Anda di halaman 1dari 19

lingkungan dimana anak-anak tinggal sangat menentukan perkembangan, penyesuaian, dan sumber dari kesedaran diri dan identiti

Personaliti seseorang kanak-kanak dibentuk daripada perkembangan psikososial. perluasan ego dipengaruhi oleh interaksi lingkungan sosial dimana semakin luas lingkungan sosialnya, semakin luas perkembangan egonya.

Setiap individu mempunyai keperluan asas yang sama. Perkembangan individu bergantung kepada tindakbalas individu terhadap keperluankeperluan asasnya. Perkembangan individu mengikut tahaptahap tertentu. Setiap tahap mempunyai konflik Kegagalan menghadapi konflik akan menjejaskan perkembangan tahap yang seterusnya.

Developmental stage

Basic Components Kepercayaan vs Kecurigaan Otonomi vs Perasaan malu, ragu-ragu Inisiatif vs Kesalahan

Fase Bayi ( 0-1 tahun ) Fase anak-anak ( 2-3 tahun ) Fase Pra sekolah(4-6 tahun)

Usia Sekolah ( 6 -11 tahun )

Industri vs rasa rendah diri

Remaja ( 12 20 tahun ) Dewasa Awal (21-40 tahun)

Identiti vs Kekacauan Identiti

Keintiman vs keasingan

Dewasa ( 41-65 tahun )


Usia tua ( >65 tahun )

Generativiti vs kekakuan
Integritas vs Keputusasaan

Bayi mula membentuk perasaan percaya dan tidak percaya. Asas kepercayaan seorang bayi ialah apabila mendapat jagaan yang sempurna oleh penjaganya. Sekiranya tidak diberi penjagaan yang sepatutnya oleh penjaga ini akan menimbulkan ketakutan dan berprasangka kepada orang lain. Perlu beri asuhan yang seimbang.

Menetapkan rutin bilik darjah yang berkala. Layanan mesra terhadap murid. Letakkan dalam sistem rakan sebaya.

Cuba Melakukan aktivit fizikal tanpa bantuan. Mempunyai keinginan melakukan sesuatu secara bebas tanpa bergantung kepada orang lain. Permulaan kepada pembentukan kanak-kanak. Timbul keraguaan akibat dendaan terhadap kesalahan.

Beri peluang dan sokongan mencuba kemahiran-kemahiran baru. Pastikan persekitaran selamat. Jangan menghukum kanak-kanak apabila tersalah. Tetapkan peraturan yang ringkas.

Terdedah terhadap persekitaran dan mula meneroka kemahiran baru. Mula berentereksi dan berinisiatif untuk memenuhi naluri. Mula berdikari dan melakukan kerja melangkaui usia mereka. Timbul rasa bersalah apabila dikritik .

Beri pujian keada kanak-kanak yang menunjukkan inisiatif baru. Elakkan daripada menghukum. Beri peluang mencuba kemahiran-kemahiran baru. Galakkan murid bertanya soalan tentang perkara yang baru dipelajari.

Pemikiran mula mencapai operasi konkrit dan berupaya membuat rumusan, dan mula berfikiran dengan logik.

Tugasan utama adalah untuk menimbulkan rasa kompetensi dan industri. Berusaha melakukan tugasan dengan sebaik mungkin.
Timbul rasa rendah diri apabila sentiasa di marahi dan dikritik.

Berikan aktiviti mencabar bersesuaian dengan kebolehan kanak-kanak. Beri pujian dan penghargaan setiap usaha yang dilakukan. Beri peluang berkongsi kejayaan. Galakkan kanak-kanak bersaing.

Persoalan SIAPA SAYA? Mula membina personaliti diri. Memahami diri sendiri dan bagaimana berbeza dengan orang lain. Harus menyeimbangi kehendak diri dengan orang lain. Meniru identiti orang lain.

Beri peluang meneroka kebolehan diri sendiri. Dedahkan dengan pelbagai jenis peluang pekerjaan. Jemput personaliti-personaliti yang berbeza. Dedahkan kemahiran berkomunikasi dan kemahiran mendengar.

Mula memikirkan soal teman hidup, percintaan yang membawa kehidupan berkeluarga. Sudah berupaya menjaga dan melindungi orang lain tanpa hilang identiti. Sekiranya tidak berjaya membina keintiman akan menyebabkan rasa keterasingan.

Individu yang berjaya dikatakan sebagai seorang yang kreatif dan produktif. Berjaya membina keluarga bahagia, membina hubungan baik dengan pasangan. Dapat memberi sumbangan kepada masyarakat dan generasi akan datang. Mereka yang gagal lebih bersikap mementingkan diri sendiri.

Peringkat paling akhir. Mula membuat refleksi keseluruhan kehidupannya.