MELAWAT TEMPAT KAJIAN

AGRO CHIPS Jamirah Foods Industries (M) Sdn Bhd (Company No. 640882V) Lot 815, Jalan Mempelam, Kampung Bukit Bangkong, 43950 Sungai Pelek, Sepang, Selangor Darul Ehsan. TEL : 03-31414120 | FAX : 03-31414768 E-mail : agrochips_erin@yahoo.com | erin@jamirah.com Website : www.agrochips.com

KILANG AGROCHIPS DI SG.PELEK SEPANG.

Tanaman ini juga turut terlibat dalam pemprosesan kerepek. Kerjaya ini juga bermula dari seorang usahawan Ahmat Termizi Dollah Kusni. Pelek. Namun. Setelah beberapa ketika. Australia. Bersyukur ke hadrat ilahi. Perjalanan yang lama itu mencolok mata dengan pandangan yang cantik dan menarik. Pokok pokok hijau yang ditanam dan kebanyakannya ladang di bawah Sime Darby memberi udara segar. Di belakang terdapat sebuah tempat pemprosesan yang diatur dari kiri ke kanan. Sg. Mulanya di sebelah kiri dan proses demi proses berlaku. Jalan yang dikelilingi oleh pokok itu hanya terdapat dua jalan yang berlawanan arus. Mereka lebih percaya dengan usaha titik peluh berbanding menggunakan teknologi moden.Pada 16 Mac 2012. kini hanya tinggal secebis pokok pisang dan ubi yang saya percaya tidak mampu menampung pemprosesan kerepek yang kian maju pascamodenisasi ini. barulah saya tahu kegunaan pokok pisang dan ubi itu. Kata Siti Nurbaizura Bte Haji Momad. beliau kini bergelar jutawan yang mengimport kerepknya ke United Kingdom. Dubai. Beliau seorang yang gigih yang mampu membina sebuah syarikat yang dulu hanya berbekalkan 20 orang pekerja. pengurus operasi Agro Chips . Kiosk yang kecil dibina di hadapan kilang untuk urusan jual beli dilengkapi dengan penghawa dingin. Kilang Agro Chips ini dibina suatu masa dahulu dengan keluasan yang tidak besar. dan Vietnam. Mesin yang terdapat di situ juga jarang sama sekali digunakan. 50. saya berkesempatan untuk melawat ke tempat kajian yang terletak kira kira satu jam dari Subang Jaya. Hanya dengan kekuatan tangan pekerja dapat membekalkan pelbagai jenis dan banyak pada satu hari. . Sepanjang perjalanan saya mendapati pelbagai tanaman ubi dan pokok pisang.

Aneka kerepek yang sudah siap dibuat serta dibungkus dan bersedia untuk dijual dan dieksport ke luar negara. . \ PINTU MASUK KILANG AGROCHIPS.

Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. K/P : 830526 – 10 – 5812 Latar Belakang : Beliau adalah seorang ahli perniagaan luusan UiTM dan juga merupaka seorang perancang kewangan dan korporat syarikat. Jamirah Binti Othman Jawatan : Pengarah No K/P : 600915 – 10 – 6604 Latar Belakang : Seorang ahli perniagaan wanita ( Women Entrepreneur ) mempunyai pengalaman selama 13 tahun. 000 . 000 . 00 ( 1 JUTA ) . Bhd Ahli Lembaga Pengarah 1.PENGENALAN . 000 . Struktur Modal Modal Dibenar : RM 5. 00 ( 5 JUTA ) Modal berbayar : RM 1. Norazrin Binti Amat Tarmezi Jawatan : Pengarah Urusan No. 2. Pengalaman dan kelulusan yang diperolehi merupakan asset penting kepada kemajuan syarikat. 000 . Beliau adalah pengasas syarikat yang Berjaya membangunkan perusahaan kerepek dan meluaskan pasaran ke seluruh Malaysia dan juga pasaran eksport.

5 % Norazrin Binti Amat Tarmezi 48.9 % STRUKTUR ORGANISASI SYARIKAT Lembaga Pengarah Pengarah Eksekutif : Norazrin bt Amat Tarmezi : Amat Tarmezi Bin Dulah Kusni Ketua Pegawai Eksekutif : Lugman Haqiem Bin Amat Tarmezi Pentadbiran & Kewangan : Rosyani Bt Misron Perkilangan Pengurus Ladang : Jamirah Bt Othman : Nasri Jamaludin .Pemegang Saham Jamirah Binti Othman 51.

Bangunan Yayasan Selangor. 10th floor. 74 Jalan Raja Muda Abdul Aziz. 50300 Kuala Lumpur .PENGIKTIRAFAN Sijil Pengesahan Halal Logo Halal Jabatan Agama Islam Selangor Nutrition Food Permulab Sdn Bhd ( 392059-X ) ALS Technicham ( M ) Sdn Bhd ( 117964 – P ) Sijil Skim Amalan Ladang Bank Malaysia Jabatan Petanian Setiausaha Syarikat Advanced Corporate Services Sdn Bhd 10A.

10th floor. . 50300 Kuala Lumpur Bank Public Bank Sungai Pelek Branch . 43950 Sungai Pelek Selangor Darul Ehsan. 74 Jalan Raja Mud Abdul Aziz. 24 – C Jalan Besar.Juruaudit AFTAAS 10 A . Bangunan Yayasan Selangor.

SIJIL PERNIAGAAN .

AKTA MAKANAN .

.

Kerepek ubi perasa lada hitam V. Kerepek ubi perisa bawang & sour cream Pembungkusan produk juga berbeza dari segi saiz mengikut pasaran iaitu pengedar atau peruncit Syarikat juga membuka lading ubi dan keledek untuk membekal kepada kilangnya sendiri . Kerepek ubi perasa BBQ VI. Perladangan Tanaman Ubi Aktiviti utama syarikat ialah perusahaan perkilangan kerepek. Kerepek ubi pedas basah IV. Kerepek keledek VIII.AKTIVITI SYARIKAT. Kerepek ubi pedas kering III. Pengurusan dan Pembangunan Ladang . Kerepek ubi masin II. Kerepek ubi perisa jagung IX. Syarikat telah mengeluarkan beberapa jenis produk iaitu : I. Kerepek pisang VII. Ladang yang telah diusahakan lebih 150 ekar dan sedang berusaha untuk menambah keluasannya kepada 400 ekar. Aktiviti Pengeluaran Kerepek 2. 1. Perluassan ini bagi menampung permintaan kerepek yang semakin tinggi di pasaran.

kos dan bajet.Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. PEMPROSESAN. perancangan projek. sumber manusia dan juga mengawal selia kerja dan pemeriksaan kawasan lading. Bhd. Pemprosesan kerepek bermula dengan ‘ DSkinning process’ . Adalah pakar dalam pengurusan dan pembangunan lading terutamanya lading kelapa sawit dan tanaman kontan buah buahan. Beliau juga telah menceritakan sedikit sebanyak proses bagi menghasilkan kerepek yang beraneka jenis. Beliau menceritakan sedikit sebanyak tentang latar belakang kilang. laporan dan system akaun. saya ditemani oleh seorang pekerja. Ketika saya berada di sana. Pihak syarikat berpengalaman luas dalam bidang berkaitan perladangan dengan mempunyai segala kemudahan termasuk konsultansi.

kilang ini Berjaya menyiapkan banyak kerepek dalam sehari. kerja perlaksanaan kerepek diteruskan dengan process ‘ The Washing Stage’ . Proses seterusnya ialah ‘being sliced’. Hanya memerlukan seorang pekerja. Perlaksanaan proses ini juga menggunakan perkhidmatan tangan dan tanpa mengunakkan mesin.D-Skinning Process Selepas selesai proses yang pertama. The Washing Stage The washing stage tidaklah memerlukan masa yang banyak. Ubi yang telah dicuci dihiris secara kecil kecilan hingga mendapat bentuk. .

PACKAGING STAGE . packaging. mixing process. draining of oil. conveying .BEING SLICED Selepas ‘ being sliced ‘proses seterusnya ialah frying.

proses seterusnya ialah storage. Setiap kerepek telahpun di eksport ke luar negara. STORAGE. Storage ialah proses yang terakhir bagi menghasilkan kerepek. .Selepas packaging stage .

SEDIA UNTUK DI JUAL \SENARAI HARGA .

masih terdapat mesin di kilang tersebut.Walaupun segala tugas atau kerja dilakukan dengan menggunakan tangan. .

.

Barulah saya tahu akan proses membuat kerepek. . Walaupun mudah . Pepatah yang digunakan oleh pengusaha untuk Berjaya dan bergelar jutawan seperti kini. Ia mengambil masa yang la untuk menyiapkan tempahan.Selepas melawat ke tempat kajian. Di mana ada kehauan . di situ ada jalan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful