Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Mengamalkan sikap suka berkongsi. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu.

Suka membazir
Suka menangguh kerja

Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan.

masalah

Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Potensi Diri Potensi diri merujuk kepada :

Bakat

Kebolehan

Kekuatan yang ada dalam diri individu

Seseorang yang memiliki identiti yang positif akan:

 Yakin terhadap kebolehan diri.

 Boleh mencapai kejayaan dan kesejahteraan dalam kehidupan.

 Sentiasa mengembangkan potensi diri.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri

Aspek Potensi

Setiap orang memiliki potensi untuk mengembangkan diri sendiri dalam semua aspek iaitu:

Intelek Jasmani Emosi

Rohani

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Berfikir secara kreatif dan krisis. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . meningkatkan ilmu pengetahuan dan memanfaatkan ilmu. dan mengira.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Intelek Daya Fikir Ciri-ciri kemahiran asas seperti membaca. menulis.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Jasmani Perkembangan Tubuh Badan Yang Sihat Menjaga kesihatan diri Melakukan aktiviti riadah Mengembangkan bakat Kemahiran manipulatif ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tenang Tingkah laku yang terkawal Emosi Perasaan Dalam Diri Perasaan kasih sayang Semangat kekitaan Menghargai keindahan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Mensyukuri pemberian-Nya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Berkait Rapat Dengan Sikap Menyedari kewujudan pencipta.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keyakinan Untuk Mengembangkan Potensi Diri Sekirannya ingin berjaya. Oleh itu seseorang harus :  Sering menyertai pertandingan  Berlatih bersungguhsungguh  Tidak mudah menyerah kalah  Sanggup berkorban  Membuat perancangan  Membaiki kelemahan diri  Berdisiplin  Tabah  Berdedikasi  Bersemangat ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . seseorang harus menunjukkan keyakinan untuk mengembangkan potensi diri.

Contohnya: Tokoh inspirasi • • Menteri pendidikan Pemain badminton Mata pelajaran yang disukai • Bahasa Inggeris • Matematik Aktiviti kelab. kamu harus mengetahui potensi diri yang kamu miliki.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengenal Pasti Potensi Diri Dan Matlamat Hidup Sebagai individu yang bijak. Berusahalah mengembangkan bakat dan potensi pada diri kamu. persatuan / unit beruniform • Kelab Badminton • Persatuan Sejarah Hobi • Mengumpul setem • • Sikap positif Rajin berusaha Tabah • Membaca buku ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Ciri-ciri Pelajar Cemerlang Dalam Kokurikulum Mengenal pasti potensi. Mungkin mempunyai potensi dalam bidang muzik atau sukan. Mendapat tunjuk ajar orang yang berjaya. Sering diri. dan mencari jalan untuk mengembangkan potensi. berfikir. memperbaiki kelemahan Mengenal pasti kekuatan lawan. daripada Meminta pendapat ahli keluarga untuk mengembangkan bakat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keistimewaan / Kebolehan Harus mengenal pasti potensi diri. Berlatih bersungguh-sungguh. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . rohani.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Individu Yang Mempunyai Identiti Diri Yang Positif Mempunyai matlamat hidup. Berusaha mengembangkan diri. Mempunyai identiti yang berbeza dengan orang lain (secara positif). Yakin akan kebolehan diri. Berakhlak mulia. dan intelek. emosi. Seimbang daripada aspek jasmani.

Emosi Kita dapat mengawal perasaan dan tingkah laku. Jasmani Kita berusaha untuk memiliki tubuh badan yang sihat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kepentingan Mengembangkan Diri Intelek Kita dapat memanfaatkan ilmu untuk diri dan orang lain. Rohani Kita berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Bersyukur dengan anugerah Tuhan. Mengenal pasti cita-cita. Individu yang mempunyai identiti diri yang positif sentiasa berusaha mengembangkannya. Mempunyai matlamat hidup yang ingin dicapai. dan kekuatan. Melalui proses pendidikan. kebolehan. LangkahLangkah Membina Identiti Diri Mengenal pasti kelebihan diri. Mencontohi tokoh-tokoh yang disanjungi. Mengembangkan bakat. contohnya: Kraftangan Pertukangan Lukisan Pidato Masakan Muzik Sukan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengambil daya usaha.

Cara 4 Cara 5 Mengenal pasti cabaran yang dihadapi dengan keistimewaan diri.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Cara Mencapai Cita-Cita Cara 1 Menunjukkan keyakinan diri. Menghubungkaitkan potensi dengan cita-cita. Cara 2 Menggunakan minat dan kebolehan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cara 6 Menghargai sumbangan tokoh-tokoh yang disanjungi. Cara 3 Mempraktikkan akitviti sukan / persatuan yang disertai.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Guru Kenal Pasti Cita-Cita Peguam Saintis Doktor Akauntan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Jika cita-cita terlalu tinggi tetapi potensi diri atau kemampuan tidak tinggi maka cita-cita tersebut tidak akan tercapai. Untuk merealisasikan cita-cita.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Hubungkaitkan Potensi Diri Dengan Cita-Cita Kamu Hebat berpidato Minat melukis Peguam Pelukis Cemerlang sains dan matematik Ahli sains Mengenal pasti cita-cita agar ia sesuai dengan minat dan kecenderungan. potensi diri harus dikenal pasti.

dan empati yang tinggi. Mampu mengawal emosi dengan baik terutama dalam keadaan cemas. Dapat menguasai bidang sains dan matematik dengan baik. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Ciri-Ciri Yang Perlu Ada Untuk Mencapai Cita-Cita Contohnya:- Doktor Mempunyai minat yang mendalam dalam kerja-kerja perawatan. Mempunyai pengetahuan dalam matematik dan lukisan. Memiliki perasaan sabar. Arkitek Mempunyai kemahiran dalam bidang seni lukis. Minat yang mendalam untuk menyampaikan ilmu. belas kasihan. Guru Memiliki komunikasi lisan dan penulisan yang cemerlang. Memiliki kreativiti.

dan sukan. persatuan. Mengasah bakat melalui aktiviti kokurikulum seperti aktiviti dalam kelab. Cemerlang di universiti dan dapat mencapai cita-cita.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Langkah-Langkah Mencapai Cita-Cita Langkah 1 Langkah 2 = = = = = Belajar dengan bersungguh-sungguh. Langkah 3 Langkah 4 Langkah 5 ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memperoleh keputusan yang cemerlang. Memilih jurusan yang sesuai dengan cita-cita.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Dato’ Mokhtar Dahari Pemain bola sepak negara. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa. Mokh’ kerana kebolehan melakukan tendangan Dipilih menjadi ketua pasukan bola sepak negara. Digelar ‘Super kencang. Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia sebanyak 10 kali.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Tan Sri P. Berhijrah ke studio Jalan Ampas. Singapura untuk mengasah dan mengembangkan bakatnya. Berasal dari Pulau Pinang.Ramlee Meminati bidang nyayian dan lakonan. Anak seni yang serba boleh kerana mempunyai keupayaan membawa pelbagai watak dalam filem.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Kekuatan fizikal yang tidak boleh ditandingi atau kekuatan fizikal dalam olahraga. dan sebagainya. permainan. Berfikir dengan cepat dan berupaya menyelesaikan masalah dalam olahraga. Mental ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . bersifat penyabar dan mampu menyelesaikan masalah orang lain. permainan. dan sebagainya. Fizikal • • • Berkebolehan dalam bidang keagamaan. Keistimewaan Diri • Emosi Mampu memahami perasaan orang lain.

masalah Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan. Mengamalkan sikap suka berkongsi. Suka membazir Suka menangguh kerja Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

 Membuang perasaan gemuruh.  Belajar dengan lebih tekun.  Mempelajari teknik orang lain.  Menyertai pertandingan. Pintar  Belajar daripada orang yang lebih pintar.  Menyertai acara yang dipertandingkan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berkebolehan dalam pidato  Melihat pemimpin berucap.  Mempelajari teknik orang lain.  Mempelajari perkara baru. Berkebolehan dalam sukan  Membuat latihan sukan.  Mengasah bakat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kekuatan Dan Cara Meningkatkannya  Mempelbagaikan teknik belajar.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mencapai Cita-Cita Baru dilahirkan Alam persekolahan prasekolah Persekolahan sekolah rendah Alam persekolahan sekolah menengah Mencapai cita-cita Alam pekerjaan Institut Pengajian Tinggi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengatasi Cabaran Atau Masalah Cabaran Langkah Keutamaan Langkah Yang Diambil Tanamkan minat membaca. perpustakaan. dalam  Hadiri kelas tambahan. membuat dapatkan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Dapatkan bantuan guru. Kurang bijak sesuatu subjek. Kurang minat membaca Beli buku-buku akademik. Perbanyakkan latihan dan bantuan guru. Baca buku atau mengulang Sering diganggu ketika Cari tempat mengulang kaji kaji pelajaran di mengulangkaji pelajaran. buku akademik. yang sesuai.

• Beribadat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Cara Tersendiri • • Memancing. Bersukan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Meluahkan masalah kepada ahli keluarga. Berkelah dan beriadah bersama ahli keluarga.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Keluarga • • Berbincang dengan ahli keluarga.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Rakan Sebaya Positif • Meluahkan masalah kepada rakan sebaya positif. • Berkongsi pengalaman. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berani menolak ajakan rakan sebaya untuk melakukan perkara-perkara yang tidak sihat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Cara Bijak Memilih Rakan Sebaya Pilih rakan sebaya yang boleh mendorong dan menasihati kita untuk melakukan kegiatan yang baik dan positif. Bijak menjauhi diri daripada rakan sebaya yang boleh merosakkan kehidupan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berkawan dengan rakan yang positif.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Definisi Menangani Pengaruh Negatif Rakan Harus bijak memilih rakan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjauhkan diri daripada rakan yang boleh merosakkan hidup kita.

melepak di pasar raya. dan mengoyakkan buku rakan untuk membalas dendam. Ponteng kelas. dan mengajak merokok. Berlumba haram selepas waktu sekolah dan menyertai kegiatan vandalisme. mencuri peralatan menulis rakan. serta memecahkan tingkap. Mencuri duit. dan mengunjungi kelab malam. Bermain judi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Rakan Sebaya Melakukan kegiatan vandalisme di sekolah seperti menconteng tandas dan dinding bangunan sekolah. bermain snoker. Berbual di dalam kelas dan membuat bising ketika guru tiada di dalam kelas.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Perlu Menolak Ajakan Atau Pengaruh Negatif Rakan Kerana: Menjejaskan pelajaran Menyusahkan ibu bapa Merosakkan diri sendiri Merosakkan masa depan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berfikiran matang. Berani mengatakan ‘tidak’. Bersikap tegas.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Sikap Asertif Ciri-ciri asertif dapat membantu kita menangani pelbagai pengaruh negatif. • Berupaya membezakan kesan baik dan buruk. Mempunyai harga diri. . • Ciri-Ciri Asertif • • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Tidak mudah terpengaruh.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Dilemaku • Keadaan yang menyebabkan sukarnya membuat pilihan antara dua perkara atau lebih. Dilema dihadapi kadang-kadang dapat diselesaikan pada masa itu atau memerlukan tempoh yang panjang. Dilema boleh diselesaikan dengan cara: Sendirian • Ahli keluarga Sahabat • • • • • • Kita perlu mempunyai keyakinan untuk menyelesaikan dilema. Dilema menyebabkan keadaan seseorang menjadi serba salah. Dilema seperti memilih sekolah yang terbaik ke tingkatan satu memerlukan masa yang panjang untuk membuat keputusan. Setiap dilema perlu diselesaikan dengan segera. Kita seharusnya bijak membuat keputusan tentang dilema yang dihadapi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Konflik boleh berlaku sama ada dalam diri sendiri atau antara dua pihak. Teknik awan ialah teknik berfikir tentang sesuatu situasi yang mempunyai kehendak yang bertentangan dan cara penyelesaian win-win. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Teknik Awan Kita sering menghadapi konflik yang memerlukan kita membuat penyelesaian.

Perbincangan Keputusan gembira ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sekiranya saya ingin mencapai kegembiraan saya perlu berbincang dengan rakan untuk menonton wayang selepas mengulang kaji pelajaran.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Win-Win  Maksud win-win penyelesaian  Penyelesaian win-win • • Satu situasi di mana dua pihak menyelesaikan sesuatu konflik secara komperatif.

dan lain-lain.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Membantu Rakan Menyelesaikan Konflik Perselisihan atau pertentangan antara individu. kita perlu membantu menyelesaikan konflik yang dihadapi oleh rakan. kemahuan. Setiap orang pasti akan menghadapi konflik dalam hidupnya. Konflik perlu diselesaikan segera supaya tidak timbul masalah yang lebih besar. Sebagai rakan. Pertentangan antara individu boleh berlaku disebabkan idea. Ada konflik yang kecil dan ada konflik yang besar untuk diselesaikan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . kepentingan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Konflik Konflik apa? Siapa puncanya? Mengapakah konflik terjadi? Berapa terjadi? konflik Bagaimanakah konflik terjadi? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Contoh Kegiatan Negatif Remaja Melepak Buli Merokok Peras ugut Vandalisme Ponteng sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Punca-Punca Kegiatan Negatif Remaja Persekitaran Rakan sebaya Diri sendiri Media massa Keluarga ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Undang-undang.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Langkah-Langkah Mengatasi Kegiatan Negatif Remaja • Rakan sebaya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Media massa. • Ibu bapa dan keluarga.

Masa depan gelap. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .   Keluarga berasa sedih dan kecewa. Keluarga ditimpa kesusahan. Berlaku masalah dalam masyarakat. Dipulau kawan-kawan dan masyarakat. Keluarga  Kesan Kegiatan Negatif   Keluarga berasa malu.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Diri     Pelajaran merosot. Keluarga tidak dihormati. Dikenakan tindakan undang-undang. Keluarga berasa tersinggung. Masyarakat    Krisis pemimpin masa depan. Hidup bermasyarakat tidak wujud.

Saling bantu-membantu antara ahli keluarga. Menjalinkan hubungan mesra dan akrab. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengamalkan gaya hidup sihat.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Ciri-Ciri Keluarga Bahagia Saling sayang-menyayangi antara ahli keluarga. Perlakuan beradab.

Menyempurnakan sukarela. Menjaga kebersihan persekitaran.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan perasaan kasih sayang. Menghargai jasa ibu bapa. dan keselamatan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cara-Cara Membantu Keluarga Dalam Membina Keluarga Bahagia dan keselesaan Membantu tanpa mengharapkan balasan. Dapat menyelesaikan konflik dengan cara yang baik. diri tanggungjawab dalam pelbagai secara aktiviti Menjaga kebersihan anggota keluarga. Menjaga perasaan ahli keluarga. Melibatkan keluarga.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Ibu bapa bimbingan perhatian anak-anak.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjalinkan Hubungan Yang Mesra Dan Akrab Sesama Anggota Keluarga Melakukan perkara sama. memberi dan terhadap Mengisi masa lapang dengan melakukan aktiviti bersama. sesuatu bersama- Ibu bapa menyediakan keperluan untuk anakanak. Makan bersama.

Mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam keluarga. Tidak meninggikan kepada ibu bapa. suara ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan Kasih Sayang Terhadap Anggota Keluarga Menghormati ibu bapa dan anggota lain. Memberi hadiah dan kad ucapan sempena hari lahir dan sebagainya.

untuk mencapai ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Belajar bersungguh-sungguh kejayaan. Memberi ibu bapa hadiah dan kad ucapan sempena hari istimewa ibu bapa. Menjaga ibu bapa apabila dewasa kelak. Meraikan hari istimewa ibu bapa. permintaan dan arahan ibu bapa. Tidak melawan kata dan menderhaka kepada ibu bapa.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pengorbanan Ibu bapa Kepada Anak-anak Medidik dan mengasuh anak-anak Memberi kasih sayang Memberi perlindungan Memberi pelajaran Menyediakan keperluan Memberi kebahagian Antara cara membalas jasa ibu bapa ialah: Mentaati suruhan.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tunjukkan Kasih Sayang Kepada Ibu Bapa Patuh kepada ibu bapa Memberi hadiah Membantu ibu bapa ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara Anggota Keluarga Berkomunikasi Melalui pertuturan Melalui telefon Melalui surat Melalui e-mel ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

puan dan sebagainya. Segera meminta ‘maaf’ apabila melakukan kesalahan. Ucapan ‘terima kasih’ selepas menerima bantuan. Contohnya mak cik.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pertuturan Yang Sopan Hendaklah menggunakan bahasa yang sopan dan lembut setiap kali bertutur. Hendaklah memanggil keluarga dengan panggilan yang sesuai. Jangan menggunakan panggilan yang kurang sopan seperti ‘awak’. Gunakan panggilan yang sesuai. pak cik. Gunakan perkataan ‘tolong’ apabila meminta bantuan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-cara Membantu Anggota Keluarga Membantu ibu mengemas rumah. Membantu adik menyiapkan kerja sekolah. Membantu ibu membeli barang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membantu adik belajar dan mengulang kaji pelajaran. ayah mencuci kereta dan Membantu ibu membuat kuih. Membantu ayah membaiki rumah. Membantu motosikal. Membantu ibu memasak. Membantu saudara yang berada di dalam kesusahan. Membantu ayah mengangkat barang.

Melalui pemberian kad ucapan.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menghargai Bantuan Keluarga Melalui ucapan terima kasih. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Melalui pemberian hadiah.

Menghargai jasa ibu bapa dengan memberikan wang ringgit. Hargailah Keluarga Anda ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi hadiah dan ucapan pada hari istimewa. Membawa anggota keluarga melancong di dalam atau di luar negara apabila mendapat cuti panjang.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjaga ibu bapa dan ahli keluarga apabila dewasa kelak.

Menjaga mereka apabila sudah tua. Memberi hadiah kepada ibu bapa apabila tiba hari istimewa.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-Cara Berterima Kasih Kepada Ibu Bapa Belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi mereka kesenangan setelah kita bekerja.

yang Menjaga hati dan perasaan ahli keluarga. Membantu ahli keluarga memerlukan pertolongan.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tingkah Laku Mulia Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menerima teguran ibu bapa dengan hati terbuka dan berjanji tidak akan mengulangi kesilapan. ahli keluarga Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga. Bersikap terbuka dalam pelbagai perkara dan tidak mengganggu perasaan ahli keluarga lain. Meringankan bebanan dengan menjaga adik. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Mengeratkan Hubungan Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menghargai pengorbanan ibu bapa yang mendidik dan mengasuh kita. Mewujudkan komunikasi secara sopan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mewujudkan sikap positif bersesuaian dengan norma masyarakat.

Beriadah keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Keluarga Saya Sihat Amalan pemakanan seimbang. bersama Persekitaran tempat tinggal yang bersih.

Kenali AspekAspek Peraturan Sekolah Keceriaan sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kekemasan diri. Kebersihan. Kehadiran. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Keselamatan.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Ciri-Ciri Sekolah Idaman Suasana persekitaran yang bersih dan ceria. Suasana pembelajaran yang selesa dan tenteram. mesra. dan prihatin. Warga sekolah yang peramah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Guru-guru yang cemerlang dalam pengajaran.

Bilangan pelajar semasa penubuhan. misi. Nama guru besar pertama. identiti. Pengasas sekolah. Tarikh penubuhan sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Sejarah Sekolah Setiap sekolah mempunyai visi. dan budaya sekolah serta peraturan. sejarah. Asal usul nama sekolah.

Persekitaran ceria dan bersih  Pemuliharaan persekitaran sekolah. Sikap positif  Berdaya saing.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah •  Bersopan  Berbudi santun.  Bertanggungjawab. •  Menjaga kebersihan. • Pembelajaran cemerlang  Menghormati guru yang mendidik. bahasa. mesra dengan  Hubungan yang mesra sesama guru dan pelajar. • Pengaulan mesra  Hubungan yang kakitangan.  Sikap bertungkus-lumus dalam menimba ilmu. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Berdisiplin.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Peraturan Kehadiran Ke Sekolah  Kehadiran ke sekolah diwajibkan untuk semua murid.    Murid-murid yang tidak hadir ke sekolah hendaklah memaklumkan kepada pihak sekolah. Murid-murid tidak dibenarkan keluar daripada kawasan sekolah semasa waktu belajar.  Kehadiran akan diambil pada waktu pertama.   Murid yang hendak ke hospital hendaklah mendapatkan kebenaran.  ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . surat tunjuk sebab akan dihantar. Murid-murid yang tidak dapat mengikuti Pendidikan Jasmani dan Kesihatan hendaklah mengemukakan surat akuan doktor. Bagi murid yang tidak hadir berturut-turut selama tiga hari. Murid yang hendak keluar hendaklah mendapatkan kebenaran daripada guru.

Kolam ikan. Pelbagai jenis tanaman.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah Dalam Taman Kebersihan dan keindahan persekitaran. Amalan kitar semula. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Berdisiplin

Ponteng sifar.

Kes salah laku yang minima.

Beratur dengan tertib.

Ketepatan waktu.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Penyayang

Kempen warga sekolah penyayang.

Program Mentor-mentee.

Bantuan Kebajikan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Tabung penyayang.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Cemerlang Kokurikulum

Cemerlang dalam aktiviti sukan.

Aktif dalam aktiviti kelab, persatuan, dan unit beruniform. Mengambil bahagian dalam program komuniti setempat dan kebangsaan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

• Kerjasama dalam menjayakan sesuatu amat penting untuk memupuk perpaduan dan menjamin kejayaan. haruslah bekerjasama sebagai satu pasukan dalam menjayakan pelbagai aktiviti di sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Definisi Semangat Berpasukan • Sebagai komuniti sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Dapat mengenali ramai orang.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kebaikan Semangat Berpasukan Kerja menjadi pantas. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Hasil kerja yang cemerlang. Banyak idea dapat dikeluarkan.

Bertoleransi. Menunjukkan Semangat Berpasukan Saling membantu.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Bekerjasama. bantu- ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Hormat-menghormati.

. Sekolah berwatak. Sekolah sihat dan selamat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Sekolah konduksif . Kejayaan sentiasa diraih.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Pengetua mempunyai misi dan visi serta berwawasan tinggi. Sekolah Kebanggaanku Iklim sekolah yang ceria.

Sekolah menjadi destinasi kecemerlangan dan kejayaan murid. Sekolah mendapat pujian daripada ibu bapa dan komuniti.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kebaikan Warga Sekolah Mempunyai Sahsiah Dan Sikap Yang Positif Sekolah menjadi tempat yang selamat dan selesa untuk semua. Budaya penyayang dapat dibentuk dalam persekitaran sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Guru mampu mengajar dengan baik. Semua warga sekolah mengambil berat antara satu sama lain dan saling bekerjasama.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Ciri-Ciri Sahsiah Dan Sikap Positif Murid  Sentiasa berdisiplin dan mematuhi undang-undang sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Menghormati kebolehan dan pendapat dalam komuniti sekolah.  Memahami. dan mengamalkan nilai-nilai murni masyarakat. menghayati.  Memelihara nama baik sekolah dan meningkatkan imej sekolah.

Berganding bahu menjayakan aktiviti sukan. Memberi sokongan moral kepada pasukan sekolah. Merealisasikan prinsip ”Sekolahku Milikku”. Sumbangan Meningkatkan Imej Sekolah Mengamalkan sahsiah positif.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Aktif menyertai aktiviti keceriaan sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berbakti dalam projek membaiki perabot sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sentiasa berdisiplin dan mematuhi peraturan. Menghormati pelbagai kebolehan dan pendapat orang lain. Memberi sokongan moral kepada rakan-rakan yang lemah dalam pelajaran. Melibatkan diri secara langsung dalam aktiviti sekolah. Murid Bersahsiah Seorang Pelajar Seharusnya:- Menjaga dan mampu meningkatkan imej sekolah. Mengamalkan nilai-nilai murni yang mulia. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Cemerlang akademik Aktif Kerjasama berpasukan Ceria Cemerlang kokurikulum Beretika mulia Memahami misi dan visi sekolah Jujur Mentaati agama Mampu menjaga nama baik sekolah Ciri-ciri Sahsiah Terpuji Bertanggungjawab Dedikasi Bersemangat Boleh dipercayai Menghormati guru Sedia membantu Tidak takut pada cabaran Berdisiplin Kemas Gigih berusaha Penyayang Berwawasan Mempunyai daya juang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Meningkatkan kecerdasan otak atau kesihatan tubuh badan. Mendapat pengalaman dan memperoleh ramai kenalan baru.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Faedah Melibatkan Diri Dalam Menjayakan Aktiviti Sukan Di Sekolah Dapat merasai kemeriahan sukan tahunan. Memberi sokongan kepada pihak sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Menjadi peserta dalam acara yang dipertandingkan.

Menjadi sorak untuk rumah-rumah sekolah.

Cara Untuk Melibatkan Diri Dalam Sukan Tahunan Sekolah

Menjadi urusetia pertandingan.

Mengadakan jualan makanan sempena sukan tahunan sekolah.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah
Berganding Bahu Menjayakan Sukan

Bekerjasama

Bertoleransi

Rajin

Bersemangat tinggi

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Mengucap selamat pagi kepada guru sekolah.

Ingin membeli buku di koperasi sekolah.

Menawarkan bantuan kepada guru untuk membawa barangbarang.

Warga Sekolah Bersopan Ingin makanan minuman sekolah. membeli dan di kantin

Berterima kasih kepada rakan yang membantu.

Berterima kasih kepada guru yang mengajar.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Dalam bidang muzik Dalam bidang sukan Berpidato Dalam bidang kokurikulum Menghormati Pelbagai Kebolehan Rakan Sekolah Dalam bidang akademik Dalam bidang kesenian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolah Indah Dan Ceria Dengan Adanya :- Mural sekolah Taman sekolah Kolam ikan Anjung ilmu Taman herba Tempat istirehat / pondok Pintu hadapan sekolah yang indah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Terlibat dengan semua aktiviti keceriaan sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Menghargai Keceriaan Sekolah Tidak mencemarkan kawasan taman sekolah. Membuang sampah di tempat yang betul. Sentiasa bersikap bertanggungjawab menjaga harta benda sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kantin Perpustakaan Kawasan Sekolah Yang Perlu Ceria Kelas Taman sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolahku Milikku Penglibatan Warga Sekolah Dalam Meningkatkan Imej Sekolah Bersikap peramah Bersikap bertolak ansur Menjaga disiplin Meningkatkan keceriaan sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Maksud Pertandingan 3K  Keselamatan  Kebersihan  Keceriaan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

 Kempen kebersihan dan keceriaan sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . sesiapa sahaja yang berada dalam  Belajar bersungguh-sungguh untuk menaikkan nama sekolah.  Bersedia membantu kesusahan.  Menyertai pertandingan sekaligus memenangi pingat.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sikap Melibatkan Diri Dalam Meningkatkan Imej Sekolah  Menjaga tingkah laku dan tutur kata.

Menjaga kebersihan dan keindahan sekolah untuk menjayakan pelbagai program sekolah. Menunjukkan semangat berpasukan dalam meningkatkan imej sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Berbakti Menyelesaikan masalah dengan segera. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menunjukkan semangat untuk menjayakan aktiviti kokurikulum. Menunjukkan sikap menghormati pendapat dalam komuniti sekolah.

Menimba pengalaman untuk meningkatkan diri dan keyakinan diri.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Memeriahkan sesuatu pertandingan. Kepentingan Memberikan Sokongan Moral Kepada Pasukan Sekolah Meningkatkan kecergasan fizikal dan juga mental. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Meniupkan semangat kepada peserta sekolah untuk bertanding dengan lebih gigih. Mewujudkan hubungan yang baik di kalangan pelajar lain dan guru. Mewujudkan semangat kesukanan.

kejayaan sekolah pasukan yang Memupuk perpaduan antara murid dengan murid dan antara murid dengan pihak sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Meningkatkan imej sekolah dengan adanya semangat perpaduan dalam diri setiap murid. Faedah Penyertaan Murid-Murid Dalam Sesuatu Pasukan Sorak Sekolah Menjamin sesebuah bertanding. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Antara Cerita-Cerita Rakyat Cerita Kaum Melayu Cerita Kaum Cina Cerita Kaum India Cerita Kaum Iban Cerita Kaum Kadazan Nakhoda Tanggang Kong Zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli sihir yang Angkuh Kura-kura yang Pintar Burung Layanglayang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

penglipur lara juga menyanyi dan bermain alat muzik. Ia disampaikan pada waktu malam selepas penat bekerja. Antara jenis cerita rakyat ialah asal usul sesuatu.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cara Cerita Rakyat Disampaikan Cerita rakyat disampaikan dari mulut ke mulut. cerita jenaka. Banyak unsurunsur pengajaran yang diselitkan. Cerita rakyat bukan sahaja berperanan sebagai hiburan tetapi juga berperanan untuk menyampaikan pengajaran. dan cerita binatang. Ia berdasarkan kehidupan masyarakat setempat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . cerita kepahlawanan. Ia disampaikan oleh penglipur lara. Selain bercerita.

merentasi sungai sehinggalah mereka tiba di sebuah kampung. Itik juga berpesan supaya kura-kura tidak boleh sama sekali membuka mulutnya.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Pelbagai Cerita Rakyat Mengapa Kulit Kura-Kura Retak? Dalam sebuah hutan. Sambungan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . seekor kura-kura berkawan baik dengan dua ekor itik. itik pun menerbangkan kura-kura merentasi hutan. semua tanaman mati dan kolam tempat mereka bermain juga kering. Itik mencadangkan kepada kura-kura supaya mengigit sebatang kayu dan itik akan membawa kura-kura dengan kayu tersebut. Kura-kura berjanji akan patuh kepada permintaan itik dan apabila mereka bersedia. akibat musim kemarau yang panjang. Pada suatu ketika. Itik mengajak kura-kura berpindah tetapi kura-kura berasa susah hati kerana dia tidak boleh terbang.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Contoh Cerita Rakyat Mengikut Jenis Cerita Asal Usul Sejarah Pembukaan Negeri Melaka Cerita Jenaka Si Luncai Cerita Binatang Burung Layang-layang Cerita Kepahlawanan Hang Jebat Cerita Mitos Nama Negeri Melaka ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memupuk semangat bangga dengan cerita rakyat.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Tujuan Cerita Disampaikan Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan cerita rakyat pelbagai kaum. Sebagai warisan budaya yang amat membanggakan. Sebagai teladan dan nasihat kepada generasi muda.

‛Ahli Sihir Yang Angkuh’ Pengajaran : Jangan bersikap terlalu angkuh. ‛Kura-kura Yang Pintar’ Pengajaran : Jangan bersikap tamak dan haloba. Cerita Kaum India. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cerita Kaum Kadazan. ‛Burung Layang-layang’ Pengajaran : Jangan sombong. ‛Nakhoda Tanggang’ Pengajaran : Jangan menderhaka.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Nilai-nilai Pengajaran Yang Diperoleh Daripada Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cerita Kaum Melayu. Cerita Kaum Iban.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Kepentingan Mengetahui Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Memupuk minat para pelajar terhadap cerita rakyat. Mengapresiasikan cerita rakyat pelbagai kaum dalam kehidupan seharian. generasi dapat cerita Memperoleh pengajaran dan mengambil iktibar yang terkandung dalam cerita rakyat. Supaya warisan budaya tidak dipinggirkan. Supaya sekarang menghargai rakyat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Panduan Mengekalkan CeritaCerita Rakyat Pelbagai Kaum Melakonkan cerita rakyat seperti drama. dan pantomin. Menganjurkan pertandingan bercerita. Mengumpulkan koleksi cerita rakyat maklumat daripada pelbagai sumber. dengan mendapatkan Tidak jemu untuk mendengar cerita berulang kali dan menyenaraikan nilai dan contoh pengajaran daripada buku yang dibaca. tarian. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Sang Belang terjatuh ke dalam sebuah lubang.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Dalam sebuah hutan. Pada suatu hari. Babak 1 Tolong! Tolong! Tolong! ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 ...

Saya tidak nampak lubang ini lalu terjatuh ke dalamnya.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Keesokan harinya… Babak 2 Apakah yang berlaku Sang Belang? Keadaan gelap semalam. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Si Kambing. Babak 3 Pegang tali ini kuat-kuat Sang Belang! Saya akan menarik anda keluar dari lubang ini. Baiklah.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Kambing pun mencari tali untuk membantu Sang Belang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

mengapa anda menangkap saya? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Babak 4 Ah.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Apabila Sang Belang berjaya keluar dari lubang tersebut. ia terus menangkap Si Kambing dan ingin memakannya. saya sangat lapar kerana sudah sehari saya tidak makan! Eh.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Ketika itu, Sang Kancil sedang meronda dalam hutan. Sang Kancil terdengar jeritan meminta tolong lalu meluru ke tempat itu.
Babak 5

Apa yang telah berlaku Si Kambing?

Tolong! Tolong! Tolong!

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Si Kambing menceritakan segala peristiwa yang telah berlaku. Selepas mendengar cerita tersebut, Sang kancil yang bijak telah meminta Sang Belang melompat semula ke dalam lubang tersebut. Babak 6 Hai, Sang Belang! Tunjukkan semula bagaimana anda terjatuh ke dalam lubang ini.

Baiklah, Sang Kancil. Sekarang saya akan lompat ke dalam lubang ini.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim

Babak 7

Memandangkan anda tidak mengenang jasa, tinggallah anda di dalam lubang ini.
Tolonglah saya Sang Kancil!!! Lepaskan saya. Saya berjanji tidak akan buat lagi.

Terima kasih, Sang Kancil.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Kita perlu bijak menyelesaikan masalah yang wujud. Janganlah membalas kebaikan orang dengan perbuatan jahat. sesal kemudian tidak berguna. Sesal dahulu pendapatan.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Mari Bercerita Kong zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli Sihir Yang Angkuh Lebai Malang Burung Layang . Kita tidak seharusnya mengambil kesempatan terhadap golongan yang lemah.layang Kura-kura Yang Pintar Antara Pengajaran Yang Terdapat Dalam Cerita Sang Kancil Menjadi Hakim Ialah: Kita seharusnya menolong orang yang dalam kesusahan. Saiz fizikal tidak menggambarkan tahap kepintaran seseorang.

• • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Warga negara yang patriotik. sosial. dan undang-undang. • • Kepelbagaian budaya dalam masyarakat.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Prinsip-Prinsip Kerajaan Demokrasi • Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. Hak-hak asasi individu termaktub dan terjamin dalam perlembagaan. ekonomi. Kesamaan dan keadilan dalam politik. Pemilihan pemerintahan melalui pilihan raya.

• Sistem demokrasi mementingkan keadilan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Faedah-Faedah Amalan Demokrasi • • Negara menjadi aman dan makmur. • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan atau pendapat melalui saluran yang betul. Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. dalam keadaan aman dan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Sistem demokrasi yang membawa kemajuan. • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan dan pendapat melalui saluran yang betul. • Rakyat hidup bersatu tenaga. Lagu Demokrasi Dalam lagu demokrasi terdapat faedah-faedah amalan demokrasi iaitu: • Pemilihan pemimpin melalui pilihan raya. • Negara berada makmur.

Menyanyi dengan penuh semangat. Menyanyikan rasa hormat dan bangga ketika menyanyikan lagu demokrasi. Menghayati lirik lagu demokrasi yang dinyanyikan. Tidak mempersendakan lagu demokrasi.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Kita Seharusnya Berbangga Kerana Negara Kita Mengamalkan Sistem Demokrasi Menyanyikan lagu demokrasi dengan nada yang betul. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berdiri tegak ketika menyanyikan lagu demokrasi.

Menyediakan kertas undi mengikut bilangan murid. Pelantikan ahli jawatankuasa proses pengundian. Proses pengundian. Setiap pencalonan memerlukan seorang pencadang dan penyokong. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . pelajar Pengumuman pemenang. Mengasingkan dan mengira kertas undi. tokoh Memaklumkan kepada pelajar.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Aliran Pemilihan Tokoh Pelajar Menyediakan kertas undi yang mengandungi nama calon. Menetapkan peraturan-peraturan pengundian. Kempen. Pencalonan pelajar. Tokoh dikehendaki berucap.

 Pencapaian akademik.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Tokoh pelajar yang dipilih haruslah berwibawa dan berperwatakan mulia.  Sumbangan-sumbangan. Pemilihan Tokoh Pelajar Kriteria pemilihan :  Perwatakan. Janganlah kita memilih tokoh pelajar kerana dia merupakan sahabat kita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Anugerah yang diterima.  Penglibatan dalam kokurikulum.  Daya kepimpinan.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Kerajaan Malaysia Mengandungi Tiga Komponen Utama Iaitu : Badan Perundangan (Legislative) Parlimen Badan Pemerintah (Executive) Yang di-Pertuan Agong Diselenggarakan oleh Jemaah Menteri Badan Kehakiman (Judich) Ketua Hakim Negara Yang di-Pertuan Agong Mahkamah-mahkamah Dewan Negara (70 orang ahli) Dewan Rakyat (219 orang ahli) Perdana Menteri Kabinet / Jemaah Menteri Kementerian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Demokrasi bererti kekuasaan rakyat. dan Malaysia. Antara negara yang mengamalkan sistem demokrasi ialah Afrika Selatan. India. Indonesia. Amerika Syarikat. Perkataan demokrasi berasal daripada Yunani iaitu demos (rakyat) dan kratos (kekuasaan). ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dengan raja berperlembagaan. Kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. Kerajaan dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. Australia.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Demokrasi Di Malaysia Pilihan raya setiap 5 tahun bertujuan memilih pemimpin negara.

• Memahami dengan mendalam dan mengamalkan sistem demokrasi negara.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Rakyat bebas memilih perwakilan dan boleh bersuara mengikut peraturan. • Menjadi warganegara yang mempunyai semangat cintakan negara. Peranan Warganegara Malaysia • Mengamalkan budaya dan agama masing-masing. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Dewan Rakyat dan Dewan Negara berfungsi menggubal dasar-dasar negara.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Peranan Kerajaan Dipilih • Tidak menafikan hakhak individu seperti kebebasan bergerak. • • Mengadakan pilihan raya untuk memilih pemimpin negara. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

   Menjadikan kawasan tarikan pelancong. • Mengajak rakan anda turut serta dalam memberikan khidmat masyarakat. Mengurangkan kejadian tanah runtuh. Gambaran Masyarakat Sejahtera Hormatmenghormati • Melawat rakan yang sakit di rumahnya walaupun dia pernah menyakiti hati anda. Mengurangkan kejadian hakisan. Menikmati Alam Sekitar yang bersih dan berkualiti Bekerjasama Bersatu padu • Melibatkan diri dalam kempen NGO dan pihak kerajaan seperti kempen antidadah.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peta Minda Definisi : Setiap warganegara mempunyai cita-cita dan aspirasi untuk hidup sejahtera. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Negara  Mewujudkan negara aman makmur. Sekolah Pencapaian kendiri  Mempunyai keyakinan diri. yang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Masyarakat Hubungan Matlamat Dengan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat  Mewujudkan jalinan hubungan kemanusiaan yang baik.  Berbakti kepada sekolah melalui khidmat masyarakat.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Keluarga  Mewujudkan tanggungjawab.

pemadam kapur. Tidak merosakkan hiasan di sekolah seperti pasu bunga. Tidak menconteng dinding bangunan sekolah dan tandas.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Mewujudkan Kesedaran Sivik Di sekolah Untuk Menghargai Harta Benda Sekolah Tidak merosakkan telefon. dan sebagainya. Tidak merosakkan dan memecahkan cermin tingkap di dalam kelas. Meletakkan gagang telefon di tempat yang betul. Tidak mengoyakkan buku-buku yang dipinjam di perpustakaan. Sentiasa menjaga kebersihan dan kekemasan surau. Tidak merosakkan sinki dan paip di dalam tandas. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjaga kemudahan di sekolah seperti tong sampah. Tidak menconteng kerusi dan meja. Tidak merosakkan kerusi dan meja di dalam kelas. Tidak berebut-rebut ketika menggunakan telefon. Tidak menampal perkara yang tidak berkaitan di papan kenyataan sekolah.

• • Menggunakan tandas dengan betul dan tertib. gelongsor. • Tidak merosakkan alatan di taman permainan seperti buaian. pondok bas. dewan. papan tanda. Tidak mengopakkan pintu dan memecahkan cermin di dewan. dan surau. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan jongkang-jongket. • Tidak merosakkan telefon awam dengan melakukan kegiatan vandalisme.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menjaga Kemudahan Awam • Tidak menconteng dinding tandas. • • Tidak mencuri atau mengambil bahanbahan bacaan atau perkakasan beribadah di surau. Tidak memetik bungabungaan dan merosakkan alatan senaman di taman rekreasi. • Tidak memecahkan lampu isyarat dan lampu jalan.

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Cabaran Remaja Keluarga Rakan Sebaya Cabaran-Cabaran Remaja Persekitaran Menyebabkan Konflik Masyarakat Media massa Dalaman Akibatnya Luaran Lari Dari Rumah Memberontak Murung Vandalisme ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Ponteng sekolah .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Bekerjasama Hormat-menghormati Masyarakat Yang Sejahtera Mengamalkan Nilai-Nilai Murni Simpati Bersatu padu Baik Hati Bertoleransi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Kepentingan Alam Sekitar • Keseimbangan Ekosistem • Mencegah Hakisan • Mengelakkan Berlakunya Banjir Kilat • Mengurangkan Kejadian Tanah Runtuh • Bekalan Sumber yang Berterusan • Menarik Pelancong ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peranan Pertubuhan Alam Sekitar Penghutanan Semula Menjaga Kelestarian Alam Sekitar Program Kitar Semula Penggunaan Sumber Tenaga Mesra Alam Rawatan Semula Air Pendidikan Alam Semula Jadi Penguatkuasaan Undang-Undang Kempen ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tidak memandang rendah terhadap golongan kurang upaya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Tindakan Untuk Membantu Golongan Kurang Upaya  Mengiktiraf hak golongan kurang upaya seperti golongan normal. Menyediakan kemudahan untuk golongan kurang upaya.    ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Membantu golongan kurang upaya apabila diperlukan. Tidak menindas golongan kurang upaya.

• Kemudahan lif untuk golongan kurang upaya. Kemudahan Awam Yang Disediakan Oleh Kerajaan Untuk Golongan Kurang Upaya • Potongan harga tambang kenderaan awam untuk warga tua. • Penyediaan tandas untuk golongan kurang upaya. • Laluan kerusi roda untuk orang kurang upaya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Kemudahan tempat letak kereta untuk orang kurang upaya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat • Kemudahan tempat duduk dalam pengangkutan awam.

Membawa mereka bersiar-siar. Membawa untuk mendapatkan rawatan perubatan. Memenuhi keinginan mereka. Membantu mereka ke tandas. • • • • • • • • Menyuapkan makanan. Menyediakan tempat tinggal yang bersih dan selesa. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memahami minat dan bakat. Tidak bercakap dengan kuat.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menghormati Golongan Kurang Upaya • Memahami perasaan mereka.

The End i .Teach .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful