia berlaku hasil daripada gabungan sistem rangka dan otot. Pergerakan dihasilkan oleh penguncupan dan pemanjangan otot. 3.1 Komponen Sistem Rangka i. Fiber otot  Merupakan sel-sel otot  Sel-sel otot berbentuk panjang, silinder dan banyak nuklues.  Berjalur dan bersaiz besar.  Diameter diantara 10-100 µm  Panjang sehingga 40cm.

Rajah 1: Fiber Otot

ii. Tisu penghubung  Endomisium Setiap fiber otot dilitupi selaput tisu penghubung halus yang dikenali sebagai endomisium  Perimisium Perimisium adalah membran berserat yang menyaluti beberapa fiber otot bagi membentuk berkas fiber otot yang dikenali sebagai fasikel  Epimisium Keseluruhan badan otot yang terdiri daripada fasikel-fasikel ini disaluti tisu penghubung kasar yang dikenali sebagai epimisium

Rajah 2: Tisu-tisu Penghubung

iii. kardiak dan licin. Otot rangka menghasilkan kebanyakan haba pada badan memandangkan 40% jisim badan terdiri daripada otot rangka. struktur dan fungsinya. Ligamen dan Kartilej 3. Kartilej menyaluti hujung-hujung tulang yang membentuk sendi. Fungsi Otot Menghasilkan pergerakan Penguncupan otot rangka menghasilkan pergerakan seperti berjalan dan menulis. Ligamen  Tisu berfiber yang menyambungkan dua atau lebih tulang atau rawan yang boleh bergerak.  Berfungsi untuk melindungi tulang daripada haus apabila bergeseran antara sendi dan sebagai penyerap apabila berlaku hentakanpada tulang.  Ligamen berfungsi untuk mengekal dan menetapkan tulang pada kedudukannya serta membolehkan pergerakan pada sendi. ii. otot-otot juga membantu menstabilkan sendi-sendi rangka. v. Otot-otot ini dapat dibezakan berdasarkan lokasi. Kartilej  Tisu lembut tetapi kuat. Tendon     Tisu fiber kolagen yang melekatkan otot kepada tulang Tendon tidak begitu kenyal Ia menghasilkan daya ketegangan yang tinggi Tendon yang lebar di panggil aponeurosis iv. iv. 2 . Menstabilkan sendi Selain menarik tulang-tulang untuk menghasilkan pergerakan. Menghasilkan haba Sel-sel badan menghasilkan haba sebagai aktiviti sampingan otot. 3.2 i. Haba penting bagi mengekalkan suhu normal badan. elastik dan tiada saluran darah.3 Jenis-Jenis Otot Terdapat tiga jenis otot iaitu otot rangka. Mengekalkan postur Otot memberi bentuk pada manusia menyokong tubuh badan dan mengekalkan postur. Rajah 3: Tendon. iii.

panjang dan berjalur Terkawal dan dikawal oleh sistem saraf Dari perlahan ke cepat Tiada Rajah 7: Sel otot kardiak Rajah 8: Otot Kardiak Ciri-ciri Lokasi Bentuk Sel Kekerapan Kontraksi Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi Dinding jantung Huraian Berangkai dan berjalur Luar kawal dan diikawal oleh perentak jantung. Otot Rangka Rajah 5: Sel otot rangka Ciri-ciri Lokasi Bentuk Sel Kekerapan Kontraksi Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi ii.Rajah 4: Jenis-jenis Otot i. Otot Kardiak Rajah 6: Sel otot Rangka Huraian Melekat pada tulang atau kulit Tunggal. Perlahan Ada 3 .

ii. Kebolehpanjangan  keupayaan otot untuk meregang atau memanjang melebihi asal. hormon. Kebolehujaan  kemampuan otot untuk menerima dan bertindak balas terhadap rangsangan yang diterima. Sangat perlahan Ada pada otot-otot tertentu sahaja Ciri-ciri Otot i. iv. Otot Licin Rajah 9: Sel otot Licin Rajah 10 Ciri-ciri Lokasi Bentuk Sel Kekerapan Kontraksi Kelajuan Kontraksi Rentak Kontraksi 3.4 Rajah 11 Huraian Dinding organ viseral seperti perut. 4 .iii. pundi kencing dan saluran jantung Tunggal dan tidak berjalur Luar kawal dan dikawal oleh sistem saraf. iii. Kebolehkucupan  keupayaan otot menguncup atau memendek apabila menerima rangsangan. Kebolehanjalan  keupayaan otot untuk kembali semula ke keadaan asal selepas meregang atau menguncup. bahan kimis dan regangan.

patella. femur. tulang tusuk dan sternum.  Contoh. biseps.5 Jenis-jenis otot rangka Otot rangka terbahagi kepada dua jenis iaitu: i. pactoralis major. Otot-otot rangka yang utama  Rajah 12: Pandangan hadapan dan belakang badan Bahagian Kepala Rajah 13: Otot muka Rajah 14: Otot leher  Bahagian Badan 5 . Otot apendikular  Otot apendikular terletak dan melekat pada tulang apendikular seperti radius.scapula.3. ii. rectus abdominis.frontalis. Otot aksial  Otot aksial terletak dan melekat pada paksi tulang rangka seperti tulang vertebra. grastrocnemius. ulna. humerus.  Contoh. deltoid.

6 Lekatan otot Setiap otot rangka dilekatkan pada sekurang-kurangnya dua tempat di tulang atau tisu-tisu penghubung yang lain. 6 .Rajah 15: Otot tengah badan Rajah 16: Otot belakang badan  Bahagian Lengan Rajah 17: Otot lengan  Bahagian Kaki 3. Proksimal  Bermaksud lekatan otot pada tulang yang hampir dengan tubuh badan. i. Terdapat dua tempat lekatan otot iaitu proksimal dan distal.

 Dikenali sebagai insertion.  Megawal kelajuan pergerakan dan melicinkan pergerakan yang dilakukan oleh agonis.  Tempat pelekatan otot pada tulang yang boleh bergerak. sternum. Dikenali sebagai origin. Rajah 19 Nama Otot Sternocleidomastoid Latissimus dorsi Rajah 20 3.  Contoh: triseps brakii iii. Antagonis  Menghasilkan pergerakan yang berlawanan dengan otot penggerak utama. 7 . ilium Proksimal femur Kuadriseps Bahagian atas pelvik Patella Gastroknemius Distal femur dan fibula Kalkanus Jadual 1 : Contoh Perlekatan Otot Interaksi otot-otot dalam pergerakan rangka Saling tindakan otot-otot  Bermaksud otot-otot dalam tubuh badan saling bertindak atau bekerjasama dalam melakukan suatu pergerakan. Agonis  Otot-otot penggerak utama (prime movers)  Otot-otot utama menguncup untuk menghasilkan pergerakan khusus  Tindakan agonis menghasilkan lebih daya untuk pergerakan khusus  Contoh: biseps brakii dan brakialis ii. Proksimal humerus tulang rusuk Gluteal maksimus Sakrum. antagonis akan mengendur atau relaks. Tempat pelekatan otot pada tulang yang kurang bergerak.  Sinergis juga menstabilkan sendi di mana otot-otot itu melekat.7 Proksimal Distal Sternum.  Apabila agonis menguncup.  Sinergis menambah daya pada pelekatan otot. Otot-otot akan bertindak secara berkumpulan iaitu melibatkan: i. iliak Deltoid Klavikel. Distal  Bermaksud lekatan otot pada tulang yang jauh dari tubuh badan. Sinergis  Otot-otot yang membantu otot-otot penggerak utama.  ii. skapula Bahagian tengah humerus Bisep brakii Skapula Proksimal radius Pektoralis major Klavikel. klavikel Mastoid Bahagian bawah Hujung proksimal vertebra.

Sebaliknya apa yang umumnya berlaku pada semua bentuk ialah pembentukan daya hasil daripada interaksi filamen-filamen aktin dan miosin dalam usaha kedua-duanya untuk menggelungsur melepasi kedudukan masing-masing dalam fiber otot.  Contoh: Aktiviti menolak dinding dengan siku bengkok.8 i. Dinding tidak bergerak tetapi otot triseps brakii menguncup dan menghasilkan daya Rajah 22: Menolak dinding  Penguncupan Isotonik    Bentuk penguncupan di mana fiber-fiber otot memendek bagi menghasilkan daya mengatasi rintangan yang bergerak. Penguncupan otot rangka Jenis-jenis penguncupan otot Otot tidak semestinya memendek apabila menguncup. Penguncupan esentrik melibatkan pemanjangan fiber otot. Penguncupan isotonik boleh berlaku secara konsentrik atau esentrik. biseps brakii dan brakialis bertindak sebagai sinergis untuk membengkok sendi siku. Contoh: Otot-otot brakioradialis.  Fiber otot menguncup tetapi tiada perubahan pada kepanjangan otot. Rajah 23: Biceps curl 8 . Contoh: Penguncupan bisep semasa mengangkat ‘dumbell’. Terdapat tiga jenis penguncupan otot rangka iaitu:  Penguncupan isometrik (penguncupan statik)  Penguncupan ini tidak menghasilkan pergerakan tetapi menghasilkan daya. Penguncupan konsentrik melibatkan pemendekan fiber-fiber otot. Rajah 21: Perlekatan otot 3.

Fiber sentak lambat      Dikenali sebagai fiber jenis I. Contoh: lari pecut. pantas dan memakan masa yang pendek. ii. Halaju penguncupan otot berbeza mengikut pergerakan yang dilakukan. Saiz lebih besar dan berwarna putih.  Fiber sentak cepat       Dikenali sebagai fiber jenis II. fungsi dan latihan seseorang individu. Terdapat dua jenis fiber otot yang mempengaruhi halaju penguncupan iaitu fiber sentak cepat dan fiber sentak lambat . Contoh: jogathon. 9 . Fiber ini tidak cepat lesu dan boleh menghasilkan penguncupan dalam jangka masa yang panjang. Contoh: Pengunaan mesin “multi-gym’. Fiber ini menyebabkan atlet mudah menjadi lesu. Penguncupan ini dihasilkan dengan menggunakan peralatan yang dapat mengawal halaju pergerakan tersebut. Mempunyai keupayaan aerobik yang tinggi dan sesuai untuk aktiviti jarak jauh. Mempunyai keupayaan anaerobik yang tinggi dan sesuai untuk aktiviti berintensiti tinggi. Peratusan fiber sentak cepat dan lambat ini dalam otot begantung kepada baka. Halaju Penguncupan Fiber otot boleh diklasifikasikan mengikut kelajuan penguncupan otot. Penguncupan Isokinetik    Penguncupan fiber otot dengan halaju penguncupan yang tetap sepanjang pergerakan. Saiz lebih kecil dan berwarna merah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful