MELAWAT TEMPAT KAJIAN

AGRO CHIPS Jamirah Foods Industries (M) Sdn Bhd (Company No. 640882V) Lot 815, Jalan Mempelam, Kampung Bukit Bangkong, 43950 Sungai Pelek, Sepang, Selangor Darul Ehsan. TEL : 03-31414120 | FAX : 03-31414768 E-mail : agrochips_erin@yahoo.com | erin@jamirah.com Website : www.agrochips.com

KILANG AGROCHIPS DI SG.PELEK SEPANG.

Mesin yang terdapat di situ juga jarang sama sekali digunakan. Hanya dengan kekuatan tangan pekerja dapat membekalkan pelbagai jenis dan banyak pada satu hari. . Pelek. Setelah beberapa ketika. Kata Siti Nurbaizura Bte Haji Momad.Pada 16 Mac 2012. Mereka lebih percaya dengan usaha titik peluh berbanding menggunakan teknologi moden. saya berkesempatan untuk melawat ke tempat kajian yang terletak kira kira satu jam dari Subang Jaya. Bersyukur ke hadrat ilahi. pengurus operasi Agro Chips . kini hanya tinggal secebis pokok pisang dan ubi yang saya percaya tidak mampu menampung pemprosesan kerepek yang kian maju pascamodenisasi ini. Mulanya di sebelah kiri dan proses demi proses berlaku. Perjalanan yang lama itu mencolok mata dengan pandangan yang cantik dan menarik. Tanaman ini juga turut terlibat dalam pemprosesan kerepek. Australia. Kiosk yang kecil dibina di hadapan kilang untuk urusan jual beli dilengkapi dengan penghawa dingin. Namun. Kilang Agro Chips ini dibina suatu masa dahulu dengan keluasan yang tidak besar. Pokok pokok hijau yang ditanam dan kebanyakannya ladang di bawah Sime Darby memberi udara segar. dan Vietnam. Beliau seorang yang gigih yang mampu membina sebuah syarikat yang dulu hanya berbekalkan 20 orang pekerja. Jalan yang dikelilingi oleh pokok itu hanya terdapat dua jalan yang berlawanan arus. Sg. Kerjaya ini juga bermula dari seorang usahawan Ahmat Termizi Dollah Kusni. beliau kini bergelar jutawan yang mengimport kerepknya ke United Kingdom. barulah saya tahu kegunaan pokok pisang dan ubi itu. 50. Di belakang terdapat sebuah tempat pemprosesan yang diatur dari kiri ke kanan. Sepanjang perjalanan saya mendapati pelbagai tanaman ubi dan pokok pisang. Dubai.

.Aneka kerepek yang sudah siap dibuat serta dibungkus dan bersedia untuk dijual dan dieksport ke luar negara. \ PINTU MASUK KILANG AGROCHIPS.

Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. K/P : 830526 – 10 – 5812 Latar Belakang : Beliau adalah seorang ahli perniagaan luusan UiTM dan juga merupaka seorang perancang kewangan dan korporat syarikat. 00 ( 5 JUTA ) Modal berbayar : RM 1. 000 . Norazrin Binti Amat Tarmezi Jawatan : Pengarah Urusan No. 000 .PENGENALAN . Struktur Modal Modal Dibenar : RM 5. Beliau adalah pengasas syarikat yang Berjaya membangunkan perusahaan kerepek dan meluaskan pasaran ke seluruh Malaysia dan juga pasaran eksport. 00 ( 1 JUTA ) . 000 . 000 . Bhd Ahli Lembaga Pengarah 1. Pengalaman dan kelulusan yang diperolehi merupakan asset penting kepada kemajuan syarikat. Jamirah Binti Othman Jawatan : Pengarah No K/P : 600915 – 10 – 6604 Latar Belakang : Seorang ahli perniagaan wanita ( Women Entrepreneur ) mempunyai pengalaman selama 13 tahun. 2.

9 % STRUKTUR ORGANISASI SYARIKAT Lembaga Pengarah Pengarah Eksekutif : Norazrin bt Amat Tarmezi : Amat Tarmezi Bin Dulah Kusni Ketua Pegawai Eksekutif : Lugman Haqiem Bin Amat Tarmezi Pentadbiran & Kewangan : Rosyani Bt Misron Perkilangan Pengurus Ladang : Jamirah Bt Othman : Nasri Jamaludin .5 % Norazrin Binti Amat Tarmezi 48.Pemegang Saham Jamirah Binti Othman 51.

74 Jalan Raja Muda Abdul Aziz.PENGIKTIRAFAN Sijil Pengesahan Halal Logo Halal Jabatan Agama Islam Selangor Nutrition Food Permulab Sdn Bhd ( 392059-X ) ALS Technicham ( M ) Sdn Bhd ( 117964 – P ) Sijil Skim Amalan Ladang Bank Malaysia Jabatan Petanian Setiausaha Syarikat Advanced Corporate Services Sdn Bhd 10A. 10th floor. 50300 Kuala Lumpur . Bangunan Yayasan Selangor.

50300 Kuala Lumpur Bank Public Bank Sungai Pelek Branch . .Juruaudit AFTAAS 10 A . Bangunan Yayasan Selangor. 74 Jalan Raja Mud Abdul Aziz. 43950 Sungai Pelek Selangor Darul Ehsan. 10th floor. 24 – C Jalan Besar.

SIJIL PERNIAGAAN .

AKTA MAKANAN .

.

Kerepek pisang VII. 1. Kerepek ubi perasa lada hitam V. Aktiviti Pengeluaran Kerepek 2. Kerepek ubi perisa bawang & sour cream Pembungkusan produk juga berbeza dari segi saiz mengikut pasaran iaitu pengedar atau peruncit Syarikat juga membuka lading ubi dan keledek untuk membekal kepada kilangnya sendiri . Perladangan Tanaman Ubi Aktiviti utama syarikat ialah perusahaan perkilangan kerepek. Kerepek ubi perasa BBQ VI. Kerepek ubi pedas kering III. Ladang yang telah diusahakan lebih 150 ekar dan sedang berusaha untuk menambah keluasannya kepada 400 ekar. Kerepek ubi masin II. Syarikat telah mengeluarkan beberapa jenis produk iaitu : I. Perluassan ini bagi menampung permintaan kerepek yang semakin tinggi di pasaran.AKTIVITI SYARIKAT. Kerepek keledek VIII. Kerepek ubi perisa jagung IX. Kerepek ubi pedas basah IV. Pengurusan dan Pembangunan Ladang .

PEMPROSESAN. Beliau menceritakan sedikit sebanyak tentang latar belakang kilang.Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. Pemprosesan kerepek bermula dengan ‘ DSkinning process’ . Beliau juga telah menceritakan sedikit sebanyak proses bagi menghasilkan kerepek yang beraneka jenis. Ketika saya berada di sana. Bhd. laporan dan system akaun. perancangan projek. Pihak syarikat berpengalaman luas dalam bidang berkaitan perladangan dengan mempunyai segala kemudahan termasuk konsultansi. sumber manusia dan juga mengawal selia kerja dan pemeriksaan kawasan lading. Adalah pakar dalam pengurusan dan pembangunan lading terutamanya lading kelapa sawit dan tanaman kontan buah buahan. saya ditemani oleh seorang pekerja. kos dan bajet.

Hanya memerlukan seorang pekerja. . Perlaksanaan proses ini juga menggunakan perkhidmatan tangan dan tanpa mengunakkan mesin. Ubi yang telah dicuci dihiris secara kecil kecilan hingga mendapat bentuk.D-Skinning Process Selepas selesai proses yang pertama. The Washing Stage The washing stage tidaklah memerlukan masa yang banyak. kerja perlaksanaan kerepek diteruskan dengan process ‘ The Washing Stage’ . Proses seterusnya ialah ‘being sliced’. kilang ini Berjaya menyiapkan banyak kerepek dalam sehari.

packaging. PACKAGING STAGE . draining of oil. mixing process. conveying .BEING SLICED Selepas ‘ being sliced ‘proses seterusnya ialah frying.

proses seterusnya ialah storage. Setiap kerepek telahpun di eksport ke luar negara. Storage ialah proses yang terakhir bagi menghasilkan kerepek.Selepas packaging stage . STORAGE. .

SEDIA UNTUK DI JUAL \SENARAI HARGA .

masih terdapat mesin di kilang tersebut.Walaupun segala tugas atau kerja dilakukan dengan menggunakan tangan. .

.

Selepas melawat ke tempat kajian. Di mana ada kehauan . di situ ada jalan. Barulah saya tahu akan proses membuat kerepek. Walaupun mudah . Ia mengambil masa yang la untuk menyiapkan tempahan. Pepatah yang digunakan oleh pengusaha untuk Berjaya dan bergelar jutawan seperti kini. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful