MELAWAT TEMPAT KAJIAN

AGRO CHIPS Jamirah Foods Industries (M) Sdn Bhd (Company No. 640882V) Lot 815, Jalan Mempelam, Kampung Bukit Bangkong, 43950 Sungai Pelek, Sepang, Selangor Darul Ehsan. TEL : 03-31414120 | FAX : 03-31414768 E-mail : agrochips_erin@yahoo.com | erin@jamirah.com Website : www.agrochips.com

KILANG AGROCHIPS DI SG.PELEK SEPANG.

Pokok pokok hijau yang ditanam dan kebanyakannya ladang di bawah Sime Darby memberi udara segar. Kerjaya ini juga bermula dari seorang usahawan Ahmat Termizi Dollah Kusni. Kata Siti Nurbaizura Bte Haji Momad. kini hanya tinggal secebis pokok pisang dan ubi yang saya percaya tidak mampu menampung pemprosesan kerepek yang kian maju pascamodenisasi ini. saya berkesempatan untuk melawat ke tempat kajian yang terletak kira kira satu jam dari Subang Jaya. Sg. Bersyukur ke hadrat ilahi. Kiosk yang kecil dibina di hadapan kilang untuk urusan jual beli dilengkapi dengan penghawa dingin. Di belakang terdapat sebuah tempat pemprosesan yang diatur dari kiri ke kanan. Pelek. Hanya dengan kekuatan tangan pekerja dapat membekalkan pelbagai jenis dan banyak pada satu hari. dan Vietnam. Beliau seorang yang gigih yang mampu membina sebuah syarikat yang dulu hanya berbekalkan 20 orang pekerja. Mereka lebih percaya dengan usaha titik peluh berbanding menggunakan teknologi moden.Pada 16 Mac 2012. Tanaman ini juga turut terlibat dalam pemprosesan kerepek. Namun. barulah saya tahu kegunaan pokok pisang dan ubi itu. . Sepanjang perjalanan saya mendapati pelbagai tanaman ubi dan pokok pisang. beliau kini bergelar jutawan yang mengimport kerepknya ke United Kingdom. Mesin yang terdapat di situ juga jarang sama sekali digunakan. pengurus operasi Agro Chips . Dubai. Perjalanan yang lama itu mencolok mata dengan pandangan yang cantik dan menarik. Setelah beberapa ketika. Jalan yang dikelilingi oleh pokok itu hanya terdapat dua jalan yang berlawanan arus. Mulanya di sebelah kiri dan proses demi proses berlaku. Australia. 50. Kilang Agro Chips ini dibina suatu masa dahulu dengan keluasan yang tidak besar.

Aneka kerepek yang sudah siap dibuat serta dibungkus dan bersedia untuk dijual dan dieksport ke luar negara. \ PINTU MASUK KILANG AGROCHIPS. .

Struktur Modal Modal Dibenar : RM 5. K/P : 830526 – 10 – 5812 Latar Belakang : Beliau adalah seorang ahli perniagaan luusan UiTM dan juga merupaka seorang perancang kewangan dan korporat syarikat. Pengalaman dan kelulusan yang diperolehi merupakan asset penting kepada kemajuan syarikat. Beliau adalah pengasas syarikat yang Berjaya membangunkan perusahaan kerepek dan meluaskan pasaran ke seluruh Malaysia dan juga pasaran eksport. 00 ( 5 JUTA ) Modal berbayar : RM 1. Norazrin Binti Amat Tarmezi Jawatan : Pengarah Urusan No. Bhd Ahli Lembaga Pengarah 1.PENGENALAN . 00 ( 1 JUTA ) . Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. Jamirah Binti Othman Jawatan : Pengarah No K/P : 600915 – 10 – 6604 Latar Belakang : Seorang ahli perniagaan wanita ( Women Entrepreneur ) mempunyai pengalaman selama 13 tahun. 000 . 2. 000 . 000 . 000 .

5 % Norazrin Binti Amat Tarmezi 48.9 % STRUKTUR ORGANISASI SYARIKAT Lembaga Pengarah Pengarah Eksekutif : Norazrin bt Amat Tarmezi : Amat Tarmezi Bin Dulah Kusni Ketua Pegawai Eksekutif : Lugman Haqiem Bin Amat Tarmezi Pentadbiran & Kewangan : Rosyani Bt Misron Perkilangan Pengurus Ladang : Jamirah Bt Othman : Nasri Jamaludin .Pemegang Saham Jamirah Binti Othman 51.

50300 Kuala Lumpur . 74 Jalan Raja Muda Abdul Aziz. 10th floor. Bangunan Yayasan Selangor.PENGIKTIRAFAN Sijil Pengesahan Halal Logo Halal Jabatan Agama Islam Selangor Nutrition Food Permulab Sdn Bhd ( 392059-X ) ALS Technicham ( M ) Sdn Bhd ( 117964 – P ) Sijil Skim Amalan Ladang Bank Malaysia Jabatan Petanian Setiausaha Syarikat Advanced Corporate Services Sdn Bhd 10A.

43950 Sungai Pelek Selangor Darul Ehsan. Bangunan Yayasan Selangor. 10th floor. 50300 Kuala Lumpur Bank Public Bank Sungai Pelek Branch .Juruaudit AFTAAS 10 A . 24 – C Jalan Besar. 74 Jalan Raja Mud Abdul Aziz. .

SIJIL PERNIAGAAN .

AKTA MAKANAN .

.

Kerepek ubi perisa bawang & sour cream Pembungkusan produk juga berbeza dari segi saiz mengikut pasaran iaitu pengedar atau peruncit Syarikat juga membuka lading ubi dan keledek untuk membekal kepada kilangnya sendiri . Kerepek ubi perisa jagung IX. Perluassan ini bagi menampung permintaan kerepek yang semakin tinggi di pasaran.AKTIVITI SYARIKAT. Ladang yang telah diusahakan lebih 150 ekar dan sedang berusaha untuk menambah keluasannya kepada 400 ekar. Kerepek keledek VIII. Kerepek ubi perasa BBQ VI. Aktiviti Pengeluaran Kerepek 2. Kerepek pisang VII. Kerepek ubi masin II. Kerepek ubi pedas basah IV. Syarikat telah mengeluarkan beberapa jenis produk iaitu : I. Kerepek ubi perasa lada hitam V. Kerepek ubi pedas kering III. Pengurusan dan Pembangunan Ladang . Perladangan Tanaman Ubi Aktiviti utama syarikat ialah perusahaan perkilangan kerepek. 1.

Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. PEMPROSESAN. kos dan bajet. Beliau juga telah menceritakan sedikit sebanyak proses bagi menghasilkan kerepek yang beraneka jenis. Bhd. Ketika saya berada di sana. perancangan projek. Adalah pakar dalam pengurusan dan pembangunan lading terutamanya lading kelapa sawit dan tanaman kontan buah buahan. sumber manusia dan juga mengawal selia kerja dan pemeriksaan kawasan lading. Pihak syarikat berpengalaman luas dalam bidang berkaitan perladangan dengan mempunyai segala kemudahan termasuk konsultansi. Beliau menceritakan sedikit sebanyak tentang latar belakang kilang. laporan dan system akaun. saya ditemani oleh seorang pekerja. Pemprosesan kerepek bermula dengan ‘ DSkinning process’ .

. kerja perlaksanaan kerepek diteruskan dengan process ‘ The Washing Stage’ . Perlaksanaan proses ini juga menggunakan perkhidmatan tangan dan tanpa mengunakkan mesin. Hanya memerlukan seorang pekerja.D-Skinning Process Selepas selesai proses yang pertama. Proses seterusnya ialah ‘being sliced’. Ubi yang telah dicuci dihiris secara kecil kecilan hingga mendapat bentuk. kilang ini Berjaya menyiapkan banyak kerepek dalam sehari. The Washing Stage The washing stage tidaklah memerlukan masa yang banyak.

draining of oil. conveying . packaging. PACKAGING STAGE . mixing process.BEING SLICED Selepas ‘ being sliced ‘proses seterusnya ialah frying.

Setiap kerepek telahpun di eksport ke luar negara.Selepas packaging stage . STORAGE. proses seterusnya ialah storage. . Storage ialah proses yang terakhir bagi menghasilkan kerepek.

SEDIA UNTUK DI JUAL \SENARAI HARGA .

.Walaupun segala tugas atau kerja dilakukan dengan menggunakan tangan. masih terdapat mesin di kilang tersebut.

.

Selepas melawat ke tempat kajian. Di mana ada kehauan . di situ ada jalan. Walaupun mudah . Ia mengambil masa yang la untuk menyiapkan tempahan. . Pepatah yang digunakan oleh pengusaha untuk Berjaya dan bergelar jutawan seperti kini. Barulah saya tahu akan proses membuat kerepek.