Anda di halaman 1dari 20

ISU SEMASA KOMUNIKASI DALAM TEKNOLOGI MAKLUMAT

AHLI KUMPULAN : MD. SHARIFF BIN ARIFFIN MOHAMAD IZHAM BIN AHMAD NOORAISYAH BINTI MOHAMMED ROSELI NOORFARAH NIRAH BINTI ALI NOORSHILA BINTI HASSAN SAHELEH NOR AINFARAHIN BINTI SAMSUDDIN NOR AMIRAH KHAIRUNNIESA BINTI MOHD NOR

BP10110138

PENGENALAN
Pada asalnya, teknologi maklumat wujud sebagai satu perantaraan untuk mengedarkan pelbagai jenis maklumat untuk tujuan yang berlainan. Contohnya bagi ketenteraan, perbankan, pengiklanan dan pemberitahuan. Namun lama kelamaan aplikasinya telah berkembang ke hampir semua aspek urusan harian kita terutamanya dalam bidang komunikasi.

DEFINISI TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI

Teknologi Maklumat

Teknologi maklumat boleh ditakrifkan sebagai sebarang kaedah yang digunakan untuk memindah, menyebar dan memaparkan maklumat.

Mengikut dunia moden pada masa sekarang, komunikasi merupakan nilai-nilai teras untuk membuat hubungan antara satu sama lain dan merupakan salah satu proses untuk pertukaran maklumat dan data.

Komunikasi

Komunikasi tidak terhad secara "face to face" saja, malah komunikasi secara virtual atau maya seperti chatting,e-mail dan video confrence juga adalah dikategorikan sebagai komunikasi lisan.

STATISTIK
Berdasarkan statistik Majlis Teknologi Maklumat Kebangsaan (NITC), jumlah pengguna Internet di Malaysia tahun 2010 mencecah 16.9 juta orang. Di Malaysia, antara rangkaian sosial yang paling popular adalah laman sosial Facebook dengan catatan kira-kira 6.2 juta pengunjung dalam sehari (Shahrizan Salian, 2010).

Selain itu, Menurut sumber daripada akhbar sinar julai 2012, perkembangan teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) di negara ini turut dimanfaat kaum perempuan yang mana mewakili 48 peratus pengguna Internet di Malaysia .

STATISTIK

KAJIAN LEPAS
Perkembangan teknologi dan komunikasi tidak hanya membawa perkembangan positif dalam kehidupan manusia namun terdapat impak negatif yang wujud, contohnya seperti penyalahgunaan teknologi seperti internet (Mohd Janib Johari, 2009). Salah satu kelebihan pada Facebook yang tidak terdapat pada sistem jaringan sosial maya yang lain adalah kebolehan untuk setiap pengguna Facebook untuk membuat aplikasi atau kuiz mereka sendiri serta mempunyai aplikasi chatting dan video call . Sementara itu. (Carrera, 2008)

TEORI
Teori Interaksionisme Teori ini berkaitan tentang perubahan tingkahlaku yang mana golongan remaja memilih tingkahlaku mereka mengikut kemahuan mereka. Mereka memilih untuk menggunakan alat-alat komunikasi terkini sebagai identiti mereka agar mudah berhubung dengan rakan. Teori Pembelajaran Sosial Dalam aspek teknologi maklumat, teori ini menerangkan bahawa seseorang itu terlibat dalam penggunaan teknologi komunikasi adalah disebabkan pengaruh daripada trend terkini dan rakan sebaya lalu ingin meniru tingkahlaku tersebut. Teori Percanggahan Kognitif Teori ini berkaitan tentang suatu keadaan yang tidak selesa disebabkan perbezaan tanggapan dan persepsi dengan orang lain. Sesorang individu itu terpaksa mengikut peredaran zaman kerana enggan dilabel sebagai ketinggalan zaman.

Menjimatkan masa

Gaya hidup (trend @ life style)

Perasaan ingin mencuba

Faktor belia menggunakan teknologi komunikasi


Terdapat pelbagai kemudahan

Kos murah

MEDIUM KOMUNIKASI Media Sosial


Chatroom Video stream

Blog
Forum Mesej

MEDIA SOSIAL

CHAT ROOM

VIDEO STREAM

BLOG

FORUM

MESEJ

KESAN MEDIUM KOMUNIKASI


KESAN

KESAN POSITIF

KESAN NEGATIF

Kesan Positif Komunikasi Dalam Teknologi Maklumat


1.Memudahkan perhubungan. Rakyat Malaysia yang berada di dalam atau di luar negara atas urusan pelajaran atau perniagaan dapat berhubung dengan ahli keluarga dan sahabat handai pada bila-bila masa 2. Komunikasi yang lebih efektif. Penggunaan blog, media sosial (facebook, twitter dan myspace) dan forum menjadi medium yang popular untuk menyampaikan maklumat yang lebih cepat. 3. Berkongsi pendapat dan info terkini. Blog dan forum adalah medium yang terbaik untuk bertukar pendapat dan mendapatkan info terkini

Kesan Negatif Komunikasi Dalam Teknologi Maklumat


1.Membuang masa
Membuang masa terlalu lama dihadapan komputer dan lupa akan tanggungjawab mereka sebagai pelajar untuk mengulangkaji pelajaran

2.Penyebaran fitnah dan maklumat yg kurang tepat

Laman sosial dan forum dijadikan medan untuk menyebarkan fitnah dan berita yang kurang tepat. Berita atau maklumat yang palsu juga dikirimkan melalui e-mail dan tersebar secara meluas dan tujuan untuk mengaibkan individu tertentu.

KESIMPULAN
Kesimpulannya, Komunikasi dalam teknologi maklumat sangat berkembang pesat pada masa kini dengan peningkatan peratus penggunaan setiap tahun terutamanya komunikasi berbentuk laman sosial seperti facebook. Bagaimanapun pengguna haruslah berhati-hati kerana terdapat pelbagai penipuan melalui komunikasi secara maya. Langkah keselamatan mesti dilakukan agar kes-kes seperti itu dapat dihindari.

TERIMA KASIH.. \(,)/