MELAWAT TEMPAT KAJIAN

AGRO CHIPS Jamirah Foods Industries (M) Sdn Bhd (Company No. 640882V) Lot 815, Jalan Mempelam, Kampung Bukit Bangkong, 43950 Sungai Pelek, Sepang, Selangor Darul Ehsan. TEL : 03-31414120 | FAX : 03-31414768 E-mail : agrochips_erin@yahoo.com | erin@jamirah.com Website : www.agrochips.com

KILANG AGROCHIPS DI SG.PELEK SEPANG.

Hanya dengan kekuatan tangan pekerja dapat membekalkan pelbagai jenis dan banyak pada satu hari. barulah saya tahu kegunaan pokok pisang dan ubi itu. Namun. Pokok pokok hijau yang ditanam dan kebanyakannya ladang di bawah Sime Darby memberi udara segar. Jalan yang dikelilingi oleh pokok itu hanya terdapat dua jalan yang berlawanan arus. . 50. Perjalanan yang lama itu mencolok mata dengan pandangan yang cantik dan menarik. Di belakang terdapat sebuah tempat pemprosesan yang diatur dari kiri ke kanan. Dubai. Kerjaya ini juga bermula dari seorang usahawan Ahmat Termizi Dollah Kusni. Australia. Beliau seorang yang gigih yang mampu membina sebuah syarikat yang dulu hanya berbekalkan 20 orang pekerja.Pada 16 Mac 2012. saya berkesempatan untuk melawat ke tempat kajian yang terletak kira kira satu jam dari Subang Jaya. Setelah beberapa ketika. beliau kini bergelar jutawan yang mengimport kerepknya ke United Kingdom. dan Vietnam. Tanaman ini juga turut terlibat dalam pemprosesan kerepek. Pelek. Mulanya di sebelah kiri dan proses demi proses berlaku. Kata Siti Nurbaizura Bte Haji Momad. Kilang Agro Chips ini dibina suatu masa dahulu dengan keluasan yang tidak besar. Kiosk yang kecil dibina di hadapan kilang untuk urusan jual beli dilengkapi dengan penghawa dingin. pengurus operasi Agro Chips . Mereka lebih percaya dengan usaha titik peluh berbanding menggunakan teknologi moden. kini hanya tinggal secebis pokok pisang dan ubi yang saya percaya tidak mampu menampung pemprosesan kerepek yang kian maju pascamodenisasi ini. Bersyukur ke hadrat ilahi. Mesin yang terdapat di situ juga jarang sama sekali digunakan. Sepanjang perjalanan saya mendapati pelbagai tanaman ubi dan pokok pisang. Sg.

\ PINTU MASUK KILANG AGROCHIPS. .Aneka kerepek yang sudah siap dibuat serta dibungkus dan bersedia untuk dijual dan dieksport ke luar negara.

Pengalaman dan kelulusan yang diperolehi merupakan asset penting kepada kemajuan syarikat. Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. 000 . 00 ( 5 JUTA ) Modal berbayar : RM 1.PENGENALAN . 000 . Norazrin Binti Amat Tarmezi Jawatan : Pengarah Urusan No. 00 ( 1 JUTA ) . K/P : 830526 – 10 – 5812 Latar Belakang : Beliau adalah seorang ahli perniagaan luusan UiTM dan juga merupaka seorang perancang kewangan dan korporat syarikat. 000 . Bhd Ahli Lembaga Pengarah 1. 2. 000 . Beliau adalah pengasas syarikat yang Berjaya membangunkan perusahaan kerepek dan meluaskan pasaran ke seluruh Malaysia dan juga pasaran eksport. Struktur Modal Modal Dibenar : RM 5. Jamirah Binti Othman Jawatan : Pengarah No K/P : 600915 – 10 – 6604 Latar Belakang : Seorang ahli perniagaan wanita ( Women Entrepreneur ) mempunyai pengalaman selama 13 tahun.

5 % Norazrin Binti Amat Tarmezi 48.9 % STRUKTUR ORGANISASI SYARIKAT Lembaga Pengarah Pengarah Eksekutif : Norazrin bt Amat Tarmezi : Amat Tarmezi Bin Dulah Kusni Ketua Pegawai Eksekutif : Lugman Haqiem Bin Amat Tarmezi Pentadbiran & Kewangan : Rosyani Bt Misron Perkilangan Pengurus Ladang : Jamirah Bt Othman : Nasri Jamaludin .Pemegang Saham Jamirah Binti Othman 51.

74 Jalan Raja Muda Abdul Aziz. Bangunan Yayasan Selangor. 10th floor.PENGIKTIRAFAN Sijil Pengesahan Halal Logo Halal Jabatan Agama Islam Selangor Nutrition Food Permulab Sdn Bhd ( 392059-X ) ALS Technicham ( M ) Sdn Bhd ( 117964 – P ) Sijil Skim Amalan Ladang Bank Malaysia Jabatan Petanian Setiausaha Syarikat Advanced Corporate Services Sdn Bhd 10A. 50300 Kuala Lumpur .

Juruaudit AFTAAS 10 A . Bangunan Yayasan Selangor. 10th floor. 43950 Sungai Pelek Selangor Darul Ehsan. 74 Jalan Raja Mud Abdul Aziz. . 50300 Kuala Lumpur Bank Public Bank Sungai Pelek Branch . 24 – C Jalan Besar.

SIJIL PERNIAGAAN .

AKTA MAKANAN .

.

Kerepek ubi pedas basah IV. Kerepek ubi perasa BBQ VI. Aktiviti Pengeluaran Kerepek 2. Perladangan Tanaman Ubi Aktiviti utama syarikat ialah perusahaan perkilangan kerepek. Kerepek ubi perisa bawang & sour cream Pembungkusan produk juga berbeza dari segi saiz mengikut pasaran iaitu pengedar atau peruncit Syarikat juga membuka lading ubi dan keledek untuk membekal kepada kilangnya sendiri . Kerepek ubi perasa lada hitam V. Kerepek ubi perisa jagung IX. Kerepek ubi pedas kering III. Perluassan ini bagi menampung permintaan kerepek yang semakin tinggi di pasaran. 1. Ladang yang telah diusahakan lebih 150 ekar dan sedang berusaha untuk menambah keluasannya kepada 400 ekar. Kerepek keledek VIII. Kerepek ubi masin II. Pengurusan dan Pembangunan Ladang . Kerepek pisang VII.AKTIVITI SYARIKAT. Syarikat telah mengeluarkan beberapa jenis produk iaitu : I.

saya ditemani oleh seorang pekerja. Ketika saya berada di sana. Bhd.Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. kos dan bajet. Pihak syarikat berpengalaman luas dalam bidang berkaitan perladangan dengan mempunyai segala kemudahan termasuk konsultansi. Adalah pakar dalam pengurusan dan pembangunan lading terutamanya lading kelapa sawit dan tanaman kontan buah buahan. PEMPROSESAN. perancangan projek. Beliau juga telah menceritakan sedikit sebanyak proses bagi menghasilkan kerepek yang beraneka jenis. Pemprosesan kerepek bermula dengan ‘ DSkinning process’ . laporan dan system akaun. Beliau menceritakan sedikit sebanyak tentang latar belakang kilang. sumber manusia dan juga mengawal selia kerja dan pemeriksaan kawasan lading.

kerja perlaksanaan kerepek diteruskan dengan process ‘ The Washing Stage’ . . kilang ini Berjaya menyiapkan banyak kerepek dalam sehari. Hanya memerlukan seorang pekerja. The Washing Stage The washing stage tidaklah memerlukan masa yang banyak. Perlaksanaan proses ini juga menggunakan perkhidmatan tangan dan tanpa mengunakkan mesin. Proses seterusnya ialah ‘being sliced’.D-Skinning Process Selepas selesai proses yang pertama. Ubi yang telah dicuci dihiris secara kecil kecilan hingga mendapat bentuk.

PACKAGING STAGE .BEING SLICED Selepas ‘ being sliced ‘proses seterusnya ialah frying. packaging. conveying . draining of oil. mixing process.

STORAGE. . Storage ialah proses yang terakhir bagi menghasilkan kerepek. Setiap kerepek telahpun di eksport ke luar negara. proses seterusnya ialah storage.Selepas packaging stage .

SEDIA UNTUK DI JUAL \SENARAI HARGA .

Walaupun segala tugas atau kerja dilakukan dengan menggunakan tangan. masih terdapat mesin di kilang tersebut. .

.

Barulah saya tahu akan proses membuat kerepek. Ia mengambil masa yang la untuk menyiapkan tempahan. . di situ ada jalan. Pepatah yang digunakan oleh pengusaha untuk Berjaya dan bergelar jutawan seperti kini.Selepas melawat ke tempat kajian. Di mana ada kehauan . Walaupun mudah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful