P. 1
Paling Real Melawat Tempat Kajian

Paling Real Melawat Tempat Kajian

|Views: 270|Likes:
Dipublikasikan oleh Loded Diper

More info:

Published by: Loded Diper on Apr 19, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/05/2015

pdf

text

original

MELAWAT TEMPAT KAJIAN

AGRO CHIPS Jamirah Foods Industries (M) Sdn Bhd (Company No. 640882V) Lot 815, Jalan Mempelam, Kampung Bukit Bangkong, 43950 Sungai Pelek, Sepang, Selangor Darul Ehsan. TEL : 03-31414120 | FAX : 03-31414768 E-mail : agrochips_erin@yahoo.com | erin@jamirah.com Website : www.agrochips.com

KILANG AGROCHIPS DI SG.PELEK SEPANG.

Beliau seorang yang gigih yang mampu membina sebuah syarikat yang dulu hanya berbekalkan 20 orang pekerja. Namun. Mereka lebih percaya dengan usaha titik peluh berbanding menggunakan teknologi moden. Pelek. Kilang Agro Chips ini dibina suatu masa dahulu dengan keluasan yang tidak besar. Kata Siti Nurbaizura Bte Haji Momad. Tanaman ini juga turut terlibat dalam pemprosesan kerepek. 50. dan Vietnam. Mulanya di sebelah kiri dan proses demi proses berlaku. Sepanjang perjalanan saya mendapati pelbagai tanaman ubi dan pokok pisang. saya berkesempatan untuk melawat ke tempat kajian yang terletak kira kira satu jam dari Subang Jaya. pengurus operasi Agro Chips . Australia. Dubai. Kerjaya ini juga bermula dari seorang usahawan Ahmat Termizi Dollah Kusni. barulah saya tahu kegunaan pokok pisang dan ubi itu. Jalan yang dikelilingi oleh pokok itu hanya terdapat dua jalan yang berlawanan arus.Pada 16 Mac 2012. Kiosk yang kecil dibina di hadapan kilang untuk urusan jual beli dilengkapi dengan penghawa dingin. Bersyukur ke hadrat ilahi. Di belakang terdapat sebuah tempat pemprosesan yang diatur dari kiri ke kanan. Mesin yang terdapat di situ juga jarang sama sekali digunakan. Perjalanan yang lama itu mencolok mata dengan pandangan yang cantik dan menarik. Setelah beberapa ketika. kini hanya tinggal secebis pokok pisang dan ubi yang saya percaya tidak mampu menampung pemprosesan kerepek yang kian maju pascamodenisasi ini. Pokok pokok hijau yang ditanam dan kebanyakannya ladang di bawah Sime Darby memberi udara segar. beliau kini bergelar jutawan yang mengimport kerepknya ke United Kingdom. Hanya dengan kekuatan tangan pekerja dapat membekalkan pelbagai jenis dan banyak pada satu hari. . Sg.

Aneka kerepek yang sudah siap dibuat serta dibungkus dan bersedia untuk dijual dan dieksport ke luar negara. \ PINTU MASUK KILANG AGROCHIPS. .

Bhd Ahli Lembaga Pengarah 1. Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. 000 . Norazrin Binti Amat Tarmezi Jawatan : Pengarah Urusan No. 00 ( 5 JUTA ) Modal berbayar : RM 1. Struktur Modal Modal Dibenar : RM 5. 2. 000 .PENGENALAN . Pengalaman dan kelulusan yang diperolehi merupakan asset penting kepada kemajuan syarikat. Jamirah Binti Othman Jawatan : Pengarah No K/P : 600915 – 10 – 6604 Latar Belakang : Seorang ahli perniagaan wanita ( Women Entrepreneur ) mempunyai pengalaman selama 13 tahun. K/P : 830526 – 10 – 5812 Latar Belakang : Beliau adalah seorang ahli perniagaan luusan UiTM dan juga merupaka seorang perancang kewangan dan korporat syarikat. Beliau adalah pengasas syarikat yang Berjaya membangunkan perusahaan kerepek dan meluaskan pasaran ke seluruh Malaysia dan juga pasaran eksport. 000 . 000 . 00 ( 1 JUTA ) .

5 % Norazrin Binti Amat Tarmezi 48.Pemegang Saham Jamirah Binti Othman 51.9 % STRUKTUR ORGANISASI SYARIKAT Lembaga Pengarah Pengarah Eksekutif : Norazrin bt Amat Tarmezi : Amat Tarmezi Bin Dulah Kusni Ketua Pegawai Eksekutif : Lugman Haqiem Bin Amat Tarmezi Pentadbiran & Kewangan : Rosyani Bt Misron Perkilangan Pengurus Ladang : Jamirah Bt Othman : Nasri Jamaludin .

74 Jalan Raja Muda Abdul Aziz. 10th floor. 50300 Kuala Lumpur .PENGIKTIRAFAN Sijil Pengesahan Halal Logo Halal Jabatan Agama Islam Selangor Nutrition Food Permulab Sdn Bhd ( 392059-X ) ALS Technicham ( M ) Sdn Bhd ( 117964 – P ) Sijil Skim Amalan Ladang Bank Malaysia Jabatan Petanian Setiausaha Syarikat Advanced Corporate Services Sdn Bhd 10A. Bangunan Yayasan Selangor.

50300 Kuala Lumpur Bank Public Bank Sungai Pelek Branch . 43950 Sungai Pelek Selangor Darul Ehsan. . Bangunan Yayasan Selangor. 74 Jalan Raja Mud Abdul Aziz. 24 – C Jalan Besar. 10th floor.Juruaudit AFTAAS 10 A .

SIJIL PERNIAGAAN .

AKTA MAKANAN .

.

Syarikat telah mengeluarkan beberapa jenis produk iaitu : I. Perladangan Tanaman Ubi Aktiviti utama syarikat ialah perusahaan perkilangan kerepek. Kerepek pisang VII. Kerepek ubi masin II. Kerepek ubi perasa lada hitam V. Kerepek keledek VIII. Aktiviti Pengeluaran Kerepek 2. Kerepek ubi pedas kering III. Kerepek ubi perisa bawang & sour cream Pembungkusan produk juga berbeza dari segi saiz mengikut pasaran iaitu pengedar atau peruncit Syarikat juga membuka lading ubi dan keledek untuk membekal kepada kilangnya sendiri .AKTIVITI SYARIKAT. Kerepek ubi perasa BBQ VI. Perluassan ini bagi menampung permintaan kerepek yang semakin tinggi di pasaran. Kerepek ubi pedas basah IV. Pengurusan dan Pembangunan Ladang . 1. Kerepek ubi perisa jagung IX. Ladang yang telah diusahakan lebih 150 ekar dan sedang berusaha untuk menambah keluasannya kepada 400 ekar.

Beliau menceritakan sedikit sebanyak tentang latar belakang kilang. Ketika saya berada di sana. laporan dan system akaun. Adalah pakar dalam pengurusan dan pembangunan lading terutamanya lading kelapa sawit dan tanaman kontan buah buahan. PEMPROSESAN. Beliau juga telah menceritakan sedikit sebanyak proses bagi menghasilkan kerepek yang beraneka jenis. perancangan projek. Pemprosesan kerepek bermula dengan ‘ DSkinning process’ .Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. Bhd. Pihak syarikat berpengalaman luas dalam bidang berkaitan perladangan dengan mempunyai segala kemudahan termasuk konsultansi. saya ditemani oleh seorang pekerja. sumber manusia dan juga mengawal selia kerja dan pemeriksaan kawasan lading. kos dan bajet.

The Washing Stage The washing stage tidaklah memerlukan masa yang banyak. Proses seterusnya ialah ‘being sliced’.D-Skinning Process Selepas selesai proses yang pertama. kilang ini Berjaya menyiapkan banyak kerepek dalam sehari. Hanya memerlukan seorang pekerja. . Perlaksanaan proses ini juga menggunakan perkhidmatan tangan dan tanpa mengunakkan mesin. Ubi yang telah dicuci dihiris secara kecil kecilan hingga mendapat bentuk. kerja perlaksanaan kerepek diteruskan dengan process ‘ The Washing Stage’ .

PACKAGING STAGE . draining of oil. conveying . mixing process.BEING SLICED Selepas ‘ being sliced ‘proses seterusnya ialah frying. packaging.

proses seterusnya ialah storage. Storage ialah proses yang terakhir bagi menghasilkan kerepek. Setiap kerepek telahpun di eksport ke luar negara.Selepas packaging stage . . STORAGE.

SEDIA UNTUK DI JUAL \SENARAI HARGA .

Walaupun segala tugas atau kerja dilakukan dengan menggunakan tangan. masih terdapat mesin di kilang tersebut. .

.

Barulah saya tahu akan proses membuat kerepek. di situ ada jalan. Di mana ada kehauan . Pepatah yang digunakan oleh pengusaha untuk Berjaya dan bergelar jutawan seperti kini.Selepas melawat ke tempat kajian. Walaupun mudah . . Ia mengambil masa yang la untuk menyiapkan tempahan.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->