MELAWAT TEMPAT KAJIAN

AGRO CHIPS Jamirah Foods Industries (M) Sdn Bhd (Company No. 640882V) Lot 815, Jalan Mempelam, Kampung Bukit Bangkong, 43950 Sungai Pelek, Sepang, Selangor Darul Ehsan. TEL : 03-31414120 | FAX : 03-31414768 E-mail : agrochips_erin@yahoo.com | erin@jamirah.com Website : www.agrochips.com

KILANG AGROCHIPS DI SG.PELEK SEPANG.

50. Jalan yang dikelilingi oleh pokok itu hanya terdapat dua jalan yang berlawanan arus. Sepanjang perjalanan saya mendapati pelbagai tanaman ubi dan pokok pisang. Namun. Mereka lebih percaya dengan usaha titik peluh berbanding menggunakan teknologi moden. Kata Siti Nurbaizura Bte Haji Momad. Kilang Agro Chips ini dibina suatu masa dahulu dengan keluasan yang tidak besar. Australia. Beliau seorang yang gigih yang mampu membina sebuah syarikat yang dulu hanya berbekalkan 20 orang pekerja. dan Vietnam. Setelah beberapa ketika. Perjalanan yang lama itu mencolok mata dengan pandangan yang cantik dan menarik. saya berkesempatan untuk melawat ke tempat kajian yang terletak kira kira satu jam dari Subang Jaya. Sg. Mulanya di sebelah kiri dan proses demi proses berlaku. Hanya dengan kekuatan tangan pekerja dapat membekalkan pelbagai jenis dan banyak pada satu hari. Kiosk yang kecil dibina di hadapan kilang untuk urusan jual beli dilengkapi dengan penghawa dingin.Pada 16 Mac 2012. barulah saya tahu kegunaan pokok pisang dan ubi itu. Di belakang terdapat sebuah tempat pemprosesan yang diatur dari kiri ke kanan. Pelek. Dubai. Mesin yang terdapat di situ juga jarang sama sekali digunakan. beliau kini bergelar jutawan yang mengimport kerepknya ke United Kingdom. Kerjaya ini juga bermula dari seorang usahawan Ahmat Termizi Dollah Kusni. Pokok pokok hijau yang ditanam dan kebanyakannya ladang di bawah Sime Darby memberi udara segar. pengurus operasi Agro Chips . . Bersyukur ke hadrat ilahi. kini hanya tinggal secebis pokok pisang dan ubi yang saya percaya tidak mampu menampung pemprosesan kerepek yang kian maju pascamodenisasi ini. Tanaman ini juga turut terlibat dalam pemprosesan kerepek.

Aneka kerepek yang sudah siap dibuat serta dibungkus dan bersedia untuk dijual dan dieksport ke luar negara. . \ PINTU MASUK KILANG AGROCHIPS.

000 . 000 . Beliau adalah pengasas syarikat yang Berjaya membangunkan perusahaan kerepek dan meluaskan pasaran ke seluruh Malaysia dan juga pasaran eksport. Norazrin Binti Amat Tarmezi Jawatan : Pengarah Urusan No. Bhd Ahli Lembaga Pengarah 1. 000 . Struktur Modal Modal Dibenar : RM 5.PENGENALAN . K/P : 830526 – 10 – 5812 Latar Belakang : Beliau adalah seorang ahli perniagaan luusan UiTM dan juga merupaka seorang perancang kewangan dan korporat syarikat. 00 ( 5 JUTA ) Modal berbayar : RM 1. Pengalaman dan kelulusan yang diperolehi merupakan asset penting kepada kemajuan syarikat. Jamirah Binti Othman Jawatan : Pengarah No K/P : 600915 – 10 – 6604 Latar Belakang : Seorang ahli perniagaan wanita ( Women Entrepreneur ) mempunyai pengalaman selama 13 tahun. 2. 000 . Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. 00 ( 1 JUTA ) .

5 % Norazrin Binti Amat Tarmezi 48.Pemegang Saham Jamirah Binti Othman 51.9 % STRUKTUR ORGANISASI SYARIKAT Lembaga Pengarah Pengarah Eksekutif : Norazrin bt Amat Tarmezi : Amat Tarmezi Bin Dulah Kusni Ketua Pegawai Eksekutif : Lugman Haqiem Bin Amat Tarmezi Pentadbiran & Kewangan : Rosyani Bt Misron Perkilangan Pengurus Ladang : Jamirah Bt Othman : Nasri Jamaludin .

Bangunan Yayasan Selangor. 10th floor.PENGIKTIRAFAN Sijil Pengesahan Halal Logo Halal Jabatan Agama Islam Selangor Nutrition Food Permulab Sdn Bhd ( 392059-X ) ALS Technicham ( M ) Sdn Bhd ( 117964 – P ) Sijil Skim Amalan Ladang Bank Malaysia Jabatan Petanian Setiausaha Syarikat Advanced Corporate Services Sdn Bhd 10A. 74 Jalan Raja Muda Abdul Aziz. 50300 Kuala Lumpur .

50300 Kuala Lumpur Bank Public Bank Sungai Pelek Branch . Bangunan Yayasan Selangor. . 24 – C Jalan Besar. 10th floor. 74 Jalan Raja Mud Abdul Aziz. 43950 Sungai Pelek Selangor Darul Ehsan.Juruaudit AFTAAS 10 A .

SIJIL PERNIAGAAN .

AKTA MAKANAN .

.

Kerepek ubi masin II. Perladangan Tanaman Ubi Aktiviti utama syarikat ialah perusahaan perkilangan kerepek. Kerepek ubi perisa bawang & sour cream Pembungkusan produk juga berbeza dari segi saiz mengikut pasaran iaitu pengedar atau peruncit Syarikat juga membuka lading ubi dan keledek untuk membekal kepada kilangnya sendiri . Pengurusan dan Pembangunan Ladang .AKTIVITI SYARIKAT. Aktiviti Pengeluaran Kerepek 2. Kerepek ubi perasa lada hitam V. Perluassan ini bagi menampung permintaan kerepek yang semakin tinggi di pasaran. Syarikat telah mengeluarkan beberapa jenis produk iaitu : I. Kerepek ubi perisa jagung IX. Kerepek ubi pedas kering III. Kerepek ubi pedas basah IV. Kerepek pisang VII. Kerepek keledek VIII. 1. Ladang yang telah diusahakan lebih 150 ekar dan sedang berusaha untuk menambah keluasannya kepada 400 ekar. Kerepek ubi perasa BBQ VI.

Pemprosesan kerepek bermula dengan ‘ DSkinning process’ . Pihak syarikat berpengalaman luas dalam bidang berkaitan perladangan dengan mempunyai segala kemudahan termasuk konsultansi. kos dan bajet. Ketika saya berada di sana. sumber manusia dan juga mengawal selia kerja dan pemeriksaan kawasan lading. laporan dan system akaun. perancangan projek. Beliau menceritakan sedikit sebanyak tentang latar belakang kilang. Adalah pakar dalam pengurusan dan pembangunan lading terutamanya lading kelapa sawit dan tanaman kontan buah buahan. Bhd. Beliau juga telah menceritakan sedikit sebanyak proses bagi menghasilkan kerepek yang beraneka jenis. saya ditemani oleh seorang pekerja.Jamirah Food Industries ( M ) Sdn. PEMPROSESAN.

kilang ini Berjaya menyiapkan banyak kerepek dalam sehari. Hanya memerlukan seorang pekerja. The Washing Stage The washing stage tidaklah memerlukan masa yang banyak. .D-Skinning Process Selepas selesai proses yang pertama. Ubi yang telah dicuci dihiris secara kecil kecilan hingga mendapat bentuk. Proses seterusnya ialah ‘being sliced’. kerja perlaksanaan kerepek diteruskan dengan process ‘ The Washing Stage’ . Perlaksanaan proses ini juga menggunakan perkhidmatan tangan dan tanpa mengunakkan mesin.

mixing process. conveying .BEING SLICED Selepas ‘ being sliced ‘proses seterusnya ialah frying. packaging. PACKAGING STAGE . draining of oil.

Selepas packaging stage . Storage ialah proses yang terakhir bagi menghasilkan kerepek. Setiap kerepek telahpun di eksport ke luar negara. STORAGE. proses seterusnya ialah storage. .

SEDIA UNTUK DI JUAL \SENARAI HARGA .

Walaupun segala tugas atau kerja dilakukan dengan menggunakan tangan. masih terdapat mesin di kilang tersebut. .

.

Ia mengambil masa yang la untuk menyiapkan tempahan. .Selepas melawat ke tempat kajian. Pepatah yang digunakan oleh pengusaha untuk Berjaya dan bergelar jutawan seperti kini. Walaupun mudah . Barulah saya tahu akan proses membuat kerepek. Di mana ada kehauan . di situ ada jalan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful