P. 1
1Identiti Diri.

1Identiti Diri.

|Views: 137|Likes:
Dipublikasikan oleh Rosila Hawa Sarif

More info:

Published by: Rosila Hawa Sarif on Jan 04, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2013

pdf

text

original

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Mengamalkan sikap suka berkongsi. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu.

Suka membazir
Suka menangguh kerja

Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan.

masalah

Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Potensi Diri Potensi diri merujuk kepada :

Bakat

Kebolehan

Kekuatan yang ada dalam diri individu

Seseorang yang memiliki identiti yang positif akan:

 Yakin terhadap kebolehan diri.

 Boleh mencapai kejayaan dan kesejahteraan dalam kehidupan.

 Sentiasa mengembangkan potensi diri.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri

Aspek Potensi

Setiap orang memiliki potensi untuk mengembangkan diri sendiri dalam semua aspek iaitu:

Intelek Jasmani Emosi

Rohani

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

meningkatkan ilmu pengetahuan dan memanfaatkan ilmu. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berfikir secara kreatif dan krisis.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Intelek Daya Fikir Ciri-ciri kemahiran asas seperti membaca. menulis. dan mengira.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Jasmani Perkembangan Tubuh Badan Yang Sihat Menjaga kesihatan diri Melakukan aktiviti riadah Mengembangkan bakat Kemahiran manipulatif ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tenang Tingkah laku yang terkawal Emosi Perasaan Dalam Diri Perasaan kasih sayang Semangat kekitaan Menghargai keindahan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Berkait Rapat Dengan Sikap Menyedari kewujudan pencipta. Mensyukuri pemberian-Nya. Berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia.

Oleh itu seseorang harus :  Sering menyertai pertandingan  Berlatih bersungguhsungguh  Tidak mudah menyerah kalah  Sanggup berkorban  Membuat perancangan  Membaiki kelemahan diri  Berdisiplin  Tabah  Berdedikasi  Bersemangat ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . seseorang harus menunjukkan keyakinan untuk mengembangkan potensi diri.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keyakinan Untuk Mengembangkan Potensi Diri Sekirannya ingin berjaya.

persatuan / unit beruniform • Kelab Badminton • Persatuan Sejarah Hobi • Mengumpul setem • • Sikap positif Rajin berusaha Tabah • Membaca buku ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Contohnya: Tokoh inspirasi • • Menteri pendidikan Pemain badminton Mata pelajaran yang disukai • Bahasa Inggeris • Matematik Aktiviti kelab. Berusahalah mengembangkan bakat dan potensi pada diri kamu.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengenal Pasti Potensi Diri Dan Matlamat Hidup Sebagai individu yang bijak. kamu harus mengetahui potensi diri yang kamu miliki.

Ciri-ciri Pelajar Cemerlang Dalam Kokurikulum Mengenal pasti potensi. dan mencari jalan untuk mengembangkan potensi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berlatih bersungguh-sungguh.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keistimewaan / Kebolehan Harus mengenal pasti potensi diri. Sering diri. berfikir. daripada Meminta pendapat ahli keluarga untuk mengembangkan bakat. Mungkin mempunyai potensi dalam bidang muzik atau sukan. Mendapat tunjuk ajar orang yang berjaya. memperbaiki kelemahan Mengenal pasti kekuatan lawan.

rohani. Seimbang daripada aspek jasmani.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Individu Yang Mempunyai Identiti Diri Yang Positif Mempunyai matlamat hidup. dan intelek. Mempunyai identiti yang berbeza dengan orang lain (secara positif). emosi. Yakin akan kebolehan diri. Berakhlak mulia. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berusaha mengembangkan diri.

Emosi Kita dapat mengawal perasaan dan tingkah laku. Rohani Kita berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Jasmani Kita berusaha untuk memiliki tubuh badan yang sihat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kepentingan Mengembangkan Diri Intelek Kita dapat memanfaatkan ilmu untuk diri dan orang lain.

Mengembangkan bakat. Mengambil daya usaha. LangkahLangkah Membina Identiti Diri Mengenal pasti kelebihan diri. Individu yang mempunyai identiti diri yang positif sentiasa berusaha mengembangkannya. contohnya: Kraftangan Pertukangan Lukisan Pidato Masakan Muzik Sukan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengenal pasti cita-cita. Mencontohi tokoh-tokoh yang disanjungi.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Bersyukur dengan anugerah Tuhan. kebolehan. Melalui proses pendidikan. Mempunyai matlamat hidup yang ingin dicapai. dan kekuatan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Cara Mencapai Cita-Cita Cara 1 Menunjukkan keyakinan diri. Cara 3 Mempraktikkan akitviti sukan / persatuan yang disertai. Cara 6 Menghargai sumbangan tokoh-tokoh yang disanjungi. Menghubungkaitkan potensi dengan cita-cita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cara 4 Cara 5 Mengenal pasti cabaran yang dihadapi dengan keistimewaan diri. Cara 2 Menggunakan minat dan kebolehan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Guru Kenal Pasti Cita-Cita Peguam Saintis Doktor Akauntan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

potensi diri harus dikenal pasti. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Jika cita-cita terlalu tinggi tetapi potensi diri atau kemampuan tidak tinggi maka cita-cita tersebut tidak akan tercapai.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Hubungkaitkan Potensi Diri Dengan Cita-Cita Kamu Hebat berpidato Minat melukis Peguam Pelukis Cemerlang sains dan matematik Ahli sains Mengenal pasti cita-cita agar ia sesuai dengan minat dan kecenderungan. Untuk merealisasikan cita-cita.

dan empati yang tinggi. Mampu mengawal emosi dengan baik terutama dalam keadaan cemas. Arkitek Mempunyai kemahiran dalam bidang seni lukis. Dapat menguasai bidang sains dan matematik dengan baik. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Guru Memiliki komunikasi lisan dan penulisan yang cemerlang. Memiliki perasaan sabar. Mempunyai pengetahuan dalam matematik dan lukisan. belas kasihan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Ciri-Ciri Yang Perlu Ada Untuk Mencapai Cita-Cita Contohnya:- Doktor Mempunyai minat yang mendalam dalam kerja-kerja perawatan. Minat yang mendalam untuk menyampaikan ilmu. Memiliki kreativiti.

Cemerlang di universiti dan dapat mencapai cita-cita. dan sukan. Langkah 3 Langkah 4 Langkah 5 ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memperoleh keputusan yang cemerlang. persatuan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Langkah-Langkah Mencapai Cita-Cita Langkah 1 Langkah 2 = = = = = Belajar dengan bersungguh-sungguh. Memilih jurusan yang sesuai dengan cita-cita. Mengasah bakat melalui aktiviti kokurikulum seperti aktiviti dalam kelab.

Digelar ‘Super kencang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Dato’ Mokhtar Dahari Pemain bola sepak negara. Mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa. Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia sebanyak 10 kali. Mokh’ kerana kebolehan melakukan tendangan Dipilih menjadi ketua pasukan bola sepak negara.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Anak seni yang serba boleh kerana mempunyai keupayaan membawa pelbagai watak dalam filem. Singapura untuk mengasah dan mengembangkan bakatnya.Ramlee Meminati bidang nyayian dan lakonan. Berhijrah ke studio Jalan Ampas. Berasal dari Pulau Pinang.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Tan Sri P.

bersifat penyabar dan mampu menyelesaikan masalah orang lain. dan sebagainya. Berfikir dengan cepat dan berupaya menyelesaikan masalah dalam olahraga. Fizikal • • • Berkebolehan dalam bidang keagamaan. dan sebagainya.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Kekuatan fizikal yang tidak boleh ditandingi atau kekuatan fizikal dalam olahraga. Mental ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Keistimewaan Diri • Emosi Mampu memahami perasaan orang lain. permainan. permainan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Mengamalkan sikap suka berkongsi. masalah Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan. Suka membazir Suka menangguh kerja Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berkebolehan dalam sukan  Membuat latihan sukan.  Mengasah bakat.  Mempelajari teknik orang lain. Pintar  Belajar daripada orang yang lebih pintar. Berkebolehan dalam pidato  Melihat pemimpin berucap.  Mempelajari teknik orang lain.  Membuang perasaan gemuruh.  Belajar dengan lebih tekun.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kekuatan Dan Cara Meningkatkannya  Mempelbagaikan teknik belajar.  Menyertai acara yang dipertandingkan.  Mempelajari perkara baru.  Menyertai pertandingan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mencapai Cita-Cita Baru dilahirkan Alam persekolahan prasekolah Persekolahan sekolah rendah Alam persekolahan sekolah menengah Mencapai cita-cita Alam pekerjaan Institut Pengajian Tinggi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

dalam  Hadiri kelas tambahan. membuat dapatkan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . perpustakaan.  Dapatkan bantuan guru.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengatasi Cabaran Atau Masalah Cabaran Langkah Keutamaan Langkah Yang Diambil Tanamkan minat membaca. yang sesuai. Perbanyakkan latihan dan bantuan guru. Baca buku atau mengulang Sering diganggu ketika Cari tempat mengulang kaji kaji pelajaran di mengulangkaji pelajaran. Kurang minat membaca Beli buku-buku akademik. Kurang bijak sesuatu subjek. buku akademik.

• Beribadat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Cara Tersendiri • • Memancing. Bersukan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Keluarga • • Berbincang dengan ahli keluarga. Berkelah dan beriadah bersama ahli keluarga. • Meluahkan masalah kepada ahli keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Berkongsi pengalaman. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Rakan Sebaya Positif • Meluahkan masalah kepada rakan sebaya positif.

Bijak menjauhi diri daripada rakan sebaya yang boleh merosakkan kehidupan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Cara Bijak Memilih Rakan Sebaya Pilih rakan sebaya yang boleh mendorong dan menasihati kita untuk melakukan kegiatan yang baik dan positif. Berani menolak ajakan rakan sebaya untuk melakukan perkara-perkara yang tidak sihat.

Berkawan dengan rakan yang positif. Menjauhkan diri daripada rakan yang boleh merosakkan hidup kita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Definisi Menangani Pengaruh Negatif Rakan Harus bijak memilih rakan.

Berlumba haram selepas waktu sekolah dan menyertai kegiatan vandalisme. dan mengunjungi kelab malam. mencuri peralatan menulis rakan. Berbual di dalam kelas dan membuat bising ketika guru tiada di dalam kelas. Mencuri duit. melepak di pasar raya. bermain snoker. dan mengoyakkan buku rakan untuk membalas dendam. Bermain judi.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Rakan Sebaya Melakukan kegiatan vandalisme di sekolah seperti menconteng tandas dan dinding bangunan sekolah. serta memecahkan tingkap. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Ponteng kelas. dan mengajak merokok.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Perlu Menolak Ajakan Atau Pengaruh Negatif Rakan Kerana: Menjejaskan pelajaran Menyusahkan ibu bapa Merosakkan diri sendiri Merosakkan masa depan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berfikiran matang. • Berupaya membezakan kesan baik dan buruk. Berani mengatakan ‘tidak’. Bersikap tegas. • Ciri-Ciri Asertif • • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Tidak mudah terpengaruh.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Sikap Asertif Ciri-ciri asertif dapat membantu kita menangani pelbagai pengaruh negatif. Mempunyai harga diri. .

Kita seharusnya bijak membuat keputusan tentang dilema yang dihadapi. Dilema menyebabkan keadaan seseorang menjadi serba salah.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Dilemaku • Keadaan yang menyebabkan sukarnya membuat pilihan antara dua perkara atau lebih. Dilema seperti memilih sekolah yang terbaik ke tingkatan satu memerlukan masa yang panjang untuk membuat keputusan. Dilema dihadapi kadang-kadang dapat diselesaikan pada masa itu atau memerlukan tempoh yang panjang. Setiap dilema perlu diselesaikan dengan segera. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Dilema boleh diselesaikan dengan cara: Sendirian • Ahli keluarga Sahabat • • • • • • Kita perlu mempunyai keyakinan untuk menyelesaikan dilema.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Teknik awan ialah teknik berfikir tentang sesuatu situasi yang mempunyai kehendak yang bertentangan dan cara penyelesaian win-win.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Teknik Awan Kita sering menghadapi konflik yang memerlukan kita membuat penyelesaian. Konflik boleh berlaku sama ada dalam diri sendiri atau antara dua pihak.

Sekiranya saya ingin mencapai kegembiraan saya perlu berbincang dengan rakan untuk menonton wayang selepas mengulang kaji pelajaran. Perbincangan Keputusan gembira ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Win-Win  Maksud win-win penyelesaian  Penyelesaian win-win • • Satu situasi di mana dua pihak menyelesaikan sesuatu konflik secara komperatif.

Sebagai rakan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Membantu Rakan Menyelesaikan Konflik Perselisihan atau pertentangan antara individu. Setiap orang pasti akan menghadapi konflik dalam hidupnya. kita perlu membantu menyelesaikan konflik yang dihadapi oleh rakan. Konflik perlu diselesaikan segera supaya tidak timbul masalah yang lebih besar. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . kepentingan. Ada konflik yang kecil dan ada konflik yang besar untuk diselesaikan. Pertentangan antara individu boleh berlaku disebabkan idea. kemahuan. dan lain-lain.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Konflik Konflik apa? Siapa puncanya? Mengapakah konflik terjadi? Berapa terjadi? konflik Bagaimanakah konflik terjadi? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Contoh Kegiatan Negatif Remaja Melepak Buli Merokok Peras ugut Vandalisme Ponteng sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Punca-Punca Kegiatan Negatif Remaja Persekitaran Rakan sebaya Diri sendiri Media massa Keluarga ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Undang-undang. • Ibu bapa dan keluarga.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Langkah-Langkah Mengatasi Kegiatan Negatif Remaja • Rakan sebaya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Media massa.

Masa depan gelap. Keluarga  Kesan Kegiatan Negatif   Keluarga berasa malu. Keluarga tidak dihormati. Masyarakat    Krisis pemimpin masa depan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Diri     Pelajaran merosot. Keluarga berasa tersinggung. Dipulau kawan-kawan dan masyarakat. Keluarga ditimpa kesusahan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .   Keluarga berasa sedih dan kecewa. Dikenakan tindakan undang-undang. Hidup bermasyarakat tidak wujud. Berlaku masalah dalam masyarakat.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Saling bantu-membantu antara ahli keluarga. Menjalinkan hubungan mesra dan akrab.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Ciri-Ciri Keluarga Bahagia Saling sayang-menyayangi antara ahli keluarga. Perlakuan beradab. Mengamalkan gaya hidup sihat.

Dapat menyelesaikan konflik dengan cara yang baik. Menjaga kebersihan persekitaran.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan perasaan kasih sayang. Melibatkan keluarga. Menghargai jasa ibu bapa. Menyempurnakan sukarela. Menjaga perasaan ahli keluarga. Cara-Cara Membantu Keluarga Dalam Membina Keluarga Bahagia dan keselesaan Membantu tanpa mengharapkan balasan. dan keselamatan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . diri tanggungjawab dalam pelbagai secara aktiviti Menjaga kebersihan anggota keluarga.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjalinkan Hubungan Yang Mesra Dan Akrab Sesama Anggota Keluarga Melakukan perkara sama. sesuatu bersama- Ibu bapa menyediakan keperluan untuk anakanak. Ibu bapa bimbingan perhatian anak-anak. memberi dan terhadap Mengisi masa lapang dengan melakukan aktiviti bersama. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Makan bersama.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan Kasih Sayang Terhadap Anggota Keluarga Menghormati ibu bapa dan anggota lain. Mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam keluarga. Memberi hadiah dan kad ucapan sempena hari lahir dan sebagainya. suara ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tidak meninggikan kepada ibu bapa.

Tidak melawan kata dan menderhaka kepada ibu bapa.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pengorbanan Ibu bapa Kepada Anak-anak Medidik dan mengasuh anak-anak Memberi kasih sayang Memberi perlindungan Memberi pelajaran Menyediakan keperluan Memberi kebahagian Antara cara membalas jasa ibu bapa ialah: Mentaati suruhan. Belajar bersungguh-sungguh kejayaan. Memberi ibu bapa hadiah dan kad ucapan sempena hari istimewa ibu bapa. Menjaga ibu bapa apabila dewasa kelak. untuk mencapai ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . permintaan dan arahan ibu bapa. Meraikan hari istimewa ibu bapa.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tunjukkan Kasih Sayang Kepada Ibu Bapa Patuh kepada ibu bapa Memberi hadiah Membantu ibu bapa ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara Anggota Keluarga Berkomunikasi Melalui pertuturan Melalui telefon Melalui surat Melalui e-mel ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Gunakan perkataan ‘tolong’ apabila meminta bantuan. Ucapan ‘terima kasih’ selepas menerima bantuan. Hendaklah memanggil keluarga dengan panggilan yang sesuai. puan dan sebagainya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Segera meminta ‘maaf’ apabila melakukan kesalahan. Gunakan panggilan yang sesuai. pak cik. Contohnya mak cik. Jangan menggunakan panggilan yang kurang sopan seperti ‘awak’.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pertuturan Yang Sopan Hendaklah menggunakan bahasa yang sopan dan lembut setiap kali bertutur.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membantu ayah mengangkat barang. Membantu ibu membeli barang. Membantu ayah membaiki rumah.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-cara Membantu Anggota Keluarga Membantu ibu mengemas rumah. Membantu saudara yang berada di dalam kesusahan. Membantu adik menyiapkan kerja sekolah. Membantu adik belajar dan mengulang kaji pelajaran. Membantu ibu memasak. Membantu motosikal. ayah mencuci kereta dan Membantu ibu membuat kuih.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menghargai Bantuan Keluarga Melalui ucapan terima kasih. Melalui pemberian hadiah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Melalui pemberian kad ucapan.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjaga ibu bapa dan ahli keluarga apabila dewasa kelak. Memberi hadiah dan ucapan pada hari istimewa. Membawa anggota keluarga melancong di dalam atau di luar negara apabila mendapat cuti panjang. Menghargai jasa ibu bapa dengan memberikan wang ringgit. Hargailah Keluarga Anda ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-Cara Berterima Kasih Kepada Ibu Bapa Belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi hadiah kepada ibu bapa apabila tiba hari istimewa. Memberi mereka kesenangan setelah kita bekerja. Menjaga mereka apabila sudah tua.

yang Menjaga hati dan perasaan ahli keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tingkah Laku Mulia Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menerima teguran ibu bapa dengan hati terbuka dan berjanji tidak akan mengulangi kesilapan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Bersikap terbuka dalam pelbagai perkara dan tidak mengganggu perasaan ahli keluarga lain. ahli keluarga Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga. Membantu ahli keluarga memerlukan pertolongan. Meringankan bebanan dengan menjaga adik.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Mengeratkan Hubungan Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menghargai pengorbanan ibu bapa yang mendidik dan mengasuh kita. Mewujudkan sikap positif bersesuaian dengan norma masyarakat. Mewujudkan komunikasi secara sopan. Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga.

bersama Persekitaran tempat tinggal yang bersih.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Keluarga Saya Sihat Amalan pemakanan seimbang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Beriadah keluarga.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kekemasan diri. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Kenali AspekAspek Peraturan Sekolah Keceriaan sekolah. Kehadiran. Kebersihan. Keselamatan.

mesra. Suasana pembelajaran yang selesa dan tenteram. Guru-guru yang cemerlang dalam pengajaran.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Ciri-Ciri Sekolah Idaman Suasana persekitaran yang bersih dan ceria. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Warga sekolah yang peramah. dan prihatin.

dan budaya sekolah serta peraturan. Pengasas sekolah. Asal usul nama sekolah. Nama guru besar pertama.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Sejarah Sekolah Setiap sekolah mempunyai visi. misi. identiti. Bilangan pelajar semasa penubuhan. Tarikh penubuhan sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . sejarah.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . mesra dengan  Hubungan yang mesra sesama guru dan pelajar. • Pengaulan mesra  Hubungan yang kakitangan. •  Menjaga kebersihan. Sikap positif  Berdaya saing. Persekitaran ceria dan bersih  Pemuliharaan persekitaran sekolah.  Bertanggungjawab.  Sikap bertungkus-lumus dalam menimba ilmu.  Berdisiplin. • Pembelajaran cemerlang  Menghormati guru yang mendidik.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah •  Bersopan  Berbudi santun. bahasa.

Murid-murid yang tidak dapat mengikuti Pendidikan Jasmani dan Kesihatan hendaklah mengemukakan surat akuan doktor. Bagi murid yang tidak hadir berturut-turut selama tiga hari.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Peraturan Kehadiran Ke Sekolah  Kehadiran ke sekolah diwajibkan untuk semua murid. Murid-murid tidak dibenarkan keluar daripada kawasan sekolah semasa waktu belajar.  Kehadiran akan diambil pada waktu pertama.  ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .   Murid yang hendak ke hospital hendaklah mendapatkan kebenaran.    Murid-murid yang tidak hadir ke sekolah hendaklah memaklumkan kepada pihak sekolah. Murid yang hendak keluar hendaklah mendapatkan kebenaran daripada guru. surat tunjuk sebab akan dihantar.

Kolam ikan.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah Dalam Taman Kebersihan dan keindahan persekitaran. Pelbagai jenis tanaman. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Amalan kitar semula.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Berdisiplin

Ponteng sifar.

Kes salah laku yang minima.

Beratur dengan tertib.

Ketepatan waktu.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Penyayang

Kempen warga sekolah penyayang.

Program Mentor-mentee.

Bantuan Kebajikan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Tabung penyayang.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Cemerlang Kokurikulum

Cemerlang dalam aktiviti sukan.

Aktif dalam aktiviti kelab, persatuan, dan unit beruniform. Mengambil bahagian dalam program komuniti setempat dan kebangsaan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Definisi Semangat Berpasukan • Sebagai komuniti sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . haruslah bekerjasama sebagai satu pasukan dalam menjayakan pelbagai aktiviti di sekolah. • Kerjasama dalam menjayakan sesuatu amat penting untuk memupuk perpaduan dan menjamin kejayaan.

Hasil kerja yang cemerlang.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kebaikan Semangat Berpasukan Kerja menjadi pantas. Banyak idea dapat dikeluarkan. Dapat mengenali ramai orang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Bertoleransi. Hormat-menghormati. bantu- ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menunjukkan Semangat Berpasukan Saling membantu.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Bekerjasama.

Sekolah Kebanggaanku Iklim sekolah yang ceria. .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Pengetua mempunyai misi dan visi serta berwawasan tinggi. Kejayaan sentiasa diraih. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Sekolah konduksif . Sekolah sihat dan selamat. Sekolah berwatak.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kebaikan Warga Sekolah Mempunyai Sahsiah Dan Sikap Yang Positif Sekolah menjadi tempat yang selamat dan selesa untuk semua. Guru mampu mengajar dengan baik. Sekolah mendapat pujian daripada ibu bapa dan komuniti. Budaya penyayang dapat dibentuk dalam persekitaran sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sekolah menjadi destinasi kecemerlangan dan kejayaan murid. Semua warga sekolah mengambil berat antara satu sama lain dan saling bekerjasama.

menghayati.  Memelihara nama baik sekolah dan meningkatkan imej sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Ciri-Ciri Sahsiah Dan Sikap Positif Murid  Sentiasa berdisiplin dan mematuhi undang-undang sekolah.  Menghormati kebolehan dan pendapat dalam komuniti sekolah.  Memahami. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan mengamalkan nilai-nilai murni masyarakat.

Berbakti dalam projek membaiki perabot sekolah. Memberi sokongan moral kepada pasukan sekolah. Sumbangan Meningkatkan Imej Sekolah Mengamalkan sahsiah positif. Berganding bahu menjayakan aktiviti sukan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Merealisasikan prinsip ”Sekolahku Milikku”.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Aktif menyertai aktiviti keceriaan sekolah.

Memberi sokongan moral kepada rakan-rakan yang lemah dalam pelajaran.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sentiasa berdisiplin dan mematuhi peraturan. Mengamalkan nilai-nilai murni yang mulia. Melibatkan diri secara langsung dalam aktiviti sekolah. Menghormati pelbagai kebolehan dan pendapat orang lain. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Murid Bersahsiah Seorang Pelajar Seharusnya:- Menjaga dan mampu meningkatkan imej sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Cemerlang akademik Aktif Kerjasama berpasukan Ceria Cemerlang kokurikulum Beretika mulia Memahami misi dan visi sekolah Jujur Mentaati agama Mampu menjaga nama baik sekolah Ciri-ciri Sahsiah Terpuji Bertanggungjawab Dedikasi Bersemangat Boleh dipercayai Menghormati guru Sedia membantu Tidak takut pada cabaran Berdisiplin Kemas Gigih berusaha Penyayang Berwawasan Mempunyai daya juang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Meningkatkan kecerdasan otak atau kesihatan tubuh badan. Mendapat pengalaman dan memperoleh ramai kenalan baru.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Faedah Melibatkan Diri Dalam Menjayakan Aktiviti Sukan Di Sekolah Dapat merasai kemeriahan sukan tahunan. Memberi sokongan kepada pihak sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Menjadi peserta dalam acara yang dipertandingkan.

Menjadi sorak untuk rumah-rumah sekolah.

Cara Untuk Melibatkan Diri Dalam Sukan Tahunan Sekolah

Menjadi urusetia pertandingan.

Mengadakan jualan makanan sempena sukan tahunan sekolah.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah
Berganding Bahu Menjayakan Sukan

Bekerjasama

Bertoleransi

Rajin

Bersemangat tinggi

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Mengucap selamat pagi kepada guru sekolah.

Ingin membeli buku di koperasi sekolah.

Menawarkan bantuan kepada guru untuk membawa barangbarang.

Warga Sekolah Bersopan Ingin makanan minuman sekolah. membeli dan di kantin

Berterima kasih kepada rakan yang membantu.

Berterima kasih kepada guru yang mengajar.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Dalam bidang muzik Dalam bidang sukan Berpidato Dalam bidang kokurikulum Menghormati Pelbagai Kebolehan Rakan Sekolah Dalam bidang akademik Dalam bidang kesenian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolah Indah Dan Ceria Dengan Adanya :- Mural sekolah Taman sekolah Kolam ikan Anjung ilmu Taman herba Tempat istirehat / pondok Pintu hadapan sekolah yang indah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Membuang sampah di tempat yang betul. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sentiasa bersikap bertanggungjawab menjaga harta benda sekolah. Terlibat dengan semua aktiviti keceriaan sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Menghargai Keceriaan Sekolah Tidak mencemarkan kawasan taman sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kantin Perpustakaan Kawasan Sekolah Yang Perlu Ceria Kelas Taman sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolahku Milikku Penglibatan Warga Sekolah Dalam Meningkatkan Imej Sekolah Bersikap peramah Bersikap bertolak ansur Menjaga disiplin Meningkatkan keceriaan sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Maksud Pertandingan 3K  Keselamatan  Kebersihan  Keceriaan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

 Kempen kebersihan dan keceriaan sekolah.  Bersedia membantu kesusahan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Menyertai pertandingan sekaligus memenangi pingat. sesiapa sahaja yang berada dalam  Belajar bersungguh-sungguh untuk menaikkan nama sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sikap Melibatkan Diri Dalam Meningkatkan Imej Sekolah  Menjaga tingkah laku dan tutur kata.

Menjaga kebersihan dan keindahan sekolah untuk menjayakan pelbagai program sekolah. Menunjukkan semangat berpasukan dalam meningkatkan imej sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Berbakti Menyelesaikan masalah dengan segera. Menunjukkan sikap menghormati pendapat dalam komuniti sekolah. Menunjukkan semangat untuk menjayakan aktiviti kokurikulum. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Memeriahkan sesuatu pertandingan. Meniupkan semangat kepada peserta sekolah untuk bertanding dengan lebih gigih. Kepentingan Memberikan Sokongan Moral Kepada Pasukan Sekolah Meningkatkan kecergasan fizikal dan juga mental. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mewujudkan hubungan yang baik di kalangan pelajar lain dan guru. Mewujudkan semangat kesukanan. Menimba pengalaman untuk meningkatkan diri dan keyakinan diri.

kejayaan sekolah pasukan yang Memupuk perpaduan antara murid dengan murid dan antara murid dengan pihak sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Faedah Penyertaan Murid-Murid Dalam Sesuatu Pasukan Sorak Sekolah Menjamin sesebuah bertanding.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Meningkatkan imej sekolah dengan adanya semangat perpaduan dalam diri setiap murid.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Antara Cerita-Cerita Rakyat Cerita Kaum Melayu Cerita Kaum Cina Cerita Kaum India Cerita Kaum Iban Cerita Kaum Kadazan Nakhoda Tanggang Kong Zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli sihir yang Angkuh Kura-kura yang Pintar Burung Layanglayang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

penglipur lara juga menyanyi dan bermain alat muzik. Ia berdasarkan kehidupan masyarakat setempat. cerita jenaka. cerita kepahlawanan. Cerita rakyat bukan sahaja berperanan sebagai hiburan tetapi juga berperanan untuk menyampaikan pengajaran. Ia disampaikan oleh penglipur lara. Banyak unsurunsur pengajaran yang diselitkan. dan cerita binatang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cara Cerita Rakyat Disampaikan Cerita rakyat disampaikan dari mulut ke mulut. Selain bercerita. Ia disampaikan pada waktu malam selepas penat bekerja. Antara jenis cerita rakyat ialah asal usul sesuatu.

seekor kura-kura berkawan baik dengan dua ekor itik. Sambungan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . itik pun menerbangkan kura-kura merentasi hutan. merentasi sungai sehinggalah mereka tiba di sebuah kampung. Itik juga berpesan supaya kura-kura tidak boleh sama sekali membuka mulutnya. akibat musim kemarau yang panjang.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Pelbagai Cerita Rakyat Mengapa Kulit Kura-Kura Retak? Dalam sebuah hutan. Itik mengajak kura-kura berpindah tetapi kura-kura berasa susah hati kerana dia tidak boleh terbang. Kura-kura berjanji akan patuh kepada permintaan itik dan apabila mereka bersedia. Pada suatu ketika. semua tanaman mati dan kolam tempat mereka bermain juga kering. Itik mencadangkan kepada kura-kura supaya mengigit sebatang kayu dan itik akan membawa kura-kura dengan kayu tersebut.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Contoh Cerita Rakyat Mengikut Jenis Cerita Asal Usul Sejarah Pembukaan Negeri Melaka Cerita Jenaka Si Luncai Cerita Binatang Burung Layang-layang Cerita Kepahlawanan Hang Jebat Cerita Mitos Nama Negeri Melaka ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Tujuan Cerita Disampaikan Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan cerita rakyat pelbagai kaum. Sebagai warisan budaya yang amat membanggakan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memupuk semangat bangga dengan cerita rakyat. Sebagai teladan dan nasihat kepada generasi muda.

Cerita Kaum Kadazan. Cerita Kaum India. ‛Burung Layang-layang’ Pengajaran : Jangan sombong. ‛Nakhoda Tanggang’ Pengajaran : Jangan menderhaka. ‛Ahli Sihir Yang Angkuh’ Pengajaran : Jangan bersikap terlalu angkuh. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cerita Kaum Iban.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Nilai-nilai Pengajaran Yang Diperoleh Daripada Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cerita Kaum Melayu. ‛Kura-kura Yang Pintar’ Pengajaran : Jangan bersikap tamak dan haloba.

Supaya warisan budaya tidak dipinggirkan. Supaya sekarang menghargai rakyat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Kepentingan Mengetahui Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Memupuk minat para pelajar terhadap cerita rakyat. generasi dapat cerita Memperoleh pengajaran dan mengambil iktibar yang terkandung dalam cerita rakyat. Mengapresiasikan cerita rakyat pelbagai kaum dalam kehidupan seharian.

Mengumpulkan koleksi cerita rakyat maklumat daripada pelbagai sumber.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Panduan Mengekalkan CeritaCerita Rakyat Pelbagai Kaum Melakonkan cerita rakyat seperti drama. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dengan mendapatkan Tidak jemu untuk mendengar cerita berulang kali dan menyenaraikan nilai dan contoh pengajaran daripada buku yang dibaca. tarian. Menganjurkan pertandingan bercerita. dan pantomin.

Babak 1 Tolong! Tolong! Tolong! ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Dalam sebuah hutan. Pada suatu hari. Sang Belang terjatuh ke dalam sebuah lubang...

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Keesokan harinya… Babak 2 Apakah yang berlaku Sang Belang? Keadaan gelap semalam. Saya tidak nampak lubang ini lalu terjatuh ke dalamnya.

Si Kambing. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Kambing pun mencari tali untuk membantu Sang Belang. Baiklah. Babak 3 Pegang tali ini kuat-kuat Sang Belang! Saya akan menarik anda keluar dari lubang ini.

Babak 4 Ah.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Apabila Sang Belang berjaya keluar dari lubang tersebut. saya sangat lapar kerana sudah sehari saya tidak makan! Eh. ia terus menangkap Si Kambing dan ingin memakannya. mengapa anda menangkap saya? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Ketika itu, Sang Kancil sedang meronda dalam hutan. Sang Kancil terdengar jeritan meminta tolong lalu meluru ke tempat itu.
Babak 5

Apa yang telah berlaku Si Kambing?

Tolong! Tolong! Tolong!

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Si Kambing menceritakan segala peristiwa yang telah berlaku. Selepas mendengar cerita tersebut, Sang kancil yang bijak telah meminta Sang Belang melompat semula ke dalam lubang tersebut. Babak 6 Hai, Sang Belang! Tunjukkan semula bagaimana anda terjatuh ke dalam lubang ini.

Baiklah, Sang Kancil. Sekarang saya akan lompat ke dalam lubang ini.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim

Babak 7

Memandangkan anda tidak mengenang jasa, tinggallah anda di dalam lubang ini.
Tolonglah saya Sang Kancil!!! Lepaskan saya. Saya berjanji tidak akan buat lagi.

Terima kasih, Sang Kancil.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Mari Bercerita Kong zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli Sihir Yang Angkuh Lebai Malang Burung Layang . Sesal dahulu pendapatan. sesal kemudian tidak berguna. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Saiz fizikal tidak menggambarkan tahap kepintaran seseorang.layang Kura-kura Yang Pintar Antara Pengajaran Yang Terdapat Dalam Cerita Sang Kancil Menjadi Hakim Ialah: Kita seharusnya menolong orang yang dalam kesusahan. Kita perlu bijak menyelesaikan masalah yang wujud. Janganlah membalas kebaikan orang dengan perbuatan jahat. Kita tidak seharusnya mengambil kesempatan terhadap golongan yang lemah.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Prinsip-Prinsip Kerajaan Demokrasi • Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. • • Kepelbagaian budaya dalam masyarakat. Warga negara yang patriotik. sosial. Hak-hak asasi individu termaktub dan terjamin dalam perlembagaan. ekonomi. Kesamaan dan keadilan dalam politik. • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Pemilihan pemerintahan melalui pilihan raya. dan undang-undang.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Faedah-Faedah Amalan Demokrasi • • Negara menjadi aman dan makmur. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Sistem demokrasi mementingkan keadilan. • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan atau pendapat melalui saluran yang betul. Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain.

• Negara berada makmur. Lagu Demokrasi Dalam lagu demokrasi terdapat faedah-faedah amalan demokrasi iaitu: • Pemilihan pemimpin melalui pilihan raya.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. dalam keadaan aman dan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan dan pendapat melalui saluran yang betul. • Sistem demokrasi yang membawa kemajuan. • Rakyat hidup bersatu tenaga.

Tidak mempersendakan lagu demokrasi. Menyanyi dengan penuh semangat. Menghayati lirik lagu demokrasi yang dinyanyikan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berdiri tegak ketika menyanyikan lagu demokrasi. Menyanyikan rasa hormat dan bangga ketika menyanyikan lagu demokrasi.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Kita Seharusnya Berbangga Kerana Negara Kita Mengamalkan Sistem Demokrasi Menyanyikan lagu demokrasi dengan nada yang betul.

Kempen. Proses pengundian. pelajar Pengumuman pemenang. Mengasingkan dan mengira kertas undi. tokoh Memaklumkan kepada pelajar. Pelantikan ahli jawatankuasa proses pengundian. Menetapkan peraturan-peraturan pengundian.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Aliran Pemilihan Tokoh Pelajar Menyediakan kertas undi yang mengandungi nama calon. Tokoh dikehendaki berucap. Pencalonan pelajar. Menyediakan kertas undi mengikut bilangan murid. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Setiap pencalonan memerlukan seorang pencadang dan penyokong.

 Penglibatan dalam kokurikulum. Pemilihan Tokoh Pelajar Kriteria pemilihan :  Perwatakan.  Anugerah yang diterima. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Daya kepimpinan.  Sumbangan-sumbangan.  Pencapaian akademik. Janganlah kita memilih tokoh pelajar kerana dia merupakan sahabat kita.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Tokoh pelajar yang dipilih haruslah berwibawa dan berperwatakan mulia.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Kerajaan Malaysia Mengandungi Tiga Komponen Utama Iaitu : Badan Perundangan (Legislative) Parlimen Badan Pemerintah (Executive) Yang di-Pertuan Agong Diselenggarakan oleh Jemaah Menteri Badan Kehakiman (Judich) Ketua Hakim Negara Yang di-Pertuan Agong Mahkamah-mahkamah Dewan Negara (70 orang ahli) Dewan Rakyat (219 orang ahli) Perdana Menteri Kabinet / Jemaah Menteri Kementerian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. Antara negara yang mengamalkan sistem demokrasi ialah Afrika Selatan. Demokrasi bererti kekuasaan rakyat. Kerajaan dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Australia. Mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dengan raja berperlembagaan.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Demokrasi Di Malaysia Pilihan raya setiap 5 tahun bertujuan memilih pemimpin negara. Perkataan demokrasi berasal daripada Yunani iaitu demos (rakyat) dan kratos (kekuasaan). Amerika Syarikat. dan Malaysia. India. Indonesia.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Rakyat bebas memilih perwakilan dan boleh bersuara mengikut peraturan. • Memahami dengan mendalam dan mengamalkan sistem demokrasi negara. Peranan Warganegara Malaysia • Mengamalkan budaya dan agama masing-masing. • Menjadi warganegara yang mempunyai semangat cintakan negara.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Dewan Rakyat dan Dewan Negara berfungsi menggubal dasar-dasar negara.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Peranan Kerajaan Dipilih • Tidak menafikan hakhak individu seperti kebebasan bergerak. • • Mengadakan pilihan raya untuk memilih pemimpin negara.

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peta Minda Definisi : Setiap warganegara mempunyai cita-cita dan aspirasi untuk hidup sejahtera. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengurangkan kejadian hakisan. Gambaran Masyarakat Sejahtera Hormatmenghormati • Melawat rakan yang sakit di rumahnya walaupun dia pernah menyakiti hati anda. • Mengajak rakan anda turut serta dalam memberikan khidmat masyarakat. Menikmati Alam Sekitar yang bersih dan berkualiti Bekerjasama Bersatu padu • Melibatkan diri dalam kempen NGO dan pihak kerajaan seperti kempen antidadah. Mengurangkan kejadian tanah runtuh.    Menjadikan kawasan tarikan pelancong.

Negara  Mewujudkan negara aman makmur.  Berbakti kepada sekolah melalui khidmat masyarakat. Masyarakat Hubungan Matlamat Dengan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat  Mewujudkan jalinan hubungan kemanusiaan yang baik.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Keluarga  Mewujudkan tanggungjawab. yang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sekolah Pencapaian kendiri  Mempunyai keyakinan diri.

Tidak merosakkan sinki dan paip di dalam tandas. Tidak menampal perkara yang tidak berkaitan di papan kenyataan sekolah. Tidak merosakkan hiasan di sekolah seperti pasu bunga. pemadam kapur. Tidak merosakkan dan memecahkan cermin tingkap di dalam kelas. Tidak merosakkan kerusi dan meja di dalam kelas.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Mewujudkan Kesedaran Sivik Di sekolah Untuk Menghargai Harta Benda Sekolah Tidak merosakkan telefon. dan sebagainya. Tidak mengoyakkan buku-buku yang dipinjam di perpustakaan. Sentiasa menjaga kebersihan dan kekemasan surau. Tidak menconteng dinding bangunan sekolah dan tandas. Tidak menconteng kerusi dan meja. Menjaga kemudahan di sekolah seperti tong sampah. Tidak berebut-rebut ketika menggunakan telefon. Meletakkan gagang telefon di tempat yang betul. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• • Menggunakan tandas dengan betul dan tertib. pondok bas. • • Tidak mencuri atau mengambil bahanbahan bacaan atau perkakasan beribadah di surau. papan tanda. dan jongkang-jongket. dewan. dan surau. • Tidak memecahkan lampu isyarat dan lampu jalan. • Tidak merosakkan telefon awam dengan melakukan kegiatan vandalisme. • Tidak merosakkan alatan di taman permainan seperti buaian. Tidak memetik bungabungaan dan merosakkan alatan senaman di taman rekreasi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tidak mengopakkan pintu dan memecahkan cermin di dewan. gelongsor.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menjaga Kemudahan Awam • Tidak menconteng dinding tandas.

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Cabaran Remaja Keluarga Rakan Sebaya Cabaran-Cabaran Remaja Persekitaran Menyebabkan Konflik Masyarakat Media massa Dalaman Akibatnya Luaran Lari Dari Rumah Memberontak Murung Vandalisme ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Ponteng sekolah .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Bekerjasama Hormat-menghormati Masyarakat Yang Sejahtera Mengamalkan Nilai-Nilai Murni Simpati Bersatu padu Baik Hati Bertoleransi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Kepentingan Alam Sekitar • Keseimbangan Ekosistem • Mencegah Hakisan • Mengelakkan Berlakunya Banjir Kilat • Mengurangkan Kejadian Tanah Runtuh • Bekalan Sumber yang Berterusan • Menarik Pelancong ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peranan Pertubuhan Alam Sekitar Penghutanan Semula Menjaga Kelestarian Alam Sekitar Program Kitar Semula Penggunaan Sumber Tenaga Mesra Alam Rawatan Semula Air Pendidikan Alam Semula Jadi Penguatkuasaan Undang-Undang Kempen ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Menyediakan kemudahan untuk golongan kurang upaya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Tindakan Untuk Membantu Golongan Kurang Upaya  Mengiktiraf hak golongan kurang upaya seperti golongan normal. Tidak menindas golongan kurang upaya. Tidak memandang rendah terhadap golongan kurang upaya.    ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Membantu golongan kurang upaya apabila diperlukan.

• Kemudahan lif untuk golongan kurang upaya. • Laluan kerusi roda untuk orang kurang upaya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat • Kemudahan tempat duduk dalam pengangkutan awam. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Kemudahan tempat letak kereta untuk orang kurang upaya. • Penyediaan tandas untuk golongan kurang upaya. Kemudahan Awam Yang Disediakan Oleh Kerajaan Untuk Golongan Kurang Upaya • Potongan harga tambang kenderaan awam untuk warga tua.

Membawa untuk mendapatkan rawatan perubatan. Menyediakan tempat tinggal yang bersih dan selesa. Tidak bercakap dengan kuat. Memahami minat dan bakat. • • • • • • • • Menyuapkan makanan. Memenuhi keinginan mereka.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menghormati Golongan Kurang Upaya • Memahami perasaan mereka. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membantu mereka ke tandas. Membawa mereka bersiar-siar.

Teach .The End i .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->