Anda di halaman 1dari 43

HBEF1503 Masyarakat dan tamadun Topic 1: Budaya dan Masyarakat 1.

1 DEFINISI BUDAYA: Budaya itu suatu cara hidup yang dikongsi bersama yang merangkumi nilai-nilai, kepercayaan dan pantang-larang yang diperturunkan dalam sesebuah masyarakat daripada satu generasi ke generasi melalui proses pembudayaan. 1.2 BIDANG ANTROPOLOGI: - Antropologi social bermakna pengetahuan tentang manusia dalam masyarakat ; juga boleh menyebut bahawa antropologi adalah ilmu tentang manusia, masyarakat dan budayanya. - antropologi berminat untuk mengetahui serba serbi tentang manusia, tentang wujudnya mereka sebagai insane social, tentang bgmana mereka hidup dalam pelbagai jenis masyarakat di serata pelosok dunia yang mempunyai iklim, ekologi dan suasana alam semulajadi yang berbeza-beza. - manusia (insan social) yang tidak mampu hidup bersendirian dan perlu bekerjasama dengan manusia-manusia lain utk mencapai matlamatnya. -Antropologi budaya: pengetahuan berkenaan dengan manusia yang telah dicambah atau diterapkan dengan budaya. - hubungan ant budaya dan masyarakat: budaya rujuk kapada aspek kehidupan yang dipelajari oleh seseorang atau yg dicambah pd diri seseorg yang bersifat kognitif dan simbolik. masyarakat rujuk kpd organisasi soaial yang merangkumi kehidupan manusia dari segi pola pergaulan atau interaksi. 1.3 CIRI-CIRI BUDAYA ( 8 ciri ): 1.3.1 Budaya Dikongsi: - budaya sesuatu fenomena social yang dikongsi oleh sekumplan ahli masyarakat. Ahli-ahli masyarakat yeng berkongsi sesuatu kelakuan dalam konteks budaya. - jika kita tidak berkongsi suatu budaya, pelbagai perkara yg canggung dan melucukan boleh berlaku. 1.3.2 Budaya Dipelajari: - budaya tidak diwarisi scr genetic, tetapi dipelajari ketika kita berinteraksi dengan persekitaran social kita melalui enkulturasi. - budaya penting kerana ia membantu kita menangani cabaran2 kehidupan yang bakal lalui. - cthnya, dlm masyarakat melayu, sepasang kekasih lazimnya akn bertunang dan seterusnya berkahwin utk mendirikan rumahtangga. 1.3.3 Budaya Tidak Kelihatan: - budaya sebenarnya sudah sebati dengan jiwa kita sbg insan soaial sehingga tidak kelihatan. - kita tidak sedari bhw budaya sentiasa mempengaruhi tindak tanduk dan pemikiran kita krn ia telah menjadi tabiat yang dilakukan scr automatic. - cthnya, semua org pasti berus gigi pada setiap pagi. - malangnya, scr tidak langsung kita akn anggap bhw amalan kita sama shj dgn amalan budaya lain dan ini boleh membawa kpd konflik krn salah faham yang tidak sengaja. 1.3.4 Budaya Mempengaruhi Proses-proses Biologi:

- kita semua mpyi kehendak2 biologi yg sama spt makan, minum tidur berlindung dan lain2. - walaubgmanapun, cara kita memenuhi kehendak2 ini bergantung kpd adat resam budaya kita sendiri. - cthnya, masyarakat melayu mementingkan samada makanan mereka halal atau tidak. 1.3.5 Budaya Saling Berubah: - perubahan ini boleh berlaku melalui 2 cara iaitu i. Inovasi: - merujuk kpd idea-idea baru yg boleh digunakan utk memajukan sesebuah masyarakat. Jika suatu inovasi itu diterima pakai oleh masyarakat scr meluas, ia akn mencetus perubahan budaya. Cthnya, penciptaan kereta sbg kenderaan utama yg digunakan utk pengangkutan telah mengubah cara hidup dan budaya masyarakat moden. ii. Difusi Budaya: - berlaku apabila elemen2 dalam sesuatu budaya merebak kpd budaya2 yg lain. Cthnya, budaya MTV, yg berasal drpd industry muzik Amerika Syarikat telah byk mempengaruhi tingkah laku remaja scr global. - lebih kerap mempengaruhi perubahan budaya berbanding inovasi kerana ia lebih mudah utk meniru corak hisup budaya lain drpd mencipta sesuatu yang baru. 1.3.6 Kesejagatan Budaya: - Melayu beragama Islam; bkn melayu beragama kristian, Buddha dan lain2. - agama yg berbeza, tetapi yg penting mereka mpyi panduan tentang morality dan perlakuan baik. - maksud konsep kesejagatan budaya: ekspresi luaran mungkin berbeza2, tetapi konsep teras yg ingin disampaikan adalah sama iatu keteraturan hidup mengikut apa yg telah ditentukan oleh system morality, nilai dan norma dlm setiap budaya. Peraturan ini yg menjadi garis panduan bg seseorg bertindak dlm pergaulannya sbg individu sesame insan social lain. 1.3.7 Budaya Adaptif dan Maladaptif: Adaptif: budaya memungkinkan manusia mengawal dan menggunakan alam persekitaran utk kepentingan diri sendiri, - cthnya, manusia telah mencipta peralatan utk memburu binatang, menebang pokok, menghidupkan api dan sbgnya. - sifat adaptif budaya memastikan manusia terus kekal dan dominant di muka bumi. Maladaptif: budaya tidak menyumbang kpd kelangsungan masyarakat manusia. Aspek negative boleh membawa kpd kehancuran masyarakat manusia dalam jangka masa panjang. - cthnya, tabiat merokok adalah suatu budaya yg agak meluas dan diterima scr global tetapi kita setuju bhw merokok merupakan budaya yg maladaptive krn ia boleh menjejaskan kesihatan dan mencemarkan udara. 1.3.8 Budaya Bersifat Integratif: - budaya merangkumi pelbagai aspek yang saling berkait rapat antara satu sama lain. Ia tersiri daripada aspek2 spt ekonomi, pendidikan, keluarga, agama, kerajaan, kepimpinan, teknologi, keluarga, system perubatan, seni hiburan dan keupacaraan. - suatu perubahan kpd mana-mana aspek budaya akn mencetuskan perubahan pd aspek2 yg lain. Inilah dimaksudkan dgn budaya bersifat integrative.

- cthnya, apabila sesebuah Negara alami kemelesetan ekonomi turut jejaskan asper2 budaya yg lain spt institusi keluarga goyah krn ramai org berasa tertekan akibat dibuang kerja; system pendidikan meningkat kerana ramai org mahu melanjutkan pelajaran dan lain. Topik 2: PERKAHWINAN DAN KEKERABATAN 2.1 Definisi Perkahwinan: Perkahwinan - boleh ditakrifkan sbg rentetan upacara adat yg memberikan pengiktirafan rasmi kpd hubungan antara lelaki dan perempuan dewasa dlm sesebuah keluarga (Ferraro,2006). - bermaksud menyatukan lelaki dan wanita dewasa, membenarkan mereka mengadakan hubungan seks sbg suami isteri dan mengatur hak-hak ekonomi di ant mereka. Ia melibatkan satu btk kontrak atau perjanjian di ant kedua2 belah pihak dan dijalin dgn harapan bhw hubungan itu berkekalan. Keluarga satu unit social yg diasaskan kpd kerjasama ekonomi, yg juga berperanan melahirkan zuriat, menjaga dan mengasuh anak2 dan berkongsi tempat tinggal (Ferraro, 2006). - perkahwinan libatkan hubungan jantina dan ekonomi di ant dua pasangan (lelaki dan perempuan) yg dibenarkan atau disahkan oleh masyarakat. Ia menekankan hak hubungan seks. - perkahwinan adalah satu btk hubungan social yg khusus yg memberikan pengiktirafan social atau taraf keibubapaan kpd anak yg dilahirkan hasil drpd hub tersebut (A.R.Radcliffe-Brown). - definisi lain: perkahwinan adalah satu perlakuan budaya utk mewujudkan famili yg melibatkan penyusunan semula pelaku2 sosial dr segi peranan masing2. Misalnya, sebelum berkahwin, seseorg menjadi ahli keluarga orientasi ( keluarga di mana seseorg itu diasuh dan dididik) tetapi selepas berkahwin dia menjadi ketua keluarga prokreasi ( keluarga di mana seseorg itu menjadi ibu bapa dan melahirkan anak sendiri). 2.2 Fungsi2 Perkahwinan: i. mengatur hub seksual di ant suami dan isteri ii. membahagikan tugas di ant suami dan isteri iii. memastikan terbelanya kebajikan anak-anak 2.2.1 Hubungan Seksual: - perkahwinan mengatur hub seksual yg stabil di ant suami dan isteri utk tujuan prokreasi (pembiakan) ia biasanya akn mengakibatkan kehamilan dan jika kehendak manusia tidak dikawal, ia boleh membawa kerosakan. - Cthnya, perempuan remaja hamil tanpa bapa lahirkan anak luar nikah anak dibuang spt sampah sarap. 2.2.2 Pembahagian Tugas: - perkahwinan juga sediakan mekanisme social yg mengatur pembahagian tugas mengikut jantina. - utk sebab2 tentu, lelaki memikul tugas2 tertentu manakala wanita menyandang peranan yg berbeza.

- scr tradisional, lelaki diharapkan memikul beban sbg ketua keluarga dan mencari nafkah dan memberi perlindunagn dan jaminan keselamatan fizikal, ekonomi dan saran hidup kpd golongan domestic yg terdiri drpd wanita, kanak2 dan org2 tua yg tidak berdaya. Wanita memegang peranan sbg suri rumah yg uruskan rumah dan menjaga anak2 yg masih kecil. 2.2.3 Kebajikan dan Perlindungan Anak-anak: - perkahwinan memastikan bhw kebajikan anak2 tidak terabai. - sbg ibu bapa, haruslah bertanggungjawab dan menyediakan keperluan2 spt pendidikan dan kasih syg kpd anak-anak. - tempoh penjagaan bayi manusia memerlukan institusi keluarga yg diwujudkan melalui perkahwinan. 2.3 Pertimbangan Ekonomi Dalam Perkahwinan: - perkahwinan sbg kontrak yg mengikat suami isteri serta ahli2 keluarga mereka. Kontrak ini juga melibatkan pertimbangan ekonomi dlm btk pertukaran barangan dan perkhidmatan. - pertukaran2 terbahagi kpd 4 kategori: mas kahwin; bride service; dowry; pertukaran maklum balas. 2.3.1 Mas Kahwin :- bayaran yg diberikan oleh keluarga suami kpd keluarga isteri. - lazimnya dibayar dlm btk wang, tetapi budaya2 lain turut membayar dengan memberikan binatang peliharaan (biri2, kuda, lembu) dan barangan (tikar, selimut, lembing dan brgan berharga) - masyarakat Barat (mubaligh kristian) anggap mas kahwin menjatuhkan martabat kaum wanita dan tidak selaras dgn konsep perkahwinan Kristian. - pentadbir kolonial anggap mas kahwin sbg lambang status wanita yg rendah dlm masyarakat tradisional. - fungsi positif mas kahwin: a. sbg jaminan spy isteri dilayan dgn baik. b. sbg mekanisme yg menstabilkan perkahwinan dgn mengurangkan risiko penceraian. c. sbg ganti rugi kpd keluarga isteri di atas kerugian ekonomi krn anak perempuan yg menjadi isteri org merupakan satu kehilangan dari segi tenaga kerja. d. sbg ganti rugi kpd keupayaannya melahirkan anak kerana anak perempuan yg berkahwin itu akn melahirkan zuriat utk keluarga suaminya. e. sbg symbol penyatuan dua kerabat yg besar. f. sbg mekanisme utk mengesahkan perkahwinan tradisional. g. sbg pertukaran hak2 terhadap anak2 drpd keluarga ibu kpd keluarga bapa. 2.3.2 Bride Service: - dalam masyarakat berskala kecil yg tidak mengupul wang dan brgan, bride service diamalkan di mana pihak lelaki menawarkan perkhidmatan kpd keluarga perempuan. - biasanya diamalkan oleh masyarakat nomad yg mencari makanan dgn berburu. - cthnya, orang ju/hoansi pilih suami berdsrkan kebolehan utk memburu binatang krn bapa mertuanya akn bergantung kpdnya utk membekalkan hasil buruan sbg bride service.

2.3.3 Dowry : - merupakan perpindahan brgan atau duit drpd keluarga isteri kpd pihak keluarga suami. - sentiasa dibekalkan oleh pihak isteri tetapi penerima dowry berbeza drpd budaya ke budaya. - kadangkala ini akn membawa kpd fenomena dowry death di mana isteri dibunuh atau membunuh diri akibat gangguang atau deraan drpd pihak suami krn keluarga isteri gagal membayar dowry yg lebih tinggi. 2.3.4 Pertukaran Timbal Balas: - diamalkan di rantau Pasifik dan di kalangan masyarakat pribumi Amerika. - melibatkan pertukaran hadiah yg sama rata di ant keluarga2 suami isteri. - menekankan bhw perkahwinan di merata dunia bukanlah hub ant lelaki dan wanita sematamata tetapi merupakan persekutuan di ant dua keluarga. 2.4 Kekerabatan: - individu memainkan peranan soaial,memegang status yg verbeza-beza dan mpyi hunungan tertentu dgn ahli2 masyarakat yg lain. - kekerabatan: hubungan2 dalam masyarakat yg berdasarkan pertalian darah / perkahwinan. - mereka yg bersaudara dgn kita melalui pertalian darah/kelahiran dipanggil saudara kondangun
(saudara sedarah).

