Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Mengamalkan sikap suka berkongsi. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu.

Suka membazir
Suka menangguh kerja

Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan.

masalah

Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Potensi Diri Potensi diri merujuk kepada :

Bakat

Kebolehan

Kekuatan yang ada dalam diri individu

Seseorang yang memiliki identiti yang positif akan:

 Yakin terhadap kebolehan diri.

 Boleh mencapai kejayaan dan kesejahteraan dalam kehidupan.

 Sentiasa mengembangkan potensi diri.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri

Aspek Potensi

Setiap orang memiliki potensi untuk mengembangkan diri sendiri dalam semua aspek iaitu:

Intelek Jasmani Emosi

Rohani

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Intelek Daya Fikir Ciri-ciri kemahiran asas seperti membaca. meningkatkan ilmu pengetahuan dan memanfaatkan ilmu. Berfikir secara kreatif dan krisis. dan mengira. menulis. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Jasmani Perkembangan Tubuh Badan Yang Sihat Menjaga kesihatan diri Melakukan aktiviti riadah Mengembangkan bakat Kemahiran manipulatif ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tenang Tingkah laku yang terkawal Emosi Perasaan Dalam Diri Perasaan kasih sayang Semangat kekitaan Menghargai keindahan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia. Mensyukuri pemberian-Nya.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Berkait Rapat Dengan Sikap Menyedari kewujudan pencipta. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Oleh itu seseorang harus :  Sering menyertai pertandingan  Berlatih bersungguhsungguh  Tidak mudah menyerah kalah  Sanggup berkorban  Membuat perancangan  Membaiki kelemahan diri  Berdisiplin  Tabah  Berdedikasi  Bersemangat ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . seseorang harus menunjukkan keyakinan untuk mengembangkan potensi diri.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keyakinan Untuk Mengembangkan Potensi Diri Sekirannya ingin berjaya.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengenal Pasti Potensi Diri Dan Matlamat Hidup Sebagai individu yang bijak. Contohnya: Tokoh inspirasi • • Menteri pendidikan Pemain badminton Mata pelajaran yang disukai • Bahasa Inggeris • Matematik Aktiviti kelab. kamu harus mengetahui potensi diri yang kamu miliki. persatuan / unit beruniform • Kelab Badminton • Persatuan Sejarah Hobi • Mengumpul setem • • Sikap positif Rajin berusaha Tabah • Membaca buku ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berusahalah mengembangkan bakat dan potensi pada diri kamu.

memperbaiki kelemahan Mengenal pasti kekuatan lawan. Sering diri. Mendapat tunjuk ajar orang yang berjaya.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keistimewaan / Kebolehan Harus mengenal pasti potensi diri. dan mencari jalan untuk mengembangkan potensi. daripada Meminta pendapat ahli keluarga untuk mengembangkan bakat. berfikir. Mungkin mempunyai potensi dalam bidang muzik atau sukan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Ciri-ciri Pelajar Cemerlang Dalam Kokurikulum Mengenal pasti potensi. Berlatih bersungguh-sungguh.

Berusaha mengembangkan diri. Berakhlak mulia. Mempunyai identiti yang berbeza dengan orang lain (secara positif). Yakin akan kebolehan diri. dan intelek. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . rohani.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Individu Yang Mempunyai Identiti Diri Yang Positif Mempunyai matlamat hidup. emosi. Seimbang daripada aspek jasmani.

Jasmani Kita berusaha untuk memiliki tubuh badan yang sihat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Emosi Kita dapat mengawal perasaan dan tingkah laku.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kepentingan Mengembangkan Diri Intelek Kita dapat memanfaatkan ilmu untuk diri dan orang lain. Rohani Kita berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia.

Mencontohi tokoh-tokoh yang disanjungi. contohnya: Kraftangan Pertukangan Lukisan Pidato Masakan Muzik Sukan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Bersyukur dengan anugerah Tuhan. Mempunyai matlamat hidup yang ingin dicapai. Mengembangkan bakat. kebolehan. Mengenal pasti cita-cita. Mengambil daya usaha. Individu yang mempunyai identiti diri yang positif sentiasa berusaha mengembangkannya. LangkahLangkah Membina Identiti Diri Mengenal pasti kelebihan diri. dan kekuatan. Melalui proses pendidikan.

Cara 4 Cara 5 Mengenal pasti cabaran yang dihadapi dengan keistimewaan diri. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cara 6 Menghargai sumbangan tokoh-tokoh yang disanjungi. Cara 2 Menggunakan minat dan kebolehan. Menghubungkaitkan potensi dengan cita-cita. Cara 3 Mempraktikkan akitviti sukan / persatuan yang disertai.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Cara Mencapai Cita-Cita Cara 1 Menunjukkan keyakinan diri.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Guru Kenal Pasti Cita-Cita Peguam Saintis Doktor Akauntan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Hubungkaitkan Potensi Diri Dengan Cita-Cita Kamu Hebat berpidato Minat melukis Peguam Pelukis Cemerlang sains dan matematik Ahli sains Mengenal pasti cita-cita agar ia sesuai dengan minat dan kecenderungan. Untuk merealisasikan cita-cita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Jika cita-cita terlalu tinggi tetapi potensi diri atau kemampuan tidak tinggi maka cita-cita tersebut tidak akan tercapai. potensi diri harus dikenal pasti.

Minat yang mendalam untuk menyampaikan ilmu. Mempunyai pengetahuan dalam matematik dan lukisan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Ciri-Ciri Yang Perlu Ada Untuk Mencapai Cita-Cita Contohnya:- Doktor Mempunyai minat yang mendalam dalam kerja-kerja perawatan. Memiliki perasaan sabar. Guru Memiliki komunikasi lisan dan penulisan yang cemerlang. Memiliki kreativiti. belas kasihan. Mampu mengawal emosi dengan baik terutama dalam keadaan cemas. Dapat menguasai bidang sains dan matematik dengan baik. dan empati yang tinggi. Arkitek Mempunyai kemahiran dalam bidang seni lukis.

Cemerlang di universiti dan dapat mencapai cita-cita. Memperoleh keputusan yang cemerlang. Memilih jurusan yang sesuai dengan cita-cita. Mengasah bakat melalui aktiviti kokurikulum seperti aktiviti dalam kelab. persatuan. dan sukan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Langkah-Langkah Mencapai Cita-Cita Langkah 1 Langkah 2 = = = = = Belajar dengan bersungguh-sungguh. Langkah 3 Langkah 4 Langkah 5 ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Digelar ‘Super kencang. Mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa. Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia sebanyak 10 kali. Mokh’ kerana kebolehan melakukan tendangan Dipilih menjadi ketua pasukan bola sepak negara.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Dato’ Mokhtar Dahari Pemain bola sepak negara. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Ramlee Meminati bidang nyayian dan lakonan. Berasal dari Pulau Pinang.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Tan Sri P. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Anak seni yang serba boleh kerana mempunyai keupayaan membawa pelbagai watak dalam filem. Berhijrah ke studio Jalan Ampas. Singapura untuk mengasah dan mengembangkan bakatnya.

Mental ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan sebagainya.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Kekuatan fizikal yang tidak boleh ditandingi atau kekuatan fizikal dalam olahraga. permainan. dan sebagainya. permainan. Fizikal • • • Berkebolehan dalam bidang keagamaan. Keistimewaan Diri • Emosi Mampu memahami perasaan orang lain. bersifat penyabar dan mampu menyelesaikan masalah orang lain. Berfikir dengan cepat dan berupaya menyelesaikan masalah dalam olahraga.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Suka membazir Suka menangguh kerja Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan. Mengamalkan sikap suka berkongsi.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. masalah Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur.

Berkebolehan dalam pidato  Melihat pemimpin berucap.  Menyertai acara yang dipertandingkan.  Mempelajari teknik orang lain.  Menyertai pertandingan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Mempelajari teknik orang lain. Pintar  Belajar daripada orang yang lebih pintar.  Mengasah bakat.  Membuang perasaan gemuruh.  Mempelajari perkara baru. Berkebolehan dalam sukan  Membuat latihan sukan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kekuatan Dan Cara Meningkatkannya  Mempelbagaikan teknik belajar.  Belajar dengan lebih tekun.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mencapai Cita-Cita Baru dilahirkan Alam persekolahan prasekolah Persekolahan sekolah rendah Alam persekolahan sekolah menengah Mencapai cita-cita Alam pekerjaan Institut Pengajian Tinggi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Baca buku atau mengulang Sering diganggu ketika Cari tempat mengulang kaji kaji pelajaran di mengulangkaji pelajaran. dalam  Hadiri kelas tambahan. yang sesuai. perpustakaan. Perbanyakkan latihan dan bantuan guru.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengatasi Cabaran Atau Masalah Cabaran Langkah Keutamaan Langkah Yang Diambil Tanamkan minat membaca. buku akademik. Kurang minat membaca Beli buku-buku akademik. Kurang bijak sesuatu subjek. membuat dapatkan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Dapatkan bantuan guru.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Cara Tersendiri • • Memancing. Bersukan. • Beribadat.

• Meluahkan masalah kepada ahli keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Keluarga • • Berbincang dengan ahli keluarga. Berkelah dan beriadah bersama ahli keluarga.

• Berkongsi pengalaman.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Rakan Sebaya Positif • Meluahkan masalah kepada rakan sebaya positif. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Bijak menjauhi diri daripada rakan sebaya yang boleh merosakkan kehidupan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Cara Bijak Memilih Rakan Sebaya Pilih rakan sebaya yang boleh mendorong dan menasihati kita untuk melakukan kegiatan yang baik dan positif. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berani menolak ajakan rakan sebaya untuk melakukan perkara-perkara yang tidak sihat.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berkawan dengan rakan yang positif. Menjauhkan diri daripada rakan yang boleh merosakkan hidup kita.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Definisi Menangani Pengaruh Negatif Rakan Harus bijak memilih rakan.

Berbual di dalam kelas dan membuat bising ketika guru tiada di dalam kelas. dan mengoyakkan buku rakan untuk membalas dendam. dan mengajak merokok. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Rakan Sebaya Melakukan kegiatan vandalisme di sekolah seperti menconteng tandas dan dinding bangunan sekolah. Mencuri duit. dan mengunjungi kelab malam. Berlumba haram selepas waktu sekolah dan menyertai kegiatan vandalisme. Bermain judi. mencuri peralatan menulis rakan. melepak di pasar raya. Ponteng kelas. serta memecahkan tingkap. bermain snoker.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Perlu Menolak Ajakan Atau Pengaruh Negatif Rakan Kerana: Menjejaskan pelajaran Menyusahkan ibu bapa Merosakkan diri sendiri Merosakkan masa depan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berani mengatakan ‘tidak’. Berfikiran matang. Mempunyai harga diri.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Sikap Asertif Ciri-ciri asertif dapat membantu kita menangani pelbagai pengaruh negatif. • Ciri-Ciri Asertif • • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Tidak mudah terpengaruh. Bersikap tegas. • Berupaya membezakan kesan baik dan buruk. .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Dilemaku • Keadaan yang menyebabkan sukarnya membuat pilihan antara dua perkara atau lebih. Kita seharusnya bijak membuat keputusan tentang dilema yang dihadapi. Dilema seperti memilih sekolah yang terbaik ke tingkatan satu memerlukan masa yang panjang untuk membuat keputusan. Setiap dilema perlu diselesaikan dengan segera. Dilema menyebabkan keadaan seseorang menjadi serba salah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Dilema dihadapi kadang-kadang dapat diselesaikan pada masa itu atau memerlukan tempoh yang panjang. Dilema boleh diselesaikan dengan cara: Sendirian • Ahli keluarga Sahabat • • • • • • Kita perlu mempunyai keyakinan untuk menyelesaikan dilema.

Konflik boleh berlaku sama ada dalam diri sendiri atau antara dua pihak. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Teknik Awan Kita sering menghadapi konflik yang memerlukan kita membuat penyelesaian. Teknik awan ialah teknik berfikir tentang sesuatu situasi yang mempunyai kehendak yang bertentangan dan cara penyelesaian win-win.

Sekiranya saya ingin mencapai kegembiraan saya perlu berbincang dengan rakan untuk menonton wayang selepas mengulang kaji pelajaran.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Win-Win  Maksud win-win penyelesaian  Penyelesaian win-win • • Satu situasi di mana dua pihak menyelesaikan sesuatu konflik secara komperatif. Perbincangan Keputusan gembira ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Konflik perlu diselesaikan segera supaya tidak timbul masalah yang lebih besar. Sebagai rakan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Membantu Rakan Menyelesaikan Konflik Perselisihan atau pertentangan antara individu. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Ada konflik yang kecil dan ada konflik yang besar untuk diselesaikan. Setiap orang pasti akan menghadapi konflik dalam hidupnya. kepentingan. Pertentangan antara individu boleh berlaku disebabkan idea. kita perlu membantu menyelesaikan konflik yang dihadapi oleh rakan. dan lain-lain. kemahuan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Konflik Konflik apa? Siapa puncanya? Mengapakah konflik terjadi? Berapa terjadi? konflik Bagaimanakah konflik terjadi? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Contoh Kegiatan Negatif Remaja Melepak Buli Merokok Peras ugut Vandalisme Ponteng sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Punca-Punca Kegiatan Negatif Remaja Persekitaran Rakan sebaya Diri sendiri Media massa Keluarga ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Ibu bapa dan keluarga.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Langkah-Langkah Mengatasi Kegiatan Negatif Remaja • Rakan sebaya. • Media massa. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Undang-undang.

  Keluarga berasa sedih dan kecewa. Keluarga berasa tersinggung. Masyarakat    Krisis pemimpin masa depan. Hidup bermasyarakat tidak wujud. Dipulau kawan-kawan dan masyarakat. Masa depan gelap.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Diri     Pelajaran merosot. Keluarga  Kesan Kegiatan Negatif   Keluarga berasa malu. Keluarga ditimpa kesusahan. Berlaku masalah dalam masyarakat. Dikenakan tindakan undang-undang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Keluarga tidak dihormati.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjalinkan hubungan mesra dan akrab.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Ciri-Ciri Keluarga Bahagia Saling sayang-menyayangi antara ahli keluarga. Mengamalkan gaya hidup sihat. Saling bantu-membantu antara ahli keluarga. Perlakuan beradab.

Menjaga kebersihan persekitaran. Menghargai jasa ibu bapa. Melibatkan keluarga. Menyempurnakan sukarela. Cara-Cara Membantu Keluarga Dalam Membina Keluarga Bahagia dan keselesaan Membantu tanpa mengharapkan balasan. dan keselamatan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . diri tanggungjawab dalam pelbagai secara aktiviti Menjaga kebersihan anggota keluarga. Dapat menyelesaikan konflik dengan cara yang baik.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan perasaan kasih sayang. Menjaga perasaan ahli keluarga.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjalinkan Hubungan Yang Mesra Dan Akrab Sesama Anggota Keluarga Melakukan perkara sama. sesuatu bersama- Ibu bapa menyediakan keperluan untuk anakanak. memberi dan terhadap Mengisi masa lapang dengan melakukan aktiviti bersama. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Ibu bapa bimbingan perhatian anak-anak. Makan bersama.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan Kasih Sayang Terhadap Anggota Keluarga Menghormati ibu bapa dan anggota lain. Tidak meninggikan kepada ibu bapa. Mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam keluarga. suara ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi hadiah dan kad ucapan sempena hari lahir dan sebagainya.

untuk mencapai ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pengorbanan Ibu bapa Kepada Anak-anak Medidik dan mengasuh anak-anak Memberi kasih sayang Memberi perlindungan Memberi pelajaran Menyediakan keperluan Memberi kebahagian Antara cara membalas jasa ibu bapa ialah: Mentaati suruhan. Memberi ibu bapa hadiah dan kad ucapan sempena hari istimewa ibu bapa. Belajar bersungguh-sungguh kejayaan. Menjaga ibu bapa apabila dewasa kelak. permintaan dan arahan ibu bapa. Tidak melawan kata dan menderhaka kepada ibu bapa. Meraikan hari istimewa ibu bapa.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tunjukkan Kasih Sayang Kepada Ibu Bapa Patuh kepada ibu bapa Memberi hadiah Membantu ibu bapa ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara Anggota Keluarga Berkomunikasi Melalui pertuturan Melalui telefon Melalui surat Melalui e-mel ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

pak cik. Gunakan panggilan yang sesuai. Ucapan ‘terima kasih’ selepas menerima bantuan. puan dan sebagainya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Jangan menggunakan panggilan yang kurang sopan seperti ‘awak’. Hendaklah memanggil keluarga dengan panggilan yang sesuai. Gunakan perkataan ‘tolong’ apabila meminta bantuan. Contohnya mak cik.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pertuturan Yang Sopan Hendaklah menggunakan bahasa yang sopan dan lembut setiap kali bertutur. Segera meminta ‘maaf’ apabila melakukan kesalahan.

