P. 1
1Identiti Diri.

1Identiti Diri.

|Views: 135|Likes:
Dipublikasikan oleh Rosila Hawa Sarif

More info:

Published by: Rosila Hawa Sarif on Jan 04, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2013

pdf

text

original

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Mengamalkan sikap suka berkongsi. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu.

Suka membazir
Suka menangguh kerja

Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan.

masalah

Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Potensi Diri Potensi diri merujuk kepada :

Bakat

Kebolehan

Kekuatan yang ada dalam diri individu

Seseorang yang memiliki identiti yang positif akan:

 Yakin terhadap kebolehan diri.

 Boleh mencapai kejayaan dan kesejahteraan dalam kehidupan.

 Sentiasa mengembangkan potensi diri.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri

Aspek Potensi

Setiap orang memiliki potensi untuk mengembangkan diri sendiri dalam semua aspek iaitu:

Intelek Jasmani Emosi

Rohani

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

dan mengira. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Intelek Daya Fikir Ciri-ciri kemahiran asas seperti membaca. menulis. meningkatkan ilmu pengetahuan dan memanfaatkan ilmu. Berfikir secara kreatif dan krisis.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Jasmani Perkembangan Tubuh Badan Yang Sihat Menjaga kesihatan diri Melakukan aktiviti riadah Mengembangkan bakat Kemahiran manipulatif ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tenang Tingkah laku yang terkawal Emosi Perasaan Dalam Diri Perasaan kasih sayang Semangat kekitaan Menghargai keindahan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia. Mensyukuri pemberian-Nya.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Berkait Rapat Dengan Sikap Menyedari kewujudan pencipta. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keyakinan Untuk Mengembangkan Potensi Diri Sekirannya ingin berjaya. Oleh itu seseorang harus :  Sering menyertai pertandingan  Berlatih bersungguhsungguh  Tidak mudah menyerah kalah  Sanggup berkorban  Membuat perancangan  Membaiki kelemahan diri  Berdisiplin  Tabah  Berdedikasi  Bersemangat ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . seseorang harus menunjukkan keyakinan untuk mengembangkan potensi diri.

Contohnya: Tokoh inspirasi • • Menteri pendidikan Pemain badminton Mata pelajaran yang disukai • Bahasa Inggeris • Matematik Aktiviti kelab. Berusahalah mengembangkan bakat dan potensi pada diri kamu. persatuan / unit beruniform • Kelab Badminton • Persatuan Sejarah Hobi • Mengumpul setem • • Sikap positif Rajin berusaha Tabah • Membaca buku ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . kamu harus mengetahui potensi diri yang kamu miliki.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengenal Pasti Potensi Diri Dan Matlamat Hidup Sebagai individu yang bijak.

Mungkin mempunyai potensi dalam bidang muzik atau sukan. Sering diri. daripada Meminta pendapat ahli keluarga untuk mengembangkan bakat. Mendapat tunjuk ajar orang yang berjaya.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keistimewaan / Kebolehan Harus mengenal pasti potensi diri. berfikir. Berlatih bersungguh-sungguh. memperbaiki kelemahan Mengenal pasti kekuatan lawan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan mencari jalan untuk mengembangkan potensi. Ciri-ciri Pelajar Cemerlang Dalam Kokurikulum Mengenal pasti potensi.

emosi. Berusaha mengembangkan diri. Berakhlak mulia. Seimbang daripada aspek jasmani. rohani. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Individu Yang Mempunyai Identiti Diri Yang Positif Mempunyai matlamat hidup. Yakin akan kebolehan diri. Mempunyai identiti yang berbeza dengan orang lain (secara positif). dan intelek.

Jasmani Kita berusaha untuk memiliki tubuh badan yang sihat. Emosi Kita dapat mengawal perasaan dan tingkah laku. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Rohani Kita berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kepentingan Mengembangkan Diri Intelek Kita dapat memanfaatkan ilmu untuk diri dan orang lain.

Individu yang mempunyai identiti diri yang positif sentiasa berusaha mengembangkannya. dan kekuatan. Mempunyai matlamat hidup yang ingin dicapai. Mengembangkan bakat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Bersyukur dengan anugerah Tuhan. LangkahLangkah Membina Identiti Diri Mengenal pasti kelebihan diri. Melalui proses pendidikan. Mengambil daya usaha. Mengenal pasti cita-cita. contohnya: Kraftangan Pertukangan Lukisan Pidato Masakan Muzik Sukan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . kebolehan. Mencontohi tokoh-tokoh yang disanjungi.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Cara Mencapai Cita-Cita Cara 1 Menunjukkan keyakinan diri. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cara 2 Menggunakan minat dan kebolehan. Cara 3 Mempraktikkan akitviti sukan / persatuan yang disertai. Menghubungkaitkan potensi dengan cita-cita. Cara 6 Menghargai sumbangan tokoh-tokoh yang disanjungi. Cara 4 Cara 5 Mengenal pasti cabaran yang dihadapi dengan keistimewaan diri.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Guru Kenal Pasti Cita-Cita Peguam Saintis Doktor Akauntan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Jika cita-cita terlalu tinggi tetapi potensi diri atau kemampuan tidak tinggi maka cita-cita tersebut tidak akan tercapai.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Hubungkaitkan Potensi Diri Dengan Cita-Cita Kamu Hebat berpidato Minat melukis Peguam Pelukis Cemerlang sains dan matematik Ahli sains Mengenal pasti cita-cita agar ia sesuai dengan minat dan kecenderungan. potensi diri harus dikenal pasti. Untuk merealisasikan cita-cita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Mempunyai pengetahuan dalam matematik dan lukisan. Arkitek Mempunyai kemahiran dalam bidang seni lukis. Mampu mengawal emosi dengan baik terutama dalam keadaan cemas.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Ciri-Ciri Yang Perlu Ada Untuk Mencapai Cita-Cita Contohnya:- Doktor Mempunyai minat yang mendalam dalam kerja-kerja perawatan. belas kasihan. Memiliki kreativiti. dan empati yang tinggi. Dapat menguasai bidang sains dan matematik dengan baik. Memiliki perasaan sabar. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Minat yang mendalam untuk menyampaikan ilmu. Guru Memiliki komunikasi lisan dan penulisan yang cemerlang.

Langkah 3 Langkah 4 Langkah 5 ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memilih jurusan yang sesuai dengan cita-cita. Memperoleh keputusan yang cemerlang. Cemerlang di universiti dan dapat mencapai cita-cita. dan sukan. Mengasah bakat melalui aktiviti kokurikulum seperti aktiviti dalam kelab.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Langkah-Langkah Mencapai Cita-Cita Langkah 1 Langkah 2 = = = = = Belajar dengan bersungguh-sungguh. persatuan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Dato’ Mokhtar Dahari Pemain bola sepak negara. Mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa. Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia sebanyak 10 kali. Digelar ‘Super kencang. Mokh’ kerana kebolehan melakukan tendangan Dipilih menjadi ketua pasukan bola sepak negara.

Singapura untuk mengasah dan mengembangkan bakatnya.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Tan Sri P. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berasal dari Pulau Pinang. Anak seni yang serba boleh kerana mempunyai keupayaan membawa pelbagai watak dalam filem. Berhijrah ke studio Jalan Ampas.Ramlee Meminati bidang nyayian dan lakonan.

permainan. dan sebagainya. permainan. Berfikir dengan cepat dan berupaya menyelesaikan masalah dalam olahraga. Mental ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Fizikal • • • Berkebolehan dalam bidang keagamaan. Keistimewaan Diri • Emosi Mampu memahami perasaan orang lain. bersifat penyabar dan mampu menyelesaikan masalah orang lain.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Kekuatan fizikal yang tidak boleh ditandingi atau kekuatan fizikal dalam olahraga. dan sebagainya.

Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu. Mengamalkan sikap suka berkongsi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Suka membazir Suka menangguh kerja Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan. masalah Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar.

 Membuang perasaan gemuruh. Berkebolehan dalam sukan  Membuat latihan sukan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Mempelajari teknik orang lain.  Mempelajari perkara baru.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kekuatan Dan Cara Meningkatkannya  Mempelbagaikan teknik belajar.  Menyertai pertandingan.  Mengasah bakat. Pintar  Belajar daripada orang yang lebih pintar.  Belajar dengan lebih tekun.  Mempelajari teknik orang lain.  Menyertai acara yang dipertandingkan. Berkebolehan dalam pidato  Melihat pemimpin berucap.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mencapai Cita-Cita Baru dilahirkan Alam persekolahan prasekolah Persekolahan sekolah rendah Alam persekolahan sekolah menengah Mencapai cita-cita Alam pekerjaan Institut Pengajian Tinggi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

dalam  Hadiri kelas tambahan. membuat dapatkan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Perbanyakkan latihan dan bantuan guru. yang sesuai. perpustakaan. Kurang bijak sesuatu subjek.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengatasi Cabaran Atau Masalah Cabaran Langkah Keutamaan Langkah Yang Diambil Tanamkan minat membaca.  Dapatkan bantuan guru. buku akademik. Baca buku atau mengulang Sering diganggu ketika Cari tempat mengulang kaji kaji pelajaran di mengulangkaji pelajaran. Kurang minat membaca Beli buku-buku akademik.

Bersukan. • Beribadat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Cara Tersendiri • • Memancing. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berkelah dan beriadah bersama ahli keluarga.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Keluarga • • Berbincang dengan ahli keluarga. • Meluahkan masalah kepada ahli keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Rakan Sebaya Positif • Meluahkan masalah kepada rakan sebaya positif. • Berkongsi pengalaman.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Cara Bijak Memilih Rakan Sebaya Pilih rakan sebaya yang boleh mendorong dan menasihati kita untuk melakukan kegiatan yang baik dan positif. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berani menolak ajakan rakan sebaya untuk melakukan perkara-perkara yang tidak sihat. Bijak menjauhi diri daripada rakan sebaya yang boleh merosakkan kehidupan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Definisi Menangani Pengaruh Negatif Rakan Harus bijak memilih rakan. Berkawan dengan rakan yang positif. Menjauhkan diri daripada rakan yang boleh merosakkan hidup kita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Rakan Sebaya Melakukan kegiatan vandalisme di sekolah seperti menconteng tandas dan dinding bangunan sekolah. melepak di pasar raya. Berlumba haram selepas waktu sekolah dan menyertai kegiatan vandalisme. dan mengoyakkan buku rakan untuk membalas dendam. Bermain judi. Ponteng kelas. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . mencuri peralatan menulis rakan. dan mengajak merokok. dan mengunjungi kelab malam. serta memecahkan tingkap. Mencuri duit. bermain snoker. Berbual di dalam kelas dan membuat bising ketika guru tiada di dalam kelas.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Perlu Menolak Ajakan Atau Pengaruh Negatif Rakan Kerana: Menjejaskan pelajaran Menyusahkan ibu bapa Merosakkan diri sendiri Merosakkan masa depan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Ciri-Ciri Asertif • • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Tidak mudah terpengaruh. Berani mengatakan ‘tidak’.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Sikap Asertif Ciri-ciri asertif dapat membantu kita menangani pelbagai pengaruh negatif. • Berupaya membezakan kesan baik dan buruk. Bersikap tegas. . Berfikiran matang. Mempunyai harga diri.

Dilema dihadapi kadang-kadang dapat diselesaikan pada masa itu atau memerlukan tempoh yang panjang.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Dilemaku • Keadaan yang menyebabkan sukarnya membuat pilihan antara dua perkara atau lebih. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Dilema menyebabkan keadaan seseorang menjadi serba salah. Setiap dilema perlu diselesaikan dengan segera. Dilema boleh diselesaikan dengan cara: Sendirian • Ahli keluarga Sahabat • • • • • • Kita perlu mempunyai keyakinan untuk menyelesaikan dilema. Kita seharusnya bijak membuat keputusan tentang dilema yang dihadapi. Dilema seperti memilih sekolah yang terbaik ke tingkatan satu memerlukan masa yang panjang untuk membuat keputusan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Teknik Awan Kita sering menghadapi konflik yang memerlukan kita membuat penyelesaian. Konflik boleh berlaku sama ada dalam diri sendiri atau antara dua pihak. Teknik awan ialah teknik berfikir tentang sesuatu situasi yang mempunyai kehendak yang bertentangan dan cara penyelesaian win-win. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Sekiranya saya ingin mencapai kegembiraan saya perlu berbincang dengan rakan untuk menonton wayang selepas mengulang kaji pelajaran. Perbincangan Keputusan gembira ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Win-Win  Maksud win-win penyelesaian  Penyelesaian win-win • • Satu situasi di mana dua pihak menyelesaikan sesuatu konflik secara komperatif.

Sebagai rakan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . kemahuan. Pertentangan antara individu boleh berlaku disebabkan idea. Setiap orang pasti akan menghadapi konflik dalam hidupnya. Ada konflik yang kecil dan ada konflik yang besar untuk diselesaikan. Konflik perlu diselesaikan segera supaya tidak timbul masalah yang lebih besar. kepentingan. kita perlu membantu menyelesaikan konflik yang dihadapi oleh rakan. dan lain-lain.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Membantu Rakan Menyelesaikan Konflik Perselisihan atau pertentangan antara individu.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Konflik Konflik apa? Siapa puncanya? Mengapakah konflik terjadi? Berapa terjadi? konflik Bagaimanakah konflik terjadi? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Contoh Kegiatan Negatif Remaja Melepak Buli Merokok Peras ugut Vandalisme Ponteng sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Punca-Punca Kegiatan Negatif Remaja Persekitaran Rakan sebaya Diri sendiri Media massa Keluarga ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Media massa. • Ibu bapa dan keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Langkah-Langkah Mengatasi Kegiatan Negatif Remaja • Rakan sebaya. • Undang-undang.

Keluarga ditimpa kesusahan. Dikenakan tindakan undang-undang. Dipulau kawan-kawan dan masyarakat. Masyarakat    Krisis pemimpin masa depan. Keluarga tidak dihormati.   Keluarga berasa sedih dan kecewa. Hidup bermasyarakat tidak wujud. Masa depan gelap. Keluarga berasa tersinggung.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Diri     Pelajaran merosot. Keluarga  Kesan Kegiatan Negatif   Keluarga berasa malu. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berlaku masalah dalam masyarakat.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Ciri-Ciri Keluarga Bahagia Saling sayang-menyayangi antara ahli keluarga. Mengamalkan gaya hidup sihat. Menjalinkan hubungan mesra dan akrab. Perlakuan beradab. Saling bantu-membantu antara ahli keluarga.

Dapat menyelesaikan konflik dengan cara yang baik.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan perasaan kasih sayang. Cara-Cara Membantu Keluarga Dalam Membina Keluarga Bahagia dan keselesaan Membantu tanpa mengharapkan balasan. Menghargai jasa ibu bapa. Melibatkan keluarga. dan keselamatan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjaga perasaan ahli keluarga. Menyempurnakan sukarela. Menjaga kebersihan persekitaran. diri tanggungjawab dalam pelbagai secara aktiviti Menjaga kebersihan anggota keluarga.

sesuatu bersama- Ibu bapa menyediakan keperluan untuk anakanak.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjalinkan Hubungan Yang Mesra Dan Akrab Sesama Anggota Keluarga Melakukan perkara sama. memberi dan terhadap Mengisi masa lapang dengan melakukan aktiviti bersama. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Makan bersama. Ibu bapa bimbingan perhatian anak-anak.

Memberi hadiah dan kad ucapan sempena hari lahir dan sebagainya.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan Kasih Sayang Terhadap Anggota Keluarga Menghormati ibu bapa dan anggota lain. suara ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tidak meninggikan kepada ibu bapa. Mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam keluarga.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pengorbanan Ibu bapa Kepada Anak-anak Medidik dan mengasuh anak-anak Memberi kasih sayang Memberi perlindungan Memberi pelajaran Menyediakan keperluan Memberi kebahagian Antara cara membalas jasa ibu bapa ialah: Mentaati suruhan. Menjaga ibu bapa apabila dewasa kelak. untuk mencapai ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Belajar bersungguh-sungguh kejayaan. Meraikan hari istimewa ibu bapa. permintaan dan arahan ibu bapa. Memberi ibu bapa hadiah dan kad ucapan sempena hari istimewa ibu bapa. Tidak melawan kata dan menderhaka kepada ibu bapa.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tunjukkan Kasih Sayang Kepada Ibu Bapa Patuh kepada ibu bapa Memberi hadiah Membantu ibu bapa ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara Anggota Keluarga Berkomunikasi Melalui pertuturan Melalui telefon Melalui surat Melalui e-mel ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Contohnya mak cik. Gunakan panggilan yang sesuai. puan dan sebagainya.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pertuturan Yang Sopan Hendaklah menggunakan bahasa yang sopan dan lembut setiap kali bertutur. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Ucapan ‘terima kasih’ selepas menerima bantuan. pak cik. Jangan menggunakan panggilan yang kurang sopan seperti ‘awak’. Hendaklah memanggil keluarga dengan panggilan yang sesuai. Gunakan perkataan ‘tolong’ apabila meminta bantuan. Segera meminta ‘maaf’ apabila melakukan kesalahan.

Membantu ibu memasak. Membantu saudara yang berada di dalam kesusahan. Membantu adik menyiapkan kerja sekolah. Membantu motosikal. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-cara Membantu Anggota Keluarga Membantu ibu mengemas rumah. Membantu ayah mengangkat barang. ayah mencuci kereta dan Membantu ibu membuat kuih. Membantu ibu membeli barang. Membantu adik belajar dan mengulang kaji pelajaran. Membantu ayah membaiki rumah.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menghargai Bantuan Keluarga Melalui ucapan terima kasih. Melalui pemberian kad ucapan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Melalui pemberian hadiah.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjaga ibu bapa dan ahli keluarga apabila dewasa kelak. Membawa anggota keluarga melancong di dalam atau di luar negara apabila mendapat cuti panjang. Hargailah Keluarga Anda ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menghargai jasa ibu bapa dengan memberikan wang ringgit. Memberi hadiah dan ucapan pada hari istimewa.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-Cara Berterima Kasih Kepada Ibu Bapa Belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya. Memberi hadiah kepada ibu bapa apabila tiba hari istimewa. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjaga mereka apabila sudah tua. Memberi mereka kesenangan setelah kita bekerja.

Bersikap terbuka dalam pelbagai perkara dan tidak mengganggu perasaan ahli keluarga lain. Membantu ahli keluarga memerlukan pertolongan.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tingkah Laku Mulia Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menerima teguran ibu bapa dengan hati terbuka dan berjanji tidak akan mengulangi kesilapan. Meringankan bebanan dengan menjaga adik. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . ahli keluarga Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga. yang Menjaga hati dan perasaan ahli keluarga.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Mengeratkan Hubungan Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menghargai pengorbanan ibu bapa yang mendidik dan mengasuh kita. Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mewujudkan sikap positif bersesuaian dengan norma masyarakat. Mewujudkan komunikasi secara sopan.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Keluarga Saya Sihat Amalan pemakanan seimbang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . bersama Persekitaran tempat tinggal yang bersih. Beriadah keluarga.

Kehadiran. Kenali AspekAspek Peraturan Sekolah Keceriaan sekolah. Keselamatan.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kekemasan diri. Kebersihan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Guru-guru yang cemerlang dalam pengajaran. Suasana pembelajaran yang selesa dan tenteram. dan prihatin.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Ciri-Ciri Sekolah Idaman Suasana persekitaran yang bersih dan ceria. Warga sekolah yang peramah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . mesra.

Pengasas sekolah. Nama guru besar pertama. Asal usul nama sekolah. dan budaya sekolah serta peraturan. identiti. sejarah. Bilangan pelajar semasa penubuhan.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Sejarah Sekolah Setiap sekolah mempunyai visi. misi. Tarikh penubuhan sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Sikap bertungkus-lumus dalam menimba ilmu. bahasa. Persekitaran ceria dan bersih  Pemuliharaan persekitaran sekolah. • Pengaulan mesra  Hubungan yang kakitangan. • Pembelajaran cemerlang  Menghormati guru yang mendidik.  Berdisiplin. Sikap positif  Berdaya saing. •  Menjaga kebersihan.  Bertanggungjawab.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah •  Bersopan  Berbudi santun. mesra dengan  Hubungan yang mesra sesama guru dan pelajar.

   Murid-murid yang tidak hadir ke sekolah hendaklah memaklumkan kepada pihak sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Peraturan Kehadiran Ke Sekolah  Kehadiran ke sekolah diwajibkan untuk semua murid.   Murid yang hendak ke hospital hendaklah mendapatkan kebenaran. Murid-murid yang tidak dapat mengikuti Pendidikan Jasmani dan Kesihatan hendaklah mengemukakan surat akuan doktor.  ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Kehadiran akan diambil pada waktu pertama. Murid yang hendak keluar hendaklah mendapatkan kebenaran daripada guru. Bagi murid yang tidak hadir berturut-turut selama tiga hari. surat tunjuk sebab akan dihantar. Murid-murid tidak dibenarkan keluar daripada kawasan sekolah semasa waktu belajar.

Kolam ikan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Pelbagai jenis tanaman. Amalan kitar semula.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah Dalam Taman Kebersihan dan keindahan persekitaran.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Berdisiplin

Ponteng sifar.

Kes salah laku yang minima.

Beratur dengan tertib.

Ketepatan waktu.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Penyayang

Kempen warga sekolah penyayang.

Program Mentor-mentee.

Bantuan Kebajikan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Tabung penyayang.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Cemerlang Kokurikulum

Cemerlang dalam aktiviti sukan.

Aktif dalam aktiviti kelab, persatuan, dan unit beruniform. Mengambil bahagian dalam program komuniti setempat dan kebangsaan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Definisi Semangat Berpasukan • Sebagai komuniti sekolah. haruslah bekerjasama sebagai satu pasukan dalam menjayakan pelbagai aktiviti di sekolah. • Kerjasama dalam menjayakan sesuatu amat penting untuk memupuk perpaduan dan menjamin kejayaan.

Dapat mengenali ramai orang. Banyak idea dapat dikeluarkan.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kebaikan Semangat Berpasukan Kerja menjadi pantas. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Hasil kerja yang cemerlang.

Hormat-menghormati. bantu- ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Bekerjasama. Bertoleransi. Menunjukkan Semangat Berpasukan Saling membantu.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Pengetua mempunyai misi dan visi serta berwawasan tinggi. Sekolah berwatak. Sekolah Kebanggaanku Iklim sekolah yang ceria. . ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Sekolah konduksif . Kejayaan sentiasa diraih. Sekolah sihat dan selamat.

Semua warga sekolah mengambil berat antara satu sama lain dan saling bekerjasama. Sekolah menjadi destinasi kecemerlangan dan kejayaan murid.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kebaikan Warga Sekolah Mempunyai Sahsiah Dan Sikap Yang Positif Sekolah menjadi tempat yang selamat dan selesa untuk semua. Sekolah mendapat pujian daripada ibu bapa dan komuniti. Budaya penyayang dapat dibentuk dalam persekitaran sekolah. Guru mampu mengajar dengan baik. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

 Memahami. menghayati. dan mengamalkan nilai-nilai murni masyarakat.  Menghormati kebolehan dan pendapat dalam komuniti sekolah.  Memelihara nama baik sekolah dan meningkatkan imej sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Ciri-Ciri Sahsiah Dan Sikap Positif Murid  Sentiasa berdisiplin dan mematuhi undang-undang sekolah.

Sumbangan Meningkatkan Imej Sekolah Mengamalkan sahsiah positif. Berganding bahu menjayakan aktiviti sukan. Memberi sokongan moral kepada pasukan sekolah. Merealisasikan prinsip ”Sekolahku Milikku”. Berbakti dalam projek membaiki perabot sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Aktif menyertai aktiviti keceriaan sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sentiasa berdisiplin dan mematuhi peraturan. Murid Bersahsiah Seorang Pelajar Seharusnya:- Menjaga dan mampu meningkatkan imej sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menghormati pelbagai kebolehan dan pendapat orang lain. Melibatkan diri secara langsung dalam aktiviti sekolah. Mengamalkan nilai-nilai murni yang mulia. Memberi sokongan moral kepada rakan-rakan yang lemah dalam pelajaran.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Cemerlang akademik Aktif Kerjasama berpasukan Ceria Cemerlang kokurikulum Beretika mulia Memahami misi dan visi sekolah Jujur Mentaati agama Mampu menjaga nama baik sekolah Ciri-ciri Sahsiah Terpuji Bertanggungjawab Dedikasi Bersemangat Boleh dipercayai Menghormati guru Sedia membantu Tidak takut pada cabaran Berdisiplin Kemas Gigih berusaha Penyayang Berwawasan Mempunyai daya juang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Faedah Melibatkan Diri Dalam Menjayakan Aktiviti Sukan Di Sekolah Dapat merasai kemeriahan sukan tahunan. Mendapat pengalaman dan memperoleh ramai kenalan baru. Meningkatkan kecerdasan otak atau kesihatan tubuh badan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi sokongan kepada pihak sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Menjadi peserta dalam acara yang dipertandingkan.

Menjadi sorak untuk rumah-rumah sekolah.

Cara Untuk Melibatkan Diri Dalam Sukan Tahunan Sekolah

Menjadi urusetia pertandingan.

Mengadakan jualan makanan sempena sukan tahunan sekolah.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah
Berganding Bahu Menjayakan Sukan

Bekerjasama

Bertoleransi

Rajin

Bersemangat tinggi

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Mengucap selamat pagi kepada guru sekolah.

Ingin membeli buku di koperasi sekolah.

Menawarkan bantuan kepada guru untuk membawa barangbarang.

Warga Sekolah Bersopan Ingin makanan minuman sekolah. membeli dan di kantin

Berterima kasih kepada rakan yang membantu.

Berterima kasih kepada guru yang mengajar.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Dalam bidang muzik Dalam bidang sukan Berpidato Dalam bidang kokurikulum Menghormati Pelbagai Kebolehan Rakan Sekolah Dalam bidang akademik Dalam bidang kesenian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolah Indah Dan Ceria Dengan Adanya :- Mural sekolah Taman sekolah Kolam ikan Anjung ilmu Taman herba Tempat istirehat / pondok Pintu hadapan sekolah yang indah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Menghargai Keceriaan Sekolah Tidak mencemarkan kawasan taman sekolah. Sentiasa bersikap bertanggungjawab menjaga harta benda sekolah. Terlibat dengan semua aktiviti keceriaan sekolah. Membuang sampah di tempat yang betul.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kantin Perpustakaan Kawasan Sekolah Yang Perlu Ceria Kelas Taman sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolahku Milikku Penglibatan Warga Sekolah Dalam Meningkatkan Imej Sekolah Bersikap peramah Bersikap bertolak ansur Menjaga disiplin Meningkatkan keceriaan sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Maksud Pertandingan 3K  Keselamatan  Kebersihan  Keceriaan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Kempen kebersihan dan keceriaan sekolah.  Bersedia membantu kesusahan. sesiapa sahaja yang berada dalam  Belajar bersungguh-sungguh untuk menaikkan nama sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sikap Melibatkan Diri Dalam Meningkatkan Imej Sekolah  Menjaga tingkah laku dan tutur kata.  Menyertai pertandingan sekaligus memenangi pingat.

Menunjukkan semangat untuk menjayakan aktiviti kokurikulum. Menjaga kebersihan dan keindahan sekolah untuk menjayakan pelbagai program sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Berbakti Menyelesaikan masalah dengan segera. Menunjukkan sikap menghormati pendapat dalam komuniti sekolah. Menunjukkan semangat berpasukan dalam meningkatkan imej sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Meniupkan semangat kepada peserta sekolah untuk bertanding dengan lebih gigih. Kepentingan Memberikan Sokongan Moral Kepada Pasukan Sekolah Meningkatkan kecergasan fizikal dan juga mental. Mewujudkan hubungan yang baik di kalangan pelajar lain dan guru. Menimba pengalaman untuk meningkatkan diri dan keyakinan diri.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Memeriahkan sesuatu pertandingan. Mewujudkan semangat kesukanan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Faedah Penyertaan Murid-Murid Dalam Sesuatu Pasukan Sorak Sekolah Menjamin sesebuah bertanding.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Meningkatkan imej sekolah dengan adanya semangat perpaduan dalam diri setiap murid. kejayaan sekolah pasukan yang Memupuk perpaduan antara murid dengan murid dan antara murid dengan pihak sekolah.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Antara Cerita-Cerita Rakyat Cerita Kaum Melayu Cerita Kaum Cina Cerita Kaum India Cerita Kaum Iban Cerita Kaum Kadazan Nakhoda Tanggang Kong Zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli sihir yang Angkuh Kura-kura yang Pintar Burung Layanglayang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cara Cerita Rakyat Disampaikan Cerita rakyat disampaikan dari mulut ke mulut. cerita jenaka. Ia disampaikan oleh penglipur lara. penglipur lara juga menyanyi dan bermain alat muzik. dan cerita binatang. Ia berdasarkan kehidupan masyarakat setempat. Ia disampaikan pada waktu malam selepas penat bekerja. Selain bercerita. cerita kepahlawanan. Banyak unsurunsur pengajaran yang diselitkan. Antara jenis cerita rakyat ialah asal usul sesuatu. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cerita rakyat bukan sahaja berperanan sebagai hiburan tetapi juga berperanan untuk menyampaikan pengajaran.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Pelbagai Cerita Rakyat Mengapa Kulit Kura-Kura Retak? Dalam sebuah hutan. Sambungan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . merentasi sungai sehinggalah mereka tiba di sebuah kampung. Kura-kura berjanji akan patuh kepada permintaan itik dan apabila mereka bersedia. akibat musim kemarau yang panjang. semua tanaman mati dan kolam tempat mereka bermain juga kering. Itik mengajak kura-kura berpindah tetapi kura-kura berasa susah hati kerana dia tidak boleh terbang. Itik mencadangkan kepada kura-kura supaya mengigit sebatang kayu dan itik akan membawa kura-kura dengan kayu tersebut. Pada suatu ketika. Itik juga berpesan supaya kura-kura tidak boleh sama sekali membuka mulutnya. seekor kura-kura berkawan baik dengan dua ekor itik. itik pun menerbangkan kura-kura merentasi hutan.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Contoh Cerita Rakyat Mengikut Jenis Cerita Asal Usul Sejarah Pembukaan Negeri Melaka Cerita Jenaka Si Luncai Cerita Binatang Burung Layang-layang Cerita Kepahlawanan Hang Jebat Cerita Mitos Nama Negeri Melaka ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Tujuan Cerita Disampaikan Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan cerita rakyat pelbagai kaum. Sebagai warisan budaya yang amat membanggakan. Memupuk semangat bangga dengan cerita rakyat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sebagai teladan dan nasihat kepada generasi muda.

‛Kura-kura Yang Pintar’ Pengajaran : Jangan bersikap tamak dan haloba. ‛Ahli Sihir Yang Angkuh’ Pengajaran : Jangan bersikap terlalu angkuh.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Nilai-nilai Pengajaran Yang Diperoleh Daripada Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cerita Kaum Melayu. Cerita Kaum India. ‛Nakhoda Tanggang’ Pengajaran : Jangan menderhaka. ‛Burung Layang-layang’ Pengajaran : Jangan sombong. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cerita Kaum Kadazan. Cerita Kaum Iban.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Kepentingan Mengetahui Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Memupuk minat para pelajar terhadap cerita rakyat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Supaya warisan budaya tidak dipinggirkan. Mengapresiasikan cerita rakyat pelbagai kaum dalam kehidupan seharian. generasi dapat cerita Memperoleh pengajaran dan mengambil iktibar yang terkandung dalam cerita rakyat. Supaya sekarang menghargai rakyat.

tarian. Mengumpulkan koleksi cerita rakyat maklumat daripada pelbagai sumber. Menganjurkan pertandingan bercerita.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Panduan Mengekalkan CeritaCerita Rakyat Pelbagai Kaum Melakonkan cerita rakyat seperti drama. dan pantomin. dengan mendapatkan Tidak jemu untuk mendengar cerita berulang kali dan menyenaraikan nilai dan contoh pengajaran daripada buku yang dibaca. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Babak 1 Tolong! Tolong! Tolong! ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .. Sang Belang terjatuh ke dalam sebuah lubang. Pada suatu hari..Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Dalam sebuah hutan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Saya tidak nampak lubang ini lalu terjatuh ke dalamnya.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Keesokan harinya… Babak 2 Apakah yang berlaku Sang Belang? Keadaan gelap semalam.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Baiklah.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Kambing pun mencari tali untuk membantu Sang Belang. Si Kambing. Babak 3 Pegang tali ini kuat-kuat Sang Belang! Saya akan menarik anda keluar dari lubang ini.

mengapa anda menangkap saya? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . ia terus menangkap Si Kambing dan ingin memakannya.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Apabila Sang Belang berjaya keluar dari lubang tersebut. Babak 4 Ah. saya sangat lapar kerana sudah sehari saya tidak makan! Eh.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Ketika itu, Sang Kancil sedang meronda dalam hutan. Sang Kancil terdengar jeritan meminta tolong lalu meluru ke tempat itu.
Babak 5

Apa yang telah berlaku Si Kambing?

Tolong! Tolong! Tolong!

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Si Kambing menceritakan segala peristiwa yang telah berlaku. Selepas mendengar cerita tersebut, Sang kancil yang bijak telah meminta Sang Belang melompat semula ke dalam lubang tersebut. Babak 6 Hai, Sang Belang! Tunjukkan semula bagaimana anda terjatuh ke dalam lubang ini.

Baiklah, Sang Kancil. Sekarang saya akan lompat ke dalam lubang ini.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim

Babak 7

Memandangkan anda tidak mengenang jasa, tinggallah anda di dalam lubang ini.
Tolonglah saya Sang Kancil!!! Lepaskan saya. Saya berjanji tidak akan buat lagi.

Terima kasih, Sang Kancil.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Saiz fizikal tidak menggambarkan tahap kepintaran seseorang. sesal kemudian tidak berguna.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Mari Bercerita Kong zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli Sihir Yang Angkuh Lebai Malang Burung Layang . Kita perlu bijak menyelesaikan masalah yang wujud.layang Kura-kura Yang Pintar Antara Pengajaran Yang Terdapat Dalam Cerita Sang Kancil Menjadi Hakim Ialah: Kita seharusnya menolong orang yang dalam kesusahan. Kita tidak seharusnya mengambil kesempatan terhadap golongan yang lemah. Janganlah membalas kebaikan orang dengan perbuatan jahat. Sesal dahulu pendapatan.

Kesamaan dan keadilan dalam politik. Hak-hak asasi individu termaktub dan terjamin dalam perlembagaan. dan undang-undang. Warga negara yang patriotik. sosial. • • Kepelbagaian budaya dalam masyarakat.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Prinsip-Prinsip Kerajaan Demokrasi • Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. ekonomi. Pemilihan pemerintahan melalui pilihan raya. • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan atau pendapat melalui saluran yang betul.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Faedah-Faedah Amalan Demokrasi • • Negara menjadi aman dan makmur. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Sistem demokrasi mementingkan keadilan.

• Sistem demokrasi yang membawa kemajuan. • Negara berada makmur.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. Lagu Demokrasi Dalam lagu demokrasi terdapat faedah-faedah amalan demokrasi iaitu: • Pemilihan pemimpin melalui pilihan raya. dalam keadaan aman dan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Rakyat hidup bersatu tenaga. • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan dan pendapat melalui saluran yang betul.

Menyanyikan rasa hormat dan bangga ketika menyanyikan lagu demokrasi. Berdiri tegak ketika menyanyikan lagu demokrasi. Menghayati lirik lagu demokrasi yang dinyanyikan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menyanyi dengan penuh semangat.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Kita Seharusnya Berbangga Kerana Negara Kita Mengamalkan Sistem Demokrasi Menyanyikan lagu demokrasi dengan nada yang betul. Tidak mempersendakan lagu demokrasi.

Setiap pencalonan memerlukan seorang pencadang dan penyokong. Kempen. tokoh Memaklumkan kepada pelajar.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Aliran Pemilihan Tokoh Pelajar Menyediakan kertas undi yang mengandungi nama calon. Proses pengundian. Pelantikan ahli jawatankuasa proses pengundian. Pencalonan pelajar. Tokoh dikehendaki berucap. pelajar Pengumuman pemenang. Menyediakan kertas undi mengikut bilangan murid. Mengasingkan dan mengira kertas undi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menetapkan peraturan-peraturan pengundian.

Janganlah kita memilih tokoh pelajar kerana dia merupakan sahabat kita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Penglibatan dalam kokurikulum.  Daya kepimpinan.  Pencapaian akademik.  Sumbangan-sumbangan.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Tokoh pelajar yang dipilih haruslah berwibawa dan berperwatakan mulia. Pemilihan Tokoh Pelajar Kriteria pemilihan :  Perwatakan.  Anugerah yang diterima.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Kerajaan Malaysia Mengandungi Tiga Komponen Utama Iaitu : Badan Perundangan (Legislative) Parlimen Badan Pemerintah (Executive) Yang di-Pertuan Agong Diselenggarakan oleh Jemaah Menteri Badan Kehakiman (Judich) Ketua Hakim Negara Yang di-Pertuan Agong Mahkamah-mahkamah Dewan Negara (70 orang ahli) Dewan Rakyat (219 orang ahli) Perdana Menteri Kabinet / Jemaah Menteri Kementerian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. Mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dengan raja berperlembagaan. Demokrasi bererti kekuasaan rakyat. India. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Antara negara yang mengamalkan sistem demokrasi ialah Afrika Selatan. Indonesia. Perkataan demokrasi berasal daripada Yunani iaitu demos (rakyat) dan kratos (kekuasaan).Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Demokrasi Di Malaysia Pilihan raya setiap 5 tahun bertujuan memilih pemimpin negara. Kerajaan dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. dan Malaysia. Amerika Syarikat. Australia.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Rakyat bebas memilih perwakilan dan boleh bersuara mengikut peraturan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Menjadi warganegara yang mempunyai semangat cintakan negara. Peranan Warganegara Malaysia • Mengamalkan budaya dan agama masing-masing. • Memahami dengan mendalam dan mengamalkan sistem demokrasi negara.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Dewan Rakyat dan Dewan Negara berfungsi menggubal dasar-dasar negara.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Peranan Kerajaan Dipilih • Tidak menafikan hakhak individu seperti kebebasan bergerak. • • Mengadakan pilihan raya untuk memilih pemimpin negara.

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peta Minda Definisi : Setiap warganegara mempunyai cita-cita dan aspirasi untuk hidup sejahtera.    Menjadikan kawasan tarikan pelancong. • Mengajak rakan anda turut serta dalam memberikan khidmat masyarakat. Mengurangkan kejadian tanah runtuh. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Gambaran Masyarakat Sejahtera Hormatmenghormati • Melawat rakan yang sakit di rumahnya walaupun dia pernah menyakiti hati anda. Mengurangkan kejadian hakisan. Menikmati Alam Sekitar yang bersih dan berkualiti Bekerjasama Bersatu padu • Melibatkan diri dalam kempen NGO dan pihak kerajaan seperti kempen antidadah.

Negara  Mewujudkan negara aman makmur. Masyarakat Hubungan Matlamat Dengan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat  Mewujudkan jalinan hubungan kemanusiaan yang baik.  Berbakti kepada sekolah melalui khidmat masyarakat. yang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Keluarga  Mewujudkan tanggungjawab. Sekolah Pencapaian kendiri  Mempunyai keyakinan diri.

dan sebagainya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Mewujudkan Kesedaran Sivik Di sekolah Untuk Menghargai Harta Benda Sekolah Tidak merosakkan telefon. Tidak menconteng dinding bangunan sekolah dan tandas. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tidak merosakkan kerusi dan meja di dalam kelas. Tidak berebut-rebut ketika menggunakan telefon. Tidak menampal perkara yang tidak berkaitan di papan kenyataan sekolah. pemadam kapur. Tidak mengoyakkan buku-buku yang dipinjam di perpustakaan. Tidak merosakkan hiasan di sekolah seperti pasu bunga. Sentiasa menjaga kebersihan dan kekemasan surau. Meletakkan gagang telefon di tempat yang betul. Tidak merosakkan dan memecahkan cermin tingkap di dalam kelas. Menjaga kemudahan di sekolah seperti tong sampah. Tidak menconteng kerusi dan meja. Tidak merosakkan sinki dan paip di dalam tandas.

Tidak mengopakkan pintu dan memecahkan cermin di dewan. dan jongkang-jongket. dewan. • Tidak merosakkan alatan di taman permainan seperti buaian. • • Menggunakan tandas dengan betul dan tertib. Tidak memetik bungabungaan dan merosakkan alatan senaman di taman rekreasi. dan surau.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menjaga Kemudahan Awam • Tidak menconteng dinding tandas. papan tanda. pondok bas. • • Tidak mencuri atau mengambil bahanbahan bacaan atau perkakasan beribadah di surau. • Tidak merosakkan telefon awam dengan melakukan kegiatan vandalisme. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . gelongsor. • Tidak memecahkan lampu isyarat dan lampu jalan.

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Cabaran Remaja Keluarga Rakan Sebaya Cabaran-Cabaran Remaja Persekitaran Menyebabkan Konflik Masyarakat Media massa Dalaman Akibatnya Luaran Lari Dari Rumah Memberontak Murung Vandalisme ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Ponteng sekolah .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Bekerjasama Hormat-menghormati Masyarakat Yang Sejahtera Mengamalkan Nilai-Nilai Murni Simpati Bersatu padu Baik Hati Bertoleransi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Kepentingan Alam Sekitar • Keseimbangan Ekosistem • Mencegah Hakisan • Mengelakkan Berlakunya Banjir Kilat • Mengurangkan Kejadian Tanah Runtuh • Bekalan Sumber yang Berterusan • Menarik Pelancong ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peranan Pertubuhan Alam Sekitar Penghutanan Semula Menjaga Kelestarian Alam Sekitar Program Kitar Semula Penggunaan Sumber Tenaga Mesra Alam Rawatan Semula Air Pendidikan Alam Semula Jadi Penguatkuasaan Undang-Undang Kempen ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

 Membantu golongan kurang upaya apabila diperlukan. Tidak memandang rendah terhadap golongan kurang upaya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Tindakan Untuk Membantu Golongan Kurang Upaya  Mengiktiraf hak golongan kurang upaya seperti golongan normal. Menyediakan kemudahan untuk golongan kurang upaya. Tidak menindas golongan kurang upaya.    ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat • Kemudahan tempat duduk dalam pengangkutan awam. • Penyediaan tandas untuk golongan kurang upaya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Kemudahan lif untuk golongan kurang upaya. Kemudahan Awam Yang Disediakan Oleh Kerajaan Untuk Golongan Kurang Upaya • Potongan harga tambang kenderaan awam untuk warga tua. • Kemudahan tempat letak kereta untuk orang kurang upaya. • Laluan kerusi roda untuk orang kurang upaya.

Memenuhi keinginan mereka. • • • • • • • • Menyuapkan makanan.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menghormati Golongan Kurang Upaya • Memahami perasaan mereka. Menyediakan tempat tinggal yang bersih dan selesa. Tidak bercakap dengan kuat. Membawa mereka bersiar-siar. Memahami minat dan bakat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membawa untuk mendapatkan rawatan perubatan. Membantu mereka ke tandas.

The End i .Teach .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->