- mereka yg bersaudara dengan kita melalui perkahwinan dipanggil saudara affinal (saudara semenda). - penting krn ia membantu manusia sesuaikan diri terhadap persekitaran sosialnya. Antara kepentingannya: a. ia membataskan aktiviti seksual dan menentukan siapa boleh mengahwini siapa, mengikut prinsip sumbang mahram/incest taboo. b. ia menentukan bagaimana lelaki dan wanita seharusnya bekerjasama dan membahagikan tugas. c. ia sediakan landasan untuk membesarkan anak-anak dgn baik. d. ia sediakan mekanisme utk berkongsi harta benda dan barang2. e. ia meluaskan rangkaian social seseorg dan ini membolehkan meminta bantuan dlm kesusahan. 2.5 Sistem2 Keturunan: mainkan peranan yg penting dalam system kekerabatan krn ia tentukan siapakah yg tergolong dlm / dikesualikan drpd suatu kumpulan social. - 2 sistem keturunan i. system keturunan patrilineal ii. System keturunan matrilineal 2.5.1 Sistem Keturunan Patrilineal: - mencorakkan kebanyakan sistem2 sosial. - seseorg individu mpyi susur galur kekerabatan melalui bapanya, datuk sebelah bapa, dan seterusnya melalui lelaki sahaja. -golongan dalam system ini: i. individu lelaki ii. Anak-anaknya iii. Anak2 saudara lelaki

iv. Anak2 kpd anak2 lelakinya (cucu cicit) - masyarakat tradisional Cina mengamalkan system keturunan ini. 2.5.2 Sistem Keturunan Matrilineal: - seseorg itu tergolong did lm kerabat ibunya. - terdiri drpd i. seorg wanita perempuannya ii. Adik-beradiknya iii. Anak2nyaiv. Anak2 saudara v. anak2 kpd anak2 perempuannya (cucu)

-masyarakat Zuni amalkan system keturunan ini yg terdiri drpd seorg / sekumpulan wanita yg tinggal bersama2 suami2 mereka di kediaman wanita. - hanya wanita menetap scr tetap di rumah wanita dan menjaga objek2 suci di kediaman. - suami2 perlu membahagikan masa dan tenaga mereka di ant keluarga2 isteri, ibu dan saudara
perempuan mereka.

- peranan2 yg berbeza bergantung kpd hubungan mereka:


a. peranan ekonomi: - utk keluarga isteri. - status lelaki tidak terlalu berganyung kpd kuasa ekonomi. b. peranan upacara: - utk keluarga ibu dan saudara perempuan - status lelaki byk bergantung kpd keperluan istiadat.

Topic 3: Sistem Pengeluaran 3.1 Manusia, Ekologi dan Teknologi: - utk terus hidup, manusia perlu selesaikan beberapa permasalahan budaya. - terdapat perhubungan yg sgt erat di ant manusia, ekologi dan teknologi. - Ekologi: keseluruhan hubungan di ant sesuatu organism dan persekitarannya. Organism ialah manusia yg berinteraksi dgn masyarakat utk mendpt makanan dan keperluan2 yg lain. Teknologi: suatu cara melaksanakan tugas menggunakan proses2 teknikal, ilmu pengetahuan dan peralatan. - manusia primutif ( )---memburu dlm btk senjata---binatang dibawa ke gua utk sajian; manusia moden---guna kad kredit---bawa ke pasaraya utk memburu. - banding dgn manusia moden, manusia primitive lebih bergantung kpd alam sekitar utk memperolehi hampir semua keperluan hidup (makanan, bhn binaan, pakaian dan ubatubatan). 3.2 Pembahagian Tugas dalam Masyarakat - setiap masyarakat perlu menentukan sesiapa yg bertanggungjawab melakukan tugas apa. - Tahap pembahagian tugas: pengkhususan i. jantina ii. Umur oleh lelaki dan wanita. - lelaki: membuat kerja2 di luar rumah ; wanita: membuat kerja2 di dalam rumah. Pembahagian tugas menurut pengkhususan jantina Tugas2 lelaki * memburu * membina tempat tinggal Tugas2 wanita * Meramu * menjaga anak2 iii. Peranan 3.2.1 Pengkhususan Jantina: - terdapat perbezaan yg nyata di ant tugas2 yg dilakukan

* menebas menebang utk bercucuk tanam * menternak binatang * menjadi pemimpin

* bercucuk tanam * memasak makanan * mengemas rumah

- 3 teori mengapa adanya pengkhususan jantina dlm pembahagiantugas: a. lelaki: mpyi badan dan kekuatan fizikal yg membolehkan mereka melakukan kerja2 berat ( memburu, berperang, menebang dan lain2) b. wanita: melakukan kerja2 di dlm rumah kerana ia selari dgn tugas penjagaan kanak2. Tugas2 lelaki agak berat dan berbahaya dan jika dilakukan oleh wanita, ia boleh membahayakan kanak2 yg di bawahh jagaannya. c. dr segi reproduksi: lelaki boleh dikorbankan berbanding dgn wanita. Jika wanita pupus, siapakah yg akn melahirkan anak? 3.2.2 Pengkhususan Umur: - pembahagian tugas juga dikhususkan mengikut kategori umur. - kanak2: biasanya dikecualikan drpd tugas2 org dewasa krn mereka kurang kekuatan fizikal dan ilmu pengetahuan. Sebaliknya, mereka diingatkan spy belajar rajin2 demi masa depan yg gemilang. - org tua sudah tidak sekuat dulu, mereka tidak digalakkan utk melakukan tugas2 berat yg lebih sesuai dilakukan oleh org muda. 3.2.3 Pengkhususan Peranan: - masyarakat primitif: amalkan kesepaduan mekanikal di mana ahli2 masyarakat memainkan peranan yg sama, merasakan diri mereka setara dr segi social dan amalkan nilai2 tradisi dan kekeluargaan. Kesepaduan lahir drpd perasaan bhw ahli2 masyarakat melalui kehidupan dan pengalaman yg serupa. - masyarakat moden: amalkan kesepaduan organic yg lebih berasaskan pengkhususan peranan dan saling bergantung krn apabila masyarakat menjadi semakin kompleks, tidak mungkin mana2 satu ahli masyarakat mpy segala kemahiran yg diperlukan utk menguruskan kehidupannya dgn lancar. ( cthnya, peranan guru & peranan mekanik) - kesepaduan organic memastikan bhw ahli2 masyarakat memenuhi keperluan ant satu sama lain mengikut kemahiran masing2. Kita saling bergantungan sesama sendiri. 3.3 Sistem2 Pengeluran: terdpt 5 jenis: i. memburu dan meramu ii. hortikulur iii. Pastoralisme v. industrialisasi 3.3.1 memburu dan meramu: - libatkan aktiviti2 spt memburu binatang, mengumpul hasil tumbuhan dan menangkap ikan. - masyarakat pengumpulan makanan sering dianggap sbg masyarakat yg kurang canggih dan kompleks berbanding dgn masyarakat moden. -ciri2 masyarakat pengumpul makanan: iv. Agrikultur

a. populasi yg kecil:- desebabkan mengumpul makanan tidak mungkin membawa hasil yg banyak. - pengumpul biasanya tidak simpan makanan mereka utk jangka masa yg panjang. - tanpa simpanan makanan yg byk, populasi kurang berkembang. b. berpindah-randah (nomadic):- pengumpul makanan harus berpindah-randah utk mengikuti buruan mereka. - kehidupan mereka berkisar kpd pola penghijrahan buruan, sebab itu mereka tidak menetap di mana2 tempat utk jangka masa yg lama. c. keluarga merupakan unit social yg asas :- masyarakat pengumpul tersiri drpd pakatan ant keluarga2 yg bekerjasama utk memburu binatang dan meramu. - keluarga bersifat agalitarian dan tidak mementingkan perbezaan social yg ketara spt masyarakat moden. d. dijumpai di kawasan2 terpencil:- pengumpul sudah biasa berburu dan meramu di kawasan2 terpencil spr gurun dan tundra. - mereka mampu mendapat makanan yg cukup dengan adanya peralatan dan senjata walaupun berada di persekitaran yg sukar dan mencabar. 3.3.2 hortikultur : revolusi neolitik: perubahan drpd masyarakat yg mengumpul makanan kpd masyarakat yg mengeluarkan makanan. - mpyi impak budaya yg agak besar kpd perkembangan tamadun manusia: a. ledakan populasi:- apabila masyarakat Berjaya mengeluarkan makanan sendiri dgn banyak, maka lebih ramai manusia dpt ditampung pd suatu masa. b. tempat tinggal yg tetap: - masyarakat pengeluar makanan lebih terikat kpd tanah mereka banding dgn masyarakat pengumpul makanan. - mereka harus menetap di suatu tempat utk jangka masa yg lama utk mengusahakan tanah sehingga hasilnya berbuah. c. pengkhususan peranan: - apabila system pengeluaran makanan semakin maju, hanya segelincir masyarakat sahaja yg diperlukan utk menyediakan makanan utk keseluruhan masyarakat. - mereka yg lain bebas utk memainkan peranan2 lain dlm masyarakat dan ini membawa kpd kesepaduan organik. Hortikulur:- merupakan ant sistem pengeluaran makanan yg terawal di dunia. - merupakan kegiatan menanam tumbuhan menggunakan peralatan mudah (cangkul) dan kawasan tanah yg kecil. - hanya tenaga manusia diperlukan; binatang, jentera dan sistem pengairan tidak diperlukan. - teknik yg digunakan ialah pertanian pindah randah (hutan dibakar dan dibersih). - abu menjadi baja dan tumbuh-tumbuhan ditanam. - teknik ini menjadikan tanah hilang kesuburan selepas setahun dua, petani akn berpindah ke tapak lain.

- pertanian pindah randah diamalkan di negara2 Indonesia, Thailand, Filipina, Zambia dan lain2. 3.3.3 Pastoralisme( ): - merujuk kpd penternakan haiwan(lembu, kambing) sebagai sumber makanan(susu, daging.). - utk memastikan haiwan ternakan dapat merumput deg cukup, pola kehidupan mereka masih berpindah-randah krn harus mencari kwsn ragut yg baru utk haiwan ternakan mengikut musim. - mereka juga mendpt makanan melalui tanam-tanaman dan berdagang dgn kumpulan2 lain. - lembu bukan sahaja dianggap sumber makanan, ia turut boleh dijadikan mas kahwin dan haiwan tebusan / korban utk upacara keagamaan. Iatiu fungsi sosial haiwan ternakan banyak bersilang dgn institusi2 sosial lain spt perkahwinan, agama dan sistem status. - lembu adalah juga simbol status dlm sesetgh masyarakat tradisional spt mpy kereta Lamborghini/Porsche dlm masyarakat moden dan industri. 3.3.4 Agrikultur: - amat bergantung kpd tenaga haiwan dan teknologi spt bajak yg ditarik oleh haiwan, baja, sistem perairan dan jentera moden. - teknologi canggih memastikan bhw pengusaha agrikultur mendapat hasil yg berlipat kali ganda banding dgn petani hortikultur. - merupakan ant faktor yg membolehkan tamadun berkembang krn ia membawa kpd perubahan2 spt: a. Penubuhan Bandar: - memerlukan masyarakat menetap di suatu kawasan utk jangka masa yg panjang dan membawa kpd penubuhan Bandar yg menjadi pusat tamadun. b. system pengeluaran makanan yg efisien: - lebih byk makanan boleh dihasilkan utk menampung populasi yg kian bertambah disebabkan jumlah penduduk yg ramai. c. pengkhususan peranan: - membolehkan org lain memikul peranan yg berbeza-beza. Statifikasi social yg berlaku juga merupakan ant ciri2 tamadun yg berkembang pesat. - kaum tani: - kelas social yg bertggjawab menghasilkan makanan utk masyarakat. -merupakan majority dlm suatu masyarakat dan terikat kpd Negara melalui institusi2 politik, agama dan ekonomi. - mereka menawarkan lebihan hasil agrikultur kpd Negara manakala Negara membekalkan mereka dgn brngan yg mereka perlukan. - walaupun mereka membekalkan makanan kpd masyarakat, tetapi status social mereka amat rendah. Mereka tiada kuasa politik,dan pemilikan harta amat sedikit berbanding dgn golongan atasan. 3.3.5 Industrialisasi: - Revolusi Industri: - membawa era baru dalam sejarah pengeluaran makanan. - banyak bergantung kpd teknologi moden (kincir angin, kincir air, baja kimia) berbanding tenaga manusia atau haiwan. - penggunaan teknologi moden scr meluas ini telah melipatgandakan hasil pengeluaran petani.

- petani moden boleh menjual lebihan hasil agrikultur mereka untuk tujuan komersial tetapi melibatkan kos yang amat tinggi. - cth: system penentu kedudukan global / lebih dikenali penentuan kedudukan, masa dan arah dengan tepat dalam masa nyata. Petani boleh mengawasi ukuran berkenaan air, tanah dan hasil tanaman scr tepat. 3.4 ISU-ISU ALAM SEKITAR - sistem2 pengeluaran makanan juga mpyi kesan negative kpd alam sekitar. - perladangan scr komersial: perlukan pembersihan kawasan hutan yg luas yg akn merosakkan ekologi tempatan. - penternakan haiwan scr intensif (lading babi dan ayam): menghasilkan pencemaran dr segi sisa buangan najis haiwan berkenaan. - penggunaan racun rumpai yg tidak terkawal: banyak menjejaskan sumber air yg bersih utk kegunaan manusia. - pertanian pindah randah: mengancam biodiversity (kekayaan spesies hidupan) dlm hutan. - byk lagi isu2 alam sekitar: a. pencemaran air akibat racun serangga perosak b. ikan di laut semakin berkurangan krn perikanan komersial berskala besar c. hasil tanaman yg diubahsuai scr genetic boleh menggugat kesihatan manusia.

Topic 4: SISTEM KEPERCAYAAN DAN AGAMA 4.1 Definisi Agama: - Edward Tylor: kepercayaan kpd roh dan semangat. Menegaskan bhw agama mpyi elemen spiritual yg tidak semestinya kelihatan pd mata kasar manusia. (batu, pokok) - Emile Durkheim: system kepercayaan dan amalan yg bersepadu yg berkaitan dgn benda yg kudus, iaitu benda khusus yg dilihat mpyi kuasa yg dpt menyatukan ahli masyarakat ked lm satu komuniti moral / gereja. - Clifford Geertz: system yg terdiri drpd pelbagai symbol yg bertindak utk mewujudkan dlm diri manusia satu perasaan dan rangsangan yg kuat, menyeluruh dan berpanjangan melalui pembentukan kesedaran terhadap kewujudan satu bentuk aturan umum yg tertib dan teratur yg berkaitan dgn kehidupan serta menyelubungi kesedaran tersebut dgn satu btk aura yg kelihatan betul2 berwibawa sehingga perasaan dan rangsangan ini seolah-olah mpyi kebenarannya yg sgt unik dan istimewa. 4.2 Struktur Agama: - agama melibatkan kepercayaan kpd makhluk ghaib (tuhan, roh, semangat, dewa, jin, makhluk halus).

semua

tergabung

di

bawah

konsep

kuasa

supernatural

yg

boleh

menimbulkan

perasaan2(misteri, gerun, takut, hormat) dan dipercayai boleh membantu manusia dlm kesusahan dan dlm keadaan yg tidak menentu. - tidak kira apa btk agama yang dianuti, elemen2 seperti kudus dan duniawi; doktrin dan ritus; perantara dan pengikut boleh diperhatikan pd mana2 agama. 4.2.1 kudus dan duniawi: - kudus: gambarkan suatu yg luar biasa dan mpyi kuasa supernatural yg boleh menimbulkan rasa takut dan gerun. - duniawi: wakili perkara2 yg biasa dan secular. Cth: kita bertindak sopan terhadap kitab2 berbanding dgn modul2. - perbezaan di ant yg kudus dan duniawi berlaku scr simbolik krn perlakuan agama banyak bergantung kpd perlambangan / simbolisme utk wakili suatu kewujudan yg ghaib dan mistik. - terdpt pelbagai cara utk menunjukkan kekudusan suatu objek melalui: a. ruang ada tempat2 yg dikhaskan utk tujuan keagamaan (perkuburan). b. perlakuan pelbagai macam perlakuan boleh melambangkan sesuatu yg kudus.(ambil air sembahyang utk tujuan menyucikan diri sebelum solat) c. perbezaan biologi- membezakan ant lelaki dan wanita krn pusingan biologi yg berlainan. (wanita islam yg dtg haid di haramkan drpd bersembahyang krn dianggap tidak suci) d. objek2 suci- pelbagai objek suci digunakan dlm upacara keagamaan.(salib, totem,bulan sabit) e. golongan agamawan- bertindak sbg perantara di ant dunia secular dan dunia kudus.( imam, Brahmin, paderi) mereka ini akn melafazkan ayat2 suci(doa, jampi, mantra) dlm upacara keagamaan. 4.2.2 ritus dan doktrin : - ajaran suatu agama / doktrinnya tidak mampu berdiri sendiri tanpa disokong oleh perbuatan / tindakan. Mana2 agama terdiri drpd 2 kompenen yg berkait rapat iatiu doktrin dan ritus. - doktirn: merujuk kpd ajaran, falsafah dan ideology sesuatu agama. Ia byk bersumberkan kitab2 suci spt al-Quran, kitan injil - kitab2 suci ini merakam wahyu, buah fikiran & kod etika para rasul, nabi mereka sebarkan doktrin yg menjadi asas kpd morality dan etika social, menjelakan asal-usul kejadian manusia dan menegaskan balasan yg setimpal dgn apa yg dikerjakan. - ritus: menggariskan tatacara bagaimana agama itu diberikan wadahnya dlm bentuk yg telah ditentukan. - merupakan ekspresi luaran yg menzahirkan ajaran agama melalui perbuatan yg simbolik. Ritus dpt disaksikan dgn mata kasar dan ritus sering berlisar di sekeliling simbol2 agama. 4.2.3 Perantara dan Pengikut:

- perantara:- merupakan golongan agamawan yg menduduki hirarki yg tinggi dan istimewa dlm upacara keagamaan. Mereka merupakan pakar ritus yg sentiasa dirujuk oleh para pengikut krn mereka dianggap mpyi ilmu agama dan layak mengetuai upacara keagamaan. - mereka dihormati krn mereka mainkan peranan penting sbg penterjemah dan penghurai ajaran suci. Kadang kala mereka juga merombak dan mengubahsuai doktrin asal dan mengasaskan mazhab agama yg baru. - pengikut: - merupakan org kebanyakan yg menurut ajaran atau diktrin yg dibawa oleh seseorg perantara. - pengikut juga memainkan peranan penting sbg badan yg menggerakkan dan melestarikan suatu agama. Hubungan ant perantara dan pengikut sebenarnya merupakan hubungan timbale balik. ( perantara menuturkan visi dan ideal tentang kebenaran dgn sungguh meyakinkan; pengikut mendahagakan bimbingan dan panduan drpd perantara krn mereka tidak mampu fikirkan halatuju kehidupan dgn sendiri) - kerana terdptnya ramai manusia yg mendakwa diri mereka sbg perantara, maka timbullah pelbagai jenis kelompok dan pecahan dlm agama. 4.3 Fungsi2 agama: a. mengeratkan kesepaduan social dlm masyarakat b. menjadi alat kawalan social c. menjadi alat utk pendidikan d. menjadi sumber kosmologi sesuatu masyarakat e. menghuraikan ketidakpastian 4.3.1 kesepaduan social: Emili Durkheim: -berpendpt bhw agama memenuhi kehendak social lebih drpd kehendak psikologi. - melalui agama, manusia mendpt tempat dlm masyarakat krn agama membangkitkan semangat komuniti dlm dirinya sbg ummah kpd satu kumpulan social yg mpyi kepentingan bersama. - agama berperanan mengeratkan kesepaduan social ant ahli2 masyarakat. - penyertaan dlm ritus membangkitkan kesepaduan social sekaligus melestarikan sesuatu masyarakat. Cthnya: kedudukan saf dlm sembahyang / solat berjemaah. Lelaki dewasa depan, lelaki kanak2 di belakang lelaki dewasa; perempuan di belakang akhir sekali. 4.3.2 Kawalan Sosial: - agama sering menekankan peraturan moral yg mengawal tingkah laku manusia dan berasaskan pertentangan di ant unsur2 baik dan jahat. -tiada agama di dunia ini yg menganjurkan kejahatan dan melarang kita berbuat baik kerana adalah bertujuan utk memastikan masyarakat sentiasa berada dlm keadaan harmoni dan mengelakkan kacau-bilau drpd berleluasa. -sesiapa yg melakukan kebaikan akn mendpt ganjaran / pahala manakala kejahatan akn dihukum tuhan dan dibalas dgn dosa. di

- cthnya: bg agama islam, seseorg mencuri akn mengena hukuman potong tangan. 4.3.3 Pendidikan: - agama menyediakan individu utk melalui perubahan2 dlm kehidupannya melalui ritus peralihan. - ritus peralihan dilakukan utk memberikan pengiktirafan kpd tahap peralihan dlm hidup manusia. Pd masa yg sama, ritus ini turut menurunkan ilmu yg diperlukan utk memastikan kelangsungan suatu kumpulan. 4.3.4 kosmologi: - agama mengambil pandangan yg lebih luas dgn menyediakan model semesta yg menjelaskan kejadian manusia dan alam. - setiap budaya mpyi kosmologinya yg tersendiri dan menjelaskan siapakah penghuni alam ini dan menghuraikan bagaimana ala mini dicipta dan diatur. 4.3.5 Menguhuraikan ketidakpastian: - agama menyediakan jawapan kpd permasalahan kehidupan kita melalui ajaran2 yg terkandung dlm kitab2 suci. - manusia tidak boleh mengharungi kehidupan yg penuh ketidakpastian ini tanpa bimbingan agama. ( manusia merancang, tetapi tuhan yg menentukan) 4.4 MAGIS DAN AJARAN SESAT 4.4.1 Magis: - usaha yg dilakukan bg menggunakan kuasa supernatural / semangat utk mencapai suatu matlamat melalui perlakuan yg telah ditetapkan. - membantu dlm keadaan di mana teknologi tidak mencukupi utk menghasilkan suatu maksud ( Malinowski). - memerlukan campur tgn bantuan luar utk mencapai hasrat yg diminta dan akn mengurangkan rasa gelisah dan rasa tidak yakin sewaktu melakukan sesuatu tindakan. - juga menjadi amalan dlm masyarakat moden dlm btk good luck charms, bawang putih, nom 13. -diamalkan oleh perantara magis yg dilatih khas samada dgm menuntut ilmu magis / melalui keturunan(bomoh, pawing, dukun). - terdapat pelbagai jenis magis: a. magis pelindung: juga dikenali sbg protective magic dan bertujuan utk mendpt perlindungan drpd bahaya dan malapetka,dlm btk tangkal, azimat dan pendinding. b. magis pemusnah: juga dikenali sbg magis hitam yg bertujuan utk menyakiti sasaran / memintanya ditimpa bencana (santau dan voodoo). Selalunya perlukan bahan2 spt rambut, jarum, patung, darah / kotoran manusia. c. magis penawar: juga dikenali sbg magis murni yg bertujuan merawat penyakit / mengubati pesakit yg dibuat org . - perbezaan ant agama dan magis: orienta si tujuan agama Melibatkan masyarakat Membentuk aturan Magis Bersifat persendirian, rahsia Membawa kpd konflik dan kacau-

sosial 4.4.2 Ajaran Sesat:

bilau

- merujuk kpd mana2 kumpulan agama yg tidak diiktiraf oleh masyarakat kerana kumpulan2 ini dianggap membawa ajaran yg terpesong drpd akidah arus perdana/mainstream. Mereka akn mempermudakan / menolak terus amalan2 agama arud perdana. - kumpulan ini biasanya diketuai oleh seorg perantara yg karismatik dan dianggap pesuruh tuhan di muka bumi. -di Malaysia, ayah Pin telah muncul sbg salah seorg ketua ajaran sesat yg mahsyur dgn ajaran kerajaran langit.

Topic 5 POLITIK DAN KAWALAN SOSIAL 5.1 JENIS2 ORGANISASI POLITIK: - 4 jenis organisasi politik: a. masyarakat kumpulan (band) c. kerajaan (chiefdom) b. masyarakat suku (tribe) d. system Negara

5.1.1 Masyarakat Kumpulan: - terdiri drpd pengumpul makanan yg terpindah randah. -saiz kumpulan bergantung kpd kaedahnya mengumpul makanan. Lebih byk makanan yg dikumpul, lebih ramai ahli boleh ditampung pd suatu masa. - masyarakat bersifat sama rata, iaitu tidak terdapat ketidaksamaan dr segi status / harta. - cth masyarakat: masyarakat Ju / hoansi di gurun Kalahari. - ciri2 kumpulan:

a. kebanyakan ahli2 mpyi hubungan darah / perkahwinan ant satu sama lain, kesejahteraan bersama dianggap sgt penting. Konflik selalu diselesaikan scr tidak formal di ant ahli2 kumpulan melalui perundingan. b. mpyi kadar integrasi politik yg rendah. Kumpulan2 yg berbeza tidak mpyi perhubungan politik ant satu sama lain. c. politik tidak boleh dipisahkan drpd aspek2 kehidupan yg lain dlm masyarakat kumpulan. Keluarga, ekonomi, agama dan politik amat terbenam dlm keseluruhan kehidupan dan tidak mudah dibezakan ant satu sama lain. d. kepimpinan adalah tidak formal dan dipegang oleh org yg lebih tua yg dihormati krn pengalaman, kebijaksanaan, penghakiman yg baik, serta ilmu memburu. Keputusan dibuat melalui perbincangan, ketua tidak berkuasa memaksa sesiapa utk menurut telunjuknya. 5.1.2 Masyarakat Suku: - terdiri drpd pengeluar makanan. - agak sama dgn masyarakat kumpulan dlm pelbagai aspek. Kedua bersifat sama rata dan mpyi ketua tempatan tanpa kepimpinan berpusat. - ketua suku diiktiraf scr tidak rasmi berdsrkan ciri2 seperti kebijaksanaan dan kepintaran tetapi ini tidak bermakna mereka boleh memaksa suatu keputusan ke atas suku. - cth masyarakat: org Nuer drpd selatan Sudan. - perbezaan ant masy kump dan suku ialah kewujudan mekanisme segenap suku (pan-tribal mechanism) yg berfingsi utk menyatukan suku2 ini menjadi sebuah persekutuan. -mekanisme ini berbeza menurut suku, gred umur dan kongsi gelap. Ia amat berguna jika terdpt ancaman luar. Misalnya peperangan dgn suku lain. 5.1.3 kerajaan:- dikepalai oleh seorg ketua / chief yg kadangkala dibantu oleh badan penasihat. - Apabila mastarakat kian berkembang, terdpt keperluan utk struktur politik yg lebih formal dan berkekalan. - Ketua biasanya mewarisi kedudukan mereka manakala saudara2 terdekat mereka membentuk suatu golongan social dan politik yg elit. - cth: org Nootka dr British Columbia. - ciri2 ketua: a. autoriti politik: ketua merupakan pegawai rasmi yg berpangkat tinggi, berkuasa dan mpyi autoriti berbanding org lain dlm masyarakat. b. Kuasa ghaib: autoriti ketua selalunya disokong oleh dakwaan bhw beliau mpyi kuasa ghaib. Misalnya org Nootka, kuasa sering dikait dgn sihir utk memburu ikan paus. c. aktiviti ekonomi: peranan ketua amat berhubung rapat dgn aktiviti ekonomi masyarakatnya dan sering diberi lebihan makanan yg kemudiannya diagihkan kembali kpd masyarakat ketika pd keramaian. 5.1.4 Sistem Negara: - adalah yg paling formal dan kompleks.

- ferraro(2006): Negara suatu btk organisasi politik berhierarki yg menaungi byk komuniti yg terdpt dlm sesebuah kawasan geografi yg besar. - Negara lebih bersifat impersonal. Ia menawarkan perkhidmatannya kpd warga2 yg menetap di bwh lingkungannya. - fungsi2: mengumpul cukai, merekrut askar utk bala tentera, mentadbir organisasi2 birokrasi, menggunakan kekerasan utk meleraikan konflik - Cth: empayar Rom dan negara2 kota Yunani. - autoriti bergantung kpd 2 asas: a. hak eksklusif utk menggunakan kekerasan: - hanya Negara sahaja memegang hak utk menggunakan keganasan. Siapa yg bersalah menggunakan keganasan scr haram akn dihukum oleh Negara. - mekanisme spt anggota polis dan angkatan tentera disediakan utk memastikan keselamatan Negara drpd ancaman luaran/dlman. b. ideology: - kuasa tidak mencukupi utk mengekalkan autoriti Negara. - ideology juga diperlukan utk meyakini rakyat bhw pihak berkuasa berhak utk mentadbir. Ia selalu dicapai melalui institusi2 spt agama dan media massa. 5.2 Kawalan Sosial Tidak Formal: - kawalan social mengekalkan aturan social dan tanpanya masyarakat akn berada dlm keadaan huru hara dan kekecohan. - cara2: a. sosialisasi c. keturunan korporat generasi yg seterusnya. - norma2 dan nilai2 ini menentukan apa yg boleh dan tidak boleh diterima oleh masyarakat. - dapat dicapai melalui institusi2 spt pendidikan, keluarga, agama - cth: ibu bapa akn kecewa jika anak mereka tidak mahu pergi ke sekolah. 5.2.2 Pendapat Umum: - amat berkait rapat dgn sosialisasi krn ia menghalang org drpd menyimpang. - semua org memerlukan penerimaan social dan akn melakukan apa sekalipun utk mengelakkan kecaman social. - Cthnya: jika seseorg melakukan jenayah dlm komuniti, dia akn dikutuk dan disisihkan drpd rakan2 serta keluarga. 5.2.3 Keturunan Korporat : - terdiri drpd mereka yg menetap, bekerja, bermain dan beribadat bersama2. Kedekatan ini mengawal kelakuan ahli2 dlm pelbagai aspek. - segi ekonomi: pengagihan tanah dan binatang ternakan dikawal oleh org2 tua dlm keturunan korporat ini, -mereka yg menakuri norma2 dan nilai2, akn mendapat tanah dan binatang ternakan yg terbaik manakala mereka yg melanggar peraturan, akn dinafikan akses kpd resos2. - juga menganggap perkahwinan lebih sbg penyatuan politik drpd penyatuan ant individu2. b. pendpt umum d. system kepercayaan ghaib e. organisasi umur

5.2.1 Sosialisasi: -proses di mana norma2 dan nilai2 diturunkan drpd satu generasi ke

5.2.4 Sistem kepercayaan Ghaib: - mekanisme kawalan social yg berpengaruh. - melibatkan kepercayaan kpd tuhan2, ahli2 sihir. - byk agama mengukuhkan kepercayaan bhw jasa baik akn dibalas baik sementara perbuatan jahat akn dibalas jahat oleh kuasa ghaib. - system ini terdiri drpd: a. penyembahan moyang: - sesetgh masyarakat anggap kematian moyang bukan berakhirnya kewujudan mereka. - Kematian mereka mengangkat mereka ke status makhluk ghaib yg harus dihormati dan digeruni. - dipercayai bhw moyang2 masih memantau komuniti mereka dan bertanggungjwb memberikan ganjaran / hukuman. b. sihir: - bg sesetgh masyarakat, org ramai terpaksa akur kpd norma2 sosial krn takut dilabel ahli sihir. -apabila perkara2 buruk berlaku( hsl tanaman tidak menjadi / ramai org mati), perkara2 ini tidak berkaitan dgn sebab2 semula jadi tetapi dgn sihir. 5.2.5 Organisasi Umur: - perbezaan di ant a. set umur: - sekump org (lelaki) yg melalui upacara inisiasi dan mpyi rasa kekitaan yg amat kuat ant satu sama lain. - berkekalan drpd permulaannya, biasanya ketika ahli2nya melalui usia dewasa sehinggalah ahlinya yg terakhir meninggal dunia. b. gred umur: - set2 umur melalui kategori2 berturutan(gred umur) spt pahlawan, org tua setiap gred umur dikaitkan dgn set peranan / status social yg difhmi umum. - cara2 mengawal tingkah laku ahli2: i. menetapkan set peranan dan status yg jelas utk ahli2 masyarakat. ii. apabila individu2 memasuki set umur yg baru, mereka mesti melalui ritus2 peralihan tertentu yg libatkan indoktrinasi nilai dan norma. iii. penyatuan yg wujud di ant ahli2 dlm set umur membuat mereka akur kpd nilai2 kumpulan.

5.3 Kawalan Sosial Formal: - cara2 a. perantara b. mut(moot) d. undang2 e. peperangan 5.3.1 perantara: - utk membantu mereka meleraikan konflik yg serius. -cth: org Neur di Sudan akn merujuk seseorg yg digelar ketua kulit harimau bintang utk selesaikan permasalahan di ant mereka, - dlm sesetgh kes, ketua kulit harimau bintang akn menyumpah pihak yg bersalah jika tiada penyelesaian dpt dipersetujui. c. angkat sumpah dan ujian

5.3.2 Mut (moot): - merupakan cara meleraikan konflik dlm kebykan masyarakat di Afrika (masyarakat Kpelle). - merupakan pengemukaan kes scr tidak formal yg melibatkan litigant serta rakan2nya / saudara maranya. - mut cuba menyelesaikan masalah domestic spt penderaan isteri, salah fhm akibat pembahagian harta pusaka/hutang yg tidak dibayar. - tidaklah bersifat menuduh. Sebenarnya bertujuan utk mengintegrasikan pihak yg bersalah kembali ke dlm komuniti dan memperbaiki hub di ant pihak2 yg bertelagah. - hukumannya tidak serius dan tidaklah begitu berat sehingga memalukan pihak yg kalah. 5.3.3 Angkat Sumpah dan ujian: Angkat sumpah - pengisytiharan formal kpd kuasa ghaib yg segala yg diucapkan ialah benar / pihak yg mengangkat sumpah tidak bersalah. - biasanya diiringi dgn ritus spt hisap paip perdamaian, bersumpah di atas kitab suci - ada yg mempercayai bhw menipu ketika mengangkat sumpah mungkin mengundang hukuman drpd kuasa ghaib, angkat sumpah agak berkesan dlm menentukan samada seseorg itu bersalah / tidak. - ujian: cara utk menentukan kebersalahan dgn menyuruh pihak yg tertuduh utk melalui ujian yg berbahaya. - jika org itu lepasi ujian dgn jayanya, ia dipercayai bhw kuasa ghaib telah menentukan bhw dia tidak salah; jika dia gagal, tuhan2 telah menunjukkan kebersalahan pihak yg tertuduh. 5.3.4 undang2: - melalui system ini, Negara menegah individu drpd menggunakan kekerasan sewenang2nya dan menentukan bagaimana kekerasan harus digunakan utk paksa warga2nya utk melakukan sesuatu dan melarang mereka drpd melakukan perkara2 lain. - ia biasanya dlm btk bertulis, ditetapkan oleh badan perundangan, ditafsir oleh system kehakiman dan dikuatkuasakan oleh pihak pentadbir. - apabila undang2 dilanggar, Negara mpyi autoriti melalui mahkamah dan agensi penguatkusaan undang2 utk mendenda, mempenjarakan/menghukum mati pesalah itu. -menurut E. Adamson Hoebel (1972): 3 ciri asas undang2: a. undang2 melibatkan penggunaan paksaan fizikal yg sah b. system perundangan memperutkan autoriti rasmi kpd org2 istimewa yg boleh menggunakan paksaan scr sah. c. undang2 mestilah seragam dan mudah dijangka. 5.3.5 peperangan: - didefinisikan sbg pertempuran yg sistematik, teratur dan berinstitusi ant kumpulan2 yg berbeza. - manusia enggan utk bersikap anti-sosial / sgresif jika kelakuan sebegitu boleh mengundang serangan drpd kuasa2 luar.

- faktor2 yg menyumbang kpd peperangan: a. masalah2 sosial: - wujudnya masalah social dalaman, ketua2 politik mungkin mengalihkan kekecewaan masyarakat terhadap kumpulan yg lain. - org luar dipaparkan seolah2 mereka mpyi lebih drpd apa yg mereka sepatutnya dpt / seaknakn mereka merupakan punca masalah social. b. ancaman yg ditanggapi : manusia akn berperang apabila mereka merasakan keselamatan/kesejahteraan mereka digugat. - cth: perang Vietnam berlaku krn amerika syarikat bimbang bhw komunisme semakin menular di Negara dan khuatir bhw ia mungkin merenak ke seluruh asia. c. motivasi politik:- negara2 mungkin berperang utk tujuan melanjutkan objektif politik mereka. -cth: amerika syarika memainkan peranan sbg polis dunia utk tujuan melanjutkan tujuan politiknya. d. objektif moral: - walaupun peperangan berlaku krn sebab2 politik dan ekonimi, mereka yg menghantar askar2 ke medan peperangan akn member justifikasi bhw mereka bertindak atas dasar agama. - cth: perang salib di ant org2 Islam dan Kristian berlaku atas sebab2 keagamaan.

Topic 6: Hubungan Etnik 6.1 memahami perbezaan etnik: - apabila masyarakat berlainan budaya bertembung, maka sudah tentulah timbul masalah dr segi interaksi soaial ant mereka krn masing2 mpyi amalan budaya yg berlainan. - persekitaran social dan budaya memainkan peranan penting dlm mempengaruhi interaksi tersebut. ( adakah hubungan itu penuh dgn harmoni atau tidak?)

- dgn faham seloh belok hubungan etnik, mungkin dpt selesaikan masalah2( pergaduhan, konflik.) 6.2 Ras dan kumpulan etnik: - RAS: ciri2 fizikal dan biologi yg dimiliki oleh sesuatu kump manusia; adalah sesuatu yg ditentukan oleh factor keturunan dan biologi. - ETRIK: ciri2 budaya yg dimiliki oleh sesuatu kumpulan atau masyarakat; adalah satu persepsi ( samada oleh diri sendiri / oleh org lain terhdp diri). 6.2.1 Ras satu kelompok manusia yg mpyi ciri2 warisan biologi dan fizikal yg berbeza dgn kelompok lain. - manusia terbahagi kpd 3: a. Kaukosoid (): mereka berkulit putih, berambut perang, berbadan tinggi; Ramai terdpt di negara2 Eropah dan Amerika . b. Negroid ( ) terdiri drpd kebanyakan penduduk benua Afrika yg berambut ikal, berkulit hitam dan berhidung kemek. c. Mongoloid: kebykan menduduki kwsan Asia Timur dan dikatakan berasal dari benua Asia Tengah.(Cina, Melayu) 6.2.2 Kumpulan Etnik( ): - satu kump manusia yg mpyi tradisi budaya yg sama dan satu perasaan identity yg sepunya. - mungkin merupakan kelompok kecil yg wujud dlm sesebuah Negara yg mpyi kelonpok2 etnik yg lain. - cthnya: Malaysia ada 3 kump etnik yg besar (melayu, cina dan india) serta etnik yg kecil ( iban, bidayuh, kadazan, org asli). - ahli2 kelompok etnik mpyi perbezaan ciri2 budaya berbanding dgn kelompok lain. ( melayu & cina boleh digolongkan dlm ras yg sama, namun mpyi etnik yg berbeza krn kedua2nya mpyi budaya yg berlainan). 6.3 KUMPULAN ETNIK DAN HUBUNGAN SOSIO-BUDAYA - masalah hub. Etnik berbangkit sebaik shj manusia yang berbeza-beza later belakang budaya itu bertemu dan bergaul ant satu sama lain. - pergerakan manusia dr satu kwsn ke kwsn lain merupakan salah satu drpd kedinamikan budaya. - Zaman moden: pergerakan manusia dr sebuah Negara ke Negara lain byk dipengaruhi oleh factor ekonomi. Terdpt juga kes2 yg berkaitan dgn factor politik termsk pelarian perang & mereka yg memerlukan perlindungan @ suaka( ) politik. - kelompok2 manusia dibahagikan kpd : a. strata() atas: dikategorikan sbg kelompok dominan, superordinat, superior @ majority. b. strata bawah: dikategorikan sbg kelompok subordinat, inderior @ minority. Biasanya ditindas, dinafikan beberapa hak asasi & didiskriminasikan( ) oleh kelompok yg menduduki strata atas.

- bentuk2 hub. Ras dan etnik: a. kerjasama: - didorongi oleh kepentingan bersama samada di ant individu atau di ant kelompok. - merupakan asas utama utk wujudkan perpaduan dlm kalangan etnik. b. persaingan:- proses mengalahkan org lain utk mendptkan sesuatu yg lazimnya terhad(pekerjaan, pangkat, pendidikan, tanah.). c. konflik:- proses persaingan utk mendptkan sesuatu dgn cara melemahkan, mengalahkan @ hapuskan pihak lain yg mpyi kptgn yg sama. - pola-pola yg terdpt dlm hub ras & etnik di merata tempat seluruh dunia: a. asimilasi( ):- kelompok etnik / ras yg minority diasimilasikan ked lm kelompok etnik / ras yg lebih besar. Melibatkan asimilasi budaya di mana kelompok minority menerima sebhgn besar drpd budaya kelompok majority. b. pluralisme( ):- sesethg gol minority enggan hilangkan identity etnik / rasnya krn mrk mpyi kesedaran yg tinggi & bangga dgn warisan budaya ibunda mrk. Kelompok dominan sanggup membenarkan malahan menggalakkan kewujudan pelbagai budaya dlm masy. c. perlindungan undang2 terhdp minority:- sesethg Negara, kump minority dilindungi oleh undang2. Cth, England- menjamin kptgn social & budaya gol minority. d. permindahan penduduk:- utk selesaikan konflik, caranya ialah dgn pindahkan kelompok ras dan etnik tertentu ke kwsn lain. e. penaklukan berterusan:- kelompok dominan mpyi hasrat utk kekalkan keistimewaan ke atas kelompok minority. - utk memenuhi hasrat ini, mrk menggunakan kuasa tekanan utk pisahkan dan asingkan scr fizikal kelompok2 ras & etnik yg berbeza2. f. penghapusan:- penghapusan penduduk / pembunuhan beramai-ramai byk dicuba malahan telah Berjaya dilakukan di beberapa tempat di muka bumi. - kaedah: dgn menggunakan senjata api & sengaja sebarkan penyakit berjangkit (cacar ). 6.4 KONFLIK ETNIK 6.4.1 rasisme dan etnosentrisme Rasisme: - rujuk kpd anggapan seseorg bhw ras sendiri adalah lebih baik, lebih superior drpd org lain. Etnosentrisme:- kepercayaan bhw unsur2 yg terdpt pd budaya sendiri ( agama, nilai, sikap, amalan budaya) adalah lebih baik drpd yg dimiliki oleh etnik lain. 6.4.2 rasisme dan etnosentrisme: berfungsi @ disfungsi? - kedua2 anggapan mpyi fungsi tersirat. - kesedaran ttgn ras yg superior dpt mengikat ahli2 sesuatu kelompok ras / etnik di bwh satu solidarity & semangat kekitaan yg kuat. - anggapan2 ini juga berdifat disfungsi.

- ia boleh menyebabkan seseorg itu melihat kelompok lain sbg inferior & lebih rendah dr segi taraf social dan budaya. Oleh itu, mrk boleh ditindas, dieksploitasi dan ditekan. 6.4.3 punca2 rasisme dan etnosentrisme: - akibat kesan drpd persaingan sesama kelompok2 ras & etnik ke atas sumber2 yg terbatas. - mestilah wujud 3 keadaan: a. mesti terdapat dua @ lebih kelompok social yg dpt dikenalpasti melalui perbezaan ciri2 fizikal & budaya. b. mesti terdpt persaingan ant kelompok2 ke atas sumber2 yg bernilai ( kuasa, tanah/pekerjaan). c. mesti wujud kuasa yg tidak seimbang ant kelompok2 ( satu kelompok yg dominan yg mpyi kuasa yg lebih kuat utk menafikan kelompok2 lain hak ke atas sumber2 yg bernilai itu.) - cth: org berkulit putih memandang rendah terhdp org kulit hitam. 6.4.4 prejudis dan diskriminasi: - prasangka: pandangan buruk/prejudis terhdp ahli2 kelompok lain. Ia biasanya bersifat negative. - diskriminasi: layanan yg tidak adil & tidak sama rata terhdp ind / kelompok atas dasar ciri2 yg tidak relevan( jantina, ras, etnik/ kelas social). Berlaku a/b sesetgh kump manusia dgn manusia dinafikan sesuatu hak semata2 krn perbezaan ras & etnik. - factor ptgn: persepsi social yg tidak tepat ttgn sesuatu kump ras / etnik. - proses sosialisasi juga turut menjadikan persepsi tersebut bertambah buruk, terutama sekali a/b persepsi yg salah itu diperturunkan dr satu generasi ke satu generasi. - media massa (tv, filem, surat khabar) mainkan peranan dlm memburukkan lg persepsi yg salah, seolah2 sesuatu kelompok ras dan etnik adalah ganas, miskin dan jahat. 6.4.5 stereotaip( ): - pernyataan2 yg ditanggapi terlebih dahulu yg merupakan kepercayaan dan jangkaan yg membentuk pernyataan tersebut. - ada stereotaip yg kaitkan sifat2 negatif dgn sesuatu golongan etnik (pemalas, pengotor, pembelit / penipu). - terbentuk ekoran drpd pengalaman yg pernah dilalui sendiri, melalui sosialisasi / mengikut apa yg diceritakan oleh org lain. - member kesan a/b seseorg itu pertama kali bertemu dgn mrk yg berasal dr ras / etnik yg berlainan.

6.5 KESEDARAN ETNIK DAN IDENTITI - Satu proses mengikut perkembangan masa( bermula dgn kontrak awal hingga kpd yg akhirnya membawa perpaduan). - proses hub ras dan etnik: Integrasi Rendah Integrasi Tinggi

Segregasi

Akomodasi

Akulturasi

Asimilasi

Amalgamasi

a. Segregasi ( ) - bersifat pemisahan di mana kelompok2 ras & etnik biasanya tinggal berasingan dan terpisah dr segi fizikal, social dan budaya. Cth: system apartheid selatan. b. Akomodasi( )- dicirikan oleh hidup bersama namun mrk masih tetap hidup berasingan. Mrk hidup scr harmoni dgn setiap kelompok diwakili di peringkat pusat. Biasanya terdpt dlm masy majmuk. c. Akulturasi ( ) - dicirikan oleh asimilasi budaya di mana kelompok2 ras & etnik yg berlainan saling meminjam unsur2 budaya sesama mereka . kelompok minority terima unsur2 budaya kelompok dominan scr besar2an. d. Asimilasi ( ) - melibatkan asimilasi struktur, berbeza dgn asimilasi budaya. Kelompok minority diserap dlm masy dominan bkn shj dr segi budaya tapi juga terima aspek2 lain spt pendidikan, ekonomi. e. Amalgamasi: - dicirikan dgn perkahwinan campur rentas sempadan ras & etnik. Akibatnya terbtk ras yg baru & dgn demikian kelompok2 ras & etnik sudah menjadi satu. Cth: berlaku di Brazil dan Hawaii.

Topic 7: TAMADUN PURBA 7.1 Kaedah Penyelidikan Masyarakat Prasejarah - metodologi yg digunakan utk mengkaji masy prasejarah hanya bergantung kpd penemuan fosil() & peninggalan lain. - cth: artifak2() yg dibuat drpd batu, tulang dan tanduk haiwan. Ia tidak mudah reput / ditelan zaman. - tumpuan arkeologi( ) ialah terhdp tinggalan artifak, ekofak & ciri2 / features masy lampau. Kajian ini dilakukan scr sistematik dgn gunakan kaedah carigali di tempat2 yg dikenalpasti menjadi tapak kediaman masy berkenaan. - artifak: brg2 purba yg dicipta oleh manusia prasejarah (alatan perburuan, tembikar & perhiasan) yg diperbuat drpd batu, tulang & tanduk. - ekofak: brg2 tinggalan (sisa mkanan, tulang & tumbuh2an hsl drpd kegiatan manusia) yg membuktikan kewujudan mek di sesuatu tempat. - ciri2: brg2 tinggalan kekal (struktur bangunan & tapak binaan). 7.1.1 Lokasi Kajian masy prasejarah: - lokasi penempatan masy prasej biasanya dicarigali krn menyimpan bukti2 kekal ttgn corak kehidupan mrk & dpt memberi petunjuk kpd jangka masa sesuatu masy prasej itu wujud di tempat berkenaan. - masy prasej yg tinggal did lm gua, di tempat perlindungan spt pokok2 & batu2 besar jarang meninggalkan sebrg kesan drpd hsl / akt seharian mrk. Begitu juga masy yg sentiasa berpindah-randah. -mrk juga gunakan pelbagai struktur semulajadi sbg tempat berteduh (belukar penahan angin, gua yg terletak di bwh tanah). Di tapak ini terdpt peninggalan dlm btk artifak & peralatan yg diperbuat drpd bahan yg tidak mudah reput spt tulang, gigi haiwan, batu. - 5 tapak2 penemuan utama arkeologi: a. tapak timbunan sampah sarap: - di sepanjang pinggir pantai & sungai. - timbunan inii merupakan sisa buangan budaya yg menunjukkan corak kehidupan mereka yg bergantung kpd hasil laut (ikan) dan hidupan yg berkulit keras( siput & kerang). - kebykan kwsn timbunan buangan harus dianggap sbg bukti petempatan sementara & bukannya tempat tinggal tetap (Hole dan Haizer, 1977:94-95) b. tapak perlombongan: - merupakan tapak manusia zaman prasej menjalankan kegiatan mrk mencari bhn galian yg bernilai. Cthnya batu api pelbagai warna. c. tapak upacara: - merupakan satu lh petunjuk kpd penempatan masy prasej. - bekas binaan megalitik tapak pemujaan telah dijumpai di Stonehenge & gua2 lama di Perancis & Sepanyol. Dalamnya terdpt lukisan & karya seni yg terdiri drpd ukiran kayu & batu.

- tamadun Meso-Amerika: terdpt binaan kuil / yugu peringatan yg sbg mercu tanda budaya org Aztek. Pembinaan kuil memerlukan tenaga buruh yg ramai. d. tapak perkuburan: - ramai ahli arkeologi tumpukan perhatian mrk kpd tanah perkuburan krn lokasi ini kaya dgn dgn maklumat ttgn amalan2 sosial masy berkenaan. - tapak perkuburan mpyi pelbagai btk ( perkuburan lubang2 cetek, binaan batu kasar besar & timbunan tanah). - selalunya tanah perkuburan mengandungi sampel keseluruhan penddk yg ditanam dlm tempoh tanah itu digunakan. e. penemuan di permukaan bumi:- pelbagai jenis artifak dr zaman silam sering ditemui a/b permukaan tanah diterokai (melalui pertanian, pembinaan bangunan & jalan raya). - artifak zaman silam juga ditemui scr tidak sengaja oleh mrk yg mengembara di kwsn pergunungan / di dlm hutan. - artifak ini boleh menjadi petunjuk kpd taburan kegiatan kehidupan mrk (cthnya di bukitbukau, gunung-ganang & di pinggir lembah2 besar) seolah2 menunjukkan terdpt pemburu yg menunggu & menjejak haiwan buruan mrk. 7.2 Zaman Prasejarah Awal: - dibahagikan kpd 3 era iaitu: i. zaman batu awal (Paleolitik) dr sekitar 500000 10000 SM ii. zaman batu pertengahan (Mesolitik) sekitar 10000-7000 SM iii. zaman batu baru(Neolitik) sekitar 7000-5000 SM a. Zaman Prasej Awal (500000-10000SM): - merujuk kpd zaman Paleolitik dan Mesolitik. Paleolitik bermula sekitar tahun 500000SM 10000 SM & dibahagikan kpd 2 peringkat iaitu awal & akhir. - terdpt 4 spesies manusia yg mendiami permukaan bumi: i. Pithecanthropus Erectus(java man): rangka dijumpai di Pulau Jawa pd thn 1801 Masihi. ii. Sinanthropus Pekitensis (peking man): rangka ditemui di China pd thn 1926 Masihi. iii. Fontechevade: rangka ditemui di sebuah gua di Charente pd thn 1947 Masihi. (sama spt manusia moden) iv. Homo Neanderthalensis: dijumpai di barat laut Jerman pd 1856 Masihi. b. Zaman Paleolitik Awal (10000-7000 SM): - mpyi kemahiran utk menggunakan pelbagai jenis alat yg diperbuat drpd batu & dugunakan sbg senjata / brg2 perhiasan. - alat2 batu adalah kasar dr segi mutu pembuatannya & digunakan utk tujuan memotong. Ia dikenali sbg kapak tgn / fist hatchet (Burns & Ralph). - di Malaysia, petempatan manusia Zaman Paleolitik Awal terdpt dlm gua2 batu kapur berhampiran dgn sungai (Kota Tampan, Perak). selain itu, juga tinggal di tepi tasik (Tingkayu, Sabah). - menggunakan batu sbg peralatan & senjata utk memburu & mempertahankan diri.

- Pithecanthropus & generasinya mpyi kebolehan utk berhubung ant satu sama lain melalui pertuturan. c. Zaman Mesolitik (10000-7000 SM): - mula tinggal dlm gua, kwsn2 tebing sungai & pesisir pantai. - menunjukkan kemajuan dr segi pembuatan alat2 drpd batu. Alatan ini lebih halus dr segi pembuatannya yg menggunakan bahan2 drpd tulang, tanduk & gading. - juga mpyi kemahiran melukis pd dinding2 gua sbg rakaman seni yg berasaskan kpd alam & mitos kepercayaan mrk. - mula lakukan aktiviti pertanian utk sumber mknan. - mula mpyi kepercayaan menanam mayat dgn brg2 pengkebumian (alat2 perburuan & brangan peribadi) utk persiapan selepas kematian kelak. 7.3 Zaman Prasej Akhir - dikenali sbg Zaman Batu Baru / Zaman Neolitik. Ia bermula sekitar thn 7000 SM. - manusia mula menjalankan kegiatan pertanian sbg sumber utama mknan mrk selain drpd menternak haiwan. - dikenali sbg Zaman Evolusi Pertanian krn bertukarnya corak hidup mrk drpd memburu & berpindah-randah kpd pertanian & penempatan tetap. 7.3.1 Zaman Neolitik: - dianggap sbg garis pemisah dlm proses pembinaan sesebuah tamadun. - mula membina penempatan kekal & tidak lg hidup berpindah-randah. Keadaan ini membawa kpd perubahan dlm akt manusia dgn bermulanya kegiatan menternak haiwan, bercucuk tanam & menenun kain. - kewujudan penempatan yg kekal juga telah melahirkan penempatan yg dikenali sbg kampung yg kemudiannya berkembang menjadi Bandar. - penduduknya membina rumah yg berbtk segi empat yg tidak mpyi pintu spet rumah biasa. Lubang pintu dibuat di atas bumbung rumah & menggunakan tangga utk masuk & keluar dr rumah. Lubang pintu di atas bumbung bertujuan utk menjaga keselamatan penghuninya drpd diserang oleh pihak musuh & menghindari ancaman binatang buas. 7.4 CIRI2 TAMADUN PURBA * tempat tinggal: - zaman prasej awal: tidak mpyi penempatan yg kekal krn mrk hidup berpindah-randah. - zaman prasej akhir: ahli masynya mula berminat utk mendirikan tempat tinggal yg lebih kekal & teratur. Bangunan yg ditemui itu dibuat drpa tanah liat & mpyi ciri2 yg lebih canggih. * pakaian:

- zaman prasej awal: tidak mpyi pengetahuan ttgn membuat pakaian selain drpd menggunakan kulit drpd haiwan yg menjadi mangsa buruan mrk. - zaman prasej akhir: menghasilkan pakaian yg dibuat drpd kain yg ditenun drpd bulu binatang / dedaun pokok & jerami. * pemakanan:
- awal: terpaksa bergantung kpd memburu haiwan, tangkap ikan & memungut hsl tumbuhan spt buah2an, ubi2an & sayur mayor. Sis ini dipanggil memburu dan meramu. - akhir: mpyi kemahiran utk bercucuk tanam & menternak binatang. Kehidupan masy menjadi lebih stabil & terjamin dr segi bekalan bahan2 mknan. - dgn ini, bermulalah satu btk pertanian yg lebih sistematik yg dpt menjamin bekalan mknan yg ditanam sendiri. Bermulanya pertanian juga mendorong pembinaan penempatan yg lebih kekal & menggalakkan kemunculan pekan & Bandar baru. Kaedah ini ditingkatkan dgn menggunakan alat2 pertanian yg ditarik dgn tenaga haiwan yg diternak & membolehkan pertanian dilakukan scr besar2an bg tujuan menjadikan hslnya sbg bhn perniagaan.

* tabiat pemkanan:
- awal: mrk tidak memasak mknan berbanding dgn masy prasej akhir yg tahu menggunakan api. - akhir: hidup lebih sihat dlm jangka masa yg lebih lama berbanding dgn nenek moyang mrk.

* penggunaan teknologi:
- awal: terlalu asas & mudah bkn shj dr segi pembuatannya yg agak kasar tetapi juga dr segi penggunaannya. Kebykan peralatan yg dibuat drpd batu(kapak tgn). -akhir: mpyi emahiran membuat alat drpa batu yg lebih halus(sabit baru& anak lesung). Mrk juga membuat tembikar & membina rumah drpd tanah liat, kayu & batu batan. Mrk menggunakan binatang ternakan utk mengankut hsl pertanian & membajak tanah.

* system social:
- awal: mpyi sati system yg sgt asas. Ketua dlm kelompok mrk adalah ketua kpd unit keluarga asas yg terdiri drpd anak2 & isteri. Ahli terdiri drpd 5 10 orang, setiap kelompok mpyi seorg ketua. - akhir: mpyi kelas social & corak pemerintahan yg lebih teratur. Terbtk juga golongan agamawan yg menjadi ketua / pemimpin agama. Golongan ini menggunakan kuasa agama & secular utk mengarahkan rakyat menjalankan kerja2 awam ( pembinaan rumah berhala).

Perbandingan ant Zaman prasej Awal & Zaman prasej Akhir


Ciri2 perbandingan Tempat tinggal pakaian Sumber bhn mentah Sumber makanan peralatan pemerintahan System sosial Tiada tempat yg tetap, hidup scr nomad Berasaskan kulit haiwan Hsl buruan & hutan Buruan, tangkapan ikan & hsl hutan; dimkn mentah Rekaan kasar berasaskan batu; satu alat pelbagai guna Tiada system pemerintahan yg jelas Lebih berasaskan keluarga Penempatan teratur, membina bangunan Berasaskan tekstil Hsl tanaman, ternakan & perdagangan Pertanian & penternakan, mknan dimasak Rekaan berasaskan batu yg lebih halus; tercipta alat utk kegunaan khusus Corak pemerintahan yg teratur Wujud system social berasaskan kelas Zaman prasej awal Zaman prasej akhir

7.5 PEMBENTUKAN EMPAYAR MESOPOTAMIA


- cirri utama: adanya penempatan kekal yg seterusnya membawa kpd corak hidup yg lebih sistematik. - Mesopotamia kuno bermula dgn terbtknya masy Bandar sekitar 5300 SM. Ia berakhir dlm abad ke-6 SM. Negara Iraq merupakan wilayah utama dlm tamadun Mesopotamia yg lebih luas. - terdpt beberapa empayar yg pernah muncul di Mesopotamia iaitu: a. empayar Akkadia- diasaskan oleh Raja Sargon & mengasaskan sebuah ibu kota pentadbiran empayarnya iaitu Akkad. b. empayar Babylon- terkenal dgn kod undang2 Hammurabi. Ia diperluas sehingga meliputi Larsa, Elam, Mari, Malgum & Isin. c. empayar Assyria- di bwh pemerintahan Raja Tiglapilesr II. Mpyi pengaruh yg sgt kuat sehingga menyebabkan krjn Damascus & Urartu menghantar ufti sbg tanda berlindung di bwh empayar ini. m/s 111 - kejayaan empayar berpunca dr kekuatan bidang pentadbiran kewangan & kehidupan social. - kekuatan tentera & peralatan perang yg canggih membolehkan wilayah2 baru ditakluk. - kesetiaan rakyat terhdp pemerintah menyebabkan Mesopotamia Berjaya menguasai & mentadbir wilayah2 dgn berkesan krn wujudnya system perhub yg baik ant wilayah dgn pusat pemerintahan. Terdpat system penghantaran surat menyurat yg menyerupai system pos moden. * system pemerintahan: - berasaskan monarki dgn raja yg mutlak. - raja berperanan ptgn sbg panglima tentera, ketua hakim, ketua rumah berhala & menteri. - raja merupakan ketua pendeta yg mpyi kuasa utk mengawasi kerja2 pembinaan rumah ibadat (ziggural) & hal2 yg berkaitan dgn agama. Raja dianggap wakil tuhan; mestilah diberikan segala taat setia yg sewajarnya. * agama: - byk mempengaruhi bidang ekonomi, politik & social. - anggap tuhan melindungi mrk drpd segala malapetaka / bahaya. - utk tujuan pemujaan, rumah2 ibadat setinggi 6/7 tingkat telah dibina di puncak bukit. - member persembahan kpd tuhan dlm btk mknan ketika upacara keagamaan diadakan di rumah berhala spy mendpt perlindungan & bantuan drpd tuhan. * system tulisan: - menggunakan symbol dikenali piktograf kemudian menjadi suku kata. - simbol2 ditekan ke atas tanah liat yg dipanggil symbol cuneiform yg kemudiannya menjadi tulisan rasmi krjn Mesopotamia yg digunakan dlm menulis surat, dokumen, undang2.. * sitem pertahanan: - mpyi jumlah bala tentera yg ramai. - a. tentera infantri b. tentera kavairi c. tentera kuda beroda dua * pertanian: - sumber ekonomi utama bg masy Mesopotamia. - golongan petani mpyi pengetahuan yg tinggi dlm system pengairan. - penanaman bijiran & buah kurma menjadi tumpuan utama & dijlnkan dgn skala yg besar. - perladangan dibhgikan kpd 2 btk: ladang istana & ladang rumah berhala ( ladang eksekutif). * perkembangan ekonimi: - mpyi system mata wang & perbangkan. - pd abad ke-6 SM lahir beberapa system perbankan yg memberikan pinjaman dgn kadar faedah ant 20-30 %. * system penddkan formal: - berkembang semenjak 3000 SM. - bertujuan utk melatih & melahirkan jurutulis yg boleh mentadbir ladang yg dimiliki oleh rumah berhala & pemerintah.

- sekolah: pelajar dilatih menguasai tulisan cuneiform & tatabahasanya. matlamatnya: utk mrk belajar sehingga ke peringkat yg membolehkan mrk menjadi pegawai pentadbir, gabenor, daktor & lain2 profesional. Akhirnya tamadun ini terpaksa mengalah kpd kuasa2 baru yg lebih kuat & lebih canggih.

TOPIK 8: TAMADUN BARAT 8.1 Zaman Kegelapan Eropah: - berkait rapat dgn kemunculan & kejatuhan tamadun Islam. * Zaman kegelapan eropah ( dark ages): 500-800 * islam & zaman kebangkitan islam nabi Muhammad s.a.w.: 570-632 * serangan kaum Mongol ke atas empayar islam menandakan berakhirnya zaman kegemilangan empayar - sewaktu itu, eropah rata2 diliputi hutan tebal dgn penempatan2 kecil bertaburan yg terasing dr satu sama lain. Sis jlnnya masih kecil & bahaya & penggunaannya terdedah kpd ancaman binatang buas serta perompak. - dr situasi ini, timbullah sis pemerintahan berdasarkan tanah yg berpusat pd rumah2 agam (sis manorial) yg dikuasai oleh pihak aristocrat yg berfungsi sbg entiti( ) berotonomi. - literasi dlm kalangan penddk terhad kpd mrk yg menuntut di biara2 ( ) & mrk yg mampu menggaji guru persendirian. - raja Charlemagne mula membaiki keadaan penddk a/b beliau menaiki takhta di perancis. Pemikir Alcuin mengajar di sekolah di istana & Alcuin akhirnya Berjaya memperkenalkan sis penulisan piawai (Carolingian miniature). - abad ke-11, eropah mula mengalami pembangunan di bandar2 & puak petani mula meninggalkan kehidupan mrk iaitu berkhidmat dgn tuan2 tanah utk bekerja di kwsn Bandar. - upah mrk mula dibayar dgn duit & bknnya tempat tinggal & mknan. Penggunaan duit membolehkan perjlnan lebih jauh dilakukan tetapi pusat akt di penempatan2 yg bertaburan masih di gereja. - perkemb. Perhub. Membawa kpd pelbagai konflik yg sebhgn besarnya telah dibawa kpd Papal Court di Rom. - penemuan semula sis irigasi & pertanian, alat2 spt abacus & astrolabe berlaku a/b jatuhnya kota arab di Toledo, sepanyol pd thn 1085. - para pemikir eropah iaitu Adelard(astronomi), Robert of Chester, Hermann of Carinthia, Hugh of Santalla, Roymond of Marseilles, Plato of Tivoli & Michael the Scot. Mrk menterjemahkan naskah2 ilmu ked lm bhs2 eropah. Ilmu yg terjemahkan ialah karya Ibn Sina & drnya mrk belajar penggunaan logic scr silogisme( cari perkara yg tidak kita ketahui berdsrkan 2 perkara yg kita ketahui samada scr +ve / -ve. - cth pemikiran +ve & -ve pemikiran Positif Cth2 pemikiran Semua kehidupan akn mati; aku hidup, aku akn mati.

negatif

Tiada ord cina berambut kerinting; josie berbangsa cina,

rambutnya tidak kerinting. - teknik ini telah membawa kpd zaman kebangkitan semula (Era Rennaisance). 8.1.1 Zaman Kebangkitan (Renaisance) - Man is The Measure of All Things bermaksud manusia adalah individu yg bknnya Tuhan @pun undang2 moral yg tidak boleh berubah. Manusia adalah perkara utama dlm pembangunan tamadun dunia. zaman kebangkitan membawa pembangunan yg cepat & pesat ke seluruh Eropah. Kesinambungan tema moden skr juga boleh dikatakan bermula di zaman ini. - bencana besar (great plague) dr 1348 1350 membawa kematian yg tinggi & juga membawa kpd mobiliti penduduk scr meluas. Ini akhirnya membawa kpd rombakan politik di sepanyol, perancis & England yg wujudkan krjn2 yg besar pengaruhnya. Johannes Gutenberg (1398-1468) telah mencipta mesin cetak movable type yg membolehkan buku2 dicetak dgn meluas. Pembangunan jln2 yg lebih baik membolehkan buku2 itu disebar dgn lebih meluas ke seluruh Eropah. - Tempoh kewujudan zaman Rennaisance & reformasi keagamaan di eropah: m/s 121 8.2 PENJAJAHAN DAN PENEROKAAN - penjajahan & penerokaan telah berlaku ketika Zaman Kolonial. 8.2.1 zaman colonial( ) - kolonisasi adalah sebenarnya terma yg luar. Maksudnya bermula dr kemasukan / perpindahan sesuatu kump ke dlm sesuatu tempat & terus hidup bersama penduduk asal hinggalah kpd pengalihan kuasa scr formal & sepenuhnya oleh kuasa asing yg dtg & menakluki suatu kwsn/daerah. - awalnya, kolonisasi oleh kuasa barat tertumpu ke kwsn2 spt: a. Portugis afrika & Timur c. Inggeris America Utara pemantapan ekonomi krjn & perluasan pengaruh. - ada juga negara2 yg cuba mulakan penjajahan mrk sendiri a/b mrk mendpti tanah2 jajahan tertutup kpd produk mrk spt Jerman & Jepun. Penutupan ini salah satu factor tercetusnya perang dunia 1 &2. 8.2.2 Berakhirnya Zaman Kolonial: - berbtk eksploitatif pd awalnya tetapi kemudiannya membawa juga agenda penyebaran agama & eksploitasi ( )oleh syarikat persendirian. Penddkan & bangkitnya semangat nasionalis di tanah2 jajahan menjadikan tanah satu masalah kpd kuasa2 ini. b. Sepanyol Benua Amerika d. Perancis Afrika Utara

- ekspedisi( ) penjajahan eropah adalah bermotifkan keperluan bhn mentah, agenda

- a/b tanah2 jajahan mendpt kemerdekaan masing2, bermulalah zaman pasca kolonisasi spt: a. Age Absolutism (1600-1700) c. Era Revolusi (1789-1848) f. Perang2 Besar (1914-1945) b. Enlightenment (1700-1789) e. Era Liberalism- Britain (1848-1914)

8.3 ZAMAN2 SELEPAS KOLONIAL - ada 5 zaman yg berlaku: a. zaman absolutism( ) (1660-1700): - Nackett: ciri2 zaman adalah pasca peperangan besar ant pengikut Katolik & Protestan yg mencari kebebasan & keamanan. - perlakuan pendebatan & perbalahan kuasa ant kuasa agama & natural laws. Hslnya timbul idea Kontrak Sosial. - raja2 mencari cari kesinambungan ant menjadikan masy lebih maju & efisyen & spy kuasa mrk berkurangan. - ini krn masa ini melihat wujudnya kuasa mutlak raja2 dlm negara2 yg besar, pindahkan kuasa mutlak dr aristokrat() daerah kpd krjn pusat. B. zaman pencerahan( ) (1700-1789) - adalah gerakan intelektual yg menjurus kpd memahami alam semula jadi & tempat manusia melalui pemikiran rasional & bukti saintifik tanpa perlu kembali kpd agama. - pemikiran zaman ini byk dipengaruhi pemikir2 dr zaman Rasional abad ke-17 & 18 ( Thomas Payne). c. zaman revolusi( )(1789-1848) - Hobsbawm 1962: adalah era tradisi2 lama & kuno telah pupus dgn kemunculan teknologi baru sains & ideology dgn intelektual & aforisme yg meluas. d. zaman liberalism Britain () 1848-1914 - berlaku scr mendadak di 4 buah Negara eropah : i. liberalism di Britain iii. nasionalisme di jerman e. zaman perang2 besar (1914-1945): - termsklah perang ant negara2 eropah & benua lain spt Perang Dunia 1(WWI), Perang Dunia II(WWII) dan Perang Dingin(cold war). - tempoh2 berlakunya zaman slps kolonisasi: m/s 125-129 8.4 CIRI2 UMUM TAMADUN BARAT - Budaya barat adalah satu kelompok pengetahuan yg berasaskan pemikiran rasional. - pemikiran ini berdasarkan pengetahuan yg dikumpul ttgn sifat manusia, sifat dunia & cakerawala() ii. Penindasan di rusia iv. Republikanisme di perancis

- western culture global 2009+: nilai2 asas adalah individualism, kegembiraan, hak2, kapitalisme(), sains & teknologi. - percaya yg mrk telah Berjaya merealisasikan( ) potensi sepenuhnya pemikiran manusia i. melalui transformasi pd zaman Renaissance & revolusi sains, ii. Membawa kpd bebasnya minda manusia drpd segala jenis belenggu( ). - 2 perkemb. Yg ptgn dlm pembangunan budaya barat adalah pewarisan sains & perundangan sivil() yg dikatakan serlahkan nilai individu & maruah peribadi. - nilai2 asas timbunya keunikan tamadun barat walaupun drnya tercetus antnya episode gelap dlm tamadun manusia ( imperialism ( )peperangan besar & kejam, kerosakan alam sekitar & pelbagai bencana. - kurth 2003: tamadun barat terbtk drpd pertalian ant 3 elemen / pengaruh terbesar iaitu i. tradisi klasik Yunani & Rumawi iii. The enlightenment( ). * ketamadunan barat: - satu btk pergerakan menurut masa & reaksi kpd isu2 utama pd satu2 masa. - tamadun lama beri tamadun barat nilai2 / idea2 tertentu. Yunani: beri mrk idea / konsep republic & kebebasan; Rumawi: beri mrk idea / konsep empayar & undang2. Kombinasi konsep2 ini hasilkan konsep liberty under law (kebebasan di bwh undang2). * agama kristian:- beri tamadun barat konsep kesucian individu & konsep perlunya mematuhi kuasa keagamaan lebih drpd kuasa secular. - factor kristianiti mengakibatkan pemisahan di ant kuasa gereja & kuasa politik yg dtgnya dr perbalahan ant gereja Roman Katilik dgn Empayar Suci Rom. * enlightenment: - beri tamadun barat beberapa fahaman baru (demokrasi liberal, pasaran bebas & kepercayaan yg pemikiran rasional & sains) ialah cara yg lebih baik utk memahami dunia yg kita diami. - terma( ) tamadun barat sebenarnya hanya wujud sejak 100 tahun dahulu & ia tidak spt terma tamadun yg digunakan utk mengenal pasti tamadun2 terdahulu. - tamadun2 terdahulu: berkaitan dgn agama tetapi berlainan pula tamadun barat. Tamadun barat: empayar kristian / christiandom yg telah dikecilkan nilai & fungsi agama kristian. * penemuan dunia baru & kemudiannya penubuhan AS: - ubah wajah & teras tamadun barat - bg AS: ketamadunan berteraskan nilai2 kebebasan, individualism, demokrasi liberal dlm institusi mrk, pasaran bebas, constitutionalism & rule of law. - perang dingin ant blok barat & timur dikonsualisasikan sbg peperangan ant the free world & the socialist world. berakhirnya perang ini, amerika & barat perlu mencari musuh baru yg mrk temui dlm btk islam Radikal & lain2 organisasi seumpamanya. * keagamaan: - menjadi mangsa serangan dr dlm di barat sejak dahulu lg. ii. Agama kristian (kristian barat)

- kini krn elemen2 itu telah bertapak dlm masy & pemikiran, mrk perlukan punca serangan baru utk dipersalahkan. Oleh itu mulalah isu islam & dunia ketiga. - satu2nya tradisi barat yg diterima pakai oleh puak elit( ) adalah dlm politik, ekonomi & intelektual barat ialah ideology enlightenment. - agama kristian telah ditepikan menjadi hanya symbol & modal retorik ( ). Agama yg menjadi anutan barat berkisarkan a. konsep kemajuan, b. marxisme & c. olimpianisme. - yg menjadi teras utama kini adalah konsep kemajuan yg dikejar & olimpianisme yg berbtk universalis: dlm btk penguasaan dunia ekonomi, politik & hak asasi manusia. 8.5 PEMIKIRAN KOMTEMPORARI SAINS SOSIAL BARAT - bidang sains social sering digunakan utk rangkumi byk bidang(antropologi, arkeologi, penddkan, sej, linguistic, hub. Antarabangsa, sains politik, psokologi. - tokoh2: a. Emile Durkheim- sosiologi, b. Karl Marx- politik, c. Max Weber- sosiologi, d. Renee Des Cartes- falsafah sains, metodologi sains. - dr karya mek timbulnya idea menggunakan kaedah sains utk mengkaji masy & dr ini juga timbulnya debat ant kaedah kualitatif di mana pengkaji skrg sering menggunakan kombinasi kedua kaedah ini dlm menjlnkan kajian mrk. - zaman & kaedah pemikirannya: Zaman2 Zaman pencerahan Kaedah yg digunakan Falsafah semula jadi: anggapan yg reality wujud dgn realitinya sendiri & mengikut peraturannya Zaman revolusi sendiri tanpa memerlukan manusia. Kajian saintifik ke atas masy & kemanusiaan tanpa pendekatan preskriptif, tujuannya kea rah pembangunan auguste comte: social di mana kumpulan2 kpd pengalaman dianggap sbg entity berkaitan. memperkenalkan terma sains social

memfokus

+ve,manakala spekulasi( ) metafizik dielak. Adalah cabang kajian / ilmu pengetahuan di mana manusia bertanya & cuba menjawab pertanyaan ttgn kehidupan manusia itu sendiri tanpa merujuk/merujuk sepenuhnya kpd jwpn yg diberi oleh pihak agama melalui kitab. - sains social barat dikatakan terpengaruh dgn fahaman ateism & krn itu kita sebenarnya tidak boleh mengislamkan pengetahuan sais social barat. -manusia hidup dlm dunia yg byk memberi mrk cabaran & mslh yg perlu dirungkai. Kerja & usaha social adalah usaha manusia dlm merungkai permslahan yg berkaitan dgn masy & kehidupan manusia, keluarga, kump, organisasi & lain btk kump manusia. - tujuan utama ialah utk mencari keadilan social & menaik taraf kehidupan manusia yg terlibat.

TOPIK 9: TAMADUN ISLAM 9.1 SEJARAH PENYEBARAN ISLAM: - nabi Muhammad s.a.w. adalah pengasas agama Islam. Beliau dilahirkan di Makkah pd thn 570 M, sebuah kota yg menjadi pusat perdagangan kabilah & pusat kebudayaan di tnh Arab. - Muhammad dibesarkan oleh datuknya(abdul muttalib) selama 2 tahun kemudian oleh bapa saudaranya ( abu talib). - masy arab pd masa itu hidup berpuak2 dgn pentingkan pertalian darah sbg syarat keahlian dlm setiap puak. Mrk bersifat meterialistik & layanan terhdp org miskin & hamba abdi( ) amat buruk. 9.1.1 Perkem. Pemerintahan Islam: - pd awalnya agak perlahan krn mendpt tentangan hebat drpd pelbagai puak di Makkah (puak Quraish) - utk sebarkan islam, Muhammad terpaksa berpindah ke Madinah pd thn 622. Tarikh penghijrahan menjadi asas kpd calendar islam (calendar Hijrah). - beliau tubuhkan pentadbiran islam pertama di Madinah & krjn ini berkembang sehingga mrk berupaya menakluki Makkah pd thn 624 M. - Muhammad wafat ( )pd thn 632 M. diganti oleh Abu Bakar As-Siddiq sbg khalifah & beliau Berjaya kembangkan empayar islam sehingga ke Paris, Syria & Mesir. - kemudian diganti oleh Omar Al-Khattab & pencapaian Omar: (menubuhkan sis kewangan islam berdsrkan al-Quran., Hadis & Sunnah serta kekalkan tempat2 suci agama Nasrani, Yuhadi & agama2 terdahulu. Belaiau Berjaya kembangkan islam ke Jerusalem. Usaha ini diteruskan oleh Usman Affan. - slps Usman, tempatnya diambilalih oleh Ali bin Abu Talib r.a. slps peninggalan Ali, pemerintahan krjn islam diganti oleh krjn Umaiyyah & Abbassiyah. a. Krjn Umaiyyah (661-750) - pertama: ditubuhkan pd thn 661 & kekal selama hampir 1 abad. Tapak pemerintahan krjn berpindah ke Damsyik. - terkenal dgn pendekatan baru dlm mewujudkan institusi2 sosial & perundangan. - kedua: ditubuh oleh seorg putera bani Umaiyyah yg larikan diri a/b bani Abbas menakluki Damsyik. Putera telah menubuhkan krjn baru di Cordoba & Sepanyol. - zaman kegemilangan di Sepanyol berakhir pd thn 1031. b. krjn Abbassiyah ( 750-1258): - bermula pd thn 750 M, pindahkan tapak pemerintahan dunia islam ke Banhdad & menjadikannya pusat pentadbiran, politik, pengajian & budaya dunia islam yg lebih luas. - memerintah selama 500 thn dan akhirnya kuasa mrk hanya simbolik & kuasa sebenarnya berada di tgn sultan2 & raja2 setempat.

- krjn runtuh a/b Hulagu, pemimpin Mongol menakluki Baghdad pd thn 1258. Pd zaman ini juga berlakunya peperangan Salib di mana raja2 Eropah dgn sokongan Paus serang Dunia islam. - serangan ini akhirnya dpt dikalahkan oleh Salahuddin Al-Ayyubi pd thn 1187. 9.2 ISLAM SBG TAMADUN DUNIA - islam merupakan agama utk semua manusia tanpa mengira latar belakang, bangsa & kaum. Setiap bangsa sama2 menyumbang kpd pembinaan tamadun islam yg bersifat universal( ). - masy islam dr pelbagaiu budaya & tamadun menumbang kpd pembinaan tamadun islam (parsi, turki, afrika, india, cina & asia tenggara. - salah satu cirri islam: ianya bersifat akomodatif iaitu kesediaan islam utk menerima & mengiktiraf ilmu & pengetahuan drpd tamadun lain, selg ianya tidak bercanggah dgn akidah islam. 9.3 SUMBANGAN ILMU PEMIKIR & SAINTIS ISLAM - ahli2 telah byk menyumbang kpd perkemb. Ilmu termsk juga dlm bidang sains tulen. Ramai drpd mrk telah mencipta peralatan sains yg digunakan dlm ilmu fizik, astronomi, kimia & perubatan. - rujuk jadual 9.2 di m/s 140-142 - tamadun islam bertggjwb memperkemb. Pemikiran & pengetahuan manusia setelah jatuhnya tamadun Greek & Roman. Ahli2 menghslkan penemuan yg tidak terkiran byknya yg dimanfaatkan oleh org Eropah utk pembangunan tamadun mrk. - pemikir juga mengasimilasi ilmu pengetahuan drpd tamadun lain. Berdsrkan ilmu ini mrk telah membina tamadun yg merangkumi 3 faktor iaitu: keterampilan, keaslian & perkembangan kemanusiaan. 9.4 BENTUK PEMIKIRAN SAINS SOSIAL ISLAM -Ibn Khaldun: pemikir terkenal dlm bidang sains social Islam. Beliau dilahirkan di Tunis (1332) & meninggal dunia di Kaherah (1406). - karyanya (Muqaddimah), memperlihatkan keluasan pengetahuan & sikapnya yg obj. & kritis. Telah menghimpun & merumus segala ilmu pengetahuan yg wujud dlm bhs Arab pd waktu itu ked lm sebuah falsafah sej 1st di dunia. - sumbangan: ialah bagaimana utk menganalisis dgn sistematis maklumat yg diperoleh dr lapangan ked lm btk yg boleh difhmi umum. - pemikiran penting: ialah yg berkaitan dgn sifat manusia & sifat masy. ( manusia sbg ind. Tidak boleh hidup bersendirian, ttp perlukan satu sama lain.) - manusia mpyi beberapa kelemahan & kekurangan scr semula jadi. Masy terbtk krn keperluan utk mengatasi kelemahan tersebut, krn tanpa masy, manusia tidak boleh wujud & bertahan lama.

- Dlm analisisnya, masy. Sbg satu keperluan mutlak dlm kehidupan manusia. Namun demikian timbul pula mslh konflik krn sifat manusia yg lebih pentingkan diri sendiri - Ibn Khaldun merupakan salah seorg drpd pengasas awal kpd teori konflik & teori perubahan social.

9.5 ZAMAN MODEN DUNIA ISLAM - bermula slps kejatuhan empayar Uthmaniyah & penubuhan Republik Turki pd thn 1924. - bermula dlm 3 peringkat: Peringka t2 Pertama Penerangan - peringkat keagamaan & social yg mula dr awal abad ke-18 pertengahan abad ke-19. Mrk mengkritik amalan tahyul & perlakuan bidaah. - mrk anjurkan penggunaan semula konsep ijtihad & menganut prinsip rasionalisme Islam & seru ummah kembali kpd al-Quran Kedua & hadis sbg sumber asal bg agama Islam. - peringkat tindakan politik dr pertengahan abad ke-19 pertghan abad ke-20. -tokoh2 meletakkan asas utk perjuangan anti-penjajah bg mencapai kemerdekaan bg umat islam yg dibelenggu oleh ketiga kuasa2 barat. - peringkat yg sedang dilalui skg iaitu peringkat pembgnan semula di mana 3 aliran fikiran: tradisional, moden & modenis. - gabung sunnah). - pemangkin kpd pembgnan islam: peranan yg dimainkan oleh Negara Arab Saudi. Juga bertggjwb utk memperkukuhkan & mengembang ajaran Islam ke seluruh dunia. - perkemb. Ptgn: ialah penemuan simpanan petroleum yg byk pd akhir thn 1930an di semenanjung arab. Penemuan ini telah tukar arab Saudi drpd sebuah masy tradisional padang pasir kpd masy moden yg mpyi sis infrastruktur yg lengkap. - penddkan: telah diberi keutamaan dgn penubuhan beberapa buah university besar & moden di arab Saudi. Juga menubuhkan institusi akademik(king faisal Islamic foundation) utk menggalakkan perkemb. Dlm bidang perubatan & sains; sebuah kompleks penyelidikan ( king Abd al-Aziz Scientific City). utk kembalikan semula masy islam kpd zaman kegemilangnya (zaman yg dipandu oleh ajaran al-quran &

- krjn juga membelanjakan sebhgn besar drpd pendptan petroleum utk projek2 kebajikan & kesihatan. - demi perkemb syiar islam, juga membelanjakan sejumlah wang utk menguruskan ibadah haji & umrah.

TOPIK 10 TAMADUN ASIA - penduduk2 Asia lebih padat di kwsn2 pertanian yg subur. - di kwsn persisiran pantai & di pulau2 yg dihslkan oleh letusan gunung berapi. Kerana pertanian adalah sumber utama mkanan mrk. 10.1 Kepelbagaian dlm Tamadun Asia: - semua tamadun di asia sebenarnya saling kait mengait ant satu sama lain. - ketiga2 tamadun (china, India & asia tenggara) saling berkaitan ant mrk. 10.2 Tamadun Besar Asia: CHINA - babul 2010: tamadun pertama china ialah tamadun Xia ( abad ke-21 hingga ke-16 SM). Tamadun ini berasaskan pertanian, memburu & penternakan. - 2 perkemb. Ptgn: tulisan & pembuatan alat2 drpd tembaga ( ). - takwin china mula pd abad ke-14 SM ttp ia ditetapkan oleh maharaja Huangdi pd thn 2637 SM berdsrkan penelitian pengiraan keddkan matahari & bulan. - org2 china juga ant manusia pertama membuat peta bintang2( melalui Shi Shen). - astronomi & matematik juga tidak dpt dipisahkan dlm tamadun China. Mrk menguasai sis decimal terawal: Zhoubi Suanjing( matematik), Haidao Suanjing ( pengiraan maritim ). - lao tzu tulis buku Dao De Jing yg bincangkan pelbagai btk perubahan & ia merupakan salah satu karya yg paling berpengaruh dlm falsafah china. - kun fu tze membuka sekolah & mengajar lebih drpd 3000 pelajar. - sun tzu seorg ahli strategi yg membantu Ge Lu, raja Wu. Bukunya tersebar hingga ke barat seawall dinasti Tang (618-907). - wang chong (25-220) pemikir dinasti han: bincangkan pemikiran materialis.

- li zhi ( dinasti Ming): bercanggah dgn pemikiran Kung Fu Tze & menyanggah pemikiran feudal() serta cadangkan keadilan ant lelaki & perempuan. Fhman ini tidak diterima ramai & akhirnya Li Zhi telah dihukum bunuh. - tamadun china telah Berjaya merekod cakerawala dgn teliti & menggunakan pengetahuan itu dlm pelbagai bidang yg lain juga. - abad ke-3 & ke-6, adalah masa paling ptgn dlm perkemb. Budaya & sains di China. Zu Chong Zhi: pemikir bidang MT, astronomi & pembinaan jentera; Yi Xing: mengetuai projek utk mengenalpasti & namakan bintang yg membawa kpd penetapan jarak di ant garisan meridian iaitu 351.27 dlm pengiraan Tang / 123.7 km, pengiraan jarak meridian pertama di dunia. - penulisan Shen Kuo: bincang ttgn kompas & mesin cetak berdsrkan jenis mudah alih. - Su song: menghslkan instrument astronomi yg menggunakan kuasa hidrolik (air). - Guo Shoujing: cipta jam matahari 1st setinggi 13.33m. - papan abacus dihslkan sms dinasti Song (960-1279) & ia masih digunakan sehingga skg. - pemikir2: Ming Antu ( ahli MT Mongolia); Mei Wending( ahli MT yg mengkaji perbezaan MT China & Barat); Wang Xichan ( ahli astronomi kaedah Xiao An yg berdsrkan kajian perbezaan astronomi ant China & Barat). - china Negara 1st aplikasikan pengetahuan astronomi kpd dunia pelayaran dgn bertulis buku pelayaran (dinasti Han). 10.2.1 ciptaan2 terptgn tamadun china: - empat bidang utama: a. bidang penulisan - ciptaan 1st yg ptgn sms dinasti Han Barat (202SM 16M). - cai kum: guna kulit kayu, cebisan tali, kain buruk & cebisan jala utk menghslkan kertas. Tulisan yg dibuat atas kertas era ini masih boleh dibaca hingga skg. - mesin blok cetak juga telah dicipta pd zaman dinasti Tang. -bi sheng (dinasti song utara): cipta mesin cetak yg gunakan jenis yg boleh diubah. b. bidang pertahanan - dinasti Tang(618-907M): a/b belerang( ) / serbuk peledak mula digunakan sbg senjata. - Li Gang gunakan meriam api utk memperthnkan bandarnya drpd puak Nuzhen. Meriam telah mula igunakan dgn pesatnya di china di ant 1280 & 1380. c. bidang pelayaran - kompas telah digunakan pd zaman dinasti Han & mpyi 24 arah & dipanggil Sinan. Ia dianggap menunjuk kea rah selatan & digunakan sehingga abad ke-8M. - dinasti song: Shen Kuo gunakan kompas terapung yg bolehkan penggunaannya oleh nakhoda2() kapal. Ini mbolehkan pelayar china menjelajah jauh ke negara2 arab & eropah. d. bidang perubatan - org2 china juga menyerlah dlm bidang perubatan.

- mrk juga mpyi rekod gunakan bahan2 drpd binatang, tumbuh2an & galin utk tujuan perubatan. - zhang zhongjing: tulis buku perubatan yg masih menjadi bahan rujukan hingga skg. - hua tuo: tulis ttgn beberapa cabang perubatan termsk pembedahan. Memperkenalkan penggunaan ubat bius( ) keseluruhan badan sblm pembedahan spy pesakit2 tidak merasa sakit ketika dibedah. Dia gunakan pergerakan & pernafasan sbg teknik perubatan. - sis perubatan akupunktur( ) yg popular kini dicipta seawall pemerintahan Tiang Sheng(1023-32) dr dinasti song. - ge hong: memperkenalkan kajian kimia.(mengkaji demam cacar-small chicken pox & rawatannya.) - dinasti tang: buku rujukan perubatan dihslkan & merupakan buku rujukan farmasi 1 st di dunia. Ia menjadi buku rujukan perubatan dunia 1 st & diterjemah ked lm 6 bhs semenjak diterbitkan dlm thn 1596.

10.2.2 Kronologi krjn2 china: - halsall: sis pengiraan tahun berdsrkan tahun pemerintahan sesuata raja yg menjadikan sis ini sukar utk disamakan dgn pengiraan biasa. - before the common era / BCE & common Era / CE digunakan dlm kronologi krn china bkn Negara kristian/mengalami byk interaksi dgn negara2 kristian. - BCE: Sebelum Masihi / SM - senarai kronologi2: m/s 154-155 10.3 Tamadun Asia Selatan: India - paling awal boleh dilihat pd peninggalan di Mohenjodaro & Harappa.(skg di Pakistan) - india merdeka pd thn 1947 dgn gabungkan pelbagai penduduk, agama, bhs & budaya yg amat luas. - bhs hindi di utara & Tamil di selatan diterimapakai sbg bhs urusan rasmi. BI diterima scr luas pd masa iut. Hingga kini, masih ada yg anggap bhs hindi & bhs india tidak sesuai utk digunakan dlm sampaikan idea sains & teknologi. 10.3.1 Perdagangan & pengaruh tamadun india - pengaruh india kuno meluar krn ia adalah pusat budaya & perdagangan di asia. Ia dpy dilihat pd penggunaan bhs Sanskrit oleh krjn Angkor & golongan elit di Prambanam (jawa tgh & annam di Vietnam). - perdagangan india meluas hingga china melalui jln darat & laut melalui asia tenggara. Penyebaran Buddhisme juga melalui laluan dagangan ke china. - dinasti tang: saksikan jumlah kehadiran org org india yg ramai di bandar2 china. Tersiri drpd penyebar agama Buddha & peniaga spt Bodhiruchi(508-537).

10.3.2 sumbangan tamadun india kpd dunia moden - merangkumi pelbagai cabang: a. bidang kejuruteraan, struktur binaan & penulisan: - pembinaan di kota2 kuno Harappa & Mohenjodaro menunjukkan kejuruteraan & struktur arkitek yg kompleks (monument). - penulisan bhs Sanskrit & penggunaan tulisan Pali berpengaruh hingga hampir keseluruh asia . b. bidang MT: - penulisan Veda india gunakan konsep angka kosong (0), teknik algebra, algoritma, punca ganda dua & punca ganda tiga jauh lebih awal drpd barat. - MT moden berasal dr tulisan Veda seawall 4000 SM di india. Para ahli MT ambil konsep2 yg berasal dr tamadun india & memperelokkannya sehingga ia terbtk yg boleh kita fhmi hari ini. c. bidang astronomi: - boleh ditemui did lm Rig Veda (2000SM) & kajian antronomi menjadi sebhgn drpd sebrg kajian ke atas tamadun india. - pencapaian awal: pengiraan berlakunya gerhana, penentuan ukur lilit bumi, teori awal gravity, kenalpasti matahari sbg sebuah bintang & penentuan jumlah planet dlm sis solar. d. bidang fizik: - bahagikan semua kejadian kpd 5 elemen asas (bumi, api, udara, air & angkasa/ruang) dan kaitkan dgn deria manusia ( bumi=bau, udara=perasaan, api=penglihatan, air=rasa, ruang/angkasa=bunyi). e. bidang kimia: - dipercayai pengetahuan asas bidang peleburan logam dibawa ke india kuno dr Mesopotamia seawal abad ke-17 M. - menunjukkan keutuhan yg menakjubkan (lukisan di Ajanta & ellora masih kelihatan berseri 1000 slps ia dilukis). f. bidang perubatan: - perubatan ayurveda yg berasal dr india (ayur-umur/kehidupan & veda-ilmu). - sis perubatan ini menggunakan ubat2 drpd herba. - shushruta ceritakan 7 cabang pembedahan & juga teknik2 rhinoplasty (pembedahan plastic) & ophthalmology (pembedahan mata) g. bidang perdaganggan & pelayaran: - teknologi pemprosesan mknan & bhn2 utk membolehkan mrk memproses bhn mentah menjadi bhn yg boleh mrk dagangkan jauh ke negara2 lain. - factor kedudukan & perdagangan ini disokong oleh lukisan2 kuno yg ditemui di Mohenjodaro & Ajanta yg menunjukkan akt pelabuhan kapal laut. - kronologi tamadun india: m/s 161-165

10.4 NILAI2 SEPUNYA ASIA & GLOBALISASI - kedtgan & kolonisasi barat hanya salah satu frasa dlm sej asia yg berlaku selama ribuan thn. Marshall mcluhan (1911-1980) & Harold Innis (1894-1952) : menemui perkaitan ant tamadun barat & timur dlm kajian mrk yg dinamakan globalisasi. - innis: keharmonian masa & ruang perlu dlm membina & mengekalkan masy yg sihat. mcluhan:- penguasaan elaktrik & elektronik meletakkan ruang & masa dlm jangkauan sis saraf manusia. Ini menjadikan planet ini satu perkampungan global di mana semua org boleh ambil tahu ttgn hal semua org lain. - globalisasi dunia memerlukan pengetahuan & kepandaian barat & timur bknnya dominasi pemikiran barat ke atas minda timur. Minda barat pentingkan hub linear & kaedah kuantitatif; minda timur pentingkan pandangan holistic ( seluruh) & kaedah kualitatif. - tim osullivan et al: globalisasi adalah proses peningkatan hub ekonomi & budaya pd skala dunia dan menyaksikan pelbagai proses melangkaui batasan politik & Negara. - di china, globalisasi tidak sama dgn pengantarabangsaan. Pengantarabangsaan: perniagaan dgn negara2 lain demi kebaikan Negara. Globalisasi: merujuk kpd perubahan sejagat & ia mungkin membawa kpd keburukan drpd kebaikan. - di jepun, pengantarabangsaan dianggap membawa kebaikan / keburukan bergantung kpd persepsi kita. globalisasi menimbulkan perasaan ketinggalan di belakang. - 3 pemimpin yg menyatukan jepun: oda nobunaga(1534-1582), toyotomi hideyoshi(15361598) & tokugawa Ieyasu(1542-1616). Mereka membuka jepun kpd pengaruh barat demi keptgn mrk sendiri. - 2 tempoh pemerintahan utama di jepun: a. pemerintahan tokugawa: - ubah semua ini dgn memulakan polisi pintu tertutup yg kekal sehingga 1868. - langkah ini menyaksikan pengharaman agama kristian & kebangkitan semula agama Shinto. - jepun tidak terpencil sepenuhnya krn terdpt peningkatan kedtgan pedagang dr eropah & asia. Ini membawa pertukaran pengaruh masuk & keluar dr jepun dlm berbagai btk drpd bidang perniagaan, industry & budaya. b. pemerintahan Meiji: - menyaksikan polemic ant keinginan utk menerima & menolak pengaruh luar berterusan. - ia membawa kpd mulanya pembinaan keretapi, telegraf, kapal wap & lain2 ciptaan barat hingga ke perang dunia 1st. 10.4.1 Nilai Sepunya Asia - nilai2 yg dimaksudkan: a. kesetiaan kpd keluarga, syarikaat & Negara. b. pengorbanan utk kestabilan & kemajuan masy. c. mengejar kecemerlangan akademik & teknologikal, etika kerja & penjimatan. - senarai nilai sepunya asia:

a. kecenderungan kea rah krjn satu-parti & bkn pemerintahan & politik pluralism. b. kecenderungan kea rah keharminian social & persetujuan bersama bknnya konflik & pertentangan pendpt. c. pentingkan keselesaan sosio-ekonomi melangkaui kebebasan social & hak asasi manusia ( tidak langsung budaya asia tidak cenderung kpd kebebasan social & hak asasi manusia). d. keutamaan kpd kebajikan & kesejahteraan kolektif masy drpd hak individu. e. kesetiaan & rasa hormat terhadap btk2 kuasa termsk ibu bapa, guru & krjn. f. lebih kpd konsep kolektivisme & komunitarianisme drpd individualism & liberalism. g. krjn authoritarian (yg mpyi tggjwb tertentu & keistimewaan) bertentangan dgn demokrasi liberal. h. signifikasi politik - konsep nilai ini popular di China, Malaysia, Singapura, Indonesia & dlm langan beberapa kumpulan di jepun krn ia menggabungkan pengaruh & idea2 drpd islam, confucianisme & hindu. Populariti timbul krn: a. wujudkan nilai kesatuan ant pelbagai pihak di negara2 yg disebut di atas. b. wujudkan sesuatu yg boleh org asia gunakan sbg tanda identity mrk yg berlainan dgn barat. c. membolehkan org asia melakukan perkara2 yg berlainan drpd barat. - 2 penyokong utama: Tun Dr Mahathir & Lee Kuan Yew - pengkritiknya: Amartya Send & ant penulis (Fareed Zakaria). - idea2 yg diketengahkan oleh pengkritik: asia terlalu luas & besar utk dikatakan mpyi nilai sepunya yg merangkumi semuanya. - konsep nilai sepunya asia diwujudkan utk menjadi asas ideology utk mengekang ideology barat kian yg melanda. - ia member satu keyakinan bhw org2 asia boleh berkongsi satu set nilai yg membolehkan mrk memperdebatkan perbezaan ant mrk & tamadun barat. - kelemahan: wujudnya conficianlisme. Sej menunjukkan yg ia membawa kpd nepotisme & pilih kasih. - di Indonesia: jusuf kalla memperthnkan nilai utama yg lebih memberatkan kooperasi & bkn pertandingan & perbalahan. Pengkritik (Ling Ying) pula mengatakan nilai ini Cuma retorik yg digunakan utk menindas & menolak kebebasan bersuara & hak asasi manusia. - lee kuan yew: penyokong usaha mempopularkan nilai ini & dia juga kritikal terhdp media barat yg memanipulasi isu tersebut demi keptgnan mrk. - lee kuan yew: suatu nilai spt kejujuran perlu diperthnkan & suatu masy itu akn berpecah belah a/b kejujuran tidak dihargai & korupsi( ) dibiarkan berleluasa. Cara yg baik ialah menghindar korupsi dgn menghapuskan ruang utknya. Kita perlukan peraturan yg nyata & tetap yg telah dikuatkuasakan oleh undang2. 10.4.2 Nilai Sepunya Asia dr Kaca mata Barat

- hugh cortazzi: nyatakan nilai sepunya asia tidak eksklusif pd org asia shj (nilai kerajinan & jimat cermat). - pemimpin di barat juga berterusan menggalakkan masy pentingkan pendidikan. - di asia, mrk lebih menghormati pihak berkuasa manakala di barat kuasa perlu dihormati a/b ia berlaku adil & menghormati hak org lain. - di barat, tidak dinafikan bhw seseorg itu mpyi tggjwb kpd masy tetapi mrk lebih pentingkan kebebasan individu drpd ahli politik di asia. - org asia dikatakan pentingkan ijtimak. Ia juga ptgn dlm politik & industry jerman tetapi kurang ptgn di negara2 Anglo-Saxon yg lebih ptgnkan keputusan majority. - pengurusan jepun telah byk membuat perubahan pd cara pengurusan mereka utk terus berkompetitif di ekonomi dunia antnya perubahan kpd fenomena pekerjaan seumur hidup & sis kenaikan pangkat. - cortazzi: ahli politik barat & asia sepatutnya lebih menitikberatkan nilai universal, hak asasi manusia & tggjwb asasi manusia.