Anda di halaman 1dari 15

GEOGRAFI TINGKATAN 2

PERGERAKAN BUMI
1

SET INDUKSI

SET INDUKSI

VIDEO PEMBELAJARAN

https://www.youtube.com/watch?v=XD2XmYhmVM8

OBJEKTIF PEMBELAJARAN
Diakhir pembelajaran ini, pelajar akan dapat : Memahami putaran dan peredaran bumi

AKTIVITI
Menayang gambar peredaran bumi dan putaran bumi. Mengemukakan soalan-soalan bertumpu untuk menjurus ke tajuk pelajaran. Meminta pelajar melihat persembahan video sambil memberi penerangan. Meminta murid menyelesaikan tugasan 1 yang dipaut. Membuat kesimpulan bersama-sama dengan murid.

PERGERAKAN BUMI

Pergerakan bumi: Putaran bumi pada paksinya sambil beredar mengelilingi matahari mengikut orbit bumi. Putaran bumi: Pergerakan bumi dari barat ke timur. Peredaran bumi: Pergerakan bumi mengelilingi matahari mengikut orbitnya.

Bumi berputar pada paksi iaitu satu garis lurus rekaan yang menganjur dari kutub utara ke kutub selatan. Paksi condong 23 1/2 darjah pada satah tegak. Putaran bumi dari barat ke timur Menyebabkan matahari kelihatan terbit dari sebelah timur dan terbenam di sebelah barat. Satu putaran mengambil masa 24 jam.

PUTARAN BUMI

PEREDARAN BUMI

Bumi mengelilingi matahari pada orbitnya mengikut arah lawan jam. Satu peredaran bumi 365 hari atau setahun. Kesan peredaran bumi: a) Pengiraan tahun dan tahun lompat. b) Gerhana matahari c) Gerhana bulan d) Kejadian empat musim

PENILAIAN

Selamat Menjawab

10

1. Peredaran bumi mengelilingi matahari akan menyebabkan


berlakunya kejadian

A. Siang dan malam


B. Air pasang dan surut

C. Pembiasan angin dan arus lautan


D. Empat musim di kawasan sederhana

2. Antara berikut, pernyataan manakah yang berkaitan


dengan putaran bumi?

A. Ia berputar mengelilingi bulan


Ia berputar pada paksinya dari B. barat ke timur

C. Boleh menyebabkan kejadian empat musim D. Mengambil masa 365 hari


membuat satu pusingan

Sistem suria terdiri daripada matahari dan sembilan planet. Putaran bumi pada paksi menyebabkan siang malam serta air pasang surut. Peredaran bumi pada orbit menyebabkan kejadian 4 musim dan gerhana.
13

PENUTUP

MOTIVASI
PERGERAKAN BUMI WAHAI KAWAN-KAWAN DENGAR INI CERITA CERITA TENTANG PERGERAKAN BUMI KITA TERDAPAT 2 JENIS PERGERAKANNYA SATU IALAH PUTARAN SATU LAGI PEREDARAN PUTARAN BUMI 24JAM IA BERPUTAR DARI BARAT KE TIMUR IA BERPUTAR DI ATAS PAKSINYA IA MENYEBABKAN KEJADIAN SIANG DAN MALAM WAHAI KAWAN-KAWAN DENGAR INI CERITA CERITA TENTANG PERGERAKAN BUMI KITA TERDAPAT 2 JENIS PERGERAKANNYA SATU IALAH PUTARAN SATU LAGI PEREDARAN BUMI BEREDAR KELILING MATAHARI SELAMA 365 SUKU HARI IA BEREDAR DI ATAS ORBITNYA IA MENYEBABKAN KEJADIAN 4MUSIM.
14

REFLEKSI
Pelajar boleh memahami PEREDARAN dan PUTARAN BUMI. Objektif pembelajaran dicapai.

15

Anda mungkin juga menyukai