Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. Mengamalkan sikap suka berkongsi. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu.

Suka membazir
Suka menangguh kerja

Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan.

masalah

Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri
Potensi Diri Potensi diri merujuk kepada :

Bakat

Kebolehan

Kekuatan yang ada dalam diri individu

Seseorang yang memiliki identiti yang positif akan:

 Yakin terhadap kebolehan diri.

 Boleh mencapai kejayaan dan kesejahteraan dalam kehidupan.

 Sentiasa mengembangkan potensi diri.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 1 Pencapaian Kendiri

Identiti Diri

Aspek Potensi

Setiap orang memiliki potensi untuk mengembangkan diri sendiri dalam semua aspek iaitu:

Intelek Jasmani Emosi

Rohani

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

dan mengira. Berfikir secara kreatif dan krisis. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . menulis.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Intelek Daya Fikir Ciri-ciri kemahiran asas seperti membaca. meningkatkan ilmu pengetahuan dan memanfaatkan ilmu.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Jasmani Perkembangan Tubuh Badan Yang Sihat Menjaga kesihatan diri Melakukan aktiviti riadah Mengembangkan bakat Kemahiran manipulatif ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tenang Tingkah laku yang terkawal Emosi Perasaan Dalam Diri Perasaan kasih sayang Semangat kekitaan Menghargai keindahan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Berkait Rapat Dengan Sikap Menyedari kewujudan pencipta. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mensyukuri pemberian-Nya. Berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keyakinan Untuk Mengembangkan Potensi Diri Sekirannya ingin berjaya. seseorang harus menunjukkan keyakinan untuk mengembangkan potensi diri. Oleh itu seseorang harus :  Sering menyertai pertandingan  Berlatih bersungguhsungguh  Tidak mudah menyerah kalah  Sanggup berkorban  Membuat perancangan  Membaiki kelemahan diri  Berdisiplin  Tabah  Berdedikasi  Bersemangat ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengenal Pasti Potensi Diri Dan Matlamat Hidup Sebagai individu yang bijak. kamu harus mengetahui potensi diri yang kamu miliki. Contohnya: Tokoh inspirasi • • Menteri pendidikan Pemain badminton Mata pelajaran yang disukai • Bahasa Inggeris • Matematik Aktiviti kelab. persatuan / unit beruniform • Kelab Badminton • Persatuan Sejarah Hobi • Mengumpul setem • • Sikap positif Rajin berusaha Tabah • Membaca buku ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berusahalah mengembangkan bakat dan potensi pada diri kamu.

Mungkin mempunyai potensi dalam bidang muzik atau sukan. Sering diri. Mendapat tunjuk ajar orang yang berjaya. berfikir. Berlatih bersungguh-sungguh. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Keistimewaan / Kebolehan Harus mengenal pasti potensi diri. dan mencari jalan untuk mengembangkan potensi. daripada Meminta pendapat ahli keluarga untuk mengembangkan bakat. Ciri-ciri Pelajar Cemerlang Dalam Kokurikulum Mengenal pasti potensi. memperbaiki kelemahan Mengenal pasti kekuatan lawan.

Mempunyai identiti yang berbeza dengan orang lain (secara positif). emosi. Berusaha mengembangkan diri. Berakhlak mulia. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Seimbang daripada aspek jasmani. Yakin akan kebolehan diri. dan intelek.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Individu Yang Mempunyai Identiti Diri Yang Positif Mempunyai matlamat hidup. rohani.

Rohani Kita berusaha ke arah pembentukan akhlak yang mulia.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kepentingan Mengembangkan Diri Intelek Kita dapat memanfaatkan ilmu untuk diri dan orang lain. Jasmani Kita berusaha untuk memiliki tubuh badan yang sihat. Emosi Kita dapat mengawal perasaan dan tingkah laku. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Mengembangkan bakat. Mempunyai matlamat hidup yang ingin dicapai. dan kekuatan. Mencontohi tokoh-tokoh yang disanjungi.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Bersyukur dengan anugerah Tuhan. kebolehan. LangkahLangkah Membina Identiti Diri Mengenal pasti kelebihan diri. Mengambil daya usaha. Melalui proses pendidikan. Mengenal pasti cita-cita. contohnya: Kraftangan Pertukangan Lukisan Pidato Masakan Muzik Sukan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Individu yang mempunyai identiti diri yang positif sentiasa berusaha mengembangkannya.

Cara 4 Cara 5 Mengenal pasti cabaran yang dihadapi dengan keistimewaan diri. Menghubungkaitkan potensi dengan cita-cita.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Cara Mencapai Cita-Cita Cara 1 Menunjukkan keyakinan diri. Cara 2 Menggunakan minat dan kebolehan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cara 3 Mempraktikkan akitviti sukan / persatuan yang disertai. Cara 6 Menghargai sumbangan tokoh-tokoh yang disanjungi.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Guru Kenal Pasti Cita-Cita Peguam Saintis Doktor Akauntan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Jika cita-cita terlalu tinggi tetapi potensi diri atau kemampuan tidak tinggi maka cita-cita tersebut tidak akan tercapai. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . potensi diri harus dikenal pasti. Untuk merealisasikan cita-cita.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Hubungkaitkan Potensi Diri Dengan Cita-Cita Kamu Hebat berpidato Minat melukis Peguam Pelukis Cemerlang sains dan matematik Ahli sains Mengenal pasti cita-cita agar ia sesuai dengan minat dan kecenderungan.

belas kasihan. Minat yang mendalam untuk menyampaikan ilmu. Memiliki perasaan sabar. dan empati yang tinggi. Guru Memiliki komunikasi lisan dan penulisan yang cemerlang. Memiliki kreativiti. Dapat menguasai bidang sains dan matematik dengan baik.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Ciri-Ciri Yang Perlu Ada Untuk Mencapai Cita-Cita Contohnya:- Doktor Mempunyai minat yang mendalam dalam kerja-kerja perawatan. Arkitek Mempunyai kemahiran dalam bidang seni lukis. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mempunyai pengetahuan dalam matematik dan lukisan. Mampu mengawal emosi dengan baik terutama dalam keadaan cemas.

persatuan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Langkah-Langkah Mencapai Cita-Cita Langkah 1 Langkah 2 = = = = = Belajar dengan bersungguh-sungguh. Langkah 3 Langkah 4 Langkah 5 ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cemerlang di universiti dan dapat mencapai cita-cita. Mengasah bakat melalui aktiviti kokurikulum seperti aktiviti dalam kelab. Memperoleh keputusan yang cemerlang. dan sukan. Memilih jurusan yang sesuai dengan cita-cita.

Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia sebanyak 10 kali. Digelar ‘Super kencang. Mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Dato’ Mokhtar Dahari Pemain bola sepak negara. Mokh’ kerana kebolehan melakukan tendangan Dipilih menjadi ketua pasukan bola sepak negara. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Singapura untuk mengasah dan mengembangkan bakatnya. Berhijrah ke studio Jalan Ampas.Ramlee Meminati bidang nyayian dan lakonan. Berasal dari Pulau Pinang.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Tokoh Yang Saya Sanjung Tan Sri P. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Anak seni yang serba boleh kerana mempunyai keupayaan membawa pelbagai watak dalam filem.

permainan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Rohani Kekuatan fizikal yang tidak boleh ditandingi atau kekuatan fizikal dalam olahraga. permainan. Fizikal • • • Berkebolehan dalam bidang keagamaan. bersifat penyabar dan mampu menyelesaikan masalah orang lain. Berfikir dengan cepat dan berupaya menyelesaikan masalah dalam olahraga. Mental ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan sebagainya. dan sebagainya. Keistimewaan Diri • Emosi Mampu memahami perasaan orang lain.

Suka membazir Suka menangguh kerja Fikirkanlah tentang orang yang menghadapi kewangan dan berada dalam kesusahan. masalah Buat jadual waktu supaya kerja dilakukan mengikut masa yang ditetapkan. Kuatkan semangat dan fikirkan kesan sekiranya kita malas belajar. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kelemahan Dan Cara Membaikinya Kelemahan Cemburu Malas belajar Kedekut ilmu Suka melawan Suka menipu Cara Membaikinya Contohi keistimewaan dan kebolehan orang lain. Mengamalkan sikap suka berkongsi. Fikirkan kesan ke atas diri dan orang lain apabila menipu. Banyakkan bersabar dan bertolak ansur.

 Menyertai pertandingan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Kekuatan Dan Cara Meningkatkannya  Mempelbagaikan teknik belajar. Berkebolehan dalam pidato  Melihat pemimpin berucap. Pintar  Belajar daripada orang yang lebih pintar.  Mempelajari teknik orang lain.  Membuang perasaan gemuruh.  Mempelajari teknik orang lain.  Belajar dengan lebih tekun.  Mempelajari perkara baru.  Mengasah bakat.  Menyertai acara yang dipertandingkan. Berkebolehan dalam sukan  Membuat latihan sukan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mencapai Cita-Cita Baru dilahirkan Alam persekolahan prasekolah Persekolahan sekolah rendah Alam persekolahan sekolah menengah Mencapai cita-cita Alam pekerjaan Institut Pengajian Tinggi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Perbanyakkan latihan dan bantuan guru. yang sesuai. Kurang minat membaca Beli buku-buku akademik. buku akademik. Kurang bijak sesuatu subjek. perpustakaan. membuat dapatkan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Identiti Diri Mengatasi Cabaran Atau Masalah Cabaran Langkah Keutamaan Langkah Yang Diambil Tanamkan minat membaca. dalam  Hadiri kelas tambahan.  Dapatkan bantuan guru. Baca buku atau mengulang Sering diganggu ketika Cari tempat mengulang kaji kaji pelajaran di mengulangkaji pelajaran.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Cara Tersendiri • • Memancing. Bersukan. • Beribadat.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Keluarga • • Berbincang dengan ahli keluarga. • Meluahkan masalah kepada ahli keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berkelah dan beriadah bersama ahli keluarga.

• Berkongsi pengalaman. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Konflik – Rakan Sebaya Positif • Meluahkan masalah kepada rakan sebaya positif.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berani menolak ajakan rakan sebaya untuk melakukan perkara-perkara yang tidak sihat. Bijak menjauhi diri daripada rakan sebaya yang boleh merosakkan kehidupan.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Cara Bijak Memilih Rakan Sebaya Pilih rakan sebaya yang boleh mendorong dan menasihati kita untuk melakukan kegiatan yang baik dan positif.

Berkawan dengan rakan yang positif. Menjauhkan diri daripada rakan yang boleh merosakkan hidup kita.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Definisi Menangani Pengaruh Negatif Rakan Harus bijak memilih rakan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

melepak di pasar raya. Ponteng kelas. dan mengoyakkan buku rakan untuk membalas dendam.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Rakan Sebaya Melakukan kegiatan vandalisme di sekolah seperti menconteng tandas dan dinding bangunan sekolah. dan mengunjungi kelab malam. Bermain judi. mencuri peralatan menulis rakan. Berbual di dalam kelas dan membuat bising ketika guru tiada di dalam kelas. Mencuri duit. serta memecahkan tingkap. bermain snoker. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Berlumba haram selepas waktu sekolah dan menyertai kegiatan vandalisme. dan mengajak merokok.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Pengaruh Negatif Perlu Menolak Ajakan Atau Pengaruh Negatif Rakan Kerana: Menjejaskan pelajaran Menyusahkan ibu bapa Merosakkan diri sendiri Merosakkan masa depan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Sikap Asertif Ciri-ciri asertif dapat membantu kita menangani pelbagai pengaruh negatif. Bersikap tegas. Mempunyai harga diri. Berfikiran matang. • Ciri-Ciri Asertif • • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Tidak mudah terpengaruh. • Berupaya membezakan kesan baik dan buruk. Berani mengatakan ‘tidak’. .

Dilema dihadapi kadang-kadang dapat diselesaikan pada masa itu atau memerlukan tempoh yang panjang. Dilema seperti memilih sekolah yang terbaik ke tingkatan satu memerlukan masa yang panjang untuk membuat keputusan. Kita seharusnya bijak membuat keputusan tentang dilema yang dihadapi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Setiap dilema perlu diselesaikan dengan segera.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Dilemaku • Keadaan yang menyebabkan sukarnya membuat pilihan antara dua perkara atau lebih. Dilema boleh diselesaikan dengan cara: Sendirian • Ahli keluarga Sahabat • • • • • • Kita perlu mempunyai keyakinan untuk menyelesaikan dilema. Dilema menyebabkan keadaan seseorang menjadi serba salah.

Konflik boleh berlaku sama ada dalam diri sendiri atau antara dua pihak. Teknik awan ialah teknik berfikir tentang sesuatu situasi yang mempunyai kehendak yang bertentangan dan cara penyelesaian win-win. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Teknik Awan Kita sering menghadapi konflik yang memerlukan kita membuat penyelesaian.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Penyelesaian Win-Win  Maksud win-win penyelesaian  Penyelesaian win-win • • Satu situasi di mana dua pihak menyelesaikan sesuatu konflik secara komperatif. Perbincangan Keputusan gembira ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sekiranya saya ingin mencapai kegembiraan saya perlu berbincang dengan rakan untuk menonton wayang selepas mengulang kaji pelajaran.

Setiap orang pasti akan menghadapi konflik dalam hidupnya. Ada konflik yang kecil dan ada konflik yang besar untuk diselesaikan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dan lain-lain. kepentingan. Pertentangan antara individu boleh berlaku disebabkan idea. kita perlu membantu menyelesaikan konflik yang dihadapi oleh rakan. Sebagai rakan. Konflik perlu diselesaikan segera supaya tidak timbul masalah yang lebih besar.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Membantu Rakan Menyelesaikan Konflik Perselisihan atau pertentangan antara individu. kemahuan.

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Konflik Konflik apa? Siapa puncanya? Mengapakah konflik terjadi? Berapa terjadi? konflik Bagaimanakah konflik terjadi? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Contoh Kegiatan Negatif Remaja Melepak Buli Merokok Peras ugut Vandalisme Ponteng sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Punca-Punca Kegiatan Negatif Remaja Persekitaran Rakan sebaya Diri sendiri Media massa Keluarga ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

• Ibu bapa dan keluarga. • Media massa.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Langkah-Langkah Mengatasi Kegiatan Negatif Remaja • Rakan sebaya. • Undang-undang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Dikenakan tindakan undang-undang. Keluarga berasa tersinggung. Masyarakat    Krisis pemimpin masa depan. Berlaku masalah dalam masyarakat.   Keluarga berasa sedih dan kecewa. Keluarga  Kesan Kegiatan Negatif   Keluarga berasa malu. Keluarga tidak dihormati. Dipulau kawan-kawan dan masyarakat.Tema 1 Pencapaian Kendiri Penyelesaian Konflik Diri     Pelajaran merosot. Masa depan gelap. Hidup bermasyarakat tidak wujud. Keluarga ditimpa kesusahan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Saling bantu-membantu antara ahli keluarga. Perlakuan beradab. Menjalinkan hubungan mesra dan akrab.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Ciri-Ciri Keluarga Bahagia Saling sayang-menyayangi antara ahli keluarga. Mengamalkan gaya hidup sihat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Menjaga kebersihan persekitaran.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan perasaan kasih sayang. Menghargai jasa ibu bapa. Dapat menyelesaikan konflik dengan cara yang baik. Menyempurnakan sukarela. Melibatkan keluarga. diri tanggungjawab dalam pelbagai secara aktiviti Menjaga kebersihan anggota keluarga. Menjaga perasaan ahli keluarga. dan keselamatan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cara-Cara Membantu Keluarga Dalam Membina Keluarga Bahagia dan keselesaan Membantu tanpa mengharapkan balasan.

Makan bersama. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . memberi dan terhadap Mengisi masa lapang dengan melakukan aktiviti bersama.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjalinkan Hubungan Yang Mesra Dan Akrab Sesama Anggota Keluarga Melakukan perkara sama. sesuatu bersama- Ibu bapa menyediakan keperluan untuk anakanak. Ibu bapa bimbingan perhatian anak-anak.

suara ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menunjukkan Kasih Sayang Terhadap Anggota Keluarga Menghormati ibu bapa dan anggota lain. Memberi hadiah dan kad ucapan sempena hari lahir dan sebagainya. Tidak meninggikan kepada ibu bapa.

permintaan dan arahan ibu bapa. Menjaga ibu bapa apabila dewasa kelak. untuk mencapai ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Belajar bersungguh-sungguh kejayaan.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pengorbanan Ibu bapa Kepada Anak-anak Medidik dan mengasuh anak-anak Memberi kasih sayang Memberi perlindungan Memberi pelajaran Menyediakan keperluan Memberi kebahagian Antara cara membalas jasa ibu bapa ialah: Mentaati suruhan. Memberi ibu bapa hadiah dan kad ucapan sempena hari istimewa ibu bapa. Meraikan hari istimewa ibu bapa. Tidak melawan kata dan menderhaka kepada ibu bapa.

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tunjukkan Kasih Sayang Kepada Ibu Bapa Patuh kepada ibu bapa Memberi hadiah Membantu ibu bapa ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara Anggota Keluarga Berkomunikasi Melalui pertuturan Melalui telefon Melalui surat Melalui e-mel ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Ucapan ‘terima kasih’ selepas menerima bantuan.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Pertuturan Yang Sopan Hendaklah menggunakan bahasa yang sopan dan lembut setiap kali bertutur. Hendaklah memanggil keluarga dengan panggilan yang sesuai. puan dan sebagainya. Segera meminta ‘maaf’ apabila melakukan kesalahan. pak cik. Jangan menggunakan panggilan yang kurang sopan seperti ‘awak’. Contohnya mak cik. Gunakan perkataan ‘tolong’ apabila meminta bantuan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Gunakan panggilan yang sesuai.

Membantu ayah membaiki rumah. Membantu ayah mengangkat barang. Membantu ibu membeli barang. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membantu motosikal. Membantu adik menyiapkan kerja sekolah. Membantu adik belajar dan mengulang kaji pelajaran. Membantu saudara yang berada di dalam kesusahan. Membantu ibu memasak. ayah mencuci kereta dan Membantu ibu membuat kuih.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-cara Membantu Anggota Keluarga Membantu ibu mengemas rumah.

Melalui pemberian kad ucapan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Melalui pemberian hadiah.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menghargai Bantuan Keluarga Melalui ucapan terima kasih.

Memberi hadiah dan ucapan pada hari istimewa. Menghargai jasa ibu bapa dengan memberikan wang ringgit. Hargailah Keluarga Anda ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membawa anggota keluarga melancong di dalam atau di luar negara apabila mendapat cuti panjang.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Menjaga ibu bapa dan ahli keluarga apabila dewasa kelak.

Memberi mereka kesenangan setelah kita bekerja. Menjaga mereka apabila sudah tua. Memberi hadiah kepada ibu bapa apabila tiba hari istimewa. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Cara-Cara Berterima Kasih Kepada Ibu Bapa Belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya.

ahli keluarga Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Tingkah Laku Mulia Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menerima teguran ibu bapa dengan hati terbuka dan berjanji tidak akan mengulangi kesilapan. Bersikap terbuka dalam pelbagai perkara dan tidak mengganggu perasaan ahli keluarga lain. Membantu ahli keluarga memerlukan pertolongan. yang Menjaga hati dan perasaan ahli keluarga. Meringankan bebanan dengan menjaga adik. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Mewujudkan sikap positif bersesuaian dengan norma masyarakat. Mewujudkan komunikasi secara sopan.Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Mengeratkan Hubungan Ke Arah Pembentukan Keluarga Bahagia Menghargai pengorbanan ibu bapa yang mendidik dan mengasuh kita. Tidak mengguris hati dan perasaan ahli keluarga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 2 Hubungan Kekeluargaan Keluarga Bahagia Keluarga Saya Sihat Amalan pemakanan seimbang. Beriadah keluarga. bersama Persekitaran tempat tinggal yang bersih. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Kebersihan. Kehadiran. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kekemasan diri. Kenali AspekAspek Peraturan Sekolah Keceriaan sekolah. Keselamatan.

dan prihatin.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Ciri-Ciri Sekolah Idaman Suasana persekitaran yang bersih dan ceria. mesra. Suasana pembelajaran yang selesa dan tenteram. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Guru-guru yang cemerlang dalam pengajaran. Warga sekolah yang peramah.

sejarah. Pengasas sekolah. identiti. dan budaya sekolah serta peraturan. Asal usul nama sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Sejarah Sekolah Setiap sekolah mempunyai visi. Bilangan pelajar semasa penubuhan. Nama guru besar pertama. Tarikh penubuhan sekolah. misi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

bahasa. • Pembelajaran cemerlang  Menghormati guru yang mendidik.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah •  Bersopan  Berbudi santun.  Bertanggungjawab. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . mesra dengan  Hubungan yang mesra sesama guru dan pelajar. •  Menjaga kebersihan. Sikap positif  Berdaya saing. Persekitaran ceria dan bersih  Pemuliharaan persekitaran sekolah.  Berdisiplin. • Pengaulan mesra  Hubungan yang kakitangan.  Sikap bertungkus-lumus dalam menimba ilmu.

Murid-murid tidak dibenarkan keluar daripada kawasan sekolah semasa waktu belajar. Murid yang hendak keluar hendaklah mendapatkan kebenaran daripada guru. Bagi murid yang tidak hadir berturut-turut selama tiga hari.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Peraturan Kehadiran Ke Sekolah  Kehadiran ke sekolah diwajibkan untuk semua murid.  Kehadiran akan diambil pada waktu pertama.  ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Murid-murid yang tidak dapat mengikuti Pendidikan Jasmani dan Kesihatan hendaklah mengemukakan surat akuan doktor.    Murid-murid yang tidak hadir ke sekolah hendaklah memaklumkan kepada pihak sekolah. surat tunjuk sebab akan dihantar.   Murid yang hendak ke hospital hendaklah mendapatkan kebenaran.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Budaya Sekolah Dalam Taman Kebersihan dan keindahan persekitaran. Pelbagai jenis tanaman. Amalan kitar semula. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Kolam ikan.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Berdisiplin

Ponteng sifar.

Kes salah laku yang minima.

Beratur dengan tertib.

Ketepatan waktu.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Penyayang

Kempen warga sekolah penyayang.

Program Mentor-mentee.

Bantuan Kebajikan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Tabung penyayang.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Bangga Terhadap Sekolah

Budaya Sekolah Cemerlang Kokurikulum

Cemerlang dalam aktiviti sukan.

Aktif dalam aktiviti kelab, persatuan, dan unit beruniform. Mengambil bahagian dalam program komuniti setempat dan kebangsaan.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

haruslah bekerjasama sebagai satu pasukan dalam menjayakan pelbagai aktiviti di sekolah. • Kerjasama dalam menjayakan sesuatu amat penting untuk memupuk perpaduan dan menjamin kejayaan.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Definisi Semangat Berpasukan • Sebagai komuniti sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Banyak idea dapat dikeluarkan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Hasil kerja yang cemerlang.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Kebaikan Semangat Berpasukan Kerja menjadi pantas. Dapat mengenali ramai orang.

Bertoleransi. bantu- ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menunjukkan Semangat Berpasukan Saling membantu.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Bekerjasama. Hormat-menghormati.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Bangga Terhadap Sekolah Pengetua mempunyai misi dan visi serta berwawasan tinggi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Sekolah konduksif . Sekolah sihat dan selamat. Sekolah berwatak. Kejayaan sentiasa diraih. . Sekolah Kebanggaanku Iklim sekolah yang ceria.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kebaikan Warga Sekolah Mempunyai Sahsiah Dan Sikap Yang Positif Sekolah menjadi tempat yang selamat dan selesa untuk semua. Guru mampu mengajar dengan baik. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sekolah menjadi destinasi kecemerlangan dan kejayaan murid. Semua warga sekolah mengambil berat antara satu sama lain dan saling bekerjasama. Sekolah mendapat pujian daripada ibu bapa dan komuniti. Budaya penyayang dapat dibentuk dalam persekitaran sekolah.

dan mengamalkan nilai-nilai murni masyarakat.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Ciri-Ciri Sahsiah Dan Sikap Positif Murid  Sentiasa berdisiplin dan mematuhi undang-undang sekolah. menghayati.  Memahami.  Memelihara nama baik sekolah dan meningkatkan imej sekolah.  Menghormati kebolehan dan pendapat dalam komuniti sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berbakti dalam projek membaiki perabot sekolah. Sumbangan Meningkatkan Imej Sekolah Mengamalkan sahsiah positif. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Memberi sokongan moral kepada pasukan sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Aktif menyertai aktiviti keceriaan sekolah. Merealisasikan prinsip ”Sekolahku Milikku”. Berganding bahu menjayakan aktiviti sukan.

Memberi sokongan moral kepada rakan-rakan yang lemah dalam pelajaran. Melibatkan diri secara langsung dalam aktiviti sekolah. Mengamalkan nilai-nilai murni yang mulia. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Murid Bersahsiah Seorang Pelajar Seharusnya:- Menjaga dan mampu meningkatkan imej sekolah. Menghormati pelbagai kebolehan dan pendapat orang lain.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sentiasa berdisiplin dan mematuhi peraturan.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Cemerlang akademik Aktif Kerjasama berpasukan Ceria Cemerlang kokurikulum Beretika mulia Memahami misi dan visi sekolah Jujur Mentaati agama Mampu menjaga nama baik sekolah Ciri-ciri Sahsiah Terpuji Bertanggungjawab Dedikasi Bersemangat Boleh dipercayai Menghormati guru Sedia membantu Tidak takut pada cabaran Berdisiplin Kemas Gigih berusaha Penyayang Berwawasan Mempunyai daya juang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Memberi sokongan kepada pihak sekolah. Meningkatkan kecerdasan otak atau kesihatan tubuh badan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mendapat pengalaman dan memperoleh ramai kenalan baru.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Faedah Melibatkan Diri Dalam Menjayakan Aktiviti Sukan Di Sekolah Dapat merasai kemeriahan sukan tahunan.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Menjadi peserta dalam acara yang dipertandingkan.

Menjadi sorak untuk rumah-rumah sekolah.

Cara Untuk Melibatkan Diri Dalam Sukan Tahunan Sekolah

Menjadi urusetia pertandingan.

Mengadakan jualan makanan sempena sukan tahunan sekolah.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah
Berganding Bahu Menjayakan Sukan

Bekerjasama

Bertoleransi

Rajin

Bersemangat tinggi

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat

Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah

Mengucap selamat pagi kepada guru sekolah.

Ingin membeli buku di koperasi sekolah.

Menawarkan bantuan kepada guru untuk membawa barangbarang.

Warga Sekolah Bersopan Ingin makanan minuman sekolah. membeli dan di kantin

Berterima kasih kepada rakan yang membantu.

Berterima kasih kepada guru yang mengajar.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Dalam bidang muzik Dalam bidang sukan Berpidato Dalam bidang kokurikulum Menghormati Pelbagai Kebolehan Rakan Sekolah Dalam bidang akademik Dalam bidang kesenian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolah Indah Dan Ceria Dengan Adanya :- Mural sekolah Taman sekolah Kolam ikan Anjung ilmu Taman herba Tempat istirehat / pondok Pintu hadapan sekolah yang indah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Terlibat dengan semua aktiviti keceriaan sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Menghargai Keceriaan Sekolah Tidak mencemarkan kawasan taman sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Membuang sampah di tempat yang betul. Sentiasa bersikap bertanggungjawab menjaga harta benda sekolah.

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Kantin Perpustakaan Kawasan Sekolah Yang Perlu Ceria Kelas Taman sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sekolahku Milikku Penglibatan Warga Sekolah Dalam Meningkatkan Imej Sekolah Bersikap peramah Bersikap bertolak ansur Menjaga disiplin Meningkatkan keceriaan sekolah ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Maksud Pertandingan 3K  Keselamatan  Kebersihan  Keceriaan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

 Kempen kebersihan dan keceriaan sekolah. sesiapa sahaja yang berada dalam  Belajar bersungguh-sungguh untuk menaikkan nama sekolah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Sikap Melibatkan Diri Dalam Meningkatkan Imej Sekolah  Menjaga tingkah laku dan tutur kata.  Bersedia membantu kesusahan.  Menyertai pertandingan sekaligus memenangi pingat.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Berbakti Menyelesaikan masalah dengan segera. Menjaga kebersihan dan keindahan sekolah untuk menjayakan pelbagai program sekolah. Menunjukkan sikap menghormati pendapat dalam komuniti sekolah. Menunjukkan semangat berpasukan dalam meningkatkan imej sekolah. Menunjukkan semangat untuk menjayakan aktiviti kokurikulum.

Mewujudkan hubungan yang baik di kalangan pelajar lain dan guru. Menimba pengalaman untuk meningkatkan diri dan keyakinan diri. Meniupkan semangat kepada peserta sekolah untuk bertanding dengan lebih gigih.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Memeriahkan sesuatu pertandingan. Mewujudkan semangat kesukanan. Kepentingan Memberikan Sokongan Moral Kepada Pasukan Sekolah Meningkatkan kecergasan fizikal dan juga mental. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

kejayaan sekolah pasukan yang Memupuk perpaduan antara murid dengan murid dan antara murid dengan pihak sekolah.Tema 3 Hidup Bermasyarakat Penjagaan Dan Peningkatan Imej Sekolah Meningkatkan imej sekolah dengan adanya semangat perpaduan dalam diri setiap murid. Faedah Penyertaan Murid-Murid Dalam Sesuatu Pasukan Sorak Sekolah Menjamin sesebuah bertanding. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Antara Cerita-Cerita Rakyat Cerita Kaum Melayu Cerita Kaum Cina Cerita Kaum India Cerita Kaum Iban Cerita Kaum Kadazan Nakhoda Tanggang Kong Zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli sihir yang Angkuh Kura-kura yang Pintar Burung Layanglayang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Antara jenis cerita rakyat ialah asal usul sesuatu.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cara Cerita Rakyat Disampaikan Cerita rakyat disampaikan dari mulut ke mulut. Ia disampaikan oleh penglipur lara. penglipur lara juga menyanyi dan bermain alat muzik. Banyak unsurunsur pengajaran yang diselitkan. Selain bercerita. Cerita rakyat bukan sahaja berperanan sebagai hiburan tetapi juga berperanan untuk menyampaikan pengajaran. Ia berdasarkan kehidupan masyarakat setempat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Ia disampaikan pada waktu malam selepas penat bekerja. cerita jenaka. dan cerita binatang. cerita kepahlawanan.

Itik mencadangkan kepada kura-kura supaya mengigit sebatang kayu dan itik akan membawa kura-kura dengan kayu tersebut.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Pelbagai Cerita Rakyat Mengapa Kulit Kura-Kura Retak? Dalam sebuah hutan. Kura-kura berjanji akan patuh kepada permintaan itik dan apabila mereka bersedia. semua tanaman mati dan kolam tempat mereka bermain juga kering. itik pun menerbangkan kura-kura merentasi hutan. Sambungan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . akibat musim kemarau yang panjang. Pada suatu ketika. merentasi sungai sehinggalah mereka tiba di sebuah kampung. Itik mengajak kura-kura berpindah tetapi kura-kura berasa susah hati kerana dia tidak boleh terbang. seekor kura-kura berkawan baik dengan dua ekor itik. Itik juga berpesan supaya kura-kura tidak boleh sama sekali membuka mulutnya.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Contoh Cerita Rakyat Mengikut Jenis Cerita Asal Usul Sejarah Pembukaan Negeri Melaka Cerita Jenaka Si Luncai Cerita Binatang Burung Layang-layang Cerita Kepahlawanan Hang Jebat Cerita Mitos Nama Negeri Melaka ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Memupuk semangat bangga dengan cerita rakyat.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Tujuan Cerita Disampaikan Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan cerita rakyat pelbagai kaum. Sebagai teladan dan nasihat kepada generasi muda. Sebagai warisan budaya yang amat membanggakan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Cerita Kaum Kadazan.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Nilai-nilai Pengajaran Yang Diperoleh Daripada Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Cerita Kaum Melayu. ‛Burung Layang-layang’ Pengajaran : Jangan sombong. Cerita Kaum India. ‛Kura-kura Yang Pintar’ Pengajaran : Jangan bersikap tamak dan haloba. Cerita Kaum Iban. ‛Nakhoda Tanggang’ Pengajaran : Jangan menderhaka. ‛Ahli Sihir Yang Angkuh’ Pengajaran : Jangan bersikap terlalu angkuh.

generasi dapat cerita Memperoleh pengajaran dan mengambil iktibar yang terkandung dalam cerita rakyat. Supaya sekarang menghargai rakyat. Supaya warisan budaya tidak dipinggirkan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Kepentingan Mengetahui Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Memupuk minat para pelajar terhadap cerita rakyat. Mengapresiasikan cerita rakyat pelbagai kaum dalam kehidupan seharian.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Panduan Mengekalkan CeritaCerita Rakyat Pelbagai Kaum Melakonkan cerita rakyat seperti drama. Mengumpulkan koleksi cerita rakyat maklumat daripada pelbagai sumber. Menganjurkan pertandingan bercerita. tarian. dan pantomin. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . dengan mendapatkan Tidak jemu untuk mendengar cerita berulang kali dan menyenaraikan nilai dan contoh pengajaran daripada buku yang dibaca.

Babak 1 Tolong! Tolong! Tolong! ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Pada suatu hari.. Sang Belang terjatuh ke dalam sebuah lubang..Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Dalam sebuah hutan.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Keesokan harinya… Babak 2 Apakah yang berlaku Sang Belang? Keadaan gelap semalam. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Saya tidak nampak lubang ini lalu terjatuh ke dalamnya.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Kambing pun mencari tali untuk membantu Sang Belang. Baiklah. Babak 3 Pegang tali ini kuat-kuat Sang Belang! Saya akan menarik anda keluar dari lubang ini. Si Kambing.

Babak 4 Ah. saya sangat lapar kerana sudah sehari saya tidak makan! Eh. mengapa anda menangkap saya? ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Sang Kancil Menjadi Hakim Apabila Sang Belang berjaya keluar dari lubang tersebut. ia terus menangkap Si Kambing dan ingin memakannya.

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Ketika itu, Sang Kancil sedang meronda dalam hutan. Sang Kancil terdengar jeritan meminta tolong lalu meluru ke tempat itu.
Babak 5

Apa yang telah berlaku Si Kambing?

Tolong! Tolong! Tolong!

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim Si Kambing menceritakan segala peristiwa yang telah berlaku. Selepas mendengar cerita tersebut, Sang kancil yang bijak telah meminta Sang Belang melompat semula ke dalam lubang tersebut. Babak 6 Hai, Sang Belang! Tunjukkan semula bagaimana anda terjatuh ke dalam lubang ini.

Baiklah, Sang Kancil. Sekarang saya akan lompat ke dalam lubang ini.
ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia

Cerita Rakyat Pelbagai Kaum
Sang Kancil Menjadi Hakim

Babak 7

Memandangkan anda tidak mengenang jasa, tinggallah anda di dalam lubang ini.
Tolonglah saya Sang Kancil!!! Lepaskan saya. Saya berjanji tidak akan buat lagi.

Terima kasih, Sang Kancil.

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1

Janganlah membalas kebaikan orang dengan perbuatan jahat. Kita perlu bijak menyelesaikan masalah yang wujud. Kita tidak seharusnya mengambil kesempatan terhadap golongan yang lemah.Tema 4 Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Cerita Rakyat Pelbagai Kaum Mari Bercerita Kong zhi Meminta Tunjuk Ajar Budak Kecil Ahli Sihir Yang Angkuh Lebai Malang Burung Layang . ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sesal dahulu pendapatan.layang Kura-kura Yang Pintar Antara Pengajaran Yang Terdapat Dalam Cerita Sang Kancil Menjadi Hakim Ialah: Kita seharusnya menolong orang yang dalam kesusahan. Saiz fizikal tidak menggambarkan tahap kepintaran seseorang. sesal kemudian tidak berguna.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Prinsip-Prinsip Kerajaan Demokrasi • Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. sosial. Kesamaan dan keadilan dalam politik. • • • ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • • Kepelbagaian budaya dalam masyarakat. dan undang-undang. Pemilihan pemerintahan melalui pilihan raya. ekonomi. Warga negara yang patriotik. Hak-hak asasi individu termaktub dan terjamin dalam perlembagaan.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Faedah-Faedah Amalan Demokrasi • • Negara menjadi aman dan makmur. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . • Sistem demokrasi mementingkan keadilan. Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. • Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan atau pendapat melalui saluran yang betul.

• Kita boleh mengemukakan pelbagai pandangan dan pendapat melalui saluran yang betul. • Negara berada makmur. • Sistem demokrasi yang membawa kemajuan. Lagu Demokrasi Dalam lagu demokrasi terdapat faedah-faedah amalan demokrasi iaitu: • Pemilihan pemimpin melalui pilihan raya.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Semua bangsa hidup harmoni dan bersatu padu antara satu sama lain. • Rakyat hidup bersatu tenaga. dalam keadaan aman dan ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Berdiri tegak ketika menyanyikan lagu demokrasi. Menyanyi dengan penuh semangat. Menghayati lirik lagu demokrasi yang dinyanyikan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Kita Seharusnya Berbangga Kerana Negara Kita Mengamalkan Sistem Demokrasi Menyanyikan lagu demokrasi dengan nada yang betul. Menyanyikan rasa hormat dan bangga ketika menyanyikan lagu demokrasi. Tidak mempersendakan lagu demokrasi.

pelajar Pengumuman pemenang. Menetapkan peraturan-peraturan pengundian. Setiap pencalonan memerlukan seorang pencadang dan penyokong. tokoh Memaklumkan kepada pelajar. Menyediakan kertas undi mengikut bilangan murid. Kempen. Mengasingkan dan mengira kertas undi. Proses pengundian.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Aliran Pemilihan Tokoh Pelajar Menyediakan kertas undi yang mengandungi nama calon. Pelantikan ahli jawatankuasa proses pengundian. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tokoh dikehendaki berucap. Pencalonan pelajar.

 Penglibatan dalam kokurikulum.  Pencapaian akademik. Janganlah kita memilih tokoh pelajar kerana dia merupakan sahabat kita. Pemilihan Tokoh Pelajar Kriteria pemilihan :  Perwatakan. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .  Sumbangan-sumbangan.  Daya kepimpinan.  Anugerah yang diterima.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Tokoh pelajar yang dipilih haruslah berwibawa dan berperwatakan mulia.

Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Kerajaan Malaysia Mengandungi Tiga Komponen Utama Iaitu : Badan Perundangan (Legislative) Parlimen Badan Pemerintah (Executive) Yang di-Pertuan Agong Diselenggarakan oleh Jemaah Menteri Badan Kehakiman (Judich) Ketua Hakim Negara Yang di-Pertuan Agong Mahkamah-mahkamah Dewan Negara (70 orang ahli) Dewan Rakyat (219 orang ahli) Perdana Menteri Kabinet / Jemaah Menteri Kementerian ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. Kerajaan dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Demokrasi bererti kekuasaan rakyat.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Sistem Demokrasi Di Malaysia Pilihan raya setiap 5 tahun bertujuan memilih pemimpin negara. Perkataan demokrasi berasal daripada Yunani iaitu demos (rakyat) dan kratos (kekuasaan). India. Australia. Antara negara yang mengamalkan sistem demokrasi ialah Afrika Selatan. Indonesia. dan Malaysia. Mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dengan raja berperlembagaan. Amerika Syarikat.

Peranan Warganegara Malaysia • Mengamalkan budaya dan agama masing-masing.Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi • Rakyat bebas memilih perwakilan dan boleh bersuara mengikut peraturan. • Memahami dengan mendalam dan mengamalkan sistem demokrasi negara. • Menjadi warganegara yang mempunyai semangat cintakan negara. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 5 Malaysia Negara Berdaulat Kerajaan Demokrasi Peranan Kerajaan Dipilih • Tidak menafikan hakhak individu seperti kebebasan bergerak. Dewan Rakyat dan Dewan Negara berfungsi menggubal dasar-dasar negara. • • Mengadakan pilihan raya untuk memilih pemimpin negara.

Mengurangkan kejadian hakisan. • Mengajak rakan anda turut serta dalam memberikan khidmat masyarakat. Menikmati Alam Sekitar yang bersih dan berkualiti Bekerjasama Bersatu padu • Melibatkan diri dalam kempen NGO dan pihak kerajaan seperti kempen antidadah. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Mengurangkan kejadian tanah runtuh.    Menjadikan kawasan tarikan pelancong. Gambaran Masyarakat Sejahtera Hormatmenghormati • Melawat rakan yang sakit di rumahnya walaupun dia pernah menyakiti hati anda.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peta Minda Definisi : Setiap warganegara mempunyai cita-cita dan aspirasi untuk hidup sejahtera.

yang ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Sekolah Pencapaian kendiri  Mempunyai keyakinan diri. Masyarakat Hubungan Matlamat Dengan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat  Mewujudkan jalinan hubungan kemanusiaan yang baik. Negara  Mewujudkan negara aman makmur.  Berbakti kepada sekolah melalui khidmat masyarakat.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Keluarga  Mewujudkan tanggungjawab.

Menjaga kemudahan di sekolah seperti tong sampah. Tidak menconteng kerusi dan meja. Tidak menampal perkara yang tidak berkaitan di papan kenyataan sekolah. Tidak merosakkan dan memecahkan cermin tingkap di dalam kelas. Tidak berebut-rebut ketika menggunakan telefon. pemadam kapur. dan sebagainya. Tidak merosakkan kerusi dan meja di dalam kelas.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Mewujudkan Kesedaran Sivik Di sekolah Untuk Menghargai Harta Benda Sekolah Tidak merosakkan telefon. Meletakkan gagang telefon di tempat yang betul. Tidak mengoyakkan buku-buku yang dipinjam di perpustakaan. Tidak merosakkan sinki dan paip di dalam tandas. Tidak merosakkan hiasan di sekolah seperti pasu bunga. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tidak menconteng dinding bangunan sekolah dan tandas. Sentiasa menjaga kebersihan dan kekemasan surau.

• Tidak merosakkan alatan di taman permainan seperti buaian. • Tidak merosakkan telefon awam dengan melakukan kegiatan vandalisme.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menjaga Kemudahan Awam • Tidak menconteng dinding tandas. • Tidak memecahkan lampu isyarat dan lampu jalan. • • Menggunakan tandas dengan betul dan tertib. Tidak mengopakkan pintu dan memecahkan cermin di dewan. papan tanda. dewan. Tidak memetik bungabungaan dan merosakkan alatan senaman di taman rekreasi. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . gelongsor. dan surau. pondok bas. • • Tidak mencuri atau mengambil bahanbahan bacaan atau perkakasan beribadah di surau. dan jongkang-jongket.

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Cabaran Remaja Keluarga Rakan Sebaya Cabaran-Cabaran Remaja Persekitaran Menyebabkan Konflik Masyarakat Media massa Dalaman Akibatnya Luaran Lari Dari Rumah Memberontak Murung Vandalisme ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 Ponteng sekolah .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Bekerjasama Hormat-menghormati Masyarakat Yang Sejahtera Mengamalkan Nilai-Nilai Murni Simpati Bersatu padu Baik Hati Bertoleransi ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Kepentingan Alam Sekitar • Keseimbangan Ekosistem • Mencegah Hakisan • Mengelakkan Berlakunya Banjir Kilat • Mengurangkan Kejadian Tanah Runtuh • Bekalan Sumber yang Berterusan • Menarik Pelancong ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Peranan Pertubuhan Alam Sekitar Penghutanan Semula Menjaga Kelestarian Alam Sekitar Program Kitar Semula Penggunaan Sumber Tenaga Mesra Alam Rawatan Semula Air Pendidikan Alam Semula Jadi Penguatkuasaan Undang-Undang Kempen ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .

 Membantu golongan kurang upaya apabila diperlukan.    ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Tidak memandang rendah terhadap golongan kurang upaya. Menyediakan kemudahan untuk golongan kurang upaya. Tidak menindas golongan kurang upaya.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Tindakan Untuk Membantu Golongan Kurang Upaya  Mengiktiraf hak golongan kurang upaya seperti golongan normal.

• Kemudahan lif untuk golongan kurang upaya. Kemudahan Awam Yang Disediakan Oleh Kerajaan Untuk Golongan Kurang Upaya • Potongan harga tambang kenderaan awam untuk warga tua. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 .Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat • Kemudahan tempat duduk dalam pengangkutan awam. • Kemudahan tempat letak kereta untuk orang kurang upaya. • Laluan kerusi roda untuk orang kurang upaya. • Penyediaan tandas untuk golongan kurang upaya.

Memahami minat dan bakat. Memenuhi keinginan mereka. Membawa untuk mendapatkan rawatan perubatan. Membantu mereka ke tandas. • • • • • • • • Menyuapkan makanan. Membawa mereka bersiar-siar.Tema 6 Cabaran Masa Depan Kesinambungan Kesejahteraan Rakyat Menghormati Golongan Kurang Upaya • Memahami perasaan mereka. Tidak bercakap dengan kuat. ITeach – Pendidikan Sivik Tingkatan 1 . Menyediakan tempat tinggal yang bersih dan selesa.

Teach .The End i .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful