Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Mengamalkan sikap suka berkongsi. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu.

Suka membazir
Suka menangguh kerja

Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan.

masalah

Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Potensi Diri Potensi diri merujuk kepada :

Bakat

Kebolehan

Kekuatan yang ada dalam diri individu

Seseorang yang memiliki identiti yang positif akan:

 Yakin terhadap kebolehan diri.

 Boleh mencapai kejayaan dan kesejahteraan dalam kehidupan.

 Sentiasa mengembangkan potensi diri.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri

Aspek Potensi

Setiap orang memiliki potensi untuk mengembangkan diri sendiri dalam semua aspek iaitu:

Intelek Jasmani Emosi

Rohani

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . meningkatkan ilmu pengetahuan dan memanfaatkan ilmu. Berfikir secara kreatif dan krisis. dan mengira. menulis.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Intelek Daya Fikir Ciri-ciri kemahiran asas seperti membaca.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Jasmani Perkembangan Tubuh Badan Yang Sihat Menjaga kesihatan diri Melakukan aktiviti riadah Mengembangkan bakat Kemahiran manipulatif ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tenang Tingkah laku yang terkawal Emosi Perasaan Dalam Diri Perasaan kasih sayang Semangat kekitaan Menghargai keindahan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Berkait Rapat Dengan Sikap Menyedari kewujudan pencipta. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mensyukuri pemberian-Nya. Berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia.

Oleh itu seseorang harus :  Sering menyertai pertandingan  Berlatih bersungguhsungguh  Tidak mudah menyerah kalah  Sanggup berkorban  Membuat perancangan  Membaiki kelemahan diri  Berdisiplin  Tabah  Berdedikasi  Bersemangat ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keyakinan Untuk Mengembangkan Potensi Diri Sekirannya ingin berjaya. seseorang harus menunjukkan keyakinan untuk mengembangkan potensi diri.

Contohnya: Tokoh inspirasi • • Menteri pendidikan Pemain badminton Mata pelajaran yang disukai • Bahasa Inggeris • Matematik Aktiviti kelab. Berusahalah mengembangkan bakat dan potensi pada diri kamu.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengenal Pasti Potensi Diri Dan Matlamat Hidup Sebagai individu yang bijak. persatuan / unit beruniform • Kelab Badminton • Persatuan Sejarah Hobi • Mengumpul setem • • Sikap positif Rajin berusaha Tabah • Membaca buku ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . kamu harus mengetahui potensi diri yang kamu miliki.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . daripada Meminta pendapat ahli keluarga untuk mengembangkan bakat. Sering diri. Mungkin mempunyai potensi dalam bidang muzik atau sukan. Ciri-ciri Pelajar Cemerlang Dalam Kokurikulum Mengenal pasti potensi. dan mencari jalan untuk mengembangkan potensi. Berlatih bersungguh-sungguh.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keistimewaan / Kebolehan Harus mengenal pasti potensi diri. berfikir. memperbaiki kelemahan Mengenal pasti kekuatan lawan. Mendapat tunjuk ajar orang yang berjaya.

Berusaha mengembangkan diri.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Individu Yang Mempunyai Identiti Diri Yang Positif Mempunyai matlamat hidup. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . emosi. rohani. Seimbang daripada aspek jasmani. Mempunyai identiti yang berbeza dengan orang lain (secara positif). Berakhlak mulia. dan intelek. Yakin akan kebolehan diri.

Jasmani Kita berusaha untuk memiliki tubuh badan yang sihat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kepentingan Mengembangkan Diri Intelek Kita dapat memanfaatkan ilmu untuk diri dan orang lain. Rohani Kita berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Emosi Kita dapat mengawal perasaan dan tingkah laku.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Bersyukur dengan anugerah Tuhan. Mencontohi tokoh-tokoh yang disanjungi. dan kekuatan. Mengembangkan bakat. Mengenal pasti cita-cita. contohnya: Kraftangan Pertukangan Lukisan Pidato Masakan Muzik Sukan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengambil daya usaha. kebolehan. Mempunyai matlamat hidup yang ingin dicapai. Melalui proses pendidikan. LangkahLangkah Membina Identiti Diri Mengenal pasti kelebihan diri. Individu yang mempunyai identiti diri yang positif sentiasa berusaha mengembangkannya.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Cara Mencapai Cita-Cita Cara 1 Menunjukkan keyakinan diri. Cara 2 Menggunakan minat dan kebolehan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cara 6 Menghargai sumbangan tokoh-tokoh yang disanjungi. Menghubungkaitkan potensi dengan cita-cita. Cara 3 Mempraktikkan akitviti sukan / persatuan yang disertai. Cara 4 Cara 5 Mengenal pasti cabaran yang dihadapi dengan keistimewaan diri.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Guru Kenal Pasti Cita-Cita Peguam Saintis Doktor Akauntan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

potensi diri harus dikenal pasti.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Hubungkaitkan Potensi Diri Dengan Cita-Cita Kamu Hebat berpidato Minat melukis Peguam Pelukis Cemerlang sains dan matematik Ahli sains Mengenal pasti cita-cita agar ia sesuai dengan minat dan kecenderungan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Untuk merealisasikan cita-cita. Jika cita-cita terlalu tinggi tetapi potensi diri atau kemampuan tidak tinggi maka cita-cita tersebut tidak akan tercapai.

Guru Memiliki komunikasi lisan dan penulisan yang cemerlang. Dapat menguasai bidang sains dan matematik dengan baik.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Ciri-Ciri Yang Perlu Ada Untuk Mencapai Cita-Cita Contohnya:- Doktor Mempunyai minat yang mendalam dalam kerja-kerja perawatan. dan empati yang tinggi. belas kasihan. Mempunyai pengetahuan dalam matematik dan lukisan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Arkitek Mempunyai kemahiran dalam bidang seni lukis. Mampu mengawal emosi dengan baik terutama dalam keadaan cemas. Memiliki perasaan sabar. Memiliki kreativiti. Minat yang mendalam untuk menyampaikan ilmu.

persatuan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Langkah-Langkah Mencapai Cita-Cita Langkah 1 Langkah 2 = = = = = Belajar dengan bersungguh-sungguh. dan sukan. Memperoleh keputusan yang cemerlang. Langkah 3 Langkah 4 Langkah 5 ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memilih jurusan yang sesuai dengan cita-cita. Mengasah bakat melalui aktiviti kokurikulum seperti aktiviti dalam kelab. Cemerlang di universiti dan dapat mencapai cita-cita.

Mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa. Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia sebanyak 10 kali. Mokh’ kerana kebolehan melakukan tendangan Dipilih menjadi ketua pasukan bola sepak negara. Digelar ‘Super kencang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Dato’ Mokhtar Dahari Pemain bola sepak negara.

Berasal dari Pulau Pinang. Singapura untuk mengasah dan mengembangkan bakatnya. Anak seni yang serba boleh kerana mempunyai keupayaan membawa pelbagai watak dalam filem.Ramlee Meminati bidang nyayian dan lakonan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Tan Sri P. Berhijrah ke studio Jalan Ampas.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Kekuatan fizikal yang tidak boleh ditandingi atau kekuatan fizikal dalam olahraga. Berfikir dengan cepat dan berupaya menyelesaikan masalah dalam olahraga. bersifat penyabar dan mampu menyelesaikan masalah orang lain. Fizikal • • • Berkebolehan dalam bidang keagamaan. Mental ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan sebagainya. permainan. permainan. Keistimewaan Diri • Emosi Mampu memahami perasaan orang lain. dan sebagainya.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Suka membazir Suka menangguh kerja Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . masalah Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan. Mengamalkan sikap suka berkongsi. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur.

Pintar  Belajar daripada orang yang lebih pintar.  Mempelajari perkara baru.  Belajar dengan lebih tekun.  Menyertai pertandingan. Berkebolehan dalam pidato  Melihat pemimpin berucap. Berkebolehan dalam sukan  Membuat latihan sukan.  Mengasah bakat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kekuatan Dan Cara Meningkatkannya  Mempelbagaikan teknik belajar.  Membuang perasaan gemuruh.  Mempelajari teknik orang lain.  Mempelajari teknik orang lain. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Menyertai acara yang dipertandingkan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mencapai Cita-Cita Baru dilahirkan Alam persekolahan prasekolah Persekolahan sekolah rendah Alam persekolahan sekolah menengah Mencapai cita-cita Alam pekerjaan Institut Pengajian Tinggi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Kurang minat membaca Beli buku-buku akademik.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengatasi Cabaran Atau Masalah Cabaran Langkah Keutamaan Langkah Yang Diambil Tanamkan minat membaca. yang sesuai. Baca buku atau mengulang Sering diganggu ketika Cari tempat mengulang kaji kaji pelajaran di mengulangkaji pelajaran. perpustakaan. Perbanyakkan latihan dan bantuan guru. buku akademik. membuat dapatkan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Dapatkan bantuan guru. Kurang bijak sesuatu subjek. dalam  Hadiri kelas tambahan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Beribadat. Bersukan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Cara Tersendiri • • Memancing.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Keluarga • • Berbincang dengan ahli keluarga. • Meluahkan masalah kepada ahli keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berkelah dan beriadah bersama ahli keluarga.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Rakan Sebaya Positif • Meluahkan masalah kepada rakan sebaya positif. • Berkongsi pengalaman.

Berani menolak ajakan rakan sebaya untuk melakukan perkara-perkara yang tidak sihat. Bijak menjauhi diri daripada rakan sebaya yang boleh merosakkan kehidupan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Cara Bijak Memilih Rakan Sebaya Pilih rakan sebaya yang boleh mendorong dan menasihati kita untuk melakukan kegiatan yang baik dan positif. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjauhkan diri daripada rakan yang boleh merosakkan hidup kita. Berkawan dengan rakan yang positif.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Definisi Menangani Pengaruh Negatif Rakan Harus bijak memilih rakan.

bermain snoker. dan mengoyakkan buku rakan untuk membalas dendam. mencuri peralatan menulis rakan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Rakan Sebaya Melakukan kegiatan vandalisme di sekolah seperti menconteng tandas dan dinding bangunan sekolah. dan mengunjungi kelab malam. Ponteng kelas. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Bermain judi. Berbual di dalam kelas dan membuat bising ketika guru tiada di dalam kelas. Berlumba haram selepas waktu sekolah dan menyertai kegiatan vandalisme. dan mengajak merokok. serta memecahkan tingkap. Mencuri duit. melepak di pasar raya.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Perlu Menolak Ajakan Atau Pengaruh Negatif Rakan Kerana: Menjejaskan pelajaran Menyusahkan ibu bapa Merosakkan diri sendiri Merosakkan masa depan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Mempunyai harga diri. Berani mengatakan ‘tidak’. Bersikap tegas. • Ciri-Ciri Asertif • • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Tidak mudah terpengaruh. Berfikiran matang.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Sikap Asertif Ciri-ciri asertif dapat membantu kita menangani pelbagai pengaruh negatif. • Berupaya membezakan kesan baik dan buruk. .

Dilema dihadapi kadang-kadang dapat diselesaikan pada masa itu atau memerlukan tempoh yang panjang. Dilema boleh diselesaikan dengan cara: Sendirian • Ahli keluarga Sahabat • • • • • • Kita perlu mempunyai keyakinan untuk menyelesaikan dilema. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Setiap dilema perlu diselesaikan dengan segera.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Dilemaku • Keadaan yang menyebabkan sukarnya membuat pilihan antara dua perkara atau lebih. Dilema seperti memilih sekolah yang terbaik ke tingkatan satu memerlukan masa yang panjang untuk membuat keputusan. Kita seharusnya bijak membuat keputusan tentang dilema yang dihadapi. Dilema menyebabkan keadaan seseorang menjadi serba salah.

Teknik awan ialah teknik berfikir tentang sesuatu situasi yang mempunyai kehendak yang bertentangan dan cara penyelesaian win-win.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Teknik Awan Kita sering menghadapi konflik yang memerlukan kita membuat penyelesaian. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Konflik boleh berlaku sama ada dalam diri sendiri atau antara dua pihak.

Sekiranya saya ingin mencapai kegembiraan saya perlu berbincang dengan rakan untuk menonton wayang selepas mengulang kaji pelajaran. Perbincangan Keputusan gembira ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Win-Win  Maksud win-win penyelesaian  Penyelesaian win-win • • Satu situasi di mana dua pihak menyelesaikan sesuatu konflik secara komperatif.

kepentingan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . kemahuan. kita perlu membantu menyelesaikan konflik yang dihadapi oleh rakan. Setiap orang pasti akan menghadapi konflik dalam hidupnya. dan lain-lain. Pertentangan antara individu boleh berlaku disebabkan idea. Ada konflik yang kecil dan ada konflik yang besar untuk diselesaikan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Membantu Rakan Menyelesaikan Konflik Perselisihan atau pertentangan antara individu. Konflik perlu diselesaikan segera supaya tidak timbul masalah yang lebih besar. Sebagai rakan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Konflik Konflik apa? Siapa puncanya? Mengapakah konflik terjadi? Berapa terjadi? konflik Bagaimanakah konflik terjadi? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Contoh Kegiatan Negatif Remaja Melepak Buli Merokok Peras ugut Vandalisme Ponteng sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Punca-Punca Kegiatan Negatif Remaja Persekitaran Rakan sebaya Diri sendiri Media massa Keluarga ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Undang-undang. • Media massa. • Ibu bapa dan keluarga.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Langkah-Langkah Mengatasi Kegiatan Negatif Remaja • Rakan sebaya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Keluarga ditimpa kesusahan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Diri     Pelajaran merosot. Keluarga tidak dihormati.   Keluarga berasa sedih dan kecewa. Berlaku masalah dalam masyarakat. Dipulau kawan-kawan dan masyarakat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Keluarga berasa tersinggung. Dikenakan tindakan undang-undang. Masa depan gelap. Keluarga  Kesan Kegiatan Negatif   Keluarga berasa malu. Hidup bermasyarakat tidak wujud. Masyarakat    Krisis pemimpin masa depan.

Menjalinkan hubungan mesra dan akrab. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Perlakuan beradab. Saling bantu-membantu antara ahli keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Ciri-Ciri Keluarga Bahagia Saling sayang-menyayangi antara ahli keluarga. Mengamalkan gaya hidup sihat.

Dapat menyelesaikan konflik dengan cara yang baik.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan perasaan kasih sayang. Menghargai jasa ibu bapa. Cara-Cara Membantu Keluarga Dalam Membina Keluarga Bahagia dan keselesaan Membantu tanpa mengharapkan balasan. Menjaga perasaan ahli keluarga. dan keselamatan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menyempurnakan sukarela. diri tanggungjawab dalam pelbagai secara aktiviti Menjaga kebersihan anggota keluarga. Melibatkan keluarga. Menjaga kebersihan persekitaran.

Ibu bapa bimbingan perhatian anak-anak. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Makan bersama. memberi dan terhadap Mengisi masa lapang dengan melakukan aktiviti bersama.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjalinkan Hubungan Yang Mesra Dan Akrab Sesama Anggota Keluarga Melakukan perkara sama. sesuatu bersama- Ibu bapa menyediakan keperluan untuk anakanak.

Memberi hadiah dan kad ucapan sempena hari lahir dan sebagainya. suara ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan Kasih Sayang Terhadap Anggota Keluarga Menghormati ibu bapa dan anggota lain. Tidak meninggikan kepada ibu bapa.

Tidak melawan kata dan menderhaka kepada ibu bapa. Belajar bersungguh-sungguh kejayaan.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pengorbanan Ibu bapa Kepada Anak-anak Medidik dan mengasuh anak-anak Memberi kasih sayang Memberi perlindungan Memberi pelajaran Menyediakan keperluan Memberi kebahagian Antara cara membalas jasa ibu bapa ialah: Mentaati suruhan. Memberi ibu bapa hadiah dan kad ucapan sempena hari istimewa ibu bapa. permintaan dan arahan ibu bapa. untuk mencapai ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjaga ibu bapa apabila dewasa kelak. Meraikan hari istimewa ibu bapa.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tunjukkan Kasih Sayang Kepada Ibu Bapa Patuh kepada ibu bapa Memberi hadiah Membantu ibu bapa ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara Anggota Keluarga Berkomunikasi Melalui pertuturan Melalui telefon Melalui surat Melalui e-mel ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

puan dan sebagainya. pak cik. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Segera meminta ‘maaf’ apabila melakukan kesalahan. Hendaklah memanggil keluarga dengan panggilan yang sesuai. Contohnya mak cik. Gunakan panggilan yang sesuai.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pertuturan Yang Sopan Hendaklah menggunakan bahasa yang sopan dan lembut setiap kali bertutur. Ucapan ‘terima kasih’ selepas menerima bantuan. Gunakan perkataan ‘tolong’ apabila meminta bantuan. Jangan menggunakan panggilan yang kurang sopan seperti ‘awak’.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-cara Membantu Anggota Keluarga Membantu ibu mengemas rumah. Membantu adik belajar dan mengulang kaji pelajaran. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membantu motosikal. Membantu ayah mengangkat barang. Membantu ibu membeli barang. Membantu ayah membaiki rumah. Membantu adik menyiapkan kerja sekolah. ayah mencuci kereta dan Membantu ibu membuat kuih. Membantu saudara yang berada di dalam kesusahan. Membantu ibu memasak.

Melalui pemberian kad ucapan.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menghargai Bantuan Keluarga Melalui ucapan terima kasih. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Melalui pemberian hadiah.

Membawa anggota keluarga melancong di dalam atau di luar negara apabila mendapat cuti panjang.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjaga ibu bapa dan ahli keluarga apabila dewasa kelak. Menghargai jasa ibu bapa dengan memberikan wang ringgit. Memberi hadiah dan ucapan pada hari istimewa. Hargailah Keluarga Anda ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Memberi mereka kesenangan setelah kita bekerja.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-Cara Berterima Kasih Kepada Ibu Bapa Belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya. Memberi hadiah kepada ibu bapa apabila tiba hari istimewa. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjaga mereka apabila sudah tua.

ahli keluarga Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga. yang Menjaga hati dan perasaan ahli keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tingkah Laku Mulia Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menerima teguran ibu bapa dengan hati terbuka dan berjanji tidak akan mengulangi kesilapan. Meringankan bebanan dengan menjaga adik. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Bersikap terbuka dalam pelbagai perkara dan tidak mengganggu perasaan ahli keluarga lain. Membantu ahli keluarga memerlukan pertolongan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Mengeratkan Hubungan Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menghargai pengorbanan ibu bapa yang mendidik dan mengasuh kita. Mewujudkan komunikasi secara sopan. Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga. Mewujudkan sikap positif bersesuaian dengan norma masyarakat.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Keluarga Saya Sihat Amalan pemakanan seimbang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . bersama Persekitaran tempat tinggal yang bersih. Beriadah keluarga.

Keselamatan. Kenali AspekAspek Peraturan Sekolah Keceriaan sekolah. Kehadiran. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kekemasan diri. Kebersihan.

Suasana pembelajaran yang selesa dan tenteram. dan prihatin. Guru-guru yang cemerlang dalam pengajaran. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Warga sekolah yang peramah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Ciri-Ciri Sekolah Idaman Suasana persekitaran yang bersih dan ceria. mesra.

misi. Asal usul nama sekolah. dan budaya sekolah serta peraturan. identiti. Bilangan pelajar semasa penubuhan. sejarah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Pengasas sekolah. Nama guru besar pertama.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Sejarah Sekolah Setiap sekolah mempunyai visi. Tarikh penubuhan sekolah.

•  Menjaga kebersihan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Sikap bertungkus-lumus dalam menimba ilmu. Persekitaran ceria dan bersih  Pemuliharaan persekitaran sekolah. • Pengaulan mesra  Hubungan yang kakitangan. Sikap positif  Berdaya saing.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah •  Bersopan  Berbudi santun.  Berdisiplin. bahasa.  Bertanggungjawab. • Pembelajaran cemerlang  Menghormati guru yang mendidik. mesra dengan  Hubungan yang mesra sesama guru dan pelajar.

Murid-murid yang tidak dapat mengikuti Pendidikan Jasmani dan Kesihatan hendaklah mengemukakan surat akuan doktor. surat tunjuk sebab akan dihantar.   Murid yang hendak ke hospital hendaklah mendapatkan kebenaran. Bagi murid yang tidak hadir berturut-turut selama tiga hari.    Murid-murid yang tidak hadir ke sekolah hendaklah memaklumkan kepada pihak sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Peraturan Kehadiran Ke Sekolah  Kehadiran ke sekolah diwajibkan untuk semua murid. Murid yang hendak keluar hendaklah mendapatkan kebenaran daripada guru.  ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Murid-murid tidak dibenarkan keluar daripada kawasan sekolah semasa waktu belajar.  Kehadiran akan diambil pada waktu pertama.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Kolam ikan. Amalan kitar semula.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah Dalam Taman Kebersihan dan keindahan persekitaran. Pelbagai jenis tanaman.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Berdisiplin

Ponteng sifar.

Kes salah laku yang minima.

Beratur dengan tertib.

Ketepatan waktu.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Penyayang

Kempen warga sekolah penyayang.

Program Mentor-mentee.

Bantuan Kebajikan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Tabung penyayang.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Cemerlang Kokurikulum

Cemerlang dalam aktiviti sukan.

Aktif dalam aktiviti kelab, persatuan, dan unit beruniform. Mengambil bahagian dalam program komuniti setempat dan kebangsaan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Kerjasama dalam menjayakan sesuatu amat penting untuk memupuk perpaduan dan menjamin kejayaan. haruslah bekerjasama sebagai satu pasukan dalam menjayakan pelbagai aktiviti di sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Definisi Semangat Berpasukan • Sebagai komuniti sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kebaikan Semangat Berpasukan Kerja menjadi pantas. Dapat mengenali ramai orang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Hasil kerja yang cemerlang. Banyak idea dapat dikeluarkan.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Bekerjasama. Hormat-menghormati. bantu- ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Bertoleransi. Menunjukkan Semangat Berpasukan Saling membantu.

Kejayaan sentiasa diraih. Sekolah berwatak. Sekolah Kebanggaanku Iklim sekolah yang ceria. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Sekolah konduksif .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Pengetua mempunyai misi dan visi serta berwawasan tinggi. . Sekolah sihat dan selamat.

Semua warga sekolah mengambil berat antara satu sama lain dan saling bekerjasama. Guru mampu mengajar dengan baik. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Budaya penyayang dapat dibentuk dalam persekitaran sekolah. Sekolah mendapat pujian daripada ibu bapa dan komuniti.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kebaikan Warga Sekolah Mempunyai Sahsiah Dan Sikap Yang Positif Sekolah menjadi tempat yang selamat dan selesa untuk semua. Sekolah menjadi destinasi kecemerlangan dan kejayaan murid.

dan mengamalkan nilai-nilai murni masyarakat.  Menghormati kebolehan dan pendapat dalam komuniti sekolah. menghayati.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Ciri-Ciri Sahsiah Dan Sikap Positif Murid  Sentiasa berdisiplin dan mematuhi undang-undang sekolah.  Memahami.  Memelihara nama baik sekolah dan meningkatkan imej sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi sokongan moral kepada pasukan sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Aktif menyertai aktiviti keceriaan sekolah. Berbakti dalam projek membaiki perabot sekolah. Sumbangan Meningkatkan Imej Sekolah Mengamalkan sahsiah positif. Berganding bahu menjayakan aktiviti sukan. Merealisasikan prinsip ”Sekolahku Milikku”.

Memberi sokongan moral kepada rakan-rakan yang lemah dalam pelajaran.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sentiasa berdisiplin dan mematuhi peraturan. Menghormati pelbagai kebolehan dan pendapat orang lain. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Murid Bersahsiah Seorang Pelajar Seharusnya:- Menjaga dan mampu meningkatkan imej sekolah. Mengamalkan nilai-nilai murni yang mulia. Melibatkan diri secara langsung dalam aktiviti sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Cemerlang akademik Aktif Kerjasama berpasukan Ceria Cemerlang kokurikulum Beretika mulia Memahami misi dan visi sekolah Jujur Mentaati agama Mampu menjaga nama baik sekolah Ciri-ciri Sahsiah Terpuji Bertanggungjawab Dedikasi Bersemangat Boleh dipercayai Menghormati guru Sedia membantu Tidak takut pada cabaran Berdisiplin Kemas Gigih berusaha Penyayang Berwawasan Mempunyai daya juang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Meningkatkan kecerdasan otak atau kesihatan tubuh badan.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Faedah Melibatkan Diri Dalam Menjayakan Aktiviti Sukan Di Sekolah Dapat merasai kemeriahan sukan tahunan. Memberi sokongan kepada pihak sekolah. Mendapat pengalaman dan memperoleh ramai kenalan baru. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Menjadi peserta dalam acara yang dipertandingkan.

Menjadi sorak untuk rumah-rumah sekolah.

Cara Untuk Melibatkan Diri Dalam Sukan Tahunan Sekolah

Menjadi urusetia pertandingan.

Mengadakan jualan makanan sempena sukan tahunan sekolah.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah
Berganding Bahu Menjayakan Sukan

Bekerjasama

Bertoleransi

Rajin

Bersemangat tinggi

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Mengucap selamat pagi kepada guru sekolah.

Ingin membeli buku di koperasi sekolah.

Menawarkan bantuan kepada guru untuk membawa barangbarang.

Warga Sekolah Bersopan Ingin makanan minuman sekolah. membeli dan di kantin

Berterima kasih kepada rakan yang membantu.

Berterima kasih kepada guru yang mengajar.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Dalam bidang muzik Dalam bidang sukan Berpidato Dalam bidang kokurikulum Menghormati Pelbagai Kebolehan Rakan Sekolah Dalam bidang akademik Dalam bidang kesenian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolah Indah Dan Ceria Dengan Adanya :- Mural sekolah Taman sekolah Kolam ikan Anjung ilmu Taman herba Tempat istirehat / pondok Pintu hadapan sekolah yang indah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Membuang sampah di tempat yang betul. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Menghargai Keceriaan Sekolah Tidak mencemarkan kawasan taman sekolah. Sentiasa bersikap bertanggungjawab menjaga harta benda sekolah. Terlibat dengan semua aktiviti keceriaan sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kantin Perpustakaan Kawasan Sekolah Yang Perlu Ceria Kelas Taman sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolahku Milikku Penglibatan Warga Sekolah Dalam Meningkatkan Imej Sekolah Bersikap peramah Bersikap bertolak ansur Menjaga disiplin Meningkatkan keceriaan sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Maksud Pertandingan 3K  Keselamatan  Kebersihan  Keceriaan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

 Kempen kebersihan dan keceriaan sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sikap Melibatkan Diri Dalam Meningkatkan Imej Sekolah  Menjaga tingkah laku dan tutur kata.  Menyertai pertandingan sekaligus memenangi pingat.  Bersedia membantu kesusahan. sesiapa sahaja yang berada dalam  Belajar bersungguh-sungguh untuk menaikkan nama sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Berbakti Menyelesaikan masalah dengan segera. Menunjukkan sikap menghormati pendapat dalam komuniti sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjaga kebersihan dan keindahan sekolah untuk menjayakan pelbagai program sekolah. Menunjukkan semangat untuk menjayakan aktiviti kokurikulum. Menunjukkan semangat berpasukan dalam meningkatkan imej sekolah.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mewujudkan semangat kesukanan. Mewujudkan hubungan yang baik di kalangan pelajar lain dan guru. Kepentingan Memberikan Sokongan Moral Kepada Pasukan Sekolah Meningkatkan kecergasan fizikal dan juga mental. Meniupkan semangat kepada peserta sekolah untuk bertanding dengan lebih gigih. Menimba pengalaman untuk meningkatkan diri dan keyakinan diri.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Memeriahkan sesuatu pertandingan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Meningkatkan imej sekolah dengan adanya semangat perpaduan dalam diri setiap murid. Faedah Penyertaan Murid-Murid Dalam Sesuatu Pasukan Sorak Sekolah Menjamin sesebuah bertanding. kejayaan sekolah pasukan yang Memupuk perpaduan antara murid dengan murid dan antara murid dengan pihak sekolah.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Antara Cerita-Cerita Rakyat Cerita Kaum Melayu Cerita Kaum Cina Cerita Kaum India Cerita Kaum Iban Cerita Kaum Kadazan Nakhoda Tanggang Kong Zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli sihir yang Angkuh Kura-kura yang Pintar Burung Layanglayang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Ia disampaikan pada waktu malam selepas penat bekerja. Cerita rakyat bukan sahaja berperanan sebagai hiburan tetapi juga berperanan untuk menyampaikan pengajaran. Selain bercerita. dan cerita binatang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cara Cerita Rakyat Disampaikan Cerita rakyat disampaikan dari mulut ke mulut. cerita kepahlawanan. Antara jenis cerita rakyat ialah asal usul sesuatu. penglipur lara juga menyanyi dan bermain alat muzik. Ia disampaikan oleh penglipur lara. Ia berdasarkan kehidupan masyarakat setempat. cerita jenaka. Banyak unsurunsur pengajaran yang diselitkan.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Pelbagai Cerita Rakyat Mengapa Kulit Kura-Kura Retak? Dalam sebuah hutan. Itik mencadangkan kepada kura-kura supaya mengigit sebatang kayu dan itik akan membawa kura-kura dengan kayu tersebut. Itik mengajak kura-kura berpindah tetapi kura-kura berasa susah hati kerana dia tidak boleh terbang. merentasi sungai sehinggalah mereka tiba di sebuah kampung. Itik juga berpesan supaya kura-kura tidak boleh sama sekali membuka mulutnya. Pada suatu ketika. itik pun menerbangkan kura-kura merentasi hutan. akibat musim kemarau yang panjang. seekor kura-kura berkawan baik dengan dua ekor itik. semua tanaman mati dan kolam tempat mereka bermain juga kering. Sambungan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Kura-kura berjanji akan patuh kepada permintaan itik dan apabila mereka bersedia.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Contoh Cerita Rakyat Mengikut Jenis Cerita Asal Usul Sejarah Pembukaan Negeri Melaka Cerita Jenaka Si Luncai Cerita Binatang Burung Layang-layang Cerita Kepahlawanan Hang Jebat Cerita Mitos Nama Negeri Melaka ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Tujuan Cerita Disampaikan Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan cerita rakyat pelbagai kaum. Memupuk semangat bangga dengan cerita rakyat. Sebagai teladan dan nasihat kepada generasi muda. Sebagai warisan budaya yang amat membanggakan.

Cerita Kaum India. Cerita Kaum Iban. ‛Burung Layang-layang’ Pengajaran : Jangan sombong.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Nilai-nilai Pengajaran Yang Diperoleh Daripada Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cerita Kaum Melayu. Cerita Kaum Kadazan. ‛Nakhoda Tanggang’ Pengajaran : Jangan menderhaka. ‛Ahli Sihir Yang Angkuh’ Pengajaran : Jangan bersikap terlalu angkuh. ‛Kura-kura Yang Pintar’ Pengajaran : Jangan bersikap tamak dan haloba. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Supaya sekarang menghargai rakyat. generasi dapat cerita Memperoleh pengajaran dan mengambil iktibar yang terkandung dalam cerita rakyat. Mengapresiasikan cerita rakyat pelbagai kaum dalam kehidupan seharian. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Supaya warisan budaya tidak dipinggirkan.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Kepentingan Mengetahui Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Memupuk minat para pelajar terhadap cerita rakyat.

Mengumpulkan koleksi cerita rakyat maklumat daripada pelbagai sumber. Menganjurkan pertandingan bercerita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . tarian. dan pantomin.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Panduan Mengekalkan CeritaCerita Rakyat Pelbagai Kaum Melakonkan cerita rakyat seperti drama. dengan mendapatkan Tidak jemu untuk mendengar cerita berulang kali dan menyenaraikan nilai dan contoh pengajaran daripada buku yang dibaca.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Dalam sebuah hutan. Pada suatu hari... Sang Belang terjatuh ke dalam sebuah lubang. Babak 1 Tolong! Tolong! Tolong! ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Keesokan harinya… Babak 2 Apakah yang berlaku Sang Belang? Keadaan gelap semalam. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Saya tidak nampak lubang ini lalu terjatuh ke dalamnya.

Babak 3 Pegang tali ini kuat-kuat Sang Belang! Saya akan menarik anda keluar dari lubang ini. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Kambing pun mencari tali untuk membantu Sang Belang. Baiklah. Si Kambing.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Apabila Sang Belang berjaya keluar dari lubang tersebut. mengapa anda menangkap saya? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . saya sangat lapar kerana sudah sehari saya tidak makan! Eh. ia terus menangkap Si Kambing dan ingin memakannya. Babak 4 Ah.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Ketika itu, Sang Kancil sedang meronda dalam hutan. Sang Kancil terdengar jeritan meminta tolong lalu meluru ke tempat itu.
Babak 5

Apa yang telah berlaku Si Kambing?

Tolong! Tolong! Tolong!

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Si Kambing menceritakan segala peristiwa yang telah berlaku. Selepas mendengar cerita tersebut, Sang kancil yang bijak telah meminta Sang Belang melompat semula ke dalam lubang tersebut. Babak 6 Hai, Sang Belang! Tunjukkan semula bagaimana anda terjatuh ke dalam lubang ini.

Baiklah, Sang Kancil. Sekarang saya akan lompat ke dalam lubang ini.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim

Babak 7

Memandangkan anda tidak mengenang jasa, tinggallah anda di dalam lubang ini.
Tolonglah saya Sang Kancil!!! Lepaskan saya. Saya berjanji tidak akan buat lagi.

Terima kasih, Sang Kancil.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Kita tidak seharusnya mengambil kesempatan terhadap golongan yang lemah. Kita perlu bijak menyelesaikan masalah yang wujud. Sesal dahulu pendapatan. Saiz fizikal tidak menggambarkan tahap kepintaran seseorang. sesal kemudian tidak berguna.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Mari Bercerita Kong zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli Sihir Yang Angkuh Lebai Malang Burung Layang .layang Kura-kura Yang Pintar Antara Pengajaran Yang Terdapat Dalam Cerita Sang Kancil Menjadi Hakim Ialah: Kita seharusnya menolong orang yang dalam kesusahan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Janganlah membalas kebaikan orang dengan perbuatan jahat.

Warga negara yang patriotik. Pemilihan pemerintahan melalui pilihan raya. • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . sosial. Hak-hak asasi individu termaktub dan terjamin dalam perlembagaan. ekonomi. Kesamaan dan keadilan dalam politik.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Prinsip-Prinsip Kerajaan Demokrasi • Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. dan undang-undang. • • Kepelbagaian budaya dalam masyarakat.

Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan atau pendapat melalui saluran yang betul.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Faedah-Faedah Amalan Demokrasi • • Negara menjadi aman dan makmur. • Sistem demokrasi mementingkan keadilan.

dalam keadaan aman dan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Negara berada makmur. • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan dan pendapat melalui saluran yang betul. • Rakyat hidup bersatu tenaga. • Sistem demokrasi yang membawa kemajuan. Lagu Demokrasi Dalam lagu demokrasi terdapat faedah-faedah amalan demokrasi iaitu: • Pemilihan pemimpin melalui pilihan raya.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain.

Menghayati lirik lagu demokrasi yang dinyanyikan. Tidak mempersendakan lagu demokrasi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menyanyi dengan penuh semangat.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Kita Seharusnya Berbangga Kerana Negara Kita Mengamalkan Sistem Demokrasi Menyanyikan lagu demokrasi dengan nada yang betul. Menyanyikan rasa hormat dan bangga ketika menyanyikan lagu demokrasi. Berdiri tegak ketika menyanyikan lagu demokrasi.

Menetapkan peraturan-peraturan pengundian. pelajar Pengumuman pemenang. Mengasingkan dan mengira kertas undi. Proses pengundian.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Aliran Pemilihan Tokoh Pelajar Menyediakan kertas undi yang mengandungi nama calon. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . tokoh Memaklumkan kepada pelajar. Menyediakan kertas undi mengikut bilangan murid. Kempen. Tokoh dikehendaki berucap. Pencalonan pelajar. Pelantikan ahli jawatankuasa proses pengundian. Setiap pencalonan memerlukan seorang pencadang dan penyokong.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Tokoh pelajar yang dipilih haruslah berwibawa dan berperwatakan mulia. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Pemilihan Tokoh Pelajar Kriteria pemilihan :  Perwatakan. Janganlah kita memilih tokoh pelajar kerana dia merupakan sahabat kita.  Pencapaian akademik.  Daya kepimpinan.  Anugerah yang diterima.  Sumbangan-sumbangan.  Penglibatan dalam kokurikulum.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Kerajaan Malaysia Mengandungi Tiga Komponen Utama Iaitu : Badan Perundangan (Legislative) Parlimen Badan Pemerintah (Executive) Yang di-Pertuan Agong Diselenggarakan oleh Jemaah Menteri Badan Kehakiman (Judich) Ketua Hakim Negara Yang di-Pertuan Agong Mahkamah-mahkamah Dewan Negara (70 orang ahli) Dewan Rakyat (219 orang ahli) Perdana Menteri Kabinet / Jemaah Menteri Kementerian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Demokrasi Di Malaysia Pilihan raya setiap 5 tahun bertujuan memilih pemimpin negara. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Indonesia. Mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dengan raja berperlembagaan. Kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. Kerajaan dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. Perkataan demokrasi berasal daripada Yunani iaitu demos (rakyat) dan kratos (kekuasaan). Demokrasi bererti kekuasaan rakyat. Antara negara yang mengamalkan sistem demokrasi ialah Afrika Selatan. India. dan Malaysia. Amerika Syarikat. Australia.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Memahami dengan mendalam dan mengamalkan sistem demokrasi negara. • Menjadi warganegara yang mempunyai semangat cintakan negara.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Rakyat bebas memilih perwakilan dan boleh bersuara mengikut peraturan. Peranan Warganegara Malaysia • Mengamalkan budaya dan agama masing-masing.

Dewan Rakyat dan Dewan Negara berfungsi menggubal dasar-dasar negara. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Peranan Kerajaan Dipilih • Tidak menafikan hakhak individu seperti kebebasan bergerak. • • Mengadakan pilihan raya untuk memilih pemimpin negara.

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peta Minda Definisi : Setiap warganegara mempunyai cita-cita dan aspirasi untuk hidup sejahtera. • Mengajak rakan anda turut serta dalam memberikan khidmat masyarakat. Mengurangkan kejadian tanah runtuh. Gambaran Masyarakat Sejahtera Hormatmenghormati • Melawat rakan yang sakit di rumahnya walaupun dia pernah menyakiti hati anda. Menikmati Alam Sekitar yang bersih dan berkualiti Bekerjasama Bersatu padu • Melibatkan diri dalam kempen NGO dan pihak kerajaan seperti kempen antidadah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .    Menjadikan kawasan tarikan pelancong. Mengurangkan kejadian hakisan.

yang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Masyarakat Hubungan Matlamat Dengan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat  Mewujudkan jalinan hubungan kemanusiaan yang baik.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Keluarga  Mewujudkan tanggungjawab. Negara  Mewujudkan negara aman makmur.  Berbakti kepada sekolah melalui khidmat masyarakat. Sekolah Pencapaian kendiri  Mempunyai keyakinan diri.

pemadam kapur. Tidak merosakkan dan memecahkan cermin tingkap di dalam kelas. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tidak menampal perkara yang tidak berkaitan di papan kenyataan sekolah. Tidak berebut-rebut ketika menggunakan telefon. Tidak menconteng dinding bangunan sekolah dan tandas. Meletakkan gagang telefon di tempat yang betul.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Mewujudkan Kesedaran Sivik Di sekolah Untuk Menghargai Harta Benda Sekolah Tidak merosakkan telefon. dan sebagainya. Menjaga kemudahan di sekolah seperti tong sampah. Tidak merosakkan hiasan di sekolah seperti pasu bunga. Tidak mengoyakkan buku-buku yang dipinjam di perpustakaan. Sentiasa menjaga kebersihan dan kekemasan surau. Tidak merosakkan kerusi dan meja di dalam kelas. Tidak merosakkan sinki dan paip di dalam tandas. Tidak menconteng kerusi dan meja.

papan tanda.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menjaga Kemudahan Awam • Tidak menconteng dinding tandas. gelongsor. • • Menggunakan tandas dengan betul dan tertib. Tidak mengopakkan pintu dan memecahkan cermin di dewan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan jongkang-jongket. • Tidak memecahkan lampu isyarat dan lampu jalan. • Tidak merosakkan telefon awam dengan melakukan kegiatan vandalisme. • Tidak merosakkan alatan di taman permainan seperti buaian. • • Tidak mencuri atau mengambil bahanbahan bacaan atau perkakasan beribadah di surau. dan surau. pondok bas. Tidak memetik bungabungaan dan merosakkan alatan senaman di taman rekreasi. dewan.

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Cabaran Remaja Keluarga Rakan Sebaya Cabaran-Cabaran Remaja Persekitaran Menyebabkan Konflik Masyarakat Media massa Dalaman Akibatnya Luaran Lari Dari Rumah Memberontak Murung Vandalisme ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Ponteng sekolah .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Bekerjasama Hormat-menghormati Masyarakat Yang Sejahtera Mengamalkan Nilai-Nilai Murni Simpati Bersatu padu Baik Hati Bertoleransi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Kepentingan Alam Sekitar • Keseimbangan Ekosistem • Mencegah Hakisan • Mengelakkan Berlakunya Banjir Kilat • Mengurangkan Kejadian Tanah Runtuh • Bekalan Sumber yang Berterusan • Menarik Pelancong ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peranan Pertubuhan Alam Sekitar Penghutanan Semula Menjaga Kelestarian Alam Sekitar Program Kitar Semula Penggunaan Sumber Tenaga Mesra Alam Rawatan Semula Air Pendidikan Alam Semula Jadi Penguatkuasaan Undang-Undang Kempen ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Menyediakan kemudahan untuk golongan kurang upaya.    ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tidak menindas golongan kurang upaya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Tindakan Untuk Membantu Golongan Kurang Upaya  Mengiktiraf hak golongan kurang upaya seperti golongan normal. Tidak memandang rendah terhadap golongan kurang upaya.  Membantu golongan kurang upaya apabila diperlukan.

• Kemudahan lif untuk golongan kurang upaya. Kemudahan Awam Yang Disediakan Oleh Kerajaan Untuk Golongan Kurang Upaya • Potongan harga tambang kenderaan awam untuk warga tua. • Laluan kerusi roda untuk orang kurang upaya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat • Kemudahan tempat duduk dalam pengangkutan awam. • Kemudahan tempat letak kereta untuk orang kurang upaya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Penyediaan tandas untuk golongan kurang upaya.

Membantu mereka ke tandas. Membawa untuk mendapatkan rawatan perubatan. • • • • • • • • Menyuapkan makanan.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menghormati Golongan Kurang Upaya • Memahami perasaan mereka. Memenuhi keinginan mereka. Menyediakan tempat tinggal yang bersih dan selesa. Memahami minat dan bakat. Membawa mereka bersiar-siar. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tidak bercakap dengan kuat.

The End i .Teach .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful