Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Mengamalkan sikap suka berkongsi. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu.

Suka membazir
Suka menangguh kerja

Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan.

masalah

Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Potensi Diri Potensi diri merujuk kepada :

Bakat

Kebolehan

Kekuatan yang ada dalam diri individu

Seseorang yang memiliki identiti yang positif akan:

 Yakin terhadap kebolehan diri.

 Boleh mencapai kejayaan dan kesejahteraan dalam kehidupan.

 Sentiasa mengembangkan potensi diri.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri

Aspek Potensi

Setiap orang memiliki potensi untuk mengembangkan diri sendiri dalam semua aspek iaitu:

Intelek Jasmani Emosi

Rohani

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Intelek Daya Fikir Ciri-ciri kemahiran asas seperti membaca. menulis. Berfikir secara kreatif dan krisis. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . meningkatkan ilmu pengetahuan dan memanfaatkan ilmu. dan mengira.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Jasmani Perkembangan Tubuh Badan Yang Sihat Menjaga kesihatan diri Melakukan aktiviti riadah Mengembangkan bakat Kemahiran manipulatif ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tenang Tingkah laku yang terkawal Emosi Perasaan Dalam Diri Perasaan kasih sayang Semangat kekitaan Menghargai keindahan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Mensyukuri pemberian-Nya.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Berkait Rapat Dengan Sikap Menyedari kewujudan pencipta. Berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Oleh itu seseorang harus :  Sering menyertai pertandingan  Berlatih bersungguhsungguh  Tidak mudah menyerah kalah  Sanggup berkorban  Membuat perancangan  Membaiki kelemahan diri  Berdisiplin  Tabah  Berdedikasi  Bersemangat ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . seseorang harus menunjukkan keyakinan untuk mengembangkan potensi diri.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keyakinan Untuk Mengembangkan Potensi Diri Sekirannya ingin berjaya.

Contohnya: Tokoh inspirasi • • Menteri pendidikan Pemain badminton Mata pelajaran yang disukai • Bahasa Inggeris • Matematik Aktiviti kelab. Berusahalah mengembangkan bakat dan potensi pada diri kamu. persatuan / unit beruniform • Kelab Badminton • Persatuan Sejarah Hobi • Mengumpul setem • • Sikap positif Rajin berusaha Tabah • Membaca buku ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . kamu harus mengetahui potensi diri yang kamu miliki.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengenal Pasti Potensi Diri Dan Matlamat Hidup Sebagai individu yang bijak.

Mendapat tunjuk ajar orang yang berjaya. Ciri-ciri Pelajar Cemerlang Dalam Kokurikulum Mengenal pasti potensi.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keistimewaan / Kebolehan Harus mengenal pasti potensi diri. dan mencari jalan untuk mengembangkan potensi. daripada Meminta pendapat ahli keluarga untuk mengembangkan bakat. Berlatih bersungguh-sungguh. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mungkin mempunyai potensi dalam bidang muzik atau sukan. memperbaiki kelemahan Mengenal pasti kekuatan lawan. berfikir. Sering diri.

Berusaha mengembangkan diri. dan intelek. Berakhlak mulia. Yakin akan kebolehan diri. Seimbang daripada aspek jasmani.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Individu Yang Mempunyai Identiti Diri Yang Positif Mempunyai matlamat hidup. Mempunyai identiti yang berbeza dengan orang lain (secara positif). emosi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . rohani.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kepentingan Mengembangkan Diri Intelek Kita dapat memanfaatkan ilmu untuk diri dan orang lain. Rohani Kita berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Jasmani Kita berusaha untuk memiliki tubuh badan yang sihat. Emosi Kita dapat mengawal perasaan dan tingkah laku.

contohnya: Kraftangan Pertukangan Lukisan Pidato Masakan Muzik Sukan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Melalui proses pendidikan. Mempunyai matlamat hidup yang ingin dicapai. LangkahLangkah Membina Identiti Diri Mengenal pasti kelebihan diri. kebolehan. Mengambil daya usaha. dan kekuatan. Mengembangkan bakat. Mencontohi tokoh-tokoh yang disanjungi.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Bersyukur dengan anugerah Tuhan. Individu yang mempunyai identiti diri yang positif sentiasa berusaha mengembangkannya. Mengenal pasti cita-cita.

Cara 6 Menghargai sumbangan tokoh-tokoh yang disanjungi.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Cara Mencapai Cita-Cita Cara 1 Menunjukkan keyakinan diri. Cara 2 Menggunakan minat dan kebolehan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cara 3 Mempraktikkan akitviti sukan / persatuan yang disertai. Menghubungkaitkan potensi dengan cita-cita. Cara 4 Cara 5 Mengenal pasti cabaran yang dihadapi dengan keistimewaan diri.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Guru Kenal Pasti Cita-Cita Peguam Saintis Doktor Akauntan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

potensi diri harus dikenal pasti. Jika cita-cita terlalu tinggi tetapi potensi diri atau kemampuan tidak tinggi maka cita-cita tersebut tidak akan tercapai. Untuk merealisasikan cita-cita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Hubungkaitkan Potensi Diri Dengan Cita-Cita Kamu Hebat berpidato Minat melukis Peguam Pelukis Cemerlang sains dan matematik Ahli sains Mengenal pasti cita-cita agar ia sesuai dengan minat dan kecenderungan.

Arkitek Mempunyai kemahiran dalam bidang seni lukis. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Minat yang mendalam untuk menyampaikan ilmu.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Ciri-Ciri Yang Perlu Ada Untuk Mencapai Cita-Cita Contohnya:- Doktor Mempunyai minat yang mendalam dalam kerja-kerja perawatan. Mampu mengawal emosi dengan baik terutama dalam keadaan cemas. Memiliki perasaan sabar. Mempunyai pengetahuan dalam matematik dan lukisan. Guru Memiliki komunikasi lisan dan penulisan yang cemerlang. dan empati yang tinggi. Memiliki kreativiti. Dapat menguasai bidang sains dan matematik dengan baik. belas kasihan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Langkah-Langkah Mencapai Cita-Cita Langkah 1 Langkah 2 = = = = = Belajar dengan bersungguh-sungguh. persatuan. Mengasah bakat melalui aktiviti kokurikulum seperti aktiviti dalam kelab. Cemerlang di universiti dan dapat mencapai cita-cita. Memperoleh keputusan yang cemerlang. Langkah 3 Langkah 4 Langkah 5 ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan sukan. Memilih jurusan yang sesuai dengan cita-cita.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Dato’ Mokhtar Dahari Pemain bola sepak negara. Digelar ‘Super kencang. Mokh’ kerana kebolehan melakukan tendangan Dipilih menjadi ketua pasukan bola sepak negara. Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia sebanyak 10 kali. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa.

Ramlee Meminati bidang nyayian dan lakonan. Singapura untuk mengasah dan mengembangkan bakatnya. Berasal dari Pulau Pinang. Berhijrah ke studio Jalan Ampas.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Tan Sri P. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Anak seni yang serba boleh kerana mempunyai keupayaan membawa pelbagai watak dalam filem.

Fizikal • • • Berkebolehan dalam bidang keagamaan. Mental ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan sebagainya. dan sebagainya. permainan. bersifat penyabar dan mampu menyelesaikan masalah orang lain. Keistimewaan Diri • Emosi Mampu memahami perasaan orang lain.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Kekuatan fizikal yang tidak boleh ditandingi atau kekuatan fizikal dalam olahraga. Berfikir dengan cepat dan berupaya menyelesaikan masalah dalam olahraga. permainan.

masalah Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Suka membazir Suka menangguh kerja Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan. Mengamalkan sikap suka berkongsi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Menyertai acara yang dipertandingkan.  Mengasah bakat.  Belajar dengan lebih tekun. Berkebolehan dalam sukan  Membuat latihan sukan.  Mempelajari teknik orang lain.  Mempelajari teknik orang lain. Berkebolehan dalam pidato  Melihat pemimpin berucap.  Mempelajari perkara baru.  Membuang perasaan gemuruh.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kekuatan Dan Cara Meningkatkannya  Mempelbagaikan teknik belajar. Pintar  Belajar daripada orang yang lebih pintar.  Menyertai pertandingan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mencapai Cita-Cita Baru dilahirkan Alam persekolahan prasekolah Persekolahan sekolah rendah Alam persekolahan sekolah menengah Mencapai cita-cita Alam pekerjaan Institut Pengajian Tinggi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Kurang bijak sesuatu subjek. Perbanyakkan latihan dan bantuan guru. Baca buku atau mengulang Sering diganggu ketika Cari tempat mengulang kaji kaji pelajaran di mengulangkaji pelajaran. Kurang minat membaca Beli buku-buku akademik. perpustakaan. membuat dapatkan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . yang sesuai.  Dapatkan bantuan guru.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengatasi Cabaran Atau Masalah Cabaran Langkah Keutamaan Langkah Yang Diambil Tanamkan minat membaca. dalam  Hadiri kelas tambahan. buku akademik.

Bersukan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Cara Tersendiri • • Memancing. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Beribadat.

• Meluahkan masalah kepada ahli keluarga.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Keluarga • • Berbincang dengan ahli keluarga. Berkelah dan beriadah bersama ahli keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Rakan Sebaya Positif • Meluahkan masalah kepada rakan sebaya positif. • Berkongsi pengalaman. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berani menolak ajakan rakan sebaya untuk melakukan perkara-perkara yang tidak sihat. Bijak menjauhi diri daripada rakan sebaya yang boleh merosakkan kehidupan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Cara Bijak Memilih Rakan Sebaya Pilih rakan sebaya yang boleh mendorong dan menasihati kita untuk melakukan kegiatan yang baik dan positif. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Menjauhkan diri daripada rakan yang boleh merosakkan hidup kita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Definisi Menangani Pengaruh Negatif Rakan Harus bijak memilih rakan. Berkawan dengan rakan yang positif.

melepak di pasar raya. dan mengajak merokok. Berlumba haram selepas waktu sekolah dan menyertai kegiatan vandalisme.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Rakan Sebaya Melakukan kegiatan vandalisme di sekolah seperti menconteng tandas dan dinding bangunan sekolah. Ponteng kelas. serta memecahkan tingkap. dan mengunjungi kelab malam. dan mengoyakkan buku rakan untuk membalas dendam. bermain snoker. Berbual di dalam kelas dan membuat bising ketika guru tiada di dalam kelas. Mencuri duit. mencuri peralatan menulis rakan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Bermain judi.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Perlu Menolak Ajakan Atau Pengaruh Negatif Rakan Kerana: Menjejaskan pelajaran Menyusahkan ibu bapa Merosakkan diri sendiri Merosakkan masa depan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Ciri-Ciri Asertif • • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Tidak mudah terpengaruh. Bersikap tegas. Berani mengatakan ‘tidak’. . • Berupaya membezakan kesan baik dan buruk.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Sikap Asertif Ciri-ciri asertif dapat membantu kita menangani pelbagai pengaruh negatif. Mempunyai harga diri. Berfikiran matang.

Kita seharusnya bijak membuat keputusan tentang dilema yang dihadapi. Dilema menyebabkan keadaan seseorang menjadi serba salah. Dilema boleh diselesaikan dengan cara: Sendirian • Ahli keluarga Sahabat • • • • • • Kita perlu mempunyai keyakinan untuk menyelesaikan dilema. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Setiap dilema perlu diselesaikan dengan segera. Dilema seperti memilih sekolah yang terbaik ke tingkatan satu memerlukan masa yang panjang untuk membuat keputusan. Dilema dihadapi kadang-kadang dapat diselesaikan pada masa itu atau memerlukan tempoh yang panjang.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Dilemaku • Keadaan yang menyebabkan sukarnya membuat pilihan antara dua perkara atau lebih.

Konflik boleh berlaku sama ada dalam diri sendiri atau antara dua pihak. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Teknik Awan Kita sering menghadapi konflik yang memerlukan kita membuat penyelesaian. Teknik awan ialah teknik berfikir tentang sesuatu situasi yang mempunyai kehendak yang bertentangan dan cara penyelesaian win-win.

Sekiranya saya ingin mencapai kegembiraan saya perlu berbincang dengan rakan untuk menonton wayang selepas mengulang kaji pelajaran. Perbincangan Keputusan gembira ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Win-Win  Maksud win-win penyelesaian  Penyelesaian win-win • • Satu situasi di mana dua pihak menyelesaikan sesuatu konflik secara komperatif.

Pertentangan antara individu boleh berlaku disebabkan idea. kita perlu membantu menyelesaikan konflik yang dihadapi oleh rakan. Setiap orang pasti akan menghadapi konflik dalam hidupnya. dan lain-lain. kepentingan. Sebagai rakan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . kemahuan. Ada konflik yang kecil dan ada konflik yang besar untuk diselesaikan. Konflik perlu diselesaikan segera supaya tidak timbul masalah yang lebih besar.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Membantu Rakan Menyelesaikan Konflik Perselisihan atau pertentangan antara individu.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Konflik Konflik apa? Siapa puncanya? Mengapakah konflik terjadi? Berapa terjadi? konflik Bagaimanakah konflik terjadi? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Contoh Kegiatan Negatif Remaja Melepak Buli Merokok Peras ugut Vandalisme Ponteng sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Punca-Punca Kegiatan Negatif Remaja Persekitaran Rakan sebaya Diri sendiri Media massa Keluarga ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Langkah-Langkah Mengatasi Kegiatan Negatif Remaja • Rakan sebaya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Media massa. • Undang-undang. • Ibu bapa dan keluarga.

Hidup bermasyarakat tidak wujud.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Diri     Pelajaran merosot. Keluarga tidak dihormati. Keluarga  Kesan Kegiatan Negatif   Keluarga berasa malu. Masa depan gelap. Berlaku masalah dalam masyarakat. Keluarga ditimpa kesusahan. Dipulau kawan-kawan dan masyarakat. Keluarga berasa tersinggung. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .   Keluarga berasa sedih dan kecewa. Dikenakan tindakan undang-undang. Masyarakat    Krisis pemimpin masa depan.

Mengamalkan gaya hidup sihat. Perlakuan beradab. Menjalinkan hubungan mesra dan akrab. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Saling bantu-membantu antara ahli keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Ciri-Ciri Keluarga Bahagia Saling sayang-menyayangi antara ahli keluarga.

Menjaga perasaan ahli keluarga. dan keselamatan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan perasaan kasih sayang. Dapat menyelesaikan konflik dengan cara yang baik. diri tanggungjawab dalam pelbagai secara aktiviti Menjaga kebersihan anggota keluarga. Cara-Cara Membantu Keluarga Dalam Membina Keluarga Bahagia dan keselesaan Membantu tanpa mengharapkan balasan. Menghargai jasa ibu bapa. Melibatkan keluarga. Menjaga kebersihan persekitaran. Menyempurnakan sukarela.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjalinkan Hubungan Yang Mesra Dan Akrab Sesama Anggota Keluarga Melakukan perkara sama. Makan bersama. sesuatu bersama- Ibu bapa menyediakan keperluan untuk anakanak. memberi dan terhadap Mengisi masa lapang dengan melakukan aktiviti bersama. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Ibu bapa bimbingan perhatian anak-anak.

suara ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi hadiah dan kad ucapan sempena hari lahir dan sebagainya. Tidak meninggikan kepada ibu bapa. Mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan Kasih Sayang Terhadap Anggota Keluarga Menghormati ibu bapa dan anggota lain.

untuk mencapai ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Belajar bersungguh-sungguh kejayaan. permintaan dan arahan ibu bapa. Tidak melawan kata dan menderhaka kepada ibu bapa. Menjaga ibu bapa apabila dewasa kelak.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pengorbanan Ibu bapa Kepada Anak-anak Medidik dan mengasuh anak-anak Memberi kasih sayang Memberi perlindungan Memberi pelajaran Menyediakan keperluan Memberi kebahagian Antara cara membalas jasa ibu bapa ialah: Mentaati suruhan. Meraikan hari istimewa ibu bapa. Memberi ibu bapa hadiah dan kad ucapan sempena hari istimewa ibu bapa.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tunjukkan Kasih Sayang Kepada Ibu Bapa Patuh kepada ibu bapa Memberi hadiah Membantu ibu bapa ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara Anggota Keluarga Berkomunikasi Melalui pertuturan Melalui telefon Melalui surat Melalui e-mel ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

puan dan sebagainya. Ucapan ‘terima kasih’ selepas menerima bantuan. Hendaklah memanggil keluarga dengan panggilan yang sesuai. Gunakan panggilan yang sesuai. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . pak cik.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pertuturan Yang Sopan Hendaklah menggunakan bahasa yang sopan dan lembut setiap kali bertutur. Contohnya mak cik. Gunakan perkataan ‘tolong’ apabila meminta bantuan. Jangan menggunakan panggilan yang kurang sopan seperti ‘awak’. Segera meminta ‘maaf’ apabila melakukan kesalahan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membantu adik menyiapkan kerja sekolah. Membantu ayah mengangkat barang. Membantu motosikal. Membantu ibu memasak. ayah mencuci kereta dan Membantu ibu membuat kuih. Membantu adik belajar dan mengulang kaji pelajaran.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-cara Membantu Anggota Keluarga Membantu ibu mengemas rumah. Membantu ibu membeli barang. Membantu ayah membaiki rumah. Membantu saudara yang berada di dalam kesusahan.

Melalui pemberian kad ucapan.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menghargai Bantuan Keluarga Melalui ucapan terima kasih. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Melalui pemberian hadiah.

Membawa anggota keluarga melancong di dalam atau di luar negara apabila mendapat cuti panjang. Menghargai jasa ibu bapa dengan memberikan wang ringgit.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjaga ibu bapa dan ahli keluarga apabila dewasa kelak. Hargailah Keluarga Anda ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi hadiah dan ucapan pada hari istimewa.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi hadiah kepada ibu bapa apabila tiba hari istimewa. Menjaga mereka apabila sudah tua. Memberi mereka kesenangan setelah kita bekerja.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-Cara Berterima Kasih Kepada Ibu Bapa Belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya.

Bersikap terbuka dalam pelbagai perkara dan tidak mengganggu perasaan ahli keluarga lain.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tingkah Laku Mulia Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menerima teguran ibu bapa dengan hati terbuka dan berjanji tidak akan mengulangi kesilapan. Meringankan bebanan dengan menjaga adik. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . yang Menjaga hati dan perasaan ahli keluarga. Membantu ahli keluarga memerlukan pertolongan. ahli keluarga Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga.

Mewujudkan komunikasi secara sopan. Mewujudkan sikap positif bersesuaian dengan norma masyarakat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Mengeratkan Hubungan Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menghargai pengorbanan ibu bapa yang mendidik dan mengasuh kita.

bersama Persekitaran tempat tinggal yang bersih. Beriadah keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Keluarga Saya Sihat Amalan pemakanan seimbang.

Kehadiran. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Kenali AspekAspek Peraturan Sekolah Keceriaan sekolah. Kebersihan. Keselamatan.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kekemasan diri.

Suasana pembelajaran yang selesa dan tenteram. Guru-guru yang cemerlang dalam pengajaran. dan prihatin.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Ciri-Ciri Sekolah Idaman Suasana persekitaran yang bersih dan ceria. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Warga sekolah yang peramah. mesra.

sejarah. Bilangan pelajar semasa penubuhan. Pengasas sekolah. misi. identiti. Asal usul nama sekolah. dan budaya sekolah serta peraturan.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Sejarah Sekolah Setiap sekolah mempunyai visi. Nama guru besar pertama. Tarikh penubuhan sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

 Sikap bertungkus-lumus dalam menimba ilmu.  Berdisiplin.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah •  Bersopan  Berbudi santun. Sikap positif  Berdaya saing. mesra dengan  Hubungan yang mesra sesama guru dan pelajar.  Bertanggungjawab. • Pengaulan mesra  Hubungan yang kakitangan. bahasa. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . •  Menjaga kebersihan. • Pembelajaran cemerlang  Menghormati guru yang mendidik. Persekitaran ceria dan bersih  Pemuliharaan persekitaran sekolah.

Murid yang hendak keluar hendaklah mendapatkan kebenaran daripada guru.  Kehadiran akan diambil pada waktu pertama. Murid-murid yang tidak dapat mengikuti Pendidikan Jasmani dan Kesihatan hendaklah mengemukakan surat akuan doktor.    Murid-murid yang tidak hadir ke sekolah hendaklah memaklumkan kepada pihak sekolah. Bagi murid yang tidak hadir berturut-turut selama tiga hari. surat tunjuk sebab akan dihantar.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Peraturan Kehadiran Ke Sekolah  Kehadiran ke sekolah diwajibkan untuk semua murid. Murid-murid tidak dibenarkan keluar daripada kawasan sekolah semasa waktu belajar.   Murid yang hendak ke hospital hendaklah mendapatkan kebenaran.  ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Pelbagai jenis tanaman. Amalan kitar semula.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah Dalam Taman Kebersihan dan keindahan persekitaran. Kolam ikan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Berdisiplin

Ponteng sifar.

Kes salah laku yang minima.

Beratur dengan tertib.

Ketepatan waktu.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Penyayang

Kempen warga sekolah penyayang.

Program Mentor-mentee.

Bantuan Kebajikan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Tabung penyayang.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Cemerlang Kokurikulum

Cemerlang dalam aktiviti sukan.

Aktif dalam aktiviti kelab, persatuan, dan unit beruniform. Mengambil bahagian dalam program komuniti setempat dan kebangsaan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . haruslah bekerjasama sebagai satu pasukan dalam menjayakan pelbagai aktiviti di sekolah. • Kerjasama dalam menjayakan sesuatu amat penting untuk memupuk perpaduan dan menjamin kejayaan.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Definisi Semangat Berpasukan • Sebagai komuniti sekolah.

Banyak idea dapat dikeluarkan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Dapat mengenali ramai orang. Hasil kerja yang cemerlang.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kebaikan Semangat Berpasukan Kerja menjadi pantas.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Bekerjasama. bantu- ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menunjukkan Semangat Berpasukan Saling membantu. Bertoleransi. Hormat-menghormati.

. Kejayaan sentiasa diraih.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Pengetua mempunyai misi dan visi serta berwawasan tinggi. Sekolah Kebanggaanku Iklim sekolah yang ceria. Sekolah berwatak. Sekolah sihat dan selamat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Sekolah konduksif .

Sekolah mendapat pujian daripada ibu bapa dan komuniti. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Budaya penyayang dapat dibentuk dalam persekitaran sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kebaikan Warga Sekolah Mempunyai Sahsiah Dan Sikap Yang Positif Sekolah menjadi tempat yang selamat dan selesa untuk semua. Semua warga sekolah mengambil berat antara satu sama lain dan saling bekerjasama. Guru mampu mengajar dengan baik. Sekolah menjadi destinasi kecemerlangan dan kejayaan murid.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Ciri-Ciri Sahsiah Dan Sikap Positif Murid  Sentiasa berdisiplin dan mematuhi undang-undang sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Memelihara nama baik sekolah dan meningkatkan imej sekolah. dan mengamalkan nilai-nilai murni masyarakat. menghayati.  Memahami.  Menghormati kebolehan dan pendapat dalam komuniti sekolah.

Sumbangan Meningkatkan Imej Sekolah Mengamalkan sahsiah positif. Berbakti dalam projek membaiki perabot sekolah. Merealisasikan prinsip ”Sekolahku Milikku”.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Aktif menyertai aktiviti keceriaan sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi sokongan moral kepada pasukan sekolah. Berganding bahu menjayakan aktiviti sukan.

Memberi sokongan moral kepada rakan-rakan yang lemah dalam pelajaran. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengamalkan nilai-nilai murni yang mulia. Menghormati pelbagai kebolehan dan pendapat orang lain. Murid Bersahsiah Seorang Pelajar Seharusnya:- Menjaga dan mampu meningkatkan imej sekolah. Melibatkan diri secara langsung dalam aktiviti sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sentiasa berdisiplin dan mematuhi peraturan.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Cemerlang akademik Aktif Kerjasama berpasukan Ceria Cemerlang kokurikulum Beretika mulia Memahami misi dan visi sekolah Jujur Mentaati agama Mampu menjaga nama baik sekolah Ciri-ciri Sahsiah Terpuji Bertanggungjawab Dedikasi Bersemangat Boleh dipercayai Menghormati guru Sedia membantu Tidak takut pada cabaran Berdisiplin Kemas Gigih berusaha Penyayang Berwawasan Mempunyai daya juang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Memberi sokongan kepada pihak sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Faedah Melibatkan Diri Dalam Menjayakan Aktiviti Sukan Di Sekolah Dapat merasai kemeriahan sukan tahunan. Meningkatkan kecerdasan otak atau kesihatan tubuh badan. Mendapat pengalaman dan memperoleh ramai kenalan baru. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Menjadi peserta dalam acara yang dipertandingkan.

Menjadi sorak untuk rumah-rumah sekolah.

Cara Untuk Melibatkan Diri Dalam Sukan Tahunan Sekolah

Menjadi urusetia pertandingan.

Mengadakan jualan makanan sempena sukan tahunan sekolah.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah
Berganding Bahu Menjayakan Sukan

Bekerjasama

Bertoleransi

Rajin

Bersemangat tinggi

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Mengucap selamat pagi kepada guru sekolah.

Ingin membeli buku di koperasi sekolah.

Menawarkan bantuan kepada guru untuk membawa barangbarang.

Warga Sekolah Bersopan Ingin makanan minuman sekolah. membeli dan di kantin

Berterima kasih kepada rakan yang membantu.

Berterima kasih kepada guru yang mengajar.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Dalam bidang muzik Dalam bidang sukan Berpidato Dalam bidang kokurikulum Menghormati Pelbagai Kebolehan Rakan Sekolah Dalam bidang akademik Dalam bidang kesenian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolah Indah Dan Ceria Dengan Adanya :- Mural sekolah Taman sekolah Kolam ikan Anjung ilmu Taman herba Tempat istirehat / pondok Pintu hadapan sekolah yang indah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Menghargai Keceriaan Sekolah Tidak mencemarkan kawasan taman sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Terlibat dengan semua aktiviti keceriaan sekolah. Sentiasa bersikap bertanggungjawab menjaga harta benda sekolah. Membuang sampah di tempat yang betul.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kantin Perpustakaan Kawasan Sekolah Yang Perlu Ceria Kelas Taman sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolahku Milikku Penglibatan Warga Sekolah Dalam Meningkatkan Imej Sekolah Bersikap peramah Bersikap bertolak ansur Menjaga disiplin Meningkatkan keceriaan sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Maksud Pertandingan 3K  Keselamatan  Kebersihan  Keceriaan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Menyertai pertandingan sekaligus memenangi pingat.  Kempen kebersihan dan keceriaan sekolah.  Bersedia membantu kesusahan. sesiapa sahaja yang berada dalam  Belajar bersungguh-sungguh untuk menaikkan nama sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sikap Melibatkan Diri Dalam Meningkatkan Imej Sekolah  Menjaga tingkah laku dan tutur kata.

Menunjukkan sikap menghormati pendapat dalam komuniti sekolah. Menunjukkan semangat berpasukan dalam meningkatkan imej sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Berbakti Menyelesaikan masalah dengan segera. Menjaga kebersihan dan keindahan sekolah untuk menjayakan pelbagai program sekolah. Menunjukkan semangat untuk menjayakan aktiviti kokurikulum.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mewujudkan hubungan yang baik di kalangan pelajar lain dan guru. Kepentingan Memberikan Sokongan Moral Kepada Pasukan Sekolah Meningkatkan kecergasan fizikal dan juga mental. Mewujudkan semangat kesukanan. Meniupkan semangat kepada peserta sekolah untuk bertanding dengan lebih gigih. Menimba pengalaman untuk meningkatkan diri dan keyakinan diri.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Memeriahkan sesuatu pertandingan.

Faedah Penyertaan Murid-Murid Dalam Sesuatu Pasukan Sorak Sekolah Menjamin sesebuah bertanding. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . kejayaan sekolah pasukan yang Memupuk perpaduan antara murid dengan murid dan antara murid dengan pihak sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Meningkatkan imej sekolah dengan adanya semangat perpaduan dalam diri setiap murid.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Antara Cerita-Cerita Rakyat Cerita Kaum Melayu Cerita Kaum Cina Cerita Kaum India Cerita Kaum Iban Cerita Kaum Kadazan Nakhoda Tanggang Kong Zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli sihir yang Angkuh Kura-kura yang Pintar Burung Layanglayang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Ia disampaikan oleh penglipur lara. Ia berdasarkan kehidupan masyarakat setempat.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cara Cerita Rakyat Disampaikan Cerita rakyat disampaikan dari mulut ke mulut. Cerita rakyat bukan sahaja berperanan sebagai hiburan tetapi juga berperanan untuk menyampaikan pengajaran. cerita jenaka. Selain bercerita. Banyak unsurunsur pengajaran yang diselitkan. penglipur lara juga menyanyi dan bermain alat muzik. dan cerita binatang. cerita kepahlawanan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Antara jenis cerita rakyat ialah asal usul sesuatu. Ia disampaikan pada waktu malam selepas penat bekerja.

seekor kura-kura berkawan baik dengan dua ekor itik. Sambungan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . merentasi sungai sehinggalah mereka tiba di sebuah kampung. semua tanaman mati dan kolam tempat mereka bermain juga kering. itik pun menerbangkan kura-kura merentasi hutan. Pada suatu ketika. Kura-kura berjanji akan patuh kepada permintaan itik dan apabila mereka bersedia. Itik juga berpesan supaya kura-kura tidak boleh sama sekali membuka mulutnya. akibat musim kemarau yang panjang. Itik mengajak kura-kura berpindah tetapi kura-kura berasa susah hati kerana dia tidak boleh terbang.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Pelbagai Cerita Rakyat Mengapa Kulit Kura-Kura Retak? Dalam sebuah hutan. Itik mencadangkan kepada kura-kura supaya mengigit sebatang kayu dan itik akan membawa kura-kura dengan kayu tersebut.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Contoh Cerita Rakyat Mengikut Jenis Cerita Asal Usul Sejarah Pembukaan Negeri Melaka Cerita Jenaka Si Luncai Cerita Binatang Burung Layang-layang Cerita Kepahlawanan Hang Jebat Cerita Mitos Nama Negeri Melaka ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Memupuk semangat bangga dengan cerita rakyat. Sebagai teladan dan nasihat kepada generasi muda. Sebagai warisan budaya yang amat membanggakan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Tujuan Cerita Disampaikan Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan cerita rakyat pelbagai kaum.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Nilai-nilai Pengajaran Yang Diperoleh Daripada Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cerita Kaum Melayu. ‛Ahli Sihir Yang Angkuh’ Pengajaran : Jangan bersikap terlalu angkuh. Cerita Kaum Kadazan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . ‛Nakhoda Tanggang’ Pengajaran : Jangan menderhaka. ‛Kura-kura Yang Pintar’ Pengajaran : Jangan bersikap tamak dan haloba. ‛Burung Layang-layang’ Pengajaran : Jangan sombong. Cerita Kaum Iban. Cerita Kaum India.

Mengapresiasikan cerita rakyat pelbagai kaum dalam kehidupan seharian. Supaya warisan budaya tidak dipinggirkan. generasi dapat cerita Memperoleh pengajaran dan mengambil iktibar yang terkandung dalam cerita rakyat. Supaya sekarang menghargai rakyat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Kepentingan Mengetahui Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Memupuk minat para pelajar terhadap cerita rakyat.

Mengumpulkan koleksi cerita rakyat maklumat daripada pelbagai sumber.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Panduan Mengekalkan CeritaCerita Rakyat Pelbagai Kaum Melakonkan cerita rakyat seperti drama. dan pantomin. Menganjurkan pertandingan bercerita. tarian. dengan mendapatkan Tidak jemu untuk mendengar cerita berulang kali dan menyenaraikan nilai dan contoh pengajaran daripada buku yang dibaca. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

. Pada suatu hari..Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Dalam sebuah hutan. Babak 1 Tolong! Tolong! Tolong! ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sang Belang terjatuh ke dalam sebuah lubang.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Keesokan harinya… Babak 2 Apakah yang berlaku Sang Belang? Keadaan gelap semalam. Saya tidak nampak lubang ini lalu terjatuh ke dalamnya.

Babak 3 Pegang tali ini kuat-kuat Sang Belang! Saya akan menarik anda keluar dari lubang ini. Si Kambing.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Kambing pun mencari tali untuk membantu Sang Belang. Baiklah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Babak 4 Ah.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Apabila Sang Belang berjaya keluar dari lubang tersebut. saya sangat lapar kerana sudah sehari saya tidak makan! Eh. mengapa anda menangkap saya? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . ia terus menangkap Si Kambing dan ingin memakannya.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Ketika itu, Sang Kancil sedang meronda dalam hutan. Sang Kancil terdengar jeritan meminta tolong lalu meluru ke tempat itu.
Babak 5

Apa yang telah berlaku Si Kambing?

Tolong! Tolong! Tolong!

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Si Kambing menceritakan segala peristiwa yang telah berlaku. Selepas mendengar cerita tersebut, Sang kancil yang bijak telah meminta Sang Belang melompat semula ke dalam lubang tersebut. Babak 6 Hai, Sang Belang! Tunjukkan semula bagaimana anda terjatuh ke dalam lubang ini.

Baiklah, Sang Kancil. Sekarang saya akan lompat ke dalam lubang ini.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim

Babak 7

Memandangkan anda tidak mengenang jasa, tinggallah anda di dalam lubang ini.
Tolonglah saya Sang Kancil!!! Lepaskan saya. Saya berjanji tidak akan buat lagi.

Terima kasih, Sang Kancil.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Saiz fizikal tidak menggambarkan tahap kepintaran seseorang. sesal kemudian tidak berguna. Janganlah membalas kebaikan orang dengan perbuatan jahat. Kita tidak seharusnya mengambil kesempatan terhadap golongan yang lemah. Sesal dahulu pendapatan.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Mari Bercerita Kong zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli Sihir Yang Angkuh Lebai Malang Burung Layang . Kita perlu bijak menyelesaikan masalah yang wujud.layang Kura-kura Yang Pintar Antara Pengajaran Yang Terdapat Dalam Cerita Sang Kancil Menjadi Hakim Ialah: Kita seharusnya menolong orang yang dalam kesusahan.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Prinsip-Prinsip Kerajaan Demokrasi • Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. dan undang-undang. Warga negara yang patriotik. Hak-hak asasi individu termaktub dan terjamin dalam perlembagaan. Kesamaan dan keadilan dalam politik. ekonomi. Pemilihan pemerintahan melalui pilihan raya. sosial. • • Kepelbagaian budaya dalam masyarakat. • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Sistem demokrasi mementingkan keadilan. • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan atau pendapat melalui saluran yang betul.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Faedah-Faedah Amalan Demokrasi • • Negara menjadi aman dan makmur. Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Negara berada makmur. dalam keadaan aman dan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan dan pendapat melalui saluran yang betul. • Rakyat hidup bersatu tenaga. Lagu Demokrasi Dalam lagu demokrasi terdapat faedah-faedah amalan demokrasi iaitu: • Pemilihan pemimpin melalui pilihan raya.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. • Sistem demokrasi yang membawa kemajuan.

Berdiri tegak ketika menyanyikan lagu demokrasi. Tidak mempersendakan lagu demokrasi. Menyanyi dengan penuh semangat. Menghayati lirik lagu demokrasi yang dinyanyikan. Menyanyikan rasa hormat dan bangga ketika menyanyikan lagu demokrasi.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Kita Seharusnya Berbangga Kerana Negara Kita Mengamalkan Sistem Demokrasi Menyanyikan lagu demokrasi dengan nada yang betul. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Kempen. Pencalonan pelajar. Pelantikan ahli jawatankuasa proses pengundian. Mengasingkan dan mengira kertas undi. Menyediakan kertas undi mengikut bilangan murid. pelajar Pengumuman pemenang. Setiap pencalonan memerlukan seorang pencadang dan penyokong. Tokoh dikehendaki berucap.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Aliran Pemilihan Tokoh Pelajar Menyediakan kertas undi yang mengandungi nama calon. Menetapkan peraturan-peraturan pengundian. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Proses pengundian. tokoh Memaklumkan kepada pelajar.

Janganlah kita memilih tokoh pelajar kerana dia merupakan sahabat kita.  Sumbangan-sumbangan.  Anugerah yang diterima.  Daya kepimpinan.  Pencapaian akademik.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Tokoh pelajar yang dipilih haruslah berwibawa dan berperwatakan mulia. Pemilihan Tokoh Pelajar Kriteria pemilihan :  Perwatakan.  Penglibatan dalam kokurikulum. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Kerajaan Malaysia Mengandungi Tiga Komponen Utama Iaitu : Badan Perundangan (Legislative) Parlimen Badan Pemerintah (Executive) Yang di-Pertuan Agong Diselenggarakan oleh Jemaah Menteri Badan Kehakiman (Judich) Ketua Hakim Negara Yang di-Pertuan Agong Mahkamah-mahkamah Dewan Negara (70 orang ahli) Dewan Rakyat (219 orang ahli) Perdana Menteri Kabinet / Jemaah Menteri Kementerian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

dan Malaysia. Kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Demokrasi Di Malaysia Pilihan raya setiap 5 tahun bertujuan memilih pemimpin negara. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Antara negara yang mengamalkan sistem demokrasi ialah Afrika Selatan. India. Australia. Amerika Syarikat. Mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dengan raja berperlembagaan. Kerajaan dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. Perkataan demokrasi berasal daripada Yunani iaitu demos (rakyat) dan kratos (kekuasaan). Demokrasi bererti kekuasaan rakyat. Indonesia.

• Menjadi warganegara yang mempunyai semangat cintakan negara.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Rakyat bebas memilih perwakilan dan boleh bersuara mengikut peraturan. Peranan Warganegara Malaysia • Mengamalkan budaya dan agama masing-masing. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Memahami dengan mendalam dan mengamalkan sistem demokrasi negara.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Peranan Kerajaan Dipilih • Tidak menafikan hakhak individu seperti kebebasan bergerak. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Dewan Rakyat dan Dewan Negara berfungsi menggubal dasar-dasar negara. • • Mengadakan pilihan raya untuk memilih pemimpin negara.

Mengurangkan kejadian hakisan. Menikmati Alam Sekitar yang bersih dan berkualiti Bekerjasama Bersatu padu • Melibatkan diri dalam kempen NGO dan pihak kerajaan seperti kempen antidadah.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peta Minda Definisi : Setiap warganegara mempunyai cita-cita dan aspirasi untuk hidup sejahtera. • Mengajak rakan anda turut serta dalam memberikan khidmat masyarakat. Mengurangkan kejadian tanah runtuh. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Gambaran Masyarakat Sejahtera Hormatmenghormati • Melawat rakan yang sakit di rumahnya walaupun dia pernah menyakiti hati anda.    Menjadikan kawasan tarikan pelancong.

Sekolah Pencapaian kendiri  Mempunyai keyakinan diri. Masyarakat Hubungan Matlamat Dengan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat  Mewujudkan jalinan hubungan kemanusiaan yang baik. yang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Berbakti kepada sekolah melalui khidmat masyarakat. Negara  Mewujudkan negara aman makmur.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Keluarga  Mewujudkan tanggungjawab.

Tidak merosakkan dan memecahkan cermin tingkap di dalam kelas. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sentiasa menjaga kebersihan dan kekemasan surau.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Mewujudkan Kesedaran Sivik Di sekolah Untuk Menghargai Harta Benda Sekolah Tidak merosakkan telefon. Tidak merosakkan kerusi dan meja di dalam kelas. Tidak menconteng kerusi dan meja. Tidak menconteng dinding bangunan sekolah dan tandas. Meletakkan gagang telefon di tempat yang betul. Tidak mengoyakkan buku-buku yang dipinjam di perpustakaan. Tidak menampal perkara yang tidak berkaitan di papan kenyataan sekolah. pemadam kapur. dan sebagainya. Tidak merosakkan sinki dan paip di dalam tandas. Tidak berebut-rebut ketika menggunakan telefon. Menjaga kemudahan di sekolah seperti tong sampah. Tidak merosakkan hiasan di sekolah seperti pasu bunga.

gelongsor. Tidak mengopakkan pintu dan memecahkan cermin di dewan. dan jongkang-jongket. pondok bas. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • • Menggunakan tandas dengan betul dan tertib. dan surau. • Tidak merosakkan alatan di taman permainan seperti buaian. • Tidak merosakkan telefon awam dengan melakukan kegiatan vandalisme.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menjaga Kemudahan Awam • Tidak menconteng dinding tandas. • • Tidak mencuri atau mengambil bahanbahan bacaan atau perkakasan beribadah di surau. Tidak memetik bungabungaan dan merosakkan alatan senaman di taman rekreasi. • Tidak memecahkan lampu isyarat dan lampu jalan. papan tanda. dewan.

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Cabaran Remaja Keluarga Rakan Sebaya Cabaran-Cabaran Remaja Persekitaran Menyebabkan Konflik Masyarakat Media massa Dalaman Akibatnya Luaran Lari Dari Rumah Memberontak Murung Vandalisme ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Ponteng sekolah .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Bekerjasama Hormat-menghormati Masyarakat Yang Sejahtera Mengamalkan Nilai-Nilai Murni Simpati Bersatu padu Baik Hati Bertoleransi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Kepentingan Alam Sekitar • Keseimbangan Ekosistem • Mencegah Hakisan • Mengelakkan Berlakunya Banjir Kilat • Mengurangkan Kejadian Tanah Runtuh • Bekalan Sumber yang Berterusan • Menarik Pelancong ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peranan Pertubuhan Alam Sekitar Penghutanan Semula Menjaga Kelestarian Alam Sekitar Program Kitar Semula Penggunaan Sumber Tenaga Mesra Alam Rawatan Semula Air Pendidikan Alam Semula Jadi Penguatkuasaan Undang-Undang Kempen ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tidak memandang rendah terhadap golongan kurang upaya. Tidak menindas golongan kurang upaya.  Membantu golongan kurang upaya apabila diperlukan. Menyediakan kemudahan untuk golongan kurang upaya.    ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Tindakan Untuk Membantu Golongan Kurang Upaya  Mengiktiraf hak golongan kurang upaya seperti golongan normal.

• Laluan kerusi roda untuk orang kurang upaya. • Kemudahan tempat letak kereta untuk orang kurang upaya. • Kemudahan lif untuk golongan kurang upaya. Kemudahan Awam Yang Disediakan Oleh Kerajaan Untuk Golongan Kurang Upaya • Potongan harga tambang kenderaan awam untuk warga tua. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat • Kemudahan tempat duduk dalam pengangkutan awam. • Penyediaan tandas untuk golongan kurang upaya.

Tidak bercakap dengan kuat. Membantu mereka ke tandas.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menghormati Golongan Kurang Upaya • Memahami perasaan mereka. Menyediakan tempat tinggal yang bersih dan selesa. Memenuhi keinginan mereka. Membawa mereka bersiar-siar. • • • • • • • • Menyuapkan makanan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membawa untuk mendapatkan rawatan perubatan. Memahami minat dan bakat.

The End i .Teach .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful