Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Mengamalkan sikap suka berkongsi. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu.

Suka membazir
Suka menangguh kerja

Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan.

masalah

Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Potensi Diri Potensi diri merujuk kepada :

Bakat

Kebolehan

Kekuatan yang ada dalam diri individu

Seseorang yang memiliki identiti yang positif akan:

 Yakin terhadap kebolehan diri.

 Boleh mencapai kejayaan dan kesejahteraan dalam kehidupan.

 Sentiasa mengembangkan potensi diri.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri

Aspek Potensi

Setiap orang memiliki potensi untuk mengembangkan diri sendiri dalam semua aspek iaitu:

Intelek Jasmani Emosi

Rohani

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Intelek Daya Fikir Ciri-ciri kemahiran asas seperti membaca. menulis. dan mengira. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . meningkatkan ilmu pengetahuan dan memanfaatkan ilmu. Berfikir secara kreatif dan krisis.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Jasmani Perkembangan Tubuh Badan Yang Sihat Menjaga kesihatan diri Melakukan aktiviti riadah Mengembangkan bakat Kemahiran manipulatif ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tenang Tingkah laku yang terkawal Emosi Perasaan Dalam Diri Perasaan kasih sayang Semangat kekitaan Menghargai keindahan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Berkait Rapat Dengan Sikap Menyedari kewujudan pencipta. Berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia. Mensyukuri pemberian-Nya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

seseorang harus menunjukkan keyakinan untuk mengembangkan potensi diri. Oleh itu seseorang harus :  Sering menyertai pertandingan  Berlatih bersungguhsungguh  Tidak mudah menyerah kalah  Sanggup berkorban  Membuat perancangan  Membaiki kelemahan diri  Berdisiplin  Tabah  Berdedikasi  Bersemangat ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keyakinan Untuk Mengembangkan Potensi Diri Sekirannya ingin berjaya.

persatuan / unit beruniform • Kelab Badminton • Persatuan Sejarah Hobi • Mengumpul setem • • Sikap positif Rajin berusaha Tabah • Membaca buku ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . kamu harus mengetahui potensi diri yang kamu miliki. Berusahalah mengembangkan bakat dan potensi pada diri kamu. Contohnya: Tokoh inspirasi • • Menteri pendidikan Pemain badminton Mata pelajaran yang disukai • Bahasa Inggeris • Matematik Aktiviti kelab.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengenal Pasti Potensi Diri Dan Matlamat Hidup Sebagai individu yang bijak.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keistimewaan / Kebolehan Harus mengenal pasti potensi diri. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan mencari jalan untuk mengembangkan potensi. Mendapat tunjuk ajar orang yang berjaya. Ciri-ciri Pelajar Cemerlang Dalam Kokurikulum Mengenal pasti potensi. Sering diri. memperbaiki kelemahan Mengenal pasti kekuatan lawan. Berlatih bersungguh-sungguh. daripada Meminta pendapat ahli keluarga untuk mengembangkan bakat. berfikir. Mungkin mempunyai potensi dalam bidang muzik atau sukan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berusaha mengembangkan diri. rohani. Yakin akan kebolehan diri. dan intelek.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Individu Yang Mempunyai Identiti Diri Yang Positif Mempunyai matlamat hidup. Seimbang daripada aspek jasmani. Mempunyai identiti yang berbeza dengan orang lain (secara positif). emosi. Berakhlak mulia.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kepentingan Mengembangkan Diri Intelek Kita dapat memanfaatkan ilmu untuk diri dan orang lain. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Rohani Kita berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia. Emosi Kita dapat mengawal perasaan dan tingkah laku. Jasmani Kita berusaha untuk memiliki tubuh badan yang sihat.

Mempunyai matlamat hidup yang ingin dicapai. Mengenal pasti cita-cita. kebolehan. Melalui proses pendidikan. Mengambil daya usaha. Mencontohi tokoh-tokoh yang disanjungi. Individu yang mempunyai identiti diri yang positif sentiasa berusaha mengembangkannya. contohnya: Kraftangan Pertukangan Lukisan Pidato Masakan Muzik Sukan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Bersyukur dengan anugerah Tuhan. LangkahLangkah Membina Identiti Diri Mengenal pasti kelebihan diri. Mengembangkan bakat. dan kekuatan.

Cara 6 Menghargai sumbangan tokoh-tokoh yang disanjungi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cara 3 Mempraktikkan akitviti sukan / persatuan yang disertai.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Cara Mencapai Cita-Cita Cara 1 Menunjukkan keyakinan diri. Cara 4 Cara 5 Mengenal pasti cabaran yang dihadapi dengan keistimewaan diri. Menghubungkaitkan potensi dengan cita-cita. Cara 2 Menggunakan minat dan kebolehan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Guru Kenal Pasti Cita-Cita Peguam Saintis Doktor Akauntan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

potensi diri harus dikenal pasti. Untuk merealisasikan cita-cita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Jika cita-cita terlalu tinggi tetapi potensi diri atau kemampuan tidak tinggi maka cita-cita tersebut tidak akan tercapai.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Hubungkaitkan Potensi Diri Dengan Cita-Cita Kamu Hebat berpidato Minat melukis Peguam Pelukis Cemerlang sains dan matematik Ahli sains Mengenal pasti cita-cita agar ia sesuai dengan minat dan kecenderungan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . belas kasihan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Ciri-Ciri Yang Perlu Ada Untuk Mencapai Cita-Cita Contohnya:- Doktor Mempunyai minat yang mendalam dalam kerja-kerja perawatan. Arkitek Mempunyai kemahiran dalam bidang seni lukis. Minat yang mendalam untuk menyampaikan ilmu. Memiliki perasaan sabar. dan empati yang tinggi. Memiliki kreativiti. Mampu mengawal emosi dengan baik terutama dalam keadaan cemas. Guru Memiliki komunikasi lisan dan penulisan yang cemerlang. Dapat menguasai bidang sains dan matematik dengan baik. Mempunyai pengetahuan dalam matematik dan lukisan.

persatuan. Cemerlang di universiti dan dapat mencapai cita-cita. Memperoleh keputusan yang cemerlang.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Langkah-Langkah Mencapai Cita-Cita Langkah 1 Langkah 2 = = = = = Belajar dengan bersungguh-sungguh. dan sukan. Mengasah bakat melalui aktiviti kokurikulum seperti aktiviti dalam kelab. Langkah 3 Langkah 4 Langkah 5 ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memilih jurusan yang sesuai dengan cita-cita.

Mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mokh’ kerana kebolehan melakukan tendangan Dipilih menjadi ketua pasukan bola sepak negara.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Dato’ Mokhtar Dahari Pemain bola sepak negara. Digelar ‘Super kencang. Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia sebanyak 10 kali.

Ramlee Meminati bidang nyayian dan lakonan. Berasal dari Pulau Pinang.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Tan Sri P. Berhijrah ke studio Jalan Ampas. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Anak seni yang serba boleh kerana mempunyai keupayaan membawa pelbagai watak dalam filem. Singapura untuk mengasah dan mengembangkan bakatnya.

Fizikal • • • Berkebolehan dalam bidang keagamaan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Kekuatan fizikal yang tidak boleh ditandingi atau kekuatan fizikal dalam olahraga. permainan. Keistimewaan Diri • Emosi Mampu memahami perasaan orang lain. bersifat penyabar dan mampu menyelesaikan masalah orang lain. Mental ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berfikir dengan cepat dan berupaya menyelesaikan masalah dalam olahraga. dan sebagainya. permainan. dan sebagainya.

Mengamalkan sikap suka berkongsi.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. masalah Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan. Suka membazir Suka menangguh kerja Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berkebolehan dalam sukan  Membuat latihan sukan.  Mengasah bakat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kekuatan Dan Cara Meningkatkannya  Mempelbagaikan teknik belajar. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Menyertai pertandingan.  Membuang perasaan gemuruh.  Mempelajari perkara baru.  Mempelajari teknik orang lain.  Belajar dengan lebih tekun.  Menyertai acara yang dipertandingkan. Berkebolehan dalam pidato  Melihat pemimpin berucap.  Mempelajari teknik orang lain. Pintar  Belajar daripada orang yang lebih pintar.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mencapai Cita-Cita Baru dilahirkan Alam persekolahan prasekolah Persekolahan sekolah rendah Alam persekolahan sekolah menengah Mencapai cita-cita Alam pekerjaan Institut Pengajian Tinggi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

yang sesuai. buku akademik. perpustakaan.  Dapatkan bantuan guru. Baca buku atau mengulang Sering diganggu ketika Cari tempat mengulang kaji kaji pelajaran di mengulangkaji pelajaran. Perbanyakkan latihan dan bantuan guru. dalam  Hadiri kelas tambahan. Kurang minat membaca Beli buku-buku akademik. Kurang bijak sesuatu subjek.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengatasi Cabaran Atau Masalah Cabaran Langkah Keutamaan Langkah Yang Diambil Tanamkan minat membaca. membuat dapatkan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Beribadat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Cara Tersendiri • • Memancing. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Bersukan.

Berkelah dan beriadah bersama ahli keluarga.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Keluarga • • Berbincang dengan ahli keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Meluahkan masalah kepada ahli keluarga.

• Berkongsi pengalaman.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Rakan Sebaya Positif • Meluahkan masalah kepada rakan sebaya positif. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Bijak menjauhi diri daripada rakan sebaya yang boleh merosakkan kehidupan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Cara Bijak Memilih Rakan Sebaya Pilih rakan sebaya yang boleh mendorong dan menasihati kita untuk melakukan kegiatan yang baik dan positif. Berani menolak ajakan rakan sebaya untuk melakukan perkara-perkara yang tidak sihat.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjauhkan diri daripada rakan yang boleh merosakkan hidup kita.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Definisi Menangani Pengaruh Negatif Rakan Harus bijak memilih rakan. Berkawan dengan rakan yang positif.

Ponteng kelas. dan mengoyakkan buku rakan untuk membalas dendam. mencuri peralatan menulis rakan. Berlumba haram selepas waktu sekolah dan menyertai kegiatan vandalisme. Mencuri duit. Berbual di dalam kelas dan membuat bising ketika guru tiada di dalam kelas. serta memecahkan tingkap. dan mengajak merokok. dan mengunjungi kelab malam. melepak di pasar raya. bermain snoker.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Rakan Sebaya Melakukan kegiatan vandalisme di sekolah seperti menconteng tandas dan dinding bangunan sekolah. Bermain judi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Perlu Menolak Ajakan Atau Pengaruh Negatif Rakan Kerana: Menjejaskan pelajaran Menyusahkan ibu bapa Merosakkan diri sendiri Merosakkan masa depan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Sikap Asertif Ciri-ciri asertif dapat membantu kita menangani pelbagai pengaruh negatif. Mempunyai harga diri. • Ciri-Ciri Asertif • • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Tidak mudah terpengaruh. Berfikiran matang. Bersikap tegas. • Berupaya membezakan kesan baik dan buruk. Berani mengatakan ‘tidak’. .

Kita seharusnya bijak membuat keputusan tentang dilema yang dihadapi.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Dilemaku • Keadaan yang menyebabkan sukarnya membuat pilihan antara dua perkara atau lebih. Dilema boleh diselesaikan dengan cara: Sendirian • Ahli keluarga Sahabat • • • • • • Kita perlu mempunyai keyakinan untuk menyelesaikan dilema. Dilema menyebabkan keadaan seseorang menjadi serba salah. Dilema seperti memilih sekolah yang terbaik ke tingkatan satu memerlukan masa yang panjang untuk membuat keputusan. Dilema dihadapi kadang-kadang dapat diselesaikan pada masa itu atau memerlukan tempoh yang panjang. Setiap dilema perlu diselesaikan dengan segera. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Teknik awan ialah teknik berfikir tentang sesuatu situasi yang mempunyai kehendak yang bertentangan dan cara penyelesaian win-win. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Konflik boleh berlaku sama ada dalam diri sendiri atau antara dua pihak.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Teknik Awan Kita sering menghadapi konflik yang memerlukan kita membuat penyelesaian.

Sekiranya saya ingin mencapai kegembiraan saya perlu berbincang dengan rakan untuk menonton wayang selepas mengulang kaji pelajaran.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Win-Win  Maksud win-win penyelesaian  Penyelesaian win-win • • Satu situasi di mana dua pihak menyelesaikan sesuatu konflik secara komperatif. Perbincangan Keputusan gembira ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sebagai rakan. kepentingan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Membantu Rakan Menyelesaikan Konflik Perselisihan atau pertentangan antara individu. Setiap orang pasti akan menghadapi konflik dalam hidupnya. Ada konflik yang kecil dan ada konflik yang besar untuk diselesaikan. dan lain-lain. Konflik perlu diselesaikan segera supaya tidak timbul masalah yang lebih besar. kita perlu membantu menyelesaikan konflik yang dihadapi oleh rakan. kemahuan. Pertentangan antara individu boleh berlaku disebabkan idea.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Konflik Konflik apa? Siapa puncanya? Mengapakah konflik terjadi? Berapa terjadi? konflik Bagaimanakah konflik terjadi? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Contoh Kegiatan Negatif Remaja Melepak Buli Merokok Peras ugut Vandalisme Ponteng sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Punca-Punca Kegiatan Negatif Remaja Persekitaran Rakan sebaya Diri sendiri Media massa Keluarga ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Media massa. • Ibu bapa dan keluarga.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Langkah-Langkah Mengatasi Kegiatan Negatif Remaja • Rakan sebaya. • Undang-undang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Hidup bermasyarakat tidak wujud. Keluarga tidak dihormati. Keluarga ditimpa kesusahan. Masa depan gelap. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Masyarakat    Krisis pemimpin masa depan. Dipulau kawan-kawan dan masyarakat.   Keluarga berasa sedih dan kecewa. Keluarga  Kesan Kegiatan Negatif   Keluarga berasa malu. Berlaku masalah dalam masyarakat. Keluarga berasa tersinggung.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Diri     Pelajaran merosot. Dikenakan tindakan undang-undang.

Saling bantu-membantu antara ahli keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Ciri-Ciri Keluarga Bahagia Saling sayang-menyayangi antara ahli keluarga. Menjalinkan hubungan mesra dan akrab. Perlakuan beradab. Mengamalkan gaya hidup sihat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan perasaan kasih sayang. Dapat menyelesaikan konflik dengan cara yang baik. Melibatkan keluarga. Menyempurnakan sukarela. dan keselamatan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjaga perasaan ahli keluarga. diri tanggungjawab dalam pelbagai secara aktiviti Menjaga kebersihan anggota keluarga. Cara-Cara Membantu Keluarga Dalam Membina Keluarga Bahagia dan keselesaan Membantu tanpa mengharapkan balasan. Menghargai jasa ibu bapa. Menjaga kebersihan persekitaran.

memberi dan terhadap Mengisi masa lapang dengan melakukan aktiviti bersama. Ibu bapa bimbingan perhatian anak-anak. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjalinkan Hubungan Yang Mesra Dan Akrab Sesama Anggota Keluarga Melakukan perkara sama. Makan bersama. sesuatu bersama- Ibu bapa menyediakan keperluan untuk anakanak.

Tidak meninggikan kepada ibu bapa.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan Kasih Sayang Terhadap Anggota Keluarga Menghormati ibu bapa dan anggota lain. Mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam keluarga. Memberi hadiah dan kad ucapan sempena hari lahir dan sebagainya. suara ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Belajar bersungguh-sungguh kejayaan. Memberi ibu bapa hadiah dan kad ucapan sempena hari istimewa ibu bapa. Meraikan hari istimewa ibu bapa. untuk mencapai ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjaga ibu bapa apabila dewasa kelak.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pengorbanan Ibu bapa Kepada Anak-anak Medidik dan mengasuh anak-anak Memberi kasih sayang Memberi perlindungan Memberi pelajaran Menyediakan keperluan Memberi kebahagian Antara cara membalas jasa ibu bapa ialah: Mentaati suruhan. permintaan dan arahan ibu bapa. Tidak melawan kata dan menderhaka kepada ibu bapa.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tunjukkan Kasih Sayang Kepada Ibu Bapa Patuh kepada ibu bapa Memberi hadiah Membantu ibu bapa ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara Anggota Keluarga Berkomunikasi Melalui pertuturan Melalui telefon Melalui surat Melalui e-mel ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Segera meminta ‘maaf’ apabila melakukan kesalahan. Gunakan perkataan ‘tolong’ apabila meminta bantuan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . pak cik.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pertuturan Yang Sopan Hendaklah menggunakan bahasa yang sopan dan lembut setiap kali bertutur. Ucapan ‘terima kasih’ selepas menerima bantuan. Contohnya mak cik. Gunakan panggilan yang sesuai. Hendaklah memanggil keluarga dengan panggilan yang sesuai. Jangan menggunakan panggilan yang kurang sopan seperti ‘awak’. puan dan sebagainya.

Membantu ayah mengangkat barang. Membantu adik belajar dan mengulang kaji pelajaran.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-cara Membantu Anggota Keluarga Membantu ibu mengemas rumah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . ayah mencuci kereta dan Membantu ibu membuat kuih. Membantu ibu memasak. Membantu motosikal. Membantu adik menyiapkan kerja sekolah. Membantu ayah membaiki rumah. Membantu saudara yang berada di dalam kesusahan. Membantu ibu membeli barang.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menghargai Bantuan Keluarga Melalui ucapan terima kasih. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Melalui pemberian hadiah. Melalui pemberian kad ucapan.

Hargailah Keluarga Anda ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menghargai jasa ibu bapa dengan memberikan wang ringgit. Memberi hadiah dan ucapan pada hari istimewa. Membawa anggota keluarga melancong di dalam atau di luar negara apabila mendapat cuti panjang.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjaga ibu bapa dan ahli keluarga apabila dewasa kelak.

Memberi hadiah kepada ibu bapa apabila tiba hari istimewa. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-Cara Berterima Kasih Kepada Ibu Bapa Belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya. Menjaga mereka apabila sudah tua. Memberi mereka kesenangan setelah kita bekerja.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tingkah Laku Mulia Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menerima teguran ibu bapa dengan hati terbuka dan berjanji tidak akan mengulangi kesilapan. Membantu ahli keluarga memerlukan pertolongan. ahli keluarga Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga. Bersikap terbuka dalam pelbagai perkara dan tidak mengganggu perasaan ahli keluarga lain. yang Menjaga hati dan perasaan ahli keluarga. Meringankan bebanan dengan menjaga adik.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mewujudkan sikap positif bersesuaian dengan norma masyarakat. Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga. Mewujudkan komunikasi secara sopan.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Mengeratkan Hubungan Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menghargai pengorbanan ibu bapa yang mendidik dan mengasuh kita.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . bersama Persekitaran tempat tinggal yang bersih. Beriadah keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Keluarga Saya Sihat Amalan pemakanan seimbang.

Kehadiran.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kekemasan diri. Keselamatan. Kenali AspekAspek Peraturan Sekolah Keceriaan sekolah. Kebersihan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

mesra. Guru-guru yang cemerlang dalam pengajaran. Warga sekolah yang peramah. Suasana pembelajaran yang selesa dan tenteram. dan prihatin. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Ciri-Ciri Sekolah Idaman Suasana persekitaran yang bersih dan ceria.

Asal usul nama sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Pengasas sekolah. misi. sejarah. Bilangan pelajar semasa penubuhan. Nama guru besar pertama.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Sejarah Sekolah Setiap sekolah mempunyai visi. dan budaya sekolah serta peraturan. identiti. Tarikh penubuhan sekolah.

 Berdisiplin. bahasa. •  Menjaga kebersihan. • Pengaulan mesra  Hubungan yang kakitangan. Persekitaran ceria dan bersih  Pemuliharaan persekitaran sekolah. • Pembelajaran cemerlang  Menghormati guru yang mendidik. Sikap positif  Berdaya saing.  Bertanggungjawab.  Sikap bertungkus-lumus dalam menimba ilmu. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . mesra dengan  Hubungan yang mesra sesama guru dan pelajar.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah •  Bersopan  Berbudi santun.

Murid-murid yang tidak dapat mengikuti Pendidikan Jasmani dan Kesihatan hendaklah mengemukakan surat akuan doktor.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Peraturan Kehadiran Ke Sekolah  Kehadiran ke sekolah diwajibkan untuk semua murid.  Kehadiran akan diambil pada waktu pertama. Bagi murid yang tidak hadir berturut-turut selama tiga hari.    Murid-murid yang tidak hadir ke sekolah hendaklah memaklumkan kepada pihak sekolah.   Murid yang hendak ke hospital hendaklah mendapatkan kebenaran. surat tunjuk sebab akan dihantar. Murid-murid tidak dibenarkan keluar daripada kawasan sekolah semasa waktu belajar. Murid yang hendak keluar hendaklah mendapatkan kebenaran daripada guru.  ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah Dalam Taman Kebersihan dan keindahan persekitaran. Amalan kitar semula. Pelbagai jenis tanaman. Kolam ikan.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Berdisiplin

Ponteng sifar.

Kes salah laku yang minima.

Beratur dengan tertib.

Ketepatan waktu.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Penyayang

Kempen warga sekolah penyayang.

Program Mentor-mentee.

Bantuan Kebajikan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Tabung penyayang.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Cemerlang Kokurikulum

Cemerlang dalam aktiviti sukan.

Aktif dalam aktiviti kelab, persatuan, dan unit beruniform. Mengambil bahagian dalam program komuniti setempat dan kebangsaan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

haruslah bekerjasama sebagai satu pasukan dalam menjayakan pelbagai aktiviti di sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Definisi Semangat Berpasukan • Sebagai komuniti sekolah. • Kerjasama dalam menjayakan sesuatu amat penting untuk memupuk perpaduan dan menjamin kejayaan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Dapat mengenali ramai orang. Banyak idea dapat dikeluarkan.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kebaikan Semangat Berpasukan Kerja menjadi pantas. Hasil kerja yang cemerlang.

Menunjukkan Semangat Berpasukan Saling membantu. Bertoleransi.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Bekerjasama. bantu- ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Hormat-menghormati.

Kejayaan sentiasa diraih. Sekolah sihat dan selamat. Sekolah Kebanggaanku Iklim sekolah yang ceria. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Sekolah konduksif .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Pengetua mempunyai misi dan visi serta berwawasan tinggi. Sekolah berwatak. .

Sekolah menjadi destinasi kecemerlangan dan kejayaan murid.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kebaikan Warga Sekolah Mempunyai Sahsiah Dan Sikap Yang Positif Sekolah menjadi tempat yang selamat dan selesa untuk semua. Semua warga sekolah mengambil berat antara satu sama lain dan saling bekerjasama. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Budaya penyayang dapat dibentuk dalam persekitaran sekolah. Sekolah mendapat pujian daripada ibu bapa dan komuniti. Guru mampu mengajar dengan baik.

menghayati. dan mengamalkan nilai-nilai murni masyarakat.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Ciri-Ciri Sahsiah Dan Sikap Positif Murid  Sentiasa berdisiplin dan mematuhi undang-undang sekolah.  Memelihara nama baik sekolah dan meningkatkan imej sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Menghormati kebolehan dan pendapat dalam komuniti sekolah.  Memahami.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berbakti dalam projek membaiki perabot sekolah. Merealisasikan prinsip ”Sekolahku Milikku”.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Aktif menyertai aktiviti keceriaan sekolah. Berganding bahu menjayakan aktiviti sukan. Memberi sokongan moral kepada pasukan sekolah. Sumbangan Meningkatkan Imej Sekolah Mengamalkan sahsiah positif.

Murid Bersahsiah Seorang Pelajar Seharusnya:- Menjaga dan mampu meningkatkan imej sekolah. Melibatkan diri secara langsung dalam aktiviti sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi sokongan moral kepada rakan-rakan yang lemah dalam pelajaran.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sentiasa berdisiplin dan mematuhi peraturan. Menghormati pelbagai kebolehan dan pendapat orang lain. Mengamalkan nilai-nilai murni yang mulia.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Cemerlang akademik Aktif Kerjasama berpasukan Ceria Cemerlang kokurikulum Beretika mulia Memahami misi dan visi sekolah Jujur Mentaati agama Mampu menjaga nama baik sekolah Ciri-ciri Sahsiah Terpuji Bertanggungjawab Dedikasi Bersemangat Boleh dipercayai Menghormati guru Sedia membantu Tidak takut pada cabaran Berdisiplin Kemas Gigih berusaha Penyayang Berwawasan Mempunyai daya juang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Mendapat pengalaman dan memperoleh ramai kenalan baru.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Faedah Melibatkan Diri Dalam Menjayakan Aktiviti Sukan Di Sekolah Dapat merasai kemeriahan sukan tahunan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Meningkatkan kecerdasan otak atau kesihatan tubuh badan. Memberi sokongan kepada pihak sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Menjadi peserta dalam acara yang dipertandingkan.

Menjadi sorak untuk rumah-rumah sekolah.

Cara Untuk Melibatkan Diri Dalam Sukan Tahunan Sekolah

Menjadi urusetia pertandingan.

Mengadakan jualan makanan sempena sukan tahunan sekolah.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah
Berganding Bahu Menjayakan Sukan

Bekerjasama

Bertoleransi

Rajin

Bersemangat tinggi

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Mengucap selamat pagi kepada guru sekolah.

Ingin membeli buku di koperasi sekolah.

Menawarkan bantuan kepada guru untuk membawa barangbarang.

Warga Sekolah Bersopan Ingin makanan minuman sekolah. membeli dan di kantin

Berterima kasih kepada rakan yang membantu.

Berterima kasih kepada guru yang mengajar.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Dalam bidang muzik Dalam bidang sukan Berpidato Dalam bidang kokurikulum Menghormati Pelbagai Kebolehan Rakan Sekolah Dalam bidang akademik Dalam bidang kesenian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolah Indah Dan Ceria Dengan Adanya :- Mural sekolah Taman sekolah Kolam ikan Anjung ilmu Taman herba Tempat istirehat / pondok Pintu hadapan sekolah yang indah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Sentiasa bersikap bertanggungjawab menjaga harta benda sekolah. Membuang sampah di tempat yang betul. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Terlibat dengan semua aktiviti keceriaan sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Menghargai Keceriaan Sekolah Tidak mencemarkan kawasan taman sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kantin Perpustakaan Kawasan Sekolah Yang Perlu Ceria Kelas Taman sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolahku Milikku Penglibatan Warga Sekolah Dalam Meningkatkan Imej Sekolah Bersikap peramah Bersikap bertolak ansur Menjaga disiplin Meningkatkan keceriaan sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Maksud Pertandingan 3K  Keselamatan  Kebersihan  Keceriaan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

sesiapa sahaja yang berada dalam  Belajar bersungguh-sungguh untuk menaikkan nama sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sikap Melibatkan Diri Dalam Meningkatkan Imej Sekolah  Menjaga tingkah laku dan tutur kata.  Bersedia membantu kesusahan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Kempen kebersihan dan keceriaan sekolah.  Menyertai pertandingan sekaligus memenangi pingat.

Menunjukkan sikap menghormati pendapat dalam komuniti sekolah. Menunjukkan semangat untuk menjayakan aktiviti kokurikulum. Menunjukkan semangat berpasukan dalam meningkatkan imej sekolah. Menjaga kebersihan dan keindahan sekolah untuk menjayakan pelbagai program sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Berbakti Menyelesaikan masalah dengan segera. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Kepentingan Memberikan Sokongan Moral Kepada Pasukan Sekolah Meningkatkan kecergasan fizikal dan juga mental. Mewujudkan semangat kesukanan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mewujudkan hubungan yang baik di kalangan pelajar lain dan guru.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Memeriahkan sesuatu pertandingan. Meniupkan semangat kepada peserta sekolah untuk bertanding dengan lebih gigih. Menimba pengalaman untuk meningkatkan diri dan keyakinan diri.

Faedah Penyertaan Murid-Murid Dalam Sesuatu Pasukan Sorak Sekolah Menjamin sesebuah bertanding. kejayaan sekolah pasukan yang Memupuk perpaduan antara murid dengan murid dan antara murid dengan pihak sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Meningkatkan imej sekolah dengan adanya semangat perpaduan dalam diri setiap murid.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Antara Cerita-Cerita Rakyat Cerita Kaum Melayu Cerita Kaum Cina Cerita Kaum India Cerita Kaum Iban Cerita Kaum Kadazan Nakhoda Tanggang Kong Zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli sihir yang Angkuh Kura-kura yang Pintar Burung Layanglayang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Selain bercerita. Banyak unsurunsur pengajaran yang diselitkan. cerita jenaka. penglipur lara juga menyanyi dan bermain alat muzik. Ia disampaikan pada waktu malam selepas penat bekerja. cerita kepahlawanan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Antara jenis cerita rakyat ialah asal usul sesuatu. Ia berdasarkan kehidupan masyarakat setempat. Ia disampaikan oleh penglipur lara. dan cerita binatang. Cerita rakyat bukan sahaja berperanan sebagai hiburan tetapi juga berperanan untuk menyampaikan pengajaran.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cara Cerita Rakyat Disampaikan Cerita rakyat disampaikan dari mulut ke mulut.

Itik juga berpesan supaya kura-kura tidak boleh sama sekali membuka mulutnya. Kura-kura berjanji akan patuh kepada permintaan itik dan apabila mereka bersedia. akibat musim kemarau yang panjang. semua tanaman mati dan kolam tempat mereka bermain juga kering. Pada suatu ketika. seekor kura-kura berkawan baik dengan dua ekor itik. merentasi sungai sehinggalah mereka tiba di sebuah kampung. Itik mengajak kura-kura berpindah tetapi kura-kura berasa susah hati kerana dia tidak boleh terbang. Sambungan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Pelbagai Cerita Rakyat Mengapa Kulit Kura-Kura Retak? Dalam sebuah hutan. itik pun menerbangkan kura-kura merentasi hutan. Itik mencadangkan kepada kura-kura supaya mengigit sebatang kayu dan itik akan membawa kura-kura dengan kayu tersebut.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Contoh Cerita Rakyat Mengikut Jenis Cerita Asal Usul Sejarah Pembukaan Negeri Melaka Cerita Jenaka Si Luncai Cerita Binatang Burung Layang-layang Cerita Kepahlawanan Hang Jebat Cerita Mitos Nama Negeri Melaka ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Sebagai teladan dan nasihat kepada generasi muda.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Tujuan Cerita Disampaikan Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan cerita rakyat pelbagai kaum. Sebagai warisan budaya yang amat membanggakan. Memupuk semangat bangga dengan cerita rakyat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Cerita Kaum Kadazan. Cerita Kaum Iban. ‛Nakhoda Tanggang’ Pengajaran : Jangan menderhaka. Cerita Kaum India. ‛Ahli Sihir Yang Angkuh’ Pengajaran : Jangan bersikap terlalu angkuh. ‛Kura-kura Yang Pintar’ Pengajaran : Jangan bersikap tamak dan haloba. ‛Burung Layang-layang’ Pengajaran : Jangan sombong. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Nilai-nilai Pengajaran Yang Diperoleh Daripada Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cerita Kaum Melayu.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengapresiasikan cerita rakyat pelbagai kaum dalam kehidupan seharian.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Kepentingan Mengetahui Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Memupuk minat para pelajar terhadap cerita rakyat. Supaya warisan budaya tidak dipinggirkan. Supaya sekarang menghargai rakyat. generasi dapat cerita Memperoleh pengajaran dan mengambil iktibar yang terkandung dalam cerita rakyat.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Panduan Mengekalkan CeritaCerita Rakyat Pelbagai Kaum Melakonkan cerita rakyat seperti drama. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dengan mendapatkan Tidak jemu untuk mendengar cerita berulang kali dan menyenaraikan nilai dan contoh pengajaran daripada buku yang dibaca. tarian. Menganjurkan pertandingan bercerita. Mengumpulkan koleksi cerita rakyat maklumat daripada pelbagai sumber. dan pantomin.

Sang Belang terjatuh ke dalam sebuah lubang.. Babak 1 Tolong! Tolong! Tolong! ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Pada suatu hari.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Dalam sebuah hutan..

Saya tidak nampak lubang ini lalu terjatuh ke dalamnya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Keesokan harinya… Babak 2 Apakah yang berlaku Sang Belang? Keadaan gelap semalam.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Kambing pun mencari tali untuk membantu Sang Belang. Babak 3 Pegang tali ini kuat-kuat Sang Belang! Saya akan menarik anda keluar dari lubang ini. Si Kambing. Baiklah.

Babak 4 Ah.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Apabila Sang Belang berjaya keluar dari lubang tersebut. ia terus menangkap Si Kambing dan ingin memakannya. mengapa anda menangkap saya? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . saya sangat lapar kerana sudah sehari saya tidak makan! Eh.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Ketika itu, Sang Kancil sedang meronda dalam hutan. Sang Kancil terdengar jeritan meminta tolong lalu meluru ke tempat itu.
Babak 5

Apa yang telah berlaku Si Kambing?

Tolong! Tolong! Tolong!

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Si Kambing menceritakan segala peristiwa yang telah berlaku. Selepas mendengar cerita tersebut, Sang kancil yang bijak telah meminta Sang Belang melompat semula ke dalam lubang tersebut. Babak 6 Hai, Sang Belang! Tunjukkan semula bagaimana anda terjatuh ke dalam lubang ini.

Baiklah, Sang Kancil. Sekarang saya akan lompat ke dalam lubang ini.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim

Babak 7

Memandangkan anda tidak mengenang jasa, tinggallah anda di dalam lubang ini.
Tolonglah saya Sang Kancil!!! Lepaskan saya. Saya berjanji tidak akan buat lagi.

Terima kasih, Sang Kancil.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

sesal kemudian tidak berguna.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Mari Bercerita Kong zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli Sihir Yang Angkuh Lebai Malang Burung Layang . Kita perlu bijak menyelesaikan masalah yang wujud. Sesal dahulu pendapatan. Janganlah membalas kebaikan orang dengan perbuatan jahat. Saiz fizikal tidak menggambarkan tahap kepintaran seseorang. Kita tidak seharusnya mengambil kesempatan terhadap golongan yang lemah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .layang Kura-kura Yang Pintar Antara Pengajaran Yang Terdapat Dalam Cerita Sang Kancil Menjadi Hakim Ialah: Kita seharusnya menolong orang yang dalam kesusahan.

sosial.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Prinsip-Prinsip Kerajaan Demokrasi • Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. Pemilihan pemerintahan melalui pilihan raya. Hak-hak asasi individu termaktub dan terjamin dalam perlembagaan. Warga negara yang patriotik. • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Kesamaan dan keadilan dalam politik. dan undang-undang. ekonomi. • • Kepelbagaian budaya dalam masyarakat.

Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Faedah-Faedah Amalan Demokrasi • • Negara menjadi aman dan makmur. • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan atau pendapat melalui saluran yang betul. • Sistem demokrasi mementingkan keadilan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Sistem demokrasi yang membawa kemajuan. Lagu Demokrasi Dalam lagu demokrasi terdapat faedah-faedah amalan demokrasi iaitu: • Pemilihan pemimpin melalui pilihan raya. • Negara berada makmur.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. • Rakyat hidup bersatu tenaga. • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan dan pendapat melalui saluran yang betul. dalam keadaan aman dan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tidak mempersendakan lagu demokrasi.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Kita Seharusnya Berbangga Kerana Negara Kita Mengamalkan Sistem Demokrasi Menyanyikan lagu demokrasi dengan nada yang betul. Menyanyikan rasa hormat dan bangga ketika menyanyikan lagu demokrasi. Menghayati lirik lagu demokrasi yang dinyanyikan. Berdiri tegak ketika menyanyikan lagu demokrasi. Menyanyi dengan penuh semangat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Kempen. Proses pengundian. Menetapkan peraturan-peraturan pengundian. Tokoh dikehendaki berucap. Menyediakan kertas undi mengikut bilangan murid. Pelantikan ahli jawatankuasa proses pengundian. pelajar Pengumuman pemenang. Mengasingkan dan mengira kertas undi. Pencalonan pelajar. tokoh Memaklumkan kepada pelajar.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Aliran Pemilihan Tokoh Pelajar Menyediakan kertas undi yang mengandungi nama calon. Setiap pencalonan memerlukan seorang pencadang dan penyokong. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

 Anugerah yang diterima. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Daya kepimpinan. Janganlah kita memilih tokoh pelajar kerana dia merupakan sahabat kita.  Penglibatan dalam kokurikulum.  Sumbangan-sumbangan.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Tokoh pelajar yang dipilih haruslah berwibawa dan berperwatakan mulia. Pemilihan Tokoh Pelajar Kriteria pemilihan :  Perwatakan.  Pencapaian akademik.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Kerajaan Malaysia Mengandungi Tiga Komponen Utama Iaitu : Badan Perundangan (Legislative) Parlimen Badan Pemerintah (Executive) Yang di-Pertuan Agong Diselenggarakan oleh Jemaah Menteri Badan Kehakiman (Judich) Ketua Hakim Negara Yang di-Pertuan Agong Mahkamah-mahkamah Dewan Negara (70 orang ahli) Dewan Rakyat (219 orang ahli) Perdana Menteri Kabinet / Jemaah Menteri Kementerian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dengan raja berperlembagaan.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Demokrasi Di Malaysia Pilihan raya setiap 5 tahun bertujuan memilih pemimpin negara. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Perkataan demokrasi berasal daripada Yunani iaitu demos (rakyat) dan kratos (kekuasaan). India. Australia. Kerajaan dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. Demokrasi bererti kekuasaan rakyat. Indonesia. Antara negara yang mengamalkan sistem demokrasi ialah Afrika Selatan. dan Malaysia. Kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. Amerika Syarikat.

• Memahami dengan mendalam dan mengamalkan sistem demokrasi negara. • Menjadi warganegara yang mempunyai semangat cintakan negara.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Rakyat bebas memilih perwakilan dan boleh bersuara mengikut peraturan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Peranan Warganegara Malaysia • Mengamalkan budaya dan agama masing-masing.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Dewan Rakyat dan Dewan Negara berfungsi menggubal dasar-dasar negara.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Peranan Kerajaan Dipilih • Tidak menafikan hakhak individu seperti kebebasan bergerak. • • Mengadakan pilihan raya untuk memilih pemimpin negara.

Mengurangkan kejadian tanah runtuh. • Mengajak rakan anda turut serta dalam memberikan khidmat masyarakat.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peta Minda Definisi : Setiap warganegara mempunyai cita-cita dan aspirasi untuk hidup sejahtera. Gambaran Masyarakat Sejahtera Hormatmenghormati • Melawat rakan yang sakit di rumahnya walaupun dia pernah menyakiti hati anda. Menikmati Alam Sekitar yang bersih dan berkualiti Bekerjasama Bersatu padu • Melibatkan diri dalam kempen NGO dan pihak kerajaan seperti kempen antidadah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengurangkan kejadian hakisan.    Menjadikan kawasan tarikan pelancong.

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Keluarga  Mewujudkan tanggungjawab. Sekolah Pencapaian kendiri  Mempunyai keyakinan diri. Negara  Mewujudkan negara aman makmur. Masyarakat Hubungan Matlamat Dengan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat  Mewujudkan jalinan hubungan kemanusiaan yang baik. yang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Berbakti kepada sekolah melalui khidmat masyarakat.

Tidak merosakkan sinki dan paip di dalam tandas. Tidak mengoyakkan buku-buku yang dipinjam di perpustakaan. Tidak merosakkan hiasan di sekolah seperti pasu bunga. Tidak merosakkan dan memecahkan cermin tingkap di dalam kelas. Tidak merosakkan kerusi dan meja di dalam kelas. Menjaga kemudahan di sekolah seperti tong sampah. Tidak berebut-rebut ketika menggunakan telefon. Meletakkan gagang telefon di tempat yang betul.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Mewujudkan Kesedaran Sivik Di sekolah Untuk Menghargai Harta Benda Sekolah Tidak merosakkan telefon. Tidak menampal perkara yang tidak berkaitan di papan kenyataan sekolah. Sentiasa menjaga kebersihan dan kekemasan surau. Tidak menconteng dinding bangunan sekolah dan tandas. pemadam kapur. Tidak menconteng kerusi dan meja. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan sebagainya.

• Tidak merosakkan telefon awam dengan melakukan kegiatan vandalisme. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menjaga Kemudahan Awam • Tidak menconteng dinding tandas. • Tidak merosakkan alatan di taman permainan seperti buaian. • • Tidak mencuri atau mengambil bahanbahan bacaan atau perkakasan beribadah di surau. • • Menggunakan tandas dengan betul dan tertib. Tidak memetik bungabungaan dan merosakkan alatan senaman di taman rekreasi. gelongsor. papan tanda. dan jongkang-jongket. • Tidak memecahkan lampu isyarat dan lampu jalan. Tidak mengopakkan pintu dan memecahkan cermin di dewan. dan surau. dewan. pondok bas.

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Cabaran Remaja Keluarga Rakan Sebaya Cabaran-Cabaran Remaja Persekitaran Menyebabkan Konflik Masyarakat Media massa Dalaman Akibatnya Luaran Lari Dari Rumah Memberontak Murung Vandalisme ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Ponteng sekolah .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Bekerjasama Hormat-menghormati Masyarakat Yang Sejahtera Mengamalkan Nilai-Nilai Murni Simpati Bersatu padu Baik Hati Bertoleransi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Kepentingan Alam Sekitar • Keseimbangan Ekosistem • Mencegah Hakisan • Mengelakkan Berlakunya Banjir Kilat • Mengurangkan Kejadian Tanah Runtuh • Bekalan Sumber yang Berterusan • Menarik Pelancong ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peranan Pertubuhan Alam Sekitar Penghutanan Semula Menjaga Kelestarian Alam Sekitar Program Kitar Semula Penggunaan Sumber Tenaga Mesra Alam Rawatan Semula Air Pendidikan Alam Semula Jadi Penguatkuasaan Undang-Undang Kempen ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tidak memandang rendah terhadap golongan kurang upaya.  Membantu golongan kurang upaya apabila diperlukan. Tidak menindas golongan kurang upaya. Menyediakan kemudahan untuk golongan kurang upaya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Tindakan Untuk Membantu Golongan Kurang Upaya  Mengiktiraf hak golongan kurang upaya seperti golongan normal.    ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Kemudahan lif untuk golongan kurang upaya. • Kemudahan tempat letak kereta untuk orang kurang upaya. • Penyediaan tandas untuk golongan kurang upaya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat • Kemudahan tempat duduk dalam pengangkutan awam. Kemudahan Awam Yang Disediakan Oleh Kerajaan Untuk Golongan Kurang Upaya • Potongan harga tambang kenderaan awam untuk warga tua. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Laluan kerusi roda untuk orang kurang upaya.

Memenuhi keinginan mereka. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membawa mereka bersiar-siar. Menyediakan tempat tinggal yang bersih dan selesa.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menghormati Golongan Kurang Upaya • Memahami perasaan mereka. Membantu mereka ke tandas. Memahami minat dan bakat. Tidak bercakap dengan kuat. Membawa untuk mendapatkan rawatan perubatan. • • • • • • • • Menyuapkan makanan.

Teach .The End i .