P. 1
Paling Real Melawat Tempat Kajian

Paling Real Melawat Tempat Kajian

|Views: 270|Likes:
Dipublikasikan oleh Loded Diper

More info:

Published by: Loded Diper on Apr 19, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/05/2015

pdf

text

original

MELAWAT TEMPAT KAJIAN

AGRO CHIPS Jamirah Foods Industries (M) Sdn Bhd (Company No. 640882V) Lot 815, Jalan Mempelam, Kampung Bukit Bangkong, 43950 Sungai Pelek, Sepang, Selangor Darul Ehsan. TEL : 03-31414120 | FAX : 03-31414768 E-mail : agrochips_erin@yahoo.com | erin@jamirah.com Website : www.agrochips.com

KILANG AGROCHIPS DI SG.PELEK SEPANG.

Kiosk yang kecil dibina di hadapan kilang untuk urusan jual beli dilengkapi dengan penghawa dingin. Jalan yang dikelilingi oleh pokok itu hanya terdapat dua jalan yang berlawanan arus. Perjalanan yang lama itu mencolok mata dengan pandangan yang cantik dan menarik. Namun. pengurus operasi Agro Chips . Mesin yang terdapat di situ juga jarang sama sekali digunakan. barulah saya tahu kegunaan pokok pisang dan ubi itu. Bersyukur ke hadrat ilahi. kini hanya tinggal secebis pokok pisang dan ubi yang saya percaya tidak mampu menampung pemprosesan kerepek yang kian maju pascamodenisasi ini. Pelek. Australia. saya berkesempatan untuk melawat ke tempat kajian yang terletak kira kira satu jam dari Subang Jaya. Tanaman ini juga turut terlibat dalam pemprosesan kerepek. Mulanya di sebelah kiri dan proses demi proses berlaku. Mereka lebih percaya dengan usaha titik peluh berbanding menggunakan teknologi moden. dan Vietnam. Sepanjang perjalanan saya mendapati pelbagai tanaman ubi dan pokok pisang. 50. . Beliau seorang yang gigih yang mampu membina sebuah syarikat yang dulu hanya berbekalkan 20 orang pekerja. Kata Siti Nurbaizura Bte Haji Momad.Pada 16 Mac 2012. Kilang Agro Chips ini dibina suatu masa dahulu dengan keluasan yang tidak besar. Kerjaya ini juga bermula dari seorang usahawan Ahmat Termizi Dollah Kusni. Hanya dengan kekuatan tangan pekerja dapat membekalkan pelbagai jenis dan banyak pada satu hari. Pokok pokok hijau yang ditanam dan kebanyakannya ladang di bawah Sime Darby memberi udara segar. beliau kini bergelar jutawan yang mengimport kerepknya ke United Kingdom. Dubai. Sg. Setelah beberapa ketika. Di belakang terdapat sebuah tempat pemprosesan yang diatur dari kiri ke kanan.

Aneka kerepek yang sudah siap dibuat serta dibungkus dan bersedia untuk dijual dan dieksport ke luar negara. \ PINTU MASUK KILANG AGROCHIPS. .

000 .PENGENALAN . 00 ( 1 JUTA ) . 00 ( 5 JUTA ) Modal berbayar : RM 1. Bhd Ahli Lembaga Pengarah 1. 000 . Norazrin Binti Amat Tarmezi Jawatan : Pengarah Urusan No. Struktur Modal Modal Dibenar : RM 5. 2. Jamirah Binti Othman Jawatan : Pengarah No K/P : 600915 – 10 – 6604 Latar Belakang : Seorang ahli perniagaan wanita ( Women Entrepreneur ) mempunyai pengalaman selama 13 tahun. 000 . Pengalaman dan kelulusan yang diperolehi merupakan asset penting kepada kemajuan syarikat. K/P : 830526 – 10 – 5812 Latar Belakang : Beliau adalah seorang ahli perniagaan luusan UiTM dan juga merupaka seorang perancang kewangan dan korporat syarikat. 000 . Beliau adalah pengasas syarikat yang Berjaya membangunkan perusahaan kerepek dan meluaskan pasaran ke seluruh Malaysia dan juga pasaran eksport. Jamirah Food Industries ( M ) Sdn.

5 % Norazrin Binti Amat Tarmezi 48.9 % STRUKTUR ORGANISASI SYARIKAT Lembaga Pengarah Pengarah Eksekutif : Norazrin bt Amat Tarmezi : Amat Tarmezi Bin Dulah Kusni Ketua Pegawai Eksekutif : Lugman Haqiem Bin Amat Tarmezi Pentadbiran & Kewangan : Rosyani Bt Misron Perkilangan Pengurus Ladang : Jamirah Bt Othman : Nasri Jamaludin .Pemegang Saham Jamirah Binti Othman 51.

Bangunan Yayasan Selangor. 10th floor.PENGIKTIRAFAN Sijil Pengesahan Halal Logo Halal Jabatan Agama Islam Selangor Nutrition Food Permulab Sdn Bhd ( 392059-X ) ALS Technicham ( M ) Sdn Bhd ( 117964 – P ) Sijil Skim Amalan Ladang Bank Malaysia Jabatan Petanian Setiausaha Syarikat Advanced Corporate Services Sdn Bhd 10A. 50300 Kuala Lumpur . 74 Jalan Raja Muda Abdul Aziz.

10th floor. . Bangunan Yayasan Selangor. 74 Jalan Raja Mud Abdul Aziz.Juruaudit AFTAAS 10 A . 24 – C Jalan Besar. 43950 Sungai Pelek Selangor Darul Ehsan. 50300 Kuala Lumpur Bank Public Bank Sungai Pelek Branch .

SIJIL PERNIAGAAN .

AKTA MAKANAN .

.

Kerepek ubi pedas kering III. Kerepek pisang VII. Kerepek ubi perisa bawang & sour cream Pembungkusan produk juga berbeza dari segi saiz mengikut pasaran iaitu pengedar atau peruncit Syarikat juga membuka lading ubi dan keledek untuk membekal kepada kilangnya sendiri . Kerepek ubi perisa jagung IX. Perladangan Tanaman Ubi Aktiviti utama syarikat ialah perusahaan perkilangan kerepek.AKTIVITI SYARIKAT. Kerepek ubi perasa lada hitam V. Kerepek ubi masin II. Ladang yang telah diusahakan lebih 150 ekar dan sedang berusaha untuk menambah keluasannya kepada 400 ekar. Syarikat telah mengeluarkan beberapa jenis produk iaitu : I. Aktiviti Pengeluaran Kerepek 2. 1. Perluassan ini bagi menampung permintaan kerepek yang semakin tinggi di pasaran. Kerepek ubi perasa BBQ VI. Pengurusan dan Pembangunan Ladang . Kerepek ubi pedas basah IV. Kerepek keledek VIII.

perancangan projek. Beliau juga telah menceritakan sedikit sebanyak proses bagi menghasilkan kerepek yang beraneka jenis. laporan dan system akaun. PEMPROSESAN.Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. Ketika saya berada di sana. Pihak syarikat berpengalaman luas dalam bidang berkaitan perladangan dengan mempunyai segala kemudahan termasuk konsultansi. sumber manusia dan juga mengawal selia kerja dan pemeriksaan kawasan lading. kos dan bajet. Pemprosesan kerepek bermula dengan ‘ DSkinning process’ . Beliau menceritakan sedikit sebanyak tentang latar belakang kilang. Bhd. Adalah pakar dalam pengurusan dan pembangunan lading terutamanya lading kelapa sawit dan tanaman kontan buah buahan. saya ditemani oleh seorang pekerja.

D-Skinning Process Selepas selesai proses yang pertama. Hanya memerlukan seorang pekerja. Proses seterusnya ialah ‘being sliced’. . Perlaksanaan proses ini juga menggunakan perkhidmatan tangan dan tanpa mengunakkan mesin. The Washing Stage The washing stage tidaklah memerlukan masa yang banyak. Ubi yang telah dicuci dihiris secara kecil kecilan hingga mendapat bentuk. kerja perlaksanaan kerepek diteruskan dengan process ‘ The Washing Stage’ . kilang ini Berjaya menyiapkan banyak kerepek dalam sehari.

packaging. PACKAGING STAGE . draining of oil. mixing process.BEING SLICED Selepas ‘ being sliced ‘proses seterusnya ialah frying. conveying .

Storage ialah proses yang terakhir bagi menghasilkan kerepek. STORAGE. .Selepas packaging stage . proses seterusnya ialah storage. Setiap kerepek telahpun di eksport ke luar negara.

SEDIA UNTUK DI JUAL \SENARAI HARGA .

Walaupun segala tugas atau kerja dilakukan dengan menggunakan tangan. masih terdapat mesin di kilang tersebut. .

.

Di mana ada kehauan . di situ ada jalan. Barulah saya tahu akan proses membuat kerepek. Walaupun mudah . . Ia mengambil masa yang la untuk menyiapkan tempahan. Pepatah yang digunakan oleh pengusaha untuk Berjaya dan bergelar jutawan seperti kini.Selepas melawat ke tempat kajian.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->