MELAWAT TEMPAT KAJIAN

AGRO CHIPS Jamirah Foods Industries (M) Sdn Bhd (Company No. 640882V) Lot 815, Jalan Mempelam, Kampung Bukit Bangkong, 43950 Sungai Pelek, Sepang, Selangor Darul Ehsan. TEL : 03-31414120 | FAX : 03-31414768 E-mail : agrochips_erin@yahoo.com | erin@jamirah.com Website : www.agrochips.com

KILANG AGROCHIPS DI SG.PELEK SEPANG.

Sg. Dubai. Kilang Agro Chips ini dibina suatu masa dahulu dengan keluasan yang tidak besar. pengurus operasi Agro Chips . Tanaman ini juga turut terlibat dalam pemprosesan kerepek. Bersyukur ke hadrat ilahi. Mulanya di sebelah kiri dan proses demi proses berlaku. Di belakang terdapat sebuah tempat pemprosesan yang diatur dari kiri ke kanan. Kata Siti Nurbaizura Bte Haji Momad. Kiosk yang kecil dibina di hadapan kilang untuk urusan jual beli dilengkapi dengan penghawa dingin. Perjalanan yang lama itu mencolok mata dengan pandangan yang cantik dan menarik. Beliau seorang yang gigih yang mampu membina sebuah syarikat yang dulu hanya berbekalkan 20 orang pekerja. Sepanjang perjalanan saya mendapati pelbagai tanaman ubi dan pokok pisang. Setelah beberapa ketika. barulah saya tahu kegunaan pokok pisang dan ubi itu. Australia. Jalan yang dikelilingi oleh pokok itu hanya terdapat dua jalan yang berlawanan arus. dan Vietnam. beliau kini bergelar jutawan yang mengimport kerepknya ke United Kingdom. kini hanya tinggal secebis pokok pisang dan ubi yang saya percaya tidak mampu menampung pemprosesan kerepek yang kian maju pascamodenisasi ini. Mereka lebih percaya dengan usaha titik peluh berbanding menggunakan teknologi moden. Pelek. . saya berkesempatan untuk melawat ke tempat kajian yang terletak kira kira satu jam dari Subang Jaya. Kerjaya ini juga bermula dari seorang usahawan Ahmat Termizi Dollah Kusni. Namun.Pada 16 Mac 2012. Mesin yang terdapat di situ juga jarang sama sekali digunakan. 50. Pokok pokok hijau yang ditanam dan kebanyakannya ladang di bawah Sime Darby memberi udara segar. Hanya dengan kekuatan tangan pekerja dapat membekalkan pelbagai jenis dan banyak pada satu hari.

\ PINTU MASUK KILANG AGROCHIPS. .Aneka kerepek yang sudah siap dibuat serta dibungkus dan bersedia untuk dijual dan dieksport ke luar negara.

Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. 000 . Beliau adalah pengasas syarikat yang Berjaya membangunkan perusahaan kerepek dan meluaskan pasaran ke seluruh Malaysia dan juga pasaran eksport. Pengalaman dan kelulusan yang diperolehi merupakan asset penting kepada kemajuan syarikat. Bhd Ahli Lembaga Pengarah 1.PENGENALAN . 2. Jamirah Binti Othman Jawatan : Pengarah No K/P : 600915 – 10 – 6604 Latar Belakang : Seorang ahli perniagaan wanita ( Women Entrepreneur ) mempunyai pengalaman selama 13 tahun. Norazrin Binti Amat Tarmezi Jawatan : Pengarah Urusan No. 000 . Struktur Modal Modal Dibenar : RM 5. K/P : 830526 – 10 – 5812 Latar Belakang : Beliau adalah seorang ahli perniagaan luusan UiTM dan juga merupaka seorang perancang kewangan dan korporat syarikat. 00 ( 5 JUTA ) Modal berbayar : RM 1. 000 . 000 . 00 ( 1 JUTA ) .

9 % STRUKTUR ORGANISASI SYARIKAT Lembaga Pengarah Pengarah Eksekutif : Norazrin bt Amat Tarmezi : Amat Tarmezi Bin Dulah Kusni Ketua Pegawai Eksekutif : Lugman Haqiem Bin Amat Tarmezi Pentadbiran & Kewangan : Rosyani Bt Misron Perkilangan Pengurus Ladang : Jamirah Bt Othman : Nasri Jamaludin .Pemegang Saham Jamirah Binti Othman 51.5 % Norazrin Binti Amat Tarmezi 48.

10th floor. 74 Jalan Raja Muda Abdul Aziz. 50300 Kuala Lumpur .PENGIKTIRAFAN Sijil Pengesahan Halal Logo Halal Jabatan Agama Islam Selangor Nutrition Food Permulab Sdn Bhd ( 392059-X ) ALS Technicham ( M ) Sdn Bhd ( 117964 – P ) Sijil Skim Amalan Ladang Bank Malaysia Jabatan Petanian Setiausaha Syarikat Advanced Corporate Services Sdn Bhd 10A. Bangunan Yayasan Selangor.

Bangunan Yayasan Selangor. . 74 Jalan Raja Mud Abdul Aziz. 10th floor. 50300 Kuala Lumpur Bank Public Bank Sungai Pelek Branch . 24 – C Jalan Besar.Juruaudit AFTAAS 10 A . 43950 Sungai Pelek Selangor Darul Ehsan.

SIJIL PERNIAGAAN .

AKTA MAKANAN .

.

Ladang yang telah diusahakan lebih 150 ekar dan sedang berusaha untuk menambah keluasannya kepada 400 ekar. Aktiviti Pengeluaran Kerepek 2. 1.AKTIVITI SYARIKAT. Perluassan ini bagi menampung permintaan kerepek yang semakin tinggi di pasaran. Kerepek ubi pedas basah IV. Kerepek ubi pedas kering III. Kerepek ubi perisa jagung IX. Syarikat telah mengeluarkan beberapa jenis produk iaitu : I. Kerepek keledek VIII. Perladangan Tanaman Ubi Aktiviti utama syarikat ialah perusahaan perkilangan kerepek. Kerepek ubi perisa bawang & sour cream Pembungkusan produk juga berbeza dari segi saiz mengikut pasaran iaitu pengedar atau peruncit Syarikat juga membuka lading ubi dan keledek untuk membekal kepada kilangnya sendiri . Kerepek ubi perasa BBQ VI. Kerepek pisang VII. Kerepek ubi perasa lada hitam V. Kerepek ubi masin II. Pengurusan dan Pembangunan Ladang .

Pihak syarikat berpengalaman luas dalam bidang berkaitan perladangan dengan mempunyai segala kemudahan termasuk konsultansi. kos dan bajet. Beliau juga telah menceritakan sedikit sebanyak proses bagi menghasilkan kerepek yang beraneka jenis. saya ditemani oleh seorang pekerja. PEMPROSESAN. Bhd. Adalah pakar dalam pengurusan dan pembangunan lading terutamanya lading kelapa sawit dan tanaman kontan buah buahan. laporan dan system akaun. Beliau menceritakan sedikit sebanyak tentang latar belakang kilang. Pemprosesan kerepek bermula dengan ‘ DSkinning process’ . Ketika saya berada di sana. perancangan projek.Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. sumber manusia dan juga mengawal selia kerja dan pemeriksaan kawasan lading.

Hanya memerlukan seorang pekerja.D-Skinning Process Selepas selesai proses yang pertama. The Washing Stage The washing stage tidaklah memerlukan masa yang banyak. Proses seterusnya ialah ‘being sliced’. . kilang ini Berjaya menyiapkan banyak kerepek dalam sehari. kerja perlaksanaan kerepek diteruskan dengan process ‘ The Washing Stage’ . Perlaksanaan proses ini juga menggunakan perkhidmatan tangan dan tanpa mengunakkan mesin. Ubi yang telah dicuci dihiris secara kecil kecilan hingga mendapat bentuk.

mixing process. conveying . draining of oil. PACKAGING STAGE .BEING SLICED Selepas ‘ being sliced ‘proses seterusnya ialah frying. packaging.

Setiap kerepek telahpun di eksport ke luar negara. STORAGE. . Storage ialah proses yang terakhir bagi menghasilkan kerepek.Selepas packaging stage . proses seterusnya ialah storage.

SEDIA UNTUK DI JUAL \SENARAI HARGA .

. masih terdapat mesin di kilang tersebut.Walaupun segala tugas atau kerja dilakukan dengan menggunakan tangan.

.

Pepatah yang digunakan oleh pengusaha untuk Berjaya dan bergelar jutawan seperti kini. di situ ada jalan.Selepas melawat ke tempat kajian. Barulah saya tahu akan proses membuat kerepek. Di mana ada kehauan . Ia mengambil masa yang la untuk menyiapkan tempahan. . Walaupun mudah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful