Anda di halaman 1dari 12

Pelajaran 23: Adab Menjaga Alam Sekitar Nur Atikha Binti Jamri 5 Ibnu Sina

Dalil Beradab Dengan Alam


Maksudnya : Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan oleh Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) daripada dunia; dan berbuat baiklah (kepada hamba2 Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatnya yang melimpah-limpah); dan janganlah engkau melakukan kerosakan dimuka bumi; sesungguhnya Allah ridak suka akan orang yang berbuat kerosakan.

DALIL NAQLI :
Kehidupan manusia amat bergantung pada alam contohnya: Udara : bernafas Air : minum Hutan dan pokok : keluarkan H2O dan serap CO2 Daratan dan laut : sumber makanan Jika mereka merosakkan alam sekitar bermakna mereka memusnahkan kehidupan mereka sendiri

ADAB-ADAB MENJAGA ALAM SEKITAR

1.Memelihara alam sekitar

2.Tidak membuat kerosakan kepada alam sekitar

3.Menjaga kebersihan alam sekitar

4.Bersyukur dengan kejadian alam

1. Rasulullah SAW telah menyatakan bahawa memelihara kebersihan sama ada diri atau alam sekitar merupakan sebahagian daripada iman.

2. Antara pesanan baginda ialah tidak memotong atau memusnahkan pokok2 yang berbuah dan juga membunuh haiwan ternakan musuh.

3. Rasulullah SAW menyatakan 3 perkara yg menyebabkan seseorang itu dilaknat oleh Allah iaitu buang air besar di tempat sumber air dan dilaluan awam serta di tempat berteduh.

4. Rasulullah SAW mengingatkan para sahabat supaya bersyukur dengan semua kejadian yang ada dialam ini. Oleh itu, Rasulullah SAW pernah menegah para sahabat daripada membunuh binatang tanpa tujuan.

CARA MENJAGA ALAM SEKITAR


Sekolah

dan surau. Sungai dan laut. Hutan dan pokok. Udara Tanah. Binatang.

HUBUNGAN MANUSIA DENGAN ALAM

Sumber

makanan dan minuman Sumber rezeki Sumber perhubungan Sumber tenaga

PUNCA BERLAKUNYA PENCEMARAN


Masyarakat kurang sikap bertanggungjawab dalam menjaga alam sekitar Sikap negatif anggota masyarakat yang tidak mahu memelihara alam sekitar sekalipun menyedari kepentingan menjaga alam sekitar. Sikap pengilang dalam sektor industri yang tidak mahu membina loji pelupusan atau menyediakan pengangkutan untuk menghantar bahan buangan atau sisa toksik ketempat pelupusan yang disediakan oleh kerajaan. Kurang pengawasan dan penguatkuasaan keatas mereka yang melakukan pencemaran. Terdapat segelintir masyarakat yang melakukan pembakaran terbuka.

CARA MENGATASI PENCEMARAN ALAM SEKITAR


Mendidik masyarakat tentang perlunya menjaga alam sekitar. Pendidikan ini perlu berterusan bermula sejak kecil lagi.
Meningkatkan kempen berbentuk kesedaran seperti ceramah, iklan tentang perlunya menjaga alam sekitar di media elektronik dan cetak.

Mendidik masyarakat untuk menjaga lapisan ozon daripada menipis dengan menggunakan barangan bergas yang mesra alam dan tidak melupuskan sampah secara pembakaran terbuka.

Kitar semula barang buangan.

AKIBAT TIDAK BERADAB DENGAN ALAM


Hakisan tanah Suhu meningkat Darat atau Haiwan dan tumbuhan pupus hutan Hidupan mati Air kotor Tumbuhan mati Udara kotor Jerebu Oksigen kurang, karbon monoksida meningkat

Sungai atau laut

Udara

KESAN PENCEMARAN TERHADAP MANUSIA

Mengancam sumber rezeki

Membahayakan kesihatan

Mengancam nyawa