Membantu ibu membeli barang. Membantu adik belajar dan mengulang kaji pelajaran. ayah mencuci kereta dan Membantu ibu membuat kuih. Membantu motosikal. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membantu saudara yang berada di dalam kesusahan. Membantu ayah mengangkat barang. Membantu ibu memasak.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-cara Membantu Anggota Keluarga Membantu ibu mengemas rumah. Membantu ayah membaiki rumah. Membantu adik menyiapkan kerja sekolah.

Melalui pemberian hadiah. Melalui pemberian kad ucapan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menghargai Bantuan Keluarga Melalui ucapan terima kasih.

Memberi hadiah dan ucapan pada hari istimewa.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjaga ibu bapa dan ahli keluarga apabila dewasa kelak. Membawa anggota keluarga melancong di dalam atau di luar negara apabila mendapat cuti panjang. Hargailah Keluarga Anda ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menghargai jasa ibu bapa dengan memberikan wang ringgit.

Memberi hadiah kepada ibu bapa apabila tiba hari istimewa. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menjaga mereka apabila sudah tua. Memberi mereka kesenangan setelah kita bekerja.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-Cara Berterima Kasih Kepada Ibu Bapa Belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membantu ahli keluarga memerlukan pertolongan. Bersikap terbuka dalam pelbagai perkara dan tidak mengganggu perasaan ahli keluarga lain. yang Menjaga hati dan perasaan ahli keluarga. ahli keluarga Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga. Meringankan bebanan dengan menjaga adik.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tingkah Laku Mulia Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menerima teguran ibu bapa dengan hati terbuka dan berjanji tidak akan mengulangi kesilapan.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Mengeratkan Hubungan Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menghargai pengorbanan ibu bapa yang mendidik dan mengasuh kita. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mewujudkan sikap positif bersesuaian dengan norma masyarakat. Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga. Mewujudkan komunikasi secara sopan.

bersama Persekitaran tempat tinggal yang bersih.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Keluarga Saya Sihat Amalan pemakanan seimbang. Beriadah keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Kenali AspekAspek Peraturan Sekolah Keceriaan sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kekemasan diri. Kebersihan. Kehadiran. Keselamatan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

dan prihatin. Suasana pembelajaran yang selesa dan tenteram. Warga sekolah yang peramah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Guru-guru yang cemerlang dalam pengajaran. mesra.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Ciri-Ciri Sekolah Idaman Suasana persekitaran yang bersih dan ceria.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Sejarah Sekolah Setiap sekolah mempunyai visi. dan budaya sekolah serta peraturan. misi. Bilangan pelajar semasa penubuhan. identiti. sejarah. Tarikh penubuhan sekolah. Nama guru besar pertama. Pengasas sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Asal usul nama sekolah.

mesra dengan  Hubungan yang mesra sesama guru dan pelajar.  Bertanggungjawab.  Sikap bertungkus-lumus dalam menimba ilmu. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Persekitaran ceria dan bersih  Pemuliharaan persekitaran sekolah.  Berdisiplin. • Pengaulan mesra  Hubungan yang kakitangan. •  Menjaga kebersihan. Sikap positif  Berdaya saing.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah •  Bersopan  Berbudi santun. • Pembelajaran cemerlang  Menghormati guru yang mendidik. bahasa.

 Kehadiran akan diambil pada waktu pertama. Murid yang hendak keluar hendaklah mendapatkan kebenaran daripada guru. Murid-murid tidak dibenarkan keluar daripada kawasan sekolah semasa waktu belajar. Murid-murid yang tidak dapat mengikuti Pendidikan Jasmani dan Kesihatan hendaklah mengemukakan surat akuan doktor.   Murid yang hendak ke hospital hendaklah mendapatkan kebenaran.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Peraturan Kehadiran Ke Sekolah  Kehadiran ke sekolah diwajibkan untuk semua murid.    Murid-murid yang tidak hadir ke sekolah hendaklah memaklumkan kepada pihak sekolah. Bagi murid yang tidak hadir berturut-turut selama tiga hari. surat tunjuk sebab akan dihantar.  ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Pelbagai jenis tanaman. Amalan kitar semula.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah Dalam Taman Kebersihan dan keindahan persekitaran. Kolam ikan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Berdisiplin

Ponteng sifar.

Kes salah laku yang minima.

Beratur dengan tertib.

Ketepatan waktu.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Penyayang

Kempen warga sekolah penyayang.

Program Mentor-mentee.

Bantuan Kebajikan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Tabung penyayang.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Cemerlang Kokurikulum

Cemerlang dalam aktiviti sukan.

Aktif dalam aktiviti kelab, persatuan, dan unit beruniform. Mengambil bahagian dalam program komuniti setempat dan kebangsaan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

haruslah bekerjasama sebagai satu pasukan dalam menjayakan pelbagai aktiviti di sekolah. • Kerjasama dalam menjayakan sesuatu amat penting untuk memupuk perpaduan dan menjamin kejayaan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Definisi Semangat Berpasukan • Sebagai komuniti sekolah.

Dapat mengenali ramai orang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kebaikan Semangat Berpasukan Kerja menjadi pantas. Hasil kerja yang cemerlang. Banyak idea dapat dikeluarkan.

bantu- ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Bertoleransi. Menunjukkan Semangat Berpasukan Saling membantu.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Bekerjasama. Hormat-menghormati.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Sekolah konduksif . Kejayaan sentiasa diraih. Sekolah sihat dan selamat. Sekolah Kebanggaanku Iklim sekolah yang ceria.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Pengetua mempunyai misi dan visi serta berwawasan tinggi. Sekolah berwatak. .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Budaya penyayang dapat dibentuk dalam persekitaran sekolah. Sekolah menjadi destinasi kecemerlangan dan kejayaan murid. Sekolah mendapat pujian daripada ibu bapa dan komuniti.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kebaikan Warga Sekolah Mempunyai Sahsiah Dan Sikap Yang Positif Sekolah menjadi tempat yang selamat dan selesa untuk semua. Guru mampu mengajar dengan baik. Semua warga sekolah mengambil berat antara satu sama lain dan saling bekerjasama.

menghayati. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Memahami.  Menghormati kebolehan dan pendapat dalam komuniti sekolah. dan mengamalkan nilai-nilai murni masyarakat.  Memelihara nama baik sekolah dan meningkatkan imej sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Ciri-Ciri Sahsiah Dan Sikap Positif Murid  Sentiasa berdisiplin dan mematuhi undang-undang sekolah.

Berbakti dalam projek membaiki perabot sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sumbangan Meningkatkan Imej Sekolah Mengamalkan sahsiah positif. Berganding bahu menjayakan aktiviti sukan. Merealisasikan prinsip ”Sekolahku Milikku”.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Aktif menyertai aktiviti keceriaan sekolah. Memberi sokongan moral kepada pasukan sekolah.

Mengamalkan nilai-nilai murni yang mulia.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sentiasa berdisiplin dan mematuhi peraturan. Menghormati pelbagai kebolehan dan pendapat orang lain. Murid Bersahsiah Seorang Pelajar Seharusnya:- Menjaga dan mampu meningkatkan imej sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Melibatkan diri secara langsung dalam aktiviti sekolah. Memberi sokongan moral kepada rakan-rakan yang lemah dalam pelajaran.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Cemerlang akademik Aktif Kerjasama berpasukan Ceria Cemerlang kokurikulum Beretika mulia Memahami misi dan visi sekolah Jujur Mentaati agama Mampu menjaga nama baik sekolah Ciri-ciri Sahsiah Terpuji Bertanggungjawab Dedikasi Bersemangat Boleh dipercayai Menghormati guru Sedia membantu Tidak takut pada cabaran Berdisiplin Kemas Gigih berusaha Penyayang Berwawasan Mempunyai daya juang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Faedah Melibatkan Diri Dalam Menjayakan Aktiviti Sukan Di Sekolah Dapat merasai kemeriahan sukan tahunan. Mendapat pengalaman dan memperoleh ramai kenalan baru. Meningkatkan kecerdasan otak atau kesihatan tubuh badan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi sokongan kepada pihak sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Menjadi peserta dalam acara yang dipertandingkan.

Menjadi sorak untuk rumah-rumah sekolah.

Cara Untuk Melibatkan Diri Dalam Sukan Tahunan Sekolah

Menjadi urusetia pertandingan.

Mengadakan jualan makanan sempena sukan tahunan sekolah.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah
Berganding Bahu Menjayakan Sukan

Bekerjasama

Bertoleransi

Rajin

Bersemangat tinggi

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Mengucap selamat pagi kepada guru sekolah.

Ingin membeli buku di koperasi sekolah.

Menawarkan bantuan kepada guru untuk membawa barangbarang.

Warga Sekolah Bersopan Ingin makanan minuman sekolah. membeli dan di kantin

Berterima kasih kepada rakan yang membantu.

Berterima kasih kepada guru yang mengajar.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Dalam bidang muzik Dalam bidang sukan Berpidato Dalam bidang kokurikulum Menghormati Pelbagai Kebolehan Rakan Sekolah Dalam bidang akademik Dalam bidang kesenian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolah Indah Dan Ceria Dengan Adanya :- Mural sekolah Taman sekolah Kolam ikan Anjung ilmu Taman herba Tempat istirehat / pondok Pintu hadapan sekolah yang indah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Terlibat dengan semua aktiviti keceriaan sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sentiasa bersikap bertanggungjawab menjaga harta benda sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Menghargai Keceriaan Sekolah Tidak mencemarkan kawasan taman sekolah. Membuang sampah di tempat yang betul.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kantin Perpustakaan Kawasan Sekolah Yang Perlu Ceria Kelas Taman sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolahku Milikku Penglibatan Warga Sekolah Dalam Meningkatkan Imej Sekolah Bersikap peramah Bersikap bertolak ansur Menjaga disiplin Meningkatkan keceriaan sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Maksud Pertandingan 3K  Keselamatan  Kebersihan  Keceriaan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

sesiapa sahaja yang berada dalam  Belajar bersungguh-sungguh untuk menaikkan nama sekolah.  Bersedia membantu kesusahan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Kempen kebersihan dan keceriaan sekolah.  Menyertai pertandingan sekaligus memenangi pingat.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sikap Melibatkan Diri Dalam Meningkatkan Imej Sekolah  Menjaga tingkah laku dan tutur kata.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Berbakti Menyelesaikan masalah dengan segera. Menunjukkan semangat untuk menjayakan aktiviti kokurikulum. Menunjukkan sikap menghormati pendapat dalam komuniti sekolah. Menunjukkan semangat berpasukan dalam meningkatkan imej sekolah. Menjaga kebersihan dan keindahan sekolah untuk menjayakan pelbagai program sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Mewujudkan semangat kesukanan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Memeriahkan sesuatu pertandingan. Meniupkan semangat kepada peserta sekolah untuk bertanding dengan lebih gigih. Menimba pengalaman untuk meningkatkan diri dan keyakinan diri. Kepentingan Memberikan Sokongan Moral Kepada Pasukan Sekolah Meningkatkan kecergasan fizikal dan juga mental. Mewujudkan hubungan yang baik di kalangan pelajar lain dan guru.

Faedah Penyertaan Murid-Murid Dalam Sesuatu Pasukan Sorak Sekolah Menjamin sesebuah bertanding. kejayaan sekolah pasukan yang Memupuk perpaduan antara murid dengan murid dan antara murid dengan pihak sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Meningkatkan imej sekolah dengan adanya semangat perpaduan dalam diri setiap murid.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Antara Cerita-Cerita Rakyat Cerita Kaum Melayu Cerita Kaum Cina Cerita Kaum India Cerita Kaum Iban Cerita Kaum Kadazan Nakhoda Tanggang Kong Zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli sihir yang Angkuh Kura-kura yang Pintar Burung Layanglayang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

penglipur lara juga menyanyi dan bermain alat muzik. dan cerita binatang. cerita kepahlawanan.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cara Cerita Rakyat Disampaikan Cerita rakyat disampaikan dari mulut ke mulut. Antara jenis cerita rakyat ialah asal usul sesuatu. Ia disampaikan oleh penglipur lara. Banyak unsurunsur pengajaran yang diselitkan. Cerita rakyat bukan sahaja berperanan sebagai hiburan tetapi juga berperanan untuk menyampaikan pengajaran. cerita jenaka. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Ia disampaikan pada waktu malam selepas penat bekerja. Selain bercerita. Ia berdasarkan kehidupan masyarakat setempat.

Sambungan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . semua tanaman mati dan kolam tempat mereka bermain juga kering. Pada suatu ketika. akibat musim kemarau yang panjang.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Pelbagai Cerita Rakyat Mengapa Kulit Kura-Kura Retak? Dalam sebuah hutan. seekor kura-kura berkawan baik dengan dua ekor itik. Itik mengajak kura-kura berpindah tetapi kura-kura berasa susah hati kerana dia tidak boleh terbang. merentasi sungai sehinggalah mereka tiba di sebuah kampung. Itik mencadangkan kepada kura-kura supaya mengigit sebatang kayu dan itik akan membawa kura-kura dengan kayu tersebut. itik pun menerbangkan kura-kura merentasi hutan. Itik juga berpesan supaya kura-kura tidak boleh sama sekali membuka mulutnya. Kura-kura berjanji akan patuh kepada permintaan itik dan apabila mereka bersedia.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Contoh Cerita Rakyat Mengikut Jenis Cerita Asal Usul Sejarah Pembukaan Negeri Melaka Cerita Jenaka Si Luncai Cerita Binatang Burung Layang-layang Cerita Kepahlawanan Hang Jebat Cerita Mitos Nama Negeri Melaka ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Memupuk semangat bangga dengan cerita rakyat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sebagai teladan dan nasihat kepada generasi muda. Sebagai warisan budaya yang amat membanggakan.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Tujuan Cerita Disampaikan Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan cerita rakyat pelbagai kaum.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Nilai-nilai Pengajaran Yang Diperoleh Daripada Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cerita Kaum Melayu. ‛Ahli Sihir Yang Angkuh’ Pengajaran : Jangan bersikap terlalu angkuh. ‛Nakhoda Tanggang’ Pengajaran : Jangan menderhaka. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . ‛Kura-kura Yang Pintar’ Pengajaran : Jangan bersikap tamak dan haloba. Cerita Kaum Kadazan. ‛Burung Layang-layang’ Pengajaran : Jangan sombong. Cerita Kaum India. Cerita Kaum Iban.

Supaya sekarang menghargai rakyat. Mengapresiasikan cerita rakyat pelbagai kaum dalam kehidupan seharian. Supaya warisan budaya tidak dipinggirkan. generasi dapat cerita Memperoleh pengajaran dan mengambil iktibar yang terkandung dalam cerita rakyat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Kepentingan Mengetahui Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Memupuk minat para pelajar terhadap cerita rakyat.

dan pantomin. tarian. Menganjurkan pertandingan bercerita.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Panduan Mengekalkan CeritaCerita Rakyat Pelbagai Kaum Melakonkan cerita rakyat seperti drama. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dengan mendapatkan Tidak jemu untuk mendengar cerita berulang kali dan menyenaraikan nilai dan contoh pengajaran daripada buku yang dibaca. Mengumpulkan koleksi cerita rakyat maklumat daripada pelbagai sumber.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Dalam sebuah hutan. Sang Belang terjatuh ke dalam sebuah lubang. Babak 1 Tolong! Tolong! Tolong! ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 ... Pada suatu hari.

Saya tidak nampak lubang ini lalu terjatuh ke dalamnya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Keesokan harinya… Babak 2 Apakah yang berlaku Sang Belang? Keadaan gelap semalam.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Kambing pun mencari tali untuk membantu Sang Belang. Babak 3 Pegang tali ini kuat-kuat Sang Belang! Saya akan menarik anda keluar dari lubang ini. Baiklah. Si Kambing. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

saya sangat lapar kerana sudah sehari saya tidak makan! Eh. mengapa anda menangkap saya? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Apabila Sang Belang berjaya keluar dari lubang tersebut. ia terus menangkap Si Kambing dan ingin memakannya. Babak 4 Ah.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Ketika itu, Sang Kancil sedang meronda dalam hutan. Sang Kancil terdengar jeritan meminta tolong lalu meluru ke tempat itu.
Babak 5

Apa yang telah berlaku Si Kambing?

Tolong! Tolong! Tolong!

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Si Kambing menceritakan segala peristiwa yang telah berlaku. Selepas mendengar cerita tersebut, Sang kancil yang bijak telah meminta Sang Belang melompat semula ke dalam lubang tersebut. Babak 6 Hai, Sang Belang! Tunjukkan semula bagaimana anda terjatuh ke dalam lubang ini.

Baiklah, Sang Kancil. Sekarang saya akan lompat ke dalam lubang ini.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim

Babak 7

Memandangkan anda tidak mengenang jasa, tinggallah anda di dalam lubang ini.
Tolonglah saya Sang Kancil!!! Lepaskan saya. Saya berjanji tidak akan buat lagi.

Terima kasih, Sang Kancil.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Janganlah membalas kebaikan orang dengan perbuatan jahat. Kita perlu bijak menyelesaikan masalah yang wujud.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Mari Bercerita Kong zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli Sihir Yang Angkuh Lebai Malang Burung Layang . sesal kemudian tidak berguna. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sesal dahulu pendapatan. Saiz fizikal tidak menggambarkan tahap kepintaran seseorang. Kita tidak seharusnya mengambil kesempatan terhadap golongan yang lemah.layang Kura-kura Yang Pintar Antara Pengajaran Yang Terdapat Dalam Cerita Sang Kancil Menjadi Hakim Ialah: Kita seharusnya menolong orang yang dalam kesusahan.

Pemilihan pemerintahan melalui pilihan raya. dan undang-undang. • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . sosial. Kesamaan dan keadilan dalam politik. Warga negara yang patriotik. ekonomi.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Prinsip-Prinsip Kerajaan Demokrasi • Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. Hak-hak asasi individu termaktub dan terjamin dalam perlembagaan. • • Kepelbagaian budaya dalam masyarakat.

• Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan atau pendapat melalui saluran yang betul.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Faedah-Faedah Amalan Demokrasi • • Negara menjadi aman dan makmur. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. • Sistem demokrasi mementingkan keadilan.

• Rakyat hidup bersatu tenaga. • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan dan pendapat melalui saluran yang betul.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. Lagu Demokrasi Dalam lagu demokrasi terdapat faedah-faedah amalan demokrasi iaitu: • Pemilihan pemimpin melalui pilihan raya. • Sistem demokrasi yang membawa kemajuan. dalam keadaan aman dan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Negara berada makmur.

Menyanyi dengan penuh semangat. Menyanyikan rasa hormat dan bangga ketika menyanyikan lagu demokrasi.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Kita Seharusnya Berbangga Kerana Negara Kita Mengamalkan Sistem Demokrasi Menyanyikan lagu demokrasi dengan nada yang betul. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berdiri tegak ketika menyanyikan lagu demokrasi. Menghayati lirik lagu demokrasi yang dinyanyikan. Tidak mempersendakan lagu demokrasi.

Mengasingkan dan mengira kertas undi.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Aliran Pemilihan Tokoh Pelajar Menyediakan kertas undi yang mengandungi nama calon. Tokoh dikehendaki berucap. pelajar Pengumuman pemenang. tokoh Memaklumkan kepada pelajar. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Pencalonan pelajar. Menetapkan peraturan-peraturan pengundian. Pelantikan ahli jawatankuasa proses pengundian. Kempen. Menyediakan kertas undi mengikut bilangan murid. Setiap pencalonan memerlukan seorang pencadang dan penyokong. Proses pengundian.

 Penglibatan dalam kokurikulum. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Pemilihan Tokoh Pelajar Kriteria pemilihan :  Perwatakan. Janganlah kita memilih tokoh pelajar kerana dia merupakan sahabat kita.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Tokoh pelajar yang dipilih haruslah berwibawa dan berperwatakan mulia.  Daya kepimpinan.  Anugerah yang diterima.  Pencapaian akademik.  Sumbangan-sumbangan.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Kerajaan Malaysia Mengandungi Tiga Komponen Utama Iaitu : Badan Perundangan (Legislative) Parlimen Badan Pemerintah (Executive) Yang di-Pertuan Agong Diselenggarakan oleh Jemaah Menteri Badan Kehakiman (Judich) Ketua Hakim Negara Yang di-Pertuan Agong Mahkamah-mahkamah Dewan Negara (70 orang ahli) Dewan Rakyat (219 orang ahli) Perdana Menteri Kabinet / Jemaah Menteri Kementerian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Demokrasi bererti kekuasaan rakyat.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Demokrasi Di Malaysia Pilihan raya setiap 5 tahun bertujuan memilih pemimpin negara. Kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. Antara negara yang mengamalkan sistem demokrasi ialah Afrika Selatan. Indonesia. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Kerajaan dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. Australia. India. Perkataan demokrasi berasal daripada Yunani iaitu demos (rakyat) dan kratos (kekuasaan). Mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dengan raja berperlembagaan. Amerika Syarikat. dan Malaysia.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Peranan Warganegara Malaysia • Mengamalkan budaya dan agama masing-masing. • Menjadi warganegara yang mempunyai semangat cintakan negara. • Memahami dengan mendalam dan mengamalkan sistem demokrasi negara.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Rakyat bebas memilih perwakilan dan boleh bersuara mengikut peraturan.

• • Mengadakan pilihan raya untuk memilih pemimpin negara. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Dewan Rakyat dan Dewan Negara berfungsi menggubal dasar-dasar negara.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Peranan Kerajaan Dipilih • Tidak menafikan hakhak individu seperti kebebasan bergerak.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peta Minda Definisi : Setiap warganegara mempunyai cita-cita dan aspirasi untuk hidup sejahtera. Mengurangkan kejadian tanah runtuh. • Mengajak rakan anda turut serta dalam memberikan khidmat masyarakat. Gambaran Masyarakat Sejahtera Hormatmenghormati • Melawat rakan yang sakit di rumahnya walaupun dia pernah menyakiti hati anda. Mengurangkan kejadian hakisan.    Menjadikan kawasan tarikan pelancong. Menikmati Alam Sekitar yang bersih dan berkualiti Bekerjasama Bersatu padu • Melibatkan diri dalam kempen NGO dan pihak kerajaan seperti kempen antidadah.

 Berbakti kepada sekolah melalui khidmat masyarakat. yang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Masyarakat Hubungan Matlamat Dengan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat  Mewujudkan jalinan hubungan kemanusiaan yang baik. Negara  Mewujudkan negara aman makmur.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Keluarga  Mewujudkan tanggungjawab. Sekolah Pencapaian kendiri  Mempunyai keyakinan diri.

Sentiasa menjaga kebersihan dan kekemasan surau. Tidak menconteng dinding bangunan sekolah dan tandas. Tidak menconteng kerusi dan meja. dan sebagainya. Menjaga kemudahan di sekolah seperti tong sampah. Tidak berebut-rebut ketika menggunakan telefon.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Mewujudkan Kesedaran Sivik Di sekolah Untuk Menghargai Harta Benda Sekolah Tidak merosakkan telefon. Tidak mengoyakkan buku-buku yang dipinjam di perpustakaan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tidak merosakkan dan memecahkan cermin tingkap di dalam kelas. Tidak merosakkan kerusi dan meja di dalam kelas. Meletakkan gagang telefon di tempat yang betul. pemadam kapur. Tidak merosakkan hiasan di sekolah seperti pasu bunga. Tidak merosakkan sinki dan paip di dalam tandas. Tidak menampal perkara yang tidak berkaitan di papan kenyataan sekolah.

Tidak mengopakkan pintu dan memecahkan cermin di dewan. pondok bas. • • Tidak mencuri atau mengambil bahanbahan bacaan atau perkakasan beribadah di surau. gelongsor. • Tidak merosakkan alatan di taman permainan seperti buaian. Tidak memetik bungabungaan dan merosakkan alatan senaman di taman rekreasi. • • Menggunakan tandas dengan betul dan tertib. dan jongkang-jongket. • Tidak memecahkan lampu isyarat dan lampu jalan. dan surau. • Tidak merosakkan telefon awam dengan melakukan kegiatan vandalisme. dewan. papan tanda.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menjaga Kemudahan Awam • Tidak menconteng dinding tandas. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Cabaran Remaja Keluarga Rakan Sebaya Cabaran-Cabaran Remaja Persekitaran Menyebabkan Konflik Masyarakat Media massa Dalaman Akibatnya Luaran Lari Dari Rumah Memberontak Murung Vandalisme ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Ponteng sekolah .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Bekerjasama Hormat-menghormati Masyarakat Yang Sejahtera Mengamalkan Nilai-Nilai Murni Simpati Bersatu padu Baik Hati Bertoleransi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Kepentingan Alam Sekitar • Keseimbangan Ekosistem • Mencegah Hakisan • Mengelakkan Berlakunya Banjir Kilat • Mengurangkan Kejadian Tanah Runtuh • Bekalan Sumber yang Berterusan • Menarik Pelancong ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peranan Pertubuhan Alam Sekitar Penghutanan Semula Menjaga Kelestarian Alam Sekitar Program Kitar Semula Penggunaan Sumber Tenaga Mesra Alam Rawatan Semula Air Pendidikan Alam Semula Jadi Penguatkuasaan Undang-Undang Kempen ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

   ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menyediakan kemudahan untuk golongan kurang upaya.  Membantu golongan kurang upaya apabila diperlukan.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Tindakan Untuk Membantu Golongan Kurang Upaya  Mengiktiraf hak golongan kurang upaya seperti golongan normal. Tidak memandang rendah terhadap golongan kurang upaya. Tidak menindas golongan kurang upaya.

• Laluan kerusi roda untuk orang kurang upaya. • Penyediaan tandas untuk golongan kurang upaya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Kemudahan Awam Yang Disediakan Oleh Kerajaan Untuk Golongan Kurang Upaya • Potongan harga tambang kenderaan awam untuk warga tua. • Kemudahan tempat letak kereta untuk orang kurang upaya. • Kemudahan lif untuk golongan kurang upaya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat • Kemudahan tempat duduk dalam pengangkutan awam.

Tidak bercakap dengan kuat. • • • • • • • • Menyuapkan makanan. Menyediakan tempat tinggal yang bersih dan selesa. Membawa mereka bersiar-siar. Membawa untuk mendapatkan rawatan perubatan.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menghormati Golongan Kurang Upaya • Memahami perasaan mereka. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membantu mereka ke tandas. Memenuhi keinginan mereka. Memahami minat dan bakat.

Teach .The End i .